Jump to content

Recommended Posts

Posted

Raymond Moureau, berarul decorat de Casa Regală a Belgiei

* „Pe lângă hamei şi malţ, pasiunea este ingredientul care dă adevărata savoare a berii”, spune berarul decorat de Casa Regală a Belgiei pentru reţete pe care le-a creat

Berile speciale au fost unul dintre punctele forte pentru care, fie şi pe o piaţă asaltată de multinaţionale, Martens Galaţi a reuşit să reziste pe piaţă. Dar puţini sunt cei care ştiu că mărcile gălăţene precum „Altus”, „MaDonna” sau „Klaus Weiss” se înrudesc, prin creatorul lor, maestrul Raymond Moureau, chiar cu renumita bere belgiană „Leffe”!

Început la Saint Guibert

Numele lui Raymond Moureau este strâns legat de cel al fabricii de bere Mont Saint Guibert, ce şi-a câştigat celebritatea, atât în Belgia, cât şi peste hotare, cu berile „Vieux-Temps” şi „Leffe”. „Am intrat în lumea berii la 21 de ani, în 1966, când, imediat ce am terminat facultatea, am fost angajat ca şef de laborator la fabrica din Saint Guibert. Era o fabrică unde se făceau numai beri speciale, adică beri de fermentare superioară. Acolo am făcut, după ce fabrica a fost preluată de grupul InterBrew, o bere de care probabil aţi auzit, berea Leffe. Ca bere brună era făcută într-o berărie mică, dar din 1975 producţia s-a mutat la noi. Iar atunci s-a pus la punct şi berea Leffe blondă. E şi acum o bere cu un succes extraordinar la nivel mondial”, ne mărturiseşte maestrul Raymond Moureau. Dar asta nu este singura realizare. În timp, maestrul berar belgian a inventat sau a contribuit la perfecţionarea a peste 100 de reţete de bere! O activitate remarcabilă pentru care, de altfel, în 1998 maestrul Raymond Moureau a fost decorat de Casa Regală a Belgiei cu medalia de aur „Ordre de la Couronne”!

Din Belgia la Galaţi

Drumul de la „Leffe” la Galaţi a trecut mai întâi pe la… Agnita. Localitatea de lângă Sibiu era înfrăţită cu Mont Saint Guibert, iar din 1990 a participat la acţiunile umanitare din cadrul programului „Village Roummains”. Aşa şi-a făcut prieteni aici, a prins uşor şi româna, graţie anilor de latină din şcoală. Dar pasul decisiv a fost în 1994, când cei de la Interbrew au deschis fabrica de bere de la Blaj. „Pentru că au auzit că ştiu locurile, că ştiu şi româna, mi-au propus să vin la Blaj, pentru a porni fabrica Bergenbier”, îşi aminteşte berarul belgian. Tot la Blaj, Raymond Moureau l-a cunoscut pe Vasile Joantă, cel care avea să devină directorul general al fabricii de bere de la Galaţi. Iar după privatizarea fabricii, prin preluarea unităţii de Grupul Martens, din 1998, lui Raymond Moureau i s-a propus să devină noul director de producţie.

Arta berarului

Desigur, mulţi s-ar întreba de ce un maestru berar ar lăsa Belgia pentru a veni aici. „Îmi iubesc meseria, oriunde m-aş afla. Dacă fac bere, sunt bucuros! Am făcut bere în Belgia, iar dacă patronul m-a trimis să fac bere în România, am făcut bere şi aici. La Galaţi am continuat să fac bere, dar am păstrat în continuare legătura şi colaborarea cu colegii din Belgia”, ne spune maestrul berar. Desigur, „alchimia” berii este o adevărată artă în care soiurile de hamei, malţul, berea, celelalte ingrediente precum coriandru, coajă de portocală, cuişoare sau lemn dulce pot, prin dozare diferită, să dea rezultate surprinzător de diferite. Dar cel mai important ingredient rămâne… pasiunea. „A fi berar e o meserie extraordinară, dar ceea ce-i dă cu adevărat savoarea este pasiunea. Nu poţi să faci o bere bună, dacă nu pui suflet şi pasiune”, spune maestrul Raymond Moureau.

Reţete de ieri şi de azi

Un moment cu o valoare sentimentală deosebită a fost pentru maestrul berar belgian redescoperirea, pe baza însemnărilor din vechile arhive, a reţetei pe care înaintaşul său, Josef Ploll, a folosit-o la Galaţi pentru a crea berea „Ploll”, una dintre cele mai bune beri din România în perioada Belle Epoque. „A ieşit o reţetă bună, cu ingrediente de calitate, o bere superioară chiar şi la standardele de azi”, ne spune maestrul berar. Singurul regret al lui Raymond Moureau este că, în România, nu există încă o cultură a berii ca în alte ţări. „În România se vinde în general berea tip Pils. Şi noi, la Galaţi, facem o bună bere pils, dar ne-am dori să aibă mai multă căutare berile speciale. În Belgia, de exemplu, sunt o mulţime de mici producători şi fiecare bere locală are savoarea şi specificul ei. În fine, în Belgia se face bere de pe vremea galilor, apoi tot Evul Mediu a fost o tradiţie să se facă bere în mănăstiri şi apoi metodele s-au extins odată cu tehnologia. Lucrul bun este că românii beau bere, iar treptat vor fi tentaţi să experimenteze şi alte gusturi”, apreciază Raymond Moreau. Începutul pare a fi făcut şi la Galaţi. Pe lângă mărcile deja clasice, sunt câteva pub-uri în care se serveşte bere la keg produsă de Martens, inspirată de berea englezească, o bere neagră tip Stout, iar recent a fost definitivată şi reţeta pentru o bere cu cireşe - berea kriek - foarte populară în Belgia, dar încă destul de exotică pentru piaţa din România. Dar, la bere, se ştie: pofta vine gustând, iar maestrul Raymond Moreau are reţete pe gustul tuturor.
Cine este Raymond Moureau

În vârstă de 68 de ani, Raymond Moureau are aproape cinci decenii de experienţă în domeniu. Cea mai mare parte a activităţii şi-a desfăşurat-o la fabrica de bere din Mont Saint Guibert, dar a fost consultant şi pentru alte numeroase proiecte din domeniul berii. Este membru al unor organizaţii şi asociaţii de profil, precum The Institute of Brewing & Distilling cu sediul la Londra, Society of Brewing Chemists şi Master Brewers Association din SUA. Din 1998 este maestru berar la Fabrica de bere Martens Galaţi şi director de producţie.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.