Jump to content

Sirianul Mohamed Asaad aduce pe lume copiii tecucenilor


dcp100168

Recommended Posts

Sirianul Mohamed Asaad aduce pe lume copiii tecucenilor

* Doctorul Mohamed Fihmi Asaad este şeful Secţiei de Obstetrică Ginecologie din cadrul Spitalului "Anton Cincu" din Tecuci * Cu peste 25 de ani de experienţă în domeniu, doctorul a ales să se întoarcă, în 2007, în ţara în care s-a format profesional

Născut în Siria, în oraşul trandafirilor, la Alep, Mohamed Assad s-a întors la Tecuci în anul 2007, alături de soţie şi de cei trei copii. "Am considerat că, în România, fetele ar avea un viitor mai bun decât acolo, şi de aceea ne-am întors aici", a explicat medicul.
Mohamed Fihmi Assad a absolvit Facultatea de Medicină din Iaşi în anul 1988, iar din anul 1992 este medic ginecolog. Imediat după ce şi-a terminat specializarea, medicul a plecat în ţara natală, pentru a-şi continua cariera. "Sunt căsătorit de mai bine de 25 de ani cu o româncă. După 15 ani petrecuţi în Siria, am revenit la Tecuci", explică acesta.
"Cel mai complicat pentru mine a fost să mă obişnuiesc cu borşul românesc. Noi nu aveam aşa ceva. Acum, după atâţia ani, nu mai concep o masă fără borş", povesteşte doctorul, cu zâmbetul pe buze.
În momentul în care a revenit în România, sirianul a avut o mare surpriză. "Din nefericire, lucrurile nu s-au schimbat faţă de nivelul anului 1992. Practic, ca medici, avem parte de aceleaşi mese de operaţie, de acelaşi instrumentar. Este păcat."
Dacă ar fi să schimbe ceva la ţara sa de adopţie, ar face tot posibilul să schimbe mentalităţile. "Sunt absolut uimit de un aspect. În toţi aceşti ani, de când practic medicina, nu am avut parte de nicio plângere împotriva mea. Nu am avut parte de nicio reclamaţie, nici la Colegiul Medicilor, nici la Direcţia de Sănătate Publică. Nicăieri. Acum, însă, de când sunt şef, se încearcă discreditarea mea pe toate părţile. Îmi pare foarte rău, deoarece se spun numai neadevăruri şi se fac numai prostii. Dacă aş putea, aş încerca să schimb mentalităţile", explică şeful Secţiei de Obstetrică Ginecologie din cadrul Spitalului "Anton Cincu" din Tecuci.
"Îmi fac meseria cu plăcere, în ciuda tuturor acestor piedici. Pentru mine nu contează rasa sau starea materiala a pacientei, ci doar sănătatea sa".

Cine este Mohamed Fihmi Asaad

Locul naşterii: Alep, Siria
Studii: Facultatea de Medicină Iaşi
Ocupaţie: şeful Secţiei de Obstetrică Ginecologie din cadrul Spitalului "Anton Cincu" din Tecuci
Stare civilă: căsătorit, trei copii

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Un alt medic sirian a ajuns la spitalul din Tecuci

Şi-a lăsat ţara natală în urmă, Siria, ca să vină să lucreze la un spital dintr-un oraş mic din România. Este vorba despre un medic ginecolog sirian care a obţinut în urmă cu câteva zile un post la Spitalul Municipal din Tecuci. I-a plăcut atât de mult la noi în ţară încât s-a căsătorit cu o româncă, are doi copii şi va rămâne aici pentru totdeauna. Mai ales că acasă nu mai are nimic. Locuinţa a fost distrusă, familia a fugit, iar mulţi dintre prieteni au fost ucişi.

Souliman Asami are 54 de ani, este medic primar ginecolog şi a venit pentru prima dată în România în anul 1980. A absolvit Facultatea de Medicină din Iaşi, a lucrat o perioadă în Hârlău, judeţul Iaşi, după care a plecat în Siria. S-a întors în România imediat şi a decis că nu va mai pleca niciodată acasă. Îşi aduce aminte cu regret cum arăta ţara lui în urmă cu peste 10 ani şi cum este acum. Souliman Asami - medic ginecolog: "Atunci dezvoltarea infrastructurii era foarte foarte mare. Dar din păcate, aţi auzit, e război civil în Siria, toate grupurile teroriste au intrat la noi şi s-a distrus absolut tot, tot, tot."

La Tecuci a ajuns la îndemnul unui alt medic sirian, fost coleg de facultate. A venit, i-a plăcut şi spune că nu va mai pleca niciodată din România. Mai ales că nu mai are nimic în ţara sa natală. Membrii familiei au fugit în Turcia sau Iordania, iar despre prieteni primeşte numai veşti triste. Souliman Asami - medic ginecolog: "Totul este distrus. Chiar am avut un apartament acolo foarte frumos. Racheta a venit în mijlocul lui şi l-a dat jos tot. Printre rudele sau cunoscuţii pe care îi aveaţi acolo se numără şi unii care şi-au pierdut viaţa? Foarte mulţi, foarte mulţi. Din rudele mele. Verişori de-ai mei, prieteni de-ai mei."

Aici la Tecuci va lucra în secţia de Ginecologie de la Spitalul Municipal. Un oraş mic, cu un spital mic, într-un sistem medical cu mult în urma celui din Siria anilor '80 - '90. Souliman Asami - medic ginecolog: "Sistemul care a fost înainte în Siria este cu mult mult mai înainte decât sistemul din România. Cel pe care îl ştiţi, din '80, era mult mai înainte decât cel de aici? Da, da. Şi a fost până la problemele care sunt. Până în 2011."

Pentru conducerea Spitalului Municipal Tecuci, venirea unui medic reprezintă o adevărată gură de oxigen. Având în vedere că unitatea medicală se confruntă cu mari deficienţe de personal. Mihaela Ginghină - director medical Spitalul Municipal Tecuci: "Pentru noi este un real beneficiu pentru că se asigură o linie completă de gardă, o mai bună desfăşurare a activităţii medicale şi o decongestionare a activităţii celorlalţi medici care sunt suprasolicitaţi de foarte mult timp."

Medicul ginecolog Souliman Asami este căsătorit cu o româncă, are doi copii de 26 şi 19 ani, iar cel mai mare este student la medicină. Cât despre ţara lui natală, nu a mai ţinut legătura cu nimeni de trei ani. Nu mai are cu cine, spune el.

digi24.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.