Jump to content

Concesiunile din pădurea Gârboavele sunt ilegale


dcp100168

Recommended Posts

Concesiunile din pădurea Gârboavele sunt ilegale

* Curtea de Conturi a concluzionat, prin raportul de audit pe 2012, că majoritatea concesiunilor acordate de CJ în pădurea Gârboavele nu îndeplinesc condiţiile legale * Raportul public nu nominalizează firmele care beneficiază de concesiunile respective

Multe dintre concesiunile din Pădurea-parc Gârboavele au fost făcute de către Consiliul Judeţului, de-a lungul timpului, pe ochi frumoşi sau ilegal, rezultă din raportul Camerei de Conturi Galaţi, inspectorii instituţiei precizând, negru pe alb, că „nu au fost prezentate echipei de audit documentele în baza cărora s-a acordat concesiunea pentru unele persoane juridice, locatari care nu sunt nominalizaţi în Anexa la HCJ nr. 256/18.06.1999 privind stabilirea modului de folosire de către terţi a terenurilor din Pădurea-parc Gârboavele, pe care se află construcţiile acestora, contractele de concesiune încheiate neavând astfel aprobarea Consiliului Judeţului Galaţi”.
Reprezentanţii Camerei de Conturi au consemnat, în raportul de audit, că nu le-au fost prezentate dosarele concesiunilor, pe care Consiliul Judeţului ar fi trebuit să le păstreze, atâta timp cât contractele de concesiune produc efecte juridice.

CJ nu ştie nici câtă vegetaţie are în zonă

„La contractele de concesiune nu există anexele „Inventarul silvic al vegetaţiei forestiere” situată pe suprafaţa concesionată, precum şi cea cuprinzând descrierea bunurilor şi utilităţilor concesionarilor, aşa cum s-a prevăzut în contractele de concesiune. Mai mult, schiţele cadastrale, datate iunie 2011, arată modificări în structura imobilelor concesionate, deşi nu au fost prezentate documente care să ateste avizul expres al concedentului pentru efectuarea acestor modificări”, au concluzionat auditorii Camerei de Conturi, care au precizat că garanţia prevăzută de lege pentru persoanele juridice ce concesionează suprafeţe de teren sau imobile nu a fost depusă.

Contractele trebuie să fie reevaluate

Cel puţin, aceasta este una dintre măsurile dispuse de către Camera de Conturi, inspectorii instituţiei impunând şi reconstituirea dosarelor de concesiune, care, în prezent, sunt de negăsit. „Luarea măsurilor pentru reconstituirea dosarelor concesiunii pentru imobilele date în concesiune din Pădurea-parc Gârboavele, pentru analiza din punct de vedere al legalităţii a acordării acestor concesiuni, pentru respectarea prevederilor legale în derularea contractelor concesiunii şi pentru constituirea garanţiei în sumă fixă, reprezentând o cotă-parte din suma obligaţiei de plată către concedent. Supunerea spre analiza Consiliului Judeţului Galaţi şi factorilor de decizie oportunitatea şi legalitatea menţinerii în vigoare a contractelor de concesiune încheiate de entitate, prin verificarea modului de respectare a clauzelor contractuale, precum şi a administrării în condiţiile stabilite prin contract, a imobilelor concesionate în Pădurea-parc Gârboavele”, au impus, printre altele, auditorii Camerei de Conturi Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ce nume grele au terenuri la Gârboavele

* Fiul deputatei PSD Lucreţia Roşca şi tatăl democrat-liberalului Nicuşor Ciumacenco sunt doar câţiva dintre administratorii unor societăţi care exploatează Pădurea Gârboavele * Suprafeţele concesionate de agenţii economici depăşesc şapte hectare

Patru societăţi comerciale, ai căror acţionari sau administratori sunt cunoscuţi oameni de afaceri din Galaţi ori care se bucură de puternice legături cu mediul politic, au concesionat nu mai puţin de 70.954 de metri pătraţi de teren în Pădurea Gârboavele, care aparţine Consiliului Judeţului Galaţi. Cei mai mulţi dintre agenţii economici şi-au pus pe picioare localuri, în care găzduiesc petreceri, nunţi şi botezuri, zone de agrement (piscină şi locuri de joacă pentru copii) sau restaurante.

Matei Sergiu Roşca, servicii de salubrizare

SC Ady Toma SRL Galaţi a concesionat cea mai mare suprafaţă de teren de la Gârboavele, respectiv 32.936 de metri pătraţi. Conform conducerii Consiliului Judeţului, firma gălăţeană, al cărui unic asociat este Lică Toma, operează în pădure din luna februarie a anului 2008, atunci când a preluat contractul de concesiune al societăţii SC Dunasi SA Galaţi (fostă Sidex SA), care a intrat în faliment, dar care concesionase suprafaţa de teren încă din luna decembrie a anului 1999, atunci când Consiliul Judeţului a dat liber la astfel de acţiuni. Interesant este că unul dintre cei doi administratori ai SC Ady Toma SRL este chiar Matei Sergiu Roşca (fiul deputatei Lucreţia Roşca), care, potrivit Registrului Comerţului, deţine această calitate din luna februarie a anului trecut, la fel ca şi Iulian Butuc, cel de-al doilea administrator.
Activitatea principală a societăţii este de recuperare a materialelor reciclabile sortate.

Tatăl lui Ciumacenco a concesionat peste două hectare

Ioan Ciumacenco, tatăl fostului social-democrat Nicuşor Ciumacenco (actualmente, democrat-liberal), a încheiat, tot în anul 1999, prin SC Steaua Dunării, un contract cu CJ prin care a concesionat o suprafaţă de 22.892 de metri pătraţi din pădure, din care peste 2.500 de metri pătraţi este ocupată de construcţii. Firma, al cărei asociat unic este Ioan Ciumacenco, are ca activitate principală, conform codului CAEN, restaurantele.

Ionel Borcea, peste 11.000 de metri pătraţi

Şi omul de afaceri Ionel Borcea (PSD), administratorul SC Pibunni SRL Galaţi, a concesionat, de asemenea, tot în anul 1999, o suprafaţă de 11.946 de metri pătraţi de la Gârboavele, dintre care mai bine de 1.000 de metri pătraţi reprezintă construcţii. Societatea controlată de Ionel Borcea, numit, mai nou, de către Consiliul Judeţului în funcţia de administrator special al falimentarei Drumuri şi Poduri, are ca activitate principală comerţul cu ridicata nespecializat.

Traian Sandu, cea mai mică suprafaţă concesionată

Conform Consiliului Judeţului, cea de-a patra persoană juridică care a concesionat o parte din Pădurea Gârboavele este SC Dunărea SA Galaţi. Societatea, controlată de omul de afaceri Traian Sandu (în trecut, membru al PNL), a concesionat 3.180 de metri pătraţi, din care peste 1.000 de metri pătraţi sunt destinaţi unor construcţii.
Cei mai mulţi bani încasaţi, anul trecut, de Consiliul Judeţului, ca urmare a concesiunilor, au venit din partea SC Ady Toma SRL - 11.149 de lei, în timp ce cu SC Dunasi SA Galaţi instituţia publică se află în litigiu. „SC Steaua Dunării a realizat plata anticipată în anul 2012, SC Pibunni - 3.104 lei, iar SC Dunărea - 1.066 de lei”, ne-a transmis Consiliul Judeţului Galaţi.
Atât contractul de concesiune al SC Dunasi, care a intrat în faliment, între timp, cât şi al societăţilor Steaua Dunării, Pibunni şi Dunărea au fost încheiate pe data de 21 decembrie 1999.
Reamintim că inspectorii Camerei de Conturi au tras un semnal de alarmă cu privire la o serie de nereguli privind concesiunile de la Gârboavele, în urma unui control efectuat în anul 2013 la Consiliul Judeţului, precizând, printre altele, că nu există anexe cu privire la inventarul silvic al vegetaţiei forestiere situată pe suprafaţa concesionată, de unde rezultă că orice agent economic putea rade de pe faţa pământului cantităţi însemnate de vegetaţie, fără să dea socoteală. Ba chiar auditorii au impus reconstituirea dosarelor de concesiune şi chiar „supunerea spre analiza Consiliului Judeţului Galaţi şi factorilor de decizie oportunitatea şi legalitatea menţinerii în vigoare a contractelor de concesiune încheiate de entitate, prin verificarea modului de respectare a clauzelor contractuale, precum şi a administrării în condiţiile stabilite prin contract, a imobilelor concesionate în Pădurea-parc Gârboavele”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Concesiunile de la Gârboavele, verificate de Curtea de Conturi. Legalitatea unor contracte, pusă sub semnul întrebării

Concesiunile din Pădurea Gârboavele, operate de Consiliul Judeţului Galaţi, au fost luate din nou la puricat de Curtea de Conturi, după ce instituţia de control a tras un semnal de alarmă şi anul trecut, când a semnalat numeroase nereguli. Auditorii din cadrul Camerei de Conturi au impus conducerii Consiliului Judeţului să examineze legalitatea acestor tranzacţii şi să supună unei analize „oportunitatea şi legalitatea menţinerii în vigoare a contractelor de concesiune încheiate de entitate, prin verificarea modului de respectare a clauzelor contractuale, precum şi a administrării în condiţiile stabilite prin contract, a imobilelor concesionate”.

Auditorii instituţiei de control au consemnat, în raportul care va fi dat publicităţii abia anul viitor, că CJ a dus la îndeplinire doar parţial măsura impusă. „Măsura a fost dusă parţial la îndeplinire motivat de: reconstituirea parţială a dosarelor de concesiune (exemplificăm anunţurile referitoare la procedura de atribuire, dovada transmiterii acestora spre publicare, anexele la documentaţia de atribuire, procesul-verbal de negociere, anexele la contract), lipsa analizei din punct de vedere al legalităţii acordării acestor concesiuni cu privire la respectarea prevederilor legale în derularea contractelor de concesiuni, nu a fost supusă, în vederea analizei Consiliului Judeţului Galaţi şi a factorilor de decizie, oportunitatea şi legalitatea menţinerii în vigoare a contractelor de concesiune încheiate de entitate, prin verificarea modului de respectare a clauzelor contractuale, precum şi a administrării în condiţiile stabilite prin contract, a imobilelor concesionate în Pădurea-parc Gârboavele”, se arată în raport.

Reamintim că patru societăţi comerciale, ai căror acţionari sau administratori sunt cunoscuţi oameni de afaceri din Galaţi ori care se bucură de puternice legături cu mediul politic au concesionat nu mai puţin de 70.954 de metri pătraţi de teren în Pădurea Gârboavele, care aparţine Consiliului Judeţului Galaţi. Cei mai mulţi dintre agenţii economici şi-au pus pe picioare localuri, în care găzduiesc petreceri, nunţi şi botezuri, zone de agrement (piscină şi locuri de joacă pentru copii) sau restaurante. Este vorba despre SC Ady Toma SRL, SC Steaua Dunării, SC Pibunni SRL şi SC Dunărea SA.
Rămâne de văzut modul cum Consiliul Judeţului se va conforma cererilor Curţii de Conturi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Afacere cu iz penal la Gârboavele? Avocaţii au constatat "nelegalitatea concesionării terenurilor"

* Consiliul Judeţului Galaţi trebuie să analizeze oportunitatea menţinerii contractelor cu actualii concesionari

O societate de avocaţi confirmă neregulile cu privire la concesiunile acordate de Consiliul Judeţului (CJ) în Pădurea Gârboavele! După ce auditorii Camerei de Conturi au tras numeroase semnale de alarmă cu privire la concesiunile din pădurea administrată de CJ şi a pus sub semnul întrebării legalitatea contractelor încheiate cu diverse societăţi, instituţia publică a apelat la avocaţi pentru a descâlci iţele extrem de încurcate ale acestor "afaceri". Astfel, anul trecut, CJ a încheiat un contract cu Societatea Civilă de avocaţi Dumitriu, având ca obiect consultanţă juridică privind analiza legalităţii acordării concesiunilor de terenuri, drumuri, curţi, construcţii, poiene şi păduri. Potrivit conducerii CJ, "Societatea Civilă de avocaţi Dumitriu a constatat nelegalitatea concesionării terenurilor".

"S-a început foarte greu. Nu erau niciun fel de acte. Actele erau pierdute sau ascunse. Eu îi mulţumesc doamnei vice (Tania Bogdan, fost vicepreşedinte al CJ - n.r.), că dânsa a început această muncă de Sisif. Am externalizat cercetarea cu avocaţi din afară, pentru că, după părerea mea, mânăria s-a făcut şi cu oameni din instituţia noastră. Rămâne să vedem cum se va rezolva, pentru că a trecut destul timp, iar lucrurile nu sunt deloc OK", a afirmat, ieri, Nicolae Bacalbaşa, preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, în cadrul şedinţei extraordinare a aleşilor. Bacalbaşa a precizat că "este demenţial să fii considerat răzbunător pentru că, atunci când găseşti hoţia, trimiţi dosarele la DNA. Dacă nu trimiţi dosarele la DNA, pe de o parte eşti idiot, iar pe de altă parte eşti complice".

Ce poate face Consiliul Judeţului

Conducerea CJ Galaţi trebuie să decidă, în această perioadă, care sunt paşii pe care îi va urma pentru a rezolva acest caz, ale cărui rădăcini sunt bine înfipte în sistemul administrativ şi politic de circa 15 ani. Cel mai probabil, concesiunile de la Gârboavele vor ajunge în atenţia procurorilor.

La nivelul CJ, s-a luat în calcul şi rezilierea contractelor, însă vicepreşedintele CJ Marian Vicleanu a precizat: "Societatea de avocatură nu a ţinut cont de un aspect: persoanele fizice care au solicitat concesionarea acestor terenuri sunt proprietari pe imobile. Şi, atunci, noi cum ar trebui să procedăm? Să anulăm în instanţă aceste contracte? Chiar am stat de vorbă cu unul dintre cei care deţine un asemenea contract şi a spus da, anulaţi-l, dar plătiţi-mi investiţia. Mai mult, în 2013, Curtea de Conturi a spus să fie stabilite garanţii pentru aceste contracte, ceea ce s-a şi întâmplat. Deci, părerea mea este ca, până la şedinţa următoare, să prezentăm măsurile concrete pe care trebuie să le ducem la îndeplinire".

Subiectul concesiunilor de la Gârboavele a fost dezbătut în contextul în care conducerea CJ le-a oferit aleşilor judeţeni o informare cu privire la stadiul de îndeplinire a măsurilor dispuse de Camera de Conturi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Concesiunile de la Gârboavele, în atenţia procurorilor. Conducerea CJ a sesizat Parchetul

Concesiunile din Pădurea Gârboavele au ajuns pe masa procurorilor gălăţeni. Conducerea Consiliului Judeţului a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi cu privire "la modalitatea de încheiere a contractelor de concesiune fără a exista în prealabil acordul scris al proprietarului, ceea ce denotă că există elemente de eludare a legii". Precizarea este făcută de reprezentanţii CJ într-un raport privind finalizarea şi implementarea măsurilor solicitate de Camera de Conturi, în urma unor controale.

Reamintim că auditorii instituţiei de control au consemnat o serie de nereguli cu privire la concesiunile din Pădurea Gârboavele, despre care v-am şi informat în exclusivitate, şi au dispus Consiliului Judeţului să supună unei analize legalitatea acordării concesiunilor. Instituţia publică a apelat, anul trecut, la Societatea Civilă de avocaţi Dumitriu, pentru a face o serie de verificări, iar aceasta a şi formulat un punct de vedere în acest caz. Potrivit reprezentanţilor CJ, avocaţii au constatat că "respectivele contracte analizate au fost încheiate cu încălcarea dispoziţiilor imperative ale Legii nr. 219/1998 şi a Normelor de aplicare şi prin fraudarea acestora, deoarece din cuprinsul actelor puse la dispoziţie de UATJ Galaţi se constată că nu a fost respectată nicio etapă dintre cele prevăzute de lege", în cazul unora dintre contractele de concesiune. Acesta este, de altfel, şi motivul pentru care CJ i-a sesizat pe procurori.

În ceea ce priveşte oportunitatea menţinerii contractelor de concesiune, conducerea CJ enumeră în raport paşii şi hotărârile adoptate de Consiliu în anul 1999, care au stat la baza concesiunilor, acte administrative despre care spune că "se bucură de prezumţia de legalitate". "Se poate aprecia că "judecarea" modului de punere în aplicare a hotărârilor excede competenţei decizionale a Consiliului Judeţului", concluzionează reprezentanţii CJ.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Concesiunile de la Gârboavele, discutate din nou în Consiliul Judeţului Galați. Cine va descâlci iţele controversatelor ”tranzacţii”?

  • Aleşii au refuzat să voteze, înainte de Paşte, cesionarea contractului de concesiune de la Gârboavele, deţinut de omul de afaceri Ionel Borcea, către o altă societate privată
  • Urmează o nouă analiză, în ultima şedinţă a aleşilor din acest mandat

Concesiunile din Pădurea Gârboavele, operate de Consiliul Judeţului, cu privire la care, aşa cum v-am mai informat, Camera de Conturi a tras numeroase semnale de alarmă în ultimii ani, au fost, din nou, aduse în discuţie în şedinţa de dinaintea Paştelui, de către consilierii judeţeni. Asta pentru că pe ordinea de zi a şedinţei s-a aflat un proiect de hotărâre care prevedea cesionarea contractului de concesiune încheiat între CJ şi SC Pibunni SRL către SC Anlasen 2003 SRL, iniţiat de consilierul Petrişor Potec.

Practic, potrivit iniţiatorului, SC Pibunni SRL, administrată de omul de afaceri Ionel Borcea, a vândut construcţiile pe care le deţinea în Pădurea Gârboavele către SC Anlasen 2003 SRL şi, prin urmare, se impunea, conform acestuia, preluarea în concesiune de către noul proprietar a celor 11.946 de metri pătraţi de teren. Numai că, după ce PNL a anunţat că nu va vota proiectul de hotărâre şi, după o pauză de consultări de câteva minute, în care a aflat că mulţi alţi consilieri s-ar fi opus (inclusiv din tabăra PSD şi UNPR), Petrişor Potec a solicitat retragerea proiectului de pe ordinea de zi.

"Documentele existente în Consiliul Judeţean nu sunt complete. Eu am serioase rezerve, aşa cum şi Curtea de Conturi are, legate de legalitatea şi chiar oportunitatea încheierii acelor contracte de concesiune. Ele sunt, într-adevăr, foarte vechi, din 1999 şi 2008, dar Curtea a semnalat numeroase probleme, iar eu nu pot să le ignor. Consiliul a încercat să reconstituie documentele de concesiune, căutând în arhive, şi nu a găsit un document esenţial: procesul-verbal întocmit de comisia de negociere a preţului. Acest preţ apare doar în contractul de concesiune, fără să aibă în spate un proces-verbal al comisiei de negociere. Nu cred că trebuie să votăm o cesiune a unei concesiuni în legătură cu care se ridică nişte semne de întrebare. Consiliul trebuie să găsească soluţia de a intra în legalitate cu acea concesiune şi apoi, cu siguranţă, noi, care susţinem, ca liberali, orice investitor privat, vom vota cesiunea, dar numai după ce concesiunea intră în regulă”, a afirmat consiliera Tania Bogdan, liderul de grup al PNL din CJ.

Încurcate sunt cărările din pădure

În ultimul moment, aleşilor li s-a înmânat câte o informare, întocmită de şeful Serviciului Audit Public Intern, Florin Grigore, de aproximativ trei pagini, în care li se aducea, din nou, la cunoştinţă consilierilor problemele identificate în ceea ce priveşte concesiunile din Pădurea Gârboavele (descoperite de Camera de Conturi), pornind de la modul în care acestea au fost atribuite, dar nu numai.

"Vă informez că în arhiva unităţii nu au fost identificate procesele-verbale de negociere directă prin care se stabileau tarifele reprezentând redevenţa corespunzătoare suprafeţelor de teren concesionate, ceea ce generează dificultăţi în stabilirea legalităţii clauzelor pe care le conţin contractele de concesiune", precizează, printre altele, în raport, şeful Serviciului de Audit din cadrul CJ. La recomandarea acestuia şi la solicitarea consilierului Ion Ştefan, aleşii judeţeni au stabilit ca în şedinţa ordinară de la finele lunii mai, ultima de acest gen a actualului mandat, să analizeze măsurile impuse de Camera de Conturi şi modul de punere în aplicare a acestora.

Reamintim că subiectul concesiunilor din Pădurea Gârboavele a ajuns şi pe masa procurorilor gălăţeni. Conducerea Consiliului Judeţului a sesizat, în primăvara anului trecut, Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, după ce Societatea Civilă de Avocaţi Dumitriu, plătită de CJ să verifice legalitatea concesiunilor, a constatat încălcări ale legii.

Date din Registrul Comerţului

Conform datelor obţinute de la Registrul Comerţului, SC Anlasen 2003 SRL Galaţi (care deţine acum fostele construcţii ale Pibunni) are ca asociat unic o femeie, în vârstă de 80 de ani. Este vorba despre Stela Basarab, născută pe 3.08.1936. Persoana împuternicită este, în schimb, Mariana Paraschiv, născută pe data de 17.11.1950.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Concesiunile de la Gârboavele, luate la bani mărunţi. Contractele din pădure, verificate şi refăcute de o comisie

Până la finele lunii iunie, o comisie formată la nivelul Consiliului Judeţean (CJ) va trebui să verifice toate contractele de concesiune din Pădurea Gârboavele, să refacă documentaţiile lipsă şi să propună, dacă se impune, încetarea unora dintre contracte.

După neregulile semnalate, în ultimii circa patru ani, de către Camera de Conturi Galaţi, cu privire la contractele de concesiune din Pădurea Gârboavele, Consiliul Judeţean pare să ia, în sfârşit, măsuri pentru a elimina haosul din documentele instituţiei şi pentru a reconstitui dosarele de concesiune, din care lipsesc acte extrem de importante, după cum au arătat, în repetate rânduri, auditorii instituţiei de control. Fapt recunoscut de altfel şi de reprezentanţii CJ.

În ultima şedinţă a forului deliberativ judeţean, aleşii au decis constituirea unei comisii care să verifice contractele de concesiune, iar termenul până la care membrii comisiei trebuie să facă ordine în toate documentele este 30 iunie 2017.

Până pe data de 20 martie, însă, reprezentanţii CJ au obligaţia să refacă documentaţia aferentă contractului de concesiune cu SC Pibunni SRL, întrucât SC Anlasen 2003 SRL, căreia omul de afaceri Ionel Borcea i-a vândut toate construcţiile deţinute în Pădurea Gârboavele, aşteaptă, de aproximativ un an, să preia în concesiune cei 11.946 de metri pătraţi de teren. Numai că cesionarea contractului de concesiune deţinut de social-democratul Ionel Borcea nu s-a operat, în condiţiile în care din dosar lipsesc, conform conducerii CJ, următoarele documente: documentaţia privind justificarea folosirii terenurilor, datele de identificare ale acestora, obiectul de activitate, soluţiile pentru protecţia zonei naturale, procesul-verbal de negociere (a cărui refacere este în prezent imposibilă), anexa la contract cuprinzând descrierea bunurilor şi utilităţilor concesionarului care se află pe terenul concedentului; inventarul silvic al vegetaţiei forestiere situate pe suprafaţa de teren concesionată, predată concesionarului odată cu terenul. Preşedintele CJ, Costel Fotea, a ţinut să sublinieze, în proiectul de hotărâre, că „lipsa documentelor menţionate nu dovedeşte, prin ea însăşi, nelegalitatea contractului, care, de altfel, produce efecte de 16 ani şi este în vigoare”.

Comisia, din care fac parte mai mulţi angajaţi ai CJ cu funcţii de conducere, alături de secretarul CJ şi de vicepreşedintele Florinel Petru Gasparotii (ALDE), va fi coordonată de cel din urmă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.