Jump to content

S-a redus numărul beţivilor ajunşi la Urgenţe


dcp100168

Recommended Posts

S-a redus numărul beţivilor ajunşi la Urgenţe

Sărăcie, creşterea rezistenţei la alcool sau pur şi simplu efectul atâtor campanii preventive împotriva consumului de alcool? Care să fie explicaţia?
1.197 de gălăţeni, băuţi bine, au ajuns la unităţile de gardă ale spitalelor gălăţene în anul 2012. În 2013, însă, doar 321 de gălăţeni beţi au mai ajuns în spital. Cel puţin aşa arată statistica Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, care a realizat o analiză a consumului de alcool comparativ pe anii 2012-2013. Diferenţa este prea mare ca să nu sară în ochi, mai ales că Galaţiul se află într-o zonă unde consumul de alcool este, din păcate, „endemic”. Conform aceleaşi statistici, a scăzut, în acelaşi interval, şi numărul deceselor având drept cauză directă consumul de alcool.
„În anul 2012 aveam 11 decese ce aveau drept cauză directă consumul de alcool, în timp ce în anul 2013 numărul deceselor din această cauză s-a redus considerabil, fiind înregistrate doar şase astfel de cazuri. Dacă în 2012, din cele 11 decese, trei erau în oraşe şi opt la ţară, în 2013 este egalitate: trei decese la ţară şi trei în oraşe.

Explicaţia acestei reduceri a numărului de persoane care au ajuns la spitale cu intoxicaţie etilică nu cred că are cauze legate de educaţie. Adică aşa, deodată, mulţi au realizat că nu este bine să bei mai mult decât este cazul?! Aş crede că această reducere extrem de mare a numărului consumatorilor de alcool spitalizaţi are probabil cauze economice. Cine ştie, poate un an a fost mai prost ca şi producţie şi alcoolul mai scump... Oricare ar fi situaţia, trebuie să intensificăm acţiunile de prevenţie şi de creare a unor centre de dezintoxicare. Din păcate, acum persoanele care ajung la spital cu intoxicaţie alcoolică pot fi stabilizate şi apoi sunt trimise la Spitalul de Psihiatrie. Dar aici pot fi tratate între 8 şi 14 zile şi atât. Trebuie extinsă capacitatea spitalelor de psihiatrie de a-şi putea dezvolta această componentă medico-socială”, a precizat dr. Valentin Boldea, director Direcţia de Sănătate Publică Galaţi.

Şi-au injectat alcoolul direct în venă!

Dacă a scăzut numărul consumatorilor de alcool ce ajung prin spitale, medicii au înregistrat şi noi modalităţi de consum. La Târgu Bujor au fost raportate câteva cazuri de intoxicaţii cu alcool direct în venă. „Cred că au recurs la această modalitate de a consuma alcool deoarece este posibil să fi avut antecedente cu folosirea unor substanţe care se injectează în venă şi au acţiuni psihotrope. Se ştie că alcoolul amestecat cu unele substanţe dă simptome similare folosirii drogurilor de mare risc. În ceea ce priveşte alcoolismul, nu trebuie să uităm cât de importantă este prevenirea acestuia, dar încă din familie. Este o genă a alcoolismului, dar ea se dezvoltă doar pe un teren prielnic. Atâta vreme cât anturajul sau familia nu oferă exemple negative, atunci persoana în cauză nu va ajunge un alcoolic, indiferent de antecedentele din familia lărgită”, a precizat Liliana Iordăchescu, psiholog.
Rămâne de văzut dacă şi la finalul acestui an se va observa o reducere a consumatorilor de alcool sau evoluţia din 2013 a fost doar un accident.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.