Jump to content

Gălăţeanca Leta Popescu - premiată de UNITER


dcp100168

Recommended Posts

"Leta" Popescu - Blogăriţa de la teatru

A câştigat premii naţionale şi festivaluri pentru piesele de teatru pe care le-a scris, dar a devenit cunoscută şi prin blogul personal, unde face critică de teatru. A jucat pentru prima dată într-o piesă de teatru în clasa a V-a. Nicoleta sau „Leta", cum îi place să i se spună, a regizat şi scris piese de teatru, chiar dacă nu îi place să se ştie. Primele trei piese de teatru i-au adus premii la concursul Naţional de Dramaturgie „Tinere Condeie", dar a câştigat şi primele două ediţii ale Festivalului „Mihai Mihail". Şi-a ajutat un prieten să îşi conceapă un blog despre teatru, intitulat „Teatru acum", şi să îl promoveze. „Mă străduiesc să am răbdare cu toată lumea", ne declară cu umor Leta. Străbate ţara în lung şi în lat pentru a asista la piese de teatru, interpretate în special de studenţi. „Am mai multe de învăţat de la ei", vine explicaţia.

Are vocaţie de critic de teatru

Nu ezită să critice interpretările studenţilor de pe scenă pe blogul personal, atunci când prestaţiile lor cer asta. Despre reprezentaţia din 9 decembrie 2009 a studenţilor de la Galaţi spune că i-a dat senzaţia unei maşini cu cheia în contact, care nu vrea să pornească. „Se chinuie, hârâie, se aprind beculeţele în bord, dar nimic. Ştim ca în toate filmele, la un moment dat, va porni", punctează tânăra. Timp de un an a făcut jurnalistică on line, iar interviurile cu Maria Dinulescu, Adrian Sitaru, Cristina Casian şi Tudor Voican ne scutesc de la alte comentarii vizavi de capacităţile sale. În prezent, lucrează la a patra piesă de teatru, pe care speră să o publice cât de curând. Visul său este să devină regizor, chiar dacă îşi minimalizează din nou potenţialul: „Voi deveni regizor, chiar dacă nu voi fi niciodată genială". Priveşte cu optimism spre viitor şi speră ca anul 2010 să o încarce pozitiv, aşa cum nu s-a întâmplat în anul care stă se încheie.

"Sunt ceea ce miros oamenii din autobuz"

Nicoleta este prin natura ei o nonconformistă. "Sunt ceea ce miros oamenii din autobuz. Sunt cea pe care o injură şoferii în trafic. Sunt aia care umblă de mână cu ailaltă. Sunt ceea ce au oferit, jignit, atins, apăsat , iubit, înjurat, dominat, mângâiat alţii. Mă uit urât şi nu omor niciodată gândacii de pe pereţi. Sunt laşă, claustrofobă, înot bine şi conduc prost. Beau din sticle străine. Am făcut-o pe mama să râdă până a făcut pe ea, la propriu. Urăsc să gătesc şi să decupez. Mi-ar plăcea să fiu căţelul familiei mele şi să am bani", se autodescrie cu un umor debordant Nicoleta. Iubeşte viaţa şi oamenii mai presus decât orice şi explică cum a ajuns să gândească liber: "părinţii mei m-au crescut în responsabilitatea de a trăi".

Ce îi place

Îmi plac oamenii. Îmi place mămăliga. Îmi place foarte mult vinul. Îmi plac oamenii care îşi respectă viciile. Îmi plac plăcerile. Îmi place cum nu mi-am petrecut liceul.

Ce nu îmi place

Nu îmi place pasta de dinţi de pe haine. Nu îmi place să dorm în aşternuturi străine. Nu îmi plac dimineţile în care nu e muzica mea preferată în boxe. Nu îmi place dragostea băloasă, şuşotelile şi văicărerile. Nu îmi place să merg cu naşul, să fiu constrânsă şi să fiu inhibată. Nu îmi place că instinctele mele nu coincid cu instinctele altora şi din cauza asta dispare nebunia.

Întrebări şi răspunsuri

- Îţi place să joci în piese de teatru?

- Îmi place mult să joc, dar nu am curajul să o fac. Nu am curaj să fac actorie pentru că aş face-o la alt nivel decât puştii care o fac în facultate.

- Ce nu îţi place în teatru?

- Nu îmi place că nu respectă convenţia, când oamenii sunt minţiţi pe faţă şi li se aminteşte după fiecare scenă că sunt la teatru. Ăsta e teatrul prost. Îmi plac în teatru lucrurile simple. Prefer un scaun şi un reflector într-o sală studio decât o scenografie „buhagiară" în sala mare a Teatrului Naţional din Bucureşti. Mi-ar plăcea să vorbesc despre dragoste, dar nu sunt Nichita Stănescu.

Profil

Născută: 7 ianuarie 1989, Galaţi

Studii: Colegiul Naţional Alexandru Ioan Cuza, absolvit în 2008

Stare civilă: necăsătorită

http://www.adevarul.ro/locale/galati/PO ... 82057.html

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Gălăţeanca Leta Popescu - premiată de UNITER

"Miza unui tânăr regizor nu este doar aceea de a ajunge la Galele UNITER", a deschis cu sinceritate Gala de luni seara una dintre premiante, o gălăţeancă, schiţând un dialog cu preşedintele UNITER, actorul Ion Caramitru, directorul Naţionalului bucureştean.
Era Nicoleta Popescu, tânăra regizoare care a primit luni Premiul pentru Debut regie, împreună cu prietena sa clujeancă Lucia Mărneanu, pentru regia spectacolului „Parallel”, o coproducţie realizată la Cluj-Napoca. Comunicatul UNITER spune că „au reuşit să facă spectacol din experienţele proprii", un spectacol despre care s-a spus, în Dilema Veche, că, „cu două performere absolut fabuloase, Parallel este spectacolul anului 2013”. Ieri, cotidianul „Transilvania Reporter” titra, cu mândrie: „UNITER 2014: Lucia şi Leta, noile speranţe ale teatrului independent clujean”.
Numai că „Leta” – Nicoleta Popescu - este gălăţeancă de-a noastră, dar absolventă a Facultăţii de Teatru şi Televiziune din Cluj. Juca teatru din clasa a V-a, la Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, apoi a fost elevă a regretatului actor Grig Dristaru, înainte de a urma Regia la Facultatea de Teatru şi Televiziune din Cluj. Am mai scris despre începuturile ei gălăţene în paginile cotidianului nostru. Am avut cu atât mai mult bucuria să o felicităm ieri, când încă era la Târgu Mureş, după ce în noaptea de luni a fost premiată la prestigioasa competiţie teatrală naţională, un veritabil Oscar şi în bune şi în rele, conceput, ca desfăşurare teatrală, de regretatul regizor Cornel Todea.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

Nominalizare la Premiul UNITER pentru un spectacol al Teatrul Dramatic Galaţi

Cristian Ban a fost nominalizat la Premiul UNITER pentru Cea mai bună regie - Premiul "Lucian Pintilie" pentru spectacolul "MaMe" pe care l-a montat la Teatrul Dramatic "Fani Tardini" din Galaţi, informează, joi, reprezentanţii instituţiei de cultură de la Dunăre.

Potrivit sursei citate, "MaMe" este o creaţie colectivă bazată pe amintirile actorilor din distribuţie şi pe relaţiile acestora cu mamele din viaţa reală: "Patru femei anonime, despre care nimeni nu ştia nimic, devin personajele principale în acest spectacol despre memorie, copilărie, bătrâneţe şi ceea ce ne uneşte pe toţi când auzim sau pronunţăm cuvântul mama". În distribuţie sunt actorii: Svetlana Friptu (Mama lui Radu), Radu Horghidan (Radu), Ana Maria Ciucanu (Mama lui Ionuţ), Ionuţ Moldoveanu (Ionuţ), Elena Anghel (Mama lui Ştefan), Ştefan Forin (Ştefan), Oana Mogoş (Mama lui Răzvan) şi Răzvan Clopoţel (Răzvan).

Spectacolul a avut premiera pe 18 ianuarie 2020.

Spectacolul "MaMe" de la Teatrul Dramatic "Fani Tardini" din Galaţi a fost nominalizat anul acesta la Premiul UNITER pentru Cea mai bună regie. A fost unul din cele mai frumoase şi senine proiecte la care am lucrat în ultimii ani, aşa că mulţumesc echipei, publicului de acolo şi juriului de nominalizări", a declarat Cristian Ban, după anunţarea nominalizării.

Alături de Cristian Ban, la Premiul UNITER pentru Cea mai bună regie sunt nominalizate Leta Popescu pentru spectacolul "(In)corect" montat la Reactor de Creaţie şi Experiment din Cluj-Napoca şi Carmen Lidia Vidu pentru spectacolul "Jurnal de România. 1989" montat la Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti.

Spectacolele care au intrat în atenţia juriului sunt cele care au avut premiera în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2020.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

O regizoare din Galaţi, nominalizată la Premiile UNITER

Regizoarea gălăţeană Leta Popescu se numără printre cele trei nominalizări de anul acesta ale Galei UNITER la Premiul pentru "Cel mai bun text dramatic românesc montat în premieră absolută", cu piesa "Vrabia", pusă în scenă la Teatrul Dramatic "Fani Tardini".

"Spectacolul prezintă evoluția de la copilărie până la maturitate a unei fete care crește într-un oraș industrial din România postcomunistă. Cele patru acte (copilăria, adolescența, tinerețea, maturitatea) sunt legate de amintirile provocate de o plimbare pe Faleza Dunării a personajului Ema-ce-nume-urât, după mai bine de 10 ani de absență din orașul natal. Spectacolul vorbește despre copilăria și adolescența unei generații și reflectă provocările devenirii personale în tabloul mai larg al dificultăților tranziției", spune Leta Popescu, despre "Vrabia", o producţie sută la sută gălăţeană.

Leta Popescu (născută în 1989, la Galați) activează pe scenele din România începând cu anul 2013. Montează în teatrele naționale din Timișoara, Cluj, Craiova, Târgu Mureș, în teatrele "Figura" Gheorgheni și "Gong" Sibiu. Lucrează concomitent la Reactor-Cluj, Fabrica de Pensule, Zug.zone, Teatru3G-Târgu Mureș, Replika-București.

Spectacolele Letei Popescu au fost selectate pe parcursul anilor în festivaluri importante din țară, din care menționăm: Festivalul Național de Teatru București, FEST-FDR Timișoara, Festivalul de Teatru Nou Arad, Festivalul de Teatru Scurt Oradea, Festivalul de Teatru Piatra Neamț, Festivalul Temps d’Images Cluj.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Spectacol al Dramaticului gălățean, selectat în Festivalul Național de Teatru

Spectacolul "Bujor", de Doru Vatavului, pus în scenă de Teatrul Dramatic "Fani Tardini" din Galați, în regia gălățencei Leta Popescu, a fost selectat în Festivalul National de Teatru (FNT), la secțiunea "FNT educațional". O performanță remarcabilă pentru Dramaticul gălățean. Un spectacol modern, plin de energie, care trezește emoții și amintiri, abordând cu delicatețe și curaj una dintre cele mai "controversate" teme de actualitate: educația sexuală în școli.

Potrivit comunicatului de presă, secțiunea "FNT educațional" își propune să aducă tinerii la spectacole care au în centru problematici sensibile ale vârstelor lor. Fiecare spectacol din "FNT educațional" va fi prezentat în colaborare cu o grădiniță, o școală, un liceu sau o universitate din București și va fi urmat de o discuție cu publicul tânăr. Spectacolul "Bujor" va fi prezentat în colaborare cu un liceu bucureștean.

Reamintim că "Bujor" este al doilea spectacol pe care regizoarea Leta Popescu l-a montat la Galați, după "Vrabia", care i-a adus o nominalizare la Gala Premiilor UNITER 2023, la categoria "Cel mai bun text dramatic românesc montat în premieră absolută". Totodată, este spectacolul cu numărul șase produs de Teatrul Dramatic "Fani Tardini" în cadrul "Proiect 9. Teatru Românesc Contemporan".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Regizoarea Leta Popescu, noul director artistic al Teatrului Dramatic "Fani Tardini"

Teatrul Dramatic "Fani Tardini" anunţă, pe pagina sa de socializare, că îşi întăreşte echipa, având-o drept director artistic pe regizoarea Leta Popescu, care a realizat deja spectacole foarte apreciate la Galaţi, oraşul său natal.

În perspectiva noilor provocări pe care teatrul gălăţean le are de înfruntat, cea mai importantă fiind necesitatea de a juca într-un alt spaţiu (la Casa de Cultură a Studenţilor n.a.), clădirea proprie intrând într-o foart necesară reabilitare, întărirea echipei cu o persoană atât de adaptabilă şi care a realizat cu succes proiecte culturale atât în spaţii tradiţionale, cât şi alternative, este o mişcare bine gândită şi pe care echipa o face publică înaintea începerii noii stagiuni, urându-i Letei Popescu succes şi bun venit.

"Avem bucuria să vă anunțăm că Leta Popescu, una dintre cele mai cunoscute voci ale regiei de teatru din prezent, după mai bine de un deceniu de studiu și activitate intensă la Cluj, se întoarce acasă la Galați! Leta va intra din noua stagiune în rolul de director artistic al teatrului nostru, aducând cu ea o experiență solidă în coordonarea și managementul proiectelor culturale", sună anunţul teatrului.

Cu studii de licență, masterat și doctorat finalizate în inima Transilvaniei, Leta Popescu a reușit să își dezvolte abilități esențiale în comunicare, planificare și leadership, contribuind semnificativ în sectorul cultural independent din Cluj (a dezvoltat proiecte alături de Reactor, Reciproca, Fabrica de Pensule, Casa Tranzit). Ca regizoare de teatru, activitatea ei a fost deseori remarcată de către breaslă și public, despre spectacolele pe care le-a regizat s-a scris în cele mai importante reviste culturale din România și an de an producțiile sale sunt selectate la cele mai importante festivaluri din țară.

"Nominalizată de două ori la premiile Uniter, cu un palmares important de premii, acum, Leta Popescu revine la Galați cu know-how-ul acumulat, cu energia vibrantă a Clujului, dar mai ales cu dorința de a sprijini și dezvolta scena culturală locală. Suntem siguri că entuziasmul Letei, alături de experiența lui Florin Toma, actor și director general al Teatrului Dramatic „Fani Tardini” Galați, împreună cu echipa artistică și tehnică a teatrului nostru, vor aduce un suflu nou și vor deschide noi orizonturi pentru comunitatea artistică din Galați. Îi urăm Letei Popescu bun venit în echipă și o asigurăm că suntem plini de nerăbdare să lucrăm împreună! Succes!", se încheie postarea făcută de Teatrul Dramatic "Fani Tardini".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

„Bujorul” Dramaticului gălățean a cucerit două premii la Iași. Succes la Festivalul de regie „Cătălina Buzoianu”

În vreme ce "Regina nopții", cel mai nou spectacol al Teatrului Dramatic "Fani Tardini" din Galați, e gata să înflorească în avanpremiera din 15 septembrie, spectacolul "Bujor" tocmai a cucerit două premii la Festivalul de regie "Cătălina Buzoianu" - "Teatru la puterea feminin", desfăşurat la Iași. Premiul pentru cea mai bună regie și Premiul pentru cel mai bun actor sunt trofeele acordate regizoarei Leta Popescu și actorului Vlad Volf.

"Bujorul Dramaticului gălățean înflorește la Iași" vă anunțam la finele săptămânii trecute. Reprezentația spectacolului "Bujor" era programată luni, 9 septembrie, de la ora 18.00, la Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi - sala CUB.

După cum a anunțat instituția ieșeană de cultură, "la finalul celor cinci zile de teatru la puterea feminin, după un maraton cu 11 spectacole și o serie generoasă de evenimente conexe, juriul Festivalului de regie "Cătălina Buzoianu" a desemnat câștigătorii acestei ediții.

Premiul pentru cea mai bună regie se acordă ex-aequo: regizoarei Leta Popescu pentru pentru spectacolul "Bujor", producție a Teatrului "Fani Tardini" Galați, și regizoarei Andreea Gavriliu pentru spectacolul "SF (Super Fragil)", producție a Teatrului "Excelsior" București.

Premiul pentru cel mai bun actor se atribuie ex-aequo: actorului Gabi Costin pentru rolul Charlottei von Mahlsdorf din spectacolul "Eu sunt propria mea soție" de Doug Wright și actorului Vlad Volf pentru rolul Bujor, Învățătorul, din spectacolul "Bujor" de Doru Vătavului".

Potrivit teatrului din Iași, "prima ediție a Festivalului de regie "Cătălina Buzoianu" a adus în fața spectatorilor o selecție a spectacolelor românești puse în scenă de regizoare din toată țara, reprezentativă pentru preocupările artistice feminine contemporane.

Reamintim că spectacolul "Bujor", de Doru Vatavului, în regia gălățencei Leta Popescu, a fost selectat şi pentru Festivalul Naţional de Teatru, programat în luna octombrie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.