Jump to content

Toate chioşcurile din şcolile gălăţene vând produse interzise


dcp100168

Recommended Posts

Toate chioşcurile din şcolile gălăţene vând produse interzise

Bomboane, acadele, alune sărate, chipsuri, snacksuri, sandwich-uri, dar şi băuturi răcoritoare carbogazoase. Deşi sunt interzise prin lege a fi vândute în şcoli, toate aceste produse se găsesc de cumpărat la orice chioşc din instituţiile de învăţământ. În lipsa unei educaţii privind principiile unei alimentaţii sănătoase, controalele instituţiilor abilitate par în zadar. Deşi de ani de zile această situaţie trenează în şcoli, autorităţile n-au luat nicio măsură radicală, niciun chioşc nefiind desfiinţat, deşi legea ar permite.

Alimente retrase de la vânzare

Luna trecută, comisarii Protecţiei Consumatorilor Galaţi i-au verificat pe toţi cei opt operatori economici care deţin chioşcurile din şcolile gălăţene şi tecucene. Prin sondaj, ei au mers la câte un chioşc deţinut de aceştia. La toate au găsit alimente nesănătoase pentru copii, ceea ce înseamnă că acelaşi produse se găsesc la toate chioşcurile din unităţile de învăţământ. Mai grav, unele sandwich-uri nu aveau nicio informaţie referitoare la compoziţie, producător, termen de valabilitate. Comisarii au fost nevoiţi să retragă din chioşcuri produse a căror valoare depăşea 2.500 de lei. Ei au aplicat un avertisment şi alte şapte amenzi, în valoare totală de 8.500 de lei.
Periodic, controale la chioşcurile din şcoli şi la cele din imediata apropiere a unităţilor de învăţământ desfăşoară şi Direcţia pentru Sănătate Publică (DSP) Galaţi. Deşi amenzile pot ajunge şi la 10.000 de lei, iar sancţiunea maximă poate fi desfiinţarea chioşcului, distribuitorii continuă să aducă produsele interzise prin Legea 123/2008 pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar. "De când a apărut legea nu am suspendat activitatea niciunui chioşc. Ei mizează pe faptul că, dacă i-am controlat o dată, nu mai venim a doua oară sau pe faptul că aduc doar cantităţi mici din aceste produse, care se vând imediat", spune şeful DSP Galaţi, Valentin Boldea.

Educaţia de acasă e importantă

Alimentele nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor sunt cele cu un aport substanţial de compuşi cu efect dăunător sănătăţii, ca grăsimi, sare, zahăr, îndulcitori, aditivi alimentari, în detrimentul compuşilor cu efect benefic, cum ar fi fibre, vitamine, minerale. Toate aceste informaţii ar trebui să fie cunoscute însă în primul rând de părinţi. Asta pentru că, deşi în şcoli există ore opţionale cu această tematică, deprinderile unei alimentaţii corecte se formează acasă. "Le recomandăm părinţilor să facă pacheţele de mâncare pentru copiii lor, iar în situaţia în care acest lucru nu este posibil, să verifice produsele cumpărate de copii din incinta şcolii", îi sfătuieşte Carmen Tudor, comisar-şef adjunct în cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Galaţi.
Pe de altă parte, şi contractele încheiate cu agenţii economici respectivi ar putea include o prevedere care să condiţioneze închirierea spaţiilor din şcoli de comercializarea produselor sănătoase. Cel puţin aceasta a fost recomandarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, la apariţia Legii 123. Însă e lene de înţeles că, în cazul în care această prevedere există în contracte, nici aceasta nu e respectată.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Alimente nesănătoase în şcolile gălăţene

Deşi există o lege care interzice în mod clar comercializarea alimentelor nesănătoase în chioşcurile din incinta unităţilor de învăţământ, din dorinţa de a avea cât mai  mult profit, periodic, se încalcă aceste prevederi.

La sfârşitul săptămânii trecute, am primit pe adresa redacţiei o sesizare prin care ni se aducea la cunoştinţă faptul că la Şcoala Nr. 12, la chioşcul de unde îşi cumpără elevii pachet, se comercializează produse considerate nesănătoase şi neconforme cu legislaţia. "În calitate de părinte al unui copil care învaţă la Şcoala Gimnazială Nr. 12 "Miron Costin", aş dori să vă aduc la cunoştinţă faptul că în incinta şcolii, se comercializează produse care contravin Legii nr. 123/2008, lege referitoare la alimentaţia sănătoasa în unităţile de învăţământ preuniversitar. Conform Legii 123/2008, cap. 3, art.10, în incinta unităţilor de învăţământ sunt interzise prepararea, comercializarea şi distribuirea oricăror alimente conţinute în lista prevazută la art. 9 litera a. Aşa cum veţi observa în fotografia ataşată, în şcoală se comercializează chipsuri, dulciuri, băuturi carbogazoase etc", scrie părintele care a dorit să  nu-i facem cunoscută identitatea, din motive lesne de înţeles.

Directoarea de la Şcoala Gimnazială  Nr. 12, profesoara Viorica Moineagu, recunoaşte că au fost probleme legate de produsele pe care le vindea chioşcul respectiv, dar susţine că au fost, între timp, luate măsurile care se cuveneau. "Ştim că au fost şi produse neconforme. Chiar înainte de vacanţa de iarnă am avut control de la Inspecţia de Stat din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, în urma căruia s-au constatat astfel de abateri. Dar între timp, am remediat situaţia, am discutat cu proprietarul şi i-am pus în vedere să nu mai aducă asemenea produse, întrucât îi închid chioşcul. Am verificat dacă se respectă acest lucru şi am văzut că s-a conformat. Acum avem la vânzare numai apă plată, avem fructe şi batoane din acelea mici", spune Viorica Moineagu.

Aceasta susţine că proprietarul chioşcului a primit de la început lista cu produsele care sunt interzise, însă, pentru că printre elevi există o preferinţă vizavi de chipsuri şi snaksuri, a adus şi astfel de alimente. "E greu să te lupţi cu ei, dacă părinţii le permit să mănânce aşa ceva. Am avut perioade în care a trebuit să le interzic ieşirea din incinta şcolii în timpul pauzelor, întrucât mergeau la supermarketul din apropiere pentru a-şi procura asemenea produse, expunându-se unor pericole", mai adaugă directoarea de la Şcoala Nr. 12.

De la conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean am aflat că, din nefericire, fenomenul  comercializării produselor nesănătoase e greu de stopat. "Periodic apar astfel de probleme, deşi se fac controale, se dau amenzi. Directorii şcolilor răspund de respectarea prevederilor legale în această privinţă, însă nu ei sunt cei care pot stabili dacă alimentele se încadrează sau nu în lista celor cu probleme. Cei de la DSP fac acest lucru", spune inspectoarea generală Mioara Enache.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.