Jump to content

"Piese" gălăţene la Expoziţia Mondială Filatelică


 Share

Recommended Posts

Expozitia Mondiala Filatelica de la Bucuresti, gazda a peste 70 de tari

Expozitia Filatelica Romana, EFIRO 2008, care se va desfasura in perioada 20-28 iunie la Romexpo, sarbatoreste 150 de ani de la emiterea primei marci postale romanesti "Cap de Bour" si prezinta colectii din peste 70 de tari. EFIRO 2008 este prima Expozitie Mondiala Filatelica organizata in tara noastra, la care vor participa peste 1.000 de colectionari si colectii din 70 de state, anunta NewsIn.

Expozitia marcheaza implinirea a 150 de ani de la emiterea celebrelor timbre "Cap de Bour-1858" de catre serviciile postale din Moldova, la numai 18 ani de la punerea in circulatie a primelor marci postale din lume, in Marea Britanie. Printre piesele principale ale expozitiei, se afla un numar din ziarul "Zimbrulu - Vulturulu", tiparit la Iasi, care a fost expediat in 1858 la Galati, cu opt marci "Cap de Bour", din editia speciala pentru trimterea ziarelor. Ziarul a fost vandut la o licitatia la Geneva contra sumei de 1 milion de dolari. Valoarea unei marci "Cap de Bour" poate ajunge la peste 100.000 de euro. De asemenea, vor fi expuse la EFIRO 2008 matricele de imprimare ale marcii "Cap de Bour", a caror valoare inestimabila.

Colectii din Paraguay pana in Hong Kong, inclusiv colectia Casei Regale Britanice, vor fi aduse la EFIRO 2008.

http://www.ziare.com/Expozitia_Mondiala ... 24857.html

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

"Zimbrulu şi Vulturulu" - omologat de World Records Academy drept cea mai scumpă gazetă din lume

"Zimbrulu şi Vulturulu", gazetă francată cu opt mărci poştale româneşti, celebrele "Cap de Bour", a fost omologată de World Records Academy ca fiind cel mai scump ziar din lume, informează academia. După ce a stat într-o colectie eleveţiană, ziarul a fost achiziţionat, anul trecut, de Joseph Hackmey, un cunoscut colecţionar israelian care stă la Londra, iar în perioada 20-27 iunie, acesta a fost prezentată la Expoziţia Filatelică Mondială EFIRO 2008, deschisă la Romexpo, în Bucureşti.

Ziarul - valoros prin faptul că este francat cu opt timbre "Cap de Bour" care nu sunt separate, ci în două straifuri, unul de trei, altul de cinci bucăţi - a fost cumpărat anul trecut la o licitaţie contra sumei de 829.500 de euro. Gazeta a devenit astfel nu doar cel mai scump ziar din lume, ci şi cea mai scumpă piesă filatelică românească.

Ziarul a fost trimis în noiembrie 1858 la Galaţi. Deoarece coletul cântărea prea mult, i s-au aplicat opt timbre "Cap de Bour". La Galaţi, acesta a fost vândut unui librar şi colecţionar de timbre.

Numai 11.756 de timbre "Cap de Bour" au fost vândute publicului atunci când au fost emise. Deşi 24.064 de timbre au fost livrate oficiilor poştale, circa jumătate dintre ele n-au fost folosite şi au fost ulterior distruse. Astăzi, specialiştii estimează că mai există sub 800 de mărci poştale cu cele patru valori menţionate.

Link to comment
Share on other sites

Marile premii

Ultima seară a EFIRO 2008 fost seara premianţilor. Din mai bine de 800 de colecţii intrate în competiţie (EFIRO 2008 a fost a doua expoziţie filatelică din toate timpurile, ca întindere), 172 au primit medalii de aur şi distincţii speciale. Bineînţeles că cele mai importante medalii – Marele Premiu Naţional, Marele Premiu Internaţional şi premiul EFIRO 2008 – n-au ajuns la nici un colecţionar român. Sumele pe care trebuie să le investeşti în colecţii de asemenea rang, depăşesc posibilităţile financiare, chiar dacă pasiunea este la fel de mare ca a celor care îşi permit să investească milioane în timbre.

Marele Premiu Naţional a fost câştigat de Joseph Hackmey, un cetăţean israelian, deţinătorul celui mai scump ziar din lume – Zimburulu şi Vulturu. Valoarea sa este dată de cele opt timbre Cap de Bour care îl franchează. Marele Premiu Internaţional a fost câştigat de Mark Lorentzen, iar Marele Premiu EFIRO 2008 de un filatelist din Emiratele Arabe Unite pentru colecţia „India 1852-1855 – The Scinde District Dawk”.

http://www.gandul.info/viata/efiro-2008 ... 31;2744690

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.