Jump to content

Un tecucean a murit în urma unui accident la vânătoare


dcp100168

Recommended Posts

Un tecucean a murit în urma unui accident la vânătoare

Un bărbat din Tecuci a decedat joi seară la Spitalul Muncipal din Tecuci. Acesta fusese internat după ce s-a rănit în timpul unei partide de vânătoare. Se pare că bărbatul a alunecat pe o porţiune de gheaţă, moment în care arma i s-a descărcat, rănindu-l grav. Deşi a fost transportat de urgenţă la spitalul din Tecuci, bărbatul nu a putut fi salvat. Poliţiştii fac cercetări în acest caz.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Accident fatal la vânătoare

Patronul barului-discotecă de pe lacul de agrement din Barcea, tecuceanul Mircea Tanislav, a decedat în această seară, la orele 20,30 , la Spitalul Municipal ,,Anton Cincu’’. Aflat, în cursul zilei, la o partidă de vânătoare, Mircea Tanislav a alunecat pe o porţiune de gheaţă, moment în care arma s-a descărcat rănindu-l grav. A fost transportat de urgenţă la spitalul tecucean, dar, din păcate, nu a supravieţuit.

tecuceanul.ro

Link to comment
Share on other sites

Accidentul la vânătoare a fost de fapt ucidere din culpă?

Întorsătură de situație în cazul accidentului la vânătoare, petrecut ieri în apropiere de Tecuci, în urma căruia Mircea Tanislav, un bărbat de 50 de ani, proprietarul unei discoteci din zonă, a murit. Deși inițial s-a aflat că bărbatul s-a împiedicat și a căzut peste pușca de vânătoare, aceasta descărcându-se și rănindu-l grav, la aproape 24 de ore de la producerea incidentului ancheta a luat o întorsătură la 180 de grade. Inițial s-a vorbit și despre sinucidere, însă rudele bărbatului au infirmat orice zvon.

„Socrul meu era un om deosebit și nu ar fi avut niciun motiv să-și pună capăt zilelor”, a spus Nicolae Dinu, ginerele lui Mircea Tanislav. O altă ipoteză, confirmată și de procurori a părut în urmă cu puțin timp. Se pare că bărbatul nu s-a autoaccidentat, ci a fost împușcat din greșeală de un alt amic de vânătoare. „A avut loc un posibil accident, la vânătoare, în apropierea comunei Movileni, soldat cu decesul unei persoane. Se fac cercetări în continuare, pentru că ieri se lăsase deja întunericul. În continuare se fac cercetări în acest caz pentru comiterea infracțiunilor de braconaj și ucidere din culpă”, a declarat procurorul Liliana Istrate, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați. Procurorul criminalist care are în lucru acest dosar a întocmit deja un cerc de suspecți.

presagalati.ro
 

Link to comment
Share on other sites

Un şef de post din Galaţi, acuzat de ucidere din culpă şi braconaj

Şeful de post din comuna gălăţeană Movileni a fost acuzat de ucidere din culpă şi braconaj de către procurori în cazul incidentului de vânătoare din urmă cu trei zile în care şi-a pierdut viaţa un om de afaceri de 50 ani din Tecuci.

Potrivit anchetatorilor, omul de afaceri Mircea Tanislav a fost împuşcat din greşeală, chiar de către partenerul său de vânătoare, şeful de post din comuna Movileni, potrivit Agerpres. "S-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi faţă de inculpatul Dobri Isabel Lucian, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă şi de braconaj. Inculpatul este agentul şef de post din localitatea Movileni. Avem concluziile preliminare ale raportului constatator, al decesului victimei. Se concluzionează de către medicii specialişti că moartea a fost violentă din cauza leziunilor de mare gravitate, produse prin împuşcarea cu armă cu alice. Inculpatul a recunoscut comiterea infracţiunii, spunând că a fost vorba despre un accident. Arma s-a descărcat accidental, în timp ce se afla în apropierea victimei", a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, Liliana Istrate.
Iniţial, poliţistul le-a spus anchetatorilor că partenerul său de vânătoare s-a împiedicat şi a căzut cu abdomenul în arma de vânătoare care s-a descărcat. Procurorii au luat în calcul chiar şi varianta unei sinucideri, însă după ce au pus cap la cap toate informaţiile, au ajuns la concluzia că Mircea Tansilav a fost împuşcat chiar de către partenerul său.
Deocamdată, poliţistul este cercetat în stare de libertate.
''În baza comunicării făcute de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, agentul şef de poliţie a fost pus la dispoziţia şefului inspectoratului", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi, comisar Cristina Tatulici.

romaniatv.net

 

Şef de post, acuzat de ucidere din culpă

Lucian Dobri, şef de post în comuna gălăţeană Movileni l-a împuşcat pe partenerul său de vânătoare, omul de afaceri Mircea Tanislav. Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi îl cercetează acum pentru omor din culpă şi braconaj. În urma incidentului care a avut loc acum trei zile omul de afaceri şi-a pierdut viaţa după ce a fost împuşcat în abdomen cu o armă cu alice. Potrivit anchetaorilor arma s-ar fi descărcat accidental în apropierea victimei. Iniţial, poliţistul le-a spus procurorilor că omul de afaceri s-ar fi împuşcat singur cu arma în abdomen. După încheierea anchetei, oamenii legii au ajuns la concluzia că şeful de post a fost cel care l-a împuşcat pe omul de afaceri. Acum, poliţistul este cercetat în libertate.

evz.ro

Link to comment
Share on other sites

Şeful de post din Movileni, reclamat pentru abuzuri

* Iată ce spun localnicii despre poliţistul acuzat că a ucis un om * Necazurile cu legea pe care şeful postului de poliţie din Movileni le are de câteva zile, odată cu acuzaţiile privind uciderea unui vânător, nu constituie o premieră * În două dosare în care a fost cercetat ca urmare a sesizărilor oamenilor din comună, şeful de post a fost găsit, oficial, „curat la lacrima”

 

Agentul şef Lucian Isabel Dobri este poliţist la Movileni, fiind, de aproape zece ani, şeful postului comunal. Istoricul omului în uniformă nu pare a fi unul din cale-afară de liniştit în ceea ce priveşte relaţionarea cu comunitatea a cărei linişte ar trebui să o păstorească. Oamenii din Movileni, care iniţial au respirat uşuraţi după ce fostul şef de post a fost mutat din comună ca urmare a unor abateri repetate soldate cu numeroase reclamaţii şi anchete, susţin că aveau să afle că au de-a face cu aceeaşi Mărie la scurt timp. Nemulţumirile vizavi de felul în care şeful de post Lucian Dobri îşi făcea datoria, dar şi de felul în care relaţiona cu oamenii au apărut rapid. Prin numeroase plângeri, unii săteni îl acuzau de abuzuri şi purtare necorespunzătoare.
Se vorbea despre faptul că reclamaţiile de furt, probleme destul de des întâlnite în comună, ar fi fost întâmpinate cu vorbe grele din partea poliţistului şi aveau o finalitate mult sub aşteptări. Omul legii, despre care sătenii susţin că ar avea protecţia unor persoane sus-puse din procuratură şi poliţie, avea să iasă însă învingător din războaiele birocratice. Oficial, totul era în parametri normali, datele şi probele certe căutate de anchetatori fiind, se pare, inexistente, iar acuzaţiile reclamanţilor trecute la categoria „patimi săteşti”.

De la vecină la minister

Una dintre cele mai vocale persoane din Movileni în războaiele purtate în ultimii ani cu şeful de post este o bătrână trecută de 80 de ani. Aneta David a ajuns chiar să fie acuzată şi cercetată pentru denunţ calomnios, în urma numeroaselor sesizări pe care ea şi fiul ei le-au făcut împotriva poliţistului. Cutia Pandorei s-a deschis odată cu o problemă juridică pe care femeia  avut-o cu o vecină care are casa alături de a ei. În 2011, octogenara s-a trezit cu gardul care despărţea proprietăţile distrus şi şi-a acuzat vecina de acest lucru. A urmat paşii fireşti, dar avea să afle că s-a băgat în gura lupului, intrând într-o luptă inegală cu vecina despre care susţine că ar fi protejata şefului de post, pe care l-ar fi găzduit de altfel în casa sa la începuturile acestuia ca poliţist la Movileni.
„Am sesizat Poliţia Movileni, dar pentru că nu am fost chemată să dau declaraţie, m-am adresat Poliţiei Tecuci, Acolo am aflat că plângerea mea la Movileni privind furtul şi distrugerea nu exista, nu fusese înregistrată. Tot la Poliţia Tecuci am făcut sesizare şi împotriva şefului de post. Dosarul a ajuns la Parchetul Tecuci, unde vecinei i s-a întocmit lucrare pentru distrugere şi furt, cercetările fiind ulterior date în sarcina Postului de Poliţie Movileni, adică agentului Dobri Lucian”, ne-a declarat Aneta David.
Aspectele privind comportamentul necorespunzător al poliţistului au ajuns pe masa Biroului de Control Intern al IPJ Galaţi. Ca urmare a verificărilor, lucrarea a ajuns la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, sub forma dosarului 1017/P/2011, în care agentul şef Lucian Isabel Dobri era cercetat pentru purtare abuzivă. Ancheta avea însă să se termine prost pentru reclamanţi şi bine pentru poliţist.

Un alt dosar, aceeaşi soartă

Sperând că totuşi cineva le va face dreptate, Aneta David şi fiul său, Ionel David, au continuat reclamaţiile: conducerea MAI, cea a IGPR, şefii poliţiei Tecuci şi cei ai Poliţiei Judeţene şi chiar Direcţia Generală Anticorupţie au primit, pe rând, memorii din partea celor doi. Ofiţerii de la Control Intern s-au perindat pe la Movileni, dar, în mod repetat, nu i-au găsit poliţistului Dobri nicio deficienţă dintre cele reclamate. Doar sesizarea adresată DGA s-a soldat cu un nou dosar penal pentru poliţist. În dosarul cu numărul 308/P/2012, agentul şef Lucian Dobri era acuzat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, prin prisma vechilor relaţii de prietenie pe care acesta le-ar avea cu vecina bătrânei. Rezoluţia dată şi în acest dosar avea să îi fie favorabilă şefului de post, deoarece procurorii au apreciat că „nu există date sau indicii care, coroborate cu declaraţiile denunţătorilor, să conducă la concluzia existenţei vreunei infracţiuni în sarcina poliţistului”.
Soluţia de neîncepere a urmăririi penale nu era decât epilogul unei alte anchete, cea a Direcţiei de control Intern a IGPR, care concluzionase după vizita investigatorilor la Movileni că „nu au fost identificate probe sau indicii certe din care să rezulte că ar fi depus o plângere pentru distrugere şi furt împotriva unei vecine la postul de poliţie Movileni. Nu au fost identificate date certe care să confirme ca în cursul anului 2011 ag. şef Dobri Lucian ar fi consumat băuturi alcoolice în timpul programului sau că ar fi condus sub influenţa alcoolului. Nu s-a confirmat nici faptul că, în aceeaşi perioadă, poliţistul ar fi agresat persoane din comună şi că ar fi avut un comportament neadecvat statutului de poliţist. Nu s-au constatat date care să confirme faptul că poliţistul Dobri Lucian are relaţii neprincipiale cu conducerea Poliţei Tecuci”, se arată în răspunsul semnat de cms. şef Ion Popescu, directorul Direcţiei de Control Intern din cadrul IGPR.
Motivat de soluţiile parchetului, agentul Dobri a întors foaia şi le-a făcut celor doi, mamă şi fiu, plângere penală pentru denunţ calomnios. Doar bătrâna a fost pusă sub urmărire penală la propunerea ofiţerului care a făcut ancheta şi cu aprobarea procurorului Carlo Gabriel Ilieş, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tecuci, care a supervizat ancheta.
„Noi nu am fi vrut decât să îl mute din comună, pentru că prea multe probleme erau. I-am spus asta şi domnului Balcan, de la Tecuci, şi când am fost în audienţă la şeful IPJ. El (n.r. şeful de post) ne-a avertizat că nu avem că să-i facem, că are prea multe relaţii”, concluzionează Ionel David.

Fostul primar, în furcile şefului de post

De tras de pe urma şefului de post din Movileni a avut şi un localnic care în urmă cu mai bine de două decenii a fost primarul comunei. Ioniţă Mărgărit s-a trezit chemat la post anul trecut, prin primăvară, după ce soţia cu care era în prag de divorţ a plecat de-acasă.
„Soţia mea şi cu soţia şefului de post sunt din acelaşi sat, din Movilenii de Sus, iar cumnatul meu, consilier în comună, este vecin cu ei. Am avut nişte divergenţe cu soţia şi ea aplecat de acasă. M-am pomenit chemat la poliţie. Mi-a spus că a aflat că i-am aplicat nişte corecţii soţiei. Eu nu o lovisem niciodată. Am plecat. A doua zi am fost chemat cu citaţie. I-a spus ajutorului să îmi ia declaraţie că mi-am bătut soţia şi am alungat-o de la domiciliu şi să îmi dea avertisment. Eu l-am întrebat iniţial dacă există o reclamaţie, iar el mi-a zis că e doar o informaţie. A doua zi, abia, a apărut şi reclamaţia scrisă. A treia zi, m-a chemat un alt agent, Botaş, dar tot la ordinul şefului de post. Mi-a luat şi el declaraţie şi mi-a dat şi o amendă de 500 de lei, pentru acelaşi lucru”, afirmă Ioniţă Mărgărit. Fostul edil a găsit de cuviinţa ca după această păţanie să îi facă şi el o sesizare poliţistului, tocmai la MAI. „Nu i-am făcut la Judeţ, că se acoperă între ei. Oricum, nu cred că se va rezolva ceva”, crede bătrânul.

Ameninţat cu bătaia în postul de poliţie

Un alt localnic din Movileni a trecut în urmă cu mai bine de un an printr-o experienţă care întăreşte într-o oarecare măsură ideea că în unele posturi de poliţie se mai practică metode de „convingere” de pe vremea Marii Naţionalizări. Radu Constantin are 77 de ani şi doar frica l-a făcut să se mişte destul de repede ca să nu suporte, spune el, furia omului legii.
„Acum un an, nişte vecini de aici au intrat pe locul meu cu plugul şi mi-au stricat din recoltă şi eu le-am interzis. Atunci ei au mers la poliţie şi m-am trezit chemat. La poliţie m-au pus forţat să semnez un proces verbal, o declaraţie făcută de ei, în care nu ştiam ce scrie, că nu văd bine, şi nici nu mi-au zis despre ce e vorba. Eu nu am vrut. Pentru că nu am vrut, domnul Dobri s-a ridicat de pe scaun să mă lovească. Eu am ieşit afară din post şi mi-a zis: bă, te aranjez eu pe tine, o să te mai chem de multe ori. Mi-a fost frică”, ne-a relatat bătrânelul.
În ziua vizitei noastre la Movileni, în cadrul căreia oamenii ne-au adus la cunoştinţă aceste aspecte, am încercat să aflăm şi punctul de vedere al ag. şef Lucian Dobri. Acesta nu a fost însă de găsit la post, un alt poliţist comunicându-ne că era plecat la Tecuci, pentru o şedinţă. Agentul şef Lucian Dobri, despre care superiorii săi susţineau că nu a dovedit comportamentele şi abuzurile de care a fost acuzat, este acum pus la dispoziţia inspectorului şef, pe durata anchetei în care este acuzat de braconaj şi de uciderea din culpă a omului de afaceri Mircea Tanislav.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Poliţiştii au dat vina pe mort, ca să ascundă crima unui coleg

Gălăţeanul Mircea Tanislav a fost împuşcat accidental, în timpul unei partide de braconaj, de şeful unui post de Poliţie. Pentru o zi, oamenii legii au încercat să-şi scape colegul.

După trei săptămâni de la decesul gălăţeanului Mircea Tanislav, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Galaţi, Dănuţ Lefter, recunoaşte că poliţiştii au ştiut din prima zi că victima fusese omorâtă accidental de un agent de Poliţie, Lucian Dobri. Cu toate acestea, familia a fost anunţată că mortul s-a împuşcat singur.

Tanislav şi Dobri participau la o partidă de vănătoare ilegală, alături de comisarul Ionuţ Enache – de la Combaterea Criminalităţii Economice şi lider de sindicat al politiştilor gălăţeni. Alături de ei se afla şi colonelul Costel Dragomir, adjunctul şefului SRI Galaţi.

Pe 6 februarie, în jurul orei 19.00, Mircea Tanislav a fost adus cu ambulanţa la Spitalul Municipal din Tecuci (judeţul Galaţi). Era în stare gravă, având urme care probau că a fost împuşcat.

Familia victimei: "Nu ne-au spus că a fost ucis"

Medicii şi familia au fost informaţi de poliţişti că acesta s-a împuşcat singur în timpul unei partide de vânătoare. "În prima zi, agenţii nu ne-au spus nimic oficial despre vreo crimă. Noi am ştiut doar că a fost un accident. Am aflat de la alţi oameni această variantă. Nu ştim ce căuta în pădure", a declarat Nicolae Dinu, ginerele lui Mircea Tanislav.

Minciuna a ţinut doar o zi, pentru că dosarul nu s-a oprit doar la Poliţie, ci a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi. Magistraţii au descoperit, la locul incidentului, urme de cartuş de la mai multe arme de foc, ceea a trezit suspiciuni. Apoi, procurorii au aflat că poliţiştii şi colonelul SRI au încercat să nimerească un mistreţ. Lucian Dobri nu era un vânător experimentat şi a insistat să nimerească animalul. Nu şi-a dat seama că în raza armei sale intrase Tanislav. Acesta a încercat să se ascundă după un copac, însă nu a avut timp, iar un glonţ l-a nimerit în cap.

"S-a început urmărirea penală faţă de Lucian Dobri, agent-şef la postul de Poliţie din Movileni. În urma audierilor, acesta a recunoscut că, la partida de vânătoare, i s-a descărcat accidental arma, rănindu- l pe colegul de vânătoare", a declarat procurorul Liliana Istrate, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi.

Colonelul SRI era în timpul liber

Sorin Sava, purtătorul de cuvânt al Seviciului Român de Informaţii (SRI), ne-a asigurat că "la data producerii incidentului, angajatul Serviciului (colonel Costel Dragomir - n.r.) nu se afla în exercitarea atribuţiilor profesionale, dar a comunicat ierarhic situaţia în cauză". Totodată, Sava ne-a mai comunicat că şi Serviciul de Informaţii efectuează o anchetă proprie pentru a verifica comportamentul colonelului Dragomir. "Au fost dispuse masuri de verificare, urmând ca rezultatele acestora să constituie obiectul unor analize şi măsuri interne, conform competenţelor legale ale instituţiei", a mai adăugat purtătorul de cuvânt al SRI.

În timpul audierilor, poliţistul a recunoscut, în faţa procurorilor, că a tras accidental în victimă.

Comisarul Lefter se spală pe mâini

Danuţ Lefter, şeful IPJ Galaţi, lasă să se înţeleagă că medicii sunt de vină că familia lui Mircea Tanislav a fost informată că acesta s-a împuşcat din greşeală. "Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la incidentul care a avut loc în comuna Movileni. Victima a fost transportată la Spitalul Municipiului Tecuci, iar când poliţiştii au ajuns la spital, rudele victimei erau deja acolo, întrucât fuseseră anunţate de personalul medical", ne-a transmis acesta.

Lefter a mai explicat că IPJ nu a raportat incidentul în buletinul zilnic al instituţiei pentru că s-au aşteptat solicitări la telefon. "IPJ a furnizat telefonic informaţiile rezultate în urma primelor verificări. A doua zi, cercetările au fost preluate în anchetă proprie, de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, comunicarea informaţiilor de interes public revenind acestei instituţii", ne-a mai asugurat Dănuţ Lefter.

evz.ro

Link to comment
Share on other sites

Uciderea omului de afaceri Mircea Tanislav va fi cercetată la Iaşi

* SRI cercetează implicarea unui ofiţer de-al său

 

După ce, în urmă cu aproximativ o lună, Isabel Lucian Dobri, şeful de post din comuna gălăţeană Movileni, a fost acuzat de procurori de braconaj şi ucidere din culpă, în cazul morţii omului de afaceri Mircea Tanislav din Tecuci, o altă structură a statului roman a intrat pe fir în acest caz. Este vorba de Serviciul Român de Informaţii (SRI), care cercetează, în paralel cu procurorii, implicarea unui ofiţer de-al său, colonelul Costel Dragomir, în acest caz.
"Urmare a solicitării dumneavoastră, adresată Serviciului Român de Informaţii, vă aducem la cunoştinţă că au fost dispuse măsuri de verificare, urmând ca rezultatele acestora să constituie obiectul unor analize şi măsuri interne, conform competenţelor legale ale instituţiei. Totodată, vă comunicăm că faptele conţinute în interpelarea dumneavoastră fac în prezent obiectul unor activităţi de cercetare ale organelor de cercetare/urmărire penală competente", se arată în comunicarea Serviciului de Presă al SRI, semnată de purtătorul de cuvânt Sorin Sava.
SRI confirmă astfel, chiar şi indirect, informaţia apărută în presă, conform căreia colonelul Dragomir ar fi participat la partida ilegală de vânătoare ce a avut loc la Movileni la începutul lunii.
Mai mult decât atât, veridicitatea informaţiei este întărită de faptul că Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi şi-a declinat competenţa în acest dosar, în favoarea procurorilor militari de la Iaşi. „În cauză erau anchetate persoane care atrăgeau competenţa parchetului militar, sens în care dosarul a fost declinat la această unitate”, ne-a confirmat procurorul Liliana istrate, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi.
Procurorii gălăţeni nu au făcut publice nume, dar dosarul nu ar fi plecat la Iaşi dacă singurul inculpat ar fi fost poliţistul Lucian Dobri.
Oficial, în acest caz, singurul acuzat este şeful de post din Movileni. "S-a început urmărirea penală faţă de Isabel Lucian Dobri, agent-şef la postul de poliţie din Movileni. În urma audierilor, acesta a recunoscut că, la partida de vânătoare, i s-a descărcat accidental arma, rănindu-l pe colegul său de vânătoare”, a explicat procurorul Liliana Istrate, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, în primele zile ale anchetei. Anchetatorii au explicat atunci că poliţistul Lucian Isabel Dobri avea permisul de vânătoare expirat, motiv pentru care este cercetat şi pentru braconaj. "Urmează să fie audiaţi toţi martorii şi să se desfăşoare o expertiză balistică asupra armei. Momentan, acesta este acuzat pentru ucidere din culpă şi braconaj", a mai adăugat, la momentul respectiv, Liliana Istrate.
Mircea Tanislav, cunoscut om de afaceri din Tecuci, şi-a pierdut viaţa pe data de 6 februarie, după ce a participat la o partidă de vânătoare. El a fost rănit foarte grav şi preluat de pe fondul de vânătoare de un echipaj SMURD, care l-a transportat la Spitalul Municipal "Anton Cincu" din Tecuci. Omul de afaceri a pierdut însă lupta cu viaţa, medicii fiind puşi în situaţia de a declara decesul.

viata-libera.ro
 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Poliţist trimis în judecată pentru ucidere din culpă. Declanşarea accidentală a armei, exclusă de expertiza tehnică

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi au finalizat ancheta în dosarul poliţistului Lucian Isabel Dobri, care a fost cercetat, în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi braconaj. Poliţistul, care lucra la postul din Movileni, a fost acuzat de cele două infracţiuni după ce omul de afaceri tecucean Dănuţ Mircia Tanislav şi-a pierdut viaţa la o partidă de vânătoare, care a avut loc pe 6 februarie 2014.

Cei doi stabiliseră să meargă împreună la o partidă de vânătoare în zona barajului din comuna Movileni. "Inculpatul Dobri Isabel-Lucian şi victima Tanislav Mircia-Dănuț au plecat pe fondul de vânătoare situat în imediata apropiere a barajului, desfăşurând activitatea propriu-zisă de vânătoare, inculpatul trăgând două-trei focuri de armă spre un stol de porumbei, iar victima a tras şi ea unul-două focuri, fără ca aceştia să vâneze totuşi ceva", se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii gălăţeni.

Arma nu era asigurată

Cum afară începuse să se întunece şi mai era şi ceaţă, vizibilitatea pe fondul de vânătoare era foarte scăzută, motiv pentru care cei doi au decis, după aproximativ 30 de minute de la sosire, să plece spre casă. "Pe traseul de întoarcere, situat pe lângă un canal de drenaj din zona barajului, inculpatul, la solicitarea victimei, a intrat în canalul respectiv, motivat de faptul că era posibil ca o pasăre să fi căzut în apă. Inculpatul a intrat în canal, fiind echipat cu cizme pescăreşti, dar s-a udat până la brâu", mai precizează anchetatorii.

Ţinând cont că afară era foarte frig şi hainele îi erau ude, poliţistul a decis să meargă mai repede, fiind urmat şi de omul de afaceri. După ce l-au audiat pe Dobri, anchetatorii au aflat că acesta îşi ţinea arma pe umărul drept şi cu mâna dreaptă o ţinea de gâtul patului, pentru a-i împiedica alunecarea. ”Deşi inculpatul nu a declarat acest aspect în mod expres, se concluzionează că arma acestuia era încărcată şi că nu era asigurată, deşi prevederile legale şi regulile vânătorii îl obligau la acest lucru", se arată în rechizitoriul Parchetului.

Împuşcat în cădere

Tot la audieri, Lucian Dobri le-a declarat procurorilor că, în dreptul unei borne de beton, s-a împiedicat şi a alunecat, picioarele fugindu-i în faţă. ”În cădere inculpatul nu a dat drumul armei şi, în urma impactului cu solul, aceasta s-a descărcat şi un foc de armă s-a declanşat în direcţia victimei, care aşa cum am arătat era la mică distanţă în spatele inculpatului. În urma declanşării focului de armă, victima Tanislav Mircia Dănuţ a fost împuşcată în partea dreaptă a abdomenului, căzând la pământ, spunându-i totodată inculpatului că este împuşcată", se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii gălăţeni.

Imediat după incident, pe fondul de vânătoare îşi făcuseră apariţia alţi doi bărbaţi, care veniseră să îl preia pe omul de afaceri. Poliţistul le-a cerut acestora ajutorul, spunându-le că Tanislav este împușcat, fără să povestească însă ce s-a întâmplat. Cei trei l-au transportat imediat pe omul de afaceri la mașină pentru a-l duce la spital, acesta fiind conştient. Dobri a fost cel care a sunat la 112, pentru a cere ajutor medical, iar în drum spre spital maşina lor s-a intersectat cu un echipaj SMURD, care l-a preluat pe rănit. Din păcate, însă, din cauza rănilor, omul de afaceri tecucean şi-a pierdut viaţa, la doar câteva ore de la producerea incidentului.

"Inculpatul Dobri Isabel Lucian a sesizat prin SNUAU 112 un eveniment, respectiv că numitul Tanislav Mircia Dănuţ s-a împuşcat accidental în abdomen cu arma de vânătoare în zona barajului de pe raza comunei Movileni, judeţul Galaţi", scriu procurorii în rechizitoriu.

Aceasta a fost şi prima versiune a tragicului accident, care ulterior a fost modificată, începându-se o anchetă cu privire la poliţist. În ciuda faptului că iniţial a susţinut că omul de afaceri s-a autoaccidentat, procurorii precizează că, imediat după incident, Dobri "a mers la postul de poliţie Movileni, unde era şef de post, şi a raportat evenimentul în care fusese implicat. Totodată inculpatul le-a predat lucrătorilor de poliţie sosiţi la faţa locului articolele vestimentare, armele şi muniţia ce îi aparţineau, precum şi articolele vestimentare şi arma victimei".

Expertizele schimbă declaraţii

Armele au fost supuse expertizelor tehnice, care au arătat că "declanşarea percuţiei armei în litigiu este posibilă numai prin acţionarea directă şi către înapoi a trăgaciului, cu alte cuvinte declanşarea accidentală, deci fără acţionarea directă a trăgaciului, este exclusă". În urma citirii raportului de expertiza balistică, Dobri a declarat că "în acel moment, arma am trântit-o de pământ, s-a descărcat, fără să pot preciza dacă am avut sau nu mâna pe trăgaci", în ciuda faptului că a susținut în permanență că arma i s-a descărcat accidental. La această declaraţie se adaugă o alta, în care poliţistul susține că ”eu am trăit cu impresia că nu am cartuş în armă. Din acest motiv, nu am verificat dacă arma era sau nu asigurată".

Daune morale şi materiale

Audiaţi în cauză, soţia şi cei doi copii ai omului de afaceri tecucean s-au constituit părţi civile în dosarul penal întocmit pe numele poliţistului Dobri. Soţia lui Tanislav cere 10.000 de euro, reprezentând daune materiale, şi 200.000 de euro reprezentând daune morale. Copiii bărbatului decedat cer fiecare câte 5.000 de euro daune materiale şi câte 100.000 de euro daune morale.

Dosarul poliţistului a fost, la un moment dat, declinat la Parchetul Militar, dar, după ce persoanele care au venit pe fondul de vânătoare după producerea incidentului, au fost scoase de sub urmărire penală, acestea fiind în prezent doar martori, cauza a revenit la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi. Procurorii gălăţeni au făcut ancheta şi au stabilit că poliţistul Dobri nu poate fi acuzat de braconaj, motiv pentru care au clasat cauza cu privire la săvârşirea acestei infracţiuni, dar l-au trimis în judecată pentru ucidere din culpă. Tot procurorii au decis că Lucian Dobri trebuie să plătească şi cheltuielile făcute pe parcursul anchetei, respectiv 1.416 lei. O prima decizie în acest caz va fi luată de judecătorii Tribunalului Galaţi, acolo unde a fost înregistrat acest dosar.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Poliţist condamnat pentru ucidere din culpă

Magistraţii Curţii de Apel Galaţi vor judeca, pe 28 ianuarie, apelul declarat în dosarul în care poliţistul Lucian Isabel Dobri a fost cercetat pentru ucidere din culpă. Apelul a fost formulat atât de Dobri, cât şi de rudele bărbatului care şi-a pierdut viaţa, în februarie 2014, la o partidă de vânătoare.

Cele două părţi au fost nemulţumite de sentinţa primită la Judecătoria Tecuci, unde s-a decis că poliţistul Lucian Dobri nu trebuie să stea după gratii. Judecătorii tecuceni l-au condamnat pe Dobri la un an şi patru luni de închisoare cu suspendare. Acestuia i s-a stabilit şi un termen de supraveghere de doi ani şi şase luni, perioadă în care trebuie să efectueze şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii, fie la Şcoala Gimnazială Nr. 1 din Munteni, fie la Şcoala Gimnazială Nr. 1 din Ungureni. Judecătorii au decis şi confiscarea armei de vânătoare marca „Baikal” calibrul 12, folosită de inculpat la săvârşirea infracţiunii.

Daune materiale şi morale

Judecătorii au admis, în parte, şi acţiunile civile formulate de soţia, respectiv, copiii lui Dănuţ Mircia Tanislav, omul de afaceri care a murit după ce a fost împuşcat la vânătoare. Astfel,  Lucian Dobri trebuie să plătească, în solidar cu asigurătorul de răspundere civilă Asirom Vienna Insurance Group SA, 2.000 de lei cu titlul de despăgubiri civile (daune materiale) părţilor: 1.000 de lei soţiei şi câte 500 de lei fiecăruia dintre copiii omului de afaceri. Mai mult, poliţistul mai are de plătit 76.023,50 de lei (26.023,50 de lei daune materiale şi 50.000 de lei daune morale) soţiei lui Tanislav şi câte 38.011,75 de lei pentru fiecare din cei doi copii ai acestuia. La aceste sume se mai adaugă 1.500 de lei cheltuieli judiciare către cele trei părţi civile, dar şi 2.000 de lei cheltuieli judiciare avansate de stat. Judecătorii au acordat doar o parte dintre despăgubirile cerute, soţia omului de afaceri solicitând 10.000 de euro daune materiale şi 200.000 de euro daune morale, iar copiii câte 5.000 de euro daune materiale, respectiv, câte 100.000 de euro daune morale.

Incidentul din februarie 2014

Lucian Isabel Dobri a ajuns în atenţia anchetatorilor după ce, în februarie 2014, a decis să meargă, alături de Mircia Dănuţ Tanislav, la o partidă de vânătoare în zona barajului din comuna Movileni. "Inculpatul Dobri Isabel-Lucian şi victima Tanislav Mircia-Dănuţ au plecat pe fondul de vânătoare situat în imediata apropiere a barajului, desfăşurând activitatea propriu-zisă de vânătoare, inculpatul trăgând două-trei focuri de armă spre un stol de porumbei, în timp ce victima a tras şi ea unul-două focuri, fără ca aceştia să vâneze totuşi ceva", se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii gălăţeni.

Cei doi au decis să încheie partida de vânătoare după aproximativ 30 de minute, iar pe drumul de întoarcere poliţistul a intrat într-un canal în căutarea unei păsări, motiv pentru care s-a udat şi a decis să meargă mai repede spre ieşirea de pe fondul de vânătoare. Lucian Dobri le-a declarat procurorilor că, în dreptul unei borne de beton, s-a împiedicat şi a alunecat, picioarele fugindu-i în faţă. ”În cădere inculpatul nu a dat drumul armei şi, în urma impactului cu solul, aceasta s-a descărcat şi un foc de armă s-a declanşat în direcţia victimei, care aşa cum am arătat era la mică distanţă în spatele inculpatului. În urma declanşării focului de armă, victima Tanislav Mircia Dănuţ a fost împuşcată în partea dreaptă a abdomenului, căzând la pământ, spunându-i totodată inculpatului că este împuşcată", se mai arată în rechizitoriul întocmit de procurorii gălăţeni.

Prima versiune, autoaccidentarea

Imediat după incident, pe fondul de vânătoare şi-au făcut apariţia alţi doi bărbaţi, care veniseră să îl preia pe omul de afaceri. Poliţistul le-a cerut acestora ajutorul, spunându-le că Tanislav este împuşcat, fără să povestească însă ce s-a întâmplat. Cei trei l-au transportat imediat pe omul de afaceri la maşină, pentru a-l duce la spital, acesta fiind conştient. Dobri a fost cel care a sunat la 112, pentru a cere ajutor medical, iar în drum spre spital maşina lor s-a intersectat cu un echipaj SMURD, care l-a preluat pe rănit. Din păcate, însă, din cauza rănilor, omul de afaceri tecucean şi-a pierdut viaţa, la doar câteva ore de la producerea incidentului.

Iniţial, s-a vorbit despre faptul că Tanislav s-a autoaccidentat, ulterior stabilindu-se însă că cel care se face vinovat de moartea acestui este chiar poliţistul. Dobri "a mers la postul de poliţie Movileni, unde era şef de post, şi a raportat evenimentul în care fusese implicat. Totodată, inculpatul le-a predat lucrătorilor de poliţie sosiţi la faţa locului articolele vestimentare, armele şi muniţia ce îi aparţineau, precum şi articolele vestimentare şi arma victimei", au mai reţinut anchetatorii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.