Jump to content

Gălăţenii pierd la păcănele 5 milioane de euro pe an


Recommended Posts

Posted

„Păcănele” ilegale în centrul oraşului

Poliţiştii intraţi în control la un cazinou central au găsit în incintă 20 de aparate tip „slot machine” („păcănele”) pentru care nu existau acte atestând exploatarea lor legală. S-a luat măsura indisponibilizării aparatelor, urmând să se facă cercetări pentru desfăşurarea de jocuri de noroc fără autorizaţie. Mai mult, comisarii Gărzii Financiare au decis suspendarea activităţii pe o perioadă de 3 luni, întrucât firma respectivă avea activităţi comerciale fără a emite bonuri fiscale; ilegalitatea a fost amendată cu 8.000 lei.

http://www.viata-libera.ro/articol-%E2%80%9EPacanele%E2%80%9D_ilegale_in_motul_orasului_2.html

post-2782-0-61496200-1300663167_thumb.jp

  • 2 years later...
Posted

Trei la sută din populaţia României joacă la "păcănele"

Trei la sută dintre români joacă la maşini de tip slot, cunoscute ca "păcănele", pe care le asociază cu socializarea, distracţia, plăcerea jocului şi câştigul, se arată într-un studiu realizat la iniţiativa Asociaţiei Organizatorilor de Sloturi.

Potrivit studiului citat, trei la sută dintre români participă la jocurile de sloturi, pe care "le asociază cu beneficii precum socializare, distracţie, relaxare, plăcerea jocului şi câştig". Jucătorii de sloturi sunt într-o proporţie de 92 la sută bărbaţi şi au o vârstă medie de 29 de ani. Totodată, sloturile sunt preferate de patru la sută din populaţia de la oraş şi doi la sută din populaţia mediului rural.

"Conform statisticilor internaţionale, numărul participanţilor la joc în alte ţări europene este de peste patru ori mai mare, în Marea Britanie, 13 la sută din populaţie participând la jocurile de sloturi în 2010", se arată într-un comunicat emis de Asociaţia Organizatorilor de Sloturi.

Potrivit sursei citate, trei la sută dintre români au jucat la maşinile de sloturi în ultimul an şi doar unu la sută dintre ei joacă săptămânal.

În acelaşi timp, la Loto joacă 20 la sută dintre români, cinci la sută - săptămânal, în timp ce la pariuri sportive au jucat în ultimul an şase la sută, iar săptămânal - trei la sută.

Jocurile de cărţi (poker şi black jack) sunt practicate de trei la sută dintre români, unu la sută jucând săptămânal.

Jocurile de noroc online sunt preferate de trei la sută dintre români, iar săptămânal la acestea participă doi la sută din populaţia adultă a ţării.

Ruleta din cazinourile live este preferată de mai puţin de unu la sută din populaţia ţării.

Studiul a fost realizat în perioada octombrie - noiembrie 2012, constând într-o cercetare reprezentantivă la nivel naţional, pe un eşantion de 1.091 de persoane, şi exit-interviuri aplicate unui număr de 855 de jucători la maşinile de tip slot.

  • 2 months later...
Posted
România, ţara păcănelelor

Dacă nu au noroc de locuri de muncă, românii îşi încearcă norocul la slot-machines, supranumite popular păcănele. Iar ţara este împânzită de ele. Conform statisticilor Ministerului Finanţelor, la nivelul întregii ţări erau înregistrate 60.064 maşini deţinute de 455 de firme-operatori. Astfel, la o populaţie de 18.000.000 de locuitori, înseamnă că fiecare 300 de indivizi “beneficiază” de o “păcănea”.

Cel mai mare număr de păcănele este, evident, în Bucureşti, unde sunt declarate 16.973 de maşini operate de 73 firme.

Cele mai multe păcănele, peste 3.500, sunt deţinute de Avraham Barel, cetăţean israelian născut în fosta URSS, operate prin cele două firme ale sale - Max Bet SRL, cu 2.812 slot-machines, şi Max Bet Jocuri Electronice SRL, cu 694 slot-machines.

Conform specialiştilor, cele mai multe slot-machines funcţionează pe bază de algoritmi care produc secvenţe RNG (random number generator) cu perioade practic nerepetabile în următorii 100 de ani. Concluzia specialiştilor: dacă vrei să joci până când înveţi o secvenţă ajungi sigur la faliment şi durează mai mult decât ar avea cineva speranţa de viaţă.

Amatorii de ,,păcănele” încearcă mereu să intre în posesia potului cel mare, chiar dacă ştiu că au şanse foarte mici să câştige. Ca şi în cazul consumului de substanţe, un dependent de jocuri de noroc poate intra în stări asemănătoare sevrajului, dacă îi este restricţionat accesul la jocuri.

Această dependenţă devine un subiect tot mai des întâlnit pentru psihoterapeuţi, atunci când persoana simte nevoia de a juca pe sume tot mai mari şi nu se opreşte, cu toate că pierde în repetate rânduri.

Harta păcănelelor

Alba – 3 operatori cu 463 maşini

Arad – 11 operatori cu 1.674 maşini

Argeş – 14 operatori cu 1.396 maşini

Bacău – 46 operatori cu 1.454 maşini

Bihor – 17 operatori cu 1.973 maşini

Bistriţa-Năsăud – 10 operatori cu 1.732 maşini

Botoşani – 5 operatori cu 616 maşini

Braşov – 11 operatori cu 944 maşini

Brăila – 6 operatori cu 460 maşini

Buzău – 3 operatori cu 297 maşini

Caraş Severin – 4 operatori cu 240 maşini

Călăraşi – 4 operatori cu 279 maşini

Cluj – 19 operatori cu 2.619 maşini

Constanţa – 17 operatori cu 1.951 maşini

Covasna – 2 operatori cu 276 maşini

Dâmboviţa – 3 operatori cu 260 maşini

Dolj – 16 operatori cu 2.079 maşini

Galaţi – 8 operatori cu 988 maşini

Giurgiu – 4 operatori cu 384 maşini

Gorj – 9 operatori cu 717 maşini

Harghita – 13 operatori cu 1173 maşini

Hunedoara – 7 operatori cu 574 maşini

Ialomiţa – 1 operator 69 de maşini

Iaşi – 12 operatori cu 1.418 maşini

Ilfov – 11 operatori cu 3.402 maşini

Maramureş – 8 operatori cu 534 maşini

Mehedinţi – 4 operatori cu 531 maşini

Mureş – 22 operatori cu 3.692 maşini

Neamţ – 13 operatori cu 1.550 maşini

Olt – 4 operatori cu 287 maşini

Prahova – 5 operatori cu 284 maşini

Satu Mare – 17 operatori cu 1.523 maşini

Sălaj – 5 operatori cu 585 maşini

Sibiu – 4 operatori cu 1.077 maşini

Suceava – 7 operatori cu 1.920 maşini

Teleorman – 3 operatori cu 249 maşini

Timiş – 14 operatori cu 1.159 maşini

Tulcea – 3 operatori cu 229 maşini

Vaslui – 6 operatori cu 762 maşini

Vâlcea – 5 operatori cu 787 maşini

Vrancea – 6 operatori cu 484 maşini

Bucureşti – 73 operatori cu 16.973 maşini

cotidianul.ro

  • 1 month later...
Posted

Un italian din Galaţi a câştigat 50.000 de euro la "păcănele"

Un bărbat de 53 de ani din Galaţi, de origine italiană, a jucat la aparatele de tip slot machine şi a câştigat, în prima zi a lunii octombrie, un premiu Mega Jackpot de circa 50.000 de euro (210.890,81 lei). Italianul îşi va primi premiul marţi, 8 octombrie, în agenţia Stanleybet la care a jucat, când îşi va încasa banii din mâna campionului mondial la skandenberg, Ion Oncescu.

Conform unui comunicat remis de Stanleybet, bărbatul s-a stabilit în Galaţi în urmă cu 9 ani şi are o afacere de transport de persoane, în care va investi şi banii câştigaţi. El este un jucător pasionat nu doar de sloturi, ci şi un parior consecvent. Marţi, italianul a jucat circa 350 lei şi a câştigat aproximativ 50.000 de euro în mai puţin de o oră, fix înainte de începerea meciului Steaua - Chelsea.

Cu doar două zile înainte, pe 28 septembrie, un alt bărbat, din Craiova, în vârstă de 30 de ani, a câştigat la acelaşi tip de aparate un Mega Jackpot de peste 100.000 de euro.

Mega Jackpot reprezintă un sistem unic în România, prezent doar în agenţiile Stanleybet din toată ţara, al cărui câştig pleacă de la 200.000 de lei. Acesta cuprinde 200 de slot-machines legate în reţea, iar banii se cumulează de la toate aparatele, generând astfel câştiguri uriaşe. De la lansare şi până în prezent, Mega Jackpot a acordat premii totale în valoare de peste 2 milioane de euro, se mai arată în comunicatul Stanleybet.

presagalati.ro

Posted
Italianul din Galaţi care a câştigat 50.000 euro la păcănele: Nu mă consider norocos

Giancarlo Franchetti, italian ajuns în România cu mai bine de nouă ani în urmă, a reuşit să câştige săptămâna trecută 50.000 de euro la aparate, într-o agenţie Stanleybet din Galaţi. El a fost premiat azi, primind banii de la Ion Oncescu, campion mondial la skanderberg. Cu toate că a câştigat unul din cele mai mari premii din ţară, italianul declară într-un interviu acordat România liberă că nu se consideră norocos şi că joacă la aparate pentru relaxare.

Giancarlo Franchetti, 52 ani, "a pus mâna" pe un Mega Jackpot, după cum se numeşte premiul câştigat de el la aparate, care i-a adus 50.000 de euro cu o investiţie de doar 350 de lei, în mai puţin de o oră. Se întâmpla pe data de 1 octombrie, chiar înaintea începerii meciului Steaua – Chelsea, care se disputa la Bucureşti.

Despre evenimentul care în mod normal marchează viaţa oricărui parior acceptă să ne vorbească, într-o română destul de bună, la începutul acestei săptămâni, pentru că, de obicei, joia pleacă în cursă. Este şofer şi are o mică firmă de transport, asociat cu alte trei persoane, alături de care face curse spre Italia, majoritatea până la Roma şi înapoi la Galaţi.

Spune că suma câştigată nu va schimb nimic în viaţa sa, urmând ca banii să-i investească într-un microbuz. Nici nu crede că este un om norocos, crede că alţii sunt "spcialiştii" în jocuri de noroc. "Eu nu sunt profesionist, joc doar de plăcere. Nici nu mă consider norocos, chiar dacă am câştigat acum aproape 50.000 de euro", declară Franchetti pentru România liberă.

Italianul este mulţumit cu firma lui de transport şi deşi a câştigat cel mai important premiu din cadrul agenţiilor Stanleybet, nu are de gând să părăsească apartamentul de două camere, din Galaţi, în care este chiriaş, pentru o casă mai mare. Nu are nevoie. “Am fost căsătorit, am un băiat în vârstă de 17 ani, însă în prezent sunt singur. Fosta mea soţie şi fiul meu locuiesc în Italia, iar eu de nouă ani stau în Galaţi.”

Galaţiul, noua casă a lui Franchetti

"Imi place să muncesc, îmi place Galaţiul, mă simt ca un român, ca un adevărat locuitor al României. În timpul liber ies în oras, mă duc la pescuit pe Dunăre. Joc şi la aparate, lunea, martea şi miercurea, deoarece joia plec în cursă. De obicei, joc între 2 si 4 ore, de distracţie."

S-a obişnuit cu România şi cu bunele şi cu relele ei. „Poate singurul lucru care îmi displace aici este faptul că nu se menţine curăţenia.” Alte cusururi, pe care să nu le fi întâlnit şi în alte părţi, nu prea găseşte ţării noastre.

"Am ajuns în România în urmă cu nouă ani, când am cunoscut pe cineva. Lucrurile nu au mers, dar am decis să rămân aici deoarece mi-a plăcut. Iniţial am vizitat mai multe oraşe ale ţării, am fost şi la Craiova, şi în Bucureşti, iar abia într-un final am ajuns în Galaţi, unde am şi rămas. Fiind obişnuit cu românii, încă de când eram în Italia, nu mi-a fost greu să mă acomodez aici, cu stilul de viaţă, cu oamenii."

În Italia spune că a fost taximetrist, iar trecerea la ceea ce face acum nu i s-a părut aşa de bruscă. “Eu am condus toata viaţa mea, îmi place ceea ce fac şi voi face în continuare acest lucru.”

Cea mai mare pierdere: 3.000 lei, “dintr-o prostie”

Despre pasiunea sa pentru jocurile din cadrul caselor de pariuri spune că este în acelaşi timp şi un mod de a se relaxa şi chiar a se întâlni cu nişte prieteni, care vin şi ei des la “agenţie”. “Nu joc pentru bani. Îmi place să vin în agenţiile Stanleybet să mă relaxez jucându-mă. Am vreo patru amici pe care îi întâlnesc aici. Toţi sunt nişte oameni serioşi.  Eu nu vorbesc foarte mult despre mine, prefer să stau în banca mea. Însa sunt persoane care vorbesc mult, despre orice, care se dau cu părerea despre meciuri, care discută despre echipe de fotbal, fac estimări.”

Franchetti îşi aminteşte că o dată a pierdut 3.000 de lei la aparatele de tip slot machine, însă mare lucru nu poate spune despre asta, decât că “A fost dintr-o prostie!”. Pe de altă parte tot acelaşi tip de aparat i-a adus de această dată suma de 50.000 euro, care, el spune că îi “acoperă cu siguranţă toate pierderile de până acum.”

Încearcă să explice cum este posibil ca la un singur aparat să câştigi zeci de mii de euro cu doar câteva sute de lei. “Este un apartat de joc special,  care este conectat la sistemul Mega Jackpot. Acesta este singurul sistem de joc progresiv, în reţea, la care sunt conectate în total 200 de astfel de aparate din mai multe agenţii din ţară. Jackpot-ul progresiv reprezintă acel Jackpot a cărui valoare creşte cu fiecare spin (joc) jucat la aparatele legate în reţea. Valoarea jackpot-ului progresiv în reţea se modifică în funcţie de numărul de credite jucate la aceste aparate.”

Un lucru este cert, până acum, potrivit casei de pariuri, la aceste aparate interconectate au fost câştigate premii totale în valoare de peste 2 milioane lei. Iar italianul nu crede în trucuri, ci pur şi simplu în plăcerea de a juca şi în norocul fiecăruia în faţa aparatelor.

Când pariez simt că fac parte din joc

Giancarlo Franchetti spune că seara din 1 octombrie rămâne una specială, deşi îi pare rău că Steaua nu a reuşit şi ea să nimerească o combinaţie câştigătoare pe terenul de joc. De altfel italianul este pasionat şi de pariuri, despre care spune că asta este o altă poveste, mai ales că în Italia a fost şi portar la o echipă de amatori.

Se spune că portarii sunt cei mai nebuni jucători de pe teren, însă el nu consideră că asta poate face diferenţa şi la jocurile de noroc.

Întrebat dacă va pune într-o zi capăt vizitelor pe la “agenţie”, declară că “Ştiu sigur că la pariurile pe fotbal nu o să renunţ. Având în vedere că în Italia am jucat ca portar, fotbalul este principala mea pasiune iar atunci când pariez simt că fac parte din joc, mă implic, sunt activ şi trăiesc meciul la un alt nivel.”

Giancarlo Franchetti spune că deocamdată este mulţumit cu viaţa sa, cu plimbările între Roma şi Galaţi şi nu are de gând să părăsească România.

Italianul din Galaţi este cel de-al doilea câştigător, de săptămâna trecută, al unui premiu de tip Mega Jackpot. Un alt bărbat, din Craiova, a câştigat în urmă cu două săptămâni un premiu în valoare de 100.000 euro.

O analiză din 2010, a ZF.ro, arăta că în România se pariază anual circa 100-150 milioane euro, în ţara noastră existând câte o agenţie la 7.500 locuitori.

romanialibera.ro

  • 4 months later...
Posted

Gălăţenii pierd la păcănele 5 milioane de euro pe an

* Firmele care organizează jocuri electronice de noroc au raportat, în 2012, cifre de afaceri însumate de peste 200 de milioane de lei * În total, în acelaşi an financiar, profitul obţinut de patronii de păcănele, bani care provin din buzunarele jucătorilor, ajunge la aproape 7 milioane de lei, adică peste 1,5 milioane de euro * În Galaţi avem aproape 1.500 de aparate de tip slot-machine, la care se adaugă peste 50 de agenţii de pariuri

Galaţiul tinde să devină un mic Las Vegas. Cel puţin aşa arată statisticile legate de numărul punctelor de lucru ale firmelor care se ocupă cu jocurile de noroc. În ultimii ani, asistăm la o adevărată explozie de cluburi de păcănele (jocuri de tip slot-machine), de poker şi case de pariuri. Practic, în orice punct din Galaţi te-ai afla, ai în jurul tău cel puţin o agenţie de pariuri sau un "casion" care te îmbie cu câştiguri miraculoase. Tradiţionalul joc de loto nu mai reprezintă de multă vreme singura atracţie în materie de jocuri de noroc. Pentru amatorii de senzaţii tari, de câştiguri fabuloase, dar şi de pierderi pe măsură, jocurile de poker electronic, cu "fructe", "compot", biletele la pariuri sportive sau la loteriile din întreaga lume completează un univers din ce în ce mai prezent în Galaţi. Un univers care învârte sume absolut fabuloase.
Aproape 1.500 de aparate de păcănele în tot judeţul
În Galaţi există nu mai puţin de 38 de operatori care au ca obiect de activitate jocurile de tip slot-machines. Potrivit datelor publice de pe site-ul Ministerului Finanţelor, cei 38 de operatori au deschise nu mai puţin de 335 de puncte de lucru în tot judeţul Galaţi, atât în mediul urban, cât şi în mediul rural. În total, în toate aceste 335 de puncte de lucru sunt instalate nu mai puţin de 1.453 de aparate la care gălăţenii îşi pot testa norocul sau, aşa cum spun organizatorii acestor jocuri, "se pot relaxa". La nivel naţional, Galaţiul se află în Top 10 ca număr de aparate funcţionale pe tot teritoriul judeţului, fiind depăşit la acest capitol doar de Bucureşti-Ilfov, Cluj, Mureş, Iaşi, Dolj, Bihor, Bistriţa-Năsăud şi Constanţa.
Cifră de afaceri de sute de milioane de lei
Interesante sunt, însă, cifrele care reies din activitatea financiară a firmelor care se gestionează aceste aparate. Astfel, din cei 38 de operatori care au aparate pe teritoriul judeţului, doar şapte sunt firme locale, restul aparţinând unor operatori din alte judeţe, care au deschise la noi puncte de lucru. Cele şapte firme gălăţene deţin, împreună, 880 de aparate din totalul 1.453, adică ocupă aproximativ 60 la sută din piaţă. Ei bine, deţinând 60 la sută din numărul de aparate, cele şapte firme au înregistrat, împreună, în anul 2012 o cifră de afaceri de 140 de milioane de lei şi un profit de 4,1 milioane de lei. Fără a avea pretenţia că facem calcule ştiinţifice, am estimat că dacă această cifră de afaceri şi acest profit sunt înregistrate cu ajutorul celor 60 la sută dintre aparatele din Galaţi, este posibil ca întreaga cifră de afaceri din domeniul păcănelelor să se fi situat în anul 2012 (ultimul an pentru care Minsiterul Finanaţelor a actualizat bilanţurile firmelor) la peste 220 de milioane de lei, adică peste 50 de milioane de euro. Spre comparaţie, în acelaşi an, Şantierul Naval Damen Galaţi a înregistrat o cifră de afaceri de 322 de milioane de lei.
Cât "cotizează" gălăţenii la aparate
La fel, se poate estima, din nou fără a avea pretenţia că metoda de calcul este exactă, că profitul operatorilor de păcănele în judeţul Galaţi a ajuns în 2012 undeva la 6,8 milioane de lei, adică 1,5 milioane de euro. În condiţiile în care doar profitul operatorilor a fost de 1,5 milioane de lei, se poate estima cu lejeritate că gălăţenii aruncă pe păcănele peste 5 milioane de euro anual. Suma pare fabuloasă, însă, din păcate, nu poate fi confirmată prin intermediul unor calcule oficiale. Chiar şi aşa, avem totuşi imaginea unui fenomen de o foarte mare amploare, atât din punct de vedere economic, cât şi din punct de vedere social. Şi aici vorbim doar despre sume oficiale, însă, după cum susţin specialiştii, piaţa neagră în domeniu deţine şi ea o cotă de peste 40 la sută.
Zeci de agenţii de pariuri
O altă componentă importantă a jocurilor de noroc foarte bine dezvoltată în ultima perioadă este cea a pariurilor sportive. Din păcate, fiind vorba despre companii naţionale sau chiar internaţionale care au deschise puncte de lucru în Galaţi, este greu să se facă o estimare a sumelor care sunt rulate pe 1, X şi 2. Relevant este, însă, faptul că, la acest moment, în judeţul Galaţi sunt deschise peste 50 de agenţii de pariuri, marea majoritate a acestora fiind în oraşul nostru. Cea mai bine reprezentată este, potrivit datelor de pe site-urile oficiale, Casa Pariurilor, care are deschise în judeţ nu mai puţin de 19 agenţii. Public Bet are şi ea 11 agenţii, în timp ce StanleyBet deţine în acest moment 10 agenţii. Urmează, îndeaproape Superbet, cu opt agenţii, în timp ce Bet Cafe Arena şi Parisport sunt ceva mai slab reprezentate, cu patru, respectiv, două agenţii. Desigur, pe lângă acestea, ar mai putea exista case de pariuri ceva mai mici, pe care nu am reuşit să le descoperim, însă la toate acestea ar trebui să se adauge şi conturile pe care gălăţenii le au la agenţiile de pariuri online. Din nou, însă, avem de a face cu date care nu sunt publice şi nici măcar nu pot fi estimate.
Casele de pariuri, investiţii rapid recuperate
La nivel naţional, scrie business24.ro, cifra de afaceri medie ajunge la 80.000 de lei pe lună, după cum reiese din datele centralizate de Ministerul de Finanţe, dar investiţia necesară deschiderii unei case de pariuri se ridică la cel puţin 100.000 de euro. Există, totuşi, şi alternative mai ieftine, mai arată business24.ro, respectiv deschiderea unei case de pariuri în regim de franciză. Taxele ar varia între 100 şi 2.500 de euro, în funcţie de brand. Suma necesară pentru amenajarea spaţiului variază între 4.000 şi 10.000 de euro, în funcţie de suprafaţă, finisaje, mobilier etc. Cel care ia o astfel de franciză trebuie să se asigure doar că are un volum foarte mare de încasări, fără să se teamă că vreun jucător îi va da o "lovitură" cu vreun câştig care să îl aducă în faliment. Practic, profitul francizatului de face din procentul din încasări (în general, între 10 şi 15 la sută), toate riscurile şi responsabilitatea plăţii câştigurilor fiind în sarcina firmei-mamă. Business24.ro estimează că, în funcţie de rezultatele financiare, investiţia se recuperează, în medie, după şapte luni.

Sloturile, o distracţie costisitoare

Doar trei la sută dintre români participă în mod curent la jocurile de tip slot-machines, iar aceştia asociază sloturile cu beneficii precum socializare, distracţie, relaxare, plăcerea jocului şi câştig, se arată într-un studiu efectuat de Gfk România, la iniţiativa Asociaţiei Romslot. România nu este, însă, în topul statisticilor internaţionale, numărul participanţilor la joc în alte ţări europene fiind de peste patru ori mai mare. În Marea Britanie de exemplu, 13 la sută din populaţie participă la jocurile de sloturi.
Potrivit cercetării realizate de GfK Romania, trei la sută dintre români merg la păcănele şi doar unu la sută o fac săptămânal. Comparativ, la loto joacă în jur de 20 la sută, cu o incidenţă săptămânală de cinci la sută, în timp ce la pariuri sportive joacă în jur de şase la sută, procentul celor care participă săptămânal ridicându-se la trei la sută. Cercetarea a relevat şi că, la nivel naţional, participă la joc, la aparate mecanice şase la sută dintre bărbaţi şi unu la sută dintre femei. Din punct de vedere al mediului de provenienţă al participantului la joc, sloturile sunt preferate de patru la sută din populaţia mediului urban şi doi la sută din populaţia mediului rural. Studiul a arătat şi faptul ca şase la sută dintre românii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 34 de ani şi unu la sută din populaţia de peste 35 de ani au participat la jocuri de sloturi.

viata-libera.ro

  • 4 years later...
Posted

Noile afaceri de top în România. „Păcănelele“ iau locul industriei

  • Cu 50 sau 100 de angajați, o firmă cu obiect de activitate jocurile de noroc are garantat un profit anual brut de 2 milioane de euro, greu de atins de IMM-uri din industrie.

Firmele ce au ca obiect de activitate jocurile de noroc încep să ocupe locurile din fruntea ierarhiei celor mai performante IMM-uri, surclasând firme din industria navală sau siderurgie. Se întâmplă asta la Galați, cel mai important port românesc de la Dunăre în ultimii aproape 200 de ani. În 1883, Galaţiul deţinea locul al doilea între centrele comerciale ale ţării, după Bucureşti, comerţul total al Portului Galaţi fiind de 67 milioane, din cele 244 milioane cât reprezenta comerţul total al ţării.

După al Doilea Război Mondial, prin anii ’80, devenise un puternic centru industrial, situat pe locurile 4-5 la nivel național din punct de vedere al contribuției la PIB. După 1990, majoritatea capacităților industriale au fost închise din cauza privatizărilor clientelare, iar acum în ierarhia „activităților economice“ de succes la Galați se impun „păcănelele“ și pariurile. În Topul IMM-urilor din Galați pentru anul 2017, clasament întocmit pe baza datelor Ministerului Finanțelor, respectiv pe baza cifrei de afaceri, a profitului brut și activelor totale, au apărut, în premieră, firmele care au Cod CAEN 9200. Asta înseamnă „activități de jocuri de noroc și pariuri“. Potrivit legii, „această clasă include activități de jocuri de noroc și pariuri, cum ar fi vânzarea biletelor de loterie, funcționarea (exploatarea) mașinilor de jocuri de noroc ce funcționează pe bază de monede, funcționarea website-urilor de jocuri de noroc virtuale, înregistrarea pariurilor și alte operațiuni de pariere, pariuri în cadrul agențiilor, activități ale cazinourilor, inclusiv ale cazinourilor plutitoare“!

Noua activitate economică de top: Cod CAEN 9200

Patronatul Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Galați a dat publicității „Topul IMM-urilor“ pentru rezultatele economice din anul 2017. De pe locurile „de podium“ au dispărut cele două mari companii industriale care funcționează la Galați - Șantierul Naval „Damen“ și Combinatul Siderurgic ArcelorMittal - dar au apărut, în premieră, firmele cu Cod CAEN 9200. La categoria „Întreprinderi mijlocii“, firmele care au ca obiect de activitate jocurile de noroc ocupă locurile 3 și 4. Pe locul 3 se află Neidan SRL Galați, cu 52 de salariați și o cifră de afaceri de 20.532.257 lei, în 2017 realizând un profit brut de 9.919.574 lei, adică peste 2,1 milioane euro. Pe locul 4 este Jackpot SRL Galați, cu 115 angajați și o cifră de afaceri de 19.593.736 lei, care a încheiat anul trecut cu un profit brut de 8.867.085 lei, adică aproape două milioane de euro. În același clasament, locul 23 este ocupat tot de o firmă ce are ca obiect de activitate jocurile de noroc: Miss Frog SRL Galați, cu 31 de angajați, o cifră de afaceri de 10.007.767 lei și un profit brut de 2.856.093 lei. În clasamentul „Microîntreprinderilor“, pe locul 23 se află Alpha Games SRL Tecuci, care are 5 salariați. În 2017 a avut o cifră de afaceri de 12.034.612 lei și a încheiat anul cu un profit brut de 1.062.794 lei.

Cele două firme care ocupă locurile 3-4 în clasamentul celor mai performante întreprinderi mijlocii, Neidan SRL și Jackpot SRL, se află înaintea multor firme din industria navală (DMT Marine Equipment SA Galați - locul 7, Bureau Veritas Romania Controle International - locul 9, Marine Engineering - locul 21) sau din siderurgie (ArcelorMittal Tubular Products Galați SRL - locul 8, Mairon Tubes SRL - locul 12), dar și înaintea unor firme de materiale de construcții, transporturi navale, agricultură etc.

La „Întreprinderi mari“ nu apare în Top 25 nicio firmă cu Cod CAEN 9200, pentru că nu este îndeplinit criteriul ca o astfel de firmă să aibă peste 250 de angajați, dar nu este exclus ca în viitor firmele de jocuri de noroc să atace și la această secțiune, dat fiind „trendul“ ca jocurile de noroc să fie afaceri mai înfloritoare decât industria, agricultura sau comerțul.

Președintele Patronatului IMM-urilor din Galați, Marian Filimon, spune că acestea sunt rezultatele ierarhizării firmelor în baza unor criterii clare: rezultatele economice din 2017. „Dacă totul este legal și totul este corect, ce să faci? Asta e! Ce să vă spun? Dacă vă uitați în topul firmelor, o să vedeți mai multe firme care se ocupă cu jocuri de noroc și au cifre de afaceri și profituri destul de mari. Poate că și astea sunt calate pe un anumit gen de sărăcie și pe a crede că toată lumea se îmbogățește jucând la Loto sau la «păcănele». Asta e, ce să facem?“, ne-a declarat Marian Filimon.

Industrie sau „păcănele“?

Dincolo de criterii, cifre, calcule, ascensiunea firmelor de jocuri de noroc în „Topul IMM-urilor“ este facilitată de scăderea rezultatelor economice ale unor firme din industrie, construcții etc. Este o concluzie întărită și de faptul că cei doi „piloni“ ai industriei gălățene - „Damen“ și ArcelorMittal (SIDEX) - nu apar deloc în topul pe 2017. Dacă în cazul Șantierului Naval „Damen“ e doar o problemă de context, în privința viitorului SIDEX sunt mari incertitudini, pentru că ArcelorMittal a anunțat scoaterea la vânzare a combinatului de la Galați. „Problema este că avem industria pe care o avem. Șantierul Naval Damen are de lucru la capacitate și asta e foarte bine, dar la ei sunt cicluri lungi de fabricație și din această cauză avem ani cu sincope. Eu știu că au portofoliul de comenzi asigurat în procent de 100% pentru următorii ani. Au comenzi și pentru Șantierul Naval Mangalia, unde au preluat pachetul de 49% din acțiuni. La SIDEX este marea problemă, pentru că nici noi, nici Ministerul Finanțelor nu putem să-i luăm în calcul atât timp cât au pierderi. Problema care se pune la SIDEX și pe care o așteptăm cu toții este ce se va întâmpla în perioada următoare. Sunt atâtea zvonuri, unul mai tare decât altul, dar nimeni nu știe cu adevărat ce se va întâmpla. E și mult folclor. Apropo de ceea ce se va întâmpla cu SIDEX, întrebarea este, de fapt, ce se va întâmpla cu Galațiul“, spune președintele Patronatului IMM-urilor din Galați. Este o întrebare la care e greu de găsit un răspuns, dar o variantă pare să se contureze: iau amploare jocurile de noroc ca o alternativă disperată la sărăcie.

romanialibera.ro

  • 6 years later...
Posted

Un gălăţean a dat lovitura la slot machine: câştig record de 297.210 lei!

Un moment de neuitat pentru un gălăţean norocos! Joi, 21 noiembrie 2024, C.D., din Galaţi, a reuşit să câştige un premiu impresionant de 297.210 lei, devenind cel mai mare câştigător la un slot machine din judeţul Galaţi şi, probabil, beneficiarul unuia dintre cele mai mari câştiguri înregistrate în această categorie la nivel regional.

Evenimentul s-a petrecut în seara zilei de joi, la sala de jocuri Royale, situată în centrul Galaţiului. Atmosfera din sală s-a transformat rapid într-una de sărbătoare, după ce aparatul a indicat suma colosală. „Este o reuşită excepţională, atât pentru câştigător, cât şi pentru noi, ca sală de jocuri. Asemenea câştiguri demonstrează că norocul poate surâde oricui, la momentul potrivit”, a declarat un reprezentant al sălii Royale.

Un alt aspect remarcabil este că plata câştigului a fost efectuată în cel mai scurt timp posibil. Suma a fost virată în contul bancar al câştigătorului a doua zi dis-de-dimineaţă, conform reglementărilor legale, care interzic plata în numerar pentru sume atât de mari.

Deşi C.D. a preferat să îşi păstreze discreţia, alegând să nu ofere prea multe detalii despre planurile sale de viitor, acesta a mărturisit că experienţa i-a schimbat viaţa.
Acest câştig demonstrează încă o dată că Galaţiul este un loc unde surprizele pot fi la fiecare pas, iar poveştile de succes devin realitate. Felicitări câştigătorului!

monitoruldegalati.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.