Jump to content

Adăposturi antiaeriene pentru doar 10 la sută dintre gălăţeni


dcp100168

Recommended Posts

Adăposturi antiaeriene pentru doar 10 la sută dintre gălăţeni

* Oraşul dispune de 145 de adăposturi antiaeriene, care pot găzdui circa 21.000 de oameni

În contextul internaţional din ce în ce mai tensionat, cu Rusia războinică aproape de graniţele României, se poate pune întrebarea, legitimă, cât de bine suntem pregătiţi în cazul unui atac convenţional. Pornind de la ipoteza că Galaţiul reprezintă un punct strategic pe harta României, presupunerea că oraşul poate deveni o ţintă a unor eventuale atacuri nu este neapărat departe de adevăr. În ultimii trei ani, adăposturile antiaeriene din Galaţi au fost modernizate şi reechipate. Dacă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) spunea cu ceva timp în urmă că locaţia acestora este absolut secretă, de când sunt administrate de Primărie lucrurile s-au mai schimbat. Acum, fiecare bloc ce adăposteşte un astfel de adăpost este marcat corespunzător. Din păcate, lucrurile bune se opresc aici.

Populaţia, total nepregătită

Nimeni nu mai ţine minte cu exactitate când a avut loc ultimul exerciţiu de alertare a populaţiei în caz de atac aerian. Ion Vasilescu, din Mazepa, spre exemplu, îşi aminteşte că, înainte de Revoluţie, astfel de exerciţii erau relativ frecvente. "Era o treabă cât se poate de serioasă. Fiecare ştia în mare ce are de făcut. Acum, cei tineri nu cred că ştiu nici măcar semnificaţia simbolurilor de pe blocuri", ne-a spus bătrânul. O domnişoară ce vorbea la telefon în scara unui bloc marcat ca fiind deţinător de adăpost, nu înţelegea semnificaţia simbolului desenat pe blocul în care locuieşte. "Credeam că e un graffiti făcut de cineva. Nu ştiam că este adăpost antiaerian aici", ne-a spus tânăra, cu sinceritate.

Adăposturi insuficiente

Conform Primăriei Galaţi, în acest moment, pe raza oraşului găsim 145 de astfel de adăposturi, fiecare având o suprafaţă de 87 de metri pătraţi. "Cele mai multe adăposturi de protecţie civilă sunt dispuse în cartierele Dunărea şi Aeroport, după cum urmează: Micro 18 - 4 adăposturi, Micro 19 - 6 adăposturi, Micro 20 - 31 adăposturi, Micro 21 - 9 adăposturi, Micro 13B - 15 adăposturi, Micro 38 - 3 adăposturi, Micro 39A - 4 adăposturi, Micro 39B - 8 adăposturi, Micro 40 - 3 adăposturi, strada 1 Decembrie 1918 - 16 adăposturi. Adăposturi de protecţie civilă mai sunt pe strada Siderurgiştilor - 36, în Mazepa I - 4, Ţiglina I - 1, strada Basarabiei - 1, strada Gării - 1, strada Războieni - 3", ne-a transmis Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.
Conform municipalităţii, aceste spaţii sunt dotate cu sursă de apă curentă, rezervă de apă, conexiune la curent electric, băncuţe şi filtre de aer. Toate par bune şi frumoase. Numai că, potrivit  normelor în vigoare, un astfel de adăpost ar trebui să cazeze 145 de persoane. La un calcul simplu, rezultă că doar 21.025 din cei 231.204 gălăţeni ar putea să fugă din calea pericolului. Restul se descurcă cum pot!

Cheia, la Primărie!

Problemele româneşti impun soluţii româneşti. În momentul în care a început reabilitarea acestor adăposturi, oamenii Protecţiei Civile au găsit înăuntru murături, covoare, vin, ţuică şi tot felul de alte lucruri inutile, de prin casele oamenilor. Drept urmare, niciun locatar, şef de scară sau administrator nu a mai primit chei de la aceste spaţii. "Cheile sunt la Protecţia Civilă. Dacă vrem să intrăm în aceste adăposturi, în caz că apar defecţiuni ce trebuie remediate, trebuie să apelăm la cei de la Primărie. Cheile sunt la ei şi doar ei le deschid", ne-a explicat Vasile Mărmureanu, şef de scară la blocul K, din Micro 20, unul din blocurile cu adăpost antiaerian. "Aceste adăposturi sunt prevăzute strict pentru atacuri aeriene. Cei care le au în grijă, au timp suficient să le deschidă într-o astfel de situaţie. Această măsură a fost aleasă tocmai pentru a evita problemele din trecut", ne-a explicat Emanuela Turcu.

Sfaturi de la ISU

Conform Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), există câteva sfaturi ce vă pot salva viaţa în cazul unui atac aerian. Iată recomandările celor de la IGSU: Învăţaţi semnalele de alarmare transmise prin sistemul de înştiinţare şi alarmare din localitatea dumneavoastră; păstraţi-vă calmul; deschideţi aparatele de radio şi televizoarele şi ascultaţi informaţiile generale emise pe aceste staţii, buletinele meteorologice, sfaturile transmise de autorităţile în drept; să aveţi la îndemână, în casă sau în jurul ei, un stoc de provizii suficient de mare ca să puteţi supravieţui câteva zile; dacă sunteţi acasă, aceste  provizii vă vor ajuta să treceţi fără  greutăţi peste perioada de  pericol; cele mai importante articole pe care trebuie să le păstraţi la îndemână sunt apa, hrana (în pachete conservate sau sigilate), medicamente necesare membrilor familiei dumneavoastră şi în special trusa de prim ajutor, cuverturi, saci de dormit, lumânări, lanterne, radio receptor portabil, documentele de identitate.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Adăposturile de protecţie civilă din Galaţi intră în verificări

Autorităţile din Galaţi au dispus inspectarea şi verificări ale adăposturilor special amenajate de protecţie civilă din municipiu. Verificările vor viza structura de rezistenţă, instalaţiile de energie electrică, dar şi la instalaţia de filtroventilaţie sau la instalaţiile de apă potabilă şi canalizare. Galaţiul are 145 de adăposturi şi, potrivit Primăriei Galaţi, cele mai multe se află în cartierele Dunărea, Aeroport, dar şi pe str. Siderurgiştilor, str. Furnaliştilor sau str. 01 decembrie 1918. Municipalitatea verifică anual cele 145 de adăposturi începând din anul 2010.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

În caz de război, în adăposturile Apărării Civile pot fi cazați numai 17% dintre gălățeni

  • Alți 63% din gălățeni pot fi cazați în 824 de subsoluri şi în 209 pasaje, garaje, galerii, tuneluri, etc.

Pentru protecţia populaţiei în cazul unor atacuri aeriene a fost constituită o rețea de adăposturi ale Apărării Civile pentru puncte de comandă destinate Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă și adăposturi publice de protecţie civilă aflate în administrarea consiliilor locale, la acestea adăugându-se şi un fond privat de adăpostire realizat de operatorii economici şi proprietarii de imobile. În timp de pace adăposturile publice de protecţie civilă, cu excepţia spaţiilor amenajate ca puncte de comandă, pot fi utilizate pentru alte destinaţii, cu respectarea normelor tehnice, cu obligaţia de a fi eliberate în situaţii de urgenţă în maximum 24 de ore şi cu informarea prealabilă a centrelor operaţionale din cadrul serviciilor de urgenţă profesioniste.

Potrivit unui raport al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Galați, discutat în cadrul Comisiei de Dialog Social de la Prefectură, „la nivelul judeţului Galaţi avem un necesar de adăpostit de 118.937 de persoane și există construite din timp de pace 180 adăposturi de protecţie civilă cu o capacitate de 19.879 persoane, adică aproximativ 17% din necesar”.

La nivelul municipiului Galaţi există 154 de adăposturi publice de protecţie civilă în subordinea Consiliului Local Galaţi, precum şi 24 de adăposturi la operatori economici. La Tecuci sunt două adăposturi. Aceste adăposturi sunt marcate la ușile de acces cu litera „A” și cu un simbol grafic.

Alți 63% din gălățeni pot fi cazați în subsoluri, pasaje, garaje, galerii sau tuneluri. În scurt timp, mai pot fi amenajate ca adăposturi simple un număr de 824 de subsoluri, cu o capacitate de 70.937 persoane, adică 60% din necesar, şi un număr 209 alte spatii, respectiv pasaje, garaje, galerii, tuneluri, etc., cu o capacitate de 4.279 de persoane, respectiv 3% din necesar.

„Se ajunge astfel la un procent de 80% din necesarul de adăpostit , pentru restul de 20 % urmând ca la punerea în aplicare a Planului de mobilizare a economiei și pregătirea teritoriului pentru război să se construiască adăposturi tip din prefabricate de beton sau din material lemnos, conform planurilor întocmite în acest scop”, se spune în raportul ISU Galați.

stiridegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Pe tot teritoriul ţării există doar 7.000 de adăposturi de protecţie civilă, care pot oferi protecţie pentru circa două milioane de persoane, în cazul unui atac aerian ori al unei calamităţi naturale. Deşi sunt multe alte spaţii care ar putea servi drept refugiu, majoritatea sunt prost întreţinute, ceea ce le face nefuncţionale.

Cele mai multe se află în Bucureşti. Aici există 4.000 de buncăre care ar putea adăposti circa un milion de persoane în situaţii de urgenţă, adică 50% din capacitatea totală de adăpostire de la nivelul întregii ţări.

Restul de 3.000 de adăposturi, care pot găzdui un milion de oameni, sunt situate, în marea lor majoritatea, în municipiile reşedinţă de judeţ. Doar 50 dintre acestea sunt situate în alte localităţi decât cele care găzduiesc autorităţile judeţene.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Cine ţine cheia adăposturilor de protecţie civilă din Galaţi

Pentru că situaţia tinde să devină tot mai încordată la graniţă, din cauza tensiunilor militare dintre Rusia şi Ucraina, am fost curioşi să aflăm care este situaţia adăposturilor locale de protecţie civilă. Câte sunt, cine are grijă de funcţionalitatea lor şi dacă nu au fost invadate de produse alimentare sau obiecte de care locatarii blocului nu prea au loc în apartamente. De asemenea, am întrebat şi la cine se află cheia acestor adăposturi.

"În municipiul Galați sunt 152 de adăposturi publice de protecție civilă. Acestea sunt destinate protecției populației numai în situația unui conflict armat în caz de atac aerian, conform legii. Sunt dispuse în toate cartierele municipiului, cu precădere în zonele urbane aglomerate.

Subliniem încă de la început, pentru o bună informare, că protecția populației se realizează nu numai în adăposturi publice special amenajate, ci și în alte categorii de construcții (subsoluri, pasaje, tuneluri, galerii, adăposturi tip familial, inclusiv beciuri, adăposturi individuale la locul de muncă). Prin urmare, numărul adăposturilor este mult mai mare", ne-a transmis Primăria.

Administraţia locală ne-a dat asigurări că adăposturile publice de protecție civilă sunt funcționale, reparațiile și întreținerile fiind realizate de către firme de construcții, la comanda Primăriei. Trebuie spus că pentru lucrări de reparaţii sau de renovare pentru imobilele oraşului, inclusiv adăposturi, Primăria a încheiat un acord-cadru, pentru 24 de luni, cu o valoare între 5,92 milioane de lei şi 6,37 milioane de lei fără TVA.

"În municipiul Galați, adăposturile publice de protecție civilă nu sunt utilizate pentru depozitarea diverselor materiale, cu excepția cazului în care la un astfel de adăpost se realizează lucrări de reparații sau întrețineri. În situația menționată, cheia se află la constructor sau la asociația de proprietari. În rest, cheile adăposturile publice se găsesc la Biroul Apărare și Protecție Civilă din cadrul Primăriei municipiului Galați", ne-a transmis Biroul de presă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Unde se află adăposturile de apărare civilă din Galaţi

Listă făcută publică de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Pe listă se regăsesc 4.358 de locuri în care oamenii s-ar putea ascunde la nevoie, dintre care 179 sunt în Galaţi.

https://www.igsu.ro/Resources/Documente_Generale/Situatia_adaposturilor_de_protectie_civila.pdf

a1.jpg

a2.jpg

a3.jpg

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.