Jump to content

Centre medicale de permanenţă, în judeţul Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Centrele medicale rurale, desfiinţate din lipsa banilor

Autoritatea de Sănătate Publică Galaţi va evalua, în următoarea perioadă, toate cele 14 centre de permanenţă medicală din judeţ pentru a se stabili care dintre ele vor fi închise. Decizia vine ca urmare a faptului că centrele respective nu sunt dotate corespunzător, iar lipsa banilor şi a personalului medical nu permite modernizarea lor. Astfel, aproximativ o treime dintre acestea îşi vor înceta activitatea, iar fondurile vor fi redirecţionate către două-trei centre de permanenţă judeţene, în vederea eficientizării activităţii. „În localităţile unde se va continua activitatea, în urma analizei din teritoriu, centrele vor beneficia de o dotare mult mai bună. Medicul coordonator va fi plătit, vor creşte şi salariile altor cadre medicale (acum se înregistrează un salariu mediu de 1.200 de lei), iar patru ambulanţe aflate la Serviciul Judeţean de Ambulanţă vor fi destinate doar solicitărilor primite pe 112 din zona centrelor de permanenţă respective, care însă vor trebui să fie confirmate de medicul de gardă“, explică Costinela Georgescu, director adjunct al Autorităţii de Sănătate Publică Galaţi.

Fonduri anuale în valoare de 100.000 de lei

Pentru întreţinerea unui asemenea centru medical sunt necesare fonduri cuprinse între 50.000 şi 100.000 de lei pe an. Printre localităţile care beneficiază de astfel de unităţi medicale se numără Scânteieşti, Independenţa şi Poiana, comune aflate la peste 50 de kilometri distanţă de spitalele din Tecuci şi Galaţi. Centrele de permanenţă au fost create în urmă cu cinci ani pentru a oferi servicii medicale de urgenţă populaţiei din zonele rurale, fiind finanţate de Ministerul Sănătăţii. Astfel, unităţile medicale respective sunt dedicate în primul rând cazurilor de urgenţă, care trebuie stabilizate până la sosirea ambulanţei. Programul unui centru de permanenţă este non-stop în timpul săptâmânii, iar în weekend până la ora 15.00.

http://www.evz.ro/articole/detalii-arti ... a-banilor/

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Din 14 centre de permanenta au ramas opt

Au disparut deja sase dintre cele 14 centre de permaneta din judet. Decizia a fost data la sfarsitul saptamanii dupa ce comisia mixta care a evaluat activitatea acestor unitati, dar si incadrarea lor in criteriile legate de distanta si accesibilitatea situarii centrelor, si-a dat verdictul.

Corod, Cudalbi, Tudor Vladimirescu, Pechea, Beresti, Brahasesti, Nicoresti si Fartanesti. Sunt localitatile care mai au centre de permanenta care au fost create acum aproape cinci ani pentru a oferi servicii medicale de urgenta populatiei din zonele rurale aflate la mare distanta de spitalele care au camere de garda. S-a vrut de fapt ca aceste centre de permanenta sa decongestioneze activitatea camerelor de garda ale spitalelor. "Nu toate cele 14 centre de permanenta care existau inainte aveau numar suficient de medici sau dotare corespunzatoare. Aici era foarte importanta implicarea autoritatilor locale care trebuia sa asigure spatii corespunzatoare desfasurarii activitatii de permanenta. Aceleasi autoritati locale trebuie sa asigure si personal auxiliar, ingrijitori, paznici, dar si o dotare minimala", a declarat dr. Costinela Georgescu, director adjunct al Autoritatii de Sanatate Publica Galati.

Decizia reducerii numarului de centre de permanenta a venit dupa ce s-a creat un comitet de conducere din care fac parte reprezentanti ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Autoritatii de Sanatate Publica, Serviciului Judetean de Ambulanta si consiliilor locale ale comunelor unde exista astfel de centre. Acest comitet a facut o evaluare a centrelor existente. Cele opt centre ramase se afla in comunitati in care autoritatile locale au demonstrat ca se implica activ in aceasta activitate. In plus cele opt centre ramase indeplinesc si criteriile legate de situare.

Este vorba despre faptul ca acum centrele de permanenta pot exista doar in zone rurale izolate si cu acces dificil sau in cele unde ambulantele nu ajung in situatii de urgenta in intervalul de timp trecut in indicatorii specifici. Aceste opt centre dispun acum si de ambulante proprii care pot fi apelate prin serviciul 112, dar pentru plecarea carora trebuie sa existe confirmarea medicului de garda din centru. Programul acestor centre de permanenta este in timpul saptamanii de la ora 15 la 8 dimineata si non-stop in zilele nelucratoare.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=10

Link to comment
Share on other sites

 • 9 months later...

Noul contract-cadru reînvie centrele de permanenţă

Acum câţiva ani, în judeţul Galaţi existau 14 centre de permanenţă, unităţi sanitare rurale care erau un fel de camere de gardă la satele izolate. După ce medicii de familie nu au mai fost obligaţi să facă pe rând de gardă în acestea, încet-încet, au mai rămas doar câteva în viaţă. De la 1 aprilie însă, Ministerul Sănătăţii a obligat iar medicii de familie să lucreze în aceste centre de permanenţă de pe raza localităţilor unde îşi au cabinetul individual. Aceasta este una dintre noutăţile pe care, de la 1 aprilie, le aduce noul contract-cadru în Sănătate, cel care stabileşte practic cadrul legal pentru acordarea asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pe parcursul acestui an. În actul normativ se specifică participarea obligatorie a medicilor de familie la asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă, în afara programului de lucru a cabinetelor medicale individuale. Prin aceste centre se asigură accesul pacienţilor la servicii de asistenţă medicală primară indiferent de oră şi de zonă şi se se reduce numărul de cazuri cu evoluţie nefavorabilă şi decesele a căror producere este favorizată prin neasigurarea în timp util a asistenţei medicale. "În acest moment în judeţul Galaţi mai funcţionează patru dintre cele 14 centre de permanenţă care fuseseră înfiinţate. Este vorba de centrele de permanenţă din localităţile Tudor Vladimirescu, Corod, Bereşti Meria şi Cudalbi. Reintroducerea obligativităţii de a se face de gardă în aceste centre creează premisele redeschiderii celorlalte sau a altora noi, evident în comunităţile unde autorităţile locale sunt dispuse să asigure sprijin celor medicale, câştigând astfel asistenţă medicală non-stop pentru cetăţenii din zonă", a declarat dr. Costinela Georgescu, director în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. O altă nouă prevedere a contractului-cadru pe 2009, legată tot de medicii de familie, este extinderea de la 3 luni la 6 luni a termenul maxim în care medicul de familie nou venit, care a încheiat contract de furnizare de servicii medicale pentru lista constituită până la data încheierii contractului, este obligat să înscrie numărul minim de asiguraţi şi persoane beneficiare ale pachetului minimal de servicii medicale. Asta nu poate decât să ajute noii medici care vin mai ales în zonele unde se simte lipsa lor. În mediul rural al judeţului mai sunt necesari doi medici de familie: unul la Brăhăşeşti şi altul la Cavadineşti.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=9

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

În Galaţi mai există cinci centre de permanenţă

Gălăţenii din mediul rural au, în prezent, acces la servicii medicale din cinci centre de permanenţă la: Cudalbi, Corod, Tudor Vladimirescu, Bereşti şi Băleni.

Ce sunt aceste centre? Sunt cabinete medicale care se bucură 24 de ore din 24 de prezenţa unui medic de familie, secondat de o asistentă. Teoretic, aceste centre deservesc şi localităţile limitrofe, deşi se întâmplă destul de rar ca pacienţi de la mare distanţă să ajungă la cabinete, mai ales pe timpul nopţii. De regulă, la centrul de permanenţă ajung pacienţii care au probleme acute de sănătate, dar a căror stare nu reprezintă o urgenţă medicală majoră. În cazul în care tratarea pacientului presupune competenţe superioare celor pe care le are medicul de familie, greul va cădea tot în sarcina personalului de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi. Scopul declarat al centrelor de permanenţă este însă tocmai degrevarea UPU de cazurile care nu reprezintă urgenţe majore. Acest lucru nu înseamnă, totuşi, că puteţi să mergeţi la centrul de permanenţă la ora 3 dimineaţa, ca să cereţi o reţetă compensată pentru o afecţiune cronică sau să solicitaţi un examen de bilanţ. Toate acestea le veţi face tot pe bază de programare, la cabinetul medicului dumneavoastră de familie.

Medicii şi gărzile

Mai multe despre organizarea acestor centre ne-a spus directorul DJSP Galaţi, dr. Valentin Boldea. „La nivel de judeţ avem circa 30 de medici care fac permanenţă. Durata gărzii unui medic de familie din centrul de permanenţă variază în funcţie de zi. De luni până vineri, garda începe la ora 15.00 şi se termină de ora 8.00, în ziua următoare. În weekend, garda durează 24 de ore. Judecând după adresabilitate, putem vedea dacă existenţa unui astfel de centru este sau nu necesară în zona respectivă. Spre exemplu, eu am făcut permanenţă în Centrul de la Cudalbi, unde aveam până la 30-40 de consultaţii pe noapte. Ceea ce justifică pe deplin existenţa centrului”, a precizat dr. Boldea.

Permanenţa revine în oraşul nostru

„Lucrăm în acest moment, la o strategie care să ne permită deschiderea unor centre de permanenţă în oraş. Pentru început va fi vorba despre două sau trei astfel de cabinete. Unul va fi cu siguranţă la Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi, lângă UPU, iar un altul la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii, în sprijinul CPU (Compartimentului de Primiri Urgenţe). În cazul în care se va dovedi necesar, vom mai putea deschide şi alte centre. Trebuie să identificăm şi locaţii centrale, care să permită populaţiei accesul la serviciile medicului de familie din centru”, conchide dr. Boldea.

http://www.viata-libera.ro/articol-Medic_de_familie_24_de_ore_din_24__2.html

Link to comment
Share on other sites

Pai cate comune exista in judetul Galati? Omenesc ar fi trebuit sa existe in fiecare sat. Sau, macar in fiecare comuna. Ca noi am dat banii. Si daca eu nu am folsit in 40 de ani nici macar 1%, trebuia ca restul sa fie folosit de ?dl.Gheorghe din satul X care nu a putut, din cauza nesimtitilor de la putere, azi UDMR = bozgori = inamici ai romanilor, unde traiesc. Si asta nu se transmite la UE? Sau ne miram ca aia ne suspecteaza!

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Mai mulţi bani pentru medicii din centrele de permanenţă

Începând cu 1 iunie 2011, vor intra în vigoare noi reguli pentru desfăşurarea activităţii medicilor de familie în centrele de permanenţă. Ministerul Sănătăţii a publicat proiectul de Ordin pentru aprobarea Normelor metodologice cu privire la asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă. Sunt mai multe modificări în proiect, una referindu-se la retribuirea celor ce lucrează în aceste centre.

Conform proiectului, un medic de familie va primi un tarif orar de 12,8 lei/oră indiferent de gradul profesional, faţă de 10 lei/oră aşa cum era prevăzut în prezent, tarif din care medicul era obligat să plătească şi utilităţile centrului. În cazul asistenţilor medicali, tariful acestora se va calcula în funcţie de salariul negociat indiferent dacă aceştia se află în contract cu casele de asigurări sau sunt angajaţi numai în serviciul de gardă, dar tariful nu va fi mai mic de 8 lei/oră. Ca o noutate, în cazul centrelor de permanenţă care sunt organizate în cabinetele medicilor de familie, aceştia primesc, în plus, încă 6,4 lei/oră.

„Dacă se vor respecta aceste condiţii privind retribuirea nu cred că în Galaţi vom avea probleme cu oreganizarea centrelor de permanenţă, cel puţin din punctul de vedere a asigurării asistenţei medicale. Deocamdată, la nivelul judeţului Galaţi avem cinci centre de permanenţă funcţionale. E vorba de cele din localităţile Cudalbi, Tudor Vladimirescu, Corod, Băleni şi Bereşti. Alte patru centre de permanenţă urmează să fie deschise la Tecuci, Iveşti, Vlădeşti şi Cavadineşti”, a declarat dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Centre de permanenţă în pregătire la Brăneşti, Oancea şi Cavadineşti

În judeţul Galaţi există 5 centre de permanenţă la: Cudalbi, Corod, Tudor Vladimirescu, Bereşti şi Băleni. Gărzile sunt asigurate, în prezent, de circa 30 de medici de familie.

La jumătatea lunii februarie, directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi, dr. Valentin Boldea (FOTO), ne informa că astfel de centre s-ar putea înfiinţa şi în alte comune, dar şi în oraşele Galaţi şi Tecuci, de preferinţă în vecinătatea Unităţilor sau Compartimentelor de Primiri Urgenţe.

„Lucrăm la înfiinţarea unor centre de permanenţă la Brăneşti, Oancea şi Cavadineşti. Am încercat şi la Iveşti, dar aşteptăm mai multă implicare din partea autorităţilor locale. În oraşe, ideea nu a prins deocamdată”, a declarat dr. Valentin Boldea.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Mai puţini bani pentru medicii de familie în centrele de permanenţă

Începând cu această săptămână, au intrat în vigoare noile norme care reglementează funcţionarea centrelor de permanenţă din întreaga ţară, deci şi a celor din judeţul Galaţi, de la: Cudalbi, Corod, Tudor Vladimirescu, Bereşti şi Băleni.

Astfel, potrivit normelor, se primesc 12,8 lei pe ora de gardă în centrul de permanenţă, indiferent de gradul de calificare, faţă de numai 10 lei, până acum. Dacă centrul de permanenţă este organizat în cabinetul unui medic de familie, acesta va primi în plus 6,4 lei pe ora de gardă. S-au stabilit noi norme şi pentru plata asistentelor: nu mai puţin de 8 lei pentru o oră de gardă.

Potrivit declaraţiei directorului-executiv al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi, dr. Valentin Boldea, legea nu aduce o creştere a venitul medicului de familie, ci dimpotrivă. Nu putem decât să sperăm că cei circa 30 de medici care asigură permanenţa vor fi de acord să îşi continue gărzile.

În ţară funcţionează alte 83 de centre de permanenţă, în afara celor din judeţul Galaţi, iar Ministerul Sănătăţii doreşte să înfiinţeze încă 60. Printre ele s-ar putea număra şi cele din planurile DJSP Galaţi. „Am primit deja actele pentru înfiinţarea unui centru de permanenţă la Bălăşeşti şi, din câte ştiu, autorităţile locale au amenajat spaţii cu această destinaţie şi la Brăneşti şi Cavadineşti. Urmează ca medicii să ne prezinte documentaţia specifică”, a mai spus dr. Boldea.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Centre de permanenţă la Bălăşeşti şi Cavadineşti

La Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică s-a depus deja documentaţia pentru înfiinţarea a două noi centre de permanenţă, pe lângă cele deja funcţionale de la Cudalbi, Corod, Tudor Vladimirescu, Bereşti şi Băleni.

Detalii ne-a oferit directorul-executiv al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi, dr. Valentin Boldea. „După cum se ştie, la începutul anului se modificaseră normele privind centrele de permanenţă, iar medicii de familie erau obligaţi să desfăşoare activitate în aceste centre de permanenţă. Datorită protestelor medicilor, această obligativitate a fost scoasă din legislaţie, astfel că aceştia pot opta acum pentru activitatea într-un astfel de centru. Din fericire, modificările nu au influenţat în mod negativ activitatea din acest sector.

Pe lângă cele 5 centre de permanenţă care există în judeţ, vom mai deschide în curând încă 3 sau 4. La DJSP s-a depus deja documentaţia pentru 2 noi centre: unul la Bălăşeşti şi un altul la Cavadineşti, ambele zone îndepărtate de oraşul Galaţi şi destul de izolate. Centrele vor fi deservite de 5 până la 7 medici de familie”, a precizat dr. Boldea.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Două noi centre de permanenţă la Galaţi pentru medicii de familie

Aproape 40 de centre de permanenţă au fost înfiinţate la nivel naţional din 1 iunie, când au intrat în vigoare noile reglementări ale Ministerului Sănătăţii privind organizarea acestor unităţi sanitare.

Cele mai multe unităţi au fost deschise în judeţele Botoşani (şapte) şi Satu Mare (şase). În Teleorman au fost înfiinţate patru centre, iar în judeţele Hunedoara, Braşov şi Vâlcea au fost organizate câte trei astfel de unităţi. De asemenea, în judeţele Mureş, Galaţi şi Sălaj au fost înfiinţate câte două centre de permanenţă, iar în Giurgiu, Brăila, Cluj, Argeş şi Bihor câte un centru.

curentul.ro

Link to comment
Share on other sites

Galaţiul va avea opt centre de permanenţă

Judeţul Galaţi va avea, începând cu această săptămână, alte două centre de permanenţă, pe lângă cele cinci deja funcţionale, de la Cudalbi, Corod, Tudor Vladimirescu, Bereşti şi Băleni. Detalii ne-a oferit directorul-executiv al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi, dr. Valentin Boldea. „Este vorba, în primul rând, despre centrul de permanenţă de la Băleni, care este deja funcţional. Cel de la Cavadineşti urmează să se deschidă în două sau trei zile. De asemenea, tot în decurs de două-trei zile sperăm să putem deschide şi centrul de la Brăneşti”, spune dr. Boldea.

„Ministerul Sănătăţii ne-a informat că putem înfiinţa, la nivel de judeţ, oricâte centre de permanenţă ne sunt necesare. Finanţarea nu va fi o problemă. Din punct de vedere al costurilor, un centru de permanenţă are nevoie de circa 17.000 lei pentru un an, plus alţi 3.000 lei pentru trusa medicală. Banii sunt asiguraţi direct de Ministerul Sănătăţii, prin Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate”, mai spune dr. Boldea.

Avem acum circa 40 de medici de familie care fac permanenţă în aceste centre, faţă de doar 30 la începutul anului. Un medic de familie poate face permanenţă în maxim două centre, potrivit regulamentului impus de către DJSP.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Centrele de permanenţă din judeţul Galaţi funcţionează mai mult cu numele
Medici de gardă lipsă, uşi închise sau condiţii improprii de acordare a asistenţei. Sunt concluziile la care au ajuns reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi în urma unui control-fulger efectuat zilele trecute la cele opt centre de permanenţă care funcţionează pe teritoriul judeţului. Punctele unde locuitorii mai multor comune ar trebui să primească asistenţă medicală la orice oră din zi şi din noapte s-au dovedit a fi, într-o majoritate covârşitoare, doar nişte simple teorii, realitatea găsită la faţa locului fiind una dezastruoasă.
"La Băleni şi Cudalbi am găsit uşile cu lacăt pe ele. La Corod, era doar asistentul medical, dar medicul, care locuieşte vizavi, a venit imediat la centru. La Bereşti am găsit-o tot pe asistentă, iar în locul medicului de gardă s-a prezentat medicul din localitate, care a spus că îi ţine locul câteva ore. La centrul de la Cavadineşti, am găsit-o doar pe femeia de serviciu, care se pregătea să facă focul în ideea că poate vine medicul de gardă", ne-a detaliat dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.
Centrul de la Brăneşti ar putea fi închis
O situaţie aparte, extrem de gravă din perspectiva echipei de control, există la centrul de permanenţă de la Brăneşti, unde centrala termică este defectă aşa că este imposibil ca acolo să poată fi făcute consultaţii medicale. "L-am găsit pe medicul de gardă acolo, dar era un frig crâncen, deoarece sistemul de încălzire este defect. Avem în vedere suspendarea activităţii acestui centru până la remedierea problemei. Îi înţeleg pe primari că vor centre de permanenţă, dar acestea trebuie să funcţioneze corespunzător", a menţionat dr. Boldea.
Lipsa medicului de gardă a fost constatată şi la Bălăbăneşti, în timp ce singurul centru care funcţiona normal a fost cel din Tudor Vladimirescu.
Coordonatorii celor opt centre împreună cu reprezentanţi ai primăriilor sunt astăzi convocaţi la o şedinţă la DSP pentru discutarea concluziilor controlului şi identificarea unor soluţii de remediere.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Ce scuze au găsit medicii de gardă care lipseau de la centrele de permanenţă
A întârziat pentru că a pierdut microbuzul, iar permisul de conducere este suspendat, este însărcinată în luna a noua, i s-a făcut, subit, rău ori… a descoperit că are botez în ziua în care era de gardă! Cam acestea sunt explicațiile pe care le-a primit şeful DSP Galați, Valentin Boldea, de la medicii coordonatori ai centrelor de permanență din județ, la şedința desfăşurată în această după-amiază. Şedința a fost convocată şi în prezența primarilor comunelor respective, după ce jumătate din centrele de permanență inspectate inopinat de DSP erau închise.
„Din cele opt centre, câte sunt în județ, am inspectat şase. La două din centre, la Cudalbi şi Băleni, uşa era închisă, iar la Brăneşti doctorul abia venise, probabil aflase de control, căci clădirea era înghețată, erau cel mult opt grade Celsius acolo, nu se putea sta… Medicii au venit cu tot felul de explicații, dar cea mai interesantă a fost că a descoperit că are botez exact în ziua în care era de gardă. Medicii care nu vor să lucreze în centre, deci nu au nevoie de bani, pot să plece. Noi vrem să lucrăm cu oameni care doresc să muncească. Dacă, în locul controlului DSP erau pacienți care chiar aveau nevoie de ajutor medical, ce se întâmpla?”, a spus Valentin Boldea, precizând că medicilor care nu au fost găsiți la post li s-a tăiat din ştatul de plată banii pe respectiva gardă. „Vrem să demonstrăm că şi în mediul rural se face asistență medicală, iar centrele trebuie să funcționeze aşa cum au fost gândite, de luni până vineri de la 15.00 la 8.00 dimineața, iar sâmbătă şi duminică, de la 8.00 dimineața până a doua zi la 8.00”, a mai spus Boldea.
Pe de altă parte, medicii spun că le este destul de greu să fie punctuali la program, în condițiile în care fac naveta, iarna drumurile sunt pline de zăpadă, iar „benzina cheltuită nu ne-o decontează nimeni”. „Eu locuiesc de 40 de ani în Corod şi colega mea, de 33 de ani. De aceea putem fi mereu la program, dar suntem cazuri fericite. Mulți doctori fac naveta şi… sunt întârzieri”, spune medicul Adrian Şorici. Ioana Dinu, medic coordonator al centrului din Cudalbi, spune că „pe colega mea care era de gardă nu a găsit-o controlul la post. Dânsa a trimis o notă explicativă - este însărcinată în luna a noua, are permisul suspendat şi a pierdut microbuzul, aşa că a aşteptat două ore până a venit alt microbuz. Dar a ajuns pe la unsprezece noaptea, dovadă că dimineață, când am venit eu, era cald în cabinet… Dar sigur că se întârzie… Colega mea locuieşte la Galați şi are şi cabinet la Pechea”.
Maşini de serviciu şi camere de luat vederi pentru supraveghere
Şi primarul comunei Corod, Vasile Cârjeu, spune că „poate că autoritatea sanitară ar putea ajuta măcar cu o maşină de serviciu, pentru ca deplasarea medicilor să se facă mai uşor”. Ioana Dinu râde amar când aude de aşa ceva: „Nu cred că se va face aşa ceva. Măcar benzina să ne-o putem deconta”. Pe de altă parte, şeful DSP Galați spune: „Medicii de la centrele de permanență sunt plătiți aproape mai bine decât o gardă la spital şi nu trebuie să spun că din punct de vedere al volumului de muncă nu se compară. Uneori, la centrul de permanență singurul efort este să stai acolo. Dar nu avem nevoie de medici care doar vor să apară pe ştate de plată, dar să doarmă acasă!”.
Valentin Boldea spune că astfel de situații nu s-ar mai întâlni dacă medicii ar putea fi supravegheați. De aceea, şeful DSP se gândeşte la o posibilă soluție - instalarea unei camere de luat vederi la fiecare centru, aparat care se poate conecta la internet şi prin intermediul căruia poate fi verificată oricând prezența medicului de gardă.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

DSP a suspendat activitatea din două centre de permanenţă

Două din cele opt centre sanitare de permanenţă din judeţul Galaţi nu mai funcţionează în prezent, după ce Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a decis suspendarea temporară, a activităţii lor. Potrivit şefului DSP Galaţi, dr. Valentin Boldea este vorba despre centrele din comunele Cudalbi şi Brăneşti. „La Cudalbi, situaţia se va remedia cât de curând. Acolo centrul a fost închis temporar pentru că medicul de acolo nu făcea gărzi. La Brăneşti situaţia este mult mai gravă, nu este prima oară când suspendăm activitatea lui”, a declarat şeful DSP Galaţi, Valentin Boldea. Acesta s-a referit şi la controalele făcute în luna martie a.c., de DSP, la centrele de permanenţă. În urma verificărilor din teren,  din primăvară, inspectorii sanitari au descoperit că centrele de permanenţă din Cudalbi, Băleni şi Brăneşti erau închise, deşi, potrivit legii, programul acestora ar trebui să fie  de luni până vineri de la 15.00 la 8.00 dimineața, iar sâmbătă şi duminică, de la 8.00 dimineața până a doua zi la 8.00.

În această săptămână, DSP continuă audierea medicilor din centrele de permanenţă, după care, la final, raportul va fi înaintat şi Ministerului Sănătăţii. „Am aflat că Ministerul Sănătăţii vrea să crească adresabilitatea centrelor de permanenţă, însă pentru acest lucru centrele trebuie să aibă dotări. În plus, ele trebuie înfiinţate în zone cu mulţi locuitori. De pildă, din punctual meu de vedere, centrul din Bălăşeşti nu se justifică, deoarece deserveşte doar o comunitate de 2.000 de locuitori… Apoi, la Brăneşti este clar că autorităţile nu pot asigura funcţionarea centrului. Mai degrabă s-ar justifica un centru de permanenţă în zona Fârţăneşti-Măstăcani”, a declarat şeful DSP Galaţi, Valentin Boldea.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 6 years later...

Centrele de permanență din Galați, tot mai solicitate

Peste 32.000 de pacienți au apelat la centrele de permanență din județul Galați, pe parcursul anului trecut. Datele Direcției de Sănătate Publică (DSP) Galați arată astfel o creștere importantă a prezentărilor în aceste unități sanitare, în comparație cu anul 2018. În județul nostru funcționează opt centre de permanență, majoritatea în zone cu un acces deficitar la servicii medicale.

32.200 de pacienți s-au prezentat, anul trecut, în cele opt centre de permanență din județul Galați, în creștere cu aproape 8.000 față de anul precedent. În 2019, 19.627 de persoane au solicitat asistență medicală în aceste unități sanitare, pe parcursul zilelor lucrătoare, iar alți 12.573 de pacienți, în zilele nelucrătoare. Așa cum sugerează și numele lor, centrele de permanență au fost gândite să asigure asistența medicală primară atunci când cabinetele medicale de familie nu au program. De asemenea, o parte dintre cazurile care înainte se prezentau la camerele de gardă ale spitalelor au fost preluate, în ultimii ani, de aceste centre.
"Pentru 384 de pacienți prezentați, anul trecut, în centrele de permanență din Galați, s-a eliberat bilet de trimitere către alte specialități, 21.876 de pacienți au primit tratament la sediul centrelor, pentru 246 de persoane a fost solicitată ambulanța de transport, iar pentru 69 de oameni a fost nevoie de chemarea unui echipaj medical de urgență", se arată într-un raport al DSP Galați.
Cele opt centre de permanență din județul Galați aflate în relații contractuale cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate funcționează în localitățile: Galați, Tudor Vladimirescu, Cudalbi, Corod, Berești, Băleni, Cavadinești și Vlădești. Centrele din Galaţi şi Bereşti acoperă o zonă locuită de peste 300.000 de persoane. Celelalte șase unități deservesc 25 de localităţi din mediul rural, sate a căror populaţie însumează în jur de 90.000 de locuitori. Toate aceste centre medicale au fost înfiinţare printr-un ordin emis în 2011.
Gărzile sunt asigurate de medici de familie și de asistenți medicali angajați în cabinetele de medicină de familie. O listă cu datele de contact ale tuturor centrelor de permanență din județul Galați este disponibilă pe pagina de internet a DSP Galați, în partea dreaptă, la rubrica ”Centre de permanență”. Tot aici sunt publicate, periodic, și gărzile din respectivele unități sanitare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

Mulți medici de familie din comunele județului nu respectă programul de lucru

O acțiune de control comună a Direcției de Sănătate Publică (DSP) și Casei Județene pentru Asigurări de Sănătate (CJAS) Galați pentru verificarea modului în care medicii de familie care asigură asistența medicală în comunele județului a dus la o constatare surprinzătoare: la niciunul dintre centrele medicale de permanență care au fost verificate medicii de familie nu își respectă programul de lucru.

„Urmare a acțiunii, s-a constatat faptul că în nicio unitate medicală verificată nu era respectat programul de lucru corespunzător graficului de gărzi întocmit de coordonatorul centrului și transmis CAS Galați, nefiind prezent niciun medic la momentul controlului.

Surprinderea este cu atât mai mare cu cât unuia dintre medicii absenți, aflat în relație contractuală cu CAS Galați ca furnizor de servicii de medicină primară (medic de familie), i-a fost reziliat contractul pentru absențe repetate de la cabinet. În prezent, acesta a contestat decizia, desfășurându-și în continuare activitatea până la pronunțarea instanței competente”, se spune în comunicatul CJAS Galați.

Potrivit CJAS, cei trei medici, din comunele Vlădești și Cavadinești și orașul Berești, care au înteles să-și nesocotească obligațiile, vor fi sancționați conform prevederilor legale, precum și cu reținerea sumei reprezentând contravaloarea orelor de gardă ce trebuiau efectuate.

Ca urmare a constatărilor acestei acțiuni de control, George Toderașc, directorul general al CJAS Galați, aduce la cunoștința furnizorilor de servicii medicale aflați în relație contractuală cu CJAS faptul că în perioada următoare vor fi continuate controalele, cu tematici similare și nu numai.

Acțiunile au ca scop verificarea respectării obligațiilor furnizorilor și asigurarea corespunzătoare a serviciilor medicale oferite populației, motiv pentru care recomandă respectarea programului de lucru declarat, cu atât mai mult cu cât contextul epidemiologic actual a scăzut adresabilitatea cetățenilor către unitățile medicale.

Directorul CJAS Galați „îi apreciază pe cei ce au ales această profesie nobilă și consideră că cele trei cazuri identificate nu trebuie să umbrească activitatea celorlalți colegi, fiind numeroase situațiile lăudabile”.

galati365.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 5 weeks later...

Centru de permanenţă din Galaţi, găsit închis pentru a doua oară în ultima lună

Casa de Asigurări de Sănătate Galaţi şi Direcţia de Sănătate Publică Galaţi au verificat dacă medicii respectă programul din centrele de permanenţă din comunele Corod, Cudalbi şi Vlădeşti. Deoarece unul dintre centre din Vlădeşti a fost găsit închis, medicul care nu a respectat programul va fi sancţionat. Este a doua sancţiune aplicată cadrelor medicale din centru menţionat.

Practic, Casa de Asigurări de Sănătate Galaţi şi Direcţia de Sănătate Publică Galaţi au reluat verificările la centrele din Corod, Cudalbi şi Vlădeşti. În urmă cu o lună, centrele au fost găsite închise. În ianuarie, situaţia s-a repetat doar la Vlădeşti. „Dacă în urma cu o lună reprezentanţii celor două instituţii au avut neplăcuta surpriză să constate absenţa de la program a medicilor celor 3 unităţi, controlul din data de 20.01.2020 dovedeşte că acţiunea de la finele anului trecut a avut rezultatele aşteptate.  Astfel, la momentul controlului, centrele de permanenţă din Corod şi Cudalbi ofereau servicii medicale populaţiei. A fost repetat controlul la unitatea din comuna Vlădeşti şi, nici de această dată nu era respectat programul de lucru corespunzător graficului de gărzi întocmit de coordonatorul centrului şi transmis CAS Galaţi”, au anunţat reprezentanţii CJAS.

Un medic de familie a fost sancţionat şi nu va fi plătit pentru orele în care a lipsit de la program. „Medicul ce nu şi-a respectat obligaţiile contractuale şi datoria faţă de membrii comunităţii locale va fi sancţionat conform prevederilor legale. Totodată, acestuia nu îi vor fi plătite sumele reprezentând contravaloarea orelor de gardă ce trebuiau efectuate. Facem precizarea că cele două sanţiuni aplicate pentru absenţă la unitatea din comuna Vlădeşti nu au fost aplicate aceluiaşi medic de familie. Cu ocazia deplasării, inspectorii CAS Galaţi au efectuat şi un control operativ la cabinetul unui medic de familie ce avea declarat programul de lucru la cabinet până la ora 22. Absenţa acestuia de la program va fi sancţionată în concordanţă cu prevederile contractuale”, au precizat cei de la CJAS.

Acţiunile de control vor continua.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Bătaie de joc, pe banii asiguraților. Centru de permanenţă, găsit din nou fără medic

Mai multe controale recente au scos la iveală nereguli peste nereguli petrecute în unele centre de permanență din județul Galați. Nu ne referim la calitatea actului medical de care au parte pacienții care apelează la aceste unități medicale, ci la faptul că medicul care ar trebui să asigure garda nici măcar nu este de găsit în centru, deși este plătit din Fondul Național de Asigurări de Sănătate pentru acest lucru. Astfel, doctorul încasează, lună de lună, bani pentru un serviciu acordat doar fictiv.

Ultima acțiune de control de acest fel a avut loc pe 19 februarie. Angajați ai Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Galați și ai Direcției de Sănătate Publică Galați au verificat modul în care sunt respectate gărzile medicale în trei centre de permanență din județ.

Au fost verificate centrele din Cavadinești, Bălăbănești și Corod. "Dacă la Corod și Bălăbănești s-a constatat că asistența medicală era asigurată, nu același lucru se poate afirma în cazul centrului de la Cavadinești. La acesta, medicul nu era prezent la gardă, iar asistentul prezent nu era același cu cel din graficul de gărzi comunicat către coordonator. Prin urmare, absența medicului va fi sancționată conform prevederilor legale. În plus, CAS Galați nu îi va plăti sumă reprezentând contravaloarea orelor de gardă ce trebuiau efectuate", se arată într-un comunicat al CAS Galați.

În decembrie 2020, Centrul de permanență din Cavadinești a fost verificat pentru prima oară, în cadrul altui control. Și atunci, echipa de inspectori a descoperit că "nu era asigurată continuitatea asistenței medicale primare în regim de gardă, fiind constatată absența unui alt medic".

Atitudinea medicului, "dezamăgitoare"

"Având în vedere constatările ultimelor două controale, o concluzie ce poate fi trasă în momentul de față este aceea că centrele cu deficiențe de funcționare rămân în continuare o pată în ceea ce privește prezența medicilor. Este dezamăgitoare atitudinea medicului de familie care trebuia să asigure continuitatea asistenței medicale primare în regim de gardă la Centrul de permanență din comuna Cavadinești, cu atât mai mult cu cât și la deplasarea pe care am efectuat-o personal la toate centrele din afara municipiului, cu o săptămână înainte, acest centru a fost în neregulă.

Nu susțin ideea finanțării unor servicii medicale doar pe hârtie și, în calitate de reprezentant al Casei de Asigurări de Sănătate Galați, nu sunt de acord să îngăduim aceste practici", a precizat George Toderașc, directorul general al CAS Galați.

Faptul că astfel de nereguli au fost descoperite cu ocazia fiecăruia dintre controalele făcute în ultimele luni, ne face să credem că nerespectarea gărzilor în centrele de permanență din Galați este o obișnuință și nu o excepție de la regulă. În cazul în care v-ați lovit de astfel de probleme, așteptăm să ni le semnalați la adresa de email remus@viata-libera.ro.

În funcție de numărul de gărzi efectuate - sau presupus efectuate - în Centrul de permanență de la Cavadinești, medicii au primit, în luna ianuarie, sume cuprinse între 4.080 de lei și 9.116 lei, bani decontați de CAS Galați.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Continuă controalele la centrele de permanenţă din judeţ

Echipa mixtă de control ale Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Galaţi şi ale Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi au continuat acţiunile de verificare a continuităţii asistenţei medicale primare în regim de gardă la 3 centre din judeţul Galaţi. Echipa s-a deplasat pe 16 martie 2021, la unităţile din comunele Bălăbăneşti şi Cavadineşti, precum şi la cea din oraşul Bereşti, centre care au mai fost verificate de cele două instituţii.

Dacă, anterior, în cazul ultimelor două unităţi au fost identificate deficienţe în desfăşurarea activităţii, cauzate de absenţa medicilor de familie, cu această ocazie s-a constatat că toţi medicii erau prezenţi şi era asigurată continuitatea asistenţei medicale primare în regim de gardă. Facem precizarea că, după controalele precedente, medicilor ce efectuau garda la centrele din Bereşti şi Cavadineşti şi au fost găsiţi în neregulă le-au fost aplicate sancţiuni, ca urmare a nerespectării programului de lucru corespunzător graficului de gărzi.

„Rezultatul controalelor din această lună dovedeşte intrarea în normalitate, în ceea ce priveşte activitatea centrelor de permanenţă verificate. Faptul că nu a fost cazul să fie aplicate sancţiuni din nou este o dovadă a asumării responsabilităţii de către medicii de familie, care au încheiat contracte cu CAS Galaţi pentru asigurarea acestui tip de servicii. Iată că, prin eforturile comune ale tuturor celor implicaţi, reuşim să apropiem furnizorii de asistenţă medicală de comunităţile locale, respectiv de pacienţi. Trebuie să menţionez că un rol important l-au avut şi reprezentanţii acestei categorii socio-profesionale, atât Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie, cât şi Preşedintele Asocieţiei Patronatului Medicilor de Familie“, a declarant directorul general al CAS Galaţi, George Toderaşc.

Acţiunile de control vor continua. Acestea vor fi extinse şi la alte categorii de furnizori de servicii medicale.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.