Jump to content

Un ponton „invizibil” a ancorat pe Faleză


dcp100168

Recommended Posts

Un ponton „invizibil” a ancorat pe Faleză

De mai bine de două săptămâni, un ponton albastru, lung de aproximativ 20 de metri şi lat de circa cinci metri, a ancorat la malul Dunării, în dreptul zidului de la Elice.

Paradoxal, deşi platforma plutitoare se află în zona administrată de Primărie, lucru confirmat atât de către reprezentanţii Administraţiei Porturilor Dunării Maritime, Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos, dar şi ai Căpităniei Zonale Galaţi, în cadrul municipalităţii, cel puţin oficial, nici nu se ştia de existenţa acestuia. Niciun reprezentant al Primăriei nu a putut să ne ofere informaţii despre pontonul de acostare, semn că platforma plutitoare a fost vizibilă, zile întregi, doar pentru cetăţenii de rând.

Întrucât nu am primit niciun fel de lămurire în legătură cu pontonul „invizibil”, putem concluziona că, cel mai probabil, platforma a acostat ilegal în zona administrată de municipalitate.
De altfel, conform reprezentanţilor Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos, pontoanele nu au voie să acosteze în dreptul zidului de la Elice, întrucât zona a fost declarată „de siguranţă”, acesta fiind şi motivul pentru care, de-a lungul timpului, niciun ponton-restaurant şi nicio altă ambarcaţiune nu au fost ancorate în dreptul zidului.
„Primăria este administratorul zonei şi autoritatea închiriază. Căpitănia face verificări din punct de vedere al siguranţei navigaţiei. Toţi cei acostaţi o fac, teoretic, cu acordul Primăriei”, ne-a declarat un reprezentant al Căpităniei Zonale.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Anchetă pentru a se afla cui aparţine pontonul de pe Dunăre

* Conform unor surse neoficiale, pontonul „invizibil” a fost ancorat la malul fluviului pentru a face trecerea către un vas de pasageri, ce urmează a fi adus în dreptul zidului de la Elice

La solicitarea primarului Marius Stan, conducerea Poliţiei Locale a demarat o anchetă pentru a afla cui îi aparţine pontonul misterios, care a fost ancorat la malul Dunării, fără a deţine un aviz din partea municipalităţii, dar, mai ales, fără a anunţa, în prealabil, vreo autoritate. Potrivit lui Mihai Manoliu, directorul Poliţiei Locale Galaţi, reprezentanţii instituţiei pe care o conduce fac, în prezent, verificări pentru a afla cine deţine pontonul şi cu ce scop a fost instalat în dreptul zidului de la Elice, în condiţiile în care zona respectivă este declarată „de siguranţă”. „La dispoziţia primarului Marius Stan am declanşat o serie de verificări. Încă nu am aflat cui aparţine pontonul, nu am găsit pe nimeni în zonă care să aducă lămuriri. Am vorbit şi la Căpitănia Zonală, dar, deocamdată, nu avem nimic finalizat. Este adevărat, se pare că nu există un aviz în acest sens, nimeni, însă, nu ştie nimic”, ne-a declarat şeful Poliţiei Locale. Întrebat dacă cei care au ancorat pontonul riscă să fie amendaţi, Mihai Manoliu a oferit un răspuns de-a dreptul ilar: „Mai întâi să finalizăm verificările şi să aflăm tot ce ne interesează. Nu pot spune ce sancţiune riscă, asta ar induce cumva ideea că noi o avem deja pregătită şi mai aşteptăm doar să identificăm proprietarul şi să i-o înmânăm. Nu ştiu ce acte ne vor pune la dispoziţie, pe ce se bazează cei în cauză. În România orice este posibil”.

Ce spun surse neoficiale

Conform unor surse, pontonul ancorat pe faleză va deservi o navă de pasageri, cu aproximativ 300 de locuri şi două punţi, care ar aparţine Navrom, ce urmează a fi adusă, în următoarele zile, în zona în care se află şi platforma plutitoare.
Vă reamintim că, de mai multe săptămâni, un ponton albastru a ancorat în dreptul zidului de la Elice şi, paradoxal, deşi platforma plutitoare se află în zona administrată de Primărie, lucru confirmat atât de către reprezentanţii Administraţiei Porturilor Dunării Maritime, Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos, dar şi ai Căpităniei Zonale Galaţi, în cadrul municipalităţii, cel puţin oficial, nici nu se ştia de existenţa acestuia.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Misterul pontonului "invizibil" a fost elucidat. Pe Faleză va apărea un restaurant nou, cu acordul Primăriei!

* Platforma plutitoare va face trecerea către nava "Vrancea", un vas impunător, cu două etaje, ce va fi adus la mal şi va funcţiona ca restaurant * Deşi surse portuare au indicat Navrom ca fiind compania ce va opera vasul-restaurant, Căpitănia şi reprezentanţii Navrom au infirmat categoric

Pontonul albastru care se află pe Faleză încă din luna martie, despre care municipalitatea gălăţeană nu a avut habar, până săptămâna trecută, şi despre care s-a spus, în primul rând, că nu are un aviz din partea Primăriei, a ancorat legal la malul Dunării. Ba mai mult, conform reprezentanţilor Căpităniei Zonale, societatea comercială care a instalat pontonul în dreptul zidului de la Elice a făcut-o atât cu acordul autorităţilor din domeniul portuar şi navigaţiei, cât şi al… Primăriei.

Avizele există încă din 2011

După îndelungi insistenţe, „Viaţa liberă” a reuşit să stea de vorbă cu Mihai Cotloguţ, şef serviciu Siguranţă feroviară în cadrul Căpităniei Zonale Galaţi, care ne-a declarat că firma care a amplasat pontonul la Dunăre are certificat de urbanism emis în anul 2011 de către Primărie şi a obţinut, încă de la acea vreme, aprobarea tuturor reprezentanţilor autorităţilor portuare.
„Cred că toată lumea a uitat de emiterea acestor aprobări, însă firma are toate documentele în regulă. În urma articolului dumneavoastră s-au autosesizat şi APDM, dar şi AFDJ, însă avizele există, le-am arătat tuturor. Probabil din cauză că, la vremea respectivă, au fost alte conduceri la nivelul tuturor acestor instituţii. La noi, firma a venit cu o nouă solicitare pentru amplasare. Nu a putut să o facă până acum, pentru că nu a avut nava gata pentru a o amplasa acolo (…) Nu mă pot opune unui demers legal, aprobat, ori să restricţionăm pe cineva care îşi doreşte să înfrumuseţeze zona şi să dezvolte oraşul”, ne-a spus Mihai Cotloguţ, care a respins totodată informaţiile conform cărora zona ar fi declarată "de siguranţă". "A fost cineva care şi-a dorit acest lucru, cândva, dar nu s-a şi implement. Nu poţi restricţiona pe nimeni, atâta timp cât măsurile de siguranţă sunt îndeplinite".
Acesta a precizat, însă, că societatea comercială, cel mai probabil, va trebui să încheie un contract cu Primăria şi să plătească chirie.
În ceea ce priveşte informaţiile vehiculate conform cărora Navrom va opera în zonă, atât reprezentantul Căpităniei Zonale, cât şi cei ai companiei au infirmat. „Nu este societatea Navrom cea care are amplasat acel ponton sau care are intenţia să desfăşoare o acţiune acolo”, ne-a declarat Elena Botea, reprezentant al companiei Navrom.

Ancheta Poliţiei Locale, moartă din faşă

Autorităţile portuare au demontat ancheta anunţată de Mihai Manoliu, directorul Poliţiei Locale, precizând că instituţia pe care o conduce acesta nu are competenţă pe Dunăre. Asta după ce şeful poliţiştilor locali ne-a declarat că, la solicitarea primarului Marius Stan, a declanşat o serie de verificări pentru a descoperi cine este proprietarul pontonului ancorat pe Faleza Dunării.

Cine vrea să desfăşoare afaceri la malul Dunării

SC Pontic Trans SRL Galaţi, firmă ce are ca activitate principală transporturi pe căi navigabile interioare, este cea care le-a creat „pierderi de memorie” celor din cadrul Primăriei. Conform informaţiilor furnizate de Registrul Comerţului, aceasta are un acţionar unic, în vârstă de 37 de ani, în persoana lui Lucian Crăciun şi, potrivit ultimelor date disponibile la Ministerul Finanţelor, în ultimii ani firma nu a avut activitate economică vizibilă. Vasul "Vrancea" a aparţinut, în trecut, Navrom, conform informaţiilor noastre.
Cert este că atât municipalitatea, cât şi reprezentanţii Poliţiei Locale au făcut-o de oaie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

De ce oare sunt platite hoarde de functionari?

E de rasul cur.......cilor: apare un OZN albastru pe Dunare, incep anchete, primarul dispune, Politia Locala se executa si trimite un logan cu  5 supraponderali sa verifice, toata lumea in suspans............

Si cand colo ce sa vezi: Primaria care a comandat ancheta a descoperit ca ea a dat avizul....... acum 3 ani....

Intrebare retorica: oare unde e cea mai mare densitate de prostie per metru patrat?

Eu credeam ca la Politia Locala, dar vad ca Primaria vine tare pe turnanta!

Link to comment
Share on other sites

Primăria ne-a confirmat că noul vas-restaurant are liber pe Faleză. În martie, municipalitatea a oferit autorizaţie

Firma care va opera la malul Dunării, în dreptul scărilor de la Elice, a obţinut, pe data de 4 martie a acestui an, autorizaţie din partea municipalităţii pentru a-şi instala platforma plutitoare pe fluviu. Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei, a confirmat faptul că societatea a obţinut certificat de urbanism din partea municipalităţii, în anul 2011, iar în luna martie a anului 2012, fosta administraţie a emis o autorizaţie de construcţie pentru ca firma să-şi ancoreze pontonul la mal, act ce a fost prelungit şi în anul 2013.
Societatea a obţinut avizul de începere a lucrărilor luna trecută, respectiv de a-şi ancora pontonul pe Faleza Dunării, urmând ca, în scurt timp, şi vasul-restaurant să fie transportat în zonă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Scandalul restaurantului plutitor se extinde. Malul Dunării, cotropit de o gaşcă politică

* Noua afacere de la malul Dunării se „coace” încă din perioada 2009-2010, atunci când a stârnit, de altfel, un scandal-monstru în Primărie şi în PSD

În urma articolelor publicate de „Viaţa liberă” cu privire la noul ponton ancorat în zona Falezei Inferioare a Dunării, nu au întârziat să apară informaţii legate de modul în care au fost obţinute primele avize din partea municipalităţii. Potrivit surselor noastre, afacerea „Vrancea” se coace încă din perioada 2009-2010, atunci când la conducerea Primăriei se aflau social-democraţii Dumitru Nicolae (primar), Florin Popa (city manager), Nicuşor Ciumacenco (viceprimar) şi liberalul Mircea Răzvan Cristea (viceprimar).
Proiectul ar fi ajuns în Primărie pe filieră PSD, respectiv cu ajutorul city-managerului Florin Popa, însă Nicuşor Ciumacenco s-ar fi împotrivit ca vasul să fie amplasat în dreptul scărilor de la Elice, fapt ce a generat o serie de tensiuni în Primărie, dar, mai ales, la nivelul partidului. Conform informaţiilor noastre, lui Ciumacenco i s-ar fi cerut în şedinţele de partid să-şi revizuiască atitudinea şi comportamentul, reproşându-i-se că se opune "progresului oraşului". În final, însă, în anul 2011, a fost emis certificatul de urbanism, iar autorizaţia de construcţie a venit la doar câteva luni mai târziu, în martie 2012, cu puţin timp înainte ca fosta administraţie să spună adio Primăriei.

Există declaraţii consemnate chiar de ziarul nostru!

În ciuda faptului că atunci când am întrebat de platforma plutitoare ne-am lovit de multe „nu ştiu-ri”, zile la rând, există totuşi, în arhiva ziarului nostru, în ediţia din 8-9 august 2009, un articol care demonstrează faptul că afacerea „Vrancea” a fost sprijinită de foşti şi actuali angajaţi ai Primăriei din partea PSD. În materialul publicat de „Viaţa liberă”, reprezentanţi ai fostei administraţii prezentau o serie de planuri cu privire la Faleza Dunării, în care se vorbea, printre altele, şi despre mai multe vase-restaurant ce urmau să fie amplasate pe fluviu. Iată ce se spunea în articol: „S-a primit documentaţie şi de la o a treia firmă, ne-a spus dl Ionel Ardean, director al Direcţiei de Urbanism. În fază de obţinere a certificatului de urbanism se află un vas restaurant care va fi plasat în faţa restaurantului „Valurile Dunării”. Vasul va putea face şi curse Galaţi-Brăila sau Galaţi-Tulcea, atunci când vor fi destule cereri. Proiectul este al unui fost navigator, Lucian Crăciun, prin firma navigator Pontic Trans SRL (…) momentul propice a fost acum, după apariţia unui city-manager la Primărie: Florin Popa. El a avut energia să dezlege, cum se zice, calul de la gard. Este meritul lui... Eu am fost lângă el, şi viceprimarul Ciumacenco a acceptat de asemenea ideea.”
Numele deputatului PSD Ştefan Viorel şi al lui Constantin Hârţan, director general al Companiei de Navigaţie Fluvială Română (CNFR) Navrom, sunt vehiculate, de asemenea, ca fiind conducătorii din umbră ai afacerii.

Reacţiile gălăţenilor

Articolele au înregistrat zeci de comentarii din partea cititorilor noştri, cei mai mulţi dintre aceştia exprimându-şi nemulţumirea cu privire la faptul că noul vas-restaurant va obtura priveliştea de la malul Dunării. Gălăţenii nu s-au declarat, însă, împotriva apariţiei unei noi afaceri pe fluviu şi nici împotriva amplasării ambarcaţiunii în zonă, ci, mai degrabă, împotriva locului pe care aceasta urmează să îl ocupe, întrucât oamenii cred că municipalitatea ar trebui să protejeze zona în care zeci de oameni se opresc, în fiecare zi, pentru a admira Dunărea.
De remarcat este şi faptul că în rândul afaceriştilor de la malul apei este un freamăt continuu de când s-a aflat că un nou vas-restaurant va fi amplasat în zonă şi, prin urmare, va exista mai multă concurenţă. Pentru noi şi orice cetăţean simplu, însă, mai puţin contează temerile acestora, deoarece, logic, un competitor în plus nu poate duce decât la creşterea calităţii serviciilor oferite şi, poate, şi la preţuri ceva mai accesibile. Cert este că, până la acest moment, reprezentanţii societăţii care va opera vasul nu au simţit nevoia să aducă lămuriri cu privire la subiect.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Primăria analizează o petiţie de repoziţionare din partea unui ONG

Asociaţia „Galaţi, oraşul meu”, un ONG creat în urmă cu aproximativ o lună, solicită municipalităţii să dispună repoziţionarea pontonului şi a viitorului vas-restaurant care urmează a fi amplasat pe Dunăre, în dreptul scărilor de la Elice. Reprezentanţii asociaţiei au transmis, luni, o petiţie către Primărie, după ce, timp de mai multe zile, au strâns semnături pentru susţinerea acestui demers în mediul online, acolo unde au lansat de altfel şi petiţia intitulată „Cerem repoziţionarea viitorului restaurant plutitor de „la Zid”. „Vrem o repoziţionare a vasului în amonte sau în aval, întrucât această zonă este destinată promenadei şi recreerii. Nu avem nimic împotriva investiţiilor, a dezvoltării mediului de afaceri şi economic, dar nu în acel loc. Nu mai spun de faptul că, tot pe Faleza Inferioară, în apropierea scărilor de la Elice, este şi acel kitsch, Libertatea (…) Suntem în faza de a pune pe picioare această asociaţie, în faza de organizare şi punere la punct a organigramei, după care vom trece serios la treabă şi vom avea foarte multe acţiuni. Vrem să promovăm acest oraş, pentru că, până acum, politicienii nu au făcut altceva decât să tragă sfori în interes personal, dar în defavoarea oraşului”, ne-a spus Bogdan Radu Brînzan, unul dintre membrii fondatori ai ONG-ului.
Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei, ne-a confirmat că petiţia a fost primită, în cursul zilei de ieri, prin poşta electronică şi a precizat că instituţia are la dispoziţie 30 de zile pentru a oferi un răspuns.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.