Jump to content

Avem 5.000 de cazane artizanale de rachiu!


Recommended Posts

Posted

S‑au prins...

Rachiul "la negru", luat la ochi

* Se vorbeşte de o evaziune de 300 de milioane de euro pe an

Estimăm că în judeţul Galaţi există aproape 5.000 de cazane artizanale neînregistrate fiscal, care produc peste 300.000 de litri de rachiu pe an.

Vrem, nu vrem, românul are o veche tradiţie în a‑şi produce rachiul "pe sub mână", la un cazan neînregistrat fiscal. Chiar dacă legea spune că � gata! � orice gram de alcool fabricat oriunde trebuie declarat, tot mai multe voci autorizate vorbesc despre faptul că fabricarea rachiurilor naturale din fructe şi tescovină este complet scăpată de sub control de către Fisc.

S‑au supărat patronii alcoolului!

Vicepreşedintele Patronatului Băuturilor Alcoolice ‑ Garant, Radu Morariu, a declarat, miercuri, că afacerile cu alcool produs în distilerii ilegale au ajuns să reprezinte jumătate din piaţa românească. "Profitul comercianţilor de pe piaţa spirtoaselor din fructe depăşeşte 100 la sută, iar evaziunea fiscală ajunge la 300 de milioane de euro anual. Dacă la băuturile spirtoase, produse din alcool etilic rafinat, controlul este foarte riguros, foarte atent, iar evaziunea fiscală nu prea are loc, în domeniul rachiurilor naturale evaziunea fiscală este peste 90‑95 la sută. Evaziunea fiscală în domeniul rachiurilor naturale se situează undeva la 250‑300 de milioane de euro pe an", a declarat Morariu.

Ieşirea la rampă a Domniei Sale nu este deloc întâmplătoare. De câteva săptămâni, accizarea producţiei de alcool şi controlul acestei a trecut la Autoritatea Vamală care, se pare, "a pus biciul" pe fabricanţi. Fiecare sursă de alcool înregistrată este practic păzită de un reprezentant al Vămii, astfel că niciun gram de alcool nu poate ajunge pe piaţă "la negru". În vreme ce "concurenţa" este scăpată de sub control şi de aici supărarea patronatului din industria de profil.

Cât de amplu este fenomenul?

Este greu de spus cât de amplu este fenomenul evaziunii în domeniu şi ce măsuri se impun.

În opinia vicepreşedintelui Garant, pentru a combate fenomenul este nevoie de logistică şi de voinţă politică. "Dacă, din punct de vedere al legislaţiei fiscale, treburile sunt puse la punct, în materie de calitate nu există niciun fel de control şi niciun fel de măsuri luate. Mă îndoiesc că în România se va putea face ceva. Ca să poţi să contorizezi peste 30.000 de posesori de cazane, îţi trebuie logistică corespunzătoare şi mai ales voinţă politică", a adăugat vicepreşedintele Patronatului Băuturilor Alcoolice.

Sinceri să fim, estimarea lui Radu Morariu cu privire la numărul de cazane clandestine, ni se pare indulgentă. Potrivit estimărilor noastre (bazate pe o muncă de teren îndelungată), numai în judeţul Galaţi există peste 5000 de astfel de cazane, care produc anual - ilegal! - peste 300.000 de litri de rachiu natural. Calculaţi şi dumneavoastră ce înseamnă asta la nivelul întregii ţări.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=24629

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.