Jump to content

Gălăţeanca Gabriela Stoica expune la Veneţia


dcp100168

Recommended Posts

Gălăţeanca Gabriela Stoica expune la Veneţia

Miercuri, 16 aprilie, a.c., la orele 18.30 în Mica Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneţia, va avea loc vernisajul expoziţiei „Mirror, mirror who am I?" aparţinând bursierei „Nicolae Iorga" Gabriela Stoica.

„Având ca punct de plecare experimentele de disociere conștientă a identității realizate de psihologul italian Giovanni Caputo, proiectul de cercetare artistică „Mirror, Mirror, who am I?" construit de Gabriela Stoica, propune o serie de experimente fenomenologice care abordează alienarea individului în faţa propriei imagini reflectate prin intermediul oglinzii. În cadrul scenografiei elaborate de artistă, publicul se află într-o situație alterată a stadiului oglinzii, teoretizat de Jacques Lacan drept o experiență fundamentală a constituirii eului prin identificarea cu imaginea reflectată. În situația de față, vizitatorul se percepe pe sine ca fiind privit din exterior, jucând deopotrivă rolul de subiect și de obiect. Elementele performative ale proiectului contribuie la simularea unei situații teatrale care explorează și chestionează limitele subiectului, încurajându-l să intre într-un dialog cu el însuși. Ea reflectă metaforic dubla poziţie a publicului, cea de actor și de spectator, subliniind importanța actului lecturii în producerea imaginii vizuale și identificându-i totodată locul în sistemul contemporan de producție vizuală", declară Cristian Nae, coordonatorul proiectului de cercetare.

Gabriela Stoica (n. 1988 Galaţi, România) este artist vizual și cercetător în domeniul artelor contemporane. A absolvit Universitatea "George Enescu" din Iași, Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design și Masteratul teoretic de Cercetare Interdisciplinară. A participat la diferite proiecte expoziționale personale și de grup. Momentan, este bursieră în domeniul artelor vizuale cu o bursă de cercetare și formare post-universitară "Nicolae Iorga", în cadrul Institutului Cultural Român din Veneția cu un proiect teoretic intitulat: "Abordări postmoderne ale conceptului de mimesis", dar şi unul de creație artistică: "Mimicry" - concretizat printr-o expoziţie, care a avut loc în perioada 3-10 iulie 2013.

Expoziţia „Mirror, Mirror, who am I?" va fi deschisă publicului vizitator de marţi până sâmbătă, între orele 10-12 şi 16-20, în perioada 17 aprilie – 10 mai, în Mica Galerie a IRCCU Veneţia din Cannaregio, 2211. Intrarea este liberă.

rgnpress.ro
 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.