Jump to content

Sute de gălăţeni diagnosticaţi cu hepatită A


dcp100168

Recommended Posts

Peste 100 de gălăţeni diagnosticaţi cu hepatită A

104 gălăţeni au fost depistaţi anul trecut cu hepatită de tip A. Aproape două treimi dintre ei, 66, provin din mediul rural. "Faţă de anul 2012, anul trecut am diagnosticat cu opt cazuri mai puţin", ne-a spus directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea. Numită şi hepatită epidemică sau, popular, "boala mâinilor murdare", hepatita de tip A apare mai ales în comunităţile în care condiţiile de igienă sunt precare. Spre deosebire de infecţia cu virusurile hepatice B şi C, care cauzează forme cronice de boală, hepatita A este o afecţiune acută.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Zeci de gălăţeni, diagnosticaţi cu "boala mâinilor murdare"

Aproape 50 de noi cazuri de hepatită A au fost diagnosticate în judeţul Galaţi, anul trecut. Mai bine de două treimi din pacienţi provin din mediul rural. În 2016, numărul pacienţilor depistaţi cu "boala mâinilor murdare", aşa cum este cunoscută în mod popular hepatita A, a fost de peste 100.

Hepatita virală acută este una din bolile infecţioase cele mai răspândite în lume, iar virusul hepatitei A (VHA - primul virus din categoria celor hepatice, identificat în 1973) este cauza cea mai frecventă a acesteia. Hepatita, indiferent de ce virus este provocată, înseamnă o inflamaţie a ficatului, tradusă prin durere, tumefacţie, roşeaţă. În aceste condiţii, ficatul nu-şi mai îndeplineşte funcţiile şi nu mai are capacitatea de a îndepărta substanţele dăunătoare organismului.

"Dintre cele 46 de cazuri de hepatită A diagnosticate, anul trecut, în judeţul Galaţi, 13 au fost la oraş, iar restul - în mediul rural. Per total, anul trecut au fost depistate cu 57 de cazuri mai puţin faţă de 2016, iar incidenţa bolii a fost de 6,66 cazuri noi la suta de mii de locuitori", se arată într-un raport al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

Cum se transmite

Virusul hepatitei A se găseşte în materiile fecale ale persoanelor infectate. Se transmite atunci când o persoană ajunge în contact cu alimente sau cu apă contaminate cu fecalele altei persoane (transmitere fecal-orală - n.r.), de obicei în condiţii de igienă inadecvată. Persoanele infectate pot începe sa transmită infecţia la aproximativ şapte zile de la expunere, chiar dacă boala este asimptomatică.

Printre simptomele care trebuie să vă trimită la medic se numără greaţa şi vărsăturile care nu se ameliorează după una-două zile, pielea sau ochii îngălbeniţi, urina închisă la culoare, durerea abdominală. De asemenea, dacă aveţi simptome şi ştiţi că este posibil să fi fost expus la contactul cu o persoană infectată cu hepatită sau dacă aţi avut contact apropiat cu o persoană infectată trebuie să mergeţi la medic.

O persoană cu hepatita A confirmată prin teste de sânge nu mai poate face infecţia a doua oară.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Zeci de gălăţeni, diagnosticaţi cu ”boala mâinilor murdare”

Hepatita A sau "boala mâinilor murdare" este o afecţiune care apare de regulă în cazul persoanelor cu o igienă deficitară, a celor care mănâncă fructe şi legume nespălate, precum şi în comunităţile unde sursele de apă sunt contaminate. Boala se transmite pe cale digestivă şi este diagnosticată de cele mai multe ori în focar, în cadrul unor grupuri mici (în familie, la şcoală sau grădiniţă etc. - n.r.). Deşi în majoritatea situaţiilor evoluţia afecţiunii este pozitivă, sunt şi pacienţi în cazul cărora hepatita A poate lua forme grave, atrag atenţia medicii.

Pe parcursul anului trecut, 46 de gălăţeni au fost diagnosticaţi cu hepatită A, conform Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. Mai bine de două treimi din totalul cazurilor au provenit din mediul rural. În ultimii cinci ani, medicii gălăţeni au depistat 350 de pacienţi suferinzi de "boala mâinilor murdare". Specialiştii în sănătate publică spun că îmbunătăţirea igienei personale şi educaţia sanitară din ultimele trei decenii au condus la o scădere constantă a cazurilor nou diagnosticate. Totuşi, România stă în continuare mai rău decât multe alte state europene şi din acest punct de vedere.

"La oraş, avem totuşi control pe apa potabilă, ceea ce este mare lucru. Mediul rural, în schimb, rămâne cel mai afectat de hepatita de tip A, deoarece aici nu se ştie în ce măsură sunt controlate toate sursele de apă. De cele mai multe ori, cazurile apar în focare, în colectivităţi", a precizat dr. Mihaela Ganea, medic primar boli infecţioase în cadrul Spitalului Clinic "Sf. Cuvioasa Parascheva" Galaţi.

Simptome care indică o afecţiune hepatică

Potrivit specialistului citat, debutul bolii este de multe ori nespecific. Greţurile persistente, vărsăturile, durerile abdominale, somnolenţa, astenia şi pielea colorată în galben sunt câteva simptome ale hepatitei, semne care trebuie să ne trimită către medicul de familie sau către cel mai apropiat spital. "Importante sunt regulile obişnuite de igienă. Trebuie să ne spălăm pe mâini cu apă şi săpun înainte de a mânca şi după folosirea toaletei. Fructele şi legumele nu trebuie mâncate nespălate. Dacă respectăm chiar şi aceste reguli minime, lucrurile se cam rezolvă de la sine. Nu în ultimul rând, trebuie folosită doar apa care provine din surse verificate şi certificate", a concluzionat dr. Mihaela Ganea.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Hepatita A, pe cale de dispariție în Galați

În urmă cu doar cinci ani, în 2016, în județul Galați au fost depistate 103 cazuri de hepatită A, o afecțiune infecțioasă acută a ficatului, denumită sugestiv și "boala mâinilor murdare". Anul trecut, medicii au diagnosticat cu hepatită A doar trei gălățeni. Evoluția numărului îmbolnăvirilor de la an la an este însă cât se poate de îmbucurătoare.

Ne întoarcem iarăși la statistici, deși acestea nu ne pun deloc într-o lumină favorabilă. Datele disponibile la nivel european, la începutul pandemiei de COVID-19, arătau că românii foloseau de patru ori mai puțin săpun decât media europeană. De asemenea, eram pe ultimul loc în Europa la consumul de pastă de dinți și de hârtie igienică pe cap de locuitor. Lucrurile nu s-au schimbat prea mult, de un an și jumătate încoace, dar unele progrese au fost totuși făcute, în ultimii ani, dacă ne uităm pe evoluția unor boli contagioase a căror transmitere este strâns legată de starea de igienă a persoanei.
Hepatita A sau "boala mâinilor murdare" a devenit acum o raritate în rândul gălățenilor. În 2016, în județul Galați au fost depistate 103 cazuri de hepatită A, dintre care 88 în mediul rural. A rezultat astfel o incidență pe tot județul de 16,35 cazuri la suta de mii de locuitori, o proporție imensă, comparativ cu ceea ce se întâmplă în vestul continentului. În 2017, potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Galați, numărul cazurilor nou diagnosticate a scăzut la 46, pentru ca în 2018 să fie depistate doar 16 astfel de cazuri. În 2019, cinci gălățeni au fost diagnosticați cu hepatită A, iar anul trecut au fost raportate numai trei îmbolnăviri, toate la oraș.

Ce este "boala mâinilor murdare"

Hepatita A, numită anterior și hepatită infecțioasă, este o boală acută a ficatului cauzată de virusul hepatic A (HAV). Multe dintre cazuri nu au simptome sau se manifestă doar în forme ușoare, mai ales în cazul tinerilor. Durata dintre infecție și simptome este între două și șase săptămâni. Atunci când simptomele apar, acestea pot persista până la opt săptămâni și includ: grețuri, vomă, diaree, piele gălbuie, febră și dureri abdominale.
Deși în majoritatea cazurilor nu provoacă complicații, hepatita A poate duce totuși la decesul pacientului. În 2010, spre exemplu, potrivit Wikipedia, hepatita A a cauzat peste 100.000 de decese pe plan mondial. În fiecare an, pe 28 iulie, este marcată Ziua Mondială a Hepatitei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.