Jump to content

A fost ucis Marian Ivan


dcp100168
 Share

Recommended Posts

A fost ucis Marian Ivan

Cel mai cunoscut lider al lumii interlope din Galaţi, Marian Ivan, a fost ucis, azi-noapte, într-un conflict armat. Bătaia a avut loc în Ţiglina III, în zona Complexului Continental. Ivan a fost înjunghiat în zona gâtului de mai mulţi necunoscuţi, care au dispărut imediat. La scurt timp, locul crimei a fost înconjurat de luptătorii de la Detaşamentul Poliţiei pentru Intervenţii Rapide (DPIR). Peste o sută de persoane, foarte multe dintre ele făcând parte din gruparea lui Marian Ivan, au sosit la faţa locului. Victima a pierdut foarte mult sânge şi nu a mai putut fi salvată de medicii SMURD, chemaţi să acorde primul ajutor. Trupul neînsufleţit a fost transportat la morga Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" din Galaţi, în vederea efectuării necropsiei. Poliţiştii şi procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi au efectuat primele cercetări la locul faptei, însă au refuzat să facă declaraţii. "Marian Ivan a murit la miezul nopţii de duminică spre luni, dar mai multe date nu pot oferi până la finalizarea raportului medico-legal", a declarat Emilia Negraia, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi. Surse din anturajul lui Marian Ivan nu exclud posibilitatea ca acesta să fi fost victima unui act de răzbunare dictat de o bandă rivală.

Marian Ivan, care deţinea o firmă de protecţie şi pază şi o sală de arte marţiale şi fitness, era cel mai cunoscut lider al lumii interlope din Galati, fiind suspectat ca avea conexiuni in diverse domenii la nivel local si ca era apropiat al unor lideri importanti ai lumii interlope din estul tarii. Despre gruparea sa se spune ca percepe taxa de protectie. In trecut, Marian Ivan a avut mai multe conflicte cu legea, fiind arestat si condamnat pentru lipsire de libertate si vatamare corporala din culpa cu consecinte grave. De asemenea, el a fost invinuit de ultraj dupa ce a insultat, amenintat si lovit ageti de paza si politisti.

Link to comment
Share on other sites

Anchetatorii susţin că există doi suspecţi

Anchetatorii gălăţeni susţin că există doi suspecţi în cazul uciderii lui Marian Ivan, considerat unul dintre capii lumii interlope din Galaţi, iar în prezent aceştia sunt căutaţi de poliţişti, transmite corespondentul Mediafax. "Fapta s-a petrecut duminică, în jurul orei 23.30. La ora 24.00 Marian Ivan era deja decedat. Se fac investigaţii, sunt doi suspecţi în cauză, care până la ora acesta nu au fost prinşi. Se pare că ei sunt autorii, pe fondul unor conflicte mai vechi, din câte ştim noi la ora asta", a declarat Nicolae Chirilă, prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi.

Marian Ivan, unul din capii lumii interlope gălăţene, a murit, duminică noaptea, fiind înjunghiat cu un cuţit, în timp ce se afla în faţa unui restaurant din cartierul gălăţean Ţiglina III. Conform unor surse din Poliţie, Ivan ar fi fost înconjurat de mai mulţi necunoscuţi în momentul în care ieşea din bar. Unul dintre agresori ar fi scos un cuţit pe care l-a înfipt în spatele bărbatului, după care atacatorii au fugit. Deşi la faţa locului au venit imediat medicii de la SMURD, viaţa bărbatului nu a mai putut fi salvată. Trupul neînsufleţit al victimei a fost transportat, luni dimineaţă, la morga Spitalului de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" din Galaţi, unde a fost efectuată necropsia, iar apoi a fost depus în sala de sport „Fight Club”, pe care Ivan o administra.

Link to comment
Share on other sites

Presa gălăţeană

Sfârşitul unui interlop

Executat în mijlocul străzii

După doi ani de linişte aparentă, unul din capii lumii interlope din Galaţi a fost ucis mişeleşte în plină stradă. Marian Ivan a fost asasinat, duminică noapte, în faţa complexului Continental din Ţiglina 3. Trei lovituri de cuţit au fost suficiente pentru a-i curma viaţa. Apropiaţii săi cer pedeapsa maximă pentru făptaşi. Anchetatorii au în vedere doi suspecţi, care erau, ieri, dispăruţi de la domiciliu.

Neaşteptat, sângeros şi terifiant

Ciocnirile dintre grupările interlope, stagnate în Galaţi cel puţin în ultimii doi ani, riscă să revină în actualitate cu o forţă fără precedent. Uciderea lui Marian Ivan, cel mai cunoscut nume al acestei lumi şi apropiat al unor lideri importanţi ai lumii interlope din estul ţării, în faţa unui bar din Ţiglina 3, cartier cunoscut pentru scenele sângeroase care i-au avut ca protagonişti pe membri a diverse grupări, stă să distrugă acalmia instaurată în ultimul timp. Precedat de uciderea unui tânăr de 29 de ani pe o stradă din Micro 17 şi rănirea gravă a altuia, cu o sabie, în faţa unui bloc din Micro 16, ultimul conflict de proporţii dintre gruparea condusă de Marian Ivan şi rivali a avut loc în luna aprilie 2006, în faţa hotelului Turist, conflict în urma căruia chiar Ivan a fost rănit şi a avut nevoie de îngrijiri medicale. De atunci, spun apropiaţi ai lui Marian Ivan, apele se liniştiseră, în urmă cu câteva săptămâni acesta încercând chiar o conciliere cu foştii săi adversari.

Răpus cu trei lovituri de cuţit

Mobilul care ar putea sta la baza unui război de proporţii între grupările interlope rivale şi la instaurarea unei noi ierarhii s-a produs, duminică seară, în jurul orei 22.30. Sosit în Ţiglina 3, tărâm rival, Marian Ivan s-a întâlnit în faţa unui bar cu un alt lider interlop, cu care a avut un schimb de replici. Nimic însă care să prevestească vreun conflict - spun martorii. La un moment-dat, rivalul ar fi încercat să-l lovească pe Ivan cu pumnul. Acesta s-a speriat, a fugit, dar a fost ajuns din urmă de doi acoliţi ai rivalului său. O primă lovitură de cuţit în ceafă l-a dobărât, iar alte două, în spate, l-au lăsat într-o baltă de sânge. Ajuns la faţa locului, echipajul SMURD a încercat câteva zeci de minute să-l resusciteze, dar a fost zadarnic. ”Leziunile constatate au fost trei plăgi prin înjunghiere, două la nivelul toracelui şi una la nivelul cefei, una dintre acestea fiind penetrantă, cu hemopneumotorax şi cu deces în urma unui stop cardio-respirator şi fibrilaţie ventriculară” a declarat ieri, la finalizarea necropsiei, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă, doctorul Mihai Bucatanschi.

”Nu aşa trebuia să se întâmple”

Vestea că Marian Ivan zace mort pe stradă s-a răspândit ca focul, astfel încât, în jurul orei 24.00 se adunaseră peste o sută de oameni în zona complexului Continental. Ţinuţi la distanţă de forţele de ordine care s-au înmulţit proporţional cu numărul maşinilor de lux adunate în zonă, oamenii, apropiaţi ai lui Marian Ivan sau simpli curioşi se strânseseră la faţa locului, dându-şi care mai de care cu părerea referitor la cine, cum şi ce fel de vină are. ”Ei aveau probleme mai vechi, dar nu aşa trebuiau rezolvate. S-au răfuit în trecut, noi toţi am insistat să se împace. Puteau să-l fi bătut, ori altceva, dar să-l omoare e prea de tot. Pedeapsa maximă ar merita cei care au făcut-o”, a fost de părere unul dintre apropiaţii lui Marian Ivan.

Depus la sala de sport

După ce a fost autopsiat la morga Spitalului de Urgenţă, trupul neînsufleţit al lui Marian Ivan a fost depus la sala de sport ”Fight Club”, pe care o administra. În paralel, poliţiştii criminalişti şi procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi susţin că ştiu cine sunt cei doi suspecţi, dar că ieri nu reuşiseră încă să-i prindă întrucât aceştia fugiseră de la domiciliu imediat după comiterea faptei. ”Acum se fac investigaţii. Sunt doi suspecţi în cauză, care pâna la această oră nu au fost prinşi, dar se pare ca ei sunt autorii, pe fondul unor conflicte mai vechi între aceşti autori şi Marian Ivan şi oamenii lui. Pe măsură ce vom afla amănunte, vă vom putea comunica mai multe”, ne-a declarat, ieri, la prânz, prim-procurorul Nicolae Chirilă de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi.

Măsuri sporite de ordine

Conflictul soldat cu uciderea lui Marian Ivan riscă să reaprindă spiritele între cele două grupări rivale şi suţinătorii acestora şi să producă, pe viitor, alte situaţii cu consecinţe grave. Pentru prevenirea acestora, prefectul Galaţiului, Gabriel Panaitescu, a cerut, ieri, Poliţiei, Jandarmeriei şi Poliţiei Comunitare să intensifice măsurile de asigurare a ordinii publice şi climatului de siguranţă a cetăţenilor. De asemenea, Poliţia va avea misiunea de a monitoriza găştile şi bandele de cartier, pentru a preveni producerea oricăror acte de violenţă, atât în stradă, cât şi în alte locuri sau localuri publice. Aceeaşi misiune revine şi Poliţiei Comunitare, în limitele competenţelor legale. Jandarmeria va patrula şi ea în zonele cu risc infracţional ridicat şi va fi pregătită, cu structurile sale specializate, să intervină pentru restabilirea ordinii publice, în cazul în care aceasta va fi tulburată.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=1

Chicago de Galaţi

EXECUŢIE ÎN STIL MAFIOT

* Controversatul om de afaceri şi, se spune, naş al lumii interlope Marian Ivan a fost înjunghiat duminică noaptea * Trupul său a fost lăsat într-o baltă de sânge, în parcarea blocului B3, din Complexul Continental, din Ţiglina III * Poliţia şi procuratura au demarat cercetările * Echipajul SMURD a încercat timp de aproape 30 de minute să îl resusciteze pe Marian Ivan (înjunghiat cu un obiect ascuţit), dar decesul a fost declarat la ora 23,59 * Sute de gălăţeni au umplut duminică noaptea strada Macedonă, numărul 7, unde zăcea corpul însângerat al lui Marian Ivan * Galaţiul vorbeşte despre o reglare de conturi între clanuri şi despre imprudenţa de care a dat dovadă Marian Ivan, umblând neînsoţit într-o zonă aparent ostilă

Intrat în legenda urbană ca un personaj controversat, Marian Ivan era cunoscut, neoficial, ca fiind unul dintre capii lumii interlope gălăţene. Cel puţin aşa atestă legendele urbane gălăţene. Înjunghiat în spate duminică noaptea, pe o stradă din Complexul Continental, din Ţiglina III, cu un obiect ascuţit (după cum spune raportul SMURD), cu traumatisme cranio-cerebrale şi plagă contuză la ochi, proprietarul clubului "Fight Club" din Galaţi nu a putut fi resuscitat, pierderea mare de sânge fiindu-i fatală bărbatului de 43 de ani.

Cadavrul din parcare

Luni dimineaţă nu era om în Galaţi care să nu ştie despre crima care a îngrozit un oraş întreg. Pe strada Macedonă, numărul 7, în faţa blocului B3, din Ţiglina III, lumânările şi candelele depuse la locul crimei de către prieteni şi cunoscuţi ard lângă imensa pată de sânge pe care maşinile o ocolesc precaut. "N-a mai văzut strada mea atâta popor de când a fost făcută! Cred că toată lumea coborâse din casă. El (N.R. Marian Ivan) era căzut pe spate, îl intuba SMURD-ul, încercau să-l resusciteze. Mai târziu a venit şi soţia lui (!?) cu Hummer-ul. Medicina Legală a venit foarte târziu, pe la 1", spune şi un tânăr.

Crima nu a văzut-o nimeni, iar oamenii spun că nu s-a auzit niciun strigăt. Toţi ştiu ce s-a întâmplat după sosirea SMURD-ului: "Eu stau aici", îmi povesteşte un locatar, care nu vrea să-şi divulge numele: "Mă uitam la meci (N.R. la ora crimei meciul Polonia-Germania, din cadrul Campionatului European din Austria şi Elveţia era în plină desfăşurare) când am auzit ambulanţele. Mi-a povestit o femeie de la blocul din faţă că i-a văzut pe doi fugind, după ce l-au lovit pe� Ivan!". Omul înghite în sec. Preferă să nu-şi amintească sau să nu mai vorbească.

Thriller de stradă

Raportul SMURD-ului este însă elocvent: ambulanţa (chemată imediat după ce Marian Ivan a fost înjunghiat) a ajuns la locul faptei la ora 23,20 (atacul având loc cu maxim 10-15 minute mai devreme) şi până la ora 23,59 s-a încercat în zadar resuscitarea bărbatului. Acesta era înjunghiat în spate, rana de patru centimetri dovedind că Marian Ivan fusese lovit cu un obiect ascuţit (în raport nu se specifică dacă arma crimei a fost - aşa cum se speculează - o sabie sau un cuţit). "Bărbatul avea şi traumatism cranio-cerebral acut, precum şi o plagă contuză de 12 centimetri occipitală (o rană la ochiul drept). În momentul intervenţiei echipajului medical, bărbatul intrase în stop cardio-respirator şi prezenta şoc hemoragic. Decesul a fost constatat la ora 23,59, cadavrul fiind preluat de Medicina Legală pentru autopsie", declară locotentul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Situaţiilor de Urgenţă Galaţi.

"Au stat poliţiştii aici până spre dimineaţă. Dar erau sute de oameni pe stradă�", povestesc locatarii din împrejurimi. Nimeni nu recunoaşte că ar fi ieşit pe stradă, dar toţi spun că au urmărit scena de la balcoanele locuinţelor.

Lumânări şi lacrimi

Pe strada Macedonă, în dreptul petei de sânge traficul nu se opreşte. Sosită la faţa locului, prietena omului de afaceri (se pare că nu era soţia cu au presupus martorii) nu îşi poate stăpâni plânsul. Tânăra aprinde lumânări şi nu se simte în stare să vorbească: "Ştie deja toată lumea ce s-a întâmplat. Era cu mine", murmură fata îndoliată. Imenşii ochelari negri reuşesc să îi ascundă faţa, dar lacrimile ţâşnesc în continuare. "Am aflat azi noapte, atunci am venit prima dată", confirmă şi alţi bărbaţi prezenţi. Vântul se încăpăţânează să stingă candelele, dar ei le reaprind, pe rând.

Oamenii se strâng, iar comentariile şi supoziţiile curg: "E... ceva între ei!", spune gânditoare o femeie. "Dumnezeule, cât sânge!", se îngrozesc nou-veniţii. Proaspăt ieşiţi de la şcoală, copiii nu îşi pot stăpâni curiozitatea. Se învârt în jurul sângelui uscat de pe carosabil şi povestesc fascinaţi că "�a fost omorât cu sabia!".

Folclor urban cu iz de şanţ

Speculaţiile nu se vor termina prea curând. Şocantă pentru Galaţi, asasinarea în plină stradă a lui Marian Ivan ar fi fost poate privită ca un eveniment relativ obişnuit în Brăila (supranumită "Micul Chicago"), unde luptele cu săbii sunt frecvente şi deschid ziarele brăilene cel puţin o dată pe săptămână.

Povestea tinde să intre în folclor, fără să aibă nevoie de foarte multe scuze pentru asta. Temut şi admirat deopotrivă, numele lui Marian Ivan era sinonim cu viaţa trăită pe muchie de cuţit. Înnebuniţi de senzaţional, mulţi dintre locatarii din Ţiglina III fac deja lege din zvonistică şi pregătesc verdicte - lucru destul de naiv, de vreme ce lumea lui Marian Ivan (în care a trăit sau de care dorea să se rupă) ne este la fel de accesibilă nouă ca şi viaţa pe Marte. Dacă şi când se va face lumină în acest caz, rămâne de văzut. Între timp, este ştiut că un copil a rămas fără tată şi măcar atâta lucru ne poate face să ne păstrăm decenţa.

Cine a fost Marian Ivan?

Portret din umbră

Concret despre Marian Ivan nu prea s-a vorbit în oraş nici pe vremea când trăia. Mai degrabă au circulat poveşti, legende urbane sau informaţii neoficiale, decât date concrete. Profilul acestui om, numit de unii "capul lumii interlope din Galaţi" nu a fost pus niciodată în lumina reflectoarelor. Chiar dacă unele voci spun că se face acum o publicitate excesivă, există contraargumente: chiar şi o persoană necunoscută dacă ar fi fost, împrejurările morţii suscită interes pentru opinia publică!

Din datele neoficiale pe care am reuşit să le strângem (pentru că toată lumea se fereşte să discute oficial) am aflat că Marian Ivan împlinise chiar vinerea trecută 43 de ani, sărbătorindu-şi ziua de naştere la un elegant restaurant situat vizavi de Facultatea de Mecanică. Un apropiat ne-a spus că mama sa ar fi originară din satul Dodeşti (judeţul Vaslui), însă el a copilărit în Galaţi, în Bădălan, iar după ce autorităţile au decis demolarea caselor de acolo, s-a mutat într-un apartament.

Marian Ivan avea doi copii, unul, în vârstă de 22 de ani, stabilit în SUA şi provenit dintr-o relaţie anterioară şi o fetiţă de aproape opt ani. Ultima căsătorie a avut-o cu Nicoleta (fostă Bologa) cu care însă se înţelesese să se despartă, însă nu se ştie sigur dacă reuşise să depună sau nu actele de divorţ. Apropiaţii spun că în ultimul timp Marian Ivan se schimbase: încerca să îşi completeze studiile liceale şi se ocupa mai mult de afacerile unui club de arte marţiale. Asta, după ce a încercat, în trecut, să facă afaceri atât cu o firmă de televiziune prin cablu, cât şi cu o firmă de pază şi protecţie. Deşi în jurul numelui său circulă o serie de poveşti cu trimitere la lumea interlopă, lipsa datelor oficiale ne face să ne oprim aici. La fel cu cei (puţini) care au avut curajul să vorbească despre el, nu putem spune decât "Dumnezeu să-l odihnească în pace"!

Din dosare

Un trecut zbuciumat

De-a lungul vremii, Marian Ivan a avut un pachet consistent de afaceri juridice. Arhivele instanţelor şi ale procurorilor confirmă acest lucru. Însă foarte important este faptul că surse din interiorul Parchetului au confirmat faptul că cercul suspecţilor s-a strâns în jurul a doi indivizi care, se pare, sunt implicaţi într-un proces pe care Ivan îl are pe rolul instanţelor gălăţene.

Verificările noastre au confirmat faptul că, la Judecătoria Galaţi se află în plină desfăşurare cauza cu numărul 9493/233/2006, ce urma să aibă un nou termen chiar pe 25 iunie. Cauza acestui proces este "ultrajul contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice", iar în acest caz, Ivan este trecut pe lista inculpaţilor. Prezentăm lista integrală a părţilor implicate în acest proces, şi care cuprinde date publicate pe site-ul Judecătoriei Galaţi: Inculpaţi - Bălţătescu Cristian, Ariton Mihăiţă, Bolea Costel, Ionaşcu Ionel, Petrescu Sandu, Cimpoiaşu Răducu Cristian, Albu Bogdan Marius, Nicodim Cristian, Ivan Marian şi Gligor George. Părţi vătămate - Şchiopu Dănuţ Adrian şi Nicula Marian Ciprian.

Pe urmele dosarelor

Reprezentanţii Tribunalului Galaţi au răspuns la rândul lor întrebărilor noastre referitoare la dosarele recente în care este implicat Ivan. Potrivit acestora, la Tribunalul Galaţi a ajuns o cauză referitoare tot la fapta de ultraj. Dosarul, a fost înregistrat aici în anul 2007, în apel, după ce a fost analizat de către magistraţii Judecătoriei. Trebuie spus că de aici, Marian Ivan primise o sentinţă penală ce a fost desfiinţată în parte.

În afară de aceste procese destul de recente, în dreptul celui despre care se zvonea că ar fi capul lumii interlope gălăţene mai sunt consemnate de către oamenii legii şi alte dosare, dintre care unele s-au finalizat cu condamnarea sa. Ivan a avut, potrivit surselor oficiale, o condamnare de patru ani închisoare care i-a fost aplicată pentru săvârşirea infracţiunii de lipsire de libertate prin sentinţa penală nr.3362/17.12.1997 a Judecătoriei Galaţi.

A mai fost condamnat la un an închisoare pentru vătămare corporală din culpă cu consecinţe grave. Asta s-a întâmplat tot printr-o sentinţă a Judecătoriei Galaţi din data de 23 martie 1999. Pedeapsa aceasta a fost graţiată conform prevederilor Decretului 137/1997.

Marian Popa:

"A încercat să-şi facă dreptate singur"

Deşi sunt mulţi politicieni care ar fi putut să comenteze asupra morţii lui Marian Ivan, aceştia au refuzat, ieri, să facă declaraţii. Singurul care a acceptat să vorbească despre Marian Ivan a fost ţărănistul Marian Popa: "A fost un copil necăjit, a trebuit să se descurce singur, de mic... A trăit multe nedreptăţi şi de multe ori a încercat să îşi facă dreptate singur. După Revoluţie, prin 92-93 a plecat în străinătate, ca orice român, apoi a revenit în ţară. Prin 93-94 şi-a făcut o firmă, însă a eşuat. În ultimul timp îi mergea mai bine şi, ca de fiecare dată când a avut posibilităţi, a ajutat cu bani foarte multă lume. De altfel, era cunoscut şi pentru luptele K1 pe care le organiza; l-a susţinut financiar şi pe Ionuţ Iftimoaie. Nu am ce spune decât Dumnezeu să-l ierte!".

Prefectura are grijă de noi

Măsuri de siguranţă în Galaţi

* Aceste măsuri se iau ca urmare a uciderii în stradă a unuia dintre reprezentanţii lumii interlope din Galaţi *Prefectul Gabriel Panaitescu a cerut ieri forţelor de ordine să intensifice măsurile de siguranţă pentru următoarele zile * Prevenirea conflictelor între găşti

Solicitarea prefectului este motivată de uciderea în stradă a unuia dintre reprezentanţii lumii interlope din Galaţi, fapt care ar putea genera tensiuni şi conflicte între membrii diverselor grupări şi bande de cartier.

Pentru prevenirea unor eventuale ciocniri de stradă, care ar putea aduce atingere gravă ordinii şi liniştii publice, dar şi siguranţei cetăţenilor, prefectul Gabriel Panaitescu a cerut forţelor de poliţie, jandarmeriei şi poliţiei comunitare să intensifice patrulările pe stradă, atât pedestre, cât şi cu echipaje mobile, în special în zonele cu risc infracţional ridicat din oraş.

* Poliţia, Jandarmeria şi Poliţia Comunitară - în patrulare

Poliţia va avea misiunea de a monitoriza găştile şi bandele de cartier, pentru a preveni producerea oricăror acte de violenţă, atât în stradă, cât şi în alte locuri sau localuri publice. Aceeaşi misiune revine şi Poliţiei Comunitare, în limitele competenţelor legale.

Jandarmeria va patrula şi ea în zonele cu risc infracţional ridicat şi va fi pregătită, cu structurile sale specializate, să intervină pentru restabilirea ordinii publice, în cazul în care aceasta va fi tulburată.

Primele indicii

Cine sunt criminalii?

* Sunt căutaţi Mocănelu Ion şi Ionuţ Zăuşilă

Conform comunicatului transmis ieri dimineaţă de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, prin intermediul prim-procurorului Niculaie Chirilă, "fapta (N.A Este vorba despre uciderea lui Marian Ivan) s-a petrecut duminică, în jurul orei 23,30, în preajma Complexului Continental din Ţiglina III. La ora 24,00, Marian Ivan era deja decedat. Se fac investigaţii. Sunt doi suspecţi în cauză care până la această oră nu au fost prinşi. Se pare că aceştia sunt autorii. Dacă despre ei este vorba, se poate spune că fapta a fost comisă pe fondul unor conflicte mai vechi."

Ieri, după-amiază, de la domnul comisar şef Ştefan Căpătan, şeful Serviciului Investigaţii Criminale - IJP Galaţi, am aflat că moartea lui Marian Ivan a survenit din cauza "unei insuficienţe respiratorii acute consecutivă unui traumatism toracic deschis cu plăgi penetrante toracice"; că rănile grele (mortale) au fost provocate cu lovituri de cuţit cu o lamă neobişnuit de mare sau sabie.

Cine au fost autorii? Supoziţiile făcute iniţial de anchetatori s-au confirmat. Iniţial, când s-a declanşat conflictul spontan soldat cu moartea lui Marian Ivan, erau prezenţi trei membri ai unei bande din lumea interlopă condusă de Ion Mocănelu. Între grupul condus de acesta şi cel al lui Marian Ivan exista un conflict care mocnea de mai multă vreme şi înteţit de anul trecut, când 18 "locotenenţi" ai bandei lui Mocănelu au fost arestaţi preventiv. Aceştia ar fi dedus că "au fost daţi în gât" (vânduţi) de membrii bandei lui Marian Ivan şi de aici, divergenţele, conflictele care au culminat cu crima din noaptea de duminică. Oricum, după părerea anchetatorilor motivele acestea erau "imaginare".

În noaptea fatidică, trei membri ai grupării conduse de Mocănelu au dat întâmplător peste Marian Ivan, care venise în Ţiglina III să aducă acasă o femeie. Şi, pe fondul mai vechilor diferende, a izbucnit un conflict spontan. Unul din banda Mocănelu Ion i-a dat un pumn lui Marian Ivan. Acesta a rupt-o la fugă cu doi adversari după el. A fost ajuns din urmă şi înjunghiat de unul dintre aceştia. Dacă nu s-ar fi întâlnit întâmplător, probabil că astăzi nu am mai scrie despre această crimă.

Se pare că în cauză sunt implicaţi Mocănelu Ion, fost Nelu Enache, în vârstă de 31 de ani şi Ionuţ Zăuşilă, de 25 de ani. Amândoi au antecedente penale.

După spusele poliţiştilor, identificarea autorilor crimei a fost doar o chestiune de timp. La ora când scriam aceste rânduri cei doi nu fuseseră găsiţi la domiciliile lor. De altfel, în ultima perioadă, Zăuşilă plecase de la locuinţa din Micro 40 (Bloc D2) şi locuia acasă la Mocănelu.

Organele de cercetare şi urmărire penală au reţinut în sarcina celor doi comiterea infracţiunii de omor calificat. Urmează, dacă vor fi găsiţi, să fie reţinuţi şi prezentaţi, astăzi, la instanţă - Tribunalul Galaţi - în vederea emiterii mandatului de arestare preventivă. Dacă nu vor fi găsiţi, mandatul va fi emis, probabil, în lipsă.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=24716

Link to comment
Share on other sites

Presa naţională

Capul lumii interlope gălăţene, înjunghiat mortal în plină stradă

* Suspecţii fac parte din banda rivală, numită „Ţăranii”

Marian Ivan, liderul interlopilor gălăţeni, a fost asasinat duminică noaptea în plină stradă. Capul lumii interlope gălăţene a fost atacat cu cuţitele de doi necunoscuţi cu care a purtat o discuţie pe trotuarul din faţa complexului comercial Continental, aflat în cartierul Ţiglina III din Galaţi. Atacul s-a produs în jurul orei 23,30 şi, până la venirea Ambulanţei, după aproximativ o jumătate de oră, victima nu a mai supravieţuit. Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, Nicolae Chirilă, a afirmat că rănile produse de armele albe i-au străpuns lui Marian Ivan unul dintre plămâni şi au generat o sângerare puternică. Procurorii care cercetează crima afirmă că cei doi suspecţi sunt cunoscuţi, dar nu au putut fi reţinuţi din cauză că au dispărut din zonă.

Gruparea interlopă condusă de Marian Ivan se află în război cu o altă grupare interlopă din zona oraşului Tecuci, bandă numită „Ţăranii”, dar şi cu una din multele găşti din Brăila. În ultimii ani, cele două grupări rivale au realizat mai multe incursiuni în Galaţi pentru a-l ataca pe Ivan. Lipsa de reacţie a poliţiştilor gălăţeni a făcut ca, în urmă cu ceva timp, „Ţăranii” să asedieze în plină noapte hotelul din Galaţi în care Marian Ivan participa la un botez. Incursiunea interlopilor s-a lăsat cu focuri de armă şi cu maşini distruse, fără ca forţele de ordine să intervină, astfel încât atacatorii s-au putut retrage nestingheriţi. După acest episod, a mai existat o tentativă de înjunghiere a capului interlop gălăţean, soldată doar cu rănirea acestuia.

Deşi se cunoştea activitatea infracţională a lui Ivan, acesta nu era deranjat de Justiţie. Mai mult, capul interlop poza într-un onorabil om de afaceri, fiind patronul unei săli de lupte. Cei mai vestiţi luptători cu aspiraţii de K1, începând cu Sora şi cu „Pitbull” Atodiresei, au fost membri ai „Fight Club”, firma condusă de Marian Ivan. Interlopul Ivan a pus mâna şi pe un titlu de revoluţionar, care i-a adus un apartament pe care primarul Galaţiului, Dumitru Nicolae, i l-a vândut în condiţii dubioase. Această tranzacţie face obiectul unui dosar penal aflat în curs de cercetare. De câteva luni, Marian Ivan devenise membru al PD-L şi s-a ocupat, din umbră, de campania candidatului la preşedinţia CJ Galaţi, Marius Necula.

http://www.gandul.info/justitia/capul-l ... 86;2695524

Reglare de conturi între clanurile mafiote

* Marian Ivan, unul dintre liderii lumii interlope locale, a fost înjunghiat mortal, în faţa unui restaurant, de membrii unei grupări rivale.

Unul dintre cei mai cunoscuţi lideri ai lumii interlope din Galaţi, Marian Ivan, a fost ucis în noaptea de duminică spre luni în plină stradă. Bărbatul a fost înjunghiat în gât, de persoane rămase încă neidentificate, în timp ce se afla în faţa unui restaurant din cartierul Ţiglina III. Potrivit martorilor oculari, agresorul ar fi membru al unui clan rival, condus de Nelu Enache. De altfel, Marian Ivan avea legături şi cu cercurile politice, fiind finul lui Andrei Lişinschi, candidatul PDL la Primăria Galaţiului, iar la nivel naţional era cunoscut datorită Galelor Local Kombat.

Tăiat în zona gâtului

Incidentul s-a petrecut în noaptea de duminică spre luni, în jurul orei 12.00, când Marian Ivan ieşea dintr-un restaurant din cartierul Ţiglina III, controlat de gruparea lui Nelu Enache. Potrivit martorilor oculari, care au vrut să rămână sub protecţia anonimatului, Marian Ivan venise la restaurant fără gărzile de corp. În faţa localului, între Marian Ivan şi Nelu Enache ar fi avut loc un schimb de replici mai dur, iar Enache a încercat să-l lovească pe Ivan. Martorii susţin că acesta a dat să fugă, dar a fost înconjurat de mai mulţi acoliţi ai lui Enache. Unul dintre agresori i-a înfipt lui Marian Ivan un cuţit în umăr, lama pătrunzând până în zona gâtului. Deşi un echipaj SMURD a ajuns rapid la faţa locului şi a încercat timp de aproape o oră să-l resusciteze pe interlop, acesta a decedat în urma hemoragiei puternice. Poliţiştii criminalişti şi procurorii au demarat o anchetă în acest caz, însă nu vor să ofere niciun fel de informaţii până la finalizarea raportului medicolegal. Potrivit procurorului Marcel Codiţă, există doi supecţi, însă identitatea lor nu a fost încă stabilită. Nici reprezentanţii poliţiei nu s-au înghesuit să facă declaraţii pe marginea incidentului de duminică noaptea. „Nu ştiu dacă Marian Ivan este interlop, dacă au mai fost reclamaţii împotriva sau dacă este un om periculos. Ce relevanţă are acest lucru? Eu nu ştiu nimic. Eu pot să vă spun că Marian Ivan a murit, atât“, ne-a declarat Ştefan Gohoreanu, subcomisar în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi. Prefectul de Galaţi Gabriel Panaitescu a declarat ieri că „poliţia va monitoriza găştile de cartier, iar jandarmeria va patrula în zonele cu risc infracţional ridicat“.

Conflict vechi de doi ani

Marian Ivan şi Nelu Enache, ambii lideri ai unor clanuri mafiote din Galaţi, au fost de-a lungul timpului când prieteni, când duşmani. Disputele dintre ei se pare că ar avea legătură cu banii încasaţi de pe urma afacerilor celor două grupări, care controlează o bună parte din prostituţia locală, traficul de droguri şi sistemul taxelor de protecţie. După o ceartă de doi ani, cei doi interlopi s-au împăcat recent, aceasta fiind o posibilă explicaţie pentru faptul că Marian Ivan nu a fost însoţit, duminică noaptea, de gărzile de corp, deşi se afla pe teritoriul rivalului său.

http://www.evz.ro/articole/detalii-arti ... e-mafiote/

Patronul lui Iftimoaie, asasinat la comanda mafiei

* Marian Ivan, liderul lumii interlope galatene, a fost hacuit, in plina strada, de "autori necunoscuti" * In timp ce politistii faceau cercetari la locul faptei, interlopii au venit sa aprinda o lumanare

Capul mafiei galatene, Marian Ivan, cel care a deschis o sala de arte martiale pentru luptatorul Ionut Iftimoaie, a fost lichidat, in plina strada, cu mai multe lovituri de cutit. Prieten la catarama cu Ion Clamparu, cu fratii Corduneanu de la Iasi si cu vecinul sau, Cracanatu' de la Braila, Marian Ivan a fost considerat "Nasul" interlopilor galateni. De cativa ani, el era in razboi cu un fost locotenent de-al sau, care si-a creat propria grupare, iar fostul subaltern a tocmit, duminica, un asasin pentru a-l ucide pe Marian Ivan. Politistii inca nu i-au capturat pe asasini, insa au intrat in alerta, pentru a starpi din fasa un eventual razboi mafiot intre cele doua grupari. Cel care a cerut sa iasa politistii in strada a fost chiar prefectul judetului Galati, care a recunoscut ca la el in ograda exista grupari mafiote: "Prefectul Gabriel Panaitescu a cerut politiei, Jandarmeriei si Politiei Comunitare sa intensifice masurile de asigurare a ordinii publice a cetatenilor. Solicitarea prefectului este motivata de uciderea in strada a unuia dintre reprezentantii lumii interlope din Galati, fapt care ar putea genera tensiuni si conflicte intre membrii diverselor grupari si bande de cartier."

CV de interlop

Marian Ivan a fost recunoscut drept cap al mafiei galatene in urma cu opt ani, cand a infiintat o firma de paza si protectie cu acte in regula, care, de fapt, era specializata in perceperea de taxe de protectie. A deschis mai multe afaceri in Galati si a participat la majoritatea chefurilor organizate de mafiotii grei din tara. Alaturi de Clamparu, care e dat in urmarire prin Interpol pentru crima organizata, a dansat la nunta lui Costel Corduneanu, unul dintre interlopii care conduc afacerile dubioase din Iasi.

http://www.cancan.ro/2008-06-10/Patronu ... afiei.html

Link to comment
Share on other sites

Cei doi suspecţi - Ion Mocănelu şi Ionuţ Zăuşilă - au fost reţinuţi în această seară, în Micro 17, respectiv Micro 39.

Asasinii lui Marian Ivan au fost reţinuţi

Ucigaşii celui mai cunoscut interlop al Galaţiului au fost reţinuţi de către anchetatori. Asasinii au fost prezentaţi Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi în vederea emiterii ordinului de reţinere. După aproximativ două zile de anchetă, ucigaşii celui mai cunoscut lider interlop din Galaţi, Marian Ivan, au fost reţinuţi, ieri seară, de către anchetatori. ”Autorii omorului lui Ivan Marian au fost prinşi. Sunt la Parchet, urmează să fie reţinuţi pe 24 de ore, pe bază de ordonanţă”, ne-a declarat, aseară, comisarul şef Fănel Aramă, insp. şef al IPJ Galaţi. Potrivit unor surse din Poliţie, cei doi suspecţi ai anchetei autorităţilor în cazul uciderii interlopului Marian Ivan, sunt Ion Mocănelu, zis şi Nelu Enache - liderul mafiei locale din cartierul Ţiglina III şi unul dintre oamenii săi, Ionuţ Zăuşilă, în vârstă de 25 de ani. Potrivit aceloraşi surse, cei doi se ascundeau, asupra lor fiind găsit un cuţit cu lama de 15 cm, cel mai probabil arma crimei. Imediat după comiterea omorului din noaptea de duminică spre luni, atât din declaraţiile martorilor oculari, cât şi din datele culese de poliţie şi procurori a reieşit că Nelu Enache şi câţiva dintre oamenii săi l-au atacat şi omorât pe Marian Ivan, trei lovituri de cuţit fiind suficiente pentru a-i curma viaţa. Ajuns la faţa locului, echipajul SMURD a încercat câteva zeci de minute bune să-l resusciteze, dar a fost în zadar. În ceea ce priveşte desfăşurarea anchetei şi a probelor, anchetatorii au refuzat să furnizeze informaţii. ”Nu pot să vă spun nimic despre acest caz, despre mandatele depuse de parchet sau orice altceva legat de dosar. Se vor face comunicări de către conducerea Tribunalului prin comunicate de presă, altceva nu vă pot spune", ne-a declarat Carmen Tomescu, expert în relaţii publice laTribunalului Galaţi.

Uciderea lui Marian Ivan s-a produs duminică seară, în jurul orei 22.30. Sosit în Ţiglina III, tărâm rival, Marian Ivan s-a întâlnit în faţa unui bar cu un alt lider interlop, cu care a avut un schimb de replici. Nimic însă care să prevestească vreun conflict - spun martorii. La un moment-dat, rivalul ar fi încercat să-l lovească pe Ivan cu pumnul. Acesta s-a speriat, a fugit, dar a fost ajuns din urmă de doi acoliţi ai rivalului său. O primă lovitură de cuţit în ceafă l-a dobărât, iar alte două, în spate, l-au lăsat într-o baltă de sânge. Ajuns la faţa locului, echipajul SMURD a încercat câteva zeci de minute să-l resusciteze, dar a fost zadarnic. După ce a fost autopsiat la morga Spitalului de Urgenţă, trupul neînsufleţit al lui Marian Ivan a fost depus la sala de sport ”Fight Club”, pe care o administra.

Sicriul cu trupul lui Marian Ivan va fi scos, astăzi, la ora 12.00, din sala de sport de pe Saturn. Se va organiza tradiţionala procesiune religioasă a drumului prin oraş către cimitir. La înmormântarea celui mai cunoscut interlop din Galaţi sunt aşteptaţi să fie prezenţi majoritatea capilor lumii interlope din oraş, dar şi din ţară. Tot astăzi, cei doi suspecţi vor fi prezentaţi Tribunalului Galaţi în vederea emiterii mandatelor de arestare preventivă pentru omor calificat.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... articol=15

Suspecţii în cazul uciderii liderului lumii interlope din Galaţi au fost prinşi

Principalii suspecţi în cazul uciderii lui Marian Ivan, considerat capul lumii interlope gălăţene, au fost prinşi, au declarat surse din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi. Poliţiştii reuşiseră la câteva ore de la producerea crimei să identifice doi suspecţi, Ion Mocănelu, de 32 de ani, cunoscut sub numele de Nelu Enache şi considerat un rival al lui Ivan, şi Ionuţ Zăuşilă, de 25 ani, pe care îi dăduseră în urmărire generală.

Potrivit surselor citate, care nu au dat detalii, până la ora actuală, despre circumstanţele în care s-a reuşit prinderea celor doi suspecţi, aceştia ar fi fost prinşi marţi seară, iar asupra lor ar fi fost găsit un cuţit cu lama de 15 centimetri, cel mai probabil arma crimei. Aceleaşi surse au confirmat că Ion Mocănelu şi Ionuţ Zăuşilă se aflau, marţi noapte, la Parchet şi urmau să fie reţinuţi pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă.

Contactat telephonic de, procurorul de caz Emilia Negraia a declarat că în acest moment se află în plină anchetă şi că nu poate da nicio informaţie. "Acum sunt în plină anchetă, nu pot să dau amănunte despre caz în acest moment. Când o să considerăm că trebuie să comunicăm ceva legat de acest subiect vom organiza o conferinţă de presă", a spus Emilia Negraia, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi.

Înmormântarea lui Marian Ivan va avea loc, miercuri, la cimitirul "Eternitatea", din Galaţi.

Link to comment
Share on other sites

Familia şi prietenii îşi amintesc

Cine a fost Marian Ivan?

* Înmormântarea în rit protestant (baptist) are loc azi * "Nu am crezut că poate exista atâta ură, încât să iei viaţa unui om", spune Nicoleta Ivan * "Nu‑mi vine să cred că la Galaţi s‑a putut întâmpla aşa ceva. Sunt şocat!", declară Ionuţ Iftimoaie, fost luptător de K1 * "Niciodată nu l‑am cunoscut ca pe un interlop, pentru mine a fost un prieten adevărat" (Eduard Irimia, organizator de gale Local Kombat) * "Sunt foarte, foarte afectat de ce i s‑a întâmplat!", mărturiseşte pastorul Ovidiu Ghiţă, de la biserica baptistă gălăţeană "Sfânta Treime" ‑ singura la care mergea Marian Ivan, împreună cu fetiţa lui

"Aş vrea să mă desprind, dar este atât de greu� Nici nu vă imaginaţi". Pastorul Ovidiu Chiriţă, de la biserica baptistă la care mergea Marian Ivan îşi aminteşte că în discuţiile purtate cu temutul om de afaceri această frază devenise aproape obsesivă.

Sunt prea multe lucruri pe care nu le ştim. Discuţiile purtate ieri cu cei care l‑au cunoscut, care i‑au fost apropiaţi, care l‑au iubit sau doar au vorbit cu Marian Ivan creionează un portret surprinzător al omului cunoscut aproape exclusiv ca reprezentant al lumii interlope. Nimeni nu neagă faptul că bărbatul de 43 de ani a făcut parte dintr‑o "lume" aparte, dar accentul cade pe faptul că Marian Ivan încerca să‑şi schimbe viaţa.

"Eram împreună din 2000" (Nicoleta Ivan)

Nicoleta Ivan ne răspunde de la primul telefon. Încărcat de durere, glasul femeii povesteşte despre omul pe care l‑a iubit şi pe care l‑a ştiut ca nimeni alta: "Eu nu făceam parte din lumea asta. Îmi doream ca el să ducă o viaţă liniştită, cu familia... Nu putem să cred, să îmi închipui că îi poate lua viaţa cineva, nu credeam că există atâta ură! Copilul meu, dintr‑o altă căsătorie, îl iubea foarte mult pe Marian. Marian era foarte bun, avea un suflet foarte bun! Nu ştia cum să împace pe toată lumea...".

Referitor la zvonurile despre divorţ, soţia lui Marian Ivan este fermă: "Într‑adevăr, m‑am gândit la divorţ, pentru că existau probleme, dar erau lucruri minore, peste care am trecut întotdeauna. Noi eram împreună din 2000, chiar dacă suntem căsătoriţi cu acte doar de doi ani. Am telefonul mobil plin de mesaje de la Marian, în care mă roagă să îl iert, pentru că vroia să fim împreună".

Înmormântare protestantă

Vocea femeii tremură. O ajută faptul că este înconjurată de familie şi prieteni: "Au venit toţi, am primit telefoane şi mesaje din toată lumea, din Austria, Italia, Spania, oameni care sunt plecaţi şi care nu pot veni la înmormântare. Soţul meu mergea la biserica baptistă - mama lui este baptistă, iar lui îi plăcea să se ducă acolo, pentru că se vorbea liber despre Dumnezeu. Marian iubea credinţa, vroia foarte mult să se schimbe. Înmormântarea va fi în rit baptist. La ora 11,30 convoiul va pleca de aici, de la sala ˝Fight Club˝, unde este depus şi va merge către cimitirul Eternitatea. Azi (N.R. ieri) am achiziţionat un loc de veci, pentru că nu eram pregătiţi, nu puteam să ştim...".

Nicoleta Ivan nu poate continua. Rămâne la "Fight Club", sala al cărui proprietar a fost Marian Ivan şi îşi veghează pentru ultima oară soţul - azi el va pleca pentru totdeauna.

"N‑am să uit niciodată galele acelea" (Ionuţ Iftimoaie)

"Am aflat luni ce s‑a întâmplat şi ştirea asta m‑a tulburat enorm", recunoaşte Ionuţ Iftimoaie, fost luptător K1 şi colaborator al lui Marian Ivan în perioada în care Galele Local Kombat se desfăşurau în oraş. Iftimoaie nu îşi ascunde şocul: "Indiferent cui i se întâmplă, este greu de crezut că aşa ceva se poate petrece în anul 2008! Ştiu că este tatăl unei fetiţe, iar moartea lui este cu atât mai dureroasă. Eu am avut un contract de promovare a imaginii, pentru sala ˝Fight Club˝, în anul 2004, iar cu mine Marian Ivan a fost absolut fairplay.

Ne‑am cunoscut la o altă gală, a venit, s‑a prezentat şi m‑a întrebat dacă vreau să închei un contract pe şapte luni cu el. A fost foarte corect, în tot timpul acesta. Pentru mine a fost extraordinar în cele două dăţi când am luptat la Galaţi. N‑am să uit niciodată galele acelea, pentru că a fost un public incredibil, foarte cald! El a încercat să facă ceva pentru Galaţi, să plătească sportivii să vină să se antreneze la sală, să facă într‑un fel ceea ce fac impresarii din fotbal. Dar i‑am spus că nu o să poată, că în sportul acesta nu sunt bani... Contractul cu mine a avut ca bază atragerea sponsorilor. Recent nu am mai discutat cu el, dar până acum un an şi jumătate, doi ani încă ne trimiteam sms‑uri de sărbători".

Eduard Irimia şi "era" Local Kombat

"A şocat pe toată lumea ce s‑a întâmplat!". Eduard Irimia, organizator de gale Local Kombat, vorbeşte încă nevenindu‑i parcă a crede: "Eu cu Marian nu am fost doar colaboratori, am fost prieteni. Şi pentru mine este o onoare să spun că am fost prieten cu el! El a făcut o sală foarte bună la voi, la Galaţi, "Fight Club". Mie mi‑a făcut tot timpul o impresie foarte bună, deşi la un moment dat am aflat că avea un renume legat de lumea interlopă. Am fost uimit să aflu că era temut, când eram într‑un restaurant lumea îl remarca imediat. Dar eu nu ştiu absolut nimic despre partea asta, ştiu că lumea din toată ţara îl asocia cu ideea de promotor al sportului, cu galele Local Kombat, cu galele de modă! Dacă el era asociat în Galaţi cu lumea interlopă, poate că la un moment dat a acceptat asta.

"Am organizat patru gale împreună", continuă Eduard Irimia: "Ultima la care am colaborat cu el a fost în 2005, când a boxat Diaconu. Eu vin mâine (N.R. azi) la Galaţi, pentru înmormânare, pentru că trebuie să fiu alături de el, de familie. Împreună cu mine vin şi alţi luptători, sportivi, cu care el a colaborat. Acum, multă lume este plecată la Euro, pentru că el era bun prieten cu Gigi Becali, cu M.M. Stoica, care sigur ar fi venit dacă erau în ţară. Marian Ivan nu a fost niciodată un grandoman, niciodată nu ieşea în faţă. Era un om credincios. Doar în două discuţii avute cu el a zis că are duşmani�".

Dumitrache Neacşu, patronul restaurantului "Neacşu", din Micro 19, l‑a cunoscut pe Marian Ivan, dar "...nu am mai vorbit de vreo doi‑trei ani cu el. Eram cunoştinţe. Oricum, cred că este îngrozitor că s‑a întâmplat asta la Galaţi. Pentru liniştea oraşului, pentru gălăţeni nu este bine. Cu mine a fost întotdeauna foarte respectuos, am avut o relaţie absolut normală. Ştiam că are duşmani! Sper să nu ajungem ca în Craiova sau în Brăila".

"... este atât de greu!"

Pastorul Ovidiu Ghiţă, de la biserica baptistă "Sfânta Treime" l‑a cunoscut altfel pe Marian Ivan: "Marian Ivan nu era botezat baptist, dar venea, într‑adevăr, la ˝Sfânta Treime˝, cu fetiţa. Mama lui este membră a bisericii, dar dumneaei merge la ˝Golgota˝, cealaltă biserică. Dânsa este cea care a solicitat ca serviciul religios de la înmormântare să fie baptist".

Încă luat prin surprindere de evenimente, pastorul reuşeşte cu greu să treacă de emoţii: "Am avut mai multe discuţii cu el, când venea la biserică. Ca de la păstor la suflet. Ştiu că vroia să se schimbe, dar... Ştiţi ce spunea aproape de fiecare dată? Asta era vorba lui - ˝Aş vrea să mă desprind, dar este atât de greu� Nici nu vă imaginaţi!˝. Am avut două‑trei discuţii lungi. Avea temerile lui. Nu mi‑a răspuns niciodată mulţumitor la întrebarea de ce a ales calea asta, mai ales că mama lui era membru al bisericii. Era un om sensibil şi a vrut să ajute la diverse proiecte creştine. Biserica ˝Sfânta Treime˝ nu a primit niciodată donaţii de la Marian Ivan, poate doar la colectă, dar aceasta este anonimă. Vedeam că ajuta şi încerca să facă bine".

Golgota tăcerii

Pastorul se opreşte o secundă şi apoi reîncepe cu patimă: "Sunt foarte, foarte afectat de ce s‑a întâmplat, şi eu, şi soţia. Nu ştiu ce s‑a întâmplat în ultimele lui clipe, între el şi Dumnezeu. Numai Dumnezeu mai poate şti. Nu ştiu dacă a avut timp să plece pregătit din această lume! Pentru că asta mă doare cel mai mult, că omul acesta a avut atât de multe ocazii să se întoarcă la Dumnezeu, de la păcate... M‑aş bucura să fi fost exact ca tâlharul de pe cruce, să fi avut timp să se întoarcă la Dumnezeu".

Înmormântarea îl preocupă şi pe pastorul Ovidiu: "Serviciul religios de la ora 11,30, se va ţine la sală, la ˝Fight Club˝. Eu vreau să merg şi am să particip la înmormântare, dar cuvântul de acolo va fi ţinut de pastorul de la biserica mamei lui Marian Ivan. Este vorba de pastorul Radu Paşcanu. Nu, nu ştiu dacă pastorul Paşcanu îl cunoştea. S‑ar putea să vorbesc şi eu în cadrul serviciului religios. Chiar în după‑amiaza aceasta am să merg şi eu la sală, unde este depus. Ultima oară a venit la biserică înainte de Paşte, cred", încheie pastorul.

Marian Ivan se recompune ca un puzzle. După ce am auzit atât de multe despre el, lucrurile tind să nu mai pară coerente. Cât a fost interlop şi cât a fost un om hăituit de propriile fantome, rămâne secretul lui şi al unui Dumnezeu pe care îl căuta din ce în ce mai încăpăţânat. Nicoletei Ivan îi rămâne o ultimă declaraţie de dragoste, în care soţul ei îi scrie de dincolo de mormânt. În ultimul SMS trimis soţiei lui, înainte de a muri, Marian Ivan îi spune că inima lui îi aparţine ei: "Cine râde şi glumeşte/ Să nu crezi că te iubeşte./ Cine pare mai tăcut/ Te iubeşte cel mai mult". După omor, lacrimi, lumânări, bârfe, supoziţii, zvonuri, regrete şi amintiri s‑a lăsat tăcerea. Să nu judecăm ce nu putem înţelege!

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=24741

Link to comment
Share on other sites

Ion Mocănelu a recunoscut că l-a ucis pe Marian Ivan

Cei doi bărbaţi suspecţi în cazul uciderii lui Marian Ivan, considerat capul lumii interlope gălăţene, au fost arestaţi preventiv, miercuri după-amiază, pentru 29 de zile, fiind acuzaţi de omor calificat, iar unul dintre ei a recunoscut fapta, transmite corespondentul MEDIAFAX. Preşedintele Tribunalului Galaţi, magistratul Carmen Sandu, a declarat că unul dintre bărbaţi, Ion Mocănelu, zis Nelu Enache, a şi recunoscut fapta. Cea de-a doua persoană arestată a susţinut că nu a participat la comiterea faptei, ci doar a urmărit cele întâmplate. “Cei doi suspecţi au primit mandate de arestare pentru 29 de zile, cu posibilitatea de a face recurs în 24 de ore, iar Mocănelu a făcut uz de acest drept. În timpul şedinţei de judecată, Mocănelu a recunoscut că el este cel care a atacat victima cu un cuţit, în vreme ce Ionuţ Zăuşilă a declarat că, în momentul producerii atacului, el ar fi stat undeva la o distanţă de 30 de metri. Vă mai pot spune că ambii au avut un avocat din oficiu pe care astăzi l-au desemnat ca fiind avocat ales", a mai spus preşedintele Tribunalului Galaţi. În prezent, cei doi se află în arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi.

Enache şi-a recunoscut fapta

Nelu Enache (Ion Mocănelu) şi Ionuţ Zăuşilă, reţinuţi marţi ca principali suspecţi în cazul uciderii lui Marian Ivan, au fost duşi ieri la instanţă cu propunere de arestare preventivă. În timp ce cei doi autori se aflau în faţa judecătorilor care analizau probatoriul în baza căruia procurorii au propus arestarea, mama lui Nelu Enache susţinea sus şi tare că fiu său este nevinovat şi că este o victimă a unui complot mafiot. ”A vrut să-mi omoare copilul. A vrut să-l taie şi să-l împuşte, a fost operat, are splina scoasă. Am dovezi clare. Eu nu ştiu ce a avut cu copilul meu. Noi suntem nişte oameni care muncim, avem un apartament, nu am vile. Băiatul meu mi-a spus tot. ”Mamă, el a sărit la mine să mă omoare şi n-am putut altfel să mă apăr”. S-au întâlnit întâmplător în seara aia. El nu e criminal în serie. N-a stat ascuns, s-a consolat cu mine. S-a predat. Eu am chemat poliţia, dar el n-a dat cu niciun cuţit” susţinea Vasilica Enache într-o tentativă disperată de a-i lua apărarea fiului ei, aflat în acel moment în boxa acuzaţilor. Afirmaţiile femeii au fost însă desfiinţate de probele de la dosar. Anchetatorii au stabilit că cele trei lovituri de cuţit care i-au curmat viaţa lui Marian Ivan au fost aplicate cu intenţia clară de a ucide, dovadă stând raportul medico-legal întocmit în urma necropsiei. Mai mult, în faţa completului Tribunalului Galaţi, Nelu Enache a recunoscut că şi-a omorât rivalul. ”Cei doi suspecţi au primit mandate de arestare pentru 29 de zile, cu posibilitatea de a face recurs în 24 de ore, iar Mocănelu a făcut uz de acest drept. În timpul şedinţei de judecată, Mocănelu a recunoscut că el este cel care a atacat victima cu un cuţit, în vreme ce Ionuţ Zăuşilă a declarat că, în momentul producerii atacului, el ar fi stat undeva la o distanţă de 30 de metri. Vă mai pot spune că ambii au avut un avocat din oficiu pe care astăzi l-au desemnat ca fiind avocat ales", a spus judecătorul Carmen Sandu, preşedintele Tribunalului Galaţi. În prezent, cei doi se află în arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi şi riscă până la 25 de ani închisoare.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... articol=10

Link to comment
Share on other sites

Mii de gălăţeni au participat la slujba de înmormântare a lui Marian Ivan

Peste patru mii de persoane au participat la ceremonia de înmormântare a lui Marian Ivan, relatează corespondentul MEDIAFAX. Cortegiul funerar a străbătut peste zece kilometri şi a trecut prin cele mai aglomerate zone din oraş, despre care se spune că ar fi fost fief-ul defunctului. Întreaga procesiune a durat peste patru ore, Marian Ivan fiind înmormântat, în jurul orei 16.30, la Cimitirul Eternitatea din Galaţi.

Slujba de înmormântare oficiată de pastorul bisericii baptiste gălăţene "Sfânta Treime" a început miercuri, în jurul orei 12:00, şi a avut loc la sala de sport a clubului Fight Club ce a fost patronată de către Marian Ivan. Pe lângă membrii familiei sale, la slujbă au participat oameni din toate colţurile ţării care l-au cunoscut pe Ivan, dar şi mulţi cetăţeni curioşi. La înmormântare au venit reprezentanţi ai lumii interlope din întreaga ţară. Maşini de lux înmatriculate în Tulcea, Bihor, Iaşi, Bucureşti sau cu numere înmatriculare din Spania şi Italia au blocat vreme de câteva ore traficul pe strada pe care se află sala în care a fost depus corpul neînsufleţit al lui Ivan. Deşi aceştia au fost greu de identificat în public, mărturie pentru trecerea lor pe acolo au stat jerbele de flori ce purtau semnăturile unora dintre ei.

Surprinzătoare a fost compasiunea publică faţă de moartea lui Ivan, în condiţiile în care acesta era considerat unul dintre cei mai de temut oameni din această zonă a ţării. Dacă la plecare cortegiul era însoţit de cel mult două mii de oameni, numărul acestora s-a dublat până când sicriul cu corpul neînsufleţit al celui ucis a ajuns la cimitir.

Marian Ivan - petrecut de mii de gălăţeni

"Din lumea interlopă într-o lume mai bună"

* Cortegiul funerar cu peste patru mii de oameni s-a întins pe o distanţă de un kilometru * În fruntea lui a fost Renato (cumătrul lui Marian Ivan), călare pe armăsar * În ultima însemnare din jurnalul personal, Marian Ivan îi mărturiseşte lui Dumnezeu că are nevoie de iertare * Ieri au fost arestaţi şi suspecţii

"Tu îmi cunoşti viaţa şi ştii că am nevoie să fiu iertat de păcatele mele! Te rog chiar acum să mă ierţi şi să vii în viaţa mea" mărturisea Marian Ivan, în ultima sa însemnare din jurnalul personal, cu trei zile înainte de moarte. Găsită de mama sa şi citită la mormânt, fila s-a transformat ieri în mesajul-testament lăsat de un om care încerca să se cunoască. Premoniţie? Căutare? Acceptare?

Miile de oameni care l-au însoţit ieri pe Marian Ivan pe ultimul drum au ascultat cuvintele prin care, dincolo de mormânt, acesta le vorbea despre sine şi despre căutările sale: "Domnul mustră pe cine iubeşte ca un părinte pe copilul pe care îl iubeşte..."

Strada Saturn - loc de pelerinaj

Blocată de la primele ore ale dimineţii, strada Saturn s-a transformat ieri în loc de pelerinaj pentru cei care îl cunoscuseră pe Marian Ivan. Printre ei � prieteni, dar şi gură-cască. Nu au lipsit reprezentanţii cei mai de seamă ai lumii interlope din toată ţara. Am văzut maşini de Brăila, Iaşi, Bucureşti, Tulcea, B ihor, Republica Moldova, Italia, Spania etc.

În sala "Fight Club", printre munţi de flori, într-o atmosferă sumbră, păzit cu vigilenţă de angajaţii săi din cadrul firmei de pază, coşciugul victimei asasinatului de duminică noaptea a fost permanent înconjurat de familie şi prietenii apropiaţii. Lacrimi au curs neîncetat, momentul scoaterii în curte a corpului neînsufleţit generând un val greu de stăpânit de durere. Căţăraţi în copaci, pe acoperişul blocului sau zgâindu-se prin gratiile unui gard � curioşii nu au lipsit. Simplă, predica susţinută de pastorul Ovidiu Ghiţă, de la biserica "Sfânta Treime", din Galaţi a vorbit despre eliberarea de păcate.

Purtat pe umerii prietenilor

În jurul orei 13,00 înconjurat de o mulţime mută, Marian Ivan a plecat pentru ultima oară de la "Fight Club". Deschizând cortegiul - Renato, urmat de purtătorii de coroane. "Vrem să-l petrecem, aşa cum se cuvine din această lume, intitulată lumea interlopă, pe cel care a plecat într-o lume mai bună" a declarat Renato presei. Două imense maşini, acoperite de coroane, precedau dricul. Mergând la căpătâiul fiului său, mama l-a urmat copleşită pe Marian Ivan, întregul drum. Drum care a parcurs bulevardul Cloşca, strada Brăilei (până la Arcada), Constructorilor, Gheorghe Doja, Siderurgiştilor, Aurel Vlaicu şi bulevardul George Coşbuc, până la cimitirul "Eternitatea". Din Aurel Vlaicu, sicriul cu corpul lui Marian Ivan a fost purtat pe umeri de prietenii acestuia, până la mormânt. În spatele dricului, pe o distanţă copleşitor de mare (depăşind un kilometru), cortegiul funerar (alcătuit din aproxiamtiv 4000 de persoane) reuşea să împietrească orice activitate.

Coordonând permanent traficul, poliţiştii rutieri au reuşit menţinerea acestuia, dar şi eliberarea a cel puţin două benzi, pentru cortegiu. De-a lungul drumului, nu era om care să nu se oprească şi să vorbească cu cel de alături - "Marian Ivan, Marian Ivan... omorât! I-au prins pe criminali". Conspirative, şoaptele devenite o voce, umpleau străzile Galaţiului. Devenită fapt senzaţional, moartea unuia dintre cei mai temuţi oameni din oraş rămânea dureroasă doar pentru câţiva.

Ultima însemnare

"Era deosebit, era cel mai mare! Merg pe cal pentru el, în memoria lui! Îi plăceau caii şi i-am dat unul cadou de ziua lui", a povestit Renato. Aşa cum vă informam, Marian Ivan îşi sărbătorise, vinerea trecută, ziua de naştere. Împlinise 43 de ani şi "avea încă mulţi ani în faţă", după cum amintea pastorul în cadrul serviciului religios.

"Îl ştiu pe Marian de trei-patru ani, de când a început să vină constant la biserică", povesteşte în cimitir pastorul Ovidiu: "Nu ştiam cine este şi nici el nu a venit la mine. Mi-a spus cineva, care îl văzuse în mai multe rânduri, că este acel Marian Ivan. Da, îl căuta pe Dumnezeu. Mă gândesc ca acum, la înmormântare, să citesc ceea ce Marian a scris în jurnalul lui, cu trei zile înainte de moarte. Mama lui a găsit această filă de jurnal şi ne-a dat-o". "Ce scrie?", întreb neputând să-mi ascund curiozitatea. "Este rugăciunea lui personală către Dumnezeu", mă lămureşte pastorul.

Testament despre dragoste

"Tu îmi cunoşti viaţa şi ştii că am nevoie să fiu iertat de păcatele mele! Te rog chiar acum să mă ierţi şi să vii în viaţa mea. Vreau să Te cunosc cu adevărat. Vino, Te rog, în viaţa mea, acum!". Cuvintele lui Marian Ivan sunt ascultate cu pioşenie, de pe ziduri, de pe mormintele alăturate, unde mulţimea se înghesuie, aproape sufocându-se. Ultima lui însemnare este şi ea citită cu glas tare: "Domnul mustră pe cine iubeşte ca un părinte pe copilul pe care îl iubeşte. Cum se echilibrează disciplina şi dragostea lui Dumnezeu! Disciplina este o expresie a dragostei�". Încă înmărmuriţi, oamenii au o reacţie spontană şi aplaudă.

Nu putem împărţi lumea în alb şi negru. Nu suntem nici îngeri, nici demoni, doar buni sau doar răi, chiar dacă filmele comerciale şi prejudecăţile sociale tind să ne împartă astfel. Ar fi mai simplu dacă ar fi aşa, dar sigur nu ar fi "o expresie a dragostei".

Scrisoare din penitenciar

Fraţi de cruce

Sunt Crăiţă Georgeta şi vă scriu plină de durere, pentru că azi am aflat de moartea lui Marian Ivan, un lucru tragic şi nedrept. Îl cunosc de 25 de ani, era "fratele" meu de cruce, aşa ne ţineam noi şi nu era un lider al lumii interlope în sensul rău al acestei etichete, ba, din contră, a încercat să aplaneze multe scandaluri în acest oraş mizer şi a făcut pace între multe clanuri, sarcină pe care o aveau lucrătorii de poliţie şi crimă organizată care mai mult stau să primească informaţii şi să protejeze "informatorii" lor, aceştia fiind chiar autorii unor fapte. Este inadmisibil ca aceste fapte să aibă loc în condiţiile în care se ştie ce pericol prezintă această bandă "Nelu Enache", ştiind că sunt o bandă de infractori foarte periculoşi, autori ai multor infracţiuni, cu violenţă şi totuşi mulţi sunt liberi sau se judecă în libertate cu diverse fapte violente. Mă întreb ce face Justiţia noastră în contextul în care un om amărât care fură poate de foame este arestat preventiv iar unul care ajunge până la omor nu este considerat pericol public. Cu ce a greşit Marian Ivan? Cine a avut dreptul să-l condamne la moarte? Sunt întrebări pe care sunt convinsă că lumea, opinia publică şi le pune şi mai ales ce face Justiţia în acest caz? Am fost martoră la multe secvenţe de agresiune fizică comise de această bandă când efectiv băteau lumea pe stradă fără a cunoaşte persoana şi, mai ales, că eu locuiesc în Ţiglina III ştiu cum se tem locuitorii acestui cartier de ei şi de ororile lor, şi tineri care plătesc taxe de protecţie. Este curios că şi lucrători ai crimei organizate, o parte se tem de ei, iar o altă parte sunt prieteni. Vă rog să publicaţi acest articol ca o scrisoare deschisă adresată opiniei publice ca toţi care au suferit din cauza acestei bande să aibă curajul să sesizeze poliţia pentru a opri astfel de fapte, că oricine putea fi sau ar putea fi în locul lui Marian, dacă nu se iau măsuri de stârpire a acestor criminali.

Condoleanţe tuturor celor care suferă pentru Marian care pentru mine va rămâne "fratele" pe care l-am iubit. Dumnezeu să-l ierte.

Georgeta Crăiţă

N.R. După cum vedeţi, presupuşii vinovaţi au fost deja reţinuţi. Dar apelul făcut către cei care ştiu şi nu spun rămâne valabil.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=24769

”Pitbull” Atodiresei şi Cordunenii, prezenţi la înmormântare

În jurul catafalcului alb, străjuit doar de un imens buchet de trandafiri, s-au adunat mulţi dintre cei cu care Marian Ivan a avut relaţii de afaceri sau pur personale. Printre ”vedetele” prezente, ieri, la ceremonia funerară au putut fi văzuţi promotorul Local Kombat Eduard Irimia, cu care Ivan a organizat mai multe turnee de K1, luptătorul Ionuţ ”Pitbull” Atodiresei, dar şi reprezentanţi ai lumii interlope, precum clanul Corduneanu de la Iaşi, Seif de la Bucureşti, ”Crăcănatu” şi Comănescu de la Brăila şi Nuredin Beinur de la Constanţa. Slujba religioasă a fost oficiată de doi păstori baptişti, Ovidiu Ghiţă de la Biserica Creştină Baptistă ”Sfânta Treime” şi unul de la Biserica Golgota, unde este membră mama lui Marian Ivan, totul desfăşurându-se în aer liber, pentru ca la ceremonial să poată asista toată lumea. În jurul orei 13.00, convoiul mortuar, în fruntea căruia s-a aflat finul lui Marian Ivan, Renato Sîrghi călare pe un cal roib şi care a fost format atât din oameni care au ales să parcurgă pe jos întregul traseu dar mai mult din limuzinele luxoase ale participanţilor, s-a pus în mişcare, cu destinaţia cimitirul Eternitatea, unde Marian Ivan a fost înmormântat.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... articol=10

Link to comment
Share on other sites

Astia nu sunt mafioti! Ascesti indivizi de mana a II-a sunt borfasi, criminali, camatari. etc. Adevaratii mafioti nu fura din buzunare, nu vand parfumuti contrafacute sau droguri. Adevaratii mafioti fac contracte de miliarde de $, vand firme producatoare de parfumuri sau au una, cat despre droguri sa ma ierte Dumnezeu, dar mafiotii adevarati nu risca 20 de ani pentru 300 de pastile de speed sau o punga cu hasis atata timp cat detin una sau mai multe fabrici de armament.

Link to comment
Share on other sites

Brăila se bagă-n ciorbă....

Moartea lui Marian Ivan a lasat fara cap mafia din orasul vecin

Interlopii braileni, spaima galatenilor

* asasinarea capului lumii interlope din Galati stirneste temeri in orasul vecin * galatenii sustin ca Marian Ivan este cel care a reusit sa-i impiedice pe braileni sa intre in Galati si sa preia conducerea in orasul de peste Siret * "Daca nu era Marian Ivan acum citiva ani, cind s-a batut cu Buricea pentru ca vroia asta sa intre sa faca el legea in Galati si sa ne ceara noua taxe, acum ne scobeam de bani pina la ultimu' leu", comenteaza un cititor, pe www.antidotul.ro * interlopii braileni sustin, insa, ca nu au astfel de interese * prieten cu Ion Clamparu, cu fratii Corduneanu de la Iasi si cu braileanul Titel Cracanatu, Marian Ivan a fost injunghiat mortal in noaptea de duminica spre luni * politistii inca nu i-au capturat pe asasini, dar au in vedere doi suspecti dintr-o grupare rivala, care ar fi actionat pe fondul unor conflicte mai vechi

Dupa asasinarea capului lumii interlope din orasul vecin, Marian Ivan, (43 de ani), galatenii se tem acum ca vor fi calcati de interlopii braileni. Acestia sustin ca Marian Ivan era cel care putea sa-i opreasca pe braileni sa preia conducerea in Galati, impiedicindu-l, in urma cu citiva ani, chiar pe Dumitrel Buricea, liderul gruparii din Vidin, sa intre acolo si sa faca legea. Moartea sa a stirnit reactii si printre interlopii braileni, dar nu in ideea unor presiuni de natura celor prezentate mai sus, ci legat de convingerea ca asasinatul a fost o reglare de conturi. Prieten cu Ion Clamparu, cu fratii Corduneanu de la Iasi si cu braileanul Titel Cracanatu, Marian Ivan a fost lichidat duminica noapte, in plina strada, cu mai multe lovituri de cutit.

Ideea unor posibile presiuni din partea interlopilor braileni care ar fi interesati sa preia puterea in Galati a fost vehiculata printre comentariile postate de cititori la articolele despre uciderea lui Marian Ivan. Iata citeva dintre acestea: "Daca nu era Marian Ivan acum citiva ani, cind s-a batut cu Buricea pentru ca vroia asta sa intre sa faca el legea in Galati si sa ne ceara noua taxe, acum ne scobeam de bani pina la ultimu' leu. Nu mai vorbiti ca Marian Ivan nu a fost smecher, a fost unu' din cei mai mari si cu Nelu Enache e dusman de mult. Acuma e nasol, ca Braila abia asteapta sa intre in Galati. Mai vedem, ca nu o sa permitem asta"; "Nu le vom permite brailenilor sa vina peste noi. Sa stea in satul lor, acum plin de paduchi libidinosi"; "Brailenii abia asteptau o portita sa intre in Galati. Sa vedem acum cine e smecher si cine nu, cine ii tine pe braileni departe de Galati".

Referitor la aceste idei, liderul gruparii din Lacu-Dulce spune ca brailenii sint interesati doar de locurile de distractie din Galati si nu de putere. "Nu mentinea Marian Ivan pacea intre Braila si Galati, pentru ca nu exista nici un razboi intre cele doua orase. Astea-s inventii ale unora care nu stiu ce vorbesc. Eu am mai multi prieteni la Galati decit la Braila si acolo sint ca la mine acasa, iar ei aici la fel. Brailenii se duc la Galati nu ca sa se bata, ci pentru ca la noi nu sint discoteci si baruri ca acolo. L-am cunoscut pe Marian Ivan, ne salutam, dar nu pot sa spun ca eram prieteni, ci mai degraba cunostinte. Stiu ca s-au mai certat intre ei, ca se bat de multa vreme. Dar cind ai bani si esti cunoscut in oras, dusmanii apar, pentru ca vor sa-ti ia locul. Or fi fost conflicte mai vechi si probabil nu s-au impacat, de s-a ajuns la asa ceva", ne-a spus Stanel Corbu.

Prieten cu Clamparu, Corduneanu si Cracanatu

Marian Ivan a fost recunoscut drept cap al mafiei galatene in urma cu opt ani, dupa ce a infiintat o firma de protectie si paza. De-a lungul timpului a participat la majoritatea chefurilor organizate de mafiotii grei din tara, alaturi de Ion Clamparu, care e dat in urmarire prin Interpol pentru crima organizata, invitat fiind si la nunta lui Costel Corduneanu - unul dintre interlopii care conduc afaceri dubioase in Iasi - unde a fost prezent si Titel Cracanatu. El a fost ucis in noaptea de duminica spre luni, incidentul petrecindu-se in fata unui bar din cartierul galatean Tiglina III. Cind a iesit din bar, victima a fost inconjurata de mai multi necunoscuti, unul dintre agresori injunghiindu-l cu un cutit. Desi la fata locului au venit imediat medicii de la SMURD, viata barbatului nu a mai putut fi salvata. Politistii inca nu i-au capturat pe asasini, dar au in vedere doi suspecti dintr-o grupare rivala, care ar fi actionat pe fondul unor conflicte mai vechi. Pentru ca moartea lui Marian Ivan ar putea genera tensiuni si conflicte intre membrii diverselor grupari si bande de cartier, prefectul Galatiului, Gabriel Panaitescu, a solicitat Politiei, Jandarmeriei si Politiei Comunitare sa intensifice masurile de asigurare a linistii si ordinii publice .

De citiva ani, Marian Ivan era in razboi cu un fost "asociat", Nelutu Enache, cu care a impartit "piinea" o buna bucata de vreme. Cind relatia dintre ei a inceput sa scirtiie, Enache s-a retras din "afaceri" si si-a facut propria grupare. "Ani de zile asta a fost omul lui de baza si pe urma s-au certat. Acum vreo cinci ani l-au ciufulit pe la Sibiu, cine l-o fi ciufulit, ca ala a dat vina pe niste oameni de-a lu' Marian Ivan. Omul i-a facut pinda si l-a executat. Nu ma lasi o data, nu ma lasi de doua ori, lasa-ma sa-mi traiesc viata... Ca te aduce la disperare si te duci la puscarie. I-a facut multe nenorociri. Acum nu o sa iasa nimeni in strada, pentru ca atunci cind se duce capul, s-a terminat smecheria", ne-a spus un personaj din lumea interlopa braileana, care a preferat sa-si pastreze anonimatul.

http://www.obiectivbr.ro/index.php?pagi ... rimaPagina

Link to comment
Share on other sites

Galatiul este un oras port, si ca orice oras port din lume este impartit in mai mute arii, stucturate pe areal si domeniu de activitate. Chiar istoria recenta a orasului ne-o arata; Pana la 1947 orasul era impartit intre greci, evrei, turci si romani dpdv etnic, si dpdv a activitatilor se distingeau trei zone: zona portuara cu breasla navigatorilor si cea a docherilor, zona "Domneasca" a negustorilor,mestesugarilor si zonele agrare cu bresla pescarilor si cea a cultivatorilor. Practic lumea borfasilor de doua parale inca foloseste arealele "cucerite" de stramosi. Intr-un oras ca Galatiul nu poate exista un sef al golanilor, ci un "consiliu inca nefondat" in care actul de constituire are cuvintele de ordine : "Cartier", "OCUPATIE" si politie/militie/parchet/parnaie/bulau/mititica!

Link to comment
Share on other sites

Suspecţii şi-au recunoscut fapta

Cei doi bărbaţi suspectaţi că l-ar fi ucis pe liderul lumii interlope din Galaţi şi-au recunoscut azi faptele, după ce Tribunalul Galaţi a emis mandat de arestare preventivă pe 29 de zile pentru omor calificat pe numele lor. Mocănelu Ion, în vârstă de 32 de ani, le-a declarat anchetatorilor că l-a înjunghiat pe Marian Ivan după ce locotenentul său, Ionuţ Zăuşilă (25 de ani), lovise victima cu pumnul.

http://www.adevarul.ro/index.php?sectio ... &id=355198

Link to comment
Share on other sites

Adevăruri înspăimântătoare

Crima de la miezul nopţii

* Cum au fost prinşi ucigaşii lui Marian Ivan * Informaţii clare direct de la anchetatori * Există lume interlopă la Galaţi * Membrii bandelor sunt, uneori, extrem de tineri

După nopţi şi zile de căutări, de zbucium, cu folos, însă, dovadă că autorii crimei care a cutremurat Galaţiul au fost prinşi, doi pioni importanţi ai echipei de cercetare - Emilia Negraia, procuror şef secţie la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi şi comisarul şef Ştefan Căpătan, şeful Serviciului Investigaţii Criminale - Inspectoratul Judeţean de Poliţie Galaţi au căzut de acord că e bine ca opinia publică gălăţeană şi, prin noi, în primul rând cititorii "Vieţii Libere", să cunoască secvenţele adevărate ale filmului uciderii lui Marian Ivan. După relatarea celor doi, vom reface filmul evenimentelor din noaptea de duminică spre luni, când a fost înjunghiat cotroversatul Marian Ivan.

Trupul de pe caldarâm

Primul semnal de alarmă a venit la Poliţie, prin linia telefonică 112, duminică seara, în jurul orei 23,15. O doamnă, care s‑a prezentat cu o identitate falsă, după cum s‑a dovedit ulterior a anunţat că undeva, în Ţiglina III, în zona Complexului comercial Continental s‑a produs o crimă. În mai puţin de cinci minute, după cum ne confirmă interlocutorii noştri, un echipaj de siguranţă publică auto, de la Secţia II de Poliţie Galaţi, care avea ca obiectiv supravegherea în zonă a ajuns la locul crimei. Acolo a venit, la fel de repede, şi o patrulă pedestră.

"Faţa locului" însemna în acele momente un punct din faţa Complexului Continental, dincolo de un scuar cum priveşti spre "Flora". Acolo a fost găsit, în poziţia răstignit cu faţa în sus, cadavrul lui Marian Ivan, cu mâinile întinse deasupra capului şi desfăcute în unghiuri de 45 de grade. De jur împrejur era sânge, multe bălţi de sânge şi o lumânare.

"Cu puţin înainte de miezul nopţii, rememorează comisarul şef Ştefan Căpătan am fost anunţat şi am ajuns, evident foarte repede, la locul crimei. Bălţile de sânge m‑au convins că fusese vorba de o puternică hemoragie externă. Am şi observat imediat, după ce am întors cadavrul cu faţa în jos că în spate, în partea dreaptă, Marian Ivan primise o lovitură puternică de cuţit. Avea o gaură prin care, atunci când l‑am întors, a ieşit şi aer din plămâni. Fusese vorba de o leziune penetrantă, perforantă, mortală." Arma crimei nu a fost găsită, dar se presupune că este vorba despre un cuţit lung, gen iatagan, rusesc, cu o teacă din piele roşie, precum cele care pot fi cumpărate de la unele magazine de vânătoare.

Procurori, poliţişti de la Serviciul de investigaţii criminale, ofiţeri criminalişti şi‑au început treaba: culegeau probe, fotografiau etc. Primele probe ridicate de acolo au fost cele de sânge şi din mai multe zone apropiate locului unde a fost găsit Marian Ivan (de lângă cadavru, de lângă o ghenă de gunoi, de pe polistirenul ce căptuşea o cutie de carton, dar şi de pe un gard viu, care, după cum confirmă anchetatorii, deşi era des, avea şi o despărţitură (gaură) în el ce nu era greu de observat. De altfel, de la acele câteva picături de sânge a încolţit pentru prima dată în mintea anchetatorilor ideea că acolo s‑ar fi dat prima lovitură de cuţit.

De la discuţie la omor

Ulterior, filmul dramaticului eveniment a fost reconstituit secvenţă cu secvenţă. Asta şi cu ajutorul lui Claudiu I., unul din martorii cumplitei scene. Acesta era în zonă cu prietena sa pe care o ţinea strâns în braţe. La un moment dat, a apărut Ion Mocănelu cu care, de altfel, se cunoştea. Au intrat în vorbă, dar lui Mocănelu i‑a sunat telefonul. A vorbit cu cineva şi, după un timp, a apărut un taxi din care au coborât Zăuşilă Ionuţ, Marian I. şi George D. Toţi trei îl căutau pe Ion Mocănelu. L‑au găsit şi urmau să discute între ei numai că, văzându‑i venind, Claudiu I. a crezut că au venit să‑l bată pe el şi l‑a întrebat pe Mocănelu: "ce‑i cu ăştia?" Dar Nelu Enache (Mocănelu) l‑a liniştit spunându‑i că nu‑i nicio problemă. Era împreună cu prietena lui şi au început să discute între ei, diverse lucruri. Marian I., de exemplu, i se plângea lui Mocănelu că nu se‑nţelege cu nevasta care‑i plecată la Bucureşti etc.

După aceea, chiar în zona în care se aflau persoanele amintite, a apărut, cu un Audi A5, Marian Ivan însoţit şi el de prietena sa, care locuieşte la un bloc din zonă. Fata a coborât din maşină şi a plecat spre casă, iar Marian Ivan a lăsat portiera de la maşină deschisă şi s‑a apropiat de grupul amintit ca să stea vorbă cu cei care erau acolo. Între timp, însă, în spatele maşinii lui Marian Ivan a oprit o Dacia care nu avea pe unde să treacă. Marian Ivan s‑a dus la maşină, a făcut o manevră, a întors‑o cu faţa spre Complexul Flora şi a continuat să discute cu Mocănelu. Vorbeau amândoi undeva pe partea dinspre blocul în care locuieşte prietena lui Marian Ivan. Ceilalţi vorbeau între ei. Fondul discuţiei era, totuşi, unul cu o anumită încărcătură conflictuală, dacă putem spune aşa. Mocănelu îi reproşa lui Marian Ivan că membrii grupării pe care o conduce îl bat pe unde‑l prind. I se părea lui că aşa stau lucrurile, dar anchetatorii nu confirmă acest lucru. De fapt, nu era adevărat. Lui Mocănelu aşa i se părea, iar Marian Ivan încerca să‑i explice că se înşeală.

Conform martorilor, discuţia ‑ purtată normal fără ieşiri violente ‑ a durat aproximativ şapte minute. Însă, la un moment dat, brusc, Mocănelu a repezit un pumn către Marian Ivan, dar se pare că lovitura nu şi‑a atins ţinta întrucât acesta s‑a ferit. S‑a ferit, după care a luat‑o la fugă. Primul care s‑a luat după el a fost Mocănelu, urmat de Zăuşilă. L‑au ajuns pe Marian Ivan dincolo de gardul viu de care am pomenit, acolo unde au fost găsite şi primele picături de sânge.

Cine a înfipt cuţitul?

Tot în urma cercetărilor a rezultat că mai întâi Marian Ivan a fost trântit la pământ şi tăiat cu cuţitul. Cine a dat cu cuţitul? Zăuşilă spune că el n‑a dat, dar Mocănelu spune că au dat amândoi. Cum au dat? Năpraznic. În aşa fel încât, după examenul medico‑legal, a reieşit că a fost vorba de "o plagă înţepată‑tăiată‑înjunghiată hemitorace drept cu secţionarea plămânului drept; plagă‑înjunghiată‑penetrantă hemitorace drept cu secţionarea plămânului stâng; plagă tăiată (10‑12 centimetri) oblic ceafă; plagă tăiată cu secţionarea ligamentelor piciorului stâng; plagă înţepată coapsă dreaptă, dar nu penetrantă; plagă (2,5 centimetri) pe obrazul drept; mai multe echimoze (vânătăi) pe mâini şi picioare, produse prin târâre (Marian Ivan a fost tras prin gardul viu).

Fugari în noapte

Cadavrul a rămas acolo. Zăuşilă a fugit cu George D. către Continental. Ultimul era speriat de‑a binelea de ceea ce se întâmplase. Îl cunoştea pe Marian Ivan, dar nu avea nicio legătură cu acesta. La un moment dat, Marian I., un alt martor al tragediei, un tip (culmea!) cu două facultăţi, care se ataşase grupării lui Mocănelu numai aşa ca să‑l vadă, să‑l ştie lumea că e alături de un asemenea om, dar care era folosit ca un sclav, a părăsit zona speriat de moarte însoţit cu unul din prietenii lui Mocănelu. S‑au întâlnit apoi cu Mocănelu care i‑a şi ordonat: "fă comandă la un taxi şi să vină în dreptul blocului A1". S‑au urcat apoi în taxi, au lăsat‑o pe prietena lui Mocănelu în Micro 19, iar ulterior, după cum avea să declare Marian I., şeful i‑a zis că trebuie să meargă acasă la el. "Aş fi vrut să‑i spun să nu vină la mine acasă, declara Marian I., dar mi‑a fost frică." Au mers mai departe cu taxiul şi au ajuns în zona Liceului nr.3, unde Mocănelu l‑a trimis pe Marian I. să‑i cumpere nişte apă minerală. Speriat, Marian a luat‑o, însă, la fugă printre tronsoane de blocuri, urmărit de şeful său, care‑l înjura şi‑l soma să stea. Marian I. locuieşte pe undeva prin zona "Două babe", mai exact "La cruce". A alergat până în scara blocului său şi, de spaimă, i se părea că nu mai găseşte cheile ca să deschidă uşa. A deschis‑o, dar când a intrat în hol s‑a trezit cu Mocănelu în spatele său, care i‑a cerut nişte apă. I s‑o fi făcut sete de la atâta goană. Mocănelu i‑a cerut apoi telefonul mobil. M.I. n‑ar fi vrut să i‑l dea, dar şeful a insistat, apoi a ezitat să sune temându‑se să nu fie interceptat şi ascultat. A format, totuşi, un număr, care se pare că era cu prefix de ţară străină şi care ar fi aparţinut fiicei sale. Nu i‑a răspuns nimeni. Precaut, Mocănelu i‑a cerut gazdei să scoată cartela din telefonul său şi să o pună într‑un alt telefon, al nevestei lui M.I. L‑a mai pus să scoată şi câteva numere de telefon din agendă. Unul era de Marea Britanie, unul de Olanda şi unul de Germania. Nu a reuşit să contacteze pe nimeni. În acest timp. M.I. tremura din toate încheieturile şi aproape că nu mai era în stare să manevreze cartela, pe care trebuia să o schimbe de la un telefon la altul. Mocănelu a reuşit, în cele din urmă, să contacteze un unchi din partea soţiei sale, căruia i‑a spus să vină să‑l ia din zona "La cruce", dincolo de "Două babe". La plecare, şeful l‑a luat şi pe Marian I. cu el, dar acesta cum a ieşit din bloc a rupt‑o iar la fugă. Rămas singur în maşina unchiului, Mocănelu l‑a recuperat însă pe Zăuşilă, de pe undeva de prin Micro 40 şi s‑au dus acasă la acesta. Acolo au încercat să pună la cale un plan de fugă din România. Au vrut să plece în Italia şi Spania, dar s‑au răzgândit, ştiind că acolo Marian Ivan ar avea oameni care să‑i omoare. Aşa că au decis să meargă în Olanda, dar şi‑au dat seama că nu aveau nici bani, nici paşapoarte. Unde să mai plece, unde să se mai ascundă? De la unchiu', din I.C.Frimu, s‑au dus pe strada Unirii, la o casă, unde locuia o cunoştinţă a lor. Au rămas acolo până dimineaţă, când au auzit sirenele unei maşini de poliţie care era în patrulare. S‑au speriat, au crezut că maşina era pentru ei, au sărit gardurile, au fugit şi au ajuns pe strada Jiului, din Micro 17, într‑o cocioabă a unei alte rude a lui Nelu Enache (Mocănelu).

Prinderea celor doi

Marţi, în jurul orei 16,45, la 112 a sunat o persoană să spună că l‑a văzut pe Mocănelu în zona blocului G3A din Micro 17 şi că acesta avea pe cap o şepcuţă care să‑l apere de soare, sau, se poate presupune, de ochii curioşi. La un interval scurt de timp, venea încă o informaţie. Un ofiţer de la Poliţia Municipiului Galaţi, îi anunţa pe anchetatori că Mocănelu este acasă, la blocul O1. "Imediat, după cum spune comisarul şef Ştefan Căpătan, am mobilizat toate cadrele Serviciului Investigaţii Criminale şi am plecat spre strada Oltului, bloc O1. Am cuprins o zonă mai mare, am înconjurat mai multe blocuri, iar o echipă din şapte oameni a plecat spre locuinţa lui Mocănelu, unde acesta nu a fost găsit. În timp ce ne desfăşuram, un cetăţean care şi‑a dat seama ce căutam ne‑a şoptit că fugarul ar fi intrat pe strada Jiului la nr.2. Acolo, pe Jiului, era o cocioabă. Mama lui era deja pe stradă şi, chipurile ca să ne deruteze, a depăşit numărul 2. Am înconjurat casa şi când am intrat Mocănelu n‑a schiţat nici un gest de împotrivire. Eram desfăşuraţi vreo 28 de oameni, iar în casă au intrat şapte‑opt. A realizat că nu mai poate face nimic. L‑am luat. Nu ştiam unde e celălalt, adică Zăuşilă. Mocănelu a promis că ne spune dacă‑i aducem mama, nevasta, copilul şi o mătuşă. I‑am adus rudele, dar la sediul Poliţiei. De cel de‑al doilea am dat şi datorită mamei lui Nelu Enache. Ea a vorbit la telefon cu Zăuşilă. Acesta i‑a răspuns şi l‑a sfătuit să se predea, că nu mai are rost să se ascundă. (E vorba despre o "combinaţie operativă", cum spun poliţiştii cărora Zăuşilă nu le‑ar fi răspuns la telefon). L‑am luat de la PECO - Luk Oil, din zona marketului Billa, din apropierea şoselei de centură."

Acesta a fost, în mare, filmul reţinerii celor doi. Ei sunt acuzaţi de omor calificat şi, împotriva lor, după cum v‑am mai informat, a şi fost emis un mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 de zile. După un timp va veni şi momentul judecăţii. Până atunci, însă, gălăţenilor le rămân în minte doar imaginile cumplite ale uciderii unui om în stradă. Şi dacă unui om considerat, pe drept sau nedrept nu mai contează, capul lumii interlope i se poate întâmpla aşa ceva, cum să nu fie înspăimântaţi locuitorii acestui oraş?

Bandele din oraş

Organele de anchetă judiciară, instanţele, presa, locuitorii Galaţiului reţin că, în 2006, în urbea de la Dunăre se iscau periodic bătălii cumplite soldate adesea cu vătămări corporale grave şi tentative la omor. Multe dintre victime nici nu aveau curajul să reclame. Se afla numai despre cele care ajungeau la spital în stare gravă. Erau constituite grupuri care băteau oriunde, oricând, uneori fără niciun motiv. Multe dintre victime au fost chiar copii de 13‑14 ani. Dar, în 2007, gruparea lui Mocănelu, după cum ne reaminteşte Ştefan Căpătan, a primit o lovitură grea: " dintr‑un grup de 25 de acoliţi identificaţi la acea vreme, 18 locotenenţi ai lui Mocănelu au fost arestaţi şi condamnaţi la ani grei de închisoare. Mocănelu însuşi, rămas fără oaste, s‑a refugiat la Braşov, dar s‑a întors în primăvara acestui an şi ar fi aflat că "a fost dat în gât de oameni ai lui Marian Ivan, că unii dintre aceştia ar fi doar nişte de ai lui Ivan, că dintre cei care au turnat sunt unii care ar fi rude cu membrii grupării conduse cel omorât. Dar asta, repet, după cum au afirmat anchetatorii, nu se confirmă. Tot de la dumnealor am aflat că membri ai unor astfel de grupări puse pe harţă şi violenţă au fost şi copii de nouă, 15, 17 ani. Ceea ce pare incredibil. După ultima descălecare la Galaţi, Nelu Enache (Mocănelu) ar fi racolat vreo cinci locotenenţi care să‑i asigure spatele şi pe care să‑i folosească la diverse acţiuni, eventual la "recuperări şi taxe de protecţie" etc. Mulţi dintre cei racolaţi "se simt onoraţi să fie sub comanda unuia care li se pare mai şmecher şi care să‑i acopere şi pe ei cu o astfel de umbrelă", spun poliţiştii.

Mocănelu a făcut parte din gruparea lui Marian Ivan

Dar gruparea sau banda lui Marian Ivan o fi existând cu adevărat sau o fi doar o legendă? Comisarul şef Ştefan Căpătan ne‑a confirmat că "Marian Ivan nu s‑a băgat niciodată, direct, în vreun conflict de acest gen, dar cu certitudine în jurul acestuia se adunau indivizi pe care la un moment dat îi putea folosi. Chiar şi Mocănelu este un fel de descendent al lui Marian Ivan, întrucât, odată, a făcut parte din gruparea acestuia. Aceste grupări încă există, dar bandele astea apar astăzi într‑o formulă, mâine în alta. Sunt informaţii şi cu privire la ramificaţii cu tot felul de alte scopuri şi semnificaţii în alte ţări ale Europei, sunt multe dosare pe rol, sunt mulţi cercetaţi şi urmăriţi penal, sunt mulţi condamnaţi. Mai sunt mulţi care sunt urmăriţi, supravegheaţi. Sunt şi perioade în care unicul scop al acestor grupări violente este acela de a se răfui între ele, de a se mândri cu victorii mici precum cele în care au căzut victime, într‑o bătaie, membrii celeilalte bande. Se bat ca să‑şi demonstreze care e cel mai tare. Din păcate, uneori, aceasta căreia unii îi zic se termină cu... moarte. Dar, realizaţi, e o prostie, e o idioţenie."

Comentariile sunt absolut de prisos. Bine că există oameni ai legii ca cei de mai sus care ştiu şi veghează.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=24795

Link to comment
Share on other sites

Ce spune Vasilica Enache

Sunt o mamă disperată

În urma articolelor publicate zilele trecute în ziarul nostru, ieri, ne-a vizitat la redacţie Vasilica Enache mama lui Ion Mocănelu, fost Nelu Enache, în prezent arestat preventiv sub acuzaţia de omor calificat. Mai exact, este acuzat că, împreună cu Ionuţ Zăuşilă, duminica trecută, aproape de miezul nopţii, l-a ucis cu lovituri de cuţit pe Marian Ivan. Redăm în continuare textul scrisorii pe care ne-a adresat-o Vasilica Enache, precum şi facsimilurile a două certificate medico-legale, pe care Vasilica Enache ne-a rugat să le inserăm în paginile ziarului.

Mama, tot mamă

"Subsemnata ENACHE VASILICA, născută în judeţul Galaţi, strada Iasomiei nr.9, ap.31, bloc U1 identificată cu CI seria GL, nr.189465, CNP2611128170337 eliberată la data de 07-02.2002, în calitate de mamă a inculpatului Ion Mocănelu, arestat preventiv, vă aduc la cunoştinţă următoarele: Fiul meu, Ion Mocănelu, se află în conflict de şase ani de zile cu capul lumii interlope Galaţi, Marian Ivan, şi cu oamenii lui. De şase ani de zile ne aflăm într-o teroare şi o ameninţare cumplită, după acestea au urmat nenumărate bătăi rezultate cu operaţii, cu pierderea unui organ (splina plus pleura tăiată) în timp ce fiul meu se afla în vacanţă la munte a fost atacat, s-a tras cu pistolul de către Marian Ivan şi oamenii lui. A stat la Spitalul Militar internat la terapie intensivă cu vătămări corporale, traumatism cerebral, desfigurat la faţă, tăiat cu cuţit, lovit cu bâtă de baseball, tâlhărit. Înainte cu cinci zile de la producerea evenimentului cu Marian Ivan, Ion Mocănelu a fost din nou atacat, bătut, tâlhărit de aşa-zişii băieţii ai lui Marian Ivan capul lumii interlope din Galaţi. Dosarele se află pe rol.

Fiul meu, Ion Mocănelu, nu face parte din lumea interlopă, suntem o familie de muncitori, oameni simpli, disperaţi că nu mai rezistăm terorii şi ameninţărilor şi nimeni nu ne-a făcut dreptate. Toată lumea refuză să ne apere şi să-mi apere copilul. Galaţiul trăieşte într-o tăcere, nimeni nu vrea să vorbească din cauza lumii interlope. Mă întreb oare există lege sau lumea interlopă conduce legea? Faceţi dreptate! Fiul meu avea interdicţie în anumite locuri din Galaţi, el se află în permanenţă în zona cartierului din cauza acestui Marian Ivan. Toţi prietenii lui Ion Mocănelu (Nelu Enache) sunt la puşcărie, pe motive necunoscute, de către acest clan în frunte cu Marian Ivan, capul lumii interlope din Galaţi. În nenumărate evenimente Ivan M. dădea ordine la băieţii lui să-l execute pe Ion Mocănelu, fiul meu, unde îl prinde. Sunt multe persoane care cunosc fapte mult mai grele ce le făcea Marian Ivan, dar nu au curaj să vorbească, erau plătiţi şi corupţi de către acesta."

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=24827

Link to comment
Share on other sites

Din nou despre Marian Ivan

Întrebările Lilianei

A venit la mine ca şi cum ne‑am fi cunoscut de când lumea. Şi nu ne mai văzusem niciodată. Citise doar, de acolo de unde şi‑a făcut deja o nouă viaţă, în America, articolele din ziar. Era îmbrăcată în negru şi vizibil afectată de moartea lui Marian Ivan. Am aflat repede că era fosta lui soţie, cea de care victima recentei crime din Galaţi s‑a despărţit în 1994. Are împreună cu cel despre care spune că a fost "dragostea dintâi", iubirea tinereţii, o fată de 21 de ani, pe care n‑au împărţit‑o niciodată, pentru că a fost, şi după plecarea peste ocean, copilul ambilor părinţi. Pare să aibă vârsta lui Marian Ivan, dar mă jenez să o întreb câţi ani a împlinit, şi amintirile tinereţii lor se perindă prin faţa ochilor mei, imagini colorate, pline de amănunte care ţin de viaţa intimă a fiecăruia şi peste care şi un ziar trebuie să aştearnă tăcerea. Este, pentru mine, doar o femeie îndurerată, îngrijorată de soarta soacrei, rămasă la bătrâneţe singură, fără unicul fiu, nelămurită asupra amănuntelor unei crime pe care nu vrea, nu poate să o înţeleagă. "Marian n‑ar fi fugit din faţa nimănui, avea condiţie fizică şi s‑ar fi luptat, asta nu înţeleg eu. Iar dacă era să fugă nu l‑ar fi ajuns nimeni�" Îmi vorbeşte despre orgoliul bărbatului pentru nume ‑ "La el numele însemna totul" - şi despre faptul că în desele lor convorbiri telefonice i s‑ar fi plâns că este ameninţat. "I‑am spus să vină în America. Să cumpere un bloc şi să‑l închirieze. Acolo poţi trăi din chirii toată viaţa. Dar n‑a vrut". În cele din urmă înţeleg şi pentru ce ni s‑a adresat. Are de făcut un reproş cuiva şi vrea ca ziarul să consemneze lucrul acesta. "Andrei a fost naşul nostru de cununie şi n‑a dat măcar un telefon, n‑a trimis o floare�" Îi explic condiţiile în care un om nu poate întotdeauna să facă ceea ce şi‑ar dori. Şi iar îmi istoriseşte întâmplări din viaţa lor comună, tinereţea lor împreună, anii care pentru ea, pentru Liliana, reprezintă încă ceva. "Vreau să ştie, să citească în ziar că nu înţeleg ce l‑a putut opri nu să trimită o coroană sau să vină, ci să dea măcar un telefon." Reuşesc să o conving măcar să amânăm aceste lucruri după alegeri şi acceptă. Se lasă chiar fotografiată, ca discuţia noastră să poarte dovada faptului că a trecut pe la ziar. Evident, nu reuşesc să conving pe altcineva să scrie despre nemulţumirea Lilianei, considerată de unii atac la persoană şi de alţii maşinaţiune politică.

Aşa că scriu eu doar faptul că pe la mine a trecut o femeie care a pierdut nu un soţ, îl pierduse demult, ci un prieten, care nu întâmplător era şi tatăl copilului său. Mai are vreo importanţă că acest om a fost (dacă a fost) capul lumii interlope sau că naşul lor de cununie s‑a rupt mai repede decât el din vâltoarea unei tinereţi agitate? Pentru noi nu, pentru Liliana însă, deja plecată din nou peste ocean, întrebările despre cum şi când se schimbă oamenii, cât mai regăseşti din prietenii de altădată când eşti în impas, rămân fără răspuns. Iar pentru cititori, cei care mai sunt interesaţi de acest subiect, rămâne numai dovada faptului că indiferent cine este cel plecat spre Lumea Cealaltă, apropiaţii lui au dreptul omenesc la durere, dar şi la speranţă.

http://www.vlg.sisnet.ro/index.php?page ... l&id=24855

Link to comment
Share on other sites

Mafioţi, căutăm naş!

* Oraşul este disputat de cel puţin patru mari grupări mafiote, zeci de clanuri zonale şi găşti de cartier. Acestea sunt vinovate de tâlhării, omoruri, trafic de droguri şi prostituţie

Piramida interlopilor din Galaţi are la vârf grupările lui Marian Ivan, ucis recent, Nelu Mocănelu, arestat, Renato Sârghi, aspirant la şefia mafioţilor şi a „Lazărilor", axată pe trafic de persoane. Asasinarea în stradă a liderului lumii interlope din oraşul de la Dunăre, Marian Ivan, în urmă cu două săptămâni, a pus pe jar poliţia şi autorităţile locale. Inspectoratul de Poliţie a Judeţului (IPJ) Galaţi şi Prefectura şi-au unit forţele pentru întărirea forţelor de ordine în spaţiul public, însă caracatiţa grupărilor infracţionale s-a întins la maximum în zonă. Iar organizarea clanurilor este atât de bine pusă la punct, încât până şi „mandatul" capului lumii interlope ţine mereu fix cât două mandate de preşedinte al ţării.

Axa Frosa – Ivan - Renato

„Lichidările" pentru putere au început în 1998, când Vasile Frosa, cunoscut ca fiind capul lumii interlope din Galaţi - mulţi îi spuneau „Naşul" -, a murit în condiţii suspecte. Oficial, s-a declarat că a fost vorba despre un accident de circulaţie, însă nu puţine au fost vocile care au susţinut că Frosa a fost de fapt lichidat. Frosa era de opt ani în fruntea mafiei locale, adică echivalentul a două mandate de preşedinte al ţării.

În 2008, i-a venit rândul lui Marian Ivan, care a fost scos din „scenă" după exact două mandate. Cei din interior spun că Ivan nu a avut niciodată forţa lui Vasile Frosa, pentru că nu a avut „locotenenţi" atât de puternici ca acesta din urmă. Frosa se sprijinea de Marian Tâgă, împuşcat mortal, cu câteva luni înaintea de moartea „şefului" său, de Poliţia din Frankfurt, în cursul jafului unei bănci, şi pe Valeriu Calu, mort şi el în urma unui schimb de focuri, în 1999.

Singurul subaltern care trăieşte este Renato Sârghi, care conduce cu mână de fier gruparea din cartierul Vadul Ungurului şi despre care se vorbeşte că va prelua conducerea lumii interlope gălăţene.

Ivan – un mafiot slab?

Mulţi spun că Ivan a fost ucis tocmai pentru că nu a ştiut să ţină unită lumea interlopă, aşa cum reuşise predecesorul lui, Frosa. Singura acţiune la care Marian Ivan a reuşit să unească momentan grupările rivale a fost în 2005, când pe digul dintre Galaţi şi Brăila a avut loc o confruntare sângeroasă la care au participat peste 200 de combatanţi din cele două oraşe. 30 de persoane au ajuns atunci la spital şi nimeni nu a fost arestat. Înfruntarea de pe dig a fost organizată de Ivan, ca răspuns la provocarea lansată de Dumitrel Buricea, unul dintre „granzii" de la Brăila. Acesta făcuse, cu câteva zile înainte, un raid prin câteva baruri din Galaţi şi provocase scandal cu interlopii locali. Se pare că problema pornise de la faptul că dealerii de droguri ai celor două grupări erau în conflict. Cert este că după confruntare s-a semnat un armistiţiu care a permis grupării brăileanului Buricea să „facă afaceri" în cartierele Micro 19, 20 şi 21. Ivan, pierduse un prim meci. Un alt război pe care Marian Ivan l-a pierdut este cel cu cei care aveau să-l ucidă: Ion Mocănelu (fost Nelu Enache) şi Ionuţ Zăuşilă. Cei doi au contestat autoritatea lui Ivan încă de acum doi ani, când au refuzat să plătească organizaţiei „impozitul pe venit" (se spune că ar fi 10 la sută din totalul veniturilor din taxe de protecţie, trafic de droguri şi prostituţie).

Răzbunare direct din spital

Urmarea a fost că în urmă cu câteva luni Mocănelu a fost făcut zob, în faţa magazinului „familial", unul dintre oamenii lui Ivan, cunoscut sub numele de „Ciprian Boxeru" sau „Milică". Mocănelu a ajuns la spital cu mandibula ruptă şi cu grave probleme interne. Medicii au fost nevoiţi să-i extirpe splina. Asasinarea lui Marian Ivan s-a produs tocmai în momentul când Mocănelu abia ieşise din covalescenţă.

Găştile de cartier răspândesc teroare

Lumea interlopă are regulile ei. Peştii mari tranşează situaţiile de anvergură, iar găştile toacă mărunt zonele pe care le stăpânesc. Potrivit datelor IPJ Galaţi, în oraş există zeci de găşti mici, de cartier, care se ocupă îndeobşte cu teroarea: furturi din locuinţe, tâlhării, bătăi. Printre acestea, în cartierul Micro 39 acţionează un alt Renato decât cel care aspiră la şefia interlopilor. Este mult mai tânăr şi este specializat în racolarea de eleve de liceu pentru expediat „la produs" în Spania şi Italia. Alte trei găşti, printre care şi cea a fraţilor Sefer, acţionează în centrul oraşului şi stăpânesc şi zona liceelor „Sfânta Maria" şi CFR, unde ar vinde droguri uşoare, şantajând elevii, ba chiar încearcând racolarea tinerelor în vederea practicării prostituţiei. În cartierul Fileşti, jandarmii au identificat o gaşcă destul mare de circa 30 de membri, care fură fier vechi. De astfel de „treburi mărunte" se spune că se mai ocupă şi clanul lui Nelu Ogeac, al lui Ion Ijdileanu, deşi acesta s-a cam destrămat după ce liderul a fost condamnat la 17 ani de închisoare în Germania, clanul „Seferilor", al lui „Iacoblev", clanul „Neacşu" şi clanul „Chiaburilor".

Racolări de minori

Alimentarea găştilor de cartier se face, în special, cu minori fugiţi de acasă. În ultimele patru luni, la IPJ Galaţi s-au înregistrat 44 dispariţii de minori, dintre care 24 băieţi şi 20 fete. Şase minori au vârsta cuprinsă între 5–10 ani, 29 au vârsta între 10–15 ani şi nouă au vârsta peste 15 ani. 50 de infracţiuni care implică lumea interlopă s-au înregistrat în Galaţi de la începutul acestui an

Grupările din cartiere

Micro 20: în zona blocului E 4 activează o gaşcă de cartier, a lui „Bagheera", care se ocupă în special de spargerile de autoturisme.

Micro 17: gaşca fraţilor Iacoblev îşi face veacul în împrejurimile pieţei din cartier.

Micro 18: gaşca lui „Gogu", a provocat de nenumărate ori scandal public şi a fost sancţionată în repetate rânduri atât de jandarmi, cât şi de poliţişti.

Micro 40: grupul condus de „Gicu Bălăuţă" se ocupă în special de furturi. De altfel, atât liderul găştii, cât şi alţi doi membri - Marius Olteanu şi Tiberiu Ciupitu – au fost deja condamnaţi, dar sentinţa nu este definitivă.

Autorităţile promit măsuri

Prefectul judeţului Galaţi, Gabriel Panaitescu, a cerut Poliţiei, Jandarmeriei şi Poliţiei Comunitare să intensifice patrulările pe stradă în special în zonele cu risc infracţional ridicat din oraş. „Poliţia va avea misiunea de a monitoriza găştile şi bandele de cartier, pentru a preveni producerea oricăror acte de violenta, atât în strada, cât şi în alte locuri sau localuri publice", se precizează într-un comunicat emis Prefectura Galaţi.

http://www.adevarul.ro/index.php?sectio ... &id=356788

Link to comment
Share on other sites

Deci... ce nume demne de cartea junglei in ultimul articol : "Bagheera", "Iacoblev".. Eu stau in 20 de cand ma stiu, si nu am auzit in viata mea de asa zisa pantera, Baghera :) Cum nu am auzit nici de Iacoblev si altii enumerati pe acolo. Cum spunea cineva mai sus si pe alte subiecte, astea sunt articole scrise de si pentru niste copii. "Jmecheri" sunt cei despre care nu veti auzi, sau despre care veti auzi la stirile de seara, care au atatia bani cat sa cumpere si politie, si procuratura si 500 de natangi din astia care isi fac veacul la scara blocului, fara sa aiba macar nevoie de ei.

Oricum, nimic nu e mai amuzant decat ultima parte: "Autorităţile promit măsuri"..

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

“Enache” si “Zgamboi”, la judecata

* “Intre Ion Mocanelu si Marian Ivan exista de mult timp o stare conflictuala generata de autoritatea pe care si-o aroga fiecare dintre ei pe raza municipiului Galati”, asta au retinut, printe altele, procurorii in rechizitoriul mortii lui Ivan.

Injunghiat cu o baioneta, dupa ce o buna bucata de timp a primit pumni si picioare pe unde s-a putut de la Ion Mocanelu, zis “Nelu Enache” si Ionut Zausila, zis “Zgamboi”, asta a dus la moartea lui Ivan. Acum cei doi au fost trimisi in judecata, dar, pe cateva pagini, procurorii Parchetului de pe langa Tribunal descriu firul evenimentelor care au dus la asasinarea lui Marian Ivan. Vorbind despre starea conflictuala care exista intre cei doi, procurorii galateni mai retin un alt aspect – “intre cei doi nu au avut loc conflicte fizice directe, insa, daca se intampla ca Ion Mocanelu sa fie agresat de catre alte persoane, acesta aprecia ca agresorii sunt «baietii lui Marian Ivan» si ca au fost determinati de victima sa-l agreseze”.

Potrivit rechizitoriului, pe 3 iunie, Mocanelu s-a certat si s-a batut cu Ciprian Milica, Adrian Popa si Cristian Nicodim. Mocanelu, zis “Nelu Enache”, a depus o plangere la Sectia 3 de Politie, avand convingerea ca este vorba tot de Marian Ivan. Probele au aratat in acest caz ca scandalul dintre el si Mili nu avea nicio legatura cu Ivan, ci cu faptul ca Mocanelu o sicana pe sora lui Mili.

Pe 8 iunie, scandalul a degenerat

Mocanelu, impreuna cu mai multi amici, se afla intr-o parcare din Tiglina III, cand a sosit Marian Ivan. Acesta din urma a coborat din masina impreuna cu prietena sa, Denisa. Cand l-a vazut, “Nelu Enache” s-a apropiat de el, sub ochii prietenilor cu care era. Initial, cei doi au dat noroc si au inceput sa discute “pe un ton normal, fara ca vreunul sa dea semne de enervare”, se arata in rechizitoriu. Tot de aici mai reiese ca Ivan si Mocanelu au vorbit despre conflictul dintre cel din urma si Mili, “Ivan dand semne ca nu-l intereseaza aceasta situatie”. A dat sa plece, dar Mocanelu a ridicat pumnul sa-l loveasca in fata. Ivan a reusit sa se fereasca si a fugit pe directia Complexului Continental.

Momentul atacului

Mocanelu, urmat de Zausila, l-a urmarit, martorii au intrat in panicpentru ca au realizat ca acest conflict ar putea degenera si au pornit-o si ei printe blocuri, in ideea de a-i potoli. Mocanelu si Zausila l-au ajuns insa pe Ivan in scuarul situat in fata complexului. Din acest moment, cei doi l-au lovit cu pumnii si picioarele. “Victima incerca sa riposteze, sa se apere, sa scape din mainile inculpatilor, iar cei doi aplicau lovituri simultan”, se arata in rechizitoriu. Ivan a cazut la pamant, moment in care Zausila a scos un cutit tip baioneta, pe care i l-a dat lui Mocanelu, urmand asasinatul. Cei doi au fugit in directii diferite, fiind ulterior prinsi chiar in preziua inmormantarii lui Ivan.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=10

Link to comment
Share on other sites

Nu pot sa cred ce se intampla intr-o Romanie europeana.

Romanie europeana??? Niciodata... vom fi intotdeauna carpa de sters la fund a marilor europeni... Romania nu poate fi europeana decat sa zicem cu asezarea ei... dar cu educatia si cu comportamentul... niciodata, pentru ca noi suntem ciobani... cu fluierasul si cu oitzele... atat stim... nu putem mai mult... ori Europa cere mult mai mult decat atat. Cat despre interlopi... mi-e scarba...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

"Zgâmboi" şi Nelu Enache au lovit împreună

* Atacul conjugat al celor doi a dus la moartea victimei * Instanţa se va pronunţa asupra vinovăţiei lor

Deşi numărul 289/P/2008 nu vă spune probabil nimic, acesta aparţine dosarului întocmit după o crimă, a cărei victimă a fost un gălăţean cu siguranţă celebru în felul său: Marian Ivan. Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi din ziua de 23 iulie a.c., Zăuşilă Ionuţ, zis "Zgâmboi" (25 ani) şi Mocănelu Ion, fost Enache, zis "Nelu Enache" (31 ani), au fost trimişi în judecată pentru omor calificat.

Dincolo de faptele seci, câteva amănunte ne reţin atenţia. Ambii autori ale căror fapte urmează să fie demonstrate de către procurori au susţinut, în diferite etape ale anchetei, că nu l-au ucis pe Marian Ivan. Iată cum s-au petrecut lucrurile. Iniţial, în prezenţa unui avocat ales, Mocănelu Ion a recunoscut fapta, încercând să ia întreaga răspundere asupra sa. A revenit apoi şi a negat comiterea infracţiunii, precum şi orice participare la aceasta. Într-o altă etapă, a recunoscut doar că a dat cu pumnii şi cu picioarele şi în niciun caz cu cuţitul (baioneta).

Şi celălalt inculpat, Zăuşilă Ionuţ, a negat că ar fi vinovat, mai mult, cu ocazia prezentării materialului de urmărire penală a precizat că Marian Ivan ar fi putut fi înjunghiat de oricine altcineva.

Coautori la un omor

Concluziile urmăririi penale au fost însă clare, încadrarea juridică fiind de "omor calificat în forma coautoratului". Motivaţia reprezentanţilor organelor de cercetare sună astfel: "S-a avut în vedere intenţia fiecăruia dintre inculpaţi. Intenţia fiecărui autor se caracterizează prin conştiinţa că acţiunea constitutivă a infracţiunii se realizează prin activitatea sa unită cu a celuilalt coautor.

Nu este necesar ca fiecare coautor să aibă intenţia de autor unic, adică de a îndeplini întregul act de executare, ci este suficientă existenţa intenţiei de coautor, adică ştiinţa şi voinţa ca activitatea să se completeze cu a altuia, constituind astfel cauza din care rezultă efectul dorit de el. Loviturile aplicate de coautori sunt materializate în tabloul lezional (răni de cuţit şi nu numai) al victimei, sens în care în raportul de constatare medico-legală de necropsie (autopsie mai pe înţeles) se menţin leziunile traumatice ce au fost create şi de alte corpuri. Iar topografia situării lor şi multitudinea acestora demonstrează că Marian Ivan a fost agresat de mai multe persoane.

Inculpaţii au avut, deci, o activitate conjugată şi au produs leziuni părţii vătămate, de natură să-i pună în primejdie viaţa. Nu contează că victima a fost lovită pe rând şi că numai loviturile date de către unul sau unii dintre aceştia au produs leziuni de natură să ducă la moartea victimei."

Dincolo de tehnicitatea limbajului de specialitate, lucrurile sunt extrem de clare: cei doi au acţionat împreună, spun specialiştii, iar faptul că Marian Ivan a murit în urma loviturilor primite de la ambii atacatori este o certitudine. Rămâne de văzut cum vor fi apreciate faptele în instanţa de judecată.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=26246

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.