Jump to content

Argint pentru Galaţi la Salonul de la Geneva


dcp100168

Recommended Posts

Argint pentru Galaţi la Salonul de la Geneva

Proiectul echipei de profesori cercetători din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" a primit medalie de argint la Salonul Internaţional de Invenţii de la GENEVA - 2014.
După cum am mai scris, în perioada 2-6 aprilie invenţia brevetată de cele patru cadre didactice gălăţene -"Procedeu biotehnologic de obţinere a unui aluat acid, uscat, din făina integrală de secară"- a participat alături de alte 23 de proiecte ştiinţifice aparţinând universităţilor din România şi de 8 invenţii ale unor firme româneşti la cel mai prestigios eveniment, la nivel mondial, din domeniul inventicii, organizat de la Geneva.
Tehnologia, din domeniul industriei alimentare, descoperită de gălăţeni, permite valorificarea potenţialului nutritiv al secarei.
Invenţia face parte din proiectul Facultăţii de Ştiinţa şi ingineria Alimentelor (FSIA) al Universităţii "Dunărea de Jos" - “Cercetări chimice, biochimice şi tehnologice pentru valorificarea potenţialului nutritiv al secarei” finanţat de CNCSIS prin UEFISCSU, în cadrul Planului Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare II, pentru perioada 2007-2013, Programul IDEI.
Palmaresul cercetării universitare a României la Geneva este remarcabil: 16 medalii de aur, 5 medalii argint, 3 medalii bronz, 15 premii speciale.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Aluat „de argint” pentru o pâine tradiţională care ţine mai mult

Aluatul acid liofilizat. Este invenţia  a patru cadre universitare gălăţene, invenţie care a primit medalia de argint la Salonul Internaţional de Inventică de la Geneva. Este vorba de un aluat făcut din făină de secară, apă şi culturi lactice, aluat din care se face o pâine din secară extrem de gustoasă şi sănătoasă care, în plus, îşi menţine prospeţimea cinci zile fără a avea conservanţi. În plus, procesul tehnologic este scurtat cu cel puţin 50%. Acestea sunt doar câteva dintre avantajele folosirii aluatului acid liofilizat, din făină de secară. Liliana Banu, Vasilica Barbu, Ina Vasilean şi   Iuliana Aprodu sunt cele patru cadre didactice ale Universităţii „Dunărea de Jos” care au câştigat medalia de argint la Salonul Internaţional de Inventică de la Geneva pentru această invenţie.

Conf. Iuliana Aprodu a fost cea care a primit medalia şi premiul la Geneva. Acest tip de aluat ar putea fi foarte bine folosit într-un sector de panificaţie. De fapt, ştiţi că nu se mai face cercetare la agenţii economici din domeniu, aşa că ar putea folosi invenţia noastră. Evident că ar trebui cumpărată. Mai ales că  acest aluat va da o pâine care are gust de pâine tradiţională, nu de pâine de secară, dar care este mai bună şi ca valoare nutritivă. Nu conţine gluten şi are beneficii mult mai mari pentru sănătate, a precizat conf. Iuliana Aprodu.

Rămâne de văzut dacă vreun agent economic va cumpăra şi implementa în Galaţi invenţia. Pâinea s-ar putea să fie mai scumpă, dar mult mai bună, ne promit inventatoarele.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.