Jump to content

Batalionul 300 Infanterie Mecanizată şi misiunile în Afganistan


Recommended Posts

Posted

Răniţi în Afganistan

Un atac produs în această dimineaţă asupra unui convoi românesc din Afganistan s-a soldat cu trei răniţi. Cum în zona se află batalionul de infanterie mecanizată din Galaţi este de presupus că răniţii sunt gălăţeni. Vom reveni cu amănunte.

Trei militari romani din Batalionul 300 Infanterie “Sfântul Andrei”, dislocat în Afganistan, au fost raniti miercuri dimineata, in Afganistan, la sud de Qalat. Militarii indeplineau o misiune de patrulare pe autostrada Qalat-Kandahar, cand transportorul amfibiu blindat in care se aflau a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat, informeaza Ministerul Apararii Nationale.

Trei militari români din Batalionul 300 Infanterie “Sfântul Andrei”, dislocat în Afganistan, au fost răniţi în dimineaţa zilei de 12 martie, la sud de Qalat. Militarii îndeplineau o misiune de patrulare pe autostrada Qalat-Kandahar, când transportorul amfibiu blindat în care se aflau a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. Conform procedurilor standard de operare în astfel de situaţii, zona a fost imediat securizată, iar militarii răniţi au fost evacuaţi de urgenţă la spitalul din Kandahar, unde beneficiază de asistenţă medicală specializată. Din rapoartele preliminare, caporalii Vasluianu Gheorghe Ionel şi Hamza Gheorghe Dan au suferit contuzii şi echimoze în zona feţei, iar plutonierul Sbughea Constantin Mihai a fost diagnosticat cu fractură de membru superior drept. Împrejurările producerii incidentului sunt cercetate de o comisie condusă de comandantul batalionului.

Posted

Cei trei militari români, răniţi, miercuri dimineaţă, în Afganistan, sunt din Galaţi, iar batalionul din care făceau parte a plecat în decembrie în Afganistan, transferul făcându-l în luna ianuarie, a declarat Andreea Dumitru, purtător de cuvânt MAp. Incidentul s-a petrecut miercuri, la ora 5.00, ora României, pe autostrada care face legătura între Kandahar şi Qalat, în timpul unei misiuni de patrulare. Potrivit sursei citate, un grup de patru TAB-uri efectuau misiunea de patrulare. Militarii răniţi se aflau în primul TAB din coloană iar incidentul s-a produs în momentul în care transportorul a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. În transportor se mai aflau alţi doi militari care nu au fost însă răniţi. Conform procedurilor standard de operare în astfel de situaţii, zona a fost imediat securizată, iar militarii răniţi au fost evacuaţi de urgenţă la spitalul din Kandahar, unde beneficiază de asistenţă medicală specializată, urmând să fie transferaţi la spitalul de la Ramstein, Germania, în cazul în care starea lor se va înrăutăţi. Familiile militarilor au fost informate în legătură cu incidentul produs, a mai spus Andreea Dumitru

Doi dintre răniţi au fost externaţi

Doi din ce trei militari români răniţi, miercuri, în Afganistan au fost externaţi din spital, iar cel de-al treilea va părăsi unitatea medicală în două-trei zile, a declarat maior Corneliu Pavel, purtătorul de cuvânt al Batalionului 300 de Infanterie "Sf. Andrei" din Galaţi, din care fac parte cei trei. Caporalii Gheorghe Ionel Vasluianu şi Gheorghe Dan Hamza, care au suferit contuzii şi echimoze în zona feţei, au fost externaţi din spital, iar plutonierul Constantin Mihai Sbughea, diagnosticat cu fractură de membru superior drept, va părăsi şi el în scurt timp unitatea medicală.

Batalionul 300 de Infanterie "Sf. Andrei" din Galaţi are 480 de militari plecaţi în ianuarie 2008 în misiunea din Afganistan. Gălăţenii au preluat misiunea Batalionului 33 din Curtea de Argeş şi se vor întoarce după şase luni. Cei trei răniţi au mai fost în acelaşi teatru de operaţiuni în urmă cu trei ani.

Posted

Comandantul batalionului, locotenent-colonelul Adrian Soci, a dat asigurări că moralul detaşamentului este bun şi militarii continuă îndeplinirea misiunilor. Caporalii Vasluianu Ionel şi Hamza Dan, care au suferit contuzii în zona feţei, s-au întors în bază şi primesc în continuare asistenţă medicală de specialitate. Plutonierul Sbughea Mihai, diagnosticat cu fractură la mâna dreaptă, este în continuare internat la spitalul militar din Kandahar, iar, în funcţie de evoluţiastării de sănătate, medicii ar putea lua decizia transferării acestuia la spitalul Ramstein din Germania.

Posted

Unul din cei trei militari răniţi pe 12 martie în Afganistan a fost transferat la baza militară din Ramstein, Germania, pentru a fi operat la braţul drept, unde are o fractură, a anunţat ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu. "Din fericire nu sunt niciunul grav răniţi, doi s-au întors deja în bază. Un al treilea (plutonierul Constantin Mihai Sbughea), care are o fractură închisă, a fost transportat la Ramstein, nu pentru că ar fi o chestiune foarte gravă, ci pentru că s-a considerat că se poate face operaţie în condiţii mult mai bune decât la spitalul de campanie din Kandahar", a declarat ministrul Apărării.

Ministrul a mai declarat că în scurt timp va fi adus un prim lot de transportoare blindate noi, care le vor înlocui pe cele vechi în zonele de conflict unde sunt trupe româneşti. "Transportorul era de producţie românească, din punct de vedere al blindajului corespunde normelor NATO. El are probleme legate de puterea motorului, de viteza de deplasare, care e mai mică decât la alte transportoare similare, şi mai ales nu a fost făcut pentru condiţiile din alte ţări: nu are aer condiţionat, nu are alte facilităţi. Pe vremea când au fost ele făcute nu erau probleme de ergonomie, de confort. Tocmai de aceea am încheiat anul trecut un contract cu o companie din Elveţia pentru 31 de transportoare care urmează să vină anul acesta şi la începutul anului viitor. Primul lot, în luna aprilie, probabil de 10 transportoare, este deja în testări şi va fi repartizat cu precădere în teatrele de operaţiuni", a spus Meleşcanu.

  • 4 months later...
Posted

Gălăţenii din Afganistan se întorc acasă

Militarii Batalionului 300 Infanterie Mecanizată "Sfântul Andei" din Galaţi se întorc acasă, până la sfârşitul lunii iulie, după o misiune de jumătate de an în teatrul de operaţiuni din Afganistan, transmite NewsIn. Purtătorul de cuvânt al Batalionului 300 "Sfântul Andrei" din Galaţi, maiorul Corneliu Pavel, a declarat că militarii care au plecat în Afganistan în iarnă vor reveni în ţară până la sfârşitul lunii iulie în mai multe serii, aşa cum au plecat. Unitatea va organiza un ceremonial de repatriere în data de 7 august.

Batalionul gălăţean a predat astăzi misiunile Batalionului 30 Vânători de Munte "Dragoslavele" din Câmpulung Muscel. Ceremonia s-a desfăşurat în baza Lagman din Qalat. Astfel, s-a realizat trecerea vânătorilor de munte sub controlul operaţional al Comandamentului Regional de Sud (RC South) al ISAF, a informat Ministerul Apărării, printr-un comunicat de presă.

Un lot de 480 de militari ai Batalionului 300 "Sfântul Andrei" din Galaţi a plecat în Afganistan în mai multe serii, în perioada decembrie 2007 - ianuarie 2008. Gălăţenii au preluat atunci misiunile de la Batalionul 33 Vânători de Munte din Curtea de Argeş. În timpul misiunii curente, militarii gălăţeni au pierdut doi camarazi, pe sublocotenenţii post-mortem Ionuţ Cosmin Sandu, în vârstă de 29 de ani, şi Claudiu Marius Covrig, care urma să împlinească 30 de ani în septembrie.

Posted

Din pacate, unii s-au intors mai devreme... Dumnezeu sa-i odihneasca.

Dar, apropo: de ce trebuie ca Romania sa aibe trupe in Afganistan? Ce parere aveti?

A mea e ca, mai ca intotdeauna, ai nostri conducatori s-au aruncat cu capul inainte, sa faca sluj in fata vreunui "licurici" si acum nu mai avem cum sa o dam la-ntors. Pe scurt, nu avem ce cauta pe acolo.

  • 3 weeks later...
Posted

Ceremonie de repatriere a militarilor din Afganistan

Maine, 7 august 2008, Teodor Melescanu, ministrul Apararii, va ajunge la Galati, pentru a participa la ceremonialul de repatriere a militarilor din cadrul Batalionului 300 Infanterie "Sf. Andrei", intorsi din misiunea in teatrul de operatiuni din Afganistan. Potrivit unui comunicat al Minsiterului Apărării, militarii se întorc astăzi la Galaţi. La evenimentul care va avea loc în curtea batalionului de pe strada Ştefan cel Mare şi care va începe în jurul orei 11.30, vor lua parte ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, precum şi locţiitorul şefului Statului Major General, generalul-locotenent Mihail Orzeaţă. Batalionul 300 Infanterie Mecanizată "Sfântul Andrei" a acţionat în perioada ianuarie-iulie 2008 în cadrul Forţei de Securitate şi Asistenţă din Afganistan (ISAF), în provincia Zabul, sub controlul operaţional al Comandamentului Regional de Sud. În cadrul acestei misiuni, doi soldaţi au căzut la datorie, slt. post mortem Ionuţ Cosmin Sandu şi slt. post mortem Claudiu Covrig, pierzându-şi viaţa în cadrul unor activităţi de patrulare.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=9

Posted

Mikka, Sunt cateva volume de motive pentru care noi sa fim acolo si tot atatea sa nu fim. Dar pe langa motive, mai avem si obligatia intrucat suntem membri NATO si ONU. In scurt timp probabil o sa avem soldati si-n zona estica Africii, acolo unde acum cca 16 ani americanii au batut pasul pe loc(sa nu zic ca s-su facut de toata cacaua).

Posted

webstar,

chestia cu obligatia (membri ai NATO si ONU) nu prea tine... Chiar vrei sa-ti enumar statele membre ONU (sau NATO) care nu au nici macar un epolet de pifan prin zonele alea? Ar fi tinut chestia asta daca toate tarile NATO - sa zicem - ar fi trimis trupe acolo, fie in acelasi timp, fie prin rotatie (la 6 luni, la un an etc.). Dar asa?

Posted

Batalionul 300 Infanterie, felicitat de ministrul Meleşcanu

Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, a participat astăzi la Galaţi, la ceremonialul de repatriere a Batalionul 300 Infanterie”Sf.Apostol Andrei”, care şi-a încheiat misiunea în teatrul de operaţii din Afganistan, transmite corespondentul AMOS News. Ministrul Apărării le-a urat soldaţilor „Bun venit”, felicitându-i în acelaşi timp pentru profesionalismul cu care şi-au dus la bun sfârşit misiunea în Afganistan. „E un moment foarte emoţionant întoarcerea unui batalion de pe teatrele de operaţii, mai ales unul ca cel din Afganistan. Deşi misiunea a fost una de luptă şi pericolele vă pândeau la tot pasul, aţi dat dovadă de omenie în relaţiile cu populaţia locală. Aţi avut o misiune de stabilizare, sprijin şi reconstrucţie în Afganistan. V-aţi adus contribuţia la efortul internaţional de revenire a Afganistanului la o stare de normalitate. Din nefericire aţi trecut şi prin momente grele, fiind probabil cea mai greu încercată unitate care a avut misiuni în afara ţării. Aş fi dorit să răspundă prezent la apel şi să fie în formaţie şi sublocotenenţii post-mortem Ionuţ Cosmin Sandu şi Marius Claudiu Covrig, căzuţi la datorie. Orice am spune în aceste momente, cuvintele noastre nu vor putea alina suferinţa familiilor, rudelor, prietenilor. Ne vom aduce aminte întotdeauna de sacrificiul lor suprem”, a declarat Teodor Meleşcanu.

La apelul comandantului batalionului, locotenent Adrian Soci, nu au răspuns cu prezent doi soldaţi, căzuţi la datorie pe frontul afgan: Ionuţ Cosmin Sandu, de 29 de ani, care în timpul unei misiuni de patrulare în provincia Zabu, autovehiculul în care se afla a trecut peste o mină improvizată şi fruntaşul Cludiu Marius Covrig, de 29 de ani, ucis în timp ce patrula din care făcea parte a fost atacată de forţe insurgente cu armament uşor şi aruncătoare de grenade, la aproximativ 50 de kilometri de Qalat. Anul acesta, Batalionul 300 Infanterie Mecanizată 'Sfântul Andrei' a acţionat în cadrul Forţei de Securitate şi Asistenţă din Afganistan (ISAF), în provincia Zabul, sub controlul operaţional al Comandamentului Regional de Sud. În cadrul ISAF, militarii gălăţeni au avut misiunea de a interzice mişcările insurgente, de a executa misiuni de patrulare pentru asigurarea securităţii în zonă, menţinerea unui climat de securitate în oraşul Qalat şi districtul Mizan, asigurarea distribuirii de ajutoare, asigurarea asistenţei medicale populaţiei civile afgane.

La festivitate a participat şi PS Casian Crăciun, episcopul Dunării de Jos, care a ţinut o slujbă de pomenire în memoria celor doi militari ucişi în Afganistan.

Comandantul batalionului, locotentul Adrian Soci a premiat cu ordine şi medalii acordate de preşedintele Traian Băsescu, un ofiţer, şapte subofiţeri şi opt militari voluntari, între care şi cei şapte răniţi în Afganistan.

Onoruri şi lacrimi la repatriere

478 de militari ai Batalionul 300 Infanterie Mecanizate ”Sfântul Andrei” s-au bucurat ieri de întoarcerea acasă. Momentul revenirii pe pământ românesc şi al întâlnirii cu cei dragi a fost însă umbrit de lipsa celor doi camarazi, slt. post mortem Ionuţ Cosmin Sandu şi slt. post-mortem Claudiu Marius Covrig, căzuţi la datorie în timpul misiunii de menţinere a păcii în provincia afgană Zabul. Răniţii precum şi cei apreciaţi cu merite deosebite au fost decoraţi de ministrul apărării, Teodor Meleşcanu, prezent la ceremonia de repatriere. Meleşcanu a recunoscut că o parte din răspunderea pentru pierderile de vieţi omeneşti în rândurile trupelor române aparţine şi statului român, care trebuie să facă eforturi pentru o dotare mai bună a unităţilor aflate în misiuni. Oficialul a mai apreciat că este posibil ca, în circa doi ani, să fie retrase trupele româneşti din teatrul de operaţiuni din Irak.

Ceremonialul de repatriere a militarilor Batalionului 300 Infanterie Mecanizate, care a participat la misiunea din ianuarie-iulie 2008, din Afganistan, s-a desfăşurat la sediul unităţii şi a adunat rude şi prieteni ai soldaţilor dar şi oficialităţi militare şi civile, printre care ministrul apărării, Teodor Meleşcanu, prefectul judeţului Galaţi, Gabriel Panaitescu şi P.S. dr. Casian Crăciun, Episcopul Dunării de Jos. În tribuna oficială, alături de invitaţi, au stat şi cele două văduve îndurerate ale soldaţilor care s-au întors în patrie înainte de vreme: Ionela Sandu, în prezent cadru militar al Batalionului de Infanterie din Galaţi, şi Vali Covrig, soţia eroului căzut la datorie cu câteva săptămâni de încheierea misiunii.

Pomeniţi în faţa întregului batalion

Reîntoarcerea acasă a fost momentul în care toţi membrii Batalionului au avut prilejul să spună, în gând, o rugăciune pentru cei doi camarazi ai lor, slt. post-mortem Ionuţ Cosmin Sandu şi slt. post-mortem Claudiu Marius Covrig, care şi-au dat viaţa la mii de kilometri de casă. Slujba religioasă oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu Episcopul Dunării de Jos, P.S. Casian Crăciun, a smuls lacrimi din ochii celor două văduve, pentru care întoarcerea militarilor în ţară nu a fost, aşa cum ar fi trebuit să fie, un prilej de bucurie. Toţi cei prezenţi au ţinut un moment de reculegere în memoria camarazilor căzuţi la datorie.

Cu această ocazie, cinci ofiţeri şi 17 soldaţi au primit diplome şi medalii, acestea fiindu-le înmânate de ministrul apărării, Teodor Meleşcanu. Printre cei decoraţi s-au aflat comandantul Batalionului 300 "Sfântul Andrei", lt. col. Adrian Soci, şi soldatul voluntar Gheorghe Marin Palanga, care a acoperit cu foc retragerea camarazilor săi în timpul atacului din 13 iunie, când sublocotenentul post-mortem Claudiu Marius Covrig a decedat.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=1

  • 3 years later...
Posted

A treia misiune pentru militarii gălăţeni în Afganistan

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a participat, astăzi, la Galaţi la ceremonia prilejuită de plecarea în teatrul de operaţiuni Afganistan a Elementului de Comandă şi Control Zabul şi a Batalionului 300 Infanterie Mecanizată "Sf. Andrei" Galaţi. Pentru Batalionul 300 Infanterie aceasta este a treia misiune în Afganistan, misiune la care participă 653 militari, pentru o perioadă de şase luni. În afară de autorităţile locale, la ceremonie au participat mii de gălăţeni, familiile militarilor care urmează să plece în Afganistan.

În ultimele două misiuni din Afganistan, Batalionul 300 Infanterie Mecanizată "Sfântul Andei" din Galaţi a pierdut trei oameni: sublocotenenţii post-mortem Narcis Şonei (2005), Ionuţ Cosmin Sandu (martie 2008) şi Marius Claudiu Covrig (iunie 2008). După un ceremonial religios în memoria celor trei militari căzuţi în Afganistan, dar şi a sublocotenentului post mortem Iosif Ghimboasă, mort la Revoluţie, ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a ţinut un discurs, în finalul căruia le-a ordonat militarilor să vină sănătoşi înapoi din misiune. Iar ordinele militare, se ştie, nu se discută, se execută!

viata-libera.ro

Posted

Nouă femei vor pune umărul la menţinerea stabilităţii în Afganistan

Nouă femei vor pune umărul la menţinerea stabilităţii în Afganistan. Acestea se află printre cei 600 de militari români care vor pleca în câteva zile în Afganistan, în provincia Zabul, pentru a-i schimba pe militarii Brigăzii 1 Bucureşti. La ceremonia care a avut loc astăzi la sediul Batalionului 300 Infanterie Mecanizată "Sf. Andrei" din Galaţi a participat şi ministrul Apărării, Gabriel Oprea.

600 de militari, cei mai mulţi din Galaţi şi din oraşele limitrofe, s-au aliniat astăzi în curtea Batalionului „Sf. Andrei" pentru a primi binecuvântarea episcopului „Dunării de Jos", Casian Crăciun, dar şi încurajările venite din partea ministrului Apărării, Gabriel Oprea, înainte de plecarea în teatrul operaţiunilor din Afganistan. „Văd aici oameni curajoşi, care ştiu să lupte. Îi privesc pe toţi în ochi şi nu văd urmă de teamă. Voi sunteţi cei care reprezentaţi armata română. Vă asigur că această misiune va consolida poziţia României în NATO", le-a spus minsitrul Gabriel Oprea militarilor.

Ofiţeri, maiştri militari şi subofiţeri, dar şi soldaţi gradaţi voluntari, cu toţii au aşteptat acest ceremonial pentru a putea pleca apoi în Afganistan. Au prezentat cu emoţii onorul, au defilat prin faţa familiilor şi apoi s-au retras pentru a se pregăti de plecare. „Eu am doi băieţi gemeni. Unul dintre ei pleacă pentru a doua oară, iar sţul pentru a treia oară în Afganistan. Nu pot decât să mă rog să fie bine şi să se întoarcă sănătoşi peste şase luni", spune Tatiana Păltinuş.

Printre cei 600 de militari care vor pleca în provincia afgană Zabul se află şi nouă femei. "Se vor ocupa în special de zona medicală, dar ştiu foarte bine să mânuiască şi pistoalele de calibru nouă milimetri", ne-a şoptit unul dintre ofiţerii MApN prezenţi la festivităţile de la Galaţi.

adevarul.ro

  • 7 months later...
Posted

Dobriţoiu participă la ceremonia militară de repatriere a militarilor din Zabul

Corneliu Dobriţoiu, ministrul Apărării Naţionale, va participa mâine, începând cu ora 15.00, la ceremonia militară prilejuită de repatrierea din teatrul de operaţii Afganistan a militarilor din compunerea Elementului de Comandă şi Control Zabul şi a Batalionului 1 Manevră, care va avea loc la sediul Batalionului 300 Infanterie Mecanizată "Sf. Andrei", din Galaţi, arată un comunicat de presă. La activitate au fost invitate rude ale militarilor, cadre militare în activitate şi în rezervă şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.

bursa.ro

Cei peste 650 de militari, care au încadrat timp de şase luni cele două structuri militare din provincia Zabul, provin, în principal, din Brigada 282 Infanterie Mecanizată 'Unirea Principatelor' şi, respectiv, din Batalionul 300 Infanterie Mecanizată 'Sf. Andrei', şi au fost înlocuiţi în teatrul de operaţii de militari ai Brigăzii 2 Vânători de Munte 'Sarmizegetusa' şi ai Batalionului 21 Vânători de Munte 'General Leonard Mociulschi'.

Persoană de contact la sediul Batalionului 300 Infanterie Mecanizată 'Sf. Andrei', situat în strada Ştefan cel Mare nr. 32, Galaţi: căpitan Marius Diniţă, tel. 0726 767 776

agerpres.ro

Posted

Ministrul Apărării s-a aflat astăzi la Galaţi

Ministrul Apãrãrii Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a participat, astăzi, la ceremonia militarã prilejuitã de repatrierea din teatrul de operaţii Afganistan a militarilor din compunerea Elementului de Comandã şi Control Zabul şi a Batalionului 1Manevrã, care a avut loc la sediul Batalionului 300 Infanterie Mecanizatã 'Sf. Andrei' din Galaţi. Dobriţoiu i-a felicitat pe militari pentru modul în care şi-au îndeplinit misiunile în Afganistan şi le-a transmis şi salutul şi gratitudinea premierului Victor Ponta şi a Guvernului pentru modul cum şi-au onorat misiunile purtând cu cinste numele României.

Ministrul a prezentat şi palmaresul Batalionului 1 Manevrã, în perioada celor şase luni petrecte în Afganistan: peste 4.500 de misiuni, peste 400.000 kilometri parcurşi în mijloacele de luptã din dotare, reprezentând de 126 ori lungimea graniţelor României, peste 3.000 de misiuni de patrulare. La acestea se adaugã şi onorarea responsabilitãţilor în relaţiile de colaborare dezvoltate cu aproape 150 de comunitãţi locale şi cu liderii- cheie ai acestor comunitãţi.

Dobriţoiu a mai spus cã la 1 iulie se vor aniversa zece ani de la desfãşurarea în Kandahar a primului batalion de infanterie al armatei române, prima misiune de luptã executatã de armata noastrã dupã Cel De-al Doilea Rãzboi Mondial.

radioiasi.ro

Posted

Soţ şi soţie, pe frontul din Afganistan

Am fost soldat, n-am fentat armata. Am prestat 9 luni, la termen redus, într-un regiment de infanterie de lângă Constanţa. Era o unitate de gardă, de protocol, vizitată atunci de câţiva generali polonezi şi ruşi (de, erau alte vremuri), aşa că ştiu cu ce se mănâncă un pas de defilare cu stângul pe tobă, sau o prezentare de onor. Cu toate astea, mărturisesc că m-au trecut fiorii atunci când, joi, am asistat la parada militarilor gălăţeni repatriaţi din teatrul de operaţii Afganistan.

Armata „lor”

În primul rând, armata „mea” a fost aproape o glumă. Eram practic studenţi, urma să începem cursurile, ce mai, viitori ingineri. Nimeni din colegii mei nu credea că va trebui vreodată să aplicăm pe un front real ceea ce ofiţerii se străduiau să ne înveţe, tactici, manevre, culcat şi salt înainte. Şi unii chiar se străduiau, cu încrâncenare.

Însă băieţii ăştia care s-au întors din Afganistan chiar au făcut armată. Chiar au fost acolo, pe frontul de unde unii, în anii trecuţi, n-au mai reuşit să se întoarcă. Chiar puteau să fie răniţi de gloanţe sau de vreo schijă. Chiar puteau să calce, oricând, pe o mină. Chiar şi-au pus viaţa în pericol. Că au făcut-o pentru bani sau pentru onoare, contează mai puţin. Important este că au făcut-o. Iar bucuria cea mare, joi, a fost că s-au întors cu toţii teferi. Că drapelul n-a stat pe vreun sicriu, ci a fluturat sus, pe catarg, acolo unde îi este locul. Şi la gâtul lui Max, primul câine românesc care a păşit pe teritoriu afgan.

Faţă în faţă – canicula afgană, canicula română

Joi, la ceremonia militară prilejuită de repatrierea din teatrul de operaţii Afganistan a militarilor din compunerea Elementului de Comandă şi Control Zabul şi a Batalionului 1 Manevră, căldura din sufletele sutelor de oameni prezenţi a fost dublată de o arşiţă dogoritoare. Canicula de acasă era mai ceva decât cea din Afganistan.

„Acolo era chiar mai cald, dar nu era atâta umiditate. Aşa că puteam suporta mult mai uşor temperaturi chiar de peste 40 de grade. Când ne-am întors în România, în prima jumătate de oră a şi trebuit să-mi schimb tricoul. În Afganistan, în 6 luni, nu transpirasem atât de tare”, spunea unul dintre militari.

Cei (de la Batalionul) 300

Prezentă, timp de 6 luni, într-o lume aproape exclusiv a bărbaţilor, locotenentul Alina Vătavu, ofiţer Compartiment Operaţii, recunoaşte că, pentru o femeie, a fost destul de greu.

„Dar pentru mine a fost un avantaj că l-am avut şi pe soţul meu aproape, m-am bucurat de un sprijin moral mai puternic. Dar a fost bine, ne-am sprijinit unul pe altul şi a trecut. A fost prima mea misiune, a doua pentru soţul meu, am avut emoţii. Am ales să merg cu Batalionul 300, pentru că eu lucrez tot aici în Galaţi, la Batalionul de Tancuri, şi mi-a fost mult mai uşor să lucrez cu cei de la Batalionul 300, având şi o colaborare foarte bună cu dumnealor. Cel mai greu de înfruntat a fost stresul, grija pentru oamenii noştri. Eram în comandament, în centrul de operaţiuni, auzeam tot. Acele momente mi s-au părut cele mai grele”, spune locotenentul Alina Vătavu, care pare să fie un caz excepţional. Pentru că puţine sunt situaţiile în care soţ şi soţie, ambii militari, să fie trimişi în aceeaşi misiune.

Sanitar român pentru fracturi americane

Caporalul Gheorghiţă Floroiu, sanitar de pluton, spune: „A fost o misiune dificilă, a doua pentru mine, dar datorită colegilor am trecut peste toate şi ne-am întors toţi sănătoşi acasă, ceea ce este cel mai important lucru. Au fost misiuni mai dese ca prima dată, dar datorită profesionalismului colegilor, am avut mai puţini răniţi”.

„Eu, personal, am intervenit la câteva leziuni minore ale partenerilor americani, entorse şi o fractură de femur în urma unui accident de circulaţie. Aş repeta această experienţă cu cea mai mare plăcere. Suntem militari, trebuie să ne facem datoria faţă de ţară. Contează şi aspectul financiar, dar nu atât de mult”.

„În siguranţă, datorită colegilor mei”

Sublocotenent Octavian Pârâu, comandant pluton aruncătoare: Sunt la prima misiune de acest gen, cu siguranţă voi merge şi într-a doua. Munca şi coeziunea dintre noi ne-au făcut să ne simţim în siguranţă. După şase luni mă întorc cu un sentiment foarte plăcut din această misiune. Sunt plecat de acasă de la 14 ani, nu am mers în aceasta misiune pentru partea financiară. Vă repet, colegii mei m-au făcut să mă simt în siguranţă. A fost o bază românească, noi ne-am făcut singuri munca, între noi”.

„Am reuşit să fiu ofiţer de legătură cu partea americană, m-am descurcat, am cooperat foarte bine, datorită prieteniilor stabilite între noi, am reuşit să ne ducem la capăt munca. Am desfăşurat şi misiuni în comun cu ei şi ne-au apreciat. Dacă aţi fi citit rapoartele, aţi fi văzut cât de apreciaţi suntem de partea americană pentru munca pe care o desfăşurăm acolo, în parteneriat cu ei”.

„Talibanii ştiau cu cine aveau de-a face”

Locotenent Răzvan Nelepcu, comandant pluton infanterie: „A fost foarte bine, sincer. Cald – era de aşteptat, n-am avut răniţi, în primul rând. Norocul are de-a face doar în foarte mică măsură, contează foarte mult ce faci în ţară, cum te pregăteşti şi cum reuşeşti să ţii un grup unit”.

„Este prima misiune, dar o aştept de mult, de vreo trei ani. Au fost misiuni din cele mai diverse, de patrulare pe autostradă, angajarea populaţiei civile, creşterea coeziunii între forţele române şi partenerii afgani, pentru că am lucrat foarte mult cu aceştia”.

„Am colaborat foarte bine cu trupe afgane, din punct de vedere tactic. Cu populaţia civilă, aş exagera dacă aş spune că am fost salvatori, dar am putut să-i ajutam foarte mult cu tot ce ne-a stat la îndemână, oricând. Cu apă, alimente, medicamente, orice”.

„De-abia aştept să plec din nou, fie şi cu alt pluton. Sincer, talibanii ştiu cu cine au de-a face, ştiu că trupele româneşti sunt pregătite şi vor reacţiona prompt… Ne-au încercat la început, ulterior au încetat. Sunt foarte inteligenţi, inclusiv talibanii, se adaptează foarte-foarte rapid la procedurile noastre. Însă contează foarte mult diversitatea şi adaptarea noastră la ceea ce fac ei. Şi ei sunt foarte inventivi”.

Adio, arme! Sau pe curând!

Uniformă. Pas de defilare. Drepţi. Ceremonia continuă în curtea unităţii, Batalionul rămâne camuflat în culorile deşertului. Şi nici poveştile lor, nici lumina regăsită din priviri nu îi rupe de Afganistanul cel copt în soare şi război.

La un semnal, uniformele sunt gata de intervenţie. Camuflajul nu le trădează nici emoţiile. Şi totuşi ştim: „Adio, arme”. Căci uniformele se umplu de zâmbete imposibil de stăpânit. Fiecare unic. Fiecare înlăcrimat. Fiecare de regăsire. Eroii s-au întors acasă.

presagalati.ro

  • 1 year later...
Posted

Batalionul 300 Infanterie Mecanizată participă la un exerciţiu NATO în Polonia

Un detașament al Batalionului 300 Infanterie Mecanizată 'Sf. Andrei' din Galați va participa în perioada 2-9 noiembrie la cel mai mare exercițiu al Alianței Nord-Atlantice din ultimii ani, Stead Fast Jazz 2013, a anunțat, marți, purtătorul de cuvânt al unității militare, căpitan Norocel Dedu.

Potrivit acestuia, detașamentul va pleca joi și va participa în Polonia și țările baltice la exerciții strategice de comandament și manevre militare complexe alături de militarii din alte 20 de state.

'În cadrul exercițiului, peste 20 de state membre și partenere NATO vor participa la o desfășurare complexă de forțe și mijloace, pe timp de pace, pentru certificarea capabilităților International Reactive Force de a interveni în situații deosebite și de criză', a declarat Norocel Dedu, precizând că numărul total al militarilor care vor participa la această acțiune se ridică la 3.000.

agerpres.ro

  • 5 months later...
Posted

Militarii Batalionului 300 Infanterie Mecanizată "Sfântul Apostol Andrei" au participat la trei misiuni în Afganistan

Nu auzim de ei decât atunci când pleacă în misiuni sau se întorc înfăşuraţi în drapel. Este vorba de militarii care, în ultimii zece ani, au reprezentat România în cadrul misiunilor NATO şi, care, de cele mai multe ori, şi-au pus viaţa în pericol prin ţări în care până şi curentul electric reprezintă un lux.

Locotenent-colonelul Valentin Sfrejea este mai cunoscut printre străini decât la el în ţară. Motivul este unul relativ simplu. Întreaga sa viaţă şi-a dedicat-o armatei. Nu s-a făcut remarcat prin fapte vitejeşti prin cluburi, nu are amante celebre, nu apare pe la televizor. Este un familist convins, care, din când în când, trece graniţa, însoţit de câteva sute de prieteni, pentru a demonstra că România poate reprezenta ceva în lume. Lt.col. Valentin Sfrejea este unul dintre cei peste 1.500 de militari ai Batalionului 300 Infanterie Mecanizată "Sfântul Apostol Andrei" din Galaţi care au participat la operaţiunile NATO din teatrele de război în ultimii zece ani.
"Până acum, soldaţii acestei unităţi au participat la trei misiuni în Afganistan, misiuni desfăşurate sub egida NATO. Fiecare dintre ele a avut gradul său de dificultate şi de risc, însă cu toţii ne-am asumat aceste riscuri în momentul în care am îmbrăcat haina militară", explică ofiţerul. Cele mai cunoscute cazuri sunt cele ale soldaţilor căzuţi la datorie. "În prima misiune l-am pierdut pe sublocotenentul post-mortem Narcis Şonei, care şi-a pierdut viaţa în urma exploziei unui dispozitiv exploziv improvizat, la Kandahar. Tot în Afganistan şi-au pierdut viaţa Ionuţ Sandu şi Marius Covrig, în urma unor ambuscade ale talibanilor din provincia Zabul. Pentru noi, acestea au fost cele mai grele momente din carieră", a mai spus lt.col Valentin Sfrejea.
"Din păcate, în presă, Armata Română apare în general atunci când se pierd militari. Nu se vede, spre exemplu, faptul că militarii români sunt foarte apreciaţi atunci când participă la misiuni internaţionale", a mai adăugat ofiţerul.
"În 2008, când locotent-colonelul Adrian Soci a predat comanda regiunii pe care o coordona a fost aplaudat în picioare de toţi ofiţerii forţelor armate prezente în regiune. Vorbim de olandezi, canadieni, americani şi englezi. Genul de oameni care nu te apreciază decât dacă meriţi", mai spune militarul, care a făcut parte din statul major al operaţiunilor desfăşurate de batalion în Afganistan.
Viaţa locotenent-colonelului Valentin Sfrejea se confundă cu cea a Batalionului 300 Infanterie Mecanizată "Sfântul Apostol Andrei". Ofiţer activ al acestei unităţi din anul 1991, Valentin Sfrejea a participat la toate misiunile desfăşurate de această structură a Armatei Române. "Cel mai greu nu este pentru noi, militarii, ci pentru cei care rămân acasă. De fiecare dată când vin ştiri despre morţii din teatrele de operaţiuni, cei dragi se gândesc numai la ce este mai rău", spune ofiţerul, tatăl unei fete de 21 de ani.

viata-libera.ro

 

  • 2 weeks later...
Posted

Un detaşament al Forţelor Terestre va participa la un exerciţiu cu militari americani, în Germania

(MEDIAFAX) - Un detaşament de instrucţie din cadrul Forţelor Terestre va participa, în perioada 12 mai - 30 iunie, în Germania, la exerciţiul "ROT 14-4 Combined Resolve II" desfăşurat în comun cu Forţele Terestre americane dislocate în Europa (USAREUR), informează MApN. Exerciţiul va avea loc în facilităţile de instruire ale Forţele Terestre americane dislocate în Europa din Hohenfels şi Grafenwoehr.

Potrivit MApN, exerciţiul urmăreşte dezvoltarea nivelului de instruire pentru executarea misiunilor în comun cu militarii structurilor din ţările membre ale NATO şi partenere, creşterea nivelului de interoperabilitate şi perfecţionarea procedurilor de lucru. "Forţele Terestre române participă cu un detaşament de instrucţie format din 300 de militari din Batalionul 300 Infanterie Mecanizată «Sfântul Andrei» şi din Batalionul 284 Tancuri «Cuza Vodă» din Galaţi, cu tehnica de infanterie, blindate şi tancuri tip MLI-84 M «Jderul», TABC 79 şi tancuri TR85M1 «Bizon»", se mai arată în comunicatul Ministerului.

MApN mai arată că participarea Forţelor Terestre române la "ROT 14-4 Combined Resolve II" demonstrează capacitatea României de a participa la efortul militar al NATO şi al naţiunilor partenere.

  • 3 weeks later...
Posted

Peste 1.500 de gălăţeni au luptat în străinătate, în zece ani de NATO

* Plutonierul major Vasile Marin a comandat peste 100 de oameni în Afganistan

Peste un deceniu sub arme, multe misiuni internaţionale la activ, comandant a peste 100 de oameni. Din 2003, cadru activ în Batalionul 300 Infanterie Mecanizată„Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi. Este vorba despre plutonierul major Vasile Marin, unul dintre gălăţenii care au făcut parte din forţele NATO prezente în Afganistan în ultimii ani. Şi-a lăsat familia acasă pentru a face cinste României prin acţiunile din teatrele de operaţiuni. "Cel mai greu este pentru cei rămaşi acasă. Ei ne simt cel mai mult lipsa. Ei sunt cei care se uită îngrijoraţi la fiecare jurnal de ştiri”, explică plutonierul.
Participant la misiunile din Afganistan în care a fost implicat Batalionul 300 Infanterie Mecanizată, plutonierul Marin a avut parte de momente critice, care i-au marcat viaţa. "Cel mai mult te bazezi pe oamenii cu care pleci în misiune. În armată, prietenia capătă un cu totul alt sens. Nu este deloc ca acasă. Trebuie să te bazezi pe colegii şi pe prietenii tăi, care la un moment dat îţi pot salva viaţa", explică acesta. "De departe, cea mai grea misiune pentru noi a fost în 2008. Atunci am fost prinşi în mijlocul unor atentate cu sinucigaşi. În Afganistan, absolut totul este diferit. Oamenii, cultura, ţara. Este foarte greu să te obişnuieşti cu felul lor de a fi", mai povesteşte soldatul.
Ionuţ Sandu este unul dintre prietenii care nu s-au mai întors acasă după o astfel de misiune. "Pe Sandu îl cunoşteam foarte bine. În dimineaţa în care şi-a pierdut viaţa, noi eram cei care trebuia să îi schimbăm. Şocul a fost uriaş, mai ales având în vedere faptul că el ar fi trebuit să se întoarcă acasă peste foarte puţin timp", îşi mai aminteşte Marin.
În cei zece ani de la intrarea României în NATO, Batalionul 300 Infanterie Mecanizată de la Galaţi a trimis în teatrele de operaţiuni peste 1.500 de oameni. În această lună, un detaşament format din 300 de militari gălăţeni de la Batalionul 300 reprezintă Forţele Terestre române la exerciţiul "ROT 14-4 Combined Resolve II", desfăşurat în comun cu trupele americane dislocate în Europa, care are loc în Germania, până pe 30 iunie. Aplicaţiile sunt găzduite în bazele americane de la Hohenfels şi Grafenwoehr şi au ca scop, potrivit unui comunicat oficial al MApN, dezvoltarea nivelului de instruire pentru executarea misiunilor în comun cu militarii structurilor din ţările membre ale NATO şi partenere. "Forţele Terestre române participă cu tehnica de infanterie, blindate şi tancuri tip MLI-84 M "Jderul", TABC 79 şi tancuri TR85M1 "Bizon"", se mai arată în comunicatul ministerului.

viata-libera.ro

Posted

Un tanc românesc participă la exerciţii militare în Germania. Bizonul, mai tare ca Abrams-ul americanilor

Un tanc de fabricaţie românească s-a întrecut în luptă cu cel mai puternic vehicul al americanilor şi chiar l-a învins. Pentru prima oară după cel de-al doilea Război Mondial, o maşinărie românească de război a ieşit din ţară, pentru a participa la un exerciţiu militar din Germania, la care participă 14 state.

Abrams şi Bizonul: cel mai puternic tanc din lume faţă în faţă cu cel românesc. Militarii români admit că au avut emoţii. Ştiau însă că se pot baza pe Bizon. „Am plecat putin cu emoţii, cu emotia românului că alţii sunt mai buni, dar nu a fost aşa. Alaltăieri, camarazii mei cu şase tancuri au doborât opt Abrams-uri din 11. Am vorbit cu un american care era vădit iritat”, spune un militar român.

Bizonul românesc, lung de 10 metri şi greu de 50 de tone s-a strecurat agil prin pădurile din Hohenfles, Germania, cel mai mare loc de antrenament pentru militarii din Europa.

Tancurile româneşti, modernizate în perioada anilor 1995-2000, participă pentru prima dată la un exerciţiu multinaţional într-un poligon din străinătate. În acest moment, soldaţii simulează un atac asupra unui sat aflat la doi kilometri distanţă.

La exerciţiul comun Statele Unite-Europa, armatele care fac parte din Alianţa Nord Atlantică au învăţat să lupte împreună. Iar la sfârşitul simulărilor, românii au cules multe aprecieri. Poligonul din Hohenfeles se întinde pe o suprafaţă de 169 de km pătrati. Armată americană participă cu cele mai multe trupe, peste 2000. Urmează austriecii cu aproape 400 de soldaţi şi românii cu 300 de militari, dar cu cea mai importantă tehnică grea.

A fost o provocare să organizăm subunitatea de tancuri româneşti. Suntem foarte norocoşi să le avem aici pentru că sunt o forţă foarte bună”, spune generalul Walter Piatt.

România este una dintre cele 14 ţări participante la cel mai mare exerciţiu militar multinaţional desfăşurat în Europa, la care au participat 4.000 de militari. Simulările erau programate, dar anexarea Crimeeei la Rusia a dus la devansarea programului. 

digi24.ro

Posted

Militarii Batalionului 284 "Cuza Vodă" din Galaţi i-au umilit pe americani!

În cadrul unuia dintre cele mai mari exerciţii de război la care au participat militarii români, Batalionul 284 "Cuza Vodă" din Galaţi a distrus o întreagă formaţie de tancuri americane Abrams, fără a suferi nici măcar o pierdere.
Ieşite pentru prima dată din România, după cel de-Al Doilea Război Mondial, tancurile din dotarea Armatei Române participă în Germania la un exerciţiu tactic, la care iau parte armate din alte 14 ţări membre NATO.
În timpul unui antrenament de rutină, tancurile gălăţene au fost nevoite să "lupte" cu 11 tancuri Abrams, din dotarea armatei SUA. Astfel, şase tancuri mioritice au fost puse faţă în faţă cu cele mai bune maşini de luptă din dotarea celei mai puternice armate din lume. Întâlnirea nu a ieşit tocmai bine pentru americani. După finalizarea exerciţiului, opt din cele 11 tancuri americane fuseseră scoase din luptă, în timp ce "Bizonii" româneşti au rămas intacţi.
Pentru militarii Companiei 3 Tancuri ”Cavalerii Negri”, din cadrul Batalionului 284 Tancuri „Cuza Vodă” din Galaţi, recunoaşterea pe mijloacele de luptă a constituit o bună oportunitate de a identifica şi analiza posibilităţile pe care terenul le oferă pentru executarea operaţiei planificate. "A fost o adevărată provocare pentru noi, deoarece relieful în care trebuia să acționăm era total diferit de cel din poligoanele din ţară, cu care suntem obişnuiţi. Poligoane precum Cincu şi Smârdan par să nu mai aibă nici un secret pentru ”Cavalerii Negri”, dar relieful mediu frământat din centrul de instruire de la Hohenfels a influenţat substanţial mişcarea şi coordonarea tuturor elementelor companiei de tancuri, precum şi identificarea punctelor cheie din teren şi a pantelor/rampelor de trecere”, a declarat, pentru forter.ro, comandantul companiei, căpitanul Marius Macovei.
Soldaţii români au simulat mai multe situaţii de război, printre care şi atacul unui sat aflat la doi kilometri distanţă. Practic, aproximativ 4.000 de soldaţi au învăţat să lupte împreună. Aplicaţiile din Germania au constituit cele mai importante exerciţii de instruire de până acum, iar sistemele Miles, instalate pentru prima dată pe tancurile TR85 M1 "Bizon", au oferit posibilitatea simulării tragerilor reale şi executarea, în premieră pentru tanchiştii români, a exerciţiilor tactice în dublă partidă.

viata-libera.ro

Posted

Scuze ca intreb, dar subiectul asta trebuia incadrat la Juridic?

Nu mi-a venit o idee mai bună, fără să fac o categorie nouă. Propune...

(Deşi e cam târziu, pentru că printr-o eventuală mutare se pierd căutările din google)

  • 1 month later...
Posted

Ceremonie de repatriere pentru militarii gălăţeni

Batalionul 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei” va organiza luni, 7 iulie, de la ora 10,00, ceremonia de repatriere a detaşamentului format din 300 de militari, ce aparţin atât Batalionului 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei”, cât şi Batalionul 284 Tancuri „Cuza Vodă”. Aceştia au participat, în perioada 8 mai - 2 iulie, la exerciţiul „ROT-14 COMBINED RESOLVE II”, desfăşurat în centrele de instruire în Hohenfels şi Grafenwoehr, Germania.
Forţele Terestre Române au folosit în timpul acţiunii 16 maşini de luptă ale infanteriei MLI 84 M „Jderul”, 13 tancuri TR 85M1 „Bizonul”, 3 transportoare amfibii blindate TAB C 79 cu aruncătoare de bombe calibrul 82mm. După activităţile de instruire, militarii români au participat la exerciţiul tactic ce a presupus o desfăşurare impresionantă de forţe, trageri cu muniţie reală, cu toate categoriile de armament din dotarea subunităţilor de infanterie mecanizată, tancuri, aruncătoare de bombe, sprijin de aviaţie.
La exerciţiul multinaţional au fost prezenţi peste 4000 de militari din 13 ţări: Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Franţa, Georgia, Lituania, România, Serbia, Slovenia, SUA și Ungaria.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.