Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cardul naţional de sănătate

Gălăţenii vor primi cardurile naţionale de sănătate prin poştă, gratuit, cel mai probabil în toamna acestui an

Poştaşul va bate la uşă de două ori, iar, în cazul în care nimeni nu-i va răspunde, va trimite cardul la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi, de unde persoana este aşteptată să-l ridice.
Conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) spune că până în prezent au fost tipărite opt milioane de astfel de documente. Fiecare persoană va trebui ca, de la 1 ianuarie 2015, să prezinte cardul de sănătate de fiecare dată când va avea nevoie de un serviciu medical.
"Cardul naţional va limita frauda din sistemul de sănătate şi va îmbunătăţi mecanismul de control al costurilor. În acelaşi timp, documentul asigură accesul rapid al furnizorilor de servicii medicale la date medicale necesare în caz de urgenţe, în condiţii de deplină siguranţă şi protecţie a datelor cu caracter personal", ne-a declarat dr. Elena Vrabie, preşedintele CJAS Galaţi.
Cardul de sănătate este proiectul din sănătate care a avut parte de cele mai multe amânări în ultimii ani. Doar cu distribuţia prin Poşta Română, CNAS a cheltuit de la Fondul Naţional de Asigurări de Sănătate suma de 13 milioane de euro.

viata-libera.ro

 

  • 2 months later...
Posted

Primele carduri de sănătate au ajuns la Galaţi

Cei 137 de pacienţi care fac şedinţe de dializă la Centrul privat IHS Galaţi sunt primii gălăţeni care au primit carduri de sănătate, pe data de 24 iunie. Autorităţile i-au inclus pe aceşti bolnavi într-un program-pilot desfăşurat la nivel naţional, cu scopul de a vedea atât modul de funcţionare a cardului, cât şi posibilele erori care pot apărea.
"Pentru restul gălăţenilor cardurile vor veni cel mai probabil din luna septembrie. Ele vor fi trimise către fiecare asigurat prin Poşta Română. Urmează apoi o perioadă de acomodare, iar, de la începutul anului viitor, pacienţii vor prezenta cardul de sănătate, obligatoriu, de fiecare dată când merg la control", ne-a declarat dr. Elena Vrabie, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi.

viata-libera.ro

  • 2 months later...
Posted

La Galaţi nu s-au cumpărat cititoare pentru cardul de sănătate

* După ce a fost amânată şapte ani, distribuirea cardurilor se va face până pe 22 octombrie

Chiar dacă, în Bucureşti, Poşta Română a început deja distribuirea cardurilor naţionale de sănătate încă de vinerea trecută (19 septembrie a.c.), iar către gălăţeni documentele urmează să ajungă începând cu luna octombrie, majoritatea medicilor gălăţeni aşteaptă încă să vadă în ce mod vor proceda colegii lor din ţară.

Medicii de familie încă aşteaptă

La Galaţi, potrivit preşedintelui Patronatului medicilor de familie, Dumitru Mărăşescu, medicii de familie nu au cumpărat încă aparatele destinate activării şi citirii cardurilor de sănătate. "Urmărim ofertele firmelor care asigură partea de informatizare a cabinetelor medicale şi urmărim şi ce se întâmplă la nivel naţional. Niciun coleg de-al meu nu cred că va cumpăra un aparat de activat şi citit carduri, pentru ca apoi să i se spună că nu este cel potrivit. Aşteptăm mai multe clarificări referitoare la acest subiect", ne-a declarat dr. Mărăşescu.

Cum se va face activarea

Dispozitivele vor costa cel puţin 400 de lei şi vor fi cumpărate din fondurile cabinetelor medicale. După ce va primi cardul prin poştă, asiguratul va merge la medicul de familie pentru a şi-l activa. Persoana asigurată va primi un cod PIN pe care va trebui să îl introducă de fiecare dată când va beneficia de un serviciu medical.
"În informarea pe care am primit-o de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Galaţiul este programat pentru începerea distribuirii cardurilor între 18 septembrie şi 22 octombrie. Documentul va deveni obligatoriu de la 1 ianuarie 2015, dar până atunci ne vom asigura că furnizorii de servicii medicale sunt pregătiţi corespunzător", ne-a declarat dr. Elena Vrabie, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS).

Soluţia de rezervă: cardul, luat de la CJAS

Dacă din diverse motive cardul nu va ajunge la asiguraţi prin intermediul Poştei, documentul va fi trimis la sediul CJAS Galaţi, de unde va putea fi ridicat ulterior de către aparţinător. "În funcţie de returul care va exista, suntem pregătiţi să organizăm lucrurile astfel încât gălăţenii să nu stea la coadă", a mai precizat dr. Vrabie.
Cu şapte amânări la activ, cardul de sănătate a devenit deja cel mai amânat proiect de după revoluţie. Surse din interiorul CNAS spuneau, anul trecut, că "s-au făcut presiuni enorme pentru ca aceste carduri să nu vadă lumina tiparului. Grupurile de interese sunt reprezentate de cei care fraudează sistemul, iar lobby-ul se face la cel mai înalt nivel".

viata-libera.ro

Posted (edited)

N-avem ce face cu cardurile lor mai mult sau mai putin sataniste, dar total inutile. Frauda nu o face bolnavul, o face gunoiul-ordonator de credite din fruntea ministerului/spitalului/CAS/etc, deci milioanele alea de euro au zburat pe geam (dar surprinzator, tot in buzunarele cuiva).

Edited by riaji
Posted

Primele 199.000 de carduri pentru asiguraţii gălăţeni încep să fie distribuite de astăzi

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi anunţă a început distribuţia cardurilor de sănătate pentru gălăţeni . Prima tranşă de 199.000 de carduri este deja în drum către asiguraţi. În total, în judeţul Galaţi trebuie să ajungă 407.000 carduri de asigurat. Acestea vor fi remise doar persoanelor asigurate care au împlinit 18 ani şi, într-o primă fază, vor ţine locul adeverinţei de asigurat. „Cardurile trebuie să ajungă în posesia asigiraţilor până la data de 1 ianuarie 2015. Asiguraţii care nu au cum să intre în posesia cardului adus acasă de lucrătorii poştali le vor putea lua de sediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, unde vor fi aduse de la Poştă. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi va anunţa când cei care nu au intrat în posesia cardului de la postaş le pot ridica de la sediul nostru. Estimăm că în 10-15 zile va începe şi această operaţiune”, a declarat dr. Elena Vrabie, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi.

presagalatibraila.com

  • 2 weeks later...
Posted

Când vor intra gălăţenii în posesia cardurillor de sănătate

* A doua tranşă de carduri urmează să ajungă la Galaţi în cursul zilei de astăzi * Prezentarea documentului la medicul de familie va deveni obligatorie de la 1 ianuarie 2015

Distribuirea cardurilor de sănătate către gălăţeni este în plină desfăşurare. Documentele ajung la asiguraţi prin intermediul factorilor poştali. Dacă în urmă cu o săptămână, pentru judeţul nostru fusese repartizată o primă tranşă de 199.000 de carduri, în cursul zilei de astăzi, 8 octombrie, la Galaţi urmează să ajungă şi restul de 209.000 carduri, care vor fi distribuite gălăţenilor prin poştă, până la sfârşitul lunii.

Termenul limită, sfârşitul lunii

În contractul încheiat între Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Poşta Română, data limită până la care "buletinele de sănătate" trebuie să ajungă din depozitele Poştei la fiecare dintre gălăţenii asiguraţi este 1 noiembrie a.c. Pentru ca termenul să poată fi respectat, 234 de factori poştali predau zilnic gălăţenilor din toate localităţile judeţului aceste documente.

"În primă instanţă, factorul poştal încearcă să găsească persoana asigurată la domiciliu, pentru a-i putea înmâna plicul cu cardul de sănătate. Dacă persoana nu este găsită, poştaşul lasă un aviz în care îşi anunţă vizita şi în ziua următoare. Pe aviz este trecut şi numărul de telefon al poştaşului. Dacă nici după a doua încercare persoana nu este găsită acasă şi poştaşul nu găseşte niciun al membru al familiei căruia să-i predea cardul, angajatul Poştei va lăsa un alt tip de aviz, prin care anunţă că documentul poate fi ridicat de la oficiul poştal, în termen de zece zile calendaristice", a explicat Angela Nadă, şef Oficiu Poştal Judeţean Galaţi.

Următorul pas

În cazul în care nu reuşiţi să ridicaţi cardul nici de la Poştă, plicul va fi trimis către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi. "Vom căuta în Sistemul informatic unic integrat de ce medic de familie aparţin respectivii asiguraţi şi vom cere datele lor de contact. Apoi, în funcţie de numărul de carduri care se vor întoarce, vom stabili care este cea mai bună modalitate de a-i aştepta pe gălăţeni să le ridice", a declarat dr. Elena Vrabie, preşedintele CJAS Galaţi.

Până luni seară (6 octombrie, n.r.), 46 de carduri fuseseră returnate către CJAS. În mare parte, acestea aparţin persoanelor care au decedat după data tipăririi documentelor.

Din informaţiile date publicităţii de CNAS, cardul de sănătate va deveni obligatoriu de la începutul anului viitor. Până atunci, urmează ca medicii de familie şi cei din spitale să se obişnuiască cu modul de funcţionare a acestuia.

viata-libera.ro

Posted

Carurile de sănătate pot fi puse la naftalină

* Nedumeriri în rândul medicilor şi al pacienţilor * Cardul nu aduce nimic constructiv, documentul fiind bun doar ca un instrument de control, spun medicii gălăţeni * Gălăţenii neasiguraţi nu vor primi carduri, ei având acces doar la servicii medicale de urgenţă

Deşi peste 400.000 de gălăţeni urmează să primească "buletinul pentru sănătate" până la sfârşitul lunii octombrie, documentul nu va putea fi folosit, după cele mai optimiste estimări, până la începutul lui 2015. Forţaţi de autorităţi să achiziţioneze din banii propriului cabinet cititoarele de carduri, medicii de familie gălăţeni nu se înghesuie încă să cumpere aceste dispozitive. Astfel, dacă veţi merge pentru a vă activa cardul la medicul de familie, acesta nu va avea echipamentul necesar. Totuşi, spun medicii, acest lucru nu va afecta cu nimic consultaţia pacienţilor, cu atât mai mult cu cât legea intră în vigoare de anul viitor.

Cât costă un cititor de carduri

Aproximativ 20 de firme de profil comercializează dispozitivele necesare pentru activarea şi citirea cardurilor de sănătate. Potrivit autorităţilor, cel mai ieftin aparat costă 5 euro, iar cel mai scump - 80 de euro. Toţi furnizorii de servicii medicale - medicii de familie, medicii din policlinicile şi secţiile spitalelor - vor trebui să cumpere aceste aparate până la sfârşitul anului.

"Nu am cumpărat încă un cititor de carduri. Trebuie să analizez fiecare ofertă în parte. Oricum, dacă pacientul vine acum cu un card de sănătate la mine, o să ne uităm unul al altul. Nouă nu ni s-au făcut instructaje vizavi de aceste documente, ştim doar ce ce ştiu şi pacienţii. Cardul este un instrument benefic pentru sistemul de sănătate, dar cred că altele sunt lucrurile care ard acum. Avem nevoie de medicamente în farmacii şi de servicii de calitate în spitale", spune medicul de familie Liliana Pavel.

Şeful Patronatului Medicilor de Familie din Galaţi, dr. Dumitru Mărăşescu, întăreşte aceste afirmaţii. "Pentru moment, prospectăm piaţa, pentru a alege cititorul de carduri potrivit. Aparatul trebuie să fie compatibil cu softul din cabinetul meu, în primul rând. Altfel, sunt bani aruncaţi de pomană. Probabil că până pe 15 noiembrie îmi voi cumpăra la cabinet un cititor", comentează dr. Mărăşescu.

Medicii au încă nelămuriri

Întrebarea pe care o ridică însă dr. Mărăşescu este legată de ce se va întâmpla atunci când un pacient în vârstă îşi uită cardul acasă sau nu-şi mai aduce aminte PIN-ul. "Eu nu îi voi mai putea acorda consultaţia, pentru că ar însemna să fac muncă voluntară, din moment ce, fără card, Casa de Sănătate nu-mi va deconta acea consultaţie", adaugă medicul.

Fără analize în fals

Dacă medicii reclamă că noul document nu aduce nimic constructiv în relaţia medic-pacient, autorităţile spun că "buletinul pentru sănătate" va fi un excelent instrument de control, oferind siguranţa prezenţei pacientului la medic. Nu va mai exista astfel suspiciunea asupra medicului că a încărcat un serviciu medical din burtă.

Cum rămâne cu cei fără card

Printre nelămuririle multor gălăţeni se numără şi ce vor face copiii şi persoanele neasigurate, categorii de cetăţeni care nu primesc aceste carduri. Actuala lege a sănătăţii spune că orice minor are asigurate servicii medicale gratuite, indiferent dacă părinţii sau tutorii săi contribuie sau nu la fondul de sănătate. Astfel, minorii nu vor avea nevoie de card pentru a-şi confirma calitatea de asigurat.

Pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani, care urmează o formă de învăţământ, serviciile medicale sunt asigurate tot prin părinţi. Dacă cei ajunşi la vârsta majoratului nu mai urmează nicio formă de învăţământ, atunci ei sunt consideraţi neasiguraţi. Pentru a deveni asiguraţi, trebuie să-şi plătească la zi contribuţiile la Sănătate, calculate la nivelul salariului minim pe economie.

Gălăţenii care totuşi sunt neasiguraţi vor putea beneficia doar de serviciile medicale prevăzute în pachetul minimal de servicii medicale, respectiv de servicii spitaliceşti pentru situaţiile de urgenţă, de depistarea de boli cu potenţial endemo-epidemic şi de servicii de planificare familială.

viata-libera.ro

  • 2 weeks later...
Posted

Au refuzat cardurile de sănătate din motive religioase

22 de carduri de sănătate, care acum sunt împărţite prin intermediul factorilor poştali şi în Galaţi, au fost returnate către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi, deoarece titularii nu au vrut să le primească.

Peste 2.000 de carduri de sănătate s-au întors către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate până acum, deoarece titularii de drept fie erau lipsă de la domiciliu, fie erau decedaţi sau nu au acceptat să intre în posesia cardului. „Încă se mai distribuie carduri de sănătate, aşa că acest retur de 2.308 carduri este provizoriu. Din aceste carduri, 1.708 aparţineau unor persoane care nu au fost găsite acasă, în alte 506 situaţii, titularii cardurilor erau decedaţi, în timp ce în 22 de situaţii, deţinătorii au refuzat să le accepte fie din motive religioase, fie din cauze ce ţin de dorinţa de a nu avea documente cu cip. Peste 400.000 de carduri de sănătate trebuie distribuite la nivelul întregului judeţ”, a precizat dr. Elena Vrabie, director Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi.

Începând din 2015, cardul de sănătate va fi şi dovada că persoana este asigurată. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi va anunţa cum pot intra în posesia cardului cei care nu au fost găsiţi acasă de către factorul poştal.

presagalatibraila.com

  • 3 weeks later...
Posted

Mii de carduri returnate la CAS

Peste 11.000 de carduri de sănătate s-au întors la Casa de Asigurări de Sănătate Galaţi, deoarece destinatarii fie nu au fost găsiţi la domiciliu de poştaş, fie erau decedaţi. Documentele returnate vor rămâne la sediul instiuţiei până când titularii le vor ridica personal.

Gălăţenii care nu au intrat în posesia cardurilor pentru că nu au fost găsiţi la domiciliu sau din alte motive vor putea să le ridice de la ghişeele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate. Distribuirea lor va fi făcută doar în momentul în care Poşta Română va finaliza, la nivel naţional, întreaga procedură de returnare. Elena Vrabie, preşedinte CAS Galaţi: "S-au returnat 11.302 carduri din care pentru decedaţi 531 de carduri, 616 din alte localităţi ale judeţului şi numai din municipiului Galaţi".

Cardurile de sănătate vor fi aşezate în ordine alfabetică pentru a se evita cozile, iar beneficiarii să intre în posesia lor în mod organizat. Elena Vrabie, preşedinte CAS Galaţi: "Şi atunci putem face o distribuire. Anumite zile pe literele cutare pentru că fiind atât de multe şi încă nu s-a finalizat distribuirea şi returnarea de la poştă, nu ştim exact pe ce număr stăm. Şi ca să nu fie aglomeraţie că nu am vrea să se supere cineva că stăm prea mult."

În judeţul Galaţi, au fost distribuite un număr de 429.000 de carduri de sănătate. Începând din 2015, cardul este obligatoriu şi va face dovada că persoana este asigurată.

digi24.ro

  • 4 weeks later...
Posted

Cardul de sănătate, obligatoriu abia de la 1 aprilie

Cei mai mulţi dintre gălăţenii asiguraţi au primit deja prin poştă cardul de sănătate. Oamenii nu ştiu însă exact cum va fi folosit şi la ce îi va ajuta acest document. Autorităţile anunţaseră iniţial că "buletinul pentru sănătate" va deveni obligatoriu de la 1 ianuarie 2015, dată la care ar fi înlocuit sistemul clasic, pe hârtie. Scenariul a părut încă de atunci mult prea optimist pentru majoritatea medicilor.
Zilele trecute, reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au anunţat că documentul poate fi deja folosit în paralel cu sistemul actual. Acest model de lucru dual se va menţine până la 1 aprilie 2015, dată de la care prezentarea cardului la orice consult medical va deveni obligatorie.

Cititoarele nu au ajuns încă la furnizori

Dintre cei aproape 600 de furnizori de servicii medicale aflaţi în relaţii contractuale cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi, doar puţin peste 40 dispun deja de cititoare de carduri de sănătate, aparate necesare pentru activarea şi citirea acestor documente. Majoritatea celorlalţi furnizori spun că au comandat cititoarele şi că aşteaptă să le primească. "Eu am făcut comandă de cititor în urmă cu două săptămâni, l-am şi plătit, dar nu ştiu când va veni. În aceeaşi situaţie sunt şi alţi colegi. Oricum, ni s-a spus că firmele de la care facem comandă nu mai au aparate pe stoc. Astfel, cred că va fi un proces de durată", este de părere medicul de familie Dumitru Mărăşescu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Galaţi.

Aparate contrafăcute

Medicii de familie din ţară care au primit deja cititoarele spun că au întâmpinat numeroase dificultăţi atunci când au încercat să activeze cardurile pacienţilor. "Sistemul Informatic Unic Integrat dă încă numeroase erori şi blocaje, plus că am înţeles că cititoarele de carduri existente acum pe piaţă pot fi incompatibile cu acest sistem informatic, din cauza faptului că ar fi contrafăcute", mai spus dr. Mărăşescu.
Pentru a nu da bani pe aparate inutile, medicii trebuie să cumpere cititoare cu ecran şi tastatură, similare celor din supermarket. Acestea lipsesc însă din stocurile celor doi producători care au fost agreaţi de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Preţul unui astfel de aparat ar ajunge la 100 de euro.

Cum se activează cardul

Atunci când asiguratul ajunge la medicul de familie, documentul este introdus într-un cititor de card, iar pacientul trebuie să tasteze PIN-ul ales. Acesta este format din patru cifre şi poate fi, spre exemplu, anul naşterii sau o altă dată uşor de reţinut de către asigurat. Medicul are apoi acces la datele medicale ale pacientului, putându-i prescrie reţete sau trimiteri către specialist. Mai mult, cardul de sănătate va fi şi şi calea de acces către Dosarul Electronic al Pacientului, în care medicul, cu acceptul pacientului, poate completa istoricul medical al acestuia.
"Practic, cardul validează serviciile pe care le primeşte pacientul şi decontarea lor se face strict în baza acestuia. Un medic din alt oraş, spre exemplu, poate vedea doar sumarul de urgenţă, restul este vizibil doar la cererea pacientului”, a explicat Mihaela Tănase, purtătoarul de cuvânt al  CNAS.

viata-libera.ro

  • 2 weeks later...
Posted

45.000 carduri de sănătate nu au ajuns la destinatar

* Din 256 de medici, doar 36 şi-au luat cititoare de card

De la începutul anului viitor, calitatea de asigurat în sistemul de stat al asigurărilor de sănătate se va dovedi pe baza cardului de asigurat. Aceste carduri au fost distribuite prin Poştă. Din păcate, deşi la nivelul judeţului Galaţi distribuţia s-a încheiat, 45.000 de gălăţeni nu au intrat în posesia cardurilor. Acestea au fost returnate către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi.

„45.000 de carduri au fost returnate la sediul nostru, deoarece poştaşii nu au mai găsit la domiciliu destinatarii, fie deoarece aceştia şi-au schimbat adresa, fie pentru că, în acel moment, nu erau acasă. Acum aşteptăm să primim de la Bucureşti informaţii privind procedura prin care vom distribui către populaţie aceste carduri. Aceste carduri intră în funcţiune de la începutul anului 2015. Dar asta nu înseamnă că asiguraţii care nu au primit cardul nu vor primi gratuit servicii medicale. Până când se va clarifica situaţia distribuţiei, se va merge în paralel şi cu noul, dar şi cu vechiul sistem de stabilire a calităţii de asigurat. În ceea ce priveşte stadiul de pregătire al  utilizării cardului de către furnizorii de servicii medicale, aici situaţia diferă. La farmacii am fost anunţaţi că din 63, care au contract cu noi, 57 deja au intrat în posesia cititoarelor de carduri de sănătate. În ceea ce priveşte spitalele, aici doar şase, dintre cele nouă aflate sub contract cu CJAS Galaţi, au aceste cititoare. Spitalul de Psihiatrie, spitalul TBC şi Spitalul de Pediatrie nu ne-au anunţat că au achiziţionat cititoarele. Din 256 de medici de familie, doar 36 şi-au achiziţionat aceste carduri. Ceilalţi furnizori au făcut comandă, dar aceasta nu a fost încă onorată”, a precizat  dr. Elena Vrabie, preşedinte  CJSA Galaţi.

2014 se încheie la CJAS Galaţi. În afară de problemele cardurilor distribuite, 2014 a fost un an bun la CJAS Galaţi. Se încheie fără liste de aşteptare pentru dispozitive de protezare, cu 97% dintre furnizori plătiţi şi cu finanţări suplimentare pentru explorările paraclinice din spitale, plus o creştere de 43% pentru serviciile de îngrijire la domiciliu.

presagalatibraila.com

  • 3 weeks later...
Posted

Zeci de mii de gălăţeni, ateptaţi să-şi ia cardurile de sănătate

* Cardul poate fi ridicat personal, pe baza unui act de identitate, sau de către un aparţinător care are o copie după actul de identitate

Distribuţia prin poştă a cardurilor naţionale de sănătate către locuitorii judeţului Galaţi s-a încheiat la sfârşitul anului trecut. Dintre cele 408.256 de carduri tipărite pentru asiguraţii gălăţeni, 45.668 au fost returnate de la Poştă, la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi.

Propuneri şi refuzuri

Iniţial, purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunţase că toate cardurile returnate la casele judeţene de sănătate urmează să fie distribuite prin medicii de familie. Însă, după ce reprezentanţii medicilor de familie au anunţat la unison că nu sunt de acord şi că nu se vor conforma cu o asemenea măsură, conducerea CNAS a schimbat tactica: documentele rămân la casele judeţene de sănătate, de unde pot fi ridicate de fiecare posesor, pe baza unui act de identitate în original sau copie.

Peste 2.500 de carduri pentru locuitorii din alte judeţe

La Galaţi, oamenii au început să vină cu zecile la sediul CJAS Galaţi, încă de la primele ore ale dimineţii de luni (12 ianuarie - n.r.). Cei mai mulţi dintre gălăţenii care nu au primit cardul prin poştă, în luna decembrie, au aflat, tot de la poştaşi, că trebuie să meargă pe strada Mihai Bravu, la Casa de Sănătate, pentru a-şi lua cardul.

"Pentru municipiul Galaţi, au fost returnate 34.828 de carduri. Alte 8.458 de documente aduse la CJAS aparţin asiguraţilor din alte localităţi ale judeţului, în vreme ce 2.536 de carduri figurează pe numele unor persoane care au domiciliul în alte judeţe, dar care sunt încă înscrise pe listele medicilor de familie gălăţeni. Sunt cazuri de astfel de persoane care acum locuiesc în capătul celălalt al ţării", a explicat dr. Elena Vrabie, preşedintele CJAS Galaţi.

Personal sau prin aparţinător

Pentru ridicarea cardului de la CJAS Galaţi, programul este de luni până joi, între orele 9,00 şi 14,00, şi vineri, între 9,00 şi 13,00. Patru angajaţi ai instituţiei se ocupă de eliberarea documentului. În vreme ce pentru cei mai mulţi dintre locuitorii municipiului Galaţi un drum până la Casa de Sănătate nu este un capăt de ţară, lucrurile devin cu mult mai complicate pentru persoanele din nordul judeţului.

În cazul în care nu au un aparţinător care să ridice cardul pentru ele, aceste persoane trebuie să plătească drumul dus-întors la şi dinspre Galaţi. Dacă reprezentanţii medicilor de familie spun că sub nicio formă cardurile nu vor fi împărţite prin medici, sunt şi doctori care ar fi dispuşi la un asemenea efort.

"Războiul dintre reprezentanţii medicilor şi cei ai Casei de Sănătate nu trebuie să îi afecteze pe pacienţi. În comuna Corni, unde sunt medic de familie, eu sunt dispus să le dau personal cardurile pacienţilor. Astfel pot actualiza şi relaţia medic-pacient", a spus dr. Valentin Boldea.

1 februarie, o dată prea optimistă

Reprezentanţii CNAS anunţau la sfârşitul lui 2014 şi faptul că "buletinul de sănătate" va deveni obligatoriu de la 1 februarie 2015. Niciunul dintre angajaţii din interiorul sistemului nu crede acum că 1 februarie este un termen-limită realist. Până la 10 ianuarie, doar 49 de medici de familie gălăţeni (din totalul de 255 - n.r.) primiseră cititoare necesare pentru activarea cardurilor. Dintre aceştia, doar nouă medici începuseră efectiv, până la sfârşitul săptămânii trecute, să şi activeze carduri. Restul medicilor au făcut comandă de cititoare, însă furnizorii au anunţat că stocurile sunt goale.

"Comenzile întârzie, sistemul electronic este încă nefuncţional, iar cardurile nu au ajuns încă la mulţi dintre asiguraţi. Astfel, nu cred că putem vorbi de obligativitatea folosirii cardului de la 1 februarie. Cel mai probabil, lucrurile vor fi prelungite încă trei sau patru luni", este de părere medicul de familie Dumitru Mărăşescu.

Cardul naţional de sănătate este un proiect care are ca principal scop un mai bun control al modului în care sunt cheltuiţi banii din sistemul sanitar.

viata-libera.ro

Posted

Medici de familie se plâng că nu pot activa cardurile de sănătate

* Cel mai probabil, cardul va deveni obligatoriu de-abia de la 1 iunie

Activarea cardului de sănătate poate însemna o cheltuială deloc de neglijat pentru gălăţenii care nu-şi cunosc grupa de sânge şi RH-ul, deoarece medicii de familie îi pot trimite să-şi facă testele de sânge, pentru aflarea acestor informaţii. Grupa de sânge şi RH-ul sunt necesare pentru a fi arhivate în dosarul electronic medical al pacientului. Aceste analize pot fi făcute însă numai cu bani din buzunarul asiguratului, ele nefiind decontate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi.

Cine poate vedea istoricul medical al pacientului

Pe card sunt inscripţionate numele, prenumele, data naşterii, codul numeric personal şi codul de asigurat. Odată cardul primit, persoana trebuie să meargă la medicul de familie, unde documentul va fi activat. La rândul lui, medicul va înregistra pe cipul cardului codul numeric personal al asiguratului, diagnostice medicale cu risc vital şi boli cronice, grupa sanguină şi RH-ul, acceptul exprimat pentru prelevarea de organe, ţesuturi şi celule după deces şi datele de contact ale medicului de familie. La informaţiile de pe card are acces Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în calitate de administrator al sistemului informatic, medicul de familie la care este înscris asiguratul, medicul specialist şi furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale (spitale, farmacii, policlinici, centre de permanenţă etc - n.r.).

La alegerea asiguratului

"Ca medic, îi pot recomanda pacientului să meargă să-şi facă aceste analize. Nu-l pot însă obliga, iar calitatea sa de asigurat nu va depinde de aflarea grupei de sânge şi a RH-ului. Pe de altă parte, nici nu-l pot crede pe cuvânt. Omul îmi spune că ştie sigur ce grupă de sânge are, dar apoi aflu că, de fapt, era grupa altui membru al familiei. Pentru ca informaţiile să fie corecte, pacientul trebuie să vină cu buletin de laborator parafat şi semnat de medicul care a făcut aceste testări", este de părere medicul de familie Valentin Boldea.

Preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Galaţi, dr. Dumitru Mărăşescu, spune că organizaţia profesională pe care o reprezintă nu va fi de acord cu introducerea informaţiilor suplimentare (grupa de sânge, RH, acordul pentru a dona organele) pe card.

Cât costă cele două analize

Trecerea grupei de sânge şi a RH-ului pe cardul de sănătate este de ajutor în cazul unei urgenţe medicale majore, atunci când viaţa pacientului poate depinde de decizii luate la secundă. Astfel, este mult mai rapid ca medicul de la urgenţe să afle aceste informaţii direct de pe card, în loc să aştepte rezultatele analizelor.

La Centrul Regional de Transfuzii Galaţi, testarea pentru aflarea grupei de sânge costă 32 de lei, în vreme ce testul pentru RH ajunge la 44 de lei. Preţurile sunt stabilite de Ministerul Sănătăţii. La laboratoarele private din Galaţi, aceste testări sunt ceva mai ieftine.

2.000 de carduri, ridicate în cinci zile

Dintre cele 45.668 de carduri returnate la Casa de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi, 2.000 au fost distribuite săptămâna trecută. Persoanele care nu au primit acasă cardul pot merge la sediul CJAS pentru a-l lua. Sunt şi gălăţeni pentru care cardul nu a fost încă tipărit. În asemenea situaţii, trebuie să mergeţi la Casa de Sănătate, acolo unde veţi completa o cerere pentru tipărirea şi trimiterea documentului.

Oficial, cardul de sănătate devine obligatoriu de la 1 februarie. Cum majoritatea medicilor de familie din Galaţi nu au primit încă cititoarele necesare pentru activarea documentului, potrivit unor surse neoficiale perioada se va prelungi cel mai probabil cu încă trei luni, până la 1 iunie, timp în care cardul va fi în probe.

Oricum, medicii de familie care au încercat deja să activeze carduri se plâng de incompatibilităţile apărute între cititoare şi calculatoarele. Potrivit reprezentanţilor CJAS Galaţi, softul cititoarelor nu ar fi compatibil decât cu versiuni ale sistemelor de operare mai vechi de Windows 7.

Alternativă la "buletinul de sănătate"

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că autorităţile vor găsi o alternativă la cardul de sănătate pentru persoanele care refuză acest document. În judeţul Galaţi, câteva zeci de persoane au refuzat cardul de sănătate. În majoritatea cazurilor, motivele refuzului sunt de ordin religios. Cel mai probabil, asiguraţii care nu acceptă cardul de sănătate au la dispoziţie varianta clasică, a adeverinţei de asigurat. 408.256 de carduri au fost tipărite în total pentru persoanele asigurate din judeţul Galaţi.

viata-libera.ro

  • 2 weeks later...
Posted

Cardul de sănătate, inutil pentru 80 la sută dintre gălăţeni

* Cardul de sănătate a devenit funcţional de la începutul lunii februarie * De la 1 mai, documentul electronic va fi singura modalitate prin care asiguraţii pot beneficia de servicii medicale * Doar 52 din cei 250 de medici de familie din judeţul Galaţi au în prezent cititoare de carduri * Medicii spun că activarea cardurilor se desfăşoară cu dificultate

Serviciile medicale pot fi acordate şi în baza cardului de sănătate, de la începutul lunii februarie. Gălăţenii care au primit cardul prin poştă pot merge la medicul de familie pentru a-şi activa documentul electronic. Doar o parte a medicilor de familie au însă în prezent în cabinete cititoarele necesare pentru activarea cardurilor.

Obligatoriu de la 1 mai

Asiguraţii gălăţeni vor fi obligaţi să prezinte la medic sau la spital cardul de sănătate începând cu luna mai. Excepţie de la această regulă fac doar urgenţele medicale. Până la acea dată, "buletinul de sănătate" va funcţiona în paralel cu sistemul clasic bazat pe adeverinţa care arată calitatea de asigurat. Concret, documentul electronic conţine numele, prenumele şi codul de identificare al asiguratului.

În jur de 408.000 de carduri au fost tipărite pentru judeţul Galaţi în 2014. Majoritatea documentelor electronice au ajuns la gălăţeni prin intermediul poştei. Totuşi, un număr de 45.000 de carduri de sănătate au fost returnate la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi. "Aproximativ 6.000 dintre aceste carduri au fost deja înmânate posesorilor, în special celor din municipiul Galaţi. Pentru asiguraţii din mediul rural, în jur de 50 de medici de familie din respectivele localităţi au fost de acord să distribuie ei cardurile, pentru ca pacienţii să nu mai fie nevoiţi să vină până la Galaţi", a precizat dr. Elena Vrabie, preşedintele CJAS Galaţi.

Cititoarele lipsesc încă

Dintre cei 250 de medici de familie aflaţi în relaţii contractuale cu CJAS Galaţi, doar 52 au în prezent în cabinete dispozitive necesare pentru activarea şi citirea "buletinelor de sănătate". În restul situaţiilor, reprezentanţii medicilor spun că au fost făcute deja comenzi pentru cititoare, dar acestea nu au fost încă livrate. Autorităţile atrag atenţia că medicii sau unităţile medicale care nu vor cumpăra astfel de cititoare până la sfârşitul lunii aprilie riscă să nu intre în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate începând cu 1 mai.

Sistemul informatic merge greu sau este blocat

Deşi documentul electronic a devenit funcţional de la începutul acestei săptămâni, medicii de familie reclamă în continuare modul de funcţionare a Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI). "Trebuie spus din nou că acest document nu este un instrument de sănătate, ci doar un instrument de validare a calităţii de asigurat. Pentru activarea fiecărui card se pierd în jur de 15-20 de minute. Timpul acesta ar putea fi alocat pacientului. Am venit luni dimineaţă la cabinet şi, când să intru în SIUI, platforma era blocată. Mai mulţi colegi au semnalat aceeaşi problemă. Sper ca lucrurile să se îmbunătăţească în lunile următoare", a explicat dr. Dumitru Mărăşescu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Galaţi.

Adeverinţa, alternativă la card

Pentru gălăţenii care au refuzat din motive religioase documentul electronic, s-a găsit deja o soluţie: o adeverinţă care este valabilă timp de trei luni şi care demonstrează calitatea de asigurat, dar pe care aceştia sunt nevoiţi să o ridice personal de la sediul CJAS, după ce au depus o cerere în acest sens. Adeverinţa trebuie însă reînnoită la fiecare trei luni.

Cum funcţionează

Când asiguratul merge la medicul de familie, documentul este introdus într-un cititor de card, iar pacientul trebuie să tasteze PIN-ul. "Eu îmi sfătuiesc pacienţii să aleagă pentru PIN anul naşterii, spre exemplu", spune dr. Mărăşescu. Pentru a funcţiona, cititorul trebuie conectat la un calculator sau la un laptop. Ulterior, medicul are acces la datele pacientului şi îi poate da acestuia trimiteri sau reţete compensate, după caz.

Pierdute sau deteriorate

Deşi "buletinul de sănătate" abia a devenit funcţional, unii dintre gălăţeni deja au anunţat la Casa de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi că l-au pierdut sau deteriorat. Aceştia trebuie să plătească 15 lei pentru tipărirea unui nou card. Documentul este eliberat la 30 de zile după ce asiguratul a depus o cerere la sediul CJAS Galaţi.

Persoanele care nu au primit acasă, prin poştă, cardul naţional de sănătate, pot merge să îşi ia documentul de la sediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi, strada Mihai Bravu nr. 42.

Programul este de luni până joi, între orele 8,00 şi 16,30, şi vineri, între 8,00 şi 14,00. Pentru ridicarea cardului este nevoie de buletin sau de cartea de identitate. Persoanele care nu pot merge personal, au posibilitatea de a intra în posesia documentului printr-un aparţinător. Acesta trebuie să aibă la el actul de identitate sau o copie a acestuia. În situaţia în care cardul nu este găsit, trebuie să depuneţi o cerere la secretariatul instituţiei pentru ca documentul să fie tipărit.

viata-libera.ro

Posted

Alţi 27.000 de gălăţeni vor primi card de sănătate prin poştă

* Documentele au fost deja tipărite şi trimise la Galaţi * Poştaşul va veni două zile consecutiv la uşa asiguratului, iar dacă nu îl va găsi acasă, îi va lăsa o înştiinţare în cutia poştală

Gălăţenii care au împlinit recent 18 ani sau cei care au devenit asiguraţi în sistemul naţional de asigurări de sănătate în ultimele luni urmează să primească, prin poştă, cardul de sănătate. În total, în jur de 27.000 de persoane din judeţul Galaţi vor avea în perioada imediat următoare aceste documente electronice. Cardurile au fost deja tipărite la Imprimeria Naţională şi aduse la Oficiul Judeţean de Poştă Galaţi, potrivit preşedintelui Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi, dr. Elena Vrabie. Autorităţile spun că tipărirea documentelor de plastic este un proces continuu, gălăţenii asiguraţi între timp urmând să primească trimestrial "buletinul de sănătate".

Poştaşul sună de două ori

Angajaţii poştei vor veni două zile consecutiv la uşile asiguraţilor, iar dacă nu îi vor găsi acasă, le vor lăsa în cutia poştală o înştiinţare, în baza căreia au obligaţia să se prezinte în termen de zece zile calendaristice la oficiul poştal de care aparţin, pentru a-şi ridica documentul. Dacă nu vor merge la poştă în acest interval de timp, asiguraţii îşi pot lua apoi cardul de la sediul CJAS Galaţi (strada Mihai Bravu nr. 42 - n.r.), pe baza buletinului de identitate.

Imprimeria Naţională a tipărit anul trecut pentru judeţul Galaţi în jur de 408.000 de carduri de sănătate. Aproximativ 90 la sută dintre acestea au ajuns la gălăţenii asiguraţi prin Poştă, iar restul au fost returnate la CJAS. Până în prezent, aproximativ 9.000 dintre documentele returnate au fost distribuite titularilor. Pentru ridicarea cardului de la CJAS Galaţi, programul este de luni până joi, între orele 8,00 şi 16,30, şi vineri, între 8,00 şi 14,00. Patru angajaţi ai instituţiei se ocupă de eliberarea documentului.

Cei mai mulţi medici de familie nu au încă cititoare

Cardul de sănătate devine obligatoriu de la 1 mai. După această dată, cu excepţia urgenţelor medicale, pacienţii vor trebui să prezinte documentul din plastic la fiecare consultaţie la medicul de familie sau la cel specialist. Pentru a putea activa şi citi cardurile, medicii aflaţi în relaţii contractuale cu CJAS Galaţi au nevoie de cititoare de carduri, dispozitive ale căror preţuri variază între 60 şi 350 de lei.

Până la sfârşitul săptămânii trecute, doar unul din cinci medici de familie gălăţeni avea însă la cabinet un astfel de cititor. Potrivit reprezentanţilor Patronatului Medicilor de Familie Galaţi, şi restul medicilor au făcut deja comenzi, doar că dispozitivele lipsesc din stocul furnizorilor. Pe de altă partă, reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) atrag atenţia că furnizorii de servicii medicale care nu îşi achiziţionează un cititor de carduri până la 1 mai riscă să piardă contractul că casele de sănătate aferente fiecărui judeţ.

Ce informaţii conţine

Pe card sunt inscripţionate următoarele informaţii: numele, prenumele, data naşterii, codul numeric personal şi codul de asigurat, cardul putând fi activat la medicul de familie. La rândul său, medicul va înregistra pe cipul cardului următoarele informaţii: codul numeric personal al asiguratului, diagnostice medicale cu risc vital şi boli cronice, grupa sanguină şi Rh-ul, acceptul exprimat pentru prelevarea de organe, ţesuturi şi celule după deces şi datele de contact ale medicului de familie. Informaţiile de pe "buletinul de sănătate" pot fi accesate de: CNAS, în calitate de administrator al sistemului informatic, medicul de familie la care este înscris asiguratul, medicul specialist, furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale.

viata-libera.ro
 

  • 2 weeks later...
Posted

Gălăţenii nu se omoară să îşi ia cardul de asigurat

Din cele 45.668 de carduri de asigurat de sănătate, aduse retur prin Poştă la Casa de Asigurări de Sănătate Galaţi, la începutul anului, doar 8.497 au şi fost distribuite. 37.171 carduri încă îşi aşteaptă deţinătorii, în ciuda faptului că la sediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate s-au făcut eforturi şi s-au pus la dispoziţia populaţie angajaţi şi ghişeu strict pentru un astfel de serviciu.

Conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi a beneficiat şi de ajutorul a 49 de medici de familie din mediul rural care au distribuit şi ei celor pe care îi aveau pe liste, 1.890 de carduri din cele 8.487 deja distribuite. Se pare că şi alţi medici de familie se vor lăsa convinşi şi vor ajuta în această distribuţie a cardului.

La nivelul CJAS Galaţi se va acţiona şi altfel pentru a veni în ajutorul gălăţenilor, angajaţi în diverse societăţi, care nu pot ajunge în timp util la Casa de Asigurări, unde programul pentru eliberarea cardului se încheie la ora 16. „Ne-am gândit că sunt mulţi asiguraţi care nu pot ajunge la ghişeele noastre până când se termină programul nostru, probabil oamenii termină serviciul după ora 16 şi atunci ne gândim să ajutăm şi altfel. De exemplu, de la o societate comercială poate veni un reprezentat cu o listă de persoane ce nu au primit cardurile şi care bănuiesc că acestea sunt în custodia noastră. Le verificăm şi apoi găsim o modalitate legală de a-i ajuta să intre în posesia lui. Asta ar fi o variantă. Suntem deschişi către orice altă posibilitate de a ajuta persoanele angajate în societăţi şi cărora programul nu le permite să ajungă la timp la ghişeele noastre, să intre în posesia cardului. Rugăm să fim contactaţi de reprezentanţii societăţilor care vor astfel să le vină în ajutor salariaţilor fie telefonic, fie pe site-ul casgl.ro şi vom găsi o modalitate de a ajuta asiguraţii să intre în posesia cardului”,a declarat dr. Elena Vrabie, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi.

Până în iunie, toate cardurile ar trebui să ajungă la beneficiari. Dar dacă nu se întâmplă aşa, până la remedierea situaţiei se va face apel la vechea adeverinţă de asigurat. Între timp, în judeţul Galaţi este în curs de distribuire o nouă tranşă de carduri de asigurat, 27.000, trimise de la Bucureşti. Cei care nu vor primi nici acum cardul şi nu îl vor găsi nici la sediul CJAS, trebuie să ceară, în scris, tipărirea cardului. Asta se poate face prin trimiterea unui mail sau fax, datele există pe site-ul casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi, sau prin lăsarea unei cereri la sediul CJAS Galaţi, de pe strada Mihai Bravu.

 

presagalatibraila.com

  • 2 weeks later...
Posted

Zeci de mii de gălăţeni sunt aşteptaţi la Casa de Asigurări de Sănătate

Până la sfârşitul săptămânii trecute, 7.144 de gălăţeni s-au prezentat la sediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi pentru a-şi lua cardurile de sănătate. Alte 1.994 de documente au fost distribuite asiguraţilor prin medicii de familie. La CJAS Galaţi se mai află în prezent în jur de 35.000 de carduri care îşi aşteaptă posesorii.

Dacă sunteţi asigurat în sistemul public de sănătate, aveţi peste 18 ani şi nu aţi primit prin poştă cardul, trebuie să mergeţi la CJAS Galaţi pentru a-l lua. Aveţi nevoie de un act de identitate. Pentru persoanele care nu pot merge personal, documentul poate fi ridicat şi de altcineva, pe baza actului de identitate al posesorului cardului.

Programul este luni, între 8,00 şi 18,30, de marţi până joi, între 8,00 şi 16,30, iar vineri, între 8,00 şi 14,00. CJAS Galaţi are sediul pe strada Mihai Bravu nr. 28. Potrivit autorităţilor, folosirea cardului de sănătate devine obligatorie de la 1 mai.

viata-libera.ro

  • 2 weeks later...
Posted

Doar 30% dintre medicii de familie din Galaţi au acceptat să distribuie cardurile de sănătate

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a anunţat că şi în oraşul Galaţi au început să apară medici de familie care acceptă să distribuie pacienţilor de pe liste cardurile de asigurat nedistribuite de Poştă. Asta după ce medicii din rural s-au implicat de la început în această acţiune pentru a-şi ajuta asiguraţii.

Reprezentanţii CJAS Galaţi au prezentat o radiografie a procesului de eliberare a cardurilor de sănătate la nivelul judeţului Galaţi. „Cardurile de sănătate, pentru asiguraţii din sistem, au venit la Galaţi, prin Poşta Română, în două tranşe, ultima în ianuarie 2015. Ele au fost iniţial împărţite prin Poştă, dar pentru cei negăsiţi acasă de Poştă, cardurile au fost aduse la casa judeţeană de sănătate. Noi am avut returnate 47.668 carduri. Până acum s-au distribuit 14.346 de carduri şi au rămas 33.322 carduri. Trebuie să le mulţumesc medicilor de familie din zona rurală a judeţului Galaţi, care au înţeles că le este greu asiguraţilor să se deplaseze din comune de la marginea judeţului, până la Galaţi. Aceşti medici au solicitat eliberarea cardurilor pentru asiguraţii pe care îi aveau pe liste. Medicii de familie din rural au distribuit 6.337 carduri, iar prin ghişeele de la CJAS am eliberat 8.009 carduri. Acum, în Galaţi, avem 26.713 carduri de distribuit cu cod de parafă şi mai avem 4.361 fără cod parafă. Aici le vom căuta noi localitatea şi să vedem la ce medici de familie s-au înscris între timp. Din cele 26.713, mai avem 2.148 carduri din alte judeţe, cele mai multe din Bucureşti. Este vorba de persoane care s-au mutat în alte localităţi şi cardul a venit la medicul unde au fost înscrişi iniţial. Şi în Galaţi, 30 din cei 101-102 medici de familie, au solicitat să distribuie cardurile prin cabinetele dumnealor. Înţelegem că sunt foarte aglomeraţi în această perioadă în care sunt multe afecţiuni respiratorii şi vin mai mulţi pacienţi la ei, dar cred că până se va face noua contractare, în aprilie, s-ar putea rezolva şi această situaţie. Pentru că sunt şi multe persoane ocupate, care nu reuşeau să îşi ia cardurile nici de la noi şi nici de la medicul de familie, în timpul programului, am eliberat cardurile, pe bază de tabel, unor reprezentanţi ai acestor firme, instituţii, gen Primărie, Prefectură, unităţi şcolare, unităţi de învăţământ, care ne-au solicitat asta. Sperăm în înţelegerea medicilor de familie, deoarece plata se va face în funcţie de activarea cardurilor cu servicii prestate asiguraţilor, aşa că este în interesul lor să contribuie la distribuţie.

La nivelul judeţului Galaţi, din totalul de 256 medici de familie, doar 70 nu au luat cardurile. După cum am spus, în mediul rural medicii s-au implicat mai demult în distribuţia cardurilor”, a precizat dr. Elena Vrabie, director Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi.

De la 1 mai va fi obligatorie folosirea cardurilor de asigurat la medic sau în spitale. Cei 32 de gălăţeni care au refuzat din motive religioase sau de altă natură primirea cardurilor, vor trebui să vină la fiecare trei luni la sediul CJAS pentru a primi adeverinţa care le atestă calitatea de asigurat.

presagalatibraila.com

Posted

Începe distribuirea cardurilor de sănătate către tecuceni

Aproximativ 1.900 tecuceni nu au primit  cardurile personale de sănătate care s-au distribuit prin Poștă. Venind în sprijinul acestor persoane, primarul, Gerhardt Daniel Țuchel, a intervenit pentru ca aceste carduri să fie transferate de la Casa Județeană  de Asigurări de Sănătate Galați în Tecuci. Cardurile sunt în prezent la Serviciul Public Local de Asistență Tecuci. Astfel li s-a  înlesnit tecucenilor  accesul la cardul de sănătate, scutindu-i de un drum la Galați. Mariana Manole, directorul Asistenței Sociale, a informat că distribuirea acestor carduri se va face începând de astăzi, 16 martie, la sediul instituției din strada Elena Doamna, nr.2, în intervalul orar 8,30-11. Posesorii acestor carduri de sănătate sunt rugați să aibă asupra lor cartea de identitate sau buletinul, după caz.

tecuceanul.ro

Posted

Cardul de sănătate nu a ajuns încă la zeci de mii de gălăţeni

* Documentul poate fi ridicat, de luni până vineri, de la Casa de Sănătate Galaţi * Odată distrus sau pierdut, înlocuirea cardului de sănătate costă 15,5 lei

Mai este doar o lună şi jumătate până când cardul naţional de sănătate va deveni singurul instrument pe baza căruia se vor acorda consultaţii în cabinetele medicale şi în spitalele de stat. Cu toate acestea, 28.746 dintre cele 435.775 de carduri tipărite pe numele gălăţenilor asiguraţi nu au ajuns încă în buzunarele titularilor.

Documentele se află în continuare la sediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi, de unde pot fi ridicate zilnic. Dacă nu aţi primit încă documentul prin poştă, puteţi merge la CJAS lunea, între orele 8,00 şi 18,30, marţea, miercurea şi joia, de la 8,00 la 16,30, şi vinerea, între 8,00 şi 14,00.

Din toate cardurile tipărite de Imprimeria Naţională pentru judeţul nostru, un număr de 387.380 au ajuns la gălăţeni prin intermediul poştei. Pentru că persoanele căutate nu au fost găsite acasă şi nici nu au venit să-şi ia cardurile de la oficiile poştale, restul de 48.395 de documente au fost returnate de la poştă la CJAS. 20.649 dintre ele au fost deja distribuite, fie direct de la casă, fie cu ajutorul medicilor de familie.

"Medicul nu trebuie să meargă la asigurat pentru a-i da cardul"

"Toţi medicii de familie din localităţile judeţului, cu excepţia municipiului Galaţi, au fost de acord să distribuie cardurile asiguraţilor pe care îi au în listele cu pacienţi. Odată ce pacientul vine la consult, medicul îi poate da cardul şi îl poate şi activa. Sub nicio formă nu s-a pus problema ca medicul să meargă acasă la asigurat pentru a-i da cardul. Şi în municipiul Galaţi, dintre cei 100 de medici de familie care au cabinete, 35 au fost de acord să distribuie documentele. Sperăm că şi restul medicilor vor înţelege că este şi în interesul lor să distribuie cardurile, având în vedere că de la 1 mai instrumentul devine obligatoriu", a precizat dr. Elena Vrabie, preşedintele CJAS Galaţi.

Zeci de refuzuri

Nu toţi gălăţenii sunt însă de acord cu informatizarea sistemului medical. Astfel, 35 de persoane au refuzat cardul de sănătate, motivându-şi decizia prin convingeri religioase sau de conştiinţă. În cazul acestora, lucrurile vor deveni mai complicate, cel puţin birocratic vorbind. Pentru a putea demonstra că sunt asiguraţi, ei vor fi nevoiţi să meargă o dată la trei luni la sediul CJAS, unde vor solicita o adeverinţă de asigurat. Totul în timp ce cardul are o valabilitate de cinci ani.

Ce informaţii conţine

Cardul primit de asigurat nu conţine informaţii medicale, ci doar datele de identificare în sistemul asigurărilor de sănătate. Acestea sunt: numele şi prenumele asiguratului, codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, numărul de identificare al cardului (CID), data naşterii şi termenul de valabilitate. "Doar la cererea asiguratului, medicul de familie poate inscripţiona pe cardul de sănătate date medicale. Acordul privind donarea de organe se realizează în baza legislaţiei în vigoare, care prevede declaraţia notarială şi înregistrarea acestui document în registrul donatorilor", a explicat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Cât costă cardul pierdut

Sunt şi gălăţeni care şi-au pierdut sau şi-au distrus deja cardul de sănătate, înainte ca documentul să devină funcţional. Ei sunt nevoiţi acum să plătească din propriul buzunar tipărirea şi aducerea unui nou card. Tipărirea şi inscripţionarea "buletinului de sănătate" costă 2,2 euro fără TVA, iar aducerea la asigurat alţi 2,74 lei. În total, un nou card de sănătate costă 15, 5 lei. Pentru cazurile în care cardul trebuie schimbat din cauza unor date greşit imprimate, asiguratul nu va plăti nimic.
Cardul de sănătate atestă calitatea de asigurat. Autorităţile susţin că, odată ce va deveni funcţional (1 mai - n.r.), instrumentul va reduce frauda existentă în prezent în sistemul sanitar.

viata-libera.ro

Posted

15.000 de "buletine de sănătate" au fost activate

Aproximativ 15.000 de carduri de sănătate au fost activate, de la începutul anului, de medicii de familie din judeţul Galaţi. Până la începutul lunii mai, atunci când cardul devine obligatoriu, ar trebui ca şi restul de până la 436.000 de documente să fie activate. Potrivit autorităţilor, activarea durează doar câteva minute şi se efectuează la medicul de familia cu ocazia unei consultaţii.

Totodată, cardul de sănătate nu a ajuns încă la zeci de mii de gălăţeni. Cu toate că mai este doar o lună şi jumătate până când "buletinul de sănătate" va deveni singurul instrument pe baza căruia se vor acorda consultaţii în cabinetele medicale şi în spitalele de stat. Este vorba despre 28.746 dintre cele 435.775 de carduri tipărite pe numele gălăţenilor asiguraţi.

Documentul poate fi ridicat, de luni până vineri, de la Casa de Sănătate Galaţi.

viata-libera.ro

Posted

În ce situaţie se blochează cardul de sănătate

"Dacă un asigurat va tasta codul PIN greşit de cinci ori, cardul de sănătate se va bloca", atrage atenţia preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi, dr. Elena Vrabie.

În acel moment este necesară intervenţia operatorilor dintr-un call center pus la dispoziţia medicului de familie, singurii care pot debloca cardul.

Deşi "buletinul de sănătate" abia a devenit funcţional, unii dintre gălăţeni deja au anunţat la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi că l-au pierdut sau deteriorat. Aceştia trebuie să plătească 15 lei pentru tipărirea unui nou card. Documentul este eliberat la 30 de zile după ce asiguratul a depus o cerere la sediul CJAS Galaţi.

Cardul de sănătate va deveni obligatoriu la 1 mai.

viata-libera.ro
 

  • 1 month later...
Posted

Peste 17.000 de gălăţeni nu au nici acum card de asigurat

De la data de 1 mai, tot ce înseamnă furnizare de serviciu medical se va face pe baza activării cardului de asigurat. Din păcate, până atunci, nu toți gălățenii îl vor avea. „Din cele 48.403 carduri returnate la CJAS, au fost distribuite un număr de 31.215. Nu au fost distribuite 17. 188 carduri care aparțin unor gălățeni. Din totalul de 256 medici de familie din județ, doar 40 de medici, toți din Galați, nu au decis să se implice în distribuirea cardurilor asiguraților de pe listele proprii. Reamintim că de la 1 mai este obligatorie folosirea cardului de asigurat pentru orice serviciu medical, fie că este în spital, la farmacie, la medicul de familie sau la cel specialist. Pentru persoanele care nu au intrat în posesia cardului, serviciul medical se va da pe baza unei adeverințe de asigurat care este valabilă trei luni. Pentru a veni în ajutorul populației, pentru a intra în posesia adeverinței, nu trebuie neapărat să se vină la ghișeele noastre. Se poate trimite cerere pe fax sau mail, care să conțină CNP-ul și numele solicitantului, iar adeverința va fi trimisă rapid pe mail sau fax”, a declarat dr. Elena Vrabie, director CJAS Galați.

La nivelul județului Galați au fost tipărite inițial și distribuite prin Poștă peste 400.000 de carduri. Din acestea, 48.403 au fost returnate către Casa de Asigurări de Sănătate. 50 de gălățeni au refuzat cardul mai ales din motive ce țin de religie. Date suplimentare și adrese de mail se pot găsi accesând site-ul casgl.ro.

presagalatibraila.com

Posted

De 1 mai, la Casa de Asigurări de Sănătate, program cu publicul pentru eliberare de carduri

În minivacanța de 1 mai, dată de la care intră în vigoare obligativitatea folosirii cardului de asigurat, la sediul Casei Județene de Asigurări Galați, conducerea a luat decizia să se asigure serviciul cu publicul  pentru eliberarea de carduri sau adeverințe și de 1 mai.

„Atât pe 1 mai, dar și pe  2 și 3 mai, la sediul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Galați se va asigura program cu publicul, între orele 8-16, pentru gălățenii care vor să intre în posesia cardului de asigurat sau a  adeverinței care înlocuiește acest card“, a precizat dr. Elena Vrabie, director CJAS Galați.

Cardul, absolut obligatoriu la internare

Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenşă “Sf. Apostol Andrei” atenționează populația asupra faptului că, începând cu data de 1 mai 2015, cardul de sănătate va deveni singurul instrument de validare şi decontare a serviciilor medicale prevăzute în pachetul de bază, pentru persoanele asigurate cu vârsta de peste 18 ani. Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei” atenționează populația asupra faptului că, începând cu data de 1 mai 2015, cardul de sănătate va deveni singurul instrument de validare şi decontare a serviciilor medicale prevăzute în pachetul de bază, pentru persoanele asigurate cu vârsta de peste 18 ani. Excepție fac cei care ajung în spital în cazuri de urgență medical. În rest, în asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice, cabinetele din policlinică, cardul va fi utilizat la momentul acordării serviciilor medicale. În asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile paraclinice, prezentarea cardului se va face la momentul recoltării probelor, pentru analizele de laborator sau la momentul efectuării investigațiilor (în cazul investigaţiilor de radiologie, imagistică medicală, explorări funcţionale şi medicină nucleară). În cazul spitalizării continue, precum și în cel al spitalizării de zi, la internarea și externarea din spital, pacienții sunt obligați să aibă asupra lor cardul de sănătate.

presagalatibraila.com

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.