Jump to content

Criomec - firma care nu ştie ce înseamnă criza


dcp100168

Recommended Posts

Criomec - firma care nu ştie ce înseamnă criza

* De 20 de ani, Criomec SA a devenit una dintre cele mai bune firme care oferă montaj, mentenanţă şi service în echipamente industriale * Compania a obţinut peste 20 milioane de lei profit în ultimii cinci ani

 

Criomec SA Galaţi este una dintre acele firme de care economia locală are nevoie ca de aer. Cu un număr de salariaţi mereu în creştere, cu cifre de afaceri care se învârt în jurul a zece milioane de euro pe an, firma condusă de inginerul Alexandru Şerban se numără printre puţinele companii pe care nici criza financiară mondială nu a reuşit să o atingă. Relevante din acest punct de vedere nu sunt doar declaraţiile conducerii, ci şi cifrele ultimilor cinci ani. Într-o perioadă în care multe firme s-au chinuit pur şi simplu să reziste pe piaţă, Criomec SA "a duduit". A făcut profit de peste 20 de milioane de lei în ultimii cinci ani, adică în plină criză financiară.

O afacere care s-a "copt" în 20 de ani
Criomec SA împlineşte în 2014 nu mai puţin de 20 de ani de existenţă. Înfiinţată în 1994 de un grup de specialişti care lucrau în combinatul siderurgic, Criomec a crescut an de an, s-a dezvoltat prin forţele proprii şi a ajuns să fie una dintre cele mai bune firme care oferă proiectare, execuţie, montaj, mentenanţă şi service în domenii industriale diverse: de la gaze tehnice şi criogenie până la petrochimie şi metalurgie. Dacă vreţi să ştiţi cu ce se ocupă concret, e suficient să aflaţi că fabrica de oxigen care aparţine Linde Gas, de pe platforma siderurgică, a fost montată în totalitate de Criomec SA. "În urmă cu 20 de ani am început cu doar câţiva angajaţi, zece, 20 de persoane. Aveam un depozit de butelii de gaze tehnice şi făceam mentenanţă în fabrici de oxigen. Apoi, încet, încet, cerinţele au crescut, iar noi ne-am diversificat şi pe metalurgie, şi pe petrochimie, nu doar pe criogenie", spune directorul general, Alexandru Şerban.

Specialişti plecaţi din Combinat
Grupul în jurul căruia s-a dezvoltat această afacere a plecat din combinatul siderurgic Galaţi la începutul anilor '90. "Noi lucram în Combinat, la Fabrica de Oxigen. Eu am lucrat acolo vreme de 15 ani. Şi cu un grup de colegi de acolo am plecat şi am făcut firma aceasta. În Combinat, nu prea mai aveai ce face după Revoluţie. Se reduseseră capacităţile de producţie, managementul nu era unul chiar fericit ca să spun aşa... În orice caz, în acea perioadă nu mai aveam tragere de inimă să mergem la serviciu, pentru că lucrurile erau aşa cum erau în Combinat. Şi, pentru că eram buni să facem altceva, am luat hotărârea să plecăm", susţine directorul Criomec. Faptul că erau buni specialişti, i-a ajutat enorm să cunoască succesul în afaceri chiar de la bun început. "Nu a fost greu pentru că ştiam exact ce aveam de făcut. Am avut chiar de la început un contract bun, cu Lukoil, cu acei bani am cumpărat terenul acesta (pe Şoseaua de Centură, n.r.), un apartament în Mazepa în care au fost la început birourile. Apoi, din comenzi succesive am tot construit. Tot ceea ce vedeţi aici e făcut cu banii noştri, cu banii câştigaţi de noi din afacere. Nu am moştenit nicio hală, nu am luat nimic de-a gata, am pornit cu totul de la zero", îşi mai aminteşte Alexandru Şerban.

"Sunt bani pe care îi aducem în România"
Deşi reprezintă unul dintre pilonii de bază ai economiei gălăţene, şefii Criomec nu consideră că sunt o firmă prea mare. "În anul 2013 am avut o cifră de afaceri de 10 milioane de euro. Noi nu suntem o firmă foarte mare, pentru că o cifră de afaceri de zece milioane de euro nu e mult. Dar important este că noi nu lucrăm nimic cu statul. Deci toţi aceşti bani pe care noi îi dăm la stat sub formă de impozite şi taxe provin practic de la firme de afară. Sunt bani pe care îi aducem în România. Noi nu întoarcem nişte bani către stat, aşa cum fac firmele care au contracte cu statul. Eu nu spun că aceste firme nu sunt importante; să lucrezi cu statul e important, dar ce voiam eu să subliniez e că noi, lucrând cu firme din străinătate, aducem bani în economia noastră", explică Alexandru Şerban.

"Afacerile cu statul sunt bune, dar să le faci corect"
Conducerea Criomec susţine că lipsa lucrărilor cu statul nu este neapărat o strategie de business. Explicaţia este mult mai simplă de atât. "Eu când văd câte acte trebuie la o licitaţie pe SEAP simt că îmi pierd vremea, nu vreau să particip la aşa ceva. Mi se pare foarte greu, foarte complicat. Şi e o răspundere foarte mare, poţi să greşeşti ceva... imediat ajunge procurorul la tine în birou. Nu spun că afacerile cu statul nu sunt bune, dar să le faci corect, să câştige toate părţile implicate. Şi firmele care fac afaceri cu statul reprezintă un motor economic, chiar dacă ei întorc banii înapoi către stat prin taxe, prin salarii care intră apoi în consum, în economie. Reprezintă şi firmele astea un segment important de creştere economică", îşi expune Alexandru Şerban punctul de vedere cu privire la afacerile cu statul. Din acest motiv, Criomec lucrează numai cu alte firme private. Şi, se pare, a avut numai de câştigat de pe urma acestei decizii. "Am încercat la un moment dat şi când am văzut că preţul cu care s-a câştigat licitaţia nu acoperea nici costul achiziţiei de materiale, am zis că noi nu ştim să facem treaba asta şi că trebuie să ne lăsăm. Probabil că ar fi urmat o creştere a valorii contractului, dar eu nu sunt învăţat cu aşa ceva. Eu trebuie să ştiu de la început bugetele", susţine Alexandru Şerban..

Lucrează cu companii internaţionale puternice
Mai mult, Criomec SA are drept parteneri firme internaţionale care au reprezentanţe în România. Aşa cum e Linde Gas, OMV sau, mai nou, ArcelorMittal. "Cu ArcelorMittal colaborăm mai mult de când au venit francezii, pentru că atunci când erau doar indienii, voiau să vadă doar preţuri mici, calitatea nu prea îi interesa. Acum, de când s-a schimbat managementul şi a intrat şi Arcelor s-a mai schimbat situaţia", a explicat Alexandru Şerban. În prezent, Criomec îşi desfăşoară activitatea atât intern, cât şi în afara graniţelor ţării. "În ultimii trei ani am lucrat cam jumătate în ţară şi jumătate în afara României. Dar aceste procente variază. Acum avem mai multe lucrări în ţară", a mai declarat directorul Criomec.

Taxe şi impozite de 1,5 milioane de euro pe an
Criomec SA a dat către bugetele de stat şi local în anul 2013 peste 7 milioane de lei, adică aproximativ 1,5 milioane de euro. Practic, acesta ar fi şi aspectul pe care conducerea companiei l-ar regla dacă ar putea: cât se plăteşte la stat faţă de cât primesc angajaţii. "La noi salariile sunt în jur de 12 miliarde de lei vechi pe lună. Şi se duc 6 miliarde pe cardurile oamenilor şi alte 6 la stat. Angajaţii măcar vin la serviciu şi fac treabă. Ceilalţi bani se duc unde se duc. Da, ar trebui ca aceşti bani să îi vedem undeva, dar, pe de altă parte, eu consider că dacă fiecare om şi-ar face treaba putem să avem cei mai tâmpiţi guvernanţi din lume. Până la urmă, guvernanţii sunt izvorâţi dintre noi, nu sunt nici mai răi, nici mai buni decât restul lumii", este de părere Alexandru Şerban.

"Am avut de lucru mai mult decât avem capacitatea"
Conducerea Criomec se consideră fericită că nu a dat piept cu criza economică. E drept, au fost unele probleme, dar peste care s-a reuşit să se treacă destul de uşor. "Până iarna trecută, când am avut ceva probleme, noi am avut mai mult de lucru în timpul crizei decât în alte perioade. Am avut norocul că s-a făcut fabrica asta de oxigen din Combinat, care a fost montată de noi integral, inclusiv de pusul gazonului ne-am ocupat. Deci noi, timp de trei ani, am avut de lucru peste capacitatea noastră. Am avut lucrări multe şi în străinătate, deci nu am simţit nicio criză", susţine Alexandru Şerban.

Statul să intervină doar la capitolul taxe pe salarii
Managerul Criomec SA, Alexandrul Şerban, consideră că statul nu trebuie să ajute prea mult companiile private, ci trebuie doar să le ofere un cadru corect în care acestea să se dezvolte. "Şi oamenii de afaceri se mai vaietă ca babele. La retail e într-adevăr o problemă, acolo sunt probleme cu predictibilitatea regimului fiscal. Dar firmele din domeniul nostru de activitate nu au nicio problemă. Eu zic că un guvern care vrea să încurajeze o firmă privată nu poate şi nu trebuie să o ajute decât la capitolul taxe la salarii", este de părere Alexandru Şerban.

E nevoie neapărat de aeroport în zonă
Una dintre cele mai importante investiţii de care ar avea nevoie zona Galaţiului este, în opinia managerului Alexandru Şerban, un aeroport. "Când vin din străinătate, clienţii noştri fac două, trei ore cu avionul până la Bucureşti şi trei ore şi jumătate cu maşina până la Galaţi. Aeroportul e o necesitate în zonă şi trebuia făcut de mai multă vreme", susţine managerul Criomec.

Profil de manager / Cine este Alexandru Şerban
* Are 49 de ani, este căsătorit şi are un copil
* Licenţiat în inginerie la Universitatea "Dunărea de Jos", promoţia 1993, specializarea Maşini Termice
* În 2004 şi-a luat doctoratul în domeniul Ingineriei Mecanice, specializarea Criogenie
* A lucrat 15 ani în combinatul siderurgic Galaţi, la Fabrica de Oxigen
* Conferenţiar la Universitatea "Transilvania" din Braşov, Facultatea de Construcţii

SC Criomec SA, fişa afacerii
* Domeniu de activitate: proiectare, execuţie, montaj, mentenanţă şi service în domenii industriale diverse;
* Anul înfiinţării: 1994
* Număr de salariaţi: 350
* Cifră de afaceri în 2013: 47,9 milioane de lei
* Profit în 2013: 2,8 milioane de lei

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Criomec, firma gălăţeană specializată în proiecte industriale ”la cheie”

Activitatea industrială rămâne una dintre puţinele direcţii economice în care, în ciuda turbulenţelor de tot felul, Galaţiul are un potenţial ridicat. O dovadă în acest sens este Criomec SA, o companie ridicată de la zero de echipa de specialişti condusă de prof. ing. dr. Alexandru Şerban. Cu o dinamică a dezvoltării demnă de invidiat, firma a aniversat în 2019 împlinirea a 25 de ani de activitate! Mai mult decât atât, Criomec este în prezent unul dintre pilonii economiei locale - cu aproape 600 de angajaţi, şi a reuşit în 2018 să-şi dubleze cifra de afaceri, faţă de cea din 2017!

Fie că e vorba de domeniul criogeniei şi producerea gazelor tehnice, de petrochimie, termoenergetică, metalurgie, al echipamentelor dinamice și turboagregatelor, Criomec este capabilă să livreze proiecte industriale „la cheie”! De altfel, ca brand 100 la sută gălăţean, Criomec a reuşit să ducă emblema „Made in Galaţi” inclusiv la nivel european, chiar şi în ţări cu un blazon tehnic demn de invidiat, precum Germania, Franţa, Belgia sau Suedia.

„Ne-am început activitatea în 1994, împreună cu un grup de colegi specializaţi în criogenie, formaţi pe platforma Combinatului Siderurgic de la Galaţi, unde Fabrica de Oxigen era şi cea mai mare de acest fel din Europa de Est. Criogenia - folosită în obţinerea gazelor tehnice - era un sector de nişă şi era o reală nevoie pe piaţa din România. Prin urmare, am decis să mergem mai departe pe cont propriu. Erau şi firme multinaţionale, de prestigiu, interesate de piaţa din România, iar noi am lucrat pentru ele la început. Am instalat în ţară vreo şapte, opt fabrici de oxigen, argon, azot, până când piaţa locală a fost acoperită. Dar cum numai din mentenanţa acestora nu puteam să ne dezvoltăm, ne-am orientat şi spre proiecte din petrochimie, metalurgie, energetică, inclusiv în alte ţări europene. Treptat a crescut şi numărul de oameni, iar proiectele au devenit tot mai complexe. Profesionalismul dovedit în abordarea acestora au făcut din Criomec, pe nişa sa de activitate, un brand, practic, "fără concurenţă”", ne-a mărturisit directorul general al companiei, dl Alexandru Şerban.

Ca antreprenor general, Criomec poate realiza în prezent proiecte industriale complexe, oferind soluții integrate ce cuprind serviciile de proiectare, procurare, execuție și montaj, punere în funcțiune și mentenanță pentru toate disciplinele tehnice implicate - construcții civile, instalații tehnologice, echipamente dinamice, instalații electrice și de automatizări.

În portofoliul de lucrări al Criomec se regăsesc lucrări de anvergură, începând de la noua Fabrică de Oxigen şi instalaţia de răcire de la Furnalul nr. 5, de pe platforma Combinatului Siderurgic de la Galaţi, până la fabrica de hidrogen de la Petrobrazi, modernizarea furnalului HKM Duisburg, centrala electrică din Corsica - Franţa, dar şi o fabrică de hidrogen în Suedia.

În plus, activitatea de producție confecții metalice a companiei s-a dezvoltat ca o necesitate de integrare a produselor în cadrul proiectelor de montaj instalații și s-a dovedit un motor de dezvoltare individual, prin oportunitățile create de piața din industria metalurgică și petrol și gaze. Prin urmare, s-au derulat proiecte noi cu parteneri externi cum ar fi FLSmidth Danemarca - pentru execuția construcțiilor metalice tip filtre, utilizate în epurarea gazelor din industria metalurgică și a cimentului; Primetals Technologies Austria - pentru execuția unor conducte de recirculare gaze, având diametrul de 4 m și o masă de aproximativ 230.000 kg, cu destinația finală Japonia.

Toate acestea nu ar fi fost posibile fără un vast program investiţional. În prezent, Criomec dispune de două hale de producţie în Galaţi, numai în ultimii doi ani baza materială a companiei fiind modernizată prin investiţii ce totalizează peste 2 milioane de euro. „O companie de succes înseamnă şi o evoluţie continuă. Printr-o abordare prudentă, menținem un echilibru între cheltuielile de investiții și cele operaționale, la nivelul volumului proiectelor angajate. Obiectivul final este execuţia unor lucrări la cele mai înalte standarde de calitate şi de siguranţă, precum și specializarea continuă a angajaților în tehnologii și procese aplicate industrial”, a conchis directorul general al Criomec SA.

Oportunităţi de evoluţie profesională

Rezultatul economic și dezvoltarea activității companiei Criomec se bazează pe cea mai valoroasă resursă, și anume resursa umană, subliniază managerul companiei, dl Alexandru Şerban. Din perspectiva companiei, o responsabilitate permanentă este asigurarea unui mediu atractiv tuturor categoriilor de angajați, prin stimularea evoluției profesionale în carieră, recompense salariale competitive mediului în care îşi desfăşoară activitatea, atât la nivel naţional, cât şi european, programe de protecția sănătății prin accesul la servicii medicale private. Graţie acestei raportări la resursa umană, compania este un cadru de formare modern pentru noile generaţii de specialişti, fie că ne referim la absolvenţii facultăţilor gălăţene de inginerie sau la salariaţii cu o pregătire multidisciplinară din sectorul industrial.

Proiecte de responsabilitate socială

Ca parte a proiectelor de responsabilitate socială, compania Criomec s-a implicat în importante proiecte de stimulare a tinerilor merituoși, prin acordarea de burse private, acordarea de ajutoare materiale pentru cazuri sociale și medicale, contribuții și premii acordate în cadrul competițiilor sportive și spectacolelor culturale desfășurate pe scena gălățeană.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Criomec, un constructor din Galaţi cu afaceri de 19 mil. euro, investeşte 1 mil. euro în capacităţi de producţie

Criomec, o companie de construcţii din judeţul Galaţi, specializată în proiecte industriale, a ajuns în 2020 la afaceri de 19,4 mil. euro, cu aproxi­mativ 30% peste re­zul­tatul din anul pre­cedent. Pentru 2021, Criomec are un plan de investiţii de 1 mil. euro.

„Planul de amenajare şi extin­dere a capacităţii de pro­ducţie (de confecţii me­ta­lice - n. red.) este estimat la o va­loa­re de 500.000 de euro, pentru ate­liere de aproxi­mativ 1.200 mp şi bi­ro­uri ad­ministrative cu o su­pra­faţă de 2.400 mp, iar do­ta­rea cu echipamente şi utilaje per­formante este estimată la 500.000 de euro“, spune Alexandru Şerban, preşedintele consiliului de ad­mi­nis­traţie al Criomec şi acţionarul ma­joritar, cu un pachet de 59% din ac­ţiuni. Alături de el, acţionari în com­pa­nie mai sunt Ionel Adam, Gheorghe Dârlău, Iustin Garcev şi Radu Şerban, potrivit Confidas.ro.

Printre lucrările pe care le are în derulare Criomec se numără moderni­za­rea staţiei de compresie gaze Transgaz Siliştea Brăila, mo­der­nizarea unui turbo­ge­nerator şi a unei instalaţii de oxigen pentru Liberty Galaţi, con­strucţia unei săli de sport şi a unei can­tine pentru şcoala generală 28 din Galaţi. Compania mai are şi alte pro­iecte pentru beneficiari din Bosnia sau din Danemarca.

zf.ro

Compania, care are 630 de angajaţi, investeşte 1 milion de euro în capacităţi de producţie de confecţii metalice şi echipamente.

Criomec, o companie de construcţii din ju­de­ţul Galaţi, specializată în proiecte in­dus­tri­ale, a ajuns în 2020 la afaceri de 19,4 mi­lioa­ne de euro, cu aproximativ 30% peste rezultatul din anul precedent, deşi premisele de la începutul anului nu erau unele de bun augur.

„În schimb, nu putem spune acelaşi lu­cru despre profitabilitatea activităţii, care a fost drastic afectată de creş­te­rea costurilor de producţie cu cheltuieli in­di­rec­te cau­za­te de măsurile su­pli­men­tare de protecţie a să­nă­tă­ţii anga­ja­ţilor şi de ame­najarea spe­cială a spa­ţiilor de lucru, a şantierelor“, spu­ne Alexandru Şerban, preşe­dintele consiliului de ad­mi­nistraţie al Criomec şi acţionarul majoritar, cu un pachet de 59% din acţiuni.

zf.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Constructorul Criomec: Ne aşteptăm la o contracţie a veniturilor de până la 25% faţă de anul 2020

♦ Criomec a avut anul trecut un număr mediu de 611 angajaţi şi un profit de 1,6 mil. lei.

Criomec, o companie de construcţii din judeţul Galaţi, deţinută de mai mulţi antreprenori români, estimează o scădere cu 25% a veniturilor în cursul acestui an faţă de anul trecut, când a înregistrat venituri de 94,3 milioane de lei, plus 25% faţă de anul anterior.

„Având în vedere ritmul lent de revenire a economiei şi, în special, a domeniului în care activăm, ne aşteptăm ca în acest an să suferim o contracţie a veniturilor de până la 25% faţă de anul 2020”, spun reprezentanţii Criomec.

Blocarea proiectelor mari de investiţii din Europa, scăderea cererii de servicii de construcţii pe plan intern, constrângerile financiare ca urmare a depăşirii termenelor scadente de încasare a facturilor, necesitatea restructurării activităţii sunt cele mai mari provocări pe care Criomec le-a întâmpinat în prima parte a acestui an. Pe fondul tuturor acestor factori, proiectele de investiţii sunt abordate cu precauţie.

zf.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.