Jump to content

Facultăţile de Mecanică şi Metalurgie se unesc


dcp100168

Recommended Posts

Facultăţile de Mecanică şi Metalurgie se unesc

Membrii Senatului Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi şi-au dat acordul, ieri, pentru contopirea a două facultăţi din domeniul ingineriei. Este vorba despre Facultatea de Mecanică şi Facultatea de Ingineria Materialelor şi a Mediului (fosta Facultate de Metalurgie). Propunerea de unire a fost aprobată iniţial la nivelul conducerii fiecărei facultăţi în parte şi apoi la nivelul Consiliului de Administraţie al Universităţii.

Odată cu votul primit în Senat, propunerea a trecut de toate forumurile de la nivelul Universităţii şi va fi înaintată spre aprobare Ministerului Educaţiei. Deşi procedura de la minister este, practic, de lungă durată, nu ar trebui să aducă surprize în ceea ce priveşte aprobarea contopirii celor două facultăţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Facultăţile de Mecanică şi de Ingineria Materialelor şi a Mediului se unesc în Facultatea de Inginerie

Începând din acest an, cei peste 1.200 de studenţi ai Universităţii „Dunărea de Jos” din cadrul Facultăţilor de Mecanică şi, respectiv, Ingineria Materialelor şi a Mediului vor învăţa sub o singură… umbrelă: Facultatea de Inginerie, care ia fiinţă prin unirea celor două facultăţi. Decanul Facultăţii de Inginerie va fi actualul decan al Facultăţii de Mecanică, Cătălin Fetecău, iar prodecan va fi Marian Bordei, „ultimul decan” al Facultăţii de Ingineria Materialelor şi a Mediului.

Astfel, începând cu sesiunea de admitere din această vară, pentru admiterea la unul din cele şase domenii ale noii Facultăţi de Inginerie se va face un singur dosar şi se va plăti o singură taxă. Înscrierile la noua facultate se vor face, conform decanului Cătălin Fetecău, la sala D03.

„Unirea celor două facultăţi este cel mai important eveniment care s-a întâmplat în viaţa universităţii noastre după 1991”, a spus astăzi, într-o conferinţă de presă, Cătălin Fetecău. „Asta pentru că, înainte de 1991, în Universitatea «Dunărea de Jos» Galaţi exista o singură facultate de inginerie, în care erau înglobate facultăţi care astăzi sunt separate, cum ar fi Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Inginerie Electrică, Facultatea de Arhitectură Navală şi Facultatea de Metalurgie - mai nou, de un an, Facultatea de Inginerie a Materialelor şi a Mediului. Toate acestea existau în cadrul Facultăţii de Mecanică. Iată că înţelepciunea colegilor noştri din ambele facultăţi ne-a permis ca, în urmă cu două săptămâni, să aprobăm în Consiliul Academic şi, apoi, în Senat, reunirea Facultăţii de Mecanică cu Facultatea de Inginerie a Materialelor într-o singură facultate, care va purta numele de Facultatea de Inginerie. Intenţia noastră este de a crea un pol al ingineriei în Universitatea Dunărea de Jos şi să devenim cea mai puternică facultate de inginerie din regiunea de sud-est şi nu numai”.

„Paşaport de inginer”

„Faptul că dl. decan Fetecău şi-a luat inima în dinţi să propună acest proiect, cred că acum vreo doi ani, a fost un lucru lăudabil. Ca la orice facere de tipul acesta, a durat ceva până când am reuşit să găsim înţelegere în rândul colegilor că acest lucru nu poate duce decât la lucruri bune. Dacă e să privim din punct de vedere al facultăţii noastre, după separarea de Facultatea de Mecanică, am avut un traseu cam sinuos. Noi eram practic legaţi de sectorul metalurgic, care s-a dezvoltat foarte mult în acea perioadă. Au fost perioade în care admiterea la facultatea noastră se dădea cu jandarmi, pentru că erau foarte mulţi candidaţi. Din păcate, aşa cum ştie toată lumea, sectorul industrial din zona Galaţiului a scăzut foarte mult în ultima perioadă. Şi atunci noi, care pregăteam ingineri în special pentru combinat şi pentru întreprinderile de profil, a trebuit să ne schimbăm radical direcţia şi filozofia ofertei facultăţii noastre. În momentul de faţă, avem mai multe specializări nou-introduse şi încercăm să creăm un fel de paşaport unui inginer care să poată să lucreze atât în ţară, cât şi în străinătate. Şi pentru asta ne-am rupt foarte mult de partea de metalurgie grea. Avem ştiinţa materialelor, care este mult cerută în afară, informatică aplicată în ingineria materialelor şi ingineria securităţii în industrie care, de asemenea, este foarte bine apreciată în străinătate. Problema e că ne-am extins foarte mult şi fără sprijinul colegilor de la Facultatea de Mecanică nu cred că puteam face faţă”, a declarat prodecanul viitoarei Facultăţi de Inginerie, Marian Bordei.

„O construcţie pentru normalitate”

La rândul său, Ştefan Baltă, prodecan al Facultăţii de Inginerie a Materialelor şi a Mediului, a spus: „Această construcţie nouă nu s-a făcut din lipsa de candidaţi ci, în primul rând, pentru a creşte calitatea absolvenţilor noştri şi a actului didactic. În momentul în care avem această independenţă financiară pe facultăţi şi trebuie să ţinem cât mai mult de discipline, s-ar putea ca un cadru didactic care este competent să nu poată preda, fiindcă este din altă facultate. Şi atunci va avea de suferit absolventul nostru. În al doilea rând, foarte important, putem demara specializări noi care sunt căutate pe piaţa muncii. Nu în ultimul rând, viitorul student care vine anul acesta la admitere se poate înscrie la o facultate cu o ofertă mult mai variată. Concluzionând, plecând cu această nouă construcţie ne îndreptăm spre normalitate, pentru că în toate universităţile puternice din Europa există o singură facultate de inginerie, puternică. Odată cu calitatea, vor veni şi candidaţii”.

Facultatea de Mecanică, un nou început la 60 de ani de la înfiinţare

Noua Facultate de Inginerie a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi va avea peste 1.200 de studenţi: 820 de la Mecanică şi aproximativ 400 de la Ingineria Materialelor. Sloganul noii facultăţi va fi „Tradiţie, competenţă, performanţă”, a spus decanul Cătălin Fetecău. El a amintit că în acest an Facultatea de Mecanică din Galaţi împlineşte 60 de ani de la înfiinţare.

„Parafrazându-l pe Marin Preda, pot să spun că «Dacă inginerie nu e, nimic nu e». Lucrul acesta este foarte clar şi sper să-l înţeleagă şi cei pe care îi aşteptăm să ne sprijine şi să conducă şi la dezvoltarea industrială a zonei. Acolo unde sunt tot felul de tentaţii legate de posibilitatea de angajare - cum este cazul zonelor Bucureşti, Cluj, Sibiu – concurenţa la inginerie este reală, există. Aşteptăm să se întâmple acest lucru şi în zona noastră”, a încheiat Cătălin Fetecău.

presadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.