Jump to content

Investiţie spaniolă de 75 de milioane de euro la Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Investiţie spaniolă de 75 de milioane de euro la Galaţi

La invitaţia unui important consorţiu european specializat pe investiţii în colectarea selectivă şi reciclarea deşeurilor, primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a vizitat, săptămâna trecută, mai multe staţii de colectare selectivă a deşeurilor, reciclare şi producţie de biogaz din Spania şi Portugalia.
În urma discuţiilor purtate, edilul a primit o propunere de colaborare din partea fondului de investiţii spaniol, pentru construcţia unei staţii moderne de colectare, reciclare şi producere de biogaz din deşeuri, la Galaţi. Potrivit Biroului de presă al Primăriei, investiţia se cifrează la 75 de milioane de euro, bani cu care vin investitorii iberici, Primăria urmând să intre în parteneriat cu un teren adecvat. Propunerea potenţialilor investitori va fi analizată în cadrul unui grup de lucru, ce se va constitui la nivelul Primăriei şi Consiliului Local Galaţi.

Hectare de gunoaie

„Primarul Marius Stan este de părere că investiţia ar fi una extrem de benefică pentru Galaţi, ţinând cont de specificul oraşului nostru, care are, în intravilan, zece hectare de teren cu destinaţia groapă de gunoi (cinci hectare reprezentând vechea groapă de gunoi, în prezent închisă, iar celelalte cinci hectare, actuala rampă de colectare a deşeurilor menajere). În plus, alte cinci hectare de teren vor fi destinate construirii unei noi rampe de colectare a deşeurilor după standarde europene, investiţie ce va fi derulată de Consiliul Judeţului Galaţi. Acestea fiind datele, construirea unei staţii de mare capacitate pentru colectare, reciclare şi transformare a deşeurilor în biogaz ar fi importantă pentru Galaţi”, afirmă Biroul de presă al Primăriei.
În paralel, municipalitatea caută investitori şi pentru construirea unor incineratoare pentru deşeuri, având deja contacte pe această temă cu investitori din Italia şi Suedia. O astfel de investiţie ar fi benefică pentru Galaţi pentru că, pe lângă incinerarea gunoaielor, înseamnă şi producţie de energie electrică şi termică.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

O firmă spaniolă care vrea să investească la Galaţi este ignorată de aleşii locali

La recenta şedinţă a Consiliului Local, reprezentantul unei companii spaniole a venit să facă lobby pentru o investiţie în valoare de 80 de milioane de euro, pe care firma sa vrea să o realizeze la Galaţi. O investiţie de pe urma căreia oraşul ar avea numai de câştigat: scapă ieftin de deşeuri şi obţine agent termic. Din păcate, aleşii nu au spus nici da, nici ba…

Sergiu Machidon a declarat că reprezintă o companie spaniolă, Sustainable Waste Treatment, care, încă de anul trecut, şi-a manifestat dorinţa de a investi în Galaţi. De atunci şi până acum, s-au făcut o serie de diligenţe. "Este vorba despre staţie de tratare a deşeurilor, care va avea o cantitate de 200.000 de tone. Valoarea investiţiei este de 80 de milioane de euro. Avantajele pe care le-ar avea municipiul Galaţi sunt mai multe, dar foarte importante sunt reducerea costurilor cu depozitarea deşeurilor la groapa de gunoi cu 85 la sută şi producerea de agent termic", a spus Sergiu Machidon.

În vederea realizării acestui proiect, reprezentantul companiei spaniole a avut discuţii cu compania ArcelorMittal şi, în prezent, afirmă că este în curs de semnare un contract pentru preluarea unui teren de zece hectare, pe teritoriul platformei siderurgice. "Vom produce energie termică, energie electrică, biogaz, o mare parte din acestea putând fi preluate de către municipalitate, urmând a se discuta aceste condiţii. Motivul pentru care mă aflu aici este să solicit din partea dvs. o aprobare favorabilă pentru realizarea acestui proiect", a spus reprezentantul firmei.

Deşi s-a arătat dispus să răspundă la orice întrebări ar fi avut consilierii, nimeni n-a avut vreo curiozitate. Dar nici vreun răspuns legat de propunerea făcută. Să sperăm că nu va fi ignorat definitiv. Nu de alta, dar Galaţiul nu-şi permite asemenea aroganţe...

viata-libera.ro
 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Consiliul Judeţului Galaţi le întinde mâna investitorilor spanioli

Reprezentanţii companiei spaniole Sustainable Waste Treament SL, care au făcut lobby la recenta şedinţă a Consiliului Local pentru o investiţie în valoare de 80 de milioane de euro, nu au primit un răspuns din partea aleşilor locali, ci din partea Consiliului Judeţului. Întâmplător, la acel moment, în sală se afla vicepreşedintele Consiliului Judeţului, Cornel Hamza, care, imediat, a profitat de ocazie pentru a-i invita pe reprezentanţii companiei la o discuţie.
Investiţia spaniolă, care s-ar putea realiza pe un teren de pe teritoriul platformei siderurgice, vizează o staţie de tratare a deşeurilor, de pe urma căreia Galaţiul ar avea numai de câştigat: reducerea costurilor cu depozitarea deşeurilor la groapa de gunoi cu 85 la sută şi producerea de agent termic, ba ar putea avea acces şi la energie electrică şi biogaz. Iar Consiliul Judeţului Galaţi îşi doreşte finanţare europeană pentru un proiect privind un sistem de management integrat al deşeurilor.

Discuţia a fost purtată, joia trecută, atât cu reprezentanţii Consiliul Judeţului Galaţi, cât şi cu cei ai Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Ecoserv Galati şi s-au analizat soluţiile legale de realizare a proiectului. „Sperăm, în continuare, ca plenul Consiliului Local Galaţi să aprobe demararea procedurilor de valorificare a deşeurilor prin recuperare energetică, urmând ca împreună cu Primăria Galaţi, ADI Ecoserv Galaţi şi Consiliul Judeţului Galaţi să găsim soluţii pentru realizarea acestui proiect benefic pentru gălăţeni”, ne-au declarat reprezentantul companiei spaniole.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

O investiţie spaniolă, la mâna aleşilor gălăţeni. „Nu vrem bani, vrem să preluăm legal deşeurile”

Pe masa aleşilor locali care se vor întâlni, luni, 14 decembrie, în şedinţă ordinară, se află şi un proiect de hotărâre privind "eliminarea deşeurilor menajere din municipiul Galaţi, prin valorificare energetică, de către un operator economic selectat în urma unei proceduri de dialog competitiv". Este exact proiectul de care au nevoie, pentru început, reprezentanţii companiei spaniole Sustainable Waste Treament (SWT) SL, care au făcut lobby la recenta şedinţă a Consiliului Local, pentru a realiza, la Galaţi, o investiţie în valoare de 80 de milioane de euro.

Aşa cum vă informam, investiţia spaniolă, care s-ar putea realiza pe un teren de pe teritoriul platformei siderurgice, vizează o staţie de tratare a deşeurilor.

Mai mult, în februarie anul trecut, primarul Marius Stan a vizitat, mai multe staţii de colectare selectivă a deşeurilor, reciclare şi producţie de biogaz din Spania şi Portugalia şi a primit această propunere de colaborare.

Reprezentanţii Sustainable Waste Treament SL, Javier Cartagena Rebollo, contry manager, şi Radu Simtion, avocat, care au purtat discuţii şi cu Consiliul Judeţului Galaţi, aşteaptă cu interes decizia aleşilor locali şi ne-au explicat în ce constă investiţia.

De ce a fost ales Galaţiul

"Galaţiul a fost ales din raţiuni de poziţionare geostrategică şi de mărime: are un număr mare de locuitori şi se colectează o cantitate destul de însemnată de deşeuri. Investiţia presupune realizarea unei staţii de tratare, reciclare şi valorificare prin recuperare energetică a deşeurilor din municipiul Galaţi şi din împrejurimi. Presupune că noi venim cu investiţia integrală, privată, nu vrem nici un fond de la Primărie, în contrapartidă vrem deşeuri date într-o formă legală. Proiecte de genul acesta, compania SWT a dus la capăt şi este în curs de a duce la capăt în alte trei ţări: Cuba, Chile şi Rusia. Proiecte cu linii de sortare, staţii de tratare sunt nenumărate - Barcelona, Mallorca, Lisabona…", ne-a explicat Radu Simtion.

Asociere cu Primăria

"Nu încercăm să intrăm într-o afacere pe uşa din dos şi suntem dispuşi să participăm la orice procedură pe care Primăria doreşte să o facă. Nu vrem nici un ban de la Galaţi, nu vrem decât o asociere în baza căreia, conform legii, să putem achiziţiona în mod legal deşeurile! În contrapartidă, noi am oferit Primăriei o participaţie în această asociere. De ce Primăriei? Tocmai din control! Obiectivul nostru este ca Primăria să ne ofere o brumă de interes. Adică să aprobe, pentru prima oară, valorificarea deşeurilor prin procedura recuperării energetice. De aici urmează ca noi să discutăm cu Primăria. Banii pentru prima parte a proiectului există deja în conturi. Se aşteaptă doar aprobarea, pentru a începe partea de proiectare", a precizat avocatul Radu Simtion.

În ce constă investiţia

Interesul companiei iberice vizează toate deşeurile, cu excepţia celor provenite din construcţii şi a celor periculoase. "Deşeurile colectate urmează un flux tehnologic, sunt sortate prin diverse sortatoare optice şi, la final, partea biodegradabilă se depozitează închis, fără să miroasă - compostare anaerobă. Printr-o enzimă, se descompune deşeul biodegradabil în energie. În prima fază, bineînţeles, în biogaz, şi după aceea poate fi transformat în ernergie electrică, termică, în ceea ce se doreşte. Ceea ce rămâne devine compost. Proiectul acesta poate fi pus în funcţiune extrem de rapid: de la momentul în care se livrează autorizaţia de construcţie, în maximum un an şi jumătate! Investiţia va crea 450 de locuri de muncă", au subliniat reprezentanţii SWT.

Aceştia au ţinut să precizeze că nu vor să forţeze mâna administraţiei locale, ci doar să ofere o alternativă: "Nu vrem să facem această investiţie cu forţa, poate Primăria Galaţi să vină cu 70 de milioane de euro la cetăţeni sau din fonduri europene şi să facă investiţia. Noi oferim o alternativă. Asta înseamnă o economie a taxei de depozitare, mărirea duratei de viaţă a gropii de gunoi, posibilitatea de a lua bani de la alţi operatori, de pildă de la Brăila". Rămâne de văzut ce vor decide astăzi aleşii locali.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Mda... Când au venit cei din Suedia au luat un mare sut in...

Aia n-au fost buni, acum, cu juma de an inainte de alegeri cei Spania sunt salvarea orasului. Culmea ca se mai vorbeste si de "un operator economic selectat în urma unei proceduri de dialog competitiv" =)) Asta dupa ce ei vin de vreo doi ani de zile pe aici, conducerea eventualului beneficiar s-a plimbat prin Spania sa vada ce si cum, e aproape aranjata treaba cu un teren de zece hectare din Sidex...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Spaniolii şi israelienii, interesaţi de gunoaiele noastre

  • S-a decis declanşarea procedurii de achiziţie a unor servicii de consultanţă, în vederea valorificării unei părţi din deşeurile colectate în Galaţi

Spaniolii de la Sustainable Waste Treament, care au făcut lobby, în şedinţa din noiembrie a Consiliului Local, pentru realizarea unei staţii de tratare, reciclare şi valorificare prin recuperare energetică a deşeurilor din municipiul Galaţi, nu sunt singurii interesaţi de gunoaiele oraşului. La ultima întrunire ordinară a aleşilor din 2015, am aflat că o companie de profil din Galaţi, împreună cu Telemenia Group din Israel, doresc să facă acelaşi lucru, dar nu au primit vreun răspuns din partea autorităţilor. Vestea bună este că aleşii au decis, în sfârşit, valorificarea deşeurilor.

"Nimeni n-a vândut gunoiul"

La începutul întrunirii aleşilor, Ion Dumitriu, consultant de mediu la o societate comercială care se ocupă de colectarea şi reciclarea deşeurilor reciclabile, a făcut public faptul că, pe masa Primăriei, a mai ajuns o propunere privind valorificarea gunoiului, rămasă fără răspuns. Îngrijorarea lui era dublată de faptul că, pe ordinea de zi a şedinţei, fusese anunţat un proiect de hotărâre privind "eliminarea deşeurilor menajere din municipiul Galaţi, prin valorificare energetică, de către un operator economic selectat în urma unei proceduri de dialog competitiv".

"Pe ordinea de zi se află un punct care se referă la iniţiativa înfiinţării unui centru de reciclare a deşeurilor prin cogenerare. Noi, împreună cu Telemenia Group din Israel, am depus o scrisoare de intenţie din 23 martie 2015, pe acelaşi subiect, şi nici până astăzi nu am primit niciun răspuns de la Primărie. Rugămintea mea, dacă luaţi în discuţie încredinţarea acestei investiţii, este să organizaţi o licitaţie de oferte, în care să participe toate părţile interesate, întrucât aşa se asigură o transparenţă şi o eficienţă economică corectă!", a declarat Ion Dumitriu.

Replica a venit din partea primarului Marius Stan: "Nu am găsit nicio firmă care să selecteze, să proceseze, să facă operaţiunile, tocmai acesta este scopul proiectului de hotărâre: vrem să identificăm un consultant care ştie totul despre acest subiect, să putem demara procedurile legale, care, probabil, vor duce, într-un final, la o licitaţie pentru gospodărirea gunoiului menajer şi producţia de energie termică, electrică, biogaz. Nimeni n-a vândut gunoiul, încă, nimănui!".

Aleşii au vrut licitaţie

La dezbaterea privind valorificarea deşeurilor, consilierul local independent Alin Mihai a pledat pentru organizarea unei licitaţii: "Felicit Primăria că a dat drumul la acest proiect. E o idee veche, sunt mai multe iniţiative care au rămas prin sertare, dar întrucât există foarte multe firme interesate de acest subiect, iar Primăria a cheltuit nişte bani, de-a lungul timpului, cu deplasări în Suedia, Italia, aş dori ca această achiziţie a serviciilor de consultanţă să se facă prin achiziţie publică, nu prin atribuire directă, să fie un consultant cât mai independent!".

Viceprimarul PSD Florin Popa a propus reformularea proiectului de hotărâre, iar iniţiatorul, consilierul local independent Gigel Caliga, a fost de acord. Astfel, aleşii au aprobat "declanşarea unei proceduri legale de achiziţie a unor servicii de consultanţă în vederea valorificării unei fracţii a deşeurilor colectate de pe raza municipiului Galaţi".

De ce era nevoie de această decizie

În raportul de specialitate al hotărârii adoptate se arată că, în prezent, în municipiul Galaţi, singura modalitate de valorificare o reprezintă colectarea selectivă, iar eliminarea se face prin depozitare. "Anual, în municipiul Galaţi cantitatea de deşeuri depozitate în depozitul de la Tirighina este de aproximativ 100.000 de tone. Depozitul conform de deşeuri a devenit operaţional în octombrie 2011 şi se apropie de 50 la sută din capacitate. Pentru a preveni o situaţie delicată în ceea ce priveşte depozitarea deşeurilor, municipiul trebuie să găsească soluţiile viabile pentru a-şi acoperi obligaţiile legale şi cele asumate prin aderarea la UE. Legislaţia pentru fondul de mediu obligă municipalitatea la plata taxelor pentru deşeurile inerte şi nepericuloase încredinţate în vederea eliminării finale prin depozitare de 80 de lei pe tonă în anul 2017 şi de 120 de lei pe tonă începând din 2018", se arată în document.

Potrivit raportului de specialitate, se doreşte o eliminare a deşeurilor şi o valorificare energetică a acestora prin producerea de energie electrică şi termică pe termen lung, cu reducerea impactului asupra mediului, colectarea şi transportul deşeurilor fiind asigurate, în continuare, de Ecosal.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Consultanţă de la PricewaterhouseCoopers. Deşeurile Galaţiului vor avea soarta tunelului

Compania PricewaterhouseCoopers România (PwC) îi va oferi Primăriei Galaţi consultanţa necesară în vederea valorificării deşeurilor colectate din oraş. Anunţul a fost făcut ieri, într-o conferinţă de presă organizată de primarul Marius Stan, alături de reprezentantul PwC, Daniel Anghel.

Decizia aleşilor locali

La finele anului trecut, aleşii locali au aprobat, printr-o hotărâre, declanşarea unei proceduri legale de achiziţie a unor servicii de consultanţă în vederea valorificării unei fracţii a deşeurilor colectate de pe raza municipiului Galaţi. Decizia a fost luată după ce două companii, Sustainable Waste Treament şi Telemenia Group, din Israel, s-au arătat interesate de realizarea unor staţii de tratare, reciclare şi valorificare prin recuperare energetică a deşeurilor. Potrivit raportului de specialitate al hotărârii, se doreşte o eliminare a deşeurilor şi o valorificare energetică a acestora prin producerea de energie electrică şi termică pe termen lung, cu reducerea impactului asupra mediului, colectarea şi transportul deşeurilor fiind asigurate, în continuare, de Ecosal.

Dialog competitiv

Potrivit primarului, în urma dialogului competitiv cu cei patru mari consultanţi din lume, procedura a fost câştigată de PwC, care va oferi astfel consultanţă pentru realizarea unui caiet de sarcini în vederea găsirii unui investitor care să valorifice deşeurile. „Acest subiect a născut şi va naşte multe pasiuni, avem exemple din alte oraşe. Am vrut, ca să nu greşim, să avem consultanţă la nivelul cel mai înalt, urmând procedurile legale, ca să nu mai poată fi contestată sau interpretată”, a explicat Stan.
PwC a oferit consultanţă şi în realizarea caietului de sarcini pentru licitaţia pentru studiul de fezabilitate al tunelului pe sub Dunăre. „Sper să nu dureze aşa de mult, dar nu avem încotro, trebuie să ne supunem procedurilor legale”, a punctat Stan.
„Sunt anumite situaţii-cheie care trebuie identificate pentru buna funcţionare a unui management al deşeurilor la nivel local. România are nişte ţinte pe care trebuie să le îndeplinească, pe care nu putem să le negăm pentru că ar putea reprezenta un infringement. Autoritatea locală are anumite obligaţii şi responsabilităţi locale. Contractul are o valoare de 18-19.000 de euro şi a fost câştigat în urma procedurilor de achiziţii publice conform Ordonanţei 34”, a precizat reprezentantul PwC.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Parteneriat pentru realizarea unei fabrici de sortare și tratare a deșeurilor din Tecuci

Echipa InvestRomania a fost prezentă astăzi la sala de ședințe a Primăriei Tecuci, unde s-a semnat un Memorandum de înțelegere între UAT Municipiul Tecuci și compania spaniolă Sustainable Waste Treatment S.L. (SWT) pentru realizarea în parteneriat a unei fabrici de sortare și tratare a deșeurilor din localitate. Acest proiect este în valoare de 25 milioane euro și urmează a crea 35 de locuri de muncă noi.

Invitații, Alexandru Mitroi, consilier al Departamentului pentru Investiții Străine și Parteneriat Public Privat, din cadrul Guvernului României, și Ramon Thomas, manager SWT Spania, însoțiți de o echipă din conducere, au fost așteptați de primarul Gerhardt Daniel Țuchel, alături de consilieri locali, reprezentanți ai Primăriei și directori de societăți din Tecuci.

Sustainable Waste Treatment S.L. (SWT) este o societate de investiții și project management în domeniul reciclării deșeurilor și producerii energiei regenerabile, cu capital integral privat. În prezent, aceasta are în derulare peste 20 de proiecte de investiții în Europa, Asia și America de Sud.

 Investiția din România face parte dintr-un proiect integrat al companiei ce prevede realizarea la Galați a unei fabrici de prelucrare a materiilor prime rezultate din reciclare (plastic și sticlă). Valoare cumulată a celor două proiecte (Tecuci și Galați) se ridică la 80 milioane euro, urmând a crea în total 145 de noi locuri de muncă.

Investiția SWT vizează realizarea unui sistem complet de reciclare, care a fost patentat pentru toată Europa, ce cuprinde o stație integrată de sortare, tratare, reciclare și valorificare a deșeurilor, menită să producă energie electrică și energie termică, cu o capacitate de procesare de 200.000 tone/an deșeuri colectate. Tehnologia folosită de compania spaniola nu implică folosirea apei în tratarea deșeurilor, aspect ce simplifică întregul proces.

InvestRomania a oferit asistență firmei spaniole SWT în dezvoltarea proiectului.

După semnarea acestui memorandum de înțelegere între părți, primarul Gerhardt Țuchel a precizat faptul că contractul propriu-zis va fi semnat după alegerile locale, de municipalitate și acordul noului Consiliu local: „Realizarea investiției la Tecuci va avea trei plusuri: Rampa Rateș va fi închisă pe banii dumnealor, taxa de habitat va rămâne la nivelul minim și se vor crea locuri de muncă.”

tecuceanul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.