Jump to content

Gălăţeanul Aurel Tudorache-Dicu a pictat în Italia 1.000 de icoane


dcp100168

Recommended Posts

Gălăţeanul Aurel Tudorache-Dicu a pictat în Italia 1.000 de icoane

A fost inaugurată luni, 14 aprilie, la galeria Societa' Cooperativa Libraria La Torre din centrul oraşului Alba, expoziţia de icoane ortodoxe pe lemn a pictorului restaurator Aurel Tudorache-Dicu, fiind prezenţi la vernisaj mai ales prieteni, colegi şi elevi ai maestrului.

Adevărate bijuterii, exponatele impresionează, în ciuda dimensiunilor reduse, prin acurateţea detaliului şi forţa expresivă a conţinutului încătuşat în canoanele tehnicii tradiţional bizantine, pictorul iconograf fiind renumit în zona Cuneo din Piemont pentru creaţiile sale.

"Mi-am pus şi eu această întrebare - spune - însă niciodată nu am reuşit să număr icoanele pe care le-am pictat. Oricum, în cei doisprezece ani de când sunt în Italia au fost peste o mie".

Născut în 1958 la Galaţi, Aurel Tudorache-Dicu nu este, însă, cunoscut doar pentru icoane, aceasta fiind mai ales o pasiune: "Mă închid în casă, fiind de unul singur, şi mă apuc de pictat icoane. La mine în casă pereţii sunt plini de icoane. Şi începute, şi terminate, şi idei, şi desene... E ca o cură. Căteodată nu ies din casă zile întregi fiindcă atunci când pictezi timpul se concentrează, este fantastic, treci într-o ltă lume".

În paralel cu munca pedagogică, maestrul susţinând diverse cursuri la Academia Belle Arti di Cuneo, românul este renumit pentru activitatea sa de restaurator, începută în România la mânăstirile Sinaia şi Cernica şi apoi continuată în peninsulă. "În Italia au muncă de restaurare pentru încă o sută de ani, ei având un patrimoniu foarte bogat. Problema sunt fondurile, fiindcă este foarte multă birocraţie şi o legislaţie destul de încurcată, de multe ori restauratorii ajungând să fie răsplătiţi cu o parte foarte mică din sumele alocate".

Prin mâinile pricepute ale pictorului au trecut mai multe biserici şi vestigii istorice din Piemont, acesta participând la lucrările de restaurare de la palatul Reggia di Venaria, Domul de la Cuneo, Santuario della Consolata din Torino sau castelul Vagnone Trofarello, în acest moment fiind în curs de finalizare decoraţiunile bisericii Santa Teresa din Torino.

"Din păcate sunt foarte mulţi restauratori italieni care lucrează mai... să spunem în afara normelor, mai repede şi mai comercial. Eu îmi fac munca cu frică de Dumnezeu. Am avut, în Val di Susa, o mică bisericuţă de la 1537 unde am descoperit pictură sub stratul de tencuială. Când dai de aşa ceva, eşti primul care pune mâna pe acea frescă din 1700, când a fost acoperită, sau de la început, când a fost pictată, şi ai norocul să o restaurezi, te trec sudorile, trebuie s-o faci dumnezeieşte".

gazetaromaneasca.com

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.