Jump to content

Copii bătuţi şi legaţi de paturi la un centru de plasament din Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Copii bătuţi şi legaţi de paturi la un centru de plasament din Galaţi

Acuzaţii grave ale unei angajate a Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi. Salariata reclamă abuzuri emoţionale şi fizice la adresa copiilor cu dizibilitati dintr-un centru de plasament.

Declaraţiile angajatei Centrului de Plasament Nr. 3 din Galaţi sunt şocante, scrie tvr.ro. Ea a povestit că unii copii sunt loviţi şi legaţi de paturi atunci când plâng sau încearcă să părăsească încăperile în care sunt cazaţi. Unele infirmiere şi asistente medicale îi ameninţă şi folosesc un limbaj degradant la adresa asistaţilor, care au vârste cuprinse între 6 luni şi 23 de ani.

Salariata, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, susţine că, în urmă cu câteva luni, o fetiţă i-a cerut să-i explice semnificaţia unor cuvinte obscene pe care le-a auzit în centru. Atunci, femeia a hotărât să-şi înregistreze colegele. Copiile le-a pus la dispoziţia şefilor săi, care au început o anchetă.

Angajata care le-a adus la cunoştinţă aceste fapte a fost suspendată din funcţie pe durata anchetei, iar una dintre infirmierele înregistrate a fost dată afară din serviciu.

Înregistrările audio au fost puse şi la dispoziţia poliţiştilor care au deschis dosar penal pentru abuz în serviciu şi rele tratamente aplicate minorilor.

 

Link to comment
Share on other sites

Directoare suspendată după ce a demascat abuzuri împotriva copiilor

O fostă directoare a Centrului nr. 3 pentru copii cu dizabilităţi acuză Direcţia Generală de Protecţie a Copilului Galaţi că, după ce a dezvăluit o serie de abuzuri comise împotriva copiilor, a fost suspendată. Motivul suspendării, susţine fosta directoare, ar fi că a folosit mijloace de înregistrare pentru a dovedi abuzurile.

Iata ce conţin câteva dintre înregostrările audio: „Fă, taci! Taci că te bat! Nu mai ţipa! […] Vrei să scoţi sufletul din mine, curva dracului!”. Uneori, copiii erau şi bătuţi. „I-am dat o palmă în cap şi nu a tăcut. I-am dat şi cu lingura în cap şi nu mai tăcea”, i se „plângea” unei colege una dintre infirmierele centrului. Pe alte înregistrări se aude clar cum copiilor care ţipă li se dau palme.
Abuzurile comise de personalul de îngrijire au fost deconspirate de fosta directoare a centrului, Mioara Gheorghiu. Cum abuzurile nu se petreceau de faţă cu ea, dar le-a aflat de la copii, directoarea a înregistrat angajatele centrului în lipsa ei, cu un sistem de înregistrare audio tip stick. Culmea este că, după ce s-a dus la superiorii ei din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi, a fost suspendată şi va fi dată afară deoarece a folosit mijloace de înregistrare ilegale. Asta chit că aceste mijloace au reprezentat piatra de temelie a unei anchete care a ajuns acum pe masa poliţiştilor şi procurorilor gălăţeni.

„Prima oară, în octombrie, o fetiţă care are 12 ani şi a fost dusă la Fundeni deoarece suferise o fractură, dar a avut şi complicaţii renale deoarece nu a fost bine îngrijită, mă implora să o las la Bucureşti în spital. Stând de vorbă cu ea, cu greu am aflat la ce abuzuri emoţionale şi fizice erau copiii supuşi. Erau loviţi cu palmele sau lingurile, unii erau chiar legaţi şi erau abuzaţi şi verbal, şi emoţional. Cum nu aveam dovezi, mi-am luat singură un sistem audio de înregistrare. Am reuşit să strâng dovezile incriminatoare. Când am chemat angajaţii şi le-am pus înregistrările, trei dintre ei s-au recunoscut, s-au ridicat şi au plecat. Când am anunţat şi în scris şi cu probele audio ce am descoperit, la şefii mei de la Direcţia de Protecţie a Copilului Galaţi, am fost suspendată. Asta pe motiv că am folosit mijloace de înregistrare ca la poliţie şi care, spun ei, erau ilegale. Numai că aceia care fac rău copiilor încă mai există în centru. Cine îi apară pe cei mici?”, spunea Mioara Gheorghiu, fosta directoare a Centrului nr. 3 de îngrijire pentru copii cu dizabilităţi din cadrul DGASPC Galaţi.

Fosta directoare s-a adresat unei avocate pentru a o ajuta să facă cunoscută povestea. „Este vorba aici de nerespectarea procedurilor Legii 272/2004 privind protecţia drepturilor şi intereselor copiilor instituţionalizaţi”, a precizat avocata Carmen Bordei.
„Nu avea voie să facă înregistrarea”
Directorul adjunct al DGASPC Galaţi, Ciprian Groza, recunoaşte că au fost anunţaţi de aceste abuzuri şi că, în urma lor, o infirmieră dar şi fosta directoare, cea care a demascat totul, au fost date afară. „Noi am dat-o afară pentru abuz emoţional pe infirmieră, iar pe fosta directoare am suspendat-o deoarece nu avea voie să folosească aceste mijloace de înregistrate ilegale. Da, de la înregistrări am pornit şi noi, dar nu avea voie să le facă. A fost însă doar unul dintre punctele de  de plecare. Ea, ca directoare, putea să ia măsuri pentru a preveni asta. Şi din cauza asta e suspendată. Pentru a putea fi montat acest sistem, era nevoie de autorizaţii de la o anumită autoritate. Există o lege de protecţie a datelor cu caracter personal. Doamna Gheorghiu nu-l avea şi ca atare nu putea monta acest sistem. Păi, de abuzuri aflam, dacă doamna Gheorghiu ni le relata”, a spus directorul adjunct al DGASPC Galaţi, Ciprian Groza, confirmând astfel atât veridicitatea înregistrărilor, cât şi cauza suspendării directorului care a dezvăluit abuzurile.
„La nivelul IPJ Galaţi s-a primit o plângere din partea DGASPC Galaţi privind cele două persoane. Plângerea a ajuns la procurori”, a precizat Bogdan Cojocaru, din cadrul IPJ Galaţi.
Din păcate, nu se poate spune că acum la Centrul nr. 3 copiii sunt în siguranţă, atâta vreme cât se aud pe înregistrări vocile a trei persoane care comiteau abuzuri, însă doar una e dată afară.

monitoruldegalati.ro


Scandal la Centrul de Plasament Nr. 3: Copii cu dizabilităţi abuzaţi de personal

* Fosta şefă a centrului de plasament aduce acuzaţii grave că o parte din personal i-ar bate cu palma sau cu lingura de lemn pe copii * Conducerea DGASPC i-a desfăcut contractul de muncă şi fostei şefe, pentru că a făcut înregistrări ilegale în centru, şi unei infirmiere care ar fi agresat copiii

Conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) a decis, săptămâna aceasta, desfacerea contractului de muncă pentru fosta şefă a Centrului de Plasament Nr. 3 pentru copii cu deficienţe neuromotorii - Mioara Gheorghiu - întrucât aceasta şi-a permis să filmeze pe ascuns personalul din centru pentru a avea dovezi despre modul în care sunt abuzaţi copiii. Mioara Gheorghiu a depus o reclamaţie la DGASPC prin care arăta că o infirmieră ţipa şi înjura copiii care şi aşa sunt bătuţi de soartă.
„Fosta şefă a centrului a comis o ilegalitate când a decis să facă înregistrări fără să anunţe. Noi nu am băgat în seamă înregistrările, pentru că erau ilegale, dar am constituit o comisie de anchetă pentru a verifica cele semnalate. Şefa centrului făcuse o solicitare pentru a primi sistem de monitorizare care i-a fost refuzat, întrucât suntem instituţie care lucrăm cu date personale, iar legea 667 interzice orice formă de înregistrare fără acordul persoanelor. Acesta este şi motivul pentru care imediat ce am aflat că s-au făcut înregistrări am făcut sesizări la Poliţie şi la Parchet. Am reclamat atât comportamentul fostei şefe de centru, cât şi pe cel al infirmierei. Mioara Gheorghiu, înainte de a veni cu înregistrările, nu a depus nicio plângere împotriva personalului de acolo şi mai mult decât atât, le-a dat calificative de foarte bine”, spune directorul-adjunct al DGASPC, Ciprian Groza.
Acesta susţine că în urma anchetei declanşate de comisia de disciplină din cadrul DGASPC, o infirmieră a fost dată afară, dar numai pentru faptul că ar fi abuzat emoţional copiii: „ S-a discutat cu nouă oameni în centru şi nu a fost vorba de niciun fel de abuz fizic. Nici nu s-a verificat faptul că ar mai fi şi alte persoane care ar fi abuzat copiii”, mai spune adjunctul Groza.
„Mioara Gheorghiu a fost suspendată din funcţie, iar ieri, în urma raportului făcut de comisia de disciplină, s-a decis desfacerea contractului de muncă şi pentru aceasta”, declară şi directoarea DGASPC, Manon Cristoloveanu.   

Declaraţii contradictorii

La rândul său, fosta şefă a Centrului de Plasament Nr. 3 îşi acuză şefii că au preferat s-o sacrifice pe ea, cea care a scos la iveală neregulile majore, în loc să fi luat măsuri împotriva unor persoane protejate de conducerea DGASPC: „Am observat abuzuri fizice, copiii erau bătuţi cu palma, lingura sau cu băţul. Foloseau apelative indecente adresate copiilor, intimidări cu violenţa fizică, ameninţări cu moartea. Acolo sunt copii cu dizabilităţi severe, dar unii au şi un uşor retard. Ei mi-au semnalat la un moment dat anumite nereguli. Dar totul a plecat de la o fetiţă care m-a întrebat ce înseamnă anumite cuvinte gen curvă şi târfă, cuvinte pe care nu avea de unde să le afle. Fata nu a mai vrut să se întoarcă în centru. Are 12 ani, a fost operată în luna februarie şi trebuia să se întoarcă la control pe data de 26 martie. Nimeni din centru nu s-a îngrijit ca ea să ajungă la control la timp, ba mai mult nimeni nu s-a îngrijit nici măcar când starea ei s-a agravat. Când a ajuns la București, pe 2 aprilie, era la un pas de septicemie şi de a i se amputa piciorul din cauza neglijenţei.
Când am adus la cunoştinţa Direcţiei aceste abuzuri, conducerea nu a fost interesată să afle mai multe amănunte despre aceste lucruri.
În luna octombrie 2013, am stat de vorbă cu personalul şi am mers să-i aduc la cunoştinţă directorului-adjunct, şeful meu ierarhic. Acesta nu a  fost interesat de subiect, ba mai mult mi-a spus să nu mă ating de anumite persoane. Am făcut nişte înregistrări, pe care le-am adus la cunoştinţa şefilor mei, dar nu au vrut să audă de ele. Motivul suspendării mele este faptul că am făcut acea înregistrare. Protecţia copilului este mai presus, conform legislaţiei, decât protecţia datelor cu caracter personal. Am fost acuzată că nu am respectat drepturile şi integritatea copiilor. Îmi reproşez că nu am reuşit să îmi conving şefii că acolo trebuie luate măsuri", spune fosta şefă a CP3.  

"Greşeala medicului"

Cei de la DGASPC susţin că majoritatea lucrurilor spuse de fosta şefă de centru sunt "scorneli" şi că, de fapt, copilul operat este la Bucureşti în afară de orice pericol: "Domnul director adjunct este medic şi se pricepe mai bine la aceste lucruri. A fost greşeala medicului de la Bucureşti care a operat-o şi care nu i-a lăsat o fereastră la ghips, de aceea a sângerat rana, dar nu a făcut infecţie, nici vorbă de septicemie”, spune directoarea DGASPC, Manon Cristoloveanu. 

Fosta şefă de centru se va adresa justiţiei

Nemulţumită de decizia comisiei de disciplină şi considerând că a fost dată afară pe nedrept, fosta şefă a CP3 e hotărâtă să dea în judecată DGASPC.
Cum lucrurile sunt încurcate, rămâne de văzut ce va stabili Poliţia. «DGASPC a depus plângere împotriva unor angajaţi, iar cazul este instrumentat de un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi», spune purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Bogdan Cojocaru.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

După cazul de la Galaţi, ministrul Rovana Plumb vrea sistem „big brother” în centrele de plasament

După cele întâmplate la Centrul de Plasament nr. 3 din Galaţi, pentru copii cu deficienţe neuromotorii, ministrul Muncii, Rovana Plumb, se gândeşte foarte serios la introducerea supravegherii video în centrele de plasament şi în căminele de bătrâni. Astfel, după ce sistemul „big brother” la examenul de bacalaureat a fost introdus la propunerea fostului inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, Doru Resmeriţă, un scandal produs la Galaţi impune introducerea sistemului „big brother” şi în centrele de asistenţă socială.

Ministrul Muncii a declarat la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată de Pro TV, că ia în calcul instalarea de camere de supraveghere în centrele de plasament pentru copii şi în căminele de bătrâni, pentru a preveni abuzurile la care ar putea fi supuşi aceştia. Subiectul introducerii camerelor de supraveghere în centrele de asistenţă socială a fost abordat în contextul cazului fostei directoare de la Centrul de Plasament nr. 3, Mioara Gheorghiu, care le-a înregistrat pe angajatele centrului în timp ce ameninţau şi băteau copiii. „Poate fi luat în calcul proiectul de instalare a camerelor video, însă nu aş vrea să mă pronunţ în momentul de faţă şi să spun categoric da, pentru că trebuie să mă uit la cheltuielile bugetare. Prin programul operaţional, pe componenta incluziunii sociale şi a reducerii sărăciei, unde avem alocaţi 20%, conform regulilor europene, se poate face un astfel de program. Costul lui sper să nu fie foarte mare, dată fiind viziunea noastră de a merge cât mai mult spre îngrijirea la domiciliu”, a declarat ministrul Muncii.

Rovana Plumb a precizat că un astfel de proiect ar putea fi luat în calcul cu atât mai mult cu cât există multe cazuri în care şi bătrânii asistaţi în centrele sociale au fost supuşi unor abuzuri ale angajaţilor acestor centre.

Nu este „metodă securistă”, ci „o metodă normală, de supraveghere”

Ministrul Muncii a respins etichetarea folosită de directorul adjunct al DGASPC Galaţi, Ciprian Groza, că supravegherea video ar fi o „metodă securistă”, precizând că este o metodă normală prin care poate fi garantat bunul mers al activităţii în centrele de plasament. „Această metodă de observare eu nu aş trata-o ca pe o metodă securistă, dar aş tratat-o ca pe o metodă normală de supraveghere, pentru că atât copii, cât şi persoanele vârstnice, au nevoie de multă atenţie şi atitudinea noastră este de grijă pentru ei” a adăugat ministrul Muncii.

Directoarea Centrului de Plasament nr. 3 nu trebuia să fie concediată

Referitor la situaţia de la Centrul de Plasament nr. 3 din Galaţi, Rovana Plumb este de părere că fosta directoare, Mioara Gheorghiu, a procedat „foarte bine”, ministrul adăugând că va fi demarată o anchetă legată de acest caz, deoarece este o anomalie ca tocmai aceea care a semnalat abuzurile asupra copiilor să fie concediată: „Eu cred că doamna a procedat foarte bine atâta timp cât vocea ei şi sesizările ei nu au fost luate în seamă sau nu au fost auzite de către Direcţia de protecţie a copilului. Noi vom intensifica controalele pe această zonă a serviciilor sociale. (…) Acest caz, în mod cert, îl voi verifica în cursul zilei de luni. Nu este normal ca cel care face o reclamaţie şi vede că sunt suferinţe la nivelul copiilor tot el să fie sancţionat. Acest lucru mie mi se pare total invers. Este o anomalie de sistem, care trebuie să fie reglată imediat. Sper ca lucrurile, cât de curând, să intre în normal”, a mai spus ministrul Muncii.

presadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Corpul de control al ministrului Muncii verifică Centrul de plasament nr. 3 din Galaţi

Corpul de control al ministrului Muncii verifică luni,în baza unui ordin al Rovanei Plumb,Centrul de plasament nr 3 din Galaţi,unde fosta directoare a realizat mai multe înregistrări audio în care îngrijitoarele ceartă şi ameninţă copiii instituţionalizaţi,au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Corpul de control al ministrului Muncii a ajuns luni seară în Galaţi pentru a verifica dacă Centrul de plasament numărul 3 funcţionează conform reglementărilor legale în vigoare şi dacă asigură respectarea drepturilor copiilor aflaţi în instituţie.

Sursele citate au precizat că verificările de la Galaţi sunt făcute de corpul de control al ministrului Muncii, care este însoţit şi de câte un reprezentant al Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi al Direcţiei pentru Protecţia Copilului din minister, aceştia urmând să facă verificări amănunţite în zilele de marţi şi miercuri.

Ordinul prin care s-a dispus controlul a fost semnat luni de ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb.

Rezultatele acţiunii de control ar urma să fie prezentate public până la sfârşitul săptămânii.

Fosta directoare de la Centrul de plasament numărul 3 din municipiul Galaţi a realizat mai multe înregistrări audio în care îngrijitoarele din unitate îi ceartă şi le vorbesc urât copiilor instituţionalizaţi, după ce, susţine aceasta, la sfârşitul anului 2013, a aflat despre practicile abuzive împotriva minorilor de la o fetiţă internată care i-a cerut explicaţii cu privire la o serie de cuvinte obscene auzite în centru.

"Am constatat abuzuri fizice însemnând bătăi cu palma, cu diferite obiecte contondente - lingură, băţ - şi abuzuri emoţionale de genul unor apelative indecente adresate copiilor", a declarat femeia, care a lucrat nouă ani în centrul respectiv.

După realizarea înregistrărilor audio, fosta directoare a centrului a sesizat Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi, care a declanşat o anchetă în acest caz. În urma anchetei demarate de DGASPC Galaţi, una dintre infirmierele din centru a fost concediată.

Din înregistrări reiese că infirmierele îi jignesc pe copiii cu dizabilităţi, folosesc cuvinte obscene şi îi ameninţă cu bătaia.

"Bă, tăceţi din gură că vă bat, azi e ziua voastră! Stai că scot eu un băţ acum, las că te omor eu"! sau "Ce vrei, fă? Îţi trebuie bărbat, fă, dă-i drumu că te leg", se aude într-o înregistrare.

Într-o altă înregistrare, o îngrijitoare povesteşte alteia cum a bătut cu palma un copil din centru, apoi l-a lovit cu o lingură peste mâini: "I-am dat o palmă-n cap, mai tare plângea, i-am dat cu lingura peste mâini, mai tare".

În urma depunerii unei reclamaţii scrise şi a înregistrărilor audio, fosta directoare, care lucra de nouă ani în centrul de plasament, a fost suspendată din funcţie, în 20 februarie, urmând să fie cercetată disciplinar pe motiv că a folosit ilegal un sistem de înregistrare.

Referitor la sitaţia de la centrul de plasament din Galaţi, Rovana Plumb a declarat duminică, în emisiunea "După 20 de ani" difuzată de Pro TV, că este de părere că fosta directoare a procedat "foarte bine", şi a anunţat că va fi demarată o anchetă legată de acest caz.

"Eu cred că doamna a procedat foarte bine atâta timp cât vocea ei şi sesizările ei nu au fost luate în seamă sau nu au fost auzite de către Direcţia de protecţie a copilului. Noi vom intensifica controalele pe această zonă a serviciilor sociale. (...) Acest caz, în mod cert, îl voi verifica în cursul zilei de luni. Nu este normal ca cel care face o reclamaţie şi vede că sunt suferinţe la nivelul copiilor tot el să fie sancţionat. Acest lucru mie mi se pare total invers. Este o anomalie de sistem, care trebuie să fie reglată imediat. Sper ca lucrurile, cât de curând, să intre în normal, mai ales că vom avea o coordonare unitară dinspre Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului", a spus Plumb.

Link to comment
Share on other sites

Anchete multiple în cazul copiiilor abuzaţi la Centrul de Plasament nr. 3

După ce, la sfârşitul săptămânii trecute, fosta directoare a Centrului de Plasament nr. 3 a făcut publice mai multe acuzaţii legate de modul în care sunt trataţi copiii cu dizabilităţi, autorităţile locale au demarat mai multe anchete.
O astfel de anchetă a fost demarată de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. „Reprezentanţii Inspecţiei Sociale au fost în centru şi au verificat toată documentaţia care ţine de activitate, saloanele în care sunt ţinuţi copiii, au discutat cu personalul care se afla acolo. Aşteptăm şi noi concluziile acestui control”, ne-a declarat Nicoleta Ioviţă, purtătoarea de cuvânt a Direcţiei pentru Protecţia Copilului Galaţi.
Fosta directoare a Centrului de Plasament nr. 3 a depus un memoriu şi la Consiliul Judeţului Galaţi. La acest memoriu au fost ataşate şi înregistrările audio făcute în centru. „Doamna Mioara Gheorghiu a depus un memoriu, prin care ne semnalează abateri foarte grave de morală şi de disciplina muncii. Noi am solicitat de la Direcţia pentru Protecţia Copilului o serie de documente, din care să rezulte exact ce s-a întâmplat acolo. Doamna Mioara Gheorghiu, pentru că nu ajungea la nicio concluzie cu salariaţii să declare ce se întâmplă acolo, a înregistrat, din proprie iniţiativă, ceea ce se întâmpla, după-amiaza, în centru. Astfel a constatat că copiii erau maltrataţi, erau jigniţi. Şi eu am ascultat, recunosc, nu până la capăt, acea casetă, fiind impresionată de plânsetele copiilor. Cei de la Direcţia pentru Protecţia Copilului ne-au pus la dispoziţie un referat, prin care se arată că femeia care a agresat copiii, Ecaterina Cimpoeşu, a fost dată afară. Ulterior, şi doamna Gheorghiu a fost trimisă la Comisia de Disciplină, în urma căreia i s-a desfăcut contractul de muncă. Orice lacrimă de copil este o crimă, aşa că cei care i-au abuzat pe copii trebuie să plătească”, ne-a declarat Paraschiva Vintilă, referent al Consiliului Judeţului Galaţi.

"Vom propune reevaluarea angajaţilor"

Reprezentanta CJ afirmă, însă, că în memoriul depus de fosta directoare a centrului sunt menţionate şi alte persoane care au participat la agresarea copiilor. „Ciobanu Gabriela şi David Gabriela au asistat, cel puţin aşa susţine doamna Gheorghiu, la asemenea scene şi nu au luat nicio măsură, ci pur şi simplu au asistat, ba i-au agresat şi ele pe copii. Noi intenţionăm să propunem reevaluarea acestor angajate”, susţine reprezentantul CJ Galaţi.
În urma anchetei, Consiliul Judeţean va face recomandări către cei de la Protecţia Copilului, dar „probabil vor fi tardive, deoarece doamna Gheorghiu a declarat că va apela la instanţa de judecată”, a completat Paraschiva Vintilă.
Cazul micuţilor agresaţi în centrul de Plasament nr 3 din Galaţi a ajuns şi la urechile ministrului Muncii, Rovana Plumb, care a anunţat că va demara o anchetă. Ba mai mult, Rovana Plumb a anunţat că îşi doreşte ca în toate centrele de plasament să fie instalate camere de supraveghere, astfel încât astfel de abuzuri să nu mai fie posibile.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Infirmiera concediată că abuza copii îşi caută dreptatea în instanţe

Fosta angajată a Centrului de plasament nr. 3, concediată  de către Direcţia de  Protecţie a Copilului Galaţi, deoarece ar fi implicată în abuzurile împotriva copiilor , îşi caută dreptatea în instanţă. La Secţia Civilă 1 din cadrul Tribunalului Galaţi  se vede că Ecaterina Cimpoiaşu a dat în judecată Direcţia Generală  de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Galaţi. Fosta infirmieră contestă decizia prin care a fost concediată. Direcţia de Protecţie a Copilului mai are încă un proces şi cu Mioara Gheorghiu, fosta şefă a CP3. De fapt, tot scandalul a pornit după ce Mioara Gheorghiu a făcut publice înregistrări audio şocante, făcute în centrul de plasament. Era vorba de  înregistrări în care se auzeau copii plângând după ce erau loviţi şi insultaţi. Pe acele înregistrări se auzeau mai multe voci, dar una dintre acestea ar fi fost a infirmierei. Deocamdată această cauză de abuz este cercetată de o comisie a Ministerului Muncii din Capitală şi de alte trei comsii din Galaţi.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Centrul de plasament nr. 3 Galaţi are şi tineri peste 18 ani, nu respectă standarde şi proceduri

(MEDIAFAX) - Centrul de plasament nr. 3 din Galaţi, verificat de corpul de control al ministrului Muncii, are în grijă şi tineri de peste 18 ani, deşi este destinat minorilor, are dormitoare cu mai multe paturi decât prevăd standardele, însă nu şi proceduri pentru gestionarea cazurilor de abuz asupra copilului.

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei, Sociale şi Persoanelor Vârstnice informează, marţi, că în urma verificărilor făcute de corpul de control al ministrului Muncii, Rovana Plumb, au fost identificate mai multe nereguli şi lipsa unor proceduri şi la nivelul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi.

În ce priveşte decizia de destituire din funcţie a şefului de centru, MMFPSPV precizează că aspectele care ţin de relaţiile contractuale dintre angajaţii Centrului de Plasament nr. 3 Galaţi şi DGASPC, singura instituţie care se poate pronunţa cu privire la procedura aplicată, oportunitatea şi legalitatea desfacerii unui contract de muncă este instanţa judecătorească, aşa cum prevede Codului Muncii.

"Rolul MMFPSPV este de a verifica dacă este respectată aplicarea unitară a legislaţiei în domeniul protecţiei copilului şi de a propune măsuri de remediere a deficienţelor, în situaţia în care acestea sunt constatate. Astfel, în urma controlului efectuat la Centrul de Plasament nr. 3, Galaţi, Corpul de Control al ministrului a constatat deficienţe de aplicare a legislaţiei în ceea ce priveşte stabilirea unor proceduri clare de intervenţie în caz de abuz/neglijare a copilului şi pregătirea personalului din respectivul Centru, în ceea ce priveşte sesizarea/intervenţia în astfel de situaţii", arată ministerul, într-un comunicatul transmis agenţiei MEDIAFAX.

Astfel, deşi legislaţia în vigoare prevede că Serviciul Abuz, Neglijare, Trafic, Migraţiune, Repatriere, care funcţionează la nivelul DGASPC Galaţi, are rolul de a interveni în evaluarea detaliată a suspiciunii de abuz şi să confirme sau să infirme acest lucru, acest demers nu a fost întreprins.

În acest context, Corpul de Control al Ministrului a propus DGASPC Galaţi introducerea obligativităţii Serviciului Abuz, Neglijare, Trafic, Migraţiune, Repatriere de a interveni în evaluarea şi, dacă este cazul, soluţionarea cazurilor de abuz semnalate, din Centrul de Plasament nr. 3.

De asemenea, obligativitatea verificării oricărei suspiciuni de abuz din partea acestui Serviciu nu s-a regăsit în procedurile de lucru, motiv pentru care Corpul de Control a propus şi revizuirea metodologiei de organizare şi funcţionare a Serviciului de intervenţie în situaţii de abuz, neglijare, trafic, migraţiune, repatriere pentru a fi în acord cu prevederile H.G. nr. 49/2011- anexa 1.

MMFPSPV mai precizează că, potrivit legislaţiei în vigoare, în cazul în care abuzul, neglijarea, exploatarea şi orice formă de violenţă asupra copilului a fost săvârşită de către persoane care, în baza unui raport juridic de muncă sau de altă natură, asigurau protecţia, creşterea, îngrijirea sau educaţia copilului, angajatorii au obligaţia să sesizeze de îndată organele de urmărire penală şi să dispună îndepărtarea persoanei respective de copiii aflaţi în grija sa.

"Prin urmare, la nivelul DGASPC Galaţi trebuia să existe o procedură care să cuprindă paşii ce trebuie parcurşi, astfel încât toţi angajaţii să cunoască aceste prevederi şi să ştie în ce fel trebuie să intervină", se mai arată în comunicat.

Corpul de Control a propus întocmirea şi aprobarea unei proceduri în cazurile de săvârşire/suspiciune de violenţă asupra copilului de către personalul din serviciile pentru copii, din subordinea DGASPC Galaţi, introducerea în fişele de post ale personalului care interacţionează cu copilul, din cadrul Centrului de Plasament nr. 3, a obligativităţii semnalării cazurilor de abuz la DGASPC Galaţi şi instruirea personalului din cadrul Centrului de Plasament nr. 3, cu privire la procedurile pentru protecţia copilului împotriva abuzurilor, prevenirea, identificarea, semnalarea suspiciunilor sau acuzaţiilor de abuz asupra copiilor.

Conform standardului 19 din Ordinul nr. 27/2004 pentru aprobarea Standardelor minime obligatorii privind serviciile pentru protecţia copilului de tip rezidenţial pentru copiii cu dizabilităţi, personalul trebuie ajutat să dezvolte relaţii bazate pe sinceritate şi respect faţă de copi, întrucât aceştia au nevoie de afecţiune.

Astfel, Corpul de Control a propus instruirea personalului din Centrul de Plasament nr. 3 Galaţi cu privire la procedurile privind relaţia personalului cu copiii, pentru încurajarea relaţiilor bazate pe sinceritate şi respect faţă de beneficiari.

În timpul verificărilor făcute, Corpul de Control a constatat că în trei dintre dormitoare era depăşit numărul de paturi admis, acolo fiind îngrijite şi persoane cu vârsta de peste 18 ani, deşi centrul este destinat îngrijirii copiilor.

În acest sens, s-a cerut transferarea beneficiarilor adulţi într-un centru adecvat şi amenajarea dormitoarelor cu respectarea standardelor în vigoare.

O altă abatere constată se referă la evaluarea copiilor din centru, lucru care ar trebui să se facă conform prevederilor art. 72 şi art. 73, din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, respectiv trimestrial.

"Cu toate acestea, la Centrul din Galaţi acest demers era realizat la intervale de timp mai mari", mai informează MMFPSPV, precizând că s-a cerut ca reevaluările situaţiilor copiilor din centre să aibă loc trimestrial.

MMFPSPV mai precizează că, având în vedere faptul că DGASPC este instituţie descentralizată, care funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean, raportul Corpului de Control al Ministrului Muncii, cu măsurile propuse, va fi trimis şi Consiliului Judeţean Galaţi.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat, în emisiunea "După 20 de ani" difuzată de Pro TV la 6 aprilie, că ia în calcul instalarea de camere de supraveghere în centrele de plasament pentru copii şi în cele pentru bătrâni, pentru a preveni abuzurile la care ar putea fi supuşi aceştia.

Subiectul camerelor de supraveghere în centre a fost atins în contextul cazului fostei directoare a Centrului de plasament nr. 3 din Galaţi care şi-a înregistrat angajatele în timp ce acestea certau şi ameninţau copiii. Cu acelaşi prilej, Rovana Plumb a spus că, în opinia ei, fosta directoare a procedat "foarte bine".

Fosta directoare de la Centrul de plasament nr. 3 din municipiul Galaţi a realizat mai multe înregistrări audio în care îngrijitoarele din unitate îi ceartă şi le vorbesc urât copiilor instituţionalizaţi, după ce, susţine aceasta, la sfârşitul anului 2013, a aflat despre practicile abuzive împotriva minorilor de la o fetiță internată care i-a cerut explicații cu privire la o serie de cuvinte obscene auzite în centru.

"Am constatat abuzuri fizice însemnând bătăi cu palma, cu diferite obiecte contondente - lingură, băț - și abuzuri emoționale de genul unor apelative indecente adresate copiilor", a declarat femeia, care a lucrat nouă ani în centrul respectiv.

După realizarea înregistrărilor audio, fosta directoare a centrului a sesizat Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi, care a declanşat o anchetă în acest caz. În urma anchetei demarate de DGASPC Galați, una dintre infirmierele din centru a fost concediată.

Din înregistrări reiese că infirmierele îi jignesc pe copiii cu dizabilități, folosesc cuvinte obscene și îi amenință cu bătaia.

"Bă, tăceți din gură că vă bat, azi e ziua voastră! Stai că scot eu un băț acum, las că te omor eu"! sau "Ce vrei fă? Îți trebuie bărbat, fă, dă-i drumu că te leg", se aude într-o înregistrare.

Într-o altă înregistrare, o îngrijitoare povestește alteia cum a bătut cu palma un copil din centru, apoi l-a lovit cu o lingură peste mâini: "I-am dat o palmă-n cap, mai tare plângea, i-am dat cu lingura peste mâini, mai tare".

În urma depunerii unei reclamații scrise și a înregistrărilor audio, fosta directoare, care lucra de nouă ani în centrul de plasament, a fost suspendată din funcție, în 20 februarie, urmând să fie cercetată disciplinar pe motiv că a folosit ilegal un sistem de înregistrare.

Link to comment
Share on other sites

Recomandările ministeriale nu vor schimba viaţa copiilor din Centrul de Plasament nr. 3

Raportul dat publicităţii de Ministerul Muncii cu privire la Centrul de Plasament nr. 3 din Galaţi a ajuns şi la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi (DGASPC). Reprezentanţii instituţiei susţin că se vor lua toate măsurile necesare pentru a se pune în practică propunerile Corpului de Control al Ministrului Muncii. "Nu comentăm acest raport, însă vom lua toate măsurile ca recomandările din acel raport să fie puse în aplicare. În Direcţie există proceduri cu privire la semnalarea cazurilor de abuz, dar le vom face în mod mai detaliat, aşa cum recomandă comisia de control", ne-a declarat Nicoleta Ioviţă, purtătoarea de cuvânt a DGASPC Galaţi.
Fosta directoare a Centrului de Plasament nr. 3 explică însă că acest raport nu şi-a atins scopul pentru că nu face referire la cazurile de abuz asupra copiilor. "Acest raport nu vorbeşte, nici măcar tangenţial, despre existenţa sau inexistenţa unor abuzuri asupra copiilor. Recomandările făcute nu vor schimba viaţa copiilor din centrul de plasament", susţine Mioara Gheorghiu.

Soluţii aşteptate de la parchet şi instanţă

Raportul corpului de control menţiona faptul că deciziile de concediere trebuie să fie rezolvate în instanţă. "Noi am aşteptat acest raport şi vom ataca în instanţă decizia de concediere. Ba mai mult, am făcut plângere penală la parchet împotriva conducerii DGASPC şi am făcut o sesizare, deoarece preşedintele Consiliului Judeţean, reprezentantul legal al minorilor, nu s-a sesizat din oficiu, aşa cum prevede legea, prin care am solicitat chemarea la comisia de disciplină a conducerii DGASPC", ne-a explicat Carmen Bordei, avocata fostei directoare a Centrului de Plasament nr. 3.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Clientelismul politic guvernează „Protecţia Copilului” Galaţi

În mandatul actualului ministru al Muncii, Rovana Plumb, este mai important clientelismul politic decât buna funcţionare a sistemului de protecţie a drepturilor copilului, cea mai elocventă dovadă fiind un caz înregistrat la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi. La începutul lunii aprilie, presa scrisă şi jurnalele TV au prezentat, timp de câteva zile, abuzurile la care erau supuşi minorii internaţi la Centrul de Plasament nr 3 din Galaţi, „centrul groazei”, după cum a fost numit în presă.

Directoarea centrului, Mioara Gheorghiu, înregistrase audio ceea ce se întâmpla în lipsa sa şi aşa a constatat că „în centru aveau loc abuzuri fizice, însemnând bătăi cu palma sau cu obiecte precum lingura sau băţul, dar şi abuzuri emoţionale de genul unor apelative indecente adresate copiilor, intimidări cu violenţă fizică, ameninţări cu moartea”. Gestul directoarei a fost urmat de o puternică reacţie a „sistemului” împotriva sa.

Dacă directoarea DGASPC, Manon Cristoloveanu (PSD), a avut un ton mai ponderat, adjunctul său, Ciprian Groza, un medic care a eşuat în a fi un om bun la toate în PSD Galaţi, a avut o ieşire în stilul politrucilor din anii ’50, acuzând că „a fost o metodă securistă folosită de doamna director”. De fapt, de la acel moment, nu a mai contat prea mult anchetarea abuzurilor de la Centrul de Plasament nr. 3, principala preocupare fiind eliminarea din sistem a celei care a făcut dezvăluirile.

Concediată pentru că a ­dezvăluit abuzurile

Directoarea Mioara Gheorghiu a fost adusă în faţa Comisiei de Disciplină, care a judecat-o cu „mânie proletară” şi a hotărât concedierea sa. „Au decis supendarea mea din funcţie, pe motiv că am instalat ilegal sistemul de înregistrare audio”, explica Mioara Gheorghiu. După trei luni, este în continuare fără slujbă. A acţionat în instanţă DGASPC, contestând decizia de desfacere a contractului de muncă. Deocamdată nu a fost stabilită nici măcar data primului termen de judecată, un prim semn că va fi un proces care va dura ani de zile.

Directoarea DGASPC Galaţi, Manon Cristoloveanu, ne-a declarat că direcţia a făcut şi o plângere penală împotriva fostei directoare a Centrului de Plasament nr. 3: „Ne-a acţionat în instanţă şi ne vom judeca. Noi am făcut o plângere penală, pentru că a folosit înregistrarea fără să ne anunţe”. Se pare că punctul de vedere al adjunctului Groza, care acuza „metoda securistă”, a devenit punctul forte în apărarea onorabilităţii DGASPC Galaţi.

Ministrul Rovana Plumb, ­protectorul clientelei politice

Imediat după izbucnirea scandalului, ministrul Muncii, Rovana Plumb, îi lua apărarea directoarei Mioara Gheorghiu, afirmând că nu este firesc să fie concediată cea care a dezvăluit abuzurile asupra copiilor asistaţi: „Eu cred că doamna a procedat foarte bine atât timp cât vocea ei şi sesizările ei nu au fost luate în seamă sau nu au fost auzite de către direcţia de protecţie a copilului. Acest caz, în mod cert, îl voi verifica. Nu este normal ca cel care face o reclamaţie şi vede că sunt suferinţe la nivelul copiilor tot el să fie sancţionat. Acest lucru mie mi se pare total invers”, declara ministrul Rovana Plumb. Ministrul Muncii a trimis la Galaţi o echipă a Inspecţiei Sociale, care nu a constatat abuzurile asupra minorilor din „centrul groazei”, dar, în schimb, a observat mai multe nereguli organizatorice şi, evident, a propus mai multe „măsuri”.

Personalul centrului, care a abuzat minorii, a fost pedepsit cu o „instruire”. În ceea ce o priveşte pe directoarea Mioara Gheorghiu, căreia iniţial Rovana Plumb îi lua apărarea, acum subordonaţii ministrului Muncii îi recomandau să îşi caute dreptatea în instanţă.

„Singura instituţie care se poate pronunţa cu privire la procedura aplicată, oportunitatea şi legalitatea desfacerii unui contract de muncă este instanţa judecătorească”, se spune în nota de control. Explicaţia acestei întoarceri la 180 de grade este faptul că nici miniştrii nu se pot atinge de interesele clientelei politice, în cazul nostru din curtea PSD Galaţi.

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Muşamalizarea abuzurilor din „Centrul Groazei“, demontată în instanţă

În cazul directoarei demise de la conducerea Centrului de Plasament nr. 3 din Galați pentru că a dezvăluit că minorii erau abuzați de infirmiere este înregistrat un semnal pozitiv, care demonstrează că, și în condițiile în care sistemul este ”osificat” sub carapacea clientelismului politic, totuși legea trebuie respectată. Instanța de la Tribunalul Galați a anulat o primă dispoziție a conducerii Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Galați, prin care directoarea Mioara Gheorghiu fusese suspendată din funcție, pentru ca ulterior să fie adusă în fața Comisiei de Disciplină ce urma să ia o decizie previzibilă: desfacerea contractului de muncă.  

Ororile din „Centrul Groazei“

În urmă cu câteva luni, presa dezvăluia abuzurile la care erau supuşi minorii internaţi la Centrul de Plasament nr. 3 din Galaţi, „Centrul Groazei”, după cum a fost numit în presă. Directoarea centrului, Mioara Gheorghiu, sesizase anumite modificări în comportamentul copiilor și înregistrase audio ceea ce se întâmpla în lipsa sa şi astfel a constatat că „în centru aveau loc abuzuri fizice, însemnând bătăi cu palma sau cu obiecte precum lingura sau băţul, dar şi abuzuri emoţionale de genul unor apelative indecente adresate copiilor, intimidări cu violenţă fizică, ameninţări cu moartea”.

Gestul directoarei a fost urmat de o puternică reacţie a „sistemului” împotriva sa. Dacă directoarea Manon Cristoloveanu (PSD) a avut un ton mai ponderat, adjunctul său, Ciprian Groza (PSD), a avut o ieşire în stilul politrucilor din anii ’50, acuzând că „a fost o metodă securistă folosită de doamna director”. De la acel moment, nu a mai contat prea mult anchetarea abuzurilor de la ”Centrul Groazei”, obiectivul conducerii DGASPC fiind eliminarea din sistem a celei care dezvăluit abuzurile. Prin decizia 297/19.02.2014, Mioara Gheorghiu a fost suspendată din funcție, după care Comisia de Disciplină a hotărât desfacerea contractului de muncă începând cu 3 aprilie.

Suspendarea directoarei a fost ilegală

Fosta directoare a contestat în instanță atât decizia de suspendare din funcție, cât și desfacerea contractului de muncă. În dosarul nr. 1.682/121/2014, instanța de la Tribunalul Galați a pronunțat sentința nr. 1342/10.10.2014, prin care a anulat decizia 297/19.02.2014 și a obligat DGASPC să îi plătească Mioarei Gheorghiu ”drepturile salariale cuvenite pe perioada suspendării contractului individual de muncă (20.02.2014-3.04.2014, data încetării contractului individual de muncă), actualizate cu indicele de inflaţie până la data plăţii efective”. DGASPC a mai plătit și 1.000 de lei cheltuieli de judecată. Direcția poate face apel.

Sistemul de monitorizare, scos din priză

Infirmiera Ecaterina Cimpo­iașu, cea care și-a descărcat furia pe minorii asistați, este cercetată penal. Comportamentul acesteia față de copii putea fi descoperit de mult, pentru că la Centrul de Plasament nr. 3 exista din 2008 un sistem de camere de supraveghere. A fost instalat și demontat  în 2012, când a fost efectuată o igienizare. Pentru punerea lui în funcțiune era necesară achiziționarea unei plăci de bază și a altor componente, dar conducerea DGASPC nu a alocat suma de 2.500 de lei pe motiv că ”nu sunt bani”. Nici interes, am spune noi.

Ministrul Rovana Plumb, cu batista pe ţambal

Imediat după izbucnirea scandalului de la ”Centrul Groazei”, ministrul Muncii, Rovana Plumb (PSD), îi lua apărarea directoarei Mioara Gheorghiu, afirmând că nu e firesc să fie concediată cea care a dezvăluit abuzurile asupra copiilor: „Eu cred că doamna a procedat foarte bine atât timp cât vocea ei şi sesizările ei nu au fost luate în seamă sau nu au fost auzite de către direcţia de protecţie a copilului. Nu este normal ca cel care face o reclamaţie şi vede că sunt suferinţe la nivelul copiilor tot el să fie sancţionat. Mi se pare total invers”, declara Rovana Plumb. Ministrul a trimis la Galați Inspecția Socială, care a constatat neregulile și a ”pedepsit” personalul centrului de plasament cu o instruire de jumătate de oră, ținută de un psiholog. Vorba milițianului din Neamț: ”case closed”!

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

La Centrul de Plasament nr. 3, s-a decis reîncadrarea fostei directoare

Tribunalul Galaţi a dispus reîncadrarea pe funcţie a Mioarei Gheorghiu, fosta directoare a Centrului de Plasament nr. 3, cea care a făcut public faptul că angajaţii ar fi avut porniri violente faţă de copiii cu dizabilităţi care sunt îngrijiţi aici. Tribunalul a mai impus ca Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) să-i achite o despăgubire egală cu salariile „indexate, majorate şi reactualizate” plus celelalte drepturi de care ar fi beneficiat de la data concedierii şi până la reintegrarea efectivă”. Decizia nu este definitivă, dar este executorie. De asemenea, instituţia trebuie să achite cheltuielile generate de acest proces, care sunt în cuantum de 2.000 de lei. DGASPC poate contesta hotărârea la Curtea de Apel.

Mioara Gheorghiu a fost implicată într-un adevărat scandal mediatic anul trecut, în aprilie, scandal ce a ajuns până la urechile ministrului Muncii, Rovana Plumb. Pentru că avea unele bănuieli vizavi de tratamentul aplicat micuţilor din centru, Gheorghiu a montat aparatură de supraveghere, achiziţionată chiar de ea. Aşa a ajuns în posesia unor înregistrări din care reieşea că angajaţii centrului îi loveau şi îi ameninţau pe asistaţi. Conducerea DGASPC i-a desfăcut contractul de muncă atât infirmierei care i-ar fi abuzat emoţional pe copii, cât şi Mioarei Gheorghiu, pe motiv că a utilizat aparatură de înregistrare fără să aibă acordul instituţiilor abilitate. Totul s-a petrecut ca urmare a unei cercetări disciplinare. Mioara Gheorghiu a declarat atunci presei că va contesta decizia de concediere, iar acum are parte de o primă decizie judecătorească favorabilă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Fostă infirmieră, condamnată pentru abuzuri împotriva copiilor bolnavi. „I-am dat şi cu lingura în cap şi tot nu tăcea“

  • Anchetatorii au descoperit că micuţii erau loviţi şi legaţi de paturi atunci când plângeau sau încercau să părăsească încăperile în care erau cazaţi.

Judecătoria Galaţi a condamnat-o, pe 12 februarie, pe Ecaterina Cimpoiaşu, fostă infirmieră la Centrul de Plasament Nr. 3 din Galaţi, la un an de închisoare cu suspendare pentru purtare abuzivă şi la plata a 25.000 de lei ca daune morale, câte 5.000 de lei pentru fiecare copil abuzat. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la instanţa superioară.

Directoarea centrului de plasament, Mioara Gheorghiu, a scos la iveală abuzurile la care erau supuşi copiii cu dizabilităţi internaţi acolo. Femeia a realizat o înregistrare audio în 2014, din care reieşea faptul că unii copii erau loviţi şi legaţi de paturi atunci când plângeau sau încearcau să părăsească încăperile în care erau cazaţi. „Am observat abuzuri fizice, copiii erau bătuţi cu palma, lingura sau cu băţul. Foloseau apelative indecente adresate copiilor, intimidări cu violenţa fizică, ameninţări cu moartea. Acolo sunt copii cu dizabilităţi severe, dar unii au şi un uşor retard. Ei mi-au semnalat la un moment dat anumite nereguli. Dar totul a plecat de la o fetiţă care m-a întrebat ce înseamnă anumite cuvinte gen curvă şi târfă, cuvinte pe care nu avea de unde să le afle. Fata nu a mai vrut să se întoarcă în centru. Are 12 ani, a fost operată în luna februarie şi trebuia să se întoarcă la control pe data de 26 martie. Nimeni din centru nu s-a îngrijit ca ea să ajungă la control la timp, ba mai mult nimeni nu s-a îngrijit nici măcar când starea ei s-a agravat. Când a ajuns la Bucureşti, pe 2 aprilie, era la un pas de septicemie şi de a i se amputa piciorul din cauza neglijenţei. Când am adus la cunoştinţa direcţiei aceste abuzuri, conducerea nu a fost interesată să afle mai multe amănunte despre aceste lucruri. În luna octombrie 2013, am stat de vorbă cu personalul şi am mers să-i aduc la cunoştinţă directorului-adjunct, şeful meu ierarhic. Acesta nu a fost interesat de subiect, ba mai mult mi-a spus să nu mă ating de anumite persoane. Am făcut nişte înregistrări, pe care le-am adus la cunoştinţa şefilor mei, dar nu au vrut să audă de ele. Motivul suspendării mele este faptul că am făcut acea înregistrare. Protecţia copilului este mai presus, conform legislaţiei, decât protecţia datelor cu caracter personal. Am fost acuzată că nu am respectat drepturile şi integritatea copiilor. Îmi reproşez că nu am reuşit să îmi conving şefii că acolo trebuie luate măsuri", dezvăluia Mioara Gheorghiu.

”Vrei să scoţi sufletul din mine, curva dracului!”

Unele infirmiere şi asistente medicale îi ameninţau pe copiii internaţi, folosind şi un limbaj degradant la adresa acestora. ”Fă, taci! Taci că te bat! Nu mai ţipa! […] Vrei să scoţi sufletul din mine, curva dracului!”, sunt doar câteva dintre apelativele care le erau adresate zilnic copiilor din centru. Uneori, copiii erau şi bătuţi. „I-am dat o palmă în cap şi nu a tăcut. I-am dat şi cu lingura în cap şi nu mai tăcea”, se aude pe una dintre înregistrările audio.

În final, Parchetul a trimis-o în judecată doar pe Ecaterina Cimpoiaşu. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi a demarat o anchetă în acest caz la acel moment, dar a decis şi suspendarea din funcţie a directoarei centrului de plasament pe motiv că a realizat înregistrarea audio fără să obţină în prealabil autorizaţia necesară. „Fosta şefă a centrului a comis o ilegalitate când a decis să facă înregistrări fără să anunţe. Noi nu am băgat în seamă înregistrările, pentru că erau ilegale, dar am constituit o comisie de anchetă pentru a verifica cele semnalate. Şefa centrului făcuse o solicitare pentru a primi sistem de monitorizare care i-a fost refuzat, întrucât suntem instituţie care lucrăm cu date personale, iar legea 667 interzice orice formă de înregistrare fără acordul persoanelor. Acesta este şi motivul pentru care imediat ce am aflat că s-au făcut înregistrări am făcut sesizări la Poliţie şi la Parchet. Am reclamat atât comportamentul fostei şefe de centru, cât şi pe cel al infirmierei. Mioara Gheorghiu, înainte de a veni cu înregistrările, nu a depus nicio plângere împotriva personalului de acolo şi mai mult decât atât, le-a dat calificative de foarte bine”, declara directorul-adjunct al DGASPC, Ciprian Groza la acel moment.

Mioara Gheorghiu a fost repusă ulterior în funcţie şi în drepturi de către instanţele de judecată, iar infirmiera care a abuzat copiii, Ecaterina Cimpoiaşu, a fost concediată.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Verdict final în cazul infirmierei din Galaţi care bătea şi umilea copiii cu handicap dintr-un centru de plasament

Curtea de Apel Galaţi a decis să menţină pedeapsa stabilită de instanţa de fond: un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei. În plus, condamnata Ecaterina Cimpoiaşu va trebui să achite victimelor ei daune morale şi materiale.

Procesul infirmierei de la Centrul de Plasament nr. 3 din Galaţi, care în aprilie 2014 a fost înregistrată în timp de îi bătea, îi înjura şi le vorbea obscen copiilor de la amintita unitate de ocrotire socială, a ajuns la final. Judecătorii de la Curtea de Apel Galaţi au decis (prin sentinţa penală nr. 1001/2019) că inculpata Ecaterina Cimpoiaşu se face vinovată de săvârşirea infracţiunii de „purtare abuzivă”, în formă continuată, prevăzută de art. 250 alin. 1 - 3 Cod penal din  1969, cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal din 1969 şi a art. 5 alin. 1 Cod penal. Drept urmare, fosta îngrijitoare (aceasta a fost concediată la scurt timp după de faptele ei au fost scoase la iveală) a fost condamnată, definitiv şi irevocabil, la un an de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei şi cu un termen de încercare de trei ani.

Este de remarcat faptul că încă de la trimiterea în judecată inculpata a beneficiat de o indulgenţă deosebită din partea procurorilor care nu au adăugat la acuzaţii şi infracţiunile de „rele tratamente aplicate minorului” (pedepsită, conform art 197 din Codul Penal, cu între 3 şi 7 ani de închisoare) şi nici infracţiunea conexă de „abuz în serviciu”. În plus faţă de pedeapsa primită, Elena Cimpoiaşu va trebui să achite victimelor ei şi suma de 50.000 de lei, sub formă de daune materiale şi morale (25.000 de lei Direcţiei pentru Protecţia Copilului şi câte 5.000 de lei celor cinci fete agresate).

Interesant este că ancheta şi procesul s-au întins pe durata a mai bine de 5 ani deoarece avocatul inculpatei a reuşit la un moment dat să obţină anularea unor probe (în special o înregistrare făcută de şefa centrului de plasament) pe motiv obţinerea acestora s-ar fi făcut ilegal. De aceea, în 2016, cauza a ajuns în rejudecare.

Vă reamintim că ancheta penală  în acest caz a fost declanşată în aprilie 2014, atunci când directoarea centrului de plasament, Mioara Gheorghiu, a scos la iveală abuzurile la care erau supuşi copiii cu dizabilităţi internaţi acolo. Femeia a realizat o înregistrare audio din care reieşea faptul că unii copii erau loviţi şi legaţi de paturi atunci când plângeau sau încearcau să părăsească încăperile în care erau cazaţi. „Am observat abuzuri fizice, copiii erau bătuţi cu palma, lingura sau cu băţul. Foloseau apelative indecente adresate copiilor, intimidări cu violenţa fizică, ameninţări cu moartea. Acolo sunt copii cu dizabilităţi severe, dar unii au şi un uşor retard. Ei mi-au semnalat la un moment dat anumite nereguli. Dar totul a plecat de la o fetiţă care m-a întrebat ce înseamnă anumite cuvinte gen curvă şi târfă, cuvinte pe care nu avea de unde să le afle”, a declarat Mioara Gheorghiu. „Fata nu a mai vrut să se întoarcă în centru. Are 12 ani, a fost operată în luna februarie şi trebuia să se întoarcă la control pe data de 26 martie. Nimeni din centru nu s-a îngrijit ca ea să ajungă la control la timp, ba mai mult nimeni nu s-a îngrijit nici măcar când starea ei s-a agravat. Când a ajuns la Bucureşti, pe 2 aprilie, era la un pas de septicemie şi de a i se amputa piciorul din cauza neglijenţei. Când am adus la cunoştinţa direcţiei aceste abuzuri, conducerea nu a fost interesată să afle mai multe amănunte despre aceste lucruri”, a mai povestit acesta. „În luna octombrie 2013, am stat de vorbă cu personalul şi am mers să-i aduc la cunoştinţă directorului-adjunct, şeful meu ierarhic. Acesta nu a fost interesat de subiect, ba mai mult mi-a spus să nu mă ating de anumite persoane. Am făcut nişte înregistrări, pe care le-am adus la cunoştinţa şefilor mei, dar nu au vrut să audă de ele”, a mai declarat Mioara Gheorghiu. Din înregistrarea audio se puteau auzi, însă, lucruri care indicau faptul că în amintitul centru de plasament lucrurile nu sunt deloc în regulă. Spre exemplu, unele infirmiere şi asistente medicale îi ameninţau pe copiii internaţi, folosind şi un limbaj degradant la adresa acestora. ”Fă, taci! Taci că te bat! Nu mai ţipa! […] Vrei să scoţi sufletul din mine, curva dracului!”, sunt doar câteva dintre apelativele care le erau adresate zilnic copiilor din centru. Uneori, copiii erau şi bătuţi. „I-am dat o palmă în cap şi nu a tăcut. I-am dat şi cu lingura în cap şi nu mai tăcea”, se aude pe una dintre înregistrările audio. În final, Parchetul a trimis-o în judecată doar pe Ecaterina Cimpoiaşu.

În acelaşi timp, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi a demarat o anchetă în acest caz la acel moment, dar a decis şi suspendarea din funcţie a directoarei centrului de plasament pe motiv că a realizat înregistrarea audio fără să obţină în prealabil autorizaţia necesară. Ulterior, directoarea a câştigat litigiul de muncă în instanţă, judecătorii stabilind că suspendarea acesteia este ilegală.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.