Jump to content

A început demolarea furnalului 6 din Combinat


dcp100168

Recommended Posts

A început demolarea furnalului 6 din Combinat

Combinatul mai pierde un furnal. Este vorba de Furnalul 6, ale cărui operaţiuni de demolare au început recent, potrivit informaţiilor noastre. Pentru operaţiunea de punere la pământ a furnalului există undă verde primită de la Agenţia de Protecţie a Mediului Galaţi.
Furnalul 6 şi-a încetat activitatea în cursul anului 1994, în urma unei explozii care a avut loc şi care a fost un eveniment mediatizat la acea vreme. După 20 de ani în care Furnalul 6 a fost doar un obiect de decor, iar lucrările de reabilitare ar fi costat mai mult decât o eventuală construire a unui furnal nou, s-a dat startul demolării acestuia. Fierul vechi care este corespunzător din punct de vedere calitativ va fi dus la baza de fier vechi şi folosit la oţelărie, la producerea oţelului.
La ora actuală, la fostul colos siderurgic nu mai este în funcţiune decât Furnalul 5, în timp ce furnalele 3 şi 4 sunt oprite.
Link to comment
Share on other sites

Cel mai mare furnal gălăţean va fi demolat!

* Furnalul 6, cândva cel mai modern din sud-estul Europei, va fi pus la pământ până la mijlocul lui 2015 * Grav avariat în 1994, în urma unei explozii de proporţii, furnalul a devenit un pericol pentru angajaţi şi protecţia mediului * Viitor tulbure şi pentru restul obiectivelor din Combinat

Cel mai mare furnal din sud-estul Europei va deveni nu peste multă vreme istorie. Este vorba de Furnalul 6 din combinatul siderurgic ArcelorMittal, de care se leagă deopotrivă una dintre realizările din perioada "Epocii de Aur", dar şi una dintre cele mai mari tragedii din istoria siderurgiei, o explozie care a zguduit în 1994 tot Galaţiul. Conducerea Combinatului a obţinut în cursul anului trecut avizele necesare pentru demolarea furnalului, iar de luna trecută s-a trecut la lucrările de demolare, acestea urmând a fi finalizate în cursul anului 2015.

Accident fără precedent

Dat în în funcţiune în 1981, Furnalul 6 nu a fost la acea vreme doar cel mai modern din ţară, ci şi din tot blocul ex-comunist, fiind prezentat adesea ca un motiv de mândrie pentru industria românească. Din nefericire, în ziua 7 octombrie 1994, furnalul a fost zguduit de o explozie de proporţii. Deflagraţia a spulberat blindajul metalic al cuvei nr. 3, platforma de încărcare fiind acoperită cu 2.000 de tone de fontă şi cocs incandescent. Trei muncitori au murit arşi de vii sub potopul incandescent, unul a murit sufocat, alţi trei muncitori au suferit arsuri foarte grave. Era primul accident de acest fel din istoria siderurgie româneşti. Din păcate, nu a fost şi ultimul. Cinci ani după explozia de la Furnalul 6, o altă explozie, de această dată la Furnalul 4, a răpit noi vieţi.

Soluţia finală, demolarea

Cauza cea mai probabilă a distrugerii Furnalului 6 a fost o explozie a gazelor de furnal, dar nu au lipsit nici teorii ale conspiraţiei, potrivit cărora ar fi fost vorba de un sabotaj. Cert este că s-au pierdut vieţi omeneşti, iar mândria siderurgiei gălăţene a fost transformată într-un morman de cenuşă. Expertizele tehnice au stabilit că repunerea în funcţiune a furnalului ar fi fost o investiţie prea costisitoare. Astfe, ce a mai rămas din Furnalul 6 a intrat „în conservare”.
În prezent, din cele şase furnale care au existat la un moment-dat pe platforma siderurgică, doar la Furnalul 5 se lucrează, Furnalul 3 este ţinut de rezervă, iar Furnalul 4 este oprit. Furnalul 1 şi Furnalul 2 au fost deja dărâmate, iar acum vine rândul Furnalului 6, după cum ne-a confirmat purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal, Dorian Dumitrescu: “Asemenea Furnalelor 1 şi 2, Furnalul 6 reprezintă o ameninţare atât la adresa siguranţei angajaţilor, cât şi a mediului, aspect pe care compania noastră nu doreşte să îl ignore. Doar Furnalul 5, recent modernizat şi retehnologizat ca urmare a unei investiţii de 80 de milioane de euro, poate produce nivelul actual cerut de piaţă, la calitate ridicată, având costuri variabile competitive şi parametri reduşi de emisii.” Lucrările de demolare a Funalului 6 sunt programate să se finanlizeze la jumătatea anului 2015.

Îngrijorare pentru viitor

Lungul şir de demolări de obiective de pe platforma Combinatului îi îngrijorează pe siderurgişti. Asta cu atât mai mult cu cât Combinatul se confruntă şi cu serioase probleme din cauza majorării preţurilor energiei. La sfârşitul anului trecut, problemele din Combinat au fost ridicate şi în cadrul Comisiei de Dialog Sindical, la Prefectura Galaţi. „Societatea se confruntă cu probleme din cauza creşterii preţului energiei şi gazelor, care determină patronatul să pună lacătul pe poartă. Cerem intervenţia dumneavoastră şi a Guvernului, care să impună acestui patron să stopeze închiderea şi demolarea de obiective, să continue investiţiile şi să ne păstrăm locurile de muncă”, declara Vasile Crişan, secretar executiv al Sindicatului Siderurgistul AMG.
Conducerea ArcelorMittal a precizat că demolările vizează numai echipamentele care nu mai fac parte din actuala structură industrială, fie din cauza capacităţilor mici, fie a performanţelor reduse din punct de vedere tehnic sau al protecţiei mediului.
Dincolo de asta rămân însă problemele legate de preţurile energiei. După cum am relatat în paginile ziarului „Viaţa liberă”, companiile din siderurgie, chimie şi petrochimie, printre care şi ArcelorMittal, au adresat săptămâna trecută autorităţilor statului o Scrisoare deschisă prin care le (re)aduc la cunoştinţă „situaţia disperată” în care se află aceste sectoare din cauza procesului fără precedent de creştere a preţurilor la energie. Acum se dărâmă Furnalul 6, dar conducerea ArcelorMittal nu exclude nici închiderea celorlalte unităţi de producţie de la Galaţi dacă acestea nu vor putea reveni la parametrii de productivitate care să le facă competitive în raport cu unităţile similare din ţările din zona Mării Negre. Pentru Furnalul 6 nu mai există speranţă, însă nici viitorul a ce a mai rămas din siderurgia gălăţean nu se anunţă a fi unul tocmai liniştitor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Din nefericire, în ziua 7 octombrie 1994, furnalul a fost zguduit de o explozie de proporţii.

 

Dacă nu mă înșeală pe mine memoria, a fost în august... Între 5 și 10 august...

 

 Era primul accident de acest fel din istoria siderurgie româneşti.

 

Din ce mi-au povestit bătrânii, în 1949 a mai fost un accident similar la Hunedoara. Resturi umane cică au fost găsite după aia prin oraș, pe la „Corvinul”.

Link to comment
Share on other sites

Furnalul 6 este pus la pământ. Detonările se aud în tot Galaţiul

Zgomotele puternice care s-au auzit în această după-amiază, dar şi în zilele anterioare, provin de la operaţiunile de demolare a Furnalului 6, de pe platforma siderurgică. Potrivit lui Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al combinatului ArcelorMittal Galaţi, pe platformă au loc în acest moment mai multe detonări controlate pentru punerea la pământ a celui mai mare furnal, grav avariat de o explozie în urmă cu 20 de ani.

„Detonările sunt efectuate de o firmă specializată şi vor continua şi în următoarele zile”, a explicat Dumitrescu.

Furnalul 6, cel mai mare din sud-estul Europei, a fost grav avariat într-o explozie petrecută în 1994, incident în urma căruia a devenit un pericol pentru siguranţa mediului şi a muncitorilor. Deflagraţia de atunci a spulberat blindajul metalic al cuvei nr. 3, platforma de încărcare fiind acoperită cu 2.000 de tone de fontă şi cocs incandescent. Trei muncitori au murit arşi de vii, unul a murit sufocat, iar alţi trei muncitori au suferit arsuri foarte grave.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Detonări la Furnalul 6 al ArcelorMittal

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi va realiza duminică dimineaţă detonări controlate pentru demolarea unor piloni de susţinere de la buncărele goale ale fostului Furnal 6 a anunţat, sâmbătă, directorul de comunicare al companiei, Dorian Dumitrescu. Potrivit acestuia, operaţiunile de detonare, realizate de o companie specializată, se vor desfăşura respectând reglementările de sănătate, securitate şi cele de protecţie a mediului, potrivit Agerpres.

Furnalul 6 a fost dat în folosinţă în 1981 dar producţia s-a oprit în 1994 din cauza unei avarii majore.

"Compania ArcelorMittal Galaţi subliniază faptul că toate operaţiunile de demolare realizate până în prezent, au vizat echipamente învechite, care reprezentau un pericol atât pentru angajaţi, cât şi pentru mediu. Fierul vechi rezultat din demolări este reciclat intern. Doar Furnalul 5, recent modernizat ca urmare a unei investiţii de 80 de milioane de euro, poate produce volumul necesar cerut de piaţă, la calitate ridicată, având costuri variabile competitive şi parametri reduşi de poluare", a declarat Dumitrescu.

romaniatv.net

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Pe platforma combinatului ArcelorMittal se vor executa, în perioada 25-27 aprilie, o serie de lucrări de detonare controlată pentru demolarea unor coşuri de fum vechi şi a unui turn de răcire din zona fostului Furnal 6, se arată într-un comunicat de presă al companiei. „Lucrările sunt executate de o companie specializată, care a luat toate măsurile prevăzute de lege pentru evitarea oricărui risc”, se precizează în comunicat.

Link to comment
Share on other sites

Au aruncat în aer turnul de răcire al fostului Furnal 6

Detonare controlată a turnului de răcire al fostului Furnal 6, demolat tot prin explozii  controlate, anul trecut. De fapt, de câteva zile au loc explozii controlate  în combinatul  siderurgic din Galaţi. ArcelorMittal Galaţi anunţase, săptămâna trecută, că „va executa lucrări de detonare controlată pentru demolarea a unor coşuri de fum vechi şi a unui turn de răcire din zona fostului Furnal 6.” Lucrările au fost realizate şi executate de o comanie specializată, care a luat toate măsurile prevăzute de lege pentru evitarea oricărui risc. În acest moment, la combinatul siderurgic Galaţi, mai funcţionează doar Furnalul nr. 5.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Detonare controlată în această după amiază

ArcelorMittal Galaţi anunţă ca va realiza în după amiaza de 28 mai 2014 detonări controlate pentru demolarea clădirii bunker-elor de le fostul Furnal nr. 6.

Operaţiunile - realizate de o companie specializată - se desfăşoară respectând reglementările de sănătate, securitate şi cele de protecţie a mediului.

Dorian Dumitrescu, Country Communicator ArcelorMittal Galati

Link to comment
Share on other sites

Nu mai stau in Galati, dar am auzit ceva ce nu-mi vine sa cred: e adevarat ca Mittalul a inceput sa "recupereze" metalul din picioarele viaductului, pe regula " e meu, fac ce vreu!"?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.