Jump to content

Primarul Stan şi deputatul Dobre, „la cuţite”


dcp100168

Recommended Posts

Primarul Stan şi deputatul Dobre, „la cuţite”

De mai bine de un an, relaţia dintre primarul liberal Marius Stan şi preşedintele organizaţiei judeţene a PNL Galaţi, deputatul Victor Paul Dobre e încordată. Prin partid se spune că tensiunile s-au acutizat anul trecut, când Marius Stan a devenit vicepreşedinte la nivel naţional (la propunerea lui Crin Antonescu), iar Dobre a rămas doar membru în Biroul Permanent Naţional, convins însă că vicepreşedinţii ar fi trebuit aleşi, nu numiţi.
La alegerile interne pentru conducerea PNL Galaţi tensiunile au dat în clocot, iar punctul culminant a fost când Stan a acuzat conducerea locala a PNL că a decis politic sistarea apei calde în Galaţi, Dobre negând că ar avea un amestec.

La începutul acestui an, Marius Stan s-a trezit fără susţinerea colegilor liberali în Consiliul Local şi le-a reproşat că dau ascultare unui ordin de partid. E clar că ceva nu mai funcţionează între cei doi liberali, însă lucrurile nu mai pot continua aşa, deoarece oraşul pierde!
Pentru că Stan şi Dobre refuză să-şi vorbească, am decis să facem noi primul pas spre conciliere, punându-i faţă în faţă, prin intermediul unor interviuri. Să sperăm că vom da, astfel, semnalul unei împăcări necesare pentru binele gălăţenilor.
Istoricul relaţiilor dintre Marius Stan şi Victor Paul Dobre
„Marius Stan este candidatul care va fi în stare să readucă Galaţiul acolo unde îi este locul. E trist să vezi situaţia în care se află acest oraş, din toate punctele de vedere. Mergem înapoi, nu mergem înainte”, declara Victor Paul Dobre în 2011, când PNL era strâns unit în jurul lui Marius Stan, candidatul PNL la Primărie. În cutiile poştale, în parcuri sau chiar la vânzarea biletelor la meciurile Oţelului, gălăţenii au primit fluturaşi cu însemnul PNL, având pe o parte fotografia lui Dobre cu sloganul „Forţa experienţei”, iar pe verso, poza lui Stan cu sloganul „Tare pentru Galaţi”.
În 2013, senatorul Paul Ichim a fost ales preşedintele organizaţiei municipale a PNL Galaţi, după ce Marius Stan a anunţat, tocmai când trebuia să-şi susţină pledoaria de candidat la şefia partidului, că îşi retrage candidatura. Stan a spus că nu-l interesează decât funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene. „Mi s-a părut o jignire, atunci când primarul îşi anunţă candidatura la organizaţia municipală, cineva să mai vină. Candidatura la organizaţia judeţeană mi-am anunţat-o de două luni de zile. Eu cred că am şanse maxime, pentru că toţi cei din partid realizează că a venit momentul schimbării”, a declarat atunci presei.
Tot în 2013, deputatul Victor Paul Dobre a fost reales preşedintele organizaţiei judeţene a PNL Galaţi. Deşi Marius Stan îşi anunţase candidatura la şefia judeţeană a partidului, Dobre nu l-a avut contracandidat. Motivul ne-a fost mărturisit pe holurile Teatrului Muzical, unde a avut loc Conferinţa Teritorială a PNL Galaţi. „Eu nu am fost niciodată masochist. Atâta timp cât în judeţ s-au făcut alegeri în câte cinci comune în aceeaşi zi, şi cel puţin trei la aceeaşi oră, e ca şi cum aş merge cu capul în zid. Am multă treabă, slavă Domnului, la Primărie, ca să mă mai ocup şi de aşa ceva. N-am aşa de multe orgolii politice!”, a spus Stan.
La finele anului 2013, Stan şi Dobre s-au aflat pe aceeaşi scenă, în faţa liberalilor, la tradiţionala Gală a Premiilor PNL. Deşi Dobre nu l-a prezentat niciodată pe Stan în calitatea de vicepreşedinte la nivel naţional, i-a recunoscut meritele de primar: „Ştiţi foarte bine că nu-l laud şi aş fi ultimul bănuit de asta, Marius Stan a scuturat de praf Galaţiul. Un praf care se aşternuse în ultimul deceniu. Mai are mult până departe, mai sunt multe lucruri de făcut şi cred că e bine că în seara asta avem aici un reper, un primar de la care îi recomand să înveţe echilibrul - Klaus Iohannis”. Marius Stan a răspuns, însă, că are o altă fire.

viata-libera.ro


Marius Stan: "De un an de zile n-am mai călcat în sediul PNL Galaţi"

CV politic. Născut în 1957, Marius Stan este de profesie inginer. Activitatea lui profesională a însemnat exclusiv fotbal, cu excepţia perioadei iunie 1989 - ianuarie 1990, când a activat ca inginer în cadrul Combinatului Siderurgic Galaţi. A fost jucător şi apoi manager de fotbal, dar şi consilier local PNL. Stan este vicepreşedinte PNL la nivel naţional.

 

- Domnule primar, e adevărat că vă doriţi să preluaţi şefia PNL Galaţi?
- Nu. Am spus-o tranşant de la început, în faţa actualului preşedinte al organizaţiei judeţene, a delegaţiei permanente, a primarilor din judeţ. Nu mă văd făcând muncă de partid. Activitatea de preşedinte necesită o plajă de timp extrem de mare, timp pe care nu-l am şi, sincer, nici nu vreau să mi-l rup. Am copii mici! Timpul care-mi mai rămâne la dispoziţie vreau să mi-l petrec cu ei.
Într-o discuţie bărbătească cu actualul preşedinte i-am spus să stea relaxat, că nu-mi doresc preşedinţia. Dar se practică în politichia noastră să omori tot ce e sub tine, să nu crească nimic, pentru că, în timp, poate deveni adversar.
Sunt totuşi primarul oraşului şi vicepreşedinte la nivel naţional. Asta presupune un respect minim. În momentul în care te duci la o şedinţă la organizaţia judeţeană a PNL, mi se pare normal ca preşedintele să te poftească lângă el, în capul mesei! Să stau prin sală e lipsă de respect. Recunosc, am un păcat mare, orgoliul, dar se manifestă când nu sunt respectat. Dacă oamenii n-au respect pentru poziţie, funcţie, vârstă, nu le fac educaţie, dar într-un loc neprimitor nu mai calc. De un an de zile n-am mai călcat în sediul PNL Galaţi şi nici n-o să calc prea curând.

- Credeţi că mai are Victor Paul Dobre puterea de a moderniza PNL?
- A moderniza un partid presupune a fi un om nou. E foarte greu, de la o vârstă, să te mai schimbi. Sunt sceptic. Nu-l fac bătrân pe Victor Paul Dobre, mă gândesc la părinţii mei cu care am avut probleme în încercarea de a le schimba nişte idei. Am spus public că PNL a alunecat pe o pantă care seamănă a bolşevism. Să taxezi o altă poziţie decât cea oficială a partidului ca trădare e bolşevism! Nu am nimic personal cu Victor Paul Dobre, am cu preşedintele care conduce un partid spre pierzanie.
Am tot auzit că m-a făcut primar. Dacă m-a făcut primar, înseamnă că se putea face şi pe el însuşi primar, de ce n-a candidat? M-a făcut primar votul cetăţenilor.

- Care sunt defectele lui Victor Paul Dobre?
- Nu-mi place să fac un rechizitoriu unui om cu care eu, personal, n-am mai stat niciun minut de vorbă de aproape un an de zile. Doar ne-am salutat. A-l judeca public mi se pare lipsit de bărbăţie. Ar trebui să avem obligatoriu o discuţie faţă în faţă. Uşa mea e deschisă la Primărie, dincolo o consider închisă pentru modul în care s-au comportat.

- Care sunt calităţile lui Victor Paul Dobre?
- Are foarte multe calităţi care îl recomandă pentru poziţia de preşedinte al unei organizaţii judeţene. E un om cu un CV politic, a fost în administraţia publică centrală, ceea ce îi dă greutate, îi place ce face! Eu n-aş putea să fiu omniprezent şi în municipiu, şi la judeţ, să iau fiecare om în discuţii separate… Are calităţi de organizator foarte, foarte bune. Păcat că n-a lăsat să crească ceva sub el, pentru că ar fi trebuit ca Galaţiul să aibă reprezentare naţională, în ministere, în structura partidului, la noi a fost parcă partidul unui singur personaj.

- Credeţi în coalizarea dreptei la Galaţi sau aţi prefera alianţe locale de conjunctură?
- În Consiliul Local, coalizarea dreptei nu înseamnă decât şapte voturi, cinci PNL şi două PDL, nesemnificativ ca să influenţez o hotărâre. Vreau să cred că, atâta timp cât vin în Consiliu cu proiecte care sunt pentru Galaţi, nu contează culoarea politică. Trebuie să treacă. Eu am fost consilier PNL şi patru ani nu ne-a chemat nimeni la partid să ne întrebe: ce e pe ordinea de zi, cum votaţi sau vedeţi cum votaţi. Niciodată! Şi aveam un primar care ne era adversar politic. În momentul când a devenit Stan primar, toţi consilierii au fost chemaţi să fie întrebaţi „cum votaţi, aveţi grijă”.
Faptul că proiectele importante pentru Galaţi au trecut denotă că nu-s chiar atât de inocent politic, cum mă taxează unii. Am făcut lobby, iar proiectele au trecut fără să fiu nevoit să fac compromisuri care să-mi deranjeze egoul. Un papagal căruia să-i spună alţii ce să facă şi eu să zic „Da, să trăiţi” n-o să fiu niciodată!
viata-libera.ro


Victor Paul Dobre: „Am avut rolul decisiv în alegerea lui Marius Stan candidat al USL”

 

CV politic/ Cine este Victor Paul Dobre. Născut în 1952, Victor Paul Dobre este inginer, a absolvit Şcoala Superioară de Administraţie din Roma şi Colegiul Naţional de Apărare. Este membru PNL din 1991 şi, din 1998, este preşedintele organizaţiei judeţene a PNL Galaţi. A fost prefect, vicepreşedinte al Consiliului Judeţului, secretar de stat şi ministru delegat pentru administraţie. În prezent se află la al treilea mandat de deputat.

 

- Domnule preşedinte, e adevărat că Marius Stan ar vrea să vă ia locul la conducerea PNL Galaţi?
- N-a vrut şi în vara trecută? Alegerile au fost. Eu nu ştiu altă modalitate democratică în afară de alegeri. Fiecare om politic îşi propune nişte obiective, e dreptul fiecăruia. Cred că sunt şi alţi colegi care pot să conducă organizaţia, nu am avut niciodată senzaţia că sunt singur. E o competiţie, se alege şi asta e!
M-am bucurat de sprijinul colegilor mei şi lucrul acesta mă obligă în tot ceea ce fac. Îi respect, sunt mândru de faptul că de atâtea ori mi-au reînnoit mandatul şi cred că, de-a lungul anilor, PNL la Galaţi a însemnat o forţă politică puternică, aşa cum este şi azi. Dincolo de o problemă ici, una colo, atitudinea unuia sau a altuia, PNL este o organizaţie puternică. Şi sunt mândru că am participat la această realizare.

 

- Ar avea Marius Stan forţa să conducă organizaţia judeţeană?
- Sunt lucruri unde e nevoie de experienţă. Eu am o experienţă de 20 de ani. E greu să acumulezi încă 20 de ani. Suntem şi eu, şi el la o vârstă la care avem copii, nepoţi, suntem din aceeaşi generaţie. Cel mai important, dacă ar fi să-i dau un sfat, este să îşi consolideze acest mandat de primar, dacă se gândeşte la următorul. În ceea ce priveşte experienţa politică, depinde de fiecare. S-ar putea să fie oameni care acumulează mai repede…. Eu am acumulat încet şi sigur.

 

- Care sunt defectele lui Marius Stan?
- Mie mi-e cel mai greu să văd defecte sau calităţi. Eu am văzut calităţi. Pentru că eu l-am adus pe Marius Stan în PNL, eu l-am promovat timp de cinci ani, împreună cu colegii mei, şi cred că am avut rolul decisiv în alegerea domniei sale în calitate de candidat al USL, lucru care i-a netezit calea spre Primărie. Aşa au fost vremurile atunci, oricine candida din partea USL obţinea mandatul. Era foarte greu să câştige altcineva. Deci sunt principalul autor al acestei decizii. Mai departe, analiza şi decizia o au gălăţenii.
Dincolo de problemele noastre personale sau de partid, primarul este ales să conducă oraşul. Dacă va reuşi şi va fi apreciat de cetăţeni, înseamnă că am avut dreptate. Şi eu, şi PNL. Dacă nu va reuşi, în aceeaşi măsură nu vom avea nici noi dreptate. Cred însă, că într-un proiect amplu care înseamnă Galaţiul într-un moment greu, pentru că oraşul traversează o perioadă dificilă, în care va fi necesară o schimbare amplă de direcţie, de strategie chiar şi pe termen mediu, e foarte important să te consulţi cu cât mai mulţi oameni, să te sprijini pe cât mai mulţi oameni. E bine să ai decizii, să fii decis, dar e foarte bine să asculţi pe toată lumea.
Aţi văzut pe cineva care nu are defecte? Dacă vă aduceţi aminte de premiile PNL, primarul însuşi a prezentat principalul defect.

 

- Care sunt calităţile lui Marius Stan?
- Citiţi ce am spus timp de cinci ani, până a ajuns la Primărie, nu are rost să mă mai repet acum.

 

- Credeţi în coalizarea dreptei la Galaţi sau aţi prefera alianţe locale de conjunctură?
- În acest moment, deciziile politice sunt luate. Alegerile europarlamentare sunt pe bază de listă naţională, nu facem noi la Galaţi o alianţă, la Bucureşti alta, şi la Cluj alta. Există o alianţă a PSD cu PC şi UNPR, noi mergem prin noi înşine.
Dacă vorbim despre prezidenţiale, îţi trebuie candidaţi puternici, şi aici eu sunt de acord cu premierul Ponta: nu ai de ales din o sută de persoane. Practic, patru-cinci oameni au potenţialul de a candida la prezidenţiale. Ca să câştigi, să fii preşedintele României, îţi trebuie peste cinci milioane de voturi. Deci, în primul rând, oamenii trebuie să se cunoască. Nu se mai naşte un candidat din martie până în noiembrie. Va conta, cred, rezultatul europarlamentarelor în deciziile politice care se vor lua. Oricum, finala va fi între doi candidaţi şi sigur vor fi aşezate partidele unele de o parte, altele de cealaltă.
La Galaţi a existat o alianţă în perioada 2008-2012 care a funcţionat. Bine, nimic nu funcţionează perfect, mai ales în politică, dar alianţa a funcţionat. Aceeaşi alianţă a fost oficializată când s-a creat USL, şi a funcţionat până în prezent. Nu am semnale că partenerii ar renunţa la acest mod de funcţionare. Vom vedea!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

"Pentru că Stan şi Dobre refuză să-şi vorbească, am decis să facem noi primul pas spre conciliere, punându-i faţă în faţă, prin intermediul unor interviuri. Să sperăm că vom da, astfel, semnalul unei împăcări necesare pentru binele gălăţenilor."

Am eu o idee mai buna si mai logica, necesara pentru binele galatenilor: sa ii luam pe sus si sa-i aruncam in Dunare! Am ajuns sa ne uitam la cum se duc anii si banii nostri pe orgoliile de rahat ale celor mai mari trantori din tara asta si acum stam sa legitimam aceasta stare de fapt, sau cum?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.