Jump to content

Gala Culturii Gălăţene


dcp100168

Recommended Posts

Ar fi de râs, dacă n-ar fi de plâns...

:YMSICK:

 

11 premii pentru cultura gălăţeană

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” a găzduit, miercuri seara, cea de-a doua ediţie a Galelor Culturii gălăţene, eveniment prin care Direcţia Judeţeană pentru Cultură îi răsplăteşte, anual, pe cei ce contribuie la protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural.
Premianţii din acest an sunt: city managerul municipiului Galaţi, Aurel Vlaicu, pentru sprijinul acordat în promovarea patrimoniului cultural; inspectorul-şef al IPJ Galaţi, comisarul Dănuţ Lefter, pentru sprijinul acordat în combaterea infracţionalităţii din domeniul patrimoniului cultural mobil şi imobil; preşedinta Rodoclia Zamfiropol, pentru păstrarea şi promovarea valorilor tradiţionale ale Comunităţii Elene din Galaţi; primarul comunei Tuluceşti, Petrică Bratu, pentru susţinerea protejării şi promovării patrimoniului cultural; directorul Muzeului de Artă Vizuală, Dan Basarab Nanu, pentru protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural; grupul Voces (instructor prof. Monica Măciuceanu), pentru câştigarea trofeului Festivalului „Mamaia copiilor”, în 2013; profesoara Ştefania Cojocaru, preşedinta Asociaţiei „Tinerii şi Viitorul”, pentru protejarea, promovarea şi păstrarea valorilor patrimoniul cultural în rândul tinerilor; Fanfara „Valurile Dunării”, a Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, pentru rezultatele merituoase obţinute la festivalurile internaţionale şi naţionale; prof. univ. dr. Dan Râpă Buicliu, pentru activitatea desfăşurată în cercetarea şi promovarea patrimoniului cultural, istorico-documentar. Au mai primit premii, de asemenea, posturile de televiziune Express TV Galaţi-Brăila şi Vox TV Galaţi-Brăila, pentru diseminarea informaţiilor în domeniul protejării şi valorificării patrimoniului cultural.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Zece de nota 10 la Gala Culturii şi Patrimoniului gălăţean

Marţi, 20 ianuarie, ora 18,00, sala Teatrului Dramatic „Fani Tardini” a găzduit cea de-a treia ediţie a Galei Culturii şi Patrimoniului gălăţean, organizată de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi. Pe scenă, au fost acordate zece premii pentru „oameni sau instituţii care în cursul anului 2014 s-au implicat în ceea ce presupune actul cultural”, după cum a precizat Cătălin Negoiţă, directorul Direcţiei pentru Cultură.

Iată şi numele celor recompensaţi astfel pentru contribuţie culturală deosebită:

Asociaţia Mecanturist, pentru aportul adus la ecologizarea sitului arheologic Trighina, grupul de voluntari participând la acţiune cu propriile unelte şi mijloace transport.
Valentin Bodea, istoric, pentru publicarea celor trei volume dedicate clădirilor monument istoric din Galaţi, ultimul volum fiind lansat anul trecut.
Cătălina Chiculiţă, arhitect, pentru calitatea proiectelor şi conţinutul documentaţiilor trimise spre avizare de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi, vizând imobile aflate în zona de protecţie a monumentelor istorice.
Primăria Cavadineşti, pentru sprijinirea, pe o perioadă de doi ani, a cercetărilor arheologice de la monumentul istoric situl arheologic de la Cavadineşti, zona Râpa Glodului.
Victor Cilincă, ziarist, pentru activitatea sa literară
Ziarul „Presa de Galaţi”, pentru articolele de promovare a istoriei judeţului şi de protejare a patrimoniului imobil, a monumentelor istorice.
Sergiu Dumitrescu, sculptor, pentru activitatea sa artistică.
Vasile Joantă, manager, pentru actele sale de mecenat în Cultură.
Dorin Otrocol, prefect, pentru implicare şi susţinere a revitalizării istorice, muzeologice şi turistice, a castrului roman de la Tirighina.
Arhiepiscopia Dunării de Jos, Î.P.S. dr. Casian Crăciun, pentru restaurarea monumentului istoric „Palatul episcopal” şi crearea Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

S-au decernat Premiile de Excelenţă la Gala Culturii Gălăţene, ediţia a VIII-a

Marţi, 28 ianuarie 2020, iubitorii de cultură din municipiul Galaţi au avut parte, în sala de spectacole a Teatrului Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi, de o manifestare culturală unde rafinamentul, bunul gust şi eleganţa au constituit punctele forte ale evenimentului organizat de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi.

Cea de a VIII-a ediţie a Galei Culturii Gălăţene a surprins, ca de fiecare dată, pe spectatorii prezenţi în sală, nu numai prin persoanele şi instituţiile premiate, ci şi prin momentele artistice, Direcţia Judeţeană pentru Cultură căutând să premieze la fiecare ediţie, alte persoane şi instituţii gălăţene cu activităţi notabile, în anul precedent, din domeniul culturii, tot aşa cum şi momentele artistice oferite să fie de calitate şi să acopere parte din peisajul cultural gălăţean. Astfel, Andreea Petrov şi grupul Voces, tenorul Valentin Vasopol, grupul Kalofonis au performat pe scenă cu stiluri muzicale specifice: uşoară, rock, operă, folclor românesc, iar Teatrul muzical 7, a venit cu un moment mai puţin cunoscut, intitulat „stand-up poetry,”pe versuri de Marin Sorescu.

Deschiderea ediţiei din acest an a Galelor Culturii Gălăţene a făcut-o, ca de fiecare dată, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Cătălin Negoiţă.

După intonarea imnului de stat, în interpretarea acapella a elevei Adina Bostan, a urmat un videoclip cu activitatea Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi în anul precedent, o formă inedită a unui scurt raport de activitate prezentat publicului.

Cristian Căldăraru, George Vlăsceanu, Violeta-Maria Răileanu-Mandache, Emanuela Corina Dobre, Marius Mitrof, Gabi Petrea, Mihaela Olteanu, Iulian Vaman, Gulten Abdula-Nazare şi Viorel Burlacu au fost cei care au prezentat laudatio, premianţii urcând, rând pe rând, pe scenă.

Astfel, cei care au urcat pe scena pentru a-şi ridica premiile sunt:

1.ADRIAN TABACARU, Asociaţia Culturală “Tomis”, Filiala Galaţi;

2.EUGEN DORU PELIN, Fundaţia Pelin;

3.ADRIAN ADAMESCU, arheolog;

4.GHITA NAZARE, revista”Şcoala Gălăţeană;

5.ANCA MELINTE, redactor Viaţa liberă;

6.MONICA MACIUCEANU, coordonator grupul « Voces »;

7. ADRIAN ZAINESCU, director Casa de Cultură Târgu Bujor;

8.ISABELA OANCEA, coordonator Teatrul Muzical “7”.

9.ADI SECARĂ, scriitor şi critic literar;

10.IONEL NECULA, pentru întreaga activitate scriitoricească.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Într-o lume grăbită și superficială, zece premii de excelență la Gala Culturii Gălățene

Actrița Oana Mogoș, jurnalista TVR Alina Salanți, plasticiana Jana Andreescu, profesoara de canto Emilia Savu, poetul Viorel Dinescu, arheologul Costel Ilie, arhitectul Paul Stan și Daniel Dojan, managerul Muzeului de Istorie "Teodor Cincu" sunt personalitățile premiate la cea de-a IX-a ediție a Galei Culturii Gălățene. De aceeași recunoaștere și premii de excelență s-au bucurat Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos și Grupul Folcloric „Altița”. Pentru că meritele celor care, într-o lume tot mai grăbită și mai superficială, îndrăznesc să promoveze cultura merită să fie recunoscute.

Cea de-a IX-a ediție a Galei Culturii Gălățene a avut loc luni, 23 mai 2022, la Teatrul Dramatic "Fani Tardini". Așa cum ați putut afla din ziarul „Viața liberă”, în cadrul acestui eveniment, organizat de către Direcția Județeană pentru Cultură Galați, au fost premiate zece personalități și instituții care s-au făcut remarcate, pe parcursul anilor 2020-2021, în promovarea actului de cultură. Gala a fost un spectacol în toată regula, grație momentelor artistice oferite de Alexia Mocăniță, Grupul Folcloric „Altița”, clasa de balet a Centrului Cultural „Dunărea de Jos” - Școala de Arte - prof. Rodica Androne, Andreea Petrov și Ansamblul Artistic „Olympos”. Gazda evenimentului a fost directorul Direcției Județene pentru Cultură, Cătălin Negoiță.

Pe lângă emoțiile premianților și ale celor care le-au făcut laudatio, un moment tulburător a fost cel de reculegere, în memoria celui care a fost Marius Mitrof. Fostul consilier în cadrul Direcției Județene pentru Cultură Galați s-a stins fulgerător, acum aproape un an, lăsând în urmă preţioase şi uimitoare poveşti ale patrimoniului cultural şi industrial gălăţean... Pentru că eforturile celor care, într-o lume tot mai grăbită și mai superficială, îndrăznesc să promoveze cultura merită să fie recunoscute și recompensate, iată cine sunt laureații acestei Gale.

Primul Premiu de Excelență a fost acordat Muzeului Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos.

A urmat, pe scena premianților, profesoara de canto Emilia Savu, de la Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, a cărei elevă este Alexia Mocăniță.

Premiul pentru presă i-a fost decernat jurnalistei TVR Alina Salanți, iar binemeritatul laudatio a venit din partea jurnalistei Pro FM și Pro Lider FM, Emanuela Turcu.

Premiul de excelență acordat „Altiței” tecucene a însemnat nu doar o recunoaștere a muncii și valorii artiștilor, dar și a coregrafei Nicoleta Cucoaneș. Iar prestația artistică a „Altiței” a dovedit că merita să fie între laureați.

Tecuciul a urcat din nou pe scena Galei datorită lui Daniel Dojan, managerul Muzeului de Istorie "Teodor Cincu", care a fost, de asemenea, premiat.

Arhitectul Paul Stan, actrița Oana Mogoș, plasticiana Jana Andreescu și poetul Viorel Dinescu au fost, de asemenea, distinși cu Premiul de Excelență în cadrul celei de-a IX-a ediții a Galei Culturii Gălățene.

Evenimentul s-a încheiat cu acordarea unui Premiu de Excelență pentru întreaga activitate, arheologului neobosit Costel Ilie, căruia i se datorează numeroase dintre descoperirile de la Situl arheologic Negrilești.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.