Jump to content

Recommended Posts

Posted

TETANOSUL

• Ce este Tetanosul ?

Tetanosul este o boala infectioasa acuta provocata de bacilul tetanic (Clostridium tetani). Infectia se localizeaza la poarta de intrare, de unde toxina tetanica difuzeaza in organism, provocand o stare de contractura tonica a musculaturii si crize de contracturi paroxistice, cu o evolutie grava si o letalitate de cca 40%.Tetanosul este mai frecvent in lunile calde (mai- septembrie ).

• Cum se transmite boala ?

Rezervorul de infectie sunt animalele (bovine, cabaline) si omul, excrementele acestora contaminand solul si praful strazilor si drumurilor.

Transmiterea se face prin contact direct cu solul sau cu praful contaminat cu bacili tetanici sau cu spori (sau cu obiecte contaminate), introdus in organism prin plagi ale tegumentului sau ale mucoaselor (plagi traumatice, in special cele contuze, profunde, intepaturi si arsuri).

• Cum se manifesta boala ?

Debutul poate fi brusc, sau cu unele prodroame: sensibilitate la frig, parestezii si dureri sub forma de arsura la nivelul plagii, contractii musculare, anxietate, iritabilitate, insomnie. Unul din primele semne caracteristice ale bolii este trismusul (imposibilitatea de a deschide gura, din cauza contracturii muschilor maseteri).Crizele sunt insotite si de spasme glotice si ale musculaturii respiratorii, bolnavul se sufoca, se invineteste sau isi poate obstrua caile aeriene. Apar transpiratiile abundente, tahicardia (inima bate mai repede), fluctuatiile in tensiunea arteriala. Bolnavul este chinuit de sete, dar nu poate bea apa si nici nu poate inghiti alimente, din cauza contracturii musculare faringiene.

• Pentru prevenirea aparitiei cazurilor de tetanos este necesara aplicarea unor masuri profilactice permanente:

- Imunizarea activa cu anatoxina tetanica – confera o imunitate solida si de lunga durata. Se aplica din prima copilarie, cu trivaccin (DTP). Este obligatorie urmarirea copilului si trecerea sa prin toate etapele revaccinarii pentru asigurarea imunitatii. Evidenta vaccinarilor este tinuta de catre medicul de familie.

- Recomandarile la nivel mondial constau in efectuarea unei doze de rapel la intervale de 10 ani, precum si in cazul unor plagi tetanigene.

- Revaccinarea gravidelor se face la 7 luni si 2 saptamani a primei graviditati.

In cazul unei plagi cu risc tetanigen, persoanele trebuie sa se prezinte de urgenta la medic!

Compartimentul Promovarea Sanatatii- Autoritatea de Sanatate Publica Galati

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.