Jump to content

Galaţiul, în cursa pentru "oraşul reciclării"


dcp100168

Recommended Posts

Galaţiul, în cursa pentru "oraşul reciclării"

Craiova poate câştiga o zonă eco wi-fi, un spaţu inedit de relaxare, 100% eco și cu acces liber la internet, în valoare de 12.000 de euro. Condiţia: să câştige titlul de Oraşul Reciclării, în urma participării la această competiţie alături de alte 30 de oraşe din ţară. Startul a fost deja dat la începutul acestei luni, iar punctul final va fi 30 iunie 2014.
„Anul acesta este a doua ediţie a acestei competiţii în vederea dezvoltării sistemului de colectare separată. Oraşul Craiova a participat şi anul trecut şi a câştigat premiul de excelenţă la categoria Junior pentru reciclare. În acest an, s-au înscris 31 de oraşe. Anul trecut, marele premiu a fost câştigat de oraşul Tulcea, unde s-a amenajat o zonă de picnic. Competiţia Oraşul Reciclării este realizată sub patronajul Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice şi în colaborare cu Asociaţia Municipiilor din România şi cu Institutul pentru Politici Publice. Noi vom urmări cantitatea de materiale reciclabile adunate de cei de la Salubritate, calitatea, adică aspectul containerelor, fracţia pură, adică pet la pet, sticlă la sticlă. Mai urmărim accesabilitatea pe care o are cetăţeanul la acestea, promovarea şi implicarea administraţiei locale“, a explicat Miruna Tănase, reprezentant relaţia cu mass-media, EcoRom Ambalaje.
31 de municipalităţi au răspuns pozitiv chemării la „luptă“: Arad, Bacău, Braşov, Bucureşti - sectoarele 3 şi 6, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Drobeta Turnu-Severin, Focşani, Iaşi, Mediaş, Roman, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Slobozia, Târgu Jiu, Tulcea, Zalău, Bârlad, Brăila, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Ploieşti, Slatina, Suceava, Târgu Secuiesc, Vaslui.

gds.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Va trece Galaţiul testul performanţei gunoaielor în 2015?

* Deşi, anul trecut, municipiul Galaţi a ieşit pe ultimele locuri în competiţia "Oraşul Reciclării", anul acesta s-a înscris din nou în cursă, ţintind primul loc * Ecosalul se luptă cu hoţii de PET-uri, ajutaţi chiar de propriii angajaţi * Serviciul de salubrizare strânge de la un gălăţean un pic peste patru kilograme de deşeuri reciclabile

Anul trecut, în perioada ianuarie - noiembrie, Ecosal a valorificat 980 de tone de deşeuri reciclabile, dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013, când fuseseră valorificate 480 de tone. Cu toate acestea, în 2014, când municipiul Galaţi s-a înscris pentru prima dată în competiţia organizată de compania Eco-Rom Ambalaje, Oraşul Reciclării, nu a câştigat decât titlul de „june” - începător într-ale reciclării, clasându-se departe de podium. Anul trecut, lipsa unei campanii de conştientizare a populaţiei asupra importanţei colectării separate a deşeurilor şi modul în care arată punctele de colectare au tras în jos Galaţiul. Anul acesta, Primăria Galaţi ţinteşte marele premiu, motiv pentru care şi-a pus blazonul „Oraşul reciclării” pe portalul instituţiei. Dacă aceasta e o ţintă posibilă, vom vedea, ţinând cont că multe puncte de colectare sunt distruse în continuare de căutătorii de PET-uri.

Ce este Oraşul Reciclării

Competiţia „Oraşul Reciclării”, organizată de compania Eco-Rom Ambalaje, este adresată primăriilor municipalităţilor din România. Timp de şase luni, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2015, 46 de municipii şi oraşe din ţară „se luptă” pentru a dovedi că au cel mai performant sistem de colectare separată a deşeurilor de ambalaje la nivel naţional. Ideea competiţiei este ca în aceste şase luni de concurs performanţa serviciilor de colectare separată a ambalajelor să crească. Galaţiul trebuie să se bată anul acesta cu 45 de oraşe şi municipii, printre care şi Sfântu Gheorghe, care a câştigat anul trecut titlul de „Oraşului Reciclării”, dar şi cu Zalăul, care a ocupat anul trecut locul I, pentru cele mai multe deşeuri colectate separat per locuitor, şi cu Mediaş, Deva, Târgu Jiu şi Braşov, toate aflate pe primele cinci locuri anul trecut.

Criterii de selecţie

Criteriile care stau la baza evaluării primăriilor intrate în concurs în competiţie sunt: calitatea serviciilor de colectare separată a deşeurilor de ambalaje (însemnând accesul populaţiei la containerele colorate, aspectul acestora şi corectitudinea depunerii separate a deşeurilor în containere), cantitatea de deşeuri colectate separat per locuitor şi campaniile de conştientizare şi mobilizare a populaţiei pentru a separa deşeurile de ambalaje derulate pe parcursul celor şase luni de competiţie.

Speranţe pe baza campaniei de conştientizare

Anul acesta, reprezentantul serviciului de salubrizare al municipalităţii Ecosal, Ionuţ Pucheanu, vrea să răstoarne clasamentul. Potrivit acestuia, anul trecut municipiul Galaţi a fost depunctat nu pentru că a fost colectată o cantitate mică de deşeuri pe parcursul celor şase luni de concurs, ci pentru că nu au ştiut bine criteriile de punctare. Punctele tari pe care se bazează şeful Ecosal sunt campaniile de conştientizare şi securizarea punctelor de colectare prin garduri pe care le-a demarat anul trecut.

„Noi am fost depunctaţi anul trecut din cauză că în acea perioadă nu am avut o campanie de conştientizare şi pentru modul cum arătau punctele de colectare. Între timp, am investit şi în securizarea punctelor de colectare, astfel încât să nu mai fie răsturnate, acţiune pe care vrem să o continuăm”, ne-a explicat directorul Ecosal. La sfârşitul anului trecut, Ecosal a lansat o campanie de conştientizare care a costat peste 10.000 de lei. Aceasta a constat în difuzarea unor cărţi de colorat pentru elevii claselor 0 şi I, afişe, dar şi autocolante pentru maşinile de gunoi, înfăţişând mesaje pentru colectarea selectivă.
Totuşi, potrivit criteriilor de performanţă ale Eco-Rom, pentru a fi punctate, Serviciile de salubrizare ale oraşelor şi municipiilor trebuie să desfăşoare o companie de informare a populaţiei şi în perioada de şase luni ale concursului.

„Da, încă mai avem câteva sute de cărţi de colorat pentru elevii de clasă 0 şi I, ceea ce înseamnă că, în această perioadă, vom mai face vizite, laolaltă cu reprezentanţii Eco-Rom, în câteva şcoli, pentru a continua campania de informare. De asemenea, organizatorii ne-au promis că vom primi o serie de afişe, poate şi bannere, pentru a face vizibil concursul şi poate încurajăm si oamenii să fie mai responsabili în această perioadă”, a mai spus directorul Ecosal, Ionuţ Pucheanu.

Igluuri distruse chiar de către angajaţi

Pe lângă campaniile de conştientizare, după cum spuneam mai sus, contează foarte mult şi modul în care arată punctele de colectare, cât şi cantitatea de deşeuri colectate per locuitor în această perioadă. Prin proiectul ISPA au fost create, la Galaţi, 220 de puncte de colectare selectivă, cu un număr total de 660 de igluuri. Cu toate acestea, la finale anului trecut, din cele 660 de igluuri nu mai rămăseseră decât 496. Pe parcursul anului trecut, au fost îngrădite cu garduri 54 de puncte de colectare, dar, cu toată securizarea, hoţii au reuşit să strice deja 28 dintre ele. Chiar dacă hoţii nu au mai putut să răstoarne containerele pentru colectare selectivă din cauza gardurilor amenajate în jurul acestora, au realizat fante prin care intră direct în ele. Chiar săptămâna trecută scriam despre faptul că oameni în uniformă de Ecosal lucrează cu spor la furtul PET-urilor din aceste igluuri, iar dacă nu strâng ei personal, ajută la desfăşurarea unor asemenea activităţi.

4,2 kilograme de deşeu reciclabil per locuitor

În 11 luni, Ecosal a reuşit, anul trecut, să valorifice 980 de tone de deşeuri reciclabile. În anul 2014, au fost valorificate 227,2 tone de hârtie, 191,3 tone carton, 328,8 tone de plastic, 21,7 tone de metal, 149,8 tone de sticlă, 4,9 tone DEEE, 56 tone de lemn. Cantitatea ar fi una destul de redusă dacă ar fi să ne gândim că Galaţiul are 231.000 de locuitori. Avem vreo şansă să primim puncte pentru cantitatea de deşeuri colectată per locuitor? Cifrele spun că nu prea. 980 de tone de deşeuri, împărţite la 231.000 de locuitori, ar însemna nu mai mult de 4,2 kilograme colectate per locuitor la Galaţi aproape într-un an. Dacă aceasta este cantitatea la care ajunge Ecosal în aproape un an de zile, oare cât poate strânge serviciul de salubrizare în şase luni, cât durează concursul?

Ce ar putea câştiga oraşul

Dacă, printr-o minune, Galaţiul ar reuşi să colecteze mai mult în aceste şase luni, să împiedice spargerea containerelor pentru colectare selectivă, acesta ar putea câştiga un Parc Tematic în valoare de 12.000 euro, amenajat cu mobilier realizat din deşeuri reciclabile, dar şi titlul de „Oraşul Reciclării”. Ocupantul locului al doilea va primi o vizită de o săptămână a autocarului high tech din cadrul programului educaţional “Laboratorul Verde al Reciclării”, dedicat elevilor de clasa a treia. Municipalitatea care va obţine locul al III-lea va beneficia de o campanie de informare şi conştientizare a populaţiei cu privire la importanţa separării deşeurilor de ambalaje, în valoare de 3.000 de euro, realizată cu sprijinul Eco-Rom Ambalaje.

viata-libera.ro
 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Galaţiul vrea să devină "Oraşul reciclării"

După ce, anul trecut, municipiul Galaţi s-a clasat pe locul 18 din 32 de municipii în cadrul concursului „Oraşul Reciclării”, Ecosal speră ca, anul acesta, să atingă un punctaj mai bun şi, în acelaşi timp, să urce pe una dintre poziţiile fruntaşe. Potrivit responsabilului de comunicare din cadrul Ecosal, Toma Dumitrescu, municipiul Galaţi a reuşit să colecteze, anul acesta, cu jumătate mai multe deşeuri de ambalaje decât anul trecut.

"Anul trecut nu am primit puncte pe comunicare şi nici pe partea de promovare şi conştientizare. Anul acesta, credem că stăm mai bine şi la partea de colectare, dar suntem în grafic şi la nivelul celorlalte reguli de participare. Am postat de această dată afişul oficial al concursului pe site-ul nostru, dar şi blazonul competiţiei pe site-ul Primăriei. Am realizat, de asemenea, concursul-pilot de colectare selectivă de la Şcoala „Sfinţii Împăraţi”, care a avut rolul lui pe partea de conştientizare. Deocamdată, nu putem da cifre, abia la final vom putea da spre publicare rezultatele colectării", ne-a explicat reprezentantul Ecosal.

46 de municipii şi oraşe din ţară s-au înscris anul acesta în competiţia pentru titlul de „Oraşul Reciclării”, concurs care se va încheia pe 30 iunie. Oraşul Galaţi trebuie să dovedească că are cel mai performant sistem de colectare separată a deşeurilor de ambalaje la nivel naţional. În primele trei luni ale anului, în cele 46 de oraşe au fost colectate separat şi reciclate aproximativ 4.000 de tone de deşeuri de ambalaje, dintre care peste 1.300 de tone de plastic şi metal, aproximativ 2.000 de tone de hârtie-carton şi peste 400 tone de sticlă, potrivit datelor Eco-Rom Ambalaje, organizatorul concursului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Primăria Galați a luat Premiul de Excelență în competiția ,,Orașul reciclării'

Primăria municipiului Galați a primit Premiul de Excelență în cadrul competiției naționale 'Orașul reciclării', ajunsă anul acesta la a treia ediție, a anunțat vineri, printr-un comunicat de presă remis AGERPRES, Biroul de presă al municipalității.

Potrivit comunicatului, premiul a fost acordat Primăriei Galați pentru pentru implicarea deosebită de care a dat dovadă în creșterea cantităților de deșeuri și ambalaje colectate separat de populație. Organizatorii competiției - Eco-Rom Ambalaje - au apreciat implicarea primăriei în dezvoltarea serviciilor de colectare selectivă a deșeurilor, lucru care s-a materializat prin dezvoltarea unei rețele de colectare cât mai aproape de locuințele oamenilor.

'Este un premiu care ne onorează, dar ne și obligă. Este foarte important să continuăm să dezvoltăm rețeaua publică de colectare selectivă a deșeurilor, dar și mai important este să conștientizăm populația Galațiului că are datoria față de generațiile viitoare să aibă grijă de mediul înconjurător. Cred că împreună - autorități, organizații non-guvernamentale, cetățeni - putem face ca un gest simplu, anume acela de a colecta separat sticla, plasticul, metalul sau hârtia, să se transforme într-un obicei, așa cum s-a întâmplat în multe dintre orașele europene, care au deja tradiție în colectarea selectivă a deșeurilor', a declarat primarul municipiului Galați, Marius Stan.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.