dcp100168 Posted April 22, 2014 Posted April 22, 2014 Patronii pontoanelor au fost notificaţi să cureţe DunăreaMâine, comisarii Gărzii de Mediu vor avea o şedinţă cu reprezentanţii Serviciului de Gopospdărirea Apelor şi ai Primăriei Galaţi, pentru a stabili un set de măsuri în vederea curăţării fluviului de deşeuri. „Practic, responsabilitarea pentru curăţarea Dunării de deşeuri este împărţită - şi proprietarii pontoanelor care se află la malul apei ar trebui să cureţe, şi Primăria, în zona pe care o administrează, de pildă, la pontonul de ambarcaţiuni, dar şi alţi agenţi economici. Deja de luni am luat legătura cu administratorii pontoanelor şi i-am notificat să cureţe. Aceştia obiectează, spunând că nu ei au generat aceste deşeuri - lucru care este adevărat - dar, totuşi, mizeria se adună între parâmele acestor pontoane. Mizeria provine şi din amonte, de pe Dunăre, dar şi de pe râuri, precum Siretul, iar cantităţile sunt tot mai mari”, spune Marioara Gătej, comisar şef al Gărzii de Mediu Galaţi. Deşi comisarii de mediu, împreună cu reprezentanţi ISU şi SGA realizează de o lună verificări privind modul în care autorităţile locale înţeleg să menţină curate albiile râurilor ce trec prin fiecare localitate, rezultatul se vede acum cu ochiul liber pe Dunăre.Patronii teraselor plutitoare, mari gospodari!Faleza Dunării, locul preferat de promenadă al gălăţenilor, prezintă în aceste zile un spectacol mai puţin frumos: apele fluviului poartă cu ele resturi menajere, vegetale, PET-uri şi tot felul de alte ambalaje. Dacă bate vântul sau trec pe apă nave, murdăria este aruncată de valuri, pe uscat, însă de cele mai multe ori mizeria bălteşte între mal şi pontoanele de pe Dunăre, amenajate în restaurante şi terase. Astăzi, patronii restaurantelor plutitoare se apucaseră de treabă, dar într-un stil specific românesc: în loc să strângă mizeria adunată între parâmele propriilor pontoane, aceştia nu făceau decât să ridice parâmele, astfel încât mizeria să poată „scurge”, la vale, devenind astfel responsbailitatea altuia!Tonele de murdărie au fost observate de toţi gălăţenii ieşiţi la plimbare pe faleză: „Sigur că arată foarte urât! Autorităţile ar trebui să ia măsuri, Primăria, dar şi Sanepidul, toţi cei care sunt plătiţi din bani publici, nu? Mă uit că şi ăştia cu terasele au dat drumul la mizerie, să curgă, pe Dunăre, nu e normal aşa ceva!”, spune domnul George. „Şi oamenii sunt de vină, pentru că nu stau edilii să ne urmărească pe fiecare unde aruncăm PET-ul…, dar dacă omul nu are educaţie şi aruncă în Siret sau în Dunăre, de aia se ajunge la aşa ceva!”, spune şi Jenica Mimbler, o altă gălăţeancă venită cu nepoţica pe Faleză.Anul trecut, la comanda Primăriei Galaţi, Administraţia Porturilor Dunării Maritime a realizat acţiuni de curăţare a Dunării, cu una din navele de depoluare special achiziţionate printr-un proiect european, aşa că există şanse ca şi în acest an să se întâmple acelaşi luctru. „Sigur că APDM are acea navă cu care poate curăţa Dunărea de deşeuri, dar astfel de acţiuni se fac contra cost, la comanda cuiva... iar când vine vorba de bani, apar discuţii”, spune comisarul şef Mărioara Gătej.Totuşi, patronii teraselor plutitoare, care fac profit frumos în timpul verii de pe urma Dunării, ar trebui să contribuie şi ei financiar la acţiunile de curăţare a fluviului şi nu să se mulţumească să constate că pentru încă un an Primăria Galaţi este singura care plăteşte pentru aşa ceva.presagalatibraila.com
dcp100168 Posted April 26, 2014 Author Posted April 26, 2014 Administratorii pontoanelor curăţă, dar fără succes. Dunărea este, în continuare, mizerabilăIeri, apa Dunării era în continuare plină de PET-uri şi crengi în zona pontonului restaurant Del Mar, deţinut de şeful Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Galaţi, Răzvan Avram. „Am eliberat în fiecare zi, am tot chemat oameni cu bărcile ca să cureţe apa din jurul pontonului, însă apa aduce în continuare mizerie. Dacă s-a adunat iar mizerie, voi curăţa şi astăzi. Mi-aş dori să fie un baraj pe Prut sau pe Siret, astfel încât să nu mai vină atâta mizerie”, ne-a declarat patronul Del Mar.Totodată, potrivit comisarului-şef al Gărzii de Mediu, Mărioara Gătej, atâta timp cât Dunărea este în continuă creştere, nu s-a dat niciun termen în care administratorii pontoanelor să se conformeze măsurii de a curăţa de mizerie apa din jurul acestora.viata-libera.ro
Recommended Posts