Jump to content

Paştele blajinilor, tradiţie şi ţigăneală


Recommended Posts

Paştele Blajinilor

Imediat după Duminica Tomii, creştinii ortodocşi sunt în comuniune şi în rugăciune cu cei din veac adormiţii, cu blajinii. În general, cultul morţilor la poporul nostru ţine de credinţa în nemurirea sufletului, în învierea de după moarte. Credinţa în nemurire nu e un caz particular la noi, ci la mai toate popoarele lumii, care cred că dincolo de moartea fizică, sufletul nostru dăinuie în veşnicie. Această „universalitate a credinţei o întâlnim, ne spune părintele profesor Ene Branişte, la vechii perşi, la greci, la romani, iar odată cu creştinismul i s-a adăugat credinţa într-o judecată a sufletelor după moarte...”

Grija neamului nostru pentru viaţa de după moarte, pentru mântuire a făcut ca religia creştină să nu stea sub tirania sfârşitului. Creştinul român nu se teme de moarte, el ştie că sufletul lui este nemuritor. De aceea, peste an, Biserica noastră a rânduit mai multe zile de pomenire a morţilor, a moşilor şi strămoşilor noştri.

Astăzi, 27 aprilie, la Paştele Blajinilor, îi pomenim pe blajini. Cine sunt Blajinii? Termenul vine din limba slavă şi-i are în vedere pe cei fericiţi, pe acei oameni buni şi smeriţi care trăiesc în lumea de dincolo, în veşnicie, „unde nu e durere, nici întristare, nici suspin, ci viaţă fără de sfârşit”.

Din moşi-strămoşi, în această zi, creştinele noastre merg la cimitire şi duc drept jertfă cozonaci şi ouă roşii, pe care le dau de pomană. Este o zi în care comunităţi întregi de oameni sunt în comuniune cu cei dragi care au plecat în lumea celor drepţi. Tradiţia spune că astăzi femeile dau pe apă cojile de la ouă, pentru a-i anunţa pe blajini că este ziua lor.

Pentru a evita aglomeraţia, cimitirele noastre au fost pline încă de ieri de oameni care veniseră să-şi pomenească morţii. Astăzi însă este Paştele Blajinilor, zi rânduită de biserica noastră pentru a ne pomeni blajinii, de aceea, nu-i uitaţi pe cei din veac adormiţi. Pomenindu-i, daţi mărturie că vă pasă de cei plecaţi, de sufletul românesc.

http://www.viata-libera.ro/articol-Past ... lor_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Romii din Galaţi au cinstit de Paştele Blajinilor, memoria rudelor decedate şi a unui bulibaşă plecat dintre ei, într-un cimitir. S-au cinstit cu bere şi vin şi au ţopăit pe dansul Pinguinilor.

"Am făcut pomană pentru sufletul celor dragi. Le plăcea grătarul sau nu, trebuie să-l facem pentru că aşa-i la ţigani. Avem vin, bere, aşa trebuie să facem", au declarat gălăţenii.

Cu cât rangul celui pomenit este mai mare, cu atât festinul este mai îmbelşugat. În astfel de momente, romii nu se uita la bani, vor doar ca totul să iasa ca la carte. Şi cum orice festin are nevoie şi de muzică, melodiile lui Dan Spătaru şi Dansul pinguinului au răsunat în cimitir.

Traditia cere ca rudele să rămâna la morminte până seara. Liniştea se lasă peste cimitir abia târziu în noapte.

Sursa si Video -> : http://www.realitatea.net/romii-din-galati-au-facut-pomana-in-cimitir-cu-gratar-si-fanfara---vezi-video_708552.html

Link to comment
Share on other sites

Paştele Blajinilor

În lunea de după Duminica Tomii, în Biserica noastră sunt pomeniţi blajinii, adică moşii şi strămoşii noştri. Este prima sărbătoare după Învierea Domnului nostru Iisus Hristos care se adresează celor din veac adormiţi şi care transformă cimitirele noastre în locuri vii. Locuri de comuniune a celor vii cu cei plecaţi din lumea aceasta în lumea fără dor.

Ieri, la Liturghia de la Catedrala Arhiepiscopală a Galaţilor, Înalt Prea Sfinţitul Casian a făcut o slujbă de pomenire pentru toţi ierarhii care au slujit în scaunul Dunării de Jos.

Astăzi, cu gândul la veşnicia care ne este sortită nouă, avem bucuria să ne întâlnim în comuniune cu moşii şi strămoşii noştri, mergând la mormintele lor cu cozonac, ouă roşii şi vin.

Dacă plouă, rugăciunile se ţin în sfintele biserici.

Sperăm ca sărbătoarea, pentru care Administraţia Cimitirelor s-a pregătit încă din zilele precedente, să nu se transforme în sărbătoare câmpenească, aşa cum s-a mai întâmplat în anii din urmă, dintr-o rea înţelegere a sensului acestei sărbători care trebuie parcursă cu bucurie creştinească şi nu cu zgomot şi indecenţă.

http://www.viata-libera.ro/articol-Pastele_Blajinilor_4.html

Link to comment
Share on other sites

Paştele blajinilor – terminat cu comă alcoolică

În timp ce pentru creştini este un prilej de a-şi pomeni rudele decedate, pentru cei fără locuinţă, care îşi duc veacul prin cimitir, este o zi în care au parte de mâncare, lăutari şi mai ales de băutură din belşug. Paştele blajinilor reprezintă una dintre cele mai aşteptate zile din an, pentru cei care stau prin cimitire şi pentru care o bucată de cozonac şi un ou fiert înseamnă o masă copioasă. În acelaşi timp, de acum tradiţionalele grătare şi petreceri cu lăutari printre morminte, sunt o altă ocazie perfectă pentru a servi un păhărel în plus, pentru sufletul celor morţi.

Astfel, numai ieri, servicul de ambulanţă şi SMURD-ul au cules de pintre morminte 16 oameni fără locuinţă care au băut până când nu au mai putut. Toţi cei care au petrecut în cinstea celor plecaţi dincolo, au fost transportaţi la spitalul judeţean unde au primit îngrijirile medicale necesare „afecţiunii” lor. „România este ţara demonstraţiilor prin reducere la absurd. De Paştele blajinilor cimitirele din Galaţi s-au umplut de oameni care au venit cu ouă, cozonac şi vin, să respecte tradiţia creştină. Evident că între morminte, precum păduchii între firele de păr, stăteau boschetarii şi au fost omeniţi cu vin şi cozonac. Fiind cinstiţi din numeroase puncte de aprovizionare, boschetarii au fost răpuşi”, a declarat Nicolae Bacalbaşa,director de imagine al Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi.

Din fericire pentru „petrecăreţi” nu au fost înregistrate decese, aceştia reveninduşi repede din beţie.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Pastele_blajinilor_-_pomenire_terminata_cu_lautari_si_coma_alcoolica_0_242376039.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Pomană ţigănească în cimitir, de Paştele blajinilor

Rromii gălăţeni şi-au pomenit rudele decedate aşa cum au ştiut ei mai bine. De Paştele blajinilor, aceştia au întins mesele printre morminte şi au încins grătarele ca la nuntă.

Cimitirul Eternitatea nu a mai semănat astăzi a loc de veci. Mese lungi întinse printre morminte, băutură, grătare şi multă veselie, aşa pote fi descrisă în câteva cuvinte atmosefra de acolo. Rromii gălăţeni au luat cu asalt cimitirul pentru a-şi pomenii morţii cum se pricep ei mai bine, aşa cum este tradiţia. Au încins grătare şi au ptrecut de dimineaţă în memoria celor care au plecat de lângă ei. „Aşa facem în fiecare an. Aşa este tradiţia la noi. Avem aici tot ce ne trebuie, mici, carne de pui, de porc, vin, suc. Este pentru sufletul celui care a murit”, spune bulibaşa Didi Stănescu.

Şi daca tradiţia o cere, niciunul dintre membrii familiei nu a lipsit de la pomana. Copiii şi femeile au fost prezente şi s-au implicat în organizare la fel ca bărbaţii. Nu a lipsit nici muzica de petrecere. Cu cât rangul celui pomenit este mai mare, cu atât festinul este mai îmbelşugat. În astfel de momente, romii nu se uita la bani, vor doar ca totul să iasa ca la carte. Traditia cere ca rudele să rămâna la morminte până seara. Liniştea se lasă peste cimitir abia târziu în noapte.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Poliţiştii gălăţeni au stricat planurile romilor care au aprins grătarele în cimitir

Paştile Blajinilor, fără grătare în cimitire. Dacă duminică într-un cimitir din Galaţi, câţiva romi au aprins grătarele la căpătâiul celor dispăruţi, luni n-au mai apucat. Poliţiştii au intervenit şi le-au stricat planurile.

Pregătiţi cu zeci de kilograme de carne, romii au aprins grătarele încă de dimineaţă. Petrecerea le-a fost însă stricată de ceilalţi oameni din cimitir, care au chemat poliţia. "E Paştele Blajinilor, dar grătar nu au voie să facă. E destul de clar", le-a explicat un om al legii romilor din cimitir.

"În fiecare an se întâmplă acest lucru şi acum , că e bine, că e rău, că e corect, că nu e corect, până la urmă important este faptul că există şi din partea mediului şi a administraţiei locale o hotărâre de consiliu local astfel încât aceste lucruri se pot face numai în locuri special amenajate", a spus un reprezentant al administraţiei locale.

Zeci de nevoiaşi s-au îmbulzit ieri să primească pomană din partea romilor. Romii spun că tradiţia de a face grătar în cimitir şi de a împărţi săracilor se păstrează din moşi-strămoşi.

realitatea.net

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Paştele blajinilor, cu sute de cerşetori şi mese întinse

Este Paștele blajinilor și în toate cimitirele, mii de oameni au mers la mormintele celor plecați din această lume pentru a da de pomană cozonac, vin și ouă roșii.

Tradiția spune că la o săptămână după Învierea Domnului este Duminica Tomei sau Paștele morților, iar rudele celor decedați vin la mormintele celor dragi și împart pachete cu mâncare, cozonac și ouă roșii. Credincioșii aproape că nu reușesc să se reculeagă că, zeci de cerșetori apar de peste tot și încearcă să‑i impresioneze pe cei care împart pomana cu povești dramatice.

„Dați-mi doamnă și mie un ban că abia mă mișc. Nu am un picior de la 14 ani. Mi l-a prins combina si am rămas fără dreptul de atunci. Nu am niciun venit, abia mă descurc. Ouă roșii și cozonac am tot primit, dar un bănuț ar fi binevenit că trebuie să ajung la Ghidigeni și nu am cu ce să car sacoșele. Criza asta i-a lovit pe toți că nu am făcut nici un leu”, spune mai în glumă, mai în serios, Alexandrina Golodin, o femeie de 45 de ani venită în cimitirul Eternitatea, la cerșit.

În cimitirele din Galați a devenit o tradiție ca de Paștele blajinilor, rromii să întindă mese îmbelșugate pentru sufletul celor care nu mai sunt în viață. Și cum autoritățile au interzis grătarele printre morminte, pirandele și barosanii au făcut încă de aseară fripturile acasă. „Nu ne mai dă voie Poliția să facem grătare în cimitir. Acum le facem acasă și punem doar masa la morminte. Dacă asta este tradiția la noi, ce să facem. Așa le plăcea și celor care au murit și trebuie să le facem pe plac, măcar o dată pe an”, a spus Ion Francisc Jitărlău. Pentru ospățul dintre morminte, rudele bulibașei mort au pregătit zeci de kilograme de mâncare și alte zeci de litri de vin și sucuri.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Pastele Mortilor, sarbatorit luni de crestinii ortodocsi. Cersetorii au invadat cimitirele in Galati

Crestinii ortodocsi se pregatesc sa celebreze Pastele Blajinilor sau Pastele Mortilor iar la Galati, o mare de cersetori a invadat cimitirele. Zeci de maini s-au intins catre cei care au impartit mancare si bautura la mormintele rudelor plecate intr-o lume mai buna. In final, toata lumea a plecat impacata acasa. Unii pentru ca au facut pomeni si li s-a usurat sufletul, altii dimpotriva, pentru ca au primit pe saturate si li s-au ingreunat sacosele.

Fiecare a cantat pe limba lui. Dupa cateva paharele de vin, un domn si-a adus aminte de toate iubirile pierdute si a devenit melancolic. "Beau, dar cu masura. Ca, daca ma imbat, ma da afara politia."

Ceilalti cersetorii i-au sufocat pur si simplu pe credinciosii veniti sa dea de pomana la morminte. Incoltiti, unii dintre ei au fost nevoiti sa ii indeparteze cu amenintari. "Plecati in secunda asta, altfel chem politia!" i-a amenintat o femeie.

Stiind ca la cel mai mare cimitir din oras pot primi de pomana cu nemiluita, unii au venit de la sute de kilometri.

Pastele Blajinilor cade in fiecare an in a doua zi de luni, dupa Invierea Mantuitorului.

stirileprotv.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Paştele blajinilor, tradiţie şi ţigăneală

A fost furnicar astăzi în cimitire. Deși tradiția spune că mâine este Paștele blajinilor, credincioșii au venit de astăzi să împartă pachete cu mâncare și vin, de sufletul celor plecați din această lume. În Cimitirul Eternitatea, nu aveai loc să arunci un ac astăzi. Pentru că mulți dintre gălățeni sunt mâine la serviciu, au mers de astăzi și au făcut pomenire la morminte. Tradiția spune că în dimineața în care vin să slujească mâncarea și băutura pe care o vor da pomană, rudelor blajinilor trebuie să facă ordine la morminte și să stropească cu apă proaspătă locul de veci.

„În fiecare an, de Paștele blajinilor, venim la mormântul bunicilor noștri, adunăm dimineață iarba și florile uscate și udăm cu apă proaspătă mormântul. Se spune că înainte de a împărți pomana trebuie să le dai apă morților. După ce terminăm curățenia, chemăm preotul să slujească bucatele, ouăle roșii și vinul și le dăm de pomană, de sufletele celor morți”, a spus o gălățeancă.

„Toți creștinii au venit cu candele, cu lumânări aprinse, aducand lumina Învierii Mântuitorului Iisus și pentru cei adormiți. Toate aceste pomeniri, tot ceea ce vedem noi astăzi, este o formă văzută a milosteniei care se face, venind la cei adormiți, știind noi că milostenia devine rugăciune pentru cei adormiți”, ne-a spus preotul Laurențiu Giurgea.

De departe, cea mai mare pomenire a făcut-o un grup de romi, pentru sufletul unei rude. Sute de chiftele, zeci de bucăți de friptură la gratar, kilograme de fructe și legume au fost împărțite de sufletul celui care-și duce somnul de veci în Cimitirul Eternitatea.

Chiar dacă și-au întins oalele cu mâncare pe mai multe morminte și chiar dacă au organizat un adevărat ospăț printre cruci, rromii sunt supărați pe primarul, Marius Stan că nu le permite și gălățenilor să facă gratare în cimitire. „La Buzău nu este așa, sunt mese, se fac grătare mari, la Bacău este la fel, la Focșani, la fel, la București, nu mai spun. În toată lumea noastră țigănească se dă voie cu grătare și cu mese întinse, numai aici la Galați s-a pus restricția asta. Cine se-apleacă acolo să mănânce de pe mormânt, dacă noi suntem 200 de țigani aici?”, s-a întrebat supărat Didi Stănescu, unul dintre cei care au făcut pomana.

Ca să nu apară vreun conflict, zeci de polițiști locali au patrulat toată ziua printre morminte.

presadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 

 

În toată lumea noastră țigănească se dă voie cu grătare și cu mese întinse, numai aici la Galați s-a pus restricția asta.

Păi faceți mă, așa, în lumea vostră țigănească. Lăsați gălățenii să-și pomenească decent morții.

Link to comment
Share on other sites

Paştele Blajinilor la Eternitatea. Cerşetorii s-au ţigănit cu poliţia şi au sărit gardul pentru pomană

O mare parte din populaţia urbei s-a aflat duminică în cimitire, unde, prin tradiţie, s-a prăznuit Paştele Blajinilor. Cu maşini, pe jos sau cu autobuzele (suplimentare) puse la dispoziţie de Transurb, gălăţenii care nu pot merge astăzi la morminte au venit în valuri încă de duminică.
La fel de tradiţională ca ouăle înroşite, cozonacul, vinul şi alte bucate aduse spre sfinţire şi împărţite nevoiaşilor, a fost, şi în acest an, prezenţa cerşetorilor. Echipaţi cu sacoşe şi genţi încăpătoare, în care să adune cât mai multă mâncare, pomanagii au venit chitiţi să capete cât mai mult de sufletul lui cutare sau al lui cutare. Numai că... surpriză! Accesul „oficial” al „vânătorilor de împărţeală” a fost restricţionat de poliţiştii locali, prezenţi în număr mare, cel puţin în cel mai vechi cimitir al oraşului - "Eternitatea".
Asta nu le-a lăsat cerşetorilor care nu reuşeau să intre pe poartă decât două soluţii: fie să se ţigănească cu agenţii postaţi la poarta principală - variantă păguboasă, de altfel, pentru că se loveau de invariabile refuzuri, fie să vâneze peste gard mormintele unde „se citea” şi să se înţeleagă prin semne cu enoriaşii pregătiţi să dea de pomană. Pentru a căpăta de-ale gurii, trebuiau însă să ajungă la mormânt, lucru deloc la îndemână, dacă nu erau pregătiţi să execute un salt peste gard. „Mi-a zis românca că îmi dă, dar cum să intru la ea?”, striga plină de năduf o tânără „etnică”, însoţită de vreo 3-4 puradei, care se iţeau neputincioşi de după gardul împrejumuitor de la "Eternitatea".
Pelerinajul la morminte cu ocazia Paştelui Blajinilor - care oficial se serbează astăzi - va continua, în cimitire fiind aşteptaţi în continuare numeroşi gălăţeni. Autorităţile recomandă prudenţă în ceea ce priveşte parcarea maşinilor, un veritabil sport extrem, după cum s-a văzut şi duminică, grijă la bunurile personale şi le pun în vedere celor care duc dorul chiolhanurilor cu grătare la morminte să se abţină, pentru că în caz contrar riscă amenzi usturătoare.

viata-libera.ro
 

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Paştele Blajinilor a umplut cimitirele

Nu aveai unde să arunci un ac, astăzi în cimitire. Deși a fost foarte frig, și chiar dacă tradiția spune că mâine este Paștele Blajinilor, credincioșii au venit de astăzi să împartă pachete cu mâncare și vin, de sufletul celor plecați din această lume.
Cu sacoșe cu mâncare și zgribuliți de frig, credincioșii au mers de astăzi și au făcut pomenire la morminte. Tradiția spune că în dimineața în care vin să slujească mâncarea și băutura pe care o vor da pomană, rudelor blajinilor trebuie să facă ordine la morminte și să stropească cu apă proaspătă locul de veci.
După ce au terminat de făcut curățenie și după ce au așezat pachetele pe mormânt, au chemat preotul care a slujit bucatele.
„Așa facem în fiecare an. Obișnuim să venim de duminică, pentru că lunea suntem la serviciu. Dăm de pomană, în primul rând cozonac, ouă roșii și vin și am mai făcut și pachete cu friptură. După ce am împărțit pomana, mai rămânem la mormânt și chiar mâncăm și noi aici, ca și cum am sta la masă și cu cei care nu mai sunt fizic printre noi”, a spus o gălățeancă.
Toți creștinii au venit cu candele, cu lumânări aprinse, aducând lumina Învierii Mântuitorului Iisus și pentru cei adormiți. De departe, cea mai mare pomenire a făcut-o un grup de romi, pentru sufletul unei rude. Sute de chiftele, sarmale, zeci de bucăți de friptură la gratar, kilograme de fructe și legume au fost împărțite de sufletul celui care-și duce somnul de veci în Cimitirul Eternitatea.
Ferma Stănescu a fost bulibașa țiganilor din Galați și chiar dacă a murit de ani buni, rudele încă îi mai cinstesc memoria.
„Dăm de pomană de sufletul bulibașei. Așa îi plăcea lui să aibă masa întinsă și mulți oameni la masă. Să avem de toate. Am pus și băutură și mâncare și o dăm pe toată de pomană și la români și la țigani”, a spus Luludia, o nepoata de-a răposatului. Ca să nu apară vreun conflict, zeci de polițiști locali au patrulat toată ziua printre morminte.

presagalati.ro

 

Link to comment
Share on other sites

Batae de joc la cimitirul "coca cola", preoti putini si daca gaseai unul nu vrea sa vina ca eram prea putini in zona, si cam da mai pe la spatele cimitirului era cam putini oameni si rari... 

Sa nu mai spun de blocaje de masni ca politia comunitara era de geaba pe acolo, doar sa incurce mai mult ca nu facea nimic, masini parcate peste tot, trotuare strazi haos de Galati, ca deh uni s-au nascut in masina si nu poate merge pe jos ceva zeci de metri... si etc... Si colac peste pupaza, autobuzul pe traseul 9, mergea pana la poarta cimitirului, nu era deajuns masini peste masini si blocaje, mai trebuia si ditamai autobuzul.... Deja povestea cu (,) Caracal e minciuna....

 

Si poate se mai fluiza treaba daca lasa poarta din spate deschisa dar... 

Edited by LaurX82
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Scandal în cimitire, de Paștele Blajinilor

În fiecare an, la o săptămână după sărbătoarea Învierii, mii de gălăţeni iau cu asalt cimitirele, pentru a le vesti şi morţilor învierea lui Christos. Praznicul este cunoscut în popor sub numele de „Paştele Blajinilor” sau ”Paştele morţilor”. Tradiţia spune că în această zi cei plecaţi în lumea de dincolo îşi aşteaptă rudele chiar la poarta cimitirului, pentru a primi de pomană ouă roşii şi cozonac.

Nemulţumiţi au fost cei de etnie rromă, deoarece autorităţile locale nu le-au mai permis grătarele şi fanfare, dar n-au lipsit mesele întinse ca la nuntă în faţă cavourilor şi aglomeraţia pentru pomană. Punctul culminant a fost când unii şi-au întins mesele chiar pe monumentul eroilor sovietici din Al Doilea Război Mondial. Ba unul chiar şi-a agătat haina de o cruce. Când poliţiştii locali le-au spus să îşi mute mesele şi mâncarea şi băutura la mormintele lor, a ieşit scandal. Unii rromi ţipau că se face un abuz, alţii că îşi cheamă avocaţii, că nu sunt lăsaţi în pace nici la cimitir. Indiferenţi la ameninţări, poliţiştii locali au izbutit să îi facă să elibereze monumentul.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Rromii au întins iar mese în cimitir. Cerşetorii au strâns mâncare pentru o săptămână

Chiar dacă gălăţenii au început să inunde cimititele de duminică, luni este de fapt Paştele Blajinilor sau al morţilor. Aşa că şi azi, în ciuda ploii, cimitirele au fost pline de oameni veniţi să dea de pomană în memoria celor decedaţi. Fără doar şi poate, cea mai bogată pomană a fost în faţă cavoului din marmură neagră al fostului bulibaşă al ţiganilor gălăţeni, Ferma Stănescu. Fripturi, băuturi, sarmale şi tot felul de fructe au umplut mesele puse în faţă cavoului.

A fost zi “bună” şi pentru cerşetorii care şi-au umplut sacoşele pentru o săptămână, iar unii s-au cam ameţit de la băutura primită. Unii cerşetori s-au mai luat şi la bătaie, dar conflictul a fost stopat de poliţiştii locali care au scos beligeranţii din cimitir.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

De Paştele Blajinilor, mii de gălăţeni au dat de pomană în cimitir

Devenită tradiţie, prima duminică de după sărbătorile pascale este dedicată pomenirii morţilor, aşa că gălăţenii iau cu asalt cimitirele, unde dau de pomană de-ale gurii, băutură sau alte lucruri. Şi anul acesta a fost aglomeraţie, însă atmosfera a fost mult mai relaxată faţă de anii trecuţi.

"Venim an de an la fratele nostru, e tradiţie. Ciocnim un ou, mâncăm o felie de cozonac, ne aducem aminte de toate lucrurile frumoase trăite împreună cu el, dăm de pomană. Anul ăsta e mult mai bine, e mai linişte, nu mai miroase a fum de grătar, parcă şi lumea e mai calmă", ne-a explicat Marieta Vârgolici, cu lacrimi în ochi şi cu zâmbetul pe buze.

Tradiţia grătarelor, întreruptă

Dacă în anii trecuţi, cimitirele gălăţene arătau mai mult a birturi, din cauza micilor care sfârâiau pe grătarele încinse încă de la primele ore ale dimineţii şi a sticlelor de băutură care tronau pe morminte, anul ăsta situaţia s-a schimbat.

Noul director al S.C. Gospodărire Urbană, Bogdan Ardean, a interzis astfel de manifestări în incinta cimitirelor. "Mi se pare de bun simţ ca astfel de activităţi (n.r. - grătare) să nu aibă loc în cimitir. Vom mări numărul de agenţi de pază, vom colabora cu Poliţia Locală, tot ce trebuie pentru ca aşa ceva să nu se întâmple", ne explica acesta, la preluarea mandatului. Şi s-a ţinut de cuvânt!

"Miroase foarte bine, e linişte. Parcă nici câini nu mai sunt ca altădată prin cimitir, probabil şi din cauză că nu mai miroase a carne de la trei cartiere distanţă. E o zi în care trebuie să ne reculegem, să ne aducem aminte de lucrurile frumoase cu cei trecuţi în lumea celor drepţi, nu să ne enervăm din cauza unor detalii care nu îşi au locul", ne-a mai spus o gălăţeancă.

Lipsa curăţeniei, singura nemulţumire

În ceea ce priveşte gunoaiele din cimitir, conducerea Gospodărire Urbană încă nu a găsit o soluţie, astfel că din loc în loc am putut vedea grămăjoare de peturi, crengi, ambalaje, etc. "Ar trebui puse mai multe coşuri de gunoi, pentru ca oamenii să aibă unde arunca gunoiul. E drept, sunt şi mulţi nesimţiţi", ne-a spus şi Dorina Harghel. Şi a avut dreptate, dat fiind că şi noi am surprins oameni care aruncau ambalajele la baza mormintelor, ori îşi cojeau ouăle vopsite chiar lângă monumentele funerare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Mii de oameni au dat de pomană în cimitirele gălăţene, cu ocazia Paştelui Blajinilor

Forfotă mare, duminică, în cimitirele din Galaţi. Cu o zi înainte de Paştele Blajinilor, mii de oameni au venit, încă de la primele ore ale dimineţii, pentru a da de pomană de sufletul celor dispăruţi. Conform tradiţiei, se spune că în această zi morţii află de Învierea Domnului.

Chiar dacă sărbătoarea cade în fiecare an lunea, oamenii din oraşe merg la cimitir încă de duminică, luni fiind zi lucrătoare. Şi preoţii ştiu acest lucru, motiv pentrucare au venit şi ei în număr mare în cimitire, pentru a face slujbe de pomenire la morminte. Astfel, pregătiţi cu pachete cu ouă roşii, cozonac, dar şi alte bunătăţi şi vin, gălăţenii au aşteptat minute în şir ca un preot să ajungă şi la ei. Tradiţia spune că bucatele pot fi date de pomană doar după ce au fost "citite" de preot, motiv pentru care toată lumea s-a străduit să găsească cât mai repede o faţă bisericească, mai ales că bucatele erau aşezate pe mese sau direct pe morminte, chiar în bătaia razelor de soare.

"Aşa facem în fiecare an. Venim la morminte, petrecem puţin cu cei plecaţi dintre noi şi dăm de pomană de sufletul lor. Avem ouă vopsite, cozonac, vin, dar şi alte alimente. Fiecare după puteri", ne-a spus o doamnă.

"Este o sărbătoare foarte importantă. După ce adus mulţumiri lui Dumnezeu că am reuşit să fim alături de cei vii la Sfânta Înviere, iată că bucuria pascală o prelungim alături de cei adormiţi. Cel mai important lucru este că dăm un exemplu celor care vin după noi, cei tineri, care învaţă tradiţia şi care vor aduce şi ei un omagiu pentru noi, atunci când nu vom mai fi pe această lume", ne-a spus Marian Munteanu, preot la Parohia "Pogorârea Duhului Sfânt şi Sf. Stelian".

Cei mai fericiţi au fost cerşetorii, care au primit pachete cu mâncare cât să le ajungă pentru câteva zile. "Am primit şi ouă, şi cozonac, şi mâncare. Sunt oameni cu suflet mare", ne-a spus o femeie.

Deşi cimitirul a fost plin de oameni toata ziua de duminică, forfota se va repeta şi luni, când se sărbătoreşte de fapt Ziua Morţilor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Paştele Blajinilor, sărbătorit fără evenimente neplacute

În fiecare luni de după Duminica Luminată, se sărbătoreşte Paştele Blajinilor sau Paştele Morţilor, o sărbătoare populară, care nu are o rânduială specifică în tipicul bisericesc. Este dedicată spiritelor celor decedaţi, existând credinţa că prin pomenirea făcută de către preoţi, sufletele lor vor fi părtaşe la bucuria Învierii Domnului.

Încă de la primele ore ale dimineţii, cimitirele gălăţene au fost împânzite atât de credincioşi veniţi la mormintele rudelor pentru a le cinsti memoria, cât şi de cerşetori dornici să-şi umple sacoşele cu pomană. Spre deosebire de alţi ani, când se ţineau adevărate petreceri, s-a păstrat în mare măsură decenţa, intrarea autovehiculelor în curtea cimitirelor a fost interzisă, excepţie făcând doar cele care transportau persoane cu handicap locomotor, parcările aferente, deşi pline, au fost utilizate regulamentar, in timp ce poliţiştii au fost prezenţi pentru a se asigura că nu vor exista incidente care să pericliteze siguranţa cetăţenilor.

La mormintele celor dragi au fost aduse ofrande şi s-au făcut rugăciuni, astfel încât şi cei adormiţi să fie cuprinşi de lumina Învierii. „ Am venit să-l pomenesc pe soţ, conform tradiţiei noastre. Preotul a venit imediat să citească. A fost şi vreme frumoasă şi am ajuns repede la cimitir, cu autobuzul 9”, ne-a declarat Aurica Nazarie.

Tradiţia spune că, în această zi, femeile nu au voie să spele sau să facă treburi gospodăreşti, pentru că zgomotul făcut în cadrul acestor activităţi îi sperie pe blajini, care în această zi se întorc de pe lumea cealaltă, ca să se roage pentru cei vii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Paştele Morţilor, fără lume în cimitire. Preoţii au făcut slujbă şi au aprins lumânări celor în nefiinţă

Altădată furnicar de oameni, cimitirele din Galați au fost astăzi pustii şi supravegheate de la sol și din aer de echipaje de polițiști. Paștele Blajinilor, sau Paștele Morților așa cum mai este el cunoscut, a fost oficiat de preoți în mijlocul cimitirelor, care după slujba au aprins candelele de la morminte. Nu au fost uitați nici eroii neamului, de la primul război și până la victimele din Afganistan.

„Începând cu ora 09.00, în toate bisericile Arhiepiscopiei Dunării de Jos a fost săvârşită Sfânta Liturghie, urmată de slujba parastasului pentru cei adormiţi, la care am pomenit toate pomelnicele pe care le-am primit de la credincioşi, prin diferite mijloace de comunicare. La miezul zilei, slujitorii sfintelor altare au ieşit în cimitir pentru a continua rugăciunea şi pentru a aprinde, la morminte, o lumânare. Acest gest este un gest de alinare şi pentru cei care au rămas astăzi acasă, care şi-ar fi dorit să fie astăzi aici, dar, datorită condiţiilor în care ne aflăm, au trebuit să rămână în casele lor. Cimitirul Eternitatea, ştiţi foarte bine, era plin în această zi, astăzi însă el pare gol. Nu este însă gol pentru că el este plin de lumina lui Hristos, el a răsunat de rugăciunile noastre şi este plin de dragostea celor de acasă, care, prin rugăciunile noastre, sunt şi ei prezenţi aici. Dumnezeu să-i ierte pe cei adormiţi, iar nouă să ne dăruiască pace şi sănătate”, a explicat Valentin Rădoi, preot la biserica Adormirea Maicii Domnului din cimitirul Eternitatea.

Cimitirele au fost supravegheate din aer de elicoptere și la sol de polițiști tocmai pentru a descuraja populația care ar fi dorit să ignore ordonanţele militare şi să vină la morminte.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Îmbulzeală și debandadă printre morminte, de Paştele blajinilor, la Galaţi

Prima duminică după Paște, este, conform tradiției, unde dedicată pomenirii morților. Denumită și Paștele Blajinilor, ziua de astăzi și-a pierdut din însemnătatea religioasă și s-a transformat într-un moment de fală și mândrie. Anul acesta, reporterii „Viața liberă” au mers la Cimitirul „Eternitatea”, cel mai mare din oraș, pentru a vedea exact care mai este tradiția la mormintele celor dragi, plecați dintre noi.

Dacă, la primele ore ale dimineții, la morminte era liniște, odată cu venirea prânzului, strada Coșbuc s-a umplut până la refuz de oameni și mașini. Oamenii legii, sosiți în zonă pentru a fluidiza traficul și a coordona mulțimile de oameni care treceau alandala atât prin mijlocul străzii, cât și prin locurile special amenajate, făceau cu greu față. Stațiile Transurb din zonă erau pline de oameni, iar unii, nerăbdători și flămânzi, mâncau pe trotuar din pachetele primite de pomană. „Nu ai loc să arunci un ac... Este o aglomerație de nedescris. Uitați-vă și dumneavoastră, vin grupuri de oameni din toate părțile... Dezorganizați, fără să țină cont de nimic. Parcă ar fi la miting sau parcă ar fi ultima zi din viața lor în care ar putea să dea de pomană, așa se înghesuie”, ne-a spus o femeie care aștepta autobuzul în stația din fața Cimitirului ”Eternitatea”. Și, ca şi cum toate acestea nu ar fi fost de ajuns, oamenii legii s-au luptat și cu indivizii gălățeni mai puțin credincioși și certați cu legea, care au transformat una din aleile pietonale din cimitir în loc de picnic. Gălățenii gură-cască, sosiți în zonă pentru a primi ceva de pomană, s-au bucurat de vremea caldă și au luat la pas aleile dintre morminte, oprindu-se la fiecare creștin care se afla la locul de veci al celui pomenit.

Toata agitația s-a încheiat în momentul în care preoții au ajuns la morminte și au început slujba de comemorare cu „Hristos a Înviat!”. În doar câteva momente, forfota s-a încheiat și oamenii au așteptat liniștiți lângă morminte venirea preotului pentru a oficia slujba religioasă de comemorare. La Galați, Paștele Blajinilor se comemorează două zile consecutiv, așa că oamenii legii spun că și luni vor fi prezenţi în zona cimitirelor și vor interveni acolo unde va fi cazul.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Cimitirele Galaţiului, pline de Paştele Blajinilor. Foarte mulţi credincioşi, în goană după preoţi

Puhoi de lume, agitație, circulație îngreunată și spațiile verzi transformate în locuri de parcare. Aceasta era atmosfera, duminică la prânz, în jurul Cimitirului ”Eternitatea”. Șoferii care se aflau în zonă, fără a avea treabă în incinta cimitirului, au fost nevoiți să aștepte minute în șir, în coloană, pentru a se putea deplasa.

Intrarea în incinta cimitirului era complet interzisă mașinilor, iar gălățenii care aveau deja experiență din anii trecuți fie lăsau autoturismele pe străzile din apropiere, fie parcau alandala pe lângă gardul cimitirului, pe spațiul verde. Odată trecut de poartă, te îmbia mirosul de grătare și fripturi, deşi, teoretic, grătarele lângă morminte au fost scoase demult în afara legii.

Este foarte mare dezorganizare 

Oamenii erau nemulțumiți de faptul că au fost nevoiți să care pe distanțe destul de lungi produsele destinate sfințirii și împărțirii în memoria celor decedați. „Dacă ne lăsau să intrăm cu mașina, era mai simplu. Le-am fi parcat cât mai aproape de morminte și circulația pe strada Coșbuc n-ar fi fost dată peste cap. Nu toată lumea avea drum în cimitir. Sunt șocat de faptul că oamenii nu se concentrau decât la ceea ce aveau de făcut în cimitir, fără să fie atenți la traversare sau la mașini. Bieții șoferi ce să păzească mai întâi, mașinile sau pietonii? Dar poate găsim preot mai devreme și ajungem acasă mai devreme”, ne-a spus un cetățean care venise cu pomană în memoria soției sale, pe care o pierduse acum cinci ani.

Goana după preoți

Odată ajunși la morminte, oamenii, pur și simplu, trăgeau cu ochiul la celelalte morminte și, acolo unde era deja un preot, lumea se aduna buluc sperând că vor reuși și ei să obțină sfințirea produselor pe care le aduseseră pentru pomenire. Oamenii străzii, veniți și ei dis-de-dimineață în cimitir, aveau deja sacoșele pline cu de toate. Se pare că cei mai cu dare de mână au fost rromii, care și în acest an au venit, cu mic, cu mare, la monumentele celor decedați, pentru care au întins mese copioase și au făcut să sfârâie grătarele. La Cimitirul „Sfântul Lazăr” situația era aceeași ca la ”Eternitatea”, însă lucrurile păreau mai relaxate aici și oamenii mai civilizați. Menționăm faptul că, imediat după terminarea slujbelor în biserici, situația s-a mai relaxat, pentru că un număr suficient de preoți a ajuns în cimitire.

Paștele Blajinilor se celebrează în acest an, luni, 13 mai, la o săptămână după Paște. Însă pentru că luni este ziua în care gălățenii merg la serviciu, majoritatea credincioșilor s-au ocupat de mormintele celor răposați și au aprins o lumânare, duminică, 12 mai. În această zi credincioșii aduc la cimitir coșuri cu alimente, printre care ouă roșii, fructe, cozonac, pască, iar slujba de pomenire a celor decedați se termină cu cântarea „Hristos a Înviat”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.