Jump to content

Prima zi fără vize pentru cetăţenii Republicii Moldova


dcp100168

Recommended Posts

Prima zi fără vize pentru cetăţenii Republicii Moldova

Începând de astăzi, cetăţenii Republicii Moldova nu mai au nevoie de vize pentru a călători în Spaţiul Schengen, singura condiţie fiind aceea de a deţine un paşaport biometric şi să aibă 50 de euro pentru fiecare zi de şedere.

Momentul va fi marcat oficial, mâine, de premierul Victor Ponta şi omologul său moldovean, Iurie Leancă, cei doi premieri urmând să se întâlnească în satul Sculeni, raionul Ungheni.

Tot mâine, momentul va fi marcat şi la Vama Oancea, printr-o acţiune comună a Organizaţiei PDL Galaţi şi Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova, acţiune intitulată „Podul European al Vizelor”.

Reamintim că Parlamentul European şi Consiliul au luat, la 3 aprilie, decizia finală privind includerea Republicii Moldova pe lista ţărilor ai căror cetăţeni nu vor mai avea nevoie de vize pentru a călători în Spaţiul Schengen, începând cu 28 aprilie, conform unui comunicat al CE. Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, şi viceministrul grec de Externe, Dimitris Kourkoulas, au semnat amendamentele la Regulamentul nr. 539/2001, prin care Republica Moldova este transferată pe lista ţărilor ai căror cetăţeni vor putea circula fără vize în Schengen, pentru o perioadă de 90 de zile. La 27 februarie, Parlamentul European a aprobat aceste amendamente, iar la 14 martie Consiliul UE, în formatul miniştrilor pentru Transport, a aprobat propunerea Comisiei Europene de eliminare a vizelor pentru cetăţenii R. Moldova. Decizia a fost publicată în Jurnalul Oficial, la 8 aprilie. Negocierile dintre UE şi Republica Moldova pentru liberalizarea vizelor au început în iunie 2010.

De eliminarea vizelor vor beneficia doar cetăţenii moldoveni care deţin un paşaport biometric. Pentru a obţine un paşaport biometric, moldovenii trebuie să plătească 39 de euro şi să aştepte 30 de zile. Dacă doresc să obţină paşaportul biometric în trei ore, trebuie să plătească 127 de euro. Ridicarea vizelor nu înseamnă că moldovenii vor putea intra în Spaţiul Schengen pentru a munci, ci doar în scopuri turistice, pentru o perioadă de 90 de zile. Momentul marchează în mod clar o apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană, urmând ca în luna iunie să fie semnat acordul de asociere.

presadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Moldovenii cu paşapoarte biometrice nu au dat năvală în vămile gălăţene

Chiar dacă de luni, cetăţenii Republicii Moldova, titulari de paşapoarte biometrice, pot intra în România şi rămâne pe teritoriul ţării noastre, fără a avea obligaţia de a deţine viză,  în punctele de trecere gălăţene ale frontierei nu s-au înregistrat multe astfel de cazuri. „De luni dimineaţă până în jurul orei 14, un singur astfel de cetăţean moldovean, venit din Chişinău, a intrat în ţară. În rest, valorile de trafic sunt cele normale”, a precizat Ion Irimia, purtătorul de cuvânt al Frontierei gălăţene. Nici nu ar avea cum să crească mult traficul pe seama moldovenilor care nu mai au nevoie de vize, deoarece posesorii de paşapoarte biometrice reprezintă cam 10% din totalul de posesori de paşapoarte din Republica Moldova.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.