dcp100168 Posted April 29, 2014 Share Posted April 29, 2014 Petrişor Voinea - singurul fotbalist român din VietnamDe pe ulita satului in Vietnam, via Italia. Acesta a fost drumul pe care singurul fotbalist roman ce evolueaza in prezent in Vietnam l-a parcurs in ultimii 15 ani pentru a ajunge sa spere la un salariu de aproximativ 200 de mii de dolari pe an.Petrisor Voinea, un fotbalist necunoscut in Romania, a impresionat in acest an in Cupa Asiei, iar vietnamezii il considera urmasul lui Adrian Mutu. Atacantul in varsta de 24 de ani a acceptat sa-si spuna povestea, intr-un interviu acordat Ziare.com.“Am inceput fotbalul pe ulita”, spune Petrisor, amintindu-si de perioada petrecuta in localitatea Ivesti din judetul Galati. Viata a luat insa o turnura neasteptata, iar la varsta de 9 ani a fost nevoit sa emigreze in Italia. Era doar prima schimbare majora pe care Voinea urma s-o simta in viata si cariera sa.Si-a facut junioratul in Italia, a evoluat in esaloanele inferioare pentru echipe precum Sanguistese, Livorno B, Recanatese, Sambendettese, Subasia si Manduria, dar un e-mail primit la inceputul acestui an avea sa-i schimbe viata. Genul de e-mail care te anunta ca ai castigat la Loto s-a dovedit a fi cu adevarat castigator pentru Voinea.“Un impresar din Anglia m-a intrebat daca sunt interesat sa joc in Asia. Era si visul meu sa joc intr-o liga profesionista. Aveam incredere in mine si am trecut probele”, explica Voinea modul in care a ajuns in Vietnam, la Vissai Ninh Binh.Chiar daca a impresionat de la primele antrenamente, Voinea nu s-a bucurat din plin de experienta la noua echipa. Nu a putut fi legitimat pentru meciurile din campionat, insa a facut furori in meciurile din Cupa Asiei, unde a marcat de patru ori in cinci meciuri. Gol dupa gol, dar ghinionul parea sa-l urmareasca: la scurt timp distanta, patronul lui Vissai a descis sa desfiinteze echipa, dupa ce noua colegi de-ai lui Voinea au fost suspectati ca ar fi aranjat o partida.Evolutiile bune din Cupa Asiei i-au adus, totusi, o noua sansa tanarului atacant. In urma cu zece zile a semnat cu Song Lam Nghe An, iar in weekend a debutat, avand o bara in meciul cu Binh Duong.La peste 7.000 de kilometri distanta de casa, Voinea spune ca se gandeste zilnic la familie si Dumnezeu. Dupa un gol marcat, a afisat un mesaj pentru fratele sau. “Pentru ca lumea asta nu are destui kilometri sa ne desparta”, puncteaza fotbalistul.In ceea ce priveste credinta, Voinea spune ca tot ce reuseste i se datoreaza lui Dumnezeu.Aflati mai multe despre Petrisor Voinea in interviul acordat Ziare.com:Cum ai inceput fotbalul si de ce ai plecat la o varsta frageda in Italia?Ca orice copil din Romania jucam fotbal pe ulita, prin praf, pe pamant, dar niciodata nu as fi gandit sa ajung asa de sus unde am ajuns acum. Apoi, la varsta de 9 ani, tata a facut actele pentru mama si pentru mine sa ne ia cu el in Italia, deoarece el lucra acolo de vreo trei ani. Ajuns in Italia, patronul tatalui meu avea doi copii mai mari ca mine care jucau fotbal la echipa locala Aurora Treia si au zis sa ma dea si pe mine acolo. Am fost de acord pentru ca imi placea sa fac fotbal, sa fac sport, iar asa am inceput.Cum ai ajuns in Vietnam?Intr-o zi am primit un e-mail de la un impresar din Anglia care imi zicea ca are o agentie de reprezentare care se ocupa cu Europa, dar mai mult cu Asia. Am fost intrebat daca sunt interesat sa joc in ligile profesioniste din Asia. Asta era si visul meu, de trei-patru ani, sa joc intr-o liga profesinista, asa ca am spus ca mi-ar face placere. Ei atunci au spus ca nu este nimic sigur, dar cunoscandu-ma si cunoscandu-mi calitatile au zis ca nu este prea greu pentru mine sa ajung aici. Apoi, intr-o zi ma suna acest impresar si colaboratorul sau italian si imi spune de posibilitatea de a ajunge aici, in Vietnam, ca era o echipa care voia sa ma vada sa dau niste teste. Asa am ajuns aici.Vietnamezii te compara cu Adrian Mutu. Spune-ne cate ceva despre tine. Cu ce mare fotbalist semeni?Am observat si eu intr-un articol asemanarea mea cu Adrian Mutu. Despre mine pot spune ca sunt un jucator inalt, am 1.87 metri, joc atacant sau in spatele atacantului. Am jucat multi ani si extrema, precum Cristiano Ronaldo. Am un control bun al balonului si sunt rapid.Cum este fotbalul din Vietnam? Care sunt calitatile de baza ale jucatorilor si pe ce se pune accent?Aici fotbalul este la un nivel bun. Sunt multi jucatori buni, care au jucat si in ligi din Europa. Fotbalul se bazeaza mult pe fuga si fizic. Nu sunt mari ca fizic, dar sunt rai si agresivi in teren. Intra dur la orice minge! Nivelul este foarte mare, am jucatori in echipa care evolueaza la nationalele lor, deci nu pot fi subevaluati.Ce salarii sunt in Vietnam?Sunt salarii frumoase aici… Un jucator mediu poate sa ajunga sa castige pe parcursul anului si peste 200.000 de dolari. Sunt si jucatori care iau mai mult, si mai putin, dar media aceasta este.Ai reusit sa inveti limba locala? Cum dialoghezi cu colegii si antrenorii?Limba lor este foarte, foarte grea! Este imposibil sa o invat, dar stiu si eu acolo cateva cuvinte, ca, incet-incet, la zi mai inveti cate un cuvant. Cu colegii si antrenorul ma inteleg in limba engleza. Sunt norocos ca stiu cat de cat limba engleza si imi este mai usor. In plus, avem translator pentru ca fiecare echipa de aici are voie sa aiba trei straini, iar daca nu ai translator e cam greu sa te intelegi cu ei.Care a fost primul lucru care te-a socat in Vietnam?Despre vietnamezi pot spune ca am ramas complet uimit, bineinteles in bine, pentru ca sunt niste persoane foarte de treaba si foarte primitoare. Nu sunt rasiste si strainii sunt vazuti chiar foarte bine, fata de cum sunt oamenii rasisti in Europa. Lumea de aici te vede ca pe cineva de-al lor, poate si mai bine. Este foarte frumos aici din punctul asta de vedere. Daca ar fi si la noi asa si in majoritatea statelor din Europa, lumea ar fi mai buna!Mancarea locala ai incercat-o?Nu am probleme cu mancarea. Inainte sa vin eram putin preocupat ca, vezi Doamne, ce mananca aia sau mai stiu ce, ca orice european, dar aici mancarea este foarte buna, este normala. Gasesti porc, vaca, pui, oua, orice!Care a fost cea mai mare ciudatenie intalnita din acest punct de vedere?Aici, daca te duci la restaurant sau la oricine acasa, nu ai sa mananci niciodata paine pentru ca nu se poarta… Ei mananca doar orez, orez la orice cu orez, orice fel de mancare este insotit de orez. Pentru ei, orezul e painea!Ce stiu vietnamezii despre Romania?Nu prea am cum sa comunic cu ei pentru ca nu intelege toata lumea engleza, dar cand le zic de Romania, ca sunt nascut aici, stiu de Mutu, Hagi, Chivu… Cunosc totusi tara Romania si asta ma face mandru!Ai locuit deja in doua orase din Vietnam, Ninh Binh si Vinh. Care sunt lucrurile care te-au impresionat cel mai mult? Cum arata Vietnamul ca tara, comparativ cu Romania?Am locuit in Ninh Binh si Vinh, dar jucand in deplasare am colindat prin cele mai frumoase orase din Vietnam. Aceasta tara este foarte frumoasa, desi nu este una dintre tarile bogate. Este saraca, precum era Romania acum 10-15 ani. Dar sunt si anumite localitati, precum Hanoi (capitala), Ho Chi Minh (Saigon), Da Nang si Vinh care sunt niste orase extrem de frumoase, se pot compara cu un Milano, cu un Paris! Sunt foarte frumoase, precum orasele din Europa!newsring.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
dcp100168 Posted November 8, 2014 Author Share Posted November 8, 2014 Un român din Galaţi face furori în campionatul de fotbal din Hong Kong, deşi n-a jucat niciun meci în Liga ICazul unui jucător român, care şi-a construit o carieră străină de fotbalul nostru poate fi luat şi ca o lecţie de viaţă.Petrişor Voinea este necunoscut în ţară. N-a jucat niciodată în Liga I, dar asta nu l-a împiedicat să fie un fotbalist bun peste hotare. Chiar dacă ţara în care joacă n-are niciun fel de tradiţie fotbalistică şi în clasamentul FIFA se află pe locul 165 în lume.Povestea lui Voinea (24 de ani) a început la Iveşti, o localitate de lângă Galaţi, unde Petrişor a jucat fotbal în copilărie pe străzi. La 9 ani familia a plecat în Italia, unde s-a stabilit definitiv, iar puştiul a început să joace acolo. Nivelul maxim la care a ajuns a fost echipa de tineret a lui Livorno, pentru care a evoluat la 18 ani. În rest, şi-a consumat pasiunea în ligile inferioare, la formaţii obscure, gen Sangiustese, Recantese, Sambenedettese, Subasio sau Manduria, toate de la divizia a patra în jos.A venit din VietnamViaţa românului s-a schimbat după ce a acceptat oferta unui impresar englez, care l-a ofertat pentru a merge în Asia. Şi aşa a ajuns în Vietnam, mânat de dorinţa de a juca un fotbal mai organizat decât cel de amatori. Sezonul trecut a jucat la Vissai Ninh Binh şi la Song Lam Nghe An şi a impresionat la acel nivel. Petrişor e un atacant masiv, are 1,87 metri, dar se descurcă şi în spatele vârfului, ba chiar şi pe extreme. A jucat bine în AFC Cup 2014 (Liga Campionilor Asiei destinată ţărilor cu fotbal în curs de dezvoltare, precum Vietnam, India, Nepal, Maldive, Kuweit, Liban, Singapore) şi la un meci disputat în Hong Kong a atras atenţia unui club local.Astfel, după anul petrecut în Vietnam, Petrişor Voinea s-a transferat în micuţul stat asiatic, recunoscut în lume ca fiind unul dintre cele mai importante centre financiare de pe mapamond. Românul a semnat cu Sun Pegasus şi este lider în campionat, cu cinci victorii şi o înfrângere după şase etape. A jucat în cinci meciuri şi a marcat un gol, iar echipa sa speră să obţină primul titlu de campioană. Prima ligă din Hong Kong numără nouă echipe, dintre care retrogradează una singură. La Sun Pegasus mai joacă doi sârbi, doi bosniaci, un australian şi un nigerian. Cel mai cunoscut dintre ei este bosniacul Damjanovici (33 de ani, 17 selecţii la naţională), care a jucat şi contra României.adevarul.ro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts