Jump to content

Se construiesc garsoniere în subsolurile blocurilor


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Se construiesc garsoniere în subsolurile blocurilor

* O primă locuinţă "subpământeană" a apărut într-un bloc-turn din cartierul Micro 20 * Noua construcţie i-a împărţit deja pe locatarii imobilului în două tabere

O nouă idee, care în alte oraşe europene are deja tradiţie şi adepţi, începe însă să prindă contur şi în oraşul nostru. Este vorba despre spaţii de locuit amenajate la subsolul blocurilor. Da, aţi citit bine, în acele încăperi pe care în mod normal fiecare dintre noi le asociază cu mirosul greu şi urât, cu umezeala fetidă şi cu şobolanii, păianjenii şi toate soiurile de miriapode pe care în mod normal le întâlneşti doar în peşteri. Deşi abia în faşă, ideea a împărţit deja locatarii din blocurile cu pricina în două tabere, una pro şi alta contra.

"Înainte, arăta ca-n iad!"

O astfel de garsonieră a fost amenajată de către o firmă gălăţeană la subsolul blocului-turn A2, din Micro 20. Patronul firmei a dat un anunţ în presa locală, prin care şi-a făcut publică intenţia. Potrivit acestuia, a fost contactat la scurt de unul dintre proprietarii care locuieşte la parterul blocului A2. "M-au chemat locatarii, în frunte cu administratorul, care mi-au spus că în principiu sunt de acord cu lucrarea pe care voiam s-o efectuez. Bineînţeles, nu am făcut totul de capul meu. Am contactat experţi în domeniu, care mi-au explicat că din punct de vedere tehnic se poate construi. S-a pus problema echipelor de inspectori care trebuiau să vină pentru a face toate constatările necesare. În tot acest timp, eu am obţinut certificat de urbanism şi restul avizelor necesare. Pentru că nu am intervenit asupra structurii de rezistenţă şi a arhitecturii spaţiului, nu am avut nevoie de autorizaţie de construcţie. Când am început lucrările, era un adevărat iad în subsol. Acum, se poate intra fără să te mai ţii cu mâna de nas, ceea ce au constatat şi autorităţile. În plus, am înlocuit toată reţeaua veche de conducte cu instalaţii noi. Oamenii, în special cei care locuiesc la parter, sunt încântaţi", ne explică Nicu Bezman, patronul firmei de construcţii.
La punctul de vedere anterior subscrie şi Paulina Stoica, unul dintre locatari. "Am văzut anunţul în presă şi eu am fost cea care a contactat firma. Înainte aveam igrasie şi miros urât în tot apartamentul. Urât mirosea şi pe scara blocului", ne-a spus femeia.

"Certificatul de urbanism a fost eliberat abia în martie"

Carmen Ştefănescu, locatară şi ea în clădire, se află de cealaltă parte a baricadei. "În momentul în care a început lucrările, în toamna anului trecut, firma nu avea autorizaţii. În luna ianuarie, a dat spre folosinţă spaţiul amenajat către două persoane, racordându-se ilegal la apă şi la electricitate. Amplasaseră acolo un ventilator şi două radiatoare, pentru încălzire pe timp de iarnă. În tot acest timp, începuseră să-mi intre în casă, pe gura de aerisire, un fel de insecte asemănătoare cu musculiţele de vin. M-am uitat pe lista de la avizier afişată în luna februarie şi am văzut că nu figurau în niciun fel la cheltuieli. L-am întrebat pe şeful scării, care mi-a spus că nu ştie nimic. Nici administratorul nu a vrut să-mi spună numele firmei. Am văzut un tabel în care erau doar nouă sau zece semnături prin care locatarii îşi dădeau acordul. În bloc sunt însă 44 de apartamente. Se poate verifica şi la Primăria Galaţi faptul că certificatul de urbanism a fost obţinut abia pe 6 martie a.c. De la Primărie nu am obţinut încă un răspuns. Am primit răspuns, în schimb, de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP), în cursul săptămânii trecute. În document ni se spunea faptul că lucrările sunt sistate în momentul de faţă", a spus Carmen Ştefănescu.

O noutate şi pentru Primărie

Am cerut un punct de vedere de la autorităţile locale. "Firma a îndeplinit toate condiţiile pentru obţinerea avizelor din partea Primăriei, motiv pentru care documentele au şi fost eliberate. Oricum, şi pentru noi este o noutate o astfel de lucrare", a declarat Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Cât costă o garsonieră

Dincolo de conflictele inerente într-o astfel de situaţie, întrebarea care apare inevitabil este cine şi-ar dori să locuiască sub pământ. Potrivit unora dintre locatari, mai multe perechi de tineri au venit în ultimul timp în blocul A2 pentru a se interesa de garsoniera subpământeană. Potrivit patronului firmei, preţul unei astfel de locuinţe se ridică undeva la aproximativ 10.000 de euro. În ceea ce priveşte lipsa luminii naturale, Nicu Bezman spune că există soluţii pentru a rezolva şi acest neajuns.

Avantajele locuinţelor underground

În alte oraşe din lume, conceptul spaţiilor de locuit sub pământ a prins destul de bine, devenind deja un fapt cotidian. Exponenţii unui astfel de mod de viaţă spun că locuinţele underground rezistă mult mai bine intemperiilor, sunt ferite de zgomotele din mediul ambiant şi sunt mult mai economice din punct de vedere al utilităţilor.

viata-libera.ro


Primăria mută gălăţenii în subsolurile blocurilor
Un precedent creat de Primăria Galaţi ar putea duce la apariţia unui nou gen de afaceri imobiliare, care vor umple cartierele de blocuri din întreaga ţară de oameni care vor trăi precum cârtiţele, în locuinţe fără lumină naturală. Primăria Galaţi a emis certificatul de urbanism nr 147/06.03.2014, prin care autorizează „amenajare spaţii de locuit în demisol”, la scara 2 a blocului a A2 din cartierul gălăţean Micro 20. Certificatul de urbanism a fost emis pentru SC Midis M&M SRL Galaţi, firmă specializată în mansardări. În certificat se face referire la „demisol”, dar în realitate este vorba de apartamente în subsol, pentru că în cazul blocului A2 planşeul apartamentului de la parter, aşadar plafonul apartamentului din subsolul blocului este la 20 cm de deasupra solului, aşa că nici nu poate fi vorba de vreo fereastră. În acel spaţiu, a fost posibilă doar construirea unei aerisiri de 10/15 cm, pentru subsolul blocului. Un prim apartament a fost amenajat experimental în subsolul blocului A2.

Acuzaţii: a fost falsificat acordul proprietarilor

Afacerea cu „apartamentele din subsol” e susţinută de conducerea Asociaţiei de Proprietari nr 534, preşedinta Nicoleta Aramă şi administratoarea Iolanda Badiu, dar este contestată de proprietari, care spun că li s-a falsificat acordul. Articolul 64, din Legea Locuinţei, nr 114/1996, precizează că schimbarea destinaţiei locuinţelor şi a spaţiilor cu altă destinaţie situate în clădiri colective se poate face numai cu acordul asociaţiei de proprietari. Conducerea Asociaţiei nr 534 a întocmit un „Tabel nominal pentru locuinţe la subsol”, în care sunt trecute apartamentele de la nr 45 la nr 88, dar documentul este o improvizaţie, în dreptul multor apartamente nefiind trecute nici măcar numele proprietarilor, deşi un document cu valoare juridică presupune să fie menţionate nume, prenume şi cartea de identitate. Există numai 9 semnături, deşi pe scara respectivă sunt 44 de apartamente. În dreptul a 21 de apartamente este scris cuvântul „da”, care sugerează acordul proprietarilor, dar am aflat că lucrurile nu stau deloc aşa, şefele Asociaţiei 534 fiind acuzate că au falsificat opţiunile proprietarilor. „După cum se poate vedea pe cele două pagini sunt doar 9 semnături, fără carte de identitate sau CNP. În dreptul apartamentului nostru, apartamentul nr  60, cineva a adăugat un <> ca şi în cazurile altor apartamente. Nu s-a procedat cum se impune art. 14, paragraful 5, din normele metodologice de aplicare a Legii 230/2007, referitoare la organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, care prevede că adunarea generală a asociaţiei de proprietari poate adopta hotărâri, dacă majoritatea proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari sunt prezenţi personal sau prin reprezentant legal”, ne-a declarat Carmen Ştefănescu, proprietara unuia din apartamente. Am încercat să aflăm punctul de vedere al administratorei Iolanda Badiu, dar nu a răspuns la telefon.

Primăria a emis certificatul şi acum tace

Tabelul falsificat a fost anexat la o adresă a conducerii Asociaţiei 534 către Primăria Galaţi, în care se spune că „locatarii blocului A2, scara 2, sunt de acord să dea în folosinţă nelimitată subsolul blocului lor către  SC Midis M&M SRL Galaţi”. La schimb, firma ar urma să igienizeze subsolul, să înlocuiască instalaţiile, „să remunereze cu o anumită sumă de bani pe toţi locatarii din bloc şi să amenajeze aici spaţii de locuit”. Fără să verifice acordul proprietarilor, Primăria Galaţi a emis certificatul de urbanism. Proprietarii care nu sunt de acord cu manevra şefelor asociaţiei cer anularea certificatului de urbanism. „Adresa asociaţiei de locatari este ilegitimă, pentru că se bazează pe un tabel fără valoare. Dacă certificatul de urbanism a fost obţinut în baza documentelor menţionate, este un fals şi trebuie anulat”, se spune într-unul din demersurile adresate de Carmen Ştefănescu primarului Galaţiului. Deşi a primit mai multe astfel de demersuri, primarul Marius Stan nu a răspuns.

Proprietarii de la blocul A2 au primit, în schimb, un răspuns din partea DSP Galaţi.  În adresa nr 24/14.03.2014, se spune că firma respectivă „nu a solicitat aviz de schimbare a destinaţiei spaţiului de la subsolul blocului A2, scara 2, în spaţii de locuit” şi că “lucrările de amenajare a spaţiilor de locuit de la subsolul blocului menţionat sunt sistate”. Avizul DSP poate fi unul care să conteze decisiv, pentru că în cazurile locuinţelor în care nu sunt asigurate anumite condiţii de locuit creşte incidenţa anumitor boli. Lipsa luminii naturale, a radiaţiilor luminoase şi ultraviolete favorizează apariţia afecţiunilor respiratorii sau infecţioase, a gripei, răcelilor, meningitei, afecţiunilor oculare şi rahitismului, iar umezeala şi frigul cresc incidenţa unor afecţiunica rinita, rinofaringita sau bolile reumatismale. Dacă această construire a apartamentelor în subsolurile blocurilor ar deveni un fenomen naţional, creşterea incidenţei unor astfel de afecţiuni ar fi reflectată şi în creşterea cheltuielilor pentru asistenţă medicală.

Un apartament la subsol ar costa 10.000 de euro

Reprezentantul firmei Midis M&M SRL Galaţi ne-a declarat că deocamdată a amenajat experimental un apartament în subsolul de la A2 şi îşi pune problema găsirii unor soluţii pentru a asigura lumina naturală, printr-un “tub de lumină”, sau decuparea terenului de lângă bloc. “Am dat un anunţ în presa locală, am fost contactat de locatari de la blocul A2, interesaţi să afle despre ce e vorba şi am avut 2-3 întâlniri cu şeful de scară şi unii locatari. O parte au spus că sunt de acord. Am obţinut acordul de principiu al asociaţiei, în baza căruia am obţinut certificatul de urbanism. Mai sunt necesare vreo zece avize şi la acest moment mai de obţinut doar două. Ulterior va trebui să merg la notariat cu fiecare proprietar, ca să îşi dea acordul şi dacă vor fi de acord jumătate plus unu, voi continua. Dacă nu, nu. Deocamdată am înlocuit uşa de la subsol, am pus gresie, am construit pe banii mei un apartament să văd cum este, dacă aş locui acolo sau nu”, ne-a declarat Nicu Bezman, reprezentantul Midis M&M SRL. Potrivit acestuia, un astfel de apartament, cu o suprafaţă de 30 mp, ar urma să coste aproximativ 10.000 de euro. Fiind la o treime din preţul unui apartament “la lumina zilei”, probabil că, sub presiunea lipsei de şanse în a-şi găsi o locuinţă, multe familii tinere şi-ar cumpăra un astfel de apartament.

Primăria Galaţi: „Dacă vor să trăiască sub pământ, nu-i putem împiedica”

Purtătoarea de cuvânt a Primăriei Galaţi, Emanuela Turcu, a confirmat eliberarea certificatului de urbanism, în condiţiile prevăzute de lege: „Am emis acest certificat, conform legii. Dacă sunt locatari care vor să trăiască sub pământ, noi ce să facem. Cum aş putea să împiedic pe cineva să locuiască sub pământ, dacă aşa vrea el. Iar dacă firma respectivă amenajează acele apartamente şi le vinde sau nu le vinde, iarăşi nu mai e problema primăriei”.

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Primarul Marius Stan a intervenit în cazul amenajării de apartamente în subsolurile blocurilor. Conducerea Asociaţiei 534, somată să respecte legea

Aşa cum scriam zilele trecute, primarul Marius Stan nu este dispus să accepte ideea aberantă de a fi amenajate apartamente în subsolurile blocurilor şi în cazul tentativei de la scara 2 a blocului A2, din cartierul Micro 20, le-a cerut celor care conduc Asociaţia de Proprietari nr. 534 să organizeze o adunare generală extraordinară, în cadrul căreia să fie consultaţi proprietarii apartamentelor din bloc.

Reamintim că la cererea firmei Midis M&M SRL, Primăria Galaţi a emis certificatul de urbanism nr. 147/06.03.2014, prin care autorizează „amenajare spaţii de locuit în demisol”, la scara 2 a blocului a A2 din Micro 20. De fapt, la blocul respectiv nu este vorba de un „demisol”, ci de un subsol de bloc. Plafonul „apartamentului” de la subsol este la 15-20 cm deasupra nivelului solului, ceea ce face imposibilă montarea unei ferestre prin care să fie asigurată lumina naturală şi aerisirea locuinţei. Mai mulţi locatari de la scara 2 a blocului A2 cer anularea certificatului de urbanism nr. 147/06.03.2014, pentru că Primăria Galaţi l-a emis ilegal, în baza unui acord al proprietarilor care a fost falsificat de preşedinta asociaţiei, Nicoleta Aramă şi administratoarea Iolanda Badiu.

Ilegalităţile au fost constatate de Poliţia Locală

Pe 26 martie, primarul Marius Stan a cerut Poliţiei Locale să verifice legalitatea lucrărilor de amenajare în subsolul blocului A2. Probabil că verificările s-au făcut extrem de rapid, pentru că o zi mai târziu, prin adresa nr. 8.265/27.03.2014, primarul le comunica şi proprietarilor de la scara a blocului A2 rezultatul verificărilor efectuate de poliţiştii locali la Asociaţia de Proprietari nr. 534.

Poliţiştii au constatat că nu au fost întrunite condiţiile prevăzute de lege pentru emiterea certificatului de urbanism, întrucât adresa Asociaţiei 534, din data de 15 ianuarie, care a stat la baza emiterii certificatului, era bazată, la rândul ei, pe o falsificare a acordului proprietarilor.

„În arhiva asociaţiei, s-a regăsit tabelul nominal cu proprietarii blocului A2, scara 2, fără să fie datat, ştampilat şi semnat de reprezentanţii legali ai asociaţiei. Astfel, din totalul de 44 de apartamente, doar 9 şi-au dat acordul, în dreptul a 22 de apartamente era trecut doar <<DA>>, fără să existe şi semnătura proprietarilor, iar 13 proprietari nu şi-au dat acordul”, se spune în adresa semnată de primarul Marius Stan.

Şefele Asociaţiei 534, somate de primar să respecte legea

Preşedintei Asociaţiei de Proprietari nr. 534, Nicoleta Aramă, administratorei Iolanda Badiu şi şefului scării 2, Costel Apostu, primarul Marius Stan le cere să respecte Legea 230/2007, referitoare la organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, în care se spune că adunarea generală a asociaţiei de proprietari poate adopta hotărâri, dacă proprietarii membri ai asociaţiei de proprietari sunt prezenţi personal sau prin reprezentant legal. În acelaşi timp, trebuia ca în prealabil să fie realizat un proiect tehnic, care trebuia să fie aprobat de un expert autorizat.

„Atenţionăm conducerea asociaţiei că modificările constructive şi utilizarea în alte scopuri a unor părţi sau elemente de construcţie a clădirii se vor putea face conform art. 41 din Legea 230/2007, <<numai pe baza deciziei comitetului executiv, cu acordul proprietarilor direct afectaţi şi după caz, pe baza unui proiect tehnic întocmit de instituţii de specialitate, verificat de un expert autorizat, precum şi cu autorizaţia pentru executarea de lucrări eliberată în condiţiile legii>>”, se spune în adresa semnată de primar.

În adresă, se mai face referire şi la prevederile art. 39 din Legea 230/2007, potrivit cărora „proprietatea comună poate fi utilizată de către terţi, persoane fizice sau juridice, numai cu acordul majorităţii proprietarilor membri ai asociaţiei şi al proprietarilor direct afectaţi de vecinătate, în baza unui contract de închiriere, de folosinţă sau de concesiune”.

Adunare Generală extraordinară, la Asociaţia 534

În final, primarul le cere celor care conduc Asociaţia nr. 534 să organizeze o adunare generală a asociaţiei, în cadrul căreia să fie discutată ideea amenajării apartamentelor în subsolul blocului A2.

„Recomandăm conducerii asociaţiei să convoace şi să organizeze, în mod temeinic şi riguros, adunarea generală extraordinară a asociaţiei, ocazie cu care să se dezbată şi să se hotărască cu privire la construirea de spaţii de locuit în interiorul subsolului blocului A2, scara 2”, se spune în adresa primarului Marius Stan.

Şefele Asociaţiei 534 s-ar putea alege cu dosar penal

Situaţia nu este deloc una fericită pentru Nicoleta Aramă, Iolanda Badiu şi Costel Apostu, pentru că pot fi cercetaţi penal, pentru fals în înscrisuri oficiale şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Aşa cum rezultă din constatările Poliţiei Locale, aceştia au falsificat acordul proprietarilor, pentru ca, pe 15 ianuarie să comunice Primăriei Galaţi că poate fi emis firmei Midis M&M SRL, întrucât proprietarii sunt de acord cu amenajarea de apartamente în subsol.

Cei trei au întocmit un „Tabel nominal pentru locuinţe la subsol”, în care sunt trecute apartamentele, de la nr. 45 la nr. 88, dar în documentul respectiv nu sunt nici măcar numele proprietarilor, nici cartea de identitate sau CNP-ul, aşa cum este obligatoriu în cazurile documentelor cu valoare juridică. Există numai 9 semnături, deşi pe scara respectivă sunt 44 de apartamente.

presadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Cazul case pentru „oamenii-cârtiţă”. Patronul Midis M&M, care vrea să amenajeze apartamente în subsoluri, amendat de Poliţia Locală

În cazul de la Blocul A 2, din cartierul Micro 20, unde se încearcă amenajarea de apartamente în subsolul blocului, patronul firmei de construcţii Midis M&M SRL Galaţi, Nicu Bezman a fost amendat cu 2.000 de lei, pentru că a construit o „garsonieră-pilot” fără să fi deţinut autorizaţie de construire.

Potrivit adresei nr. 3.907/30.04.2014, semnată de directorul Poliţiei Locale, Mihai Manoliu, „pentru lucrările executate ilegal, Bezman Nicu a fost sancţionat contravenţional şi a fost dispusă măsura intrării în legalitate”. „Administratorul firmei respective a fost amendat cu suma de 2.000 de lei, deoarece, în urma controlului efectuat de poliţiştii locali, a rezultat că acea construcţie nu era în legalitate. În termen de 90 de zile de la data de 29 aprilie, când a fost efectuat controlul, trebuie să intre în legalitate”, ne-a declarat Aurelia Matei, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Galaţi.

Reamintim că la cererea firmei Midis M&M SRL, Primăria Galaţi a emis certificatul de urbanism nr. 147/06.03.2014, prin care autorizează „amenajare spaţii de locuit în demisol”, la scara 2 a blocului a A2 din Micro 20. De fapt, la blocul respectiv nu este vorba de un „demisol”, ci de un subsol de bloc. Plafonul „apartamentului” de la subsol este la aproximativ 25-30 cm deasupra nivelului solului, ceea ce face imposibilă montarea unei ferestre prin care să fie asigurată lumina naturală şi aerisirea locuinţei. Mai mulţi locatari de la scara 2 a blocului A2 au cerut anularea certificatului de urbanism pentru că Primăria Galaţi l-a emis ilegal, în baza unui acord al proprietarilor care a fost falsificat de preşedinta asociaţiei, Nicoleta Aramă şi administratoarea Iolanda Badiu.

Certificatul de urbanism, emis în baza unui fals

Pe 26 martie, primarul Marius Stan a cerut Poliţiei Locale să verifice legalitatea lucrărilor de amenajare în subsolul blocului A2. Poliţiştii au constatat că nu au fost întrunite condiţiile prevăzute de lege pentru emiterea certificatului de urbanism, întrucât adresa Asociaţiei 534, din data de 15 ianuarie, care a stat la baza emiterii certificatului, era bazată, la rândul ei, pe o falsificare a acordului proprietarilor. O zi mai târziu, prin adresa nr. 8.265/27.03.2014, primarul le comunica proprietarilor de la scara 2 a blocului A2 rezultatul verificărilor efectuate de poliţiştii locali la Asociaţia de Proprietari nr. 534.

„În arhiva asociaţiei, s-a regăsit tabelul nominal cu proprietarii blocului A2, scara 2, fără să fie datat, ştampilat şi semnat de reprezentanţii legali ai asociaţiei. Astfel, din totalul de 44 de apartamente, doar 9 şi-au dat acordul, în dreptul a 22 de apartamente era trecut doar «DA», fără să existe şi semnătura proprietarilor, iar 13 proprietari nu şi-au dat acordul”, se spunea în adresa semnată de primarul Marius Stan.

Primarul le-a avertizat pe preşedinta Asociaţiei de Proprietari nr. 534 şi pe administratoarea asociaţiei, că nu au respectat Legea 230/2007, referitoare la organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, în care se spune că adunarea generală a asociaţiei de proprietari poate adopta hotărâri, dacă proprietarii membri ai asociaţiei de proprietari sunt prezenţi personal sau prin reprezentant legal. În acelaşi timp, trebuia ca în prealabil să fie realizat un proiect tehnic, care trebuia să fie aprobat de un expert autorizat.

„Atenţionăm conducerea asociaţiei că modificările constructive şi utilizarea în alte scopuri a unor părţi sau elemente de construcţie a clădirii se vor putea face conform art. 41 din Legea 230/2007, «numai pe baza deciziei comitetului executiv, cu acordul proprietarilor direct afectaţi şi după caz, pe baza unui proiect tehnic întocmit de instituţii de specialitate, verificat de un expert autorizat, precum şi cu autorizaţia pentru executarea de lucrări eliberată în condiţiile legii»”, se spunea în adresa primarului Marius Stan.

presadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Proiectul locuinţelor underground la Galaţi a murit în faşă

Ideea amenajării unor apartamente la subsolul blocurilor începuse să câştige din ce în ce mai mulţi adepţi la Galaţi, iar iniţiatorul, Nicu Bezman, patronul unei firme de construcţii, părea că va rupe gura târgului cu acest proiect.

Elanul i-a fost însă tăiat de o hotărâre a Consiliului Local (62/26.02.2015), prin care s-a decis că „nu este permisă schimbarea subsolurilor tehnice şi amenajarea de locuinţe, birouri”.

Problema iniţiatorului acestui proiect este că a investit deja în reabilitarea unor spaţii de la subsolul blocurilor în cartierele Micro 20 şi Micro 40, iar acum nu are cum să îşi mai recupereze investiţia. „Am băgat ceva bani în aceste spaţii şi nu mă aşteptam să fiu blocat astfel. O să cer să iau cuvântul într-o şedinţă de Consiliu Local, pentru a le explica consilierilor că ideea este practică şi nu se pune problema de igienă în aceste locuinţe”, ne-a declarat Nicu Bezman.

„Locuinţele nu corespund standardelor şi nu pot fi autorizate”

Primăria Galaţi susţine hotârârea adoptată de consilierii locali, astfel că proiectul locuinţelor underground la Galaţi pare îngropat la propriu. „Domnul în cauză a avut o intervenţie în şedinţa de Consiliu Local din iulie 2015. S-a adresat consilierilor cu această problemă şi i s-a explicat că nu poate încălca legea. Locuinţele respective, conform HCL, dar şi a normelor sanitare în vigoare, nu corespund standardelor şi nu pot fi autorizate”, ne-a declarat Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

La rândul său, patronul firmei de construcţii susţine că „există modalităţi tehnice şi proceduri moderne, verificate în practică, ce permit amenajarea subsolurilor pentru a deveni spaţii utile, iar acest lucru îl putem demonstra sub toate aspectele tehnice”. Până una, alta, acest lucru nu este posibil la Galaţi, dar Nicu Bezman susţine că, dacă nu va reuşi să îi convingă pe aleşii locali despre viabilitatea proiectului, are oferte pentru a amenaja locuinţe la subsolul blocurilor în alte oraşe, cum ar fi Buzăul.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

De ce nu se pot transforma subsolurile în locuinţe

Insalubre şi urât mirositoare, subsolurile de bloc din Galaţi ar putea deveni locuinţe, nu adăposturi de ocazie pentru oamenii străzii. La recenta şedinţă a Consiliului Local, administratorul unei firme de construcţii, Nicu Bezman, le-a cerut aleşilor locali sprijin pentru derularea unui asemenea proiect de amenajare a unor spaţii de locuit la subsolurile blocurilor de locuinţe proprietate privată.

"Avantajele sunt multiple: spaţiile insalubre din subsolurile blocurilor se igienizează, se elimină toate pierderile de apă şi agent termic, se protejează structura de rezistenţă a clădirii, se face distribuţia pe orizontală la apa rece, apa caldă şi agent termic, contorizându-se consumul pe fiecare apartament. În aceste condiţii, sistemul centralizat de termoficare devine mult mai atractiv pentru locatarii acestor blocuri. Se creează sute de locuri de muncă. Toate acestea se fac pe banii firmei noastre. Recuperarea cheltuielilor se va face din vânzarea spaţiilor de locuit nou create. Iniţiativa este susţinută şi supravegheată de proiectanţi, arhitecţi, experţi în construcţii din municipiul Galaţi", a spus administratorul.

Subliniind că lucrările se desfăşoară în exclusivitate pe proprietate privată, pe bani privaţi şi cu acordul tuturor proprietarilor, Nicu Bezman a cerut ca din Regulamentul de urbanism aferent Planului Urbanistic General al Galaţiului să fie eliminat paragraful „nu este permisă schimbarea destinaţiei subsolurilor tehnice şi amenajarea de locuinţe şi birouri”.

Deocamdată, fără rezolvare

Primarul Marius Stan l-a asigurat că proiectul a fost analizat, dar deocamdată nu a găsit soluţia: „Ştim şi noi avantajele pe care le reprezintă un astfel de proiect, aţi enumerat parte din ele. Lucrul care ne-a împiedicat până acum să mergem mai departe îl reprezintă normele metodologice ale legii, care fac referire strictă la condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească o locuinţă, legat de iluminat, suprafaţa ferestrelor,  aerisire şi toate astea. Deci intră în contradicţie, nu cu o hotărâre de Consiliu, ci cu o lege. A rămas să analizăm împreună cu tot aparatul de specialitate, să vedem la ce concluzie vom putea ajunge”, a spus primarul.

Rămâne de văzut dacă se va găsi o soluţie legală. Cert este că în alte oraşe din lume, conceptul spaţiilor de locuit sub pământ a devenit o normalitate. Locatarii susţin că locuinţele underground rezistă mult mai bine intemperiilor, sunt ferite de zgomotele din mediul ambiant şi sunt mult mai economice din punct de vedere al utilităţilor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

O prostie de idee... Lumina naturala, aerisire, etc. La care se adauga toata partea juridica - al cui este spatiul, se poate vinde, nu se poate vinde, se modifica cota indiviza (de proprietate) a fiecarui proprietar sau nu, trebuie sa fie toti de acord sau numai majoritatea etc. Oricum, sunt sute (daca nu mii) de apartamente nelocuite, potential de vanzare, din care un investitor (sau chiar Primaria, daca e asa mare urgenta) le poate achizitiona, apoi moderniza, inchiria, vinde etc. Sa dai 10.000-12.000 de euro pe o chicineta in subsolul blocului (daca ar fi posibil sa se amenajeze) e o tampenie. Parerea mea.

 

PS Nicu Bezman e acelasi personaj cu Nicu Bezman de la Abisinia (cel cu mansardarile de cosmar, asa cum au fost prezentate in VL)?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.