Jump to content

Gruia Stoica, urmărit penal pentru fapte de corupţie


dcp100168

Recommended Posts

Gruia Stoica, urmărit penal pentru fapte de corupţie

Omul de afaceri Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Român (GFR), care a fost adus miercuri seară la sediul central al DNA, este urmărit penal pentru fapte de corupţie, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare. Sursele citate au mai spus că Stoica a fost adus la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) cu mandat, demersul având scopul de a-i fi aduse la cunoştinţă învinuirile.

Omul de afaceri ar fi minţit procurorii anticorupţie atunci când le-a transmis acestora, legat de primirea citaţiei pentru audieri, că nu se află în Bucureşti, pentru a nu se prezenta la DNA, acest fiind motivul pentru care el a fost ridicat, miercuri, în baza unui mandat de aducere.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că omul de afaceri Gruia Stoica este cercetat pentru cumpărare de influenţă şi a fost citat de procurorii DNA pentru a se prezenta la sediul Direcţiei, unde urmau să-i fie aduse la cunoştinţă învinuirile din dosar. Potrivit aceloraşi surse, citaţia a fost trimisă la adresa de domiciliu din Bucureşti a omului de afaceri, însă acesta nu s-a prezentat la audieri, motivând că nu s-ar afla în Capitală. Sursele citate susţin că Stoica i-ar fi minţit pe anchetatori când le-a spus că nu este acasă, DNA deţinând dovezi în acest sens. În acest context, anchetatorii au hotărât emiterea unui mandat de aducere pe numele omului de afaceri.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că omul de afaceri ar fi vizat într-un dosar legat de o licitaţie pentru transportarea cărbunelui în beneficiul Complexului Energetic Oltenia. Procurori ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie au descins anterior, tot miercuri, la Complexul Energetic Oltenia din Târgu Jiu, de unde au ridicat mai multe documente depuse pentru o licitaţie chiar cu o jumătate de oră înainte deschiderii ofertelor. Conform unor surse din cadrul companiei energetice, procurorii anticorupţie au ridicat plicurile în care erau depuse ofertele CFR Marfă şi ale Grupului Feroviar Român, valoarea estimată a contractului fiind de circa 48 de milioane de euro.

UPDATE. Gruia Stoica a fost reţinut, miercuri seară, de procurorii anticorupţie, iar avocatul Doru Boştină, căruia omul de afaceri i-ar fi dat trei milioane de euro pentru a afla preţul cerut de CFR Marfă la o licitaţie organizată de Complexul Energetic Oltenia, a primit interdicţie de a părăsi ţara. Stoica va fi prezentat Curţii de Apel Bucureşti, joi, cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile, mai informează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Direcția Națională Anticorupție (DNA) precizează că Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Român (GFR), este urmărit penal pentru cumpărare de influență, iar avocatul Doru Boştină, din Baroul Bucureşti, pentru trafic de influență. Dosarul în care sunt vizaţi cei doi este legat de o licitaţie pentru transportarea cărbunelui, organizată de Complexul Energetic Oltenia din Târgu Jiu.

Astfel, potrivit DNA, în mai 2013, SC Complexul Energetic Oltenia (CEO) SA Târgu Jiu a lansat public procedura de licitație pentru încheierea acordului cadru și a contractelor subsecvente având ca obiect "Servicii de transport feroviar de cărbune" pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Ișalnița și sucursala Electrocentrale Turceni. La 17 ianuarie 2014, SC CEO SA a transmis invitații de participare la procedura de licitație (cu depunerea în plic a ofertelor, organizată conform normelor interne ale autorității contractante) mai multor societăți, între care CFR Marfă SA și SC Grup Feroviar Român SA București. Licitația avea ca obiect prestarea de servicii de transport de cărbune pe o perioadă de trei ani, începând cu 1 aprilie 2014, cu o valoare estimată de 473.068.410 lei (peste 100 milioane euro) fără TVA. Anchetatorii susţin că "există date și indicii temeinice potrivit cărora, la data de 22 ianuarie 2014, omul de afaceri Gruia Stoica, reprezentând SC Grup Feroviar Român SA București, i-a oferit avocatului Boștină Doru-Cătălin suma de 3.000.000 euro, în schimbul influenței pe care avocatul a lăsat să se creadă că o are, printr-un intermediar, asupra directorului general al CFR Marfă SA (unul dintre competitori), în scopul divulgării, de către acesta din urmă, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, a prețului pe care societatea pe care o conduce urma să îl ofere, în cadrul licitației". Acest demers avea ca scop, potrivit DNA, depunerea de către Grup Feroviar Român a unei oferte cu un preț cât mai apropiat de cel propus de CFR Marfă, astfel încât profitul înregistrat pe parcursul derulării contractului să fie maximizat ori eventualele pierderi minimizate.

Link to comment
Share on other sites

Gruia Stoica a fost arestat preventiv

Omul de afaceri Gruia Stoica, acuzat că i-ar fi dat avocatului Doru Boştină trei milioane de euro pentru a afla, prin intermediul acestuia, ce preţ cere CFR Marfă la licitaţia pentru transportarea cărbunelui în beneficiul Complexului Energetic Oltenia, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile.

Decizia de arestare a fost luată de Curtea de Apel Bucureşti, la propunerea procurorilor anticorupţie.

Hotărârea a fost atacată deja de Stoica, recursul faţă de măsura preventivă urmând să fie judecat de instanţa supremă.

Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Român (GFR), este urmărit penal pentru cumpărare de influenţă, după ce i-ar fi dat avocatului Doru Boştină trei milioane de euro pentru a afla preţul cerut de CFR Marfă la o licitaţie pentru transportarea cărbunelui, organizată de Complexul Energetic Oltenia (CEO), la care participa şi GFR.

Directorul general al CFR Marfă, Dragoş-Alexandru Drăghici nu a putut fi audiat întrucât în seara zilei de 23 ianuarie a suferit un atac cerebral, în prezent fiind în comă, la Spitalul Elias, au precizat procurorii.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Gruia Stoica şi Doru Boştină, trimişi în judecată pentru fapte de corupţie

Gruia Stoica şi avocatul Doru Boştină au fost trimişi în judecată, omul de afaceri fiind acuzat că i-ar fi dat lui Boştină trei milioane de euro pentru a afla preţul cerut de CFR Marfă la o licitaţie pentru transportarea cărbunelui organizată de Complexul Energetic Oltenia, la care participa şi GFR.

Procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe Gruia Stoica, preşedintele Consiliului de Administrație al SC Grup Feroviar Român S.A., în stare de arest preventiv, pentru cumpărare de influență, se arată într-un comunicat de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie transmis miercuri agenţiei MEDIAFAX. În acelaşi dosar va fi judecat şi Doru Cătălin Boştină, avocat în Baroul Ilfov, acuzat de trafic de influență, acesta având interdicţie de a părăsi țara pentru o perioadă de 30 de zile. Dosarul a fost trimis pentru judecare la Curtea de Apel București.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în luna mai 2013, SC Complexul Energetic Oltenia S.A (CEO) Târgu Jiu a lansat public procedura de licitație ce avea ca scop încheierea acordului cadru și a contractelor subsecvente având ca obiect "Servicii de transport feroviar de cărbune" pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Ișalnița și sucursala Electrocentrale Turceni.

Conform fișei de date a achiziției, valoarea estimată a contractului era de 473.068.410 lei, fără TVA, din care 195.079.200 de lei pentru SE Turceni, 105.414.600 de lei pentru SE Craiova II și 172.574.610 lei pentru S.E. Ișalnița. Durata contractuală era de 36 de luni, începând cu 1 februarie 2014, iar criteriile de atribuire a contractului erau "cel mai mic preț" sau "oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic".

Îm 17 ianuarie 2014, SC CEO SA a transmis invitaţii de participare la procedura de licitaţie, organizată conform normelor interne ale autorităţii contractante, către SNTFM "CFR Marfă", SC Grup Feroviar Român SA Bucureşti (GFR) şi alte trei societăţi comerciale. Termenul de depunere a ofertelor de către societățile comerciale care doreau să ia parte la procedura de licitație era 29 ianuarie 2014.

"CFR Marfă și-a manifestat intenția de a participa la procedura de achiziție a serviciilor de transport feroviar de cărbune pentru cele trei sucursale aparținând SC CEO SA şi prin urmare a cerut să i se elibereze documentația de atribuire (fișe de date, caiet de sarcini, model de contract subsecvent, model de acord cadru)", au precizat procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Anchetatorii au stabilit că, la data de 22 ianuarie 2014, Gruia Stoica, "persoană ce controlează SC GFR SA, membră a grupului Grampet", i-a promis avocatului Doru Boştină că-i va da trei milioane de euro, pentru "a-şi exercita influența pe care a lăsat să se creadă că are o asupra directorului general al CFR Marfă (funcționar public), pentru a-l determina să își încalce atribuţiile de serviciu și să-i comunice preţul oferit de societatea pe care o conduce, la licitaţia din 29 ianuarie 2014, așadar să divulge date confidenţiale".

"Acest demers avea ca scop adjudecarea, de către Stoica Gruia, a contractului ce făcea obiectul licitaţiei, respectiv transport cărbune de la nivelul SC CEO SA. În acest context, inculpatul Boştină Doru-Cătălin i-a promis inculpatului Stoica Gruia că va înlesni, în schimbul sumei de trei milioane euro, aflarea ofertei de preţ şi va folosi, pentru realizarea traficului de influenţă, un intermediar care poate exercita influenţa directă asupra funcţionarului public, directorul general al CFR Marfă", au precizat procurorii în rechizitoriu.

Din 23 ianuarie şi până în ziua licitaţiei, respectiv 29 ianuarie, Doru Boştină l-a ţinut la curent pe inculpatul Stoica Gruia cu stadiul demersurilor sale de intermediere a traficării influenţei, în scopul adjudecării contractului la licitaţia având ca obiect contractul de transport cărbune, au mai arătat procurorii.

"Intervenţia autorităţilor judiciare în data de 29 ianuarie 2014 a pus capăt demersurilor infracţionale şi a «stopat» o licitaţie afectată de activitatea infracţională a celor doi inculpaţi, care nu mai putea fi derulată, deoarece era incompatibilă condiţiilor de concurenţă reală, loială şi care ar fi putut determina prejudicierea unei unităţi de stat cu suma de 473.068.410 lei, fără TVA", au mai scris procurorii în rechizitoriu.

Directorul general al CFR Marfă, Dragoş-Alexandru Drăghici, nu a putut fi audiat în acest dosar, în contextul în care a suferit un atac cerebral, a fost operat de urgenţă la Spitalul Elias, iar în 2 februarie a încetat din viaţă.

Link to comment
Share on other sites

Romii din satul natal al omului de afaceri Gruia Stoica sunt în doliu de când „finanţatorul” lor a fost arestat

Este normal să se întâmple asta în condiţiile în care câteva sute de copii beneficiază anual de burse, iar multe case din sat au fost modernizate pe banii lui Gruia Stoica.

Jale mare în Toflea, satul natal al lui Gruia Stoica, acolo unde câteva sute de romi sunt în „doliu” după liderul lor spiritual şi material. Nu pentru că ar fi murit, ci pentru că a intrat la închisoare.

Toflea este o localitate în care etnicii romi sunt majoritari. De câteva zile, locuitorii ţin, după legea lor, supărare mare: con­săteanul lor, omul de afaceri Gruia Stoica, a fost arestat pentru fapte de corupţie. Necazul e că de pe urma lui trăiau sute de familii amărâte. „Prin Fundaţia Toflea, pe care o patronează, Gruia Stoica ajuta anual circa 500 de familii de romi cu bani, mâncare, haine. El a modernizat dispensarul din localitate şi tot el sărea mereu să dea o mână de ajutor celor nevoiaşi, la înmormântări şi alte necazuri. Ca să aveţi idee: dacă înainte de înfiinţarea Fundaţiei Toflea procentul celor care nu urmau cursurile liceale era de 100%, acum este invers: 100% din absolvenţii de opt clase pleacă la liceu", ne-a explicat Dumitru Mircea, pri­marul comunei Brăhăşeşti, de care aparţine satul Toflea.

Casa în care a crescut Gruia Stoica este păzită cu străşnicie de vecinii romi, care primesc şi acum ajutoare de la el. Colegii noştri de la Click! au mers în comunitatea de romi şi au înţeles de unde atâta iubire din partea sătenilor pentru omul de afaceri care, din fierar care bătea dălţi, a ajuns să învârtă pe degete aproape tot ce înseamnă transport feroviar de marfă în România. Până şi casele din chirpici,care stăteau să se dărâme, au fost consolidate cu bani de la „Regele vagoanelor". Mai o fereastră albastră, mai câteva turnuleţe roz-bombon, acum mai toţi sunt în rândul lumii. Până şi copiii îl idolatrizează pe Gruia. Femeile s-au oprit din treburile gospodăreşti şi plâng pe la porţi, bărbaţii îşi îneacă amarul la cârciumă. Cine are curajul să spună ceva de rău despre Gruia Stoica, riscă să plece bătut din sat. „Ce aveţi, frate, cu omul ăsta? Daţi-i drumu de aici. Aici nu se fac poze. Sau vreţi să vă închid în maşină şi să mă ocup de voi?", au ameninţat câţiva romi care îi plângeau soarta lui Gruia chiar în faţa casei sale din centrul localităţii.

Sunt agresivi, până şi primarul recunoaşte că nu îi poate ţine în frâu. Îl aşteaptă acasă pe Gruia Stoica şi strigă a răzbunare: „Or să vadă ei (n.red: cei care l-au arestat pe Gruia) când o scăpa ăsta din puşcărie. Zdrenţe îi face. L-au arestat de bun ce era. Ne dădea la toţi să mâncăm. El nu a uitat de unde a plecat, cum au făcut alţii. Avea grijă de noi toţi...", ţipă după noi o localnică din Toflea.
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Gruia Stoica a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu executare. Sentinta nu e definitiva

Gruia Stoica a fost condamnat joi de magistratii Curtii de Apel Ploiesti la patru ani de inchisoare, cu executare, anunta Realitatea TV. Potrivit sursei citate, avocatul Doru Bostina a fost condamnat si el la trei ani de inchisoare cu executare. Sentinta nu este definitiva.

Omul de afaceri Gruia Stoica a fost trimis in judecata la data de 12 februarie, sub aspectul savarsirii infractiunii de cumparare de influenta, alaturi de avocatul Doru Bostina, acuzat de trafic de influenta. Potrivit rechizitoriului, la data de 22 ianuarie 2014, Gruia Stoica, persoana care controleaza GFR SA, membra a grupului Grampet, i-a promis avocatului Doru Bostina ca-i va da suma de 3 milioane euro pentru ca acesta sa isi exercite influenta pe care a lasat sa se creada ca o are asupra directorului general al CFR Marfa (functionar public), pentru a-l determina sa isi incalce atributiile de serviciu si sa-i comunice pretul oferit de societatea pe care o conduce, la licitatia din 29 ianuarie 2014, asadar sa divulge date confidentiale. Acest demers avea ca scop adjudecarea de catre Gruia Stoica a contractului ce facea obiectul licitatiei, respectiv transport carbune de la nivelul Complexului Energetic Oltenia.

hotnews.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Gruia Stoica, fratele si tatal sau, trimisi in judecata de DIICOT pentru evaziune si spalare de bani

Omul de afaceri Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Roman, fratele si tatal sau au fost trimisi in judecata de DIICOT Iasi pentru evaziune fiscala si spalare de bani in dosarul privind privatizarea firmei Transbordare Vagoane Marfa, prejudiciul adus bugetului de stat fiind de 8,8 milioane lei. Potrivit unui comunicat de presa transmis, miercuri, de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Iasi i-au trimis in judecata pe Gruia Stoica, Vasile Didila (fratele din partea mamei al lui Gruia Stoica) si Vasile Raducan (tatal lui Gruia Stoica), pentru constituire a unui grup infractional organizat, evaziune fiscala si spalare de bani, transmite Mediafax.
Potrivit procurorilor DIICOT Iasi, in anul 2003, SC GFR SA a preluat SC Transbordare Vagoane Marfa CFR-TVM SA Iasi de la societatea CFR Marfa SA, contractul de vanzare-cumparare a actiunilor fiind semnat de Vasile Didila, presedintele Consiliului de Administratie al companiei GFR SA. "In perioada 2003-2005, inculpatii Stoica Gruia, Didila Vasile si Raducan Vasile, bazandu-se pe relatia de rudenie si incredere reciproca, au constituit un grup infractional organizat in scopul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani elaborand un plan prin care sa diminueze baza impozabila a SC GFR SA si SC GFR-TVM SA, in scopul prejudicierii bugetului de stat, dupa care sa ruleze mai multe sume de bani prin conturile bancare, astfel incat sa creeze o aparenta de legalitate a circuitelor comerciale fictive concepute si apoi sa readuca sumele de bani folosite inapoi in conturile SC GFR SA. In cadrul grupului infractional, fiecare dintre cei trei inculpati a indeplinit un anumit rol in circuitele evazioniste si de spalare a banilor", se arata in comunicat. Dupa achizitionarea pachetului majoritar de actiuni al SC Transbordare Vagoane Marfa CFR-TVM SA, Vasile Didila, Vasile Raducan si Gruia Stoica au schimbat conducerea societatii si "au impus propriile reguli". Procurorii DIICOT sustin ca firma achizitionata de compania lui Gruia Stoica a fost introdusa intr-un circuit financiar fictiv, alaturi de SC GFR SA, SC GRAMPET SA si SC RAPID COM SRL, in scopul savarsirii infractiunii de evaziune fiscala, dar si al spalarii banilor astfel obtinuti. "Circuitul financiar a vizat savarsirea infractiunii de evaziune fiscala prin intermediul SC GFR SA, urmare a inregistrarii unui contract fictiv de subinchiriere vagoane de la SC RAPID COM SRL, precum si prin intermediul SC GFR-TVM SA, urmare a inregistrarii unui contract fictiv de consultanta. Prejudiciul total creat bugetului de stat este in suma de 8.871.394,9 lei", mai arata procurorii DIICOT Iasi.
Dosarul va fi judecat la Tribunalul Iasi, primul termen fiind programat in 22 decembrie.
In luna martie a acestui an, omul de afaceri Gruia Stoica a fost condamnat la patru ani de inchisoare si trei ani interzicerea unor drepturi pentru cumparare de influenta, in acelasi dosar avocatul Doru Bostina primind o pedeapsa de trei ani de inchisoare pentru trafic de influenta, sentinta Curtii de Apel Ploiesti nefiind definitiva. Sentinta a fost atacata cu recurs la ICCJ, unde este programat un termen in 12 ianuarie.

hotnews.ro
 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Gruia Stoica, condamnat definitiv la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare

Omul de afaceri Gruia Stoica a fost condamnat definitiv, marți, de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) la 2 ani și șase luni de închisoare cu suspendare în dosarul privind trucarea unei licitații publice organizate de Complexul Energetic Oltenia. De asemenea, în același dosar, avocatul Doru Boștină a fost condamnat la un de închisoare cu suspendare, relatează Agerpres.

Instanța a mai dispus ca cei doi să respecte mai multe obligații: să se prezinte la Serviciul de Probațiune Ilfov (Gruia Stoica) și la Serviciul de Probațiune București (Doru Boștină), la datele fixate de acestea; să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea lor; să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile; să comunice schimbarea locului de muncă, precum și informațiile și documentele de natură a permite controlul mijloacelor lor de existență.

De asemenea, ăe parcursul termenelor de supraveghere, cei doi vor presta muncă neremunerată în folosul comunității pe perioadele de 60 de zile în cazul lui Doru Boștină, respectiv 90 de zile în cazul lui Gruia Stoica. Gruia Stoica va presta munca în folosul comunității la Direcția de Asistență Educațională sau la Societatea Medicală „Sfânta Cuvioasă Paraschiva'', ambele situate în orașul Voluntari, județul Ilfov. Doru Boștină va munci în folosul comunității la Agenția Națională Antidrog - Centrul de Asistență Integrată în Adicții „Obregia'' sau la Centrul de Asistență Integrată în Adicții, ambele din municipiul București, potrivit deciziei instanței.

digi24.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Afaceristul Gruia Stoica, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare. Decizia nu e definitivă

Afaceristul Gruia Stoica a fost condamnat, vineri, la 4 ani de închisoare cu executare de Tribunalul Iaşi, pentru spălare de bani şi constituire grup infracţional organizat în dosarul privatizării Transbordoare Vagoane Marfă. Decizia magistraţilor poate fi atacată cu apel, potrivit Mediafax.

Afaceristul Gruia Stoica a fost condamnat, azi, la 4 ani de închisoare cu executare de Tribunalul Iaşi, pentru spălare de bani şi constituire grup infracţional organizat. Decizia poate fi atacată. Potrivit rechizitoriului DIICOT, Gruia Stoica, împreună cu alţi inculpaţi în dosar, ar fi achiziţionat un pachet majoritar de acţiuni al SC Transbordare Vagoane Marfă şi au schimbat conducerea societăţii, impunând noi reguli. Ulterior, societatea ar fi fost introdusă într-un circuit financiar fictiv, alături de alte companii, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Prejudiciul total adus statului este de aproape 9 milioane de lei.

hotnews.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.