Jump to content

Fundaţia "Sportul Gălăţean"


dcp100168

Recommended Posts

Fundaţia "Sportul Gălăţean"

La şedinţa viitoare a Consiliului Local, primarul Marius Stan are de gând să propună aleşilor înfiinţarea Fundaţiei „Sportul Gălăţean”, pe care a preferat să nu o supună votului la şedinţa precedentă.

Potrivit documentelor, fundaţia, una cu caracter sportiv, „va acorda sprijin structurilor sportive de performanţă, publice sau private, aflate pe raza municipiului Galati, în vederea susţinerii performanţei sportive gălăţene, în interesul general al comunităţii şi pentru promovarea valorilor sportului de performanţă gălăţean. Sumele vor fi acordate cu titlu de sprijin financiar de la bugetul local, în temeiul hotărârilor Consiliului Local”.
Motivul pentru care constituirea fundaţiei a fost amânată este acela că aleşii au sesizat că nu erau foarte clar stipulate prevederile legate de responsabilitatea Consiliului în finanţarea acestei fundaţii. „Această fundaţie va avea rolul de a readuce normalitatea. Până acum bazele sportive erau la SC Gospodărire Urbană, noi finanţam cu o sumă de fiecare club, iar clubul, care beneficia de stadion, patinoar sau altă bază sportivă trebuia să plătească utilităţile. Practic sprijinul financiar pe care îl dădeam era înjumătăţit prin plata utilităţilor la bazele respective. Prin noua organizare, bazele sportive sunt ale noastre, CL achită integral utilităţile, iar sumele se vor aloca strict pentru activitatea sportivă. CL va avea reprezentanţi în structurile pe care le va finanţa, şi astfel vom avea un raport permanent despre ce se întâmplă şi cum se cheltuiesc banii”, ne-a declarat primarul Marius Stan.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

S-a înfiinţat Fundaţia Sportul Gălăţean

Consilierii locali au aprobat prin vot înfiinţarea Fundaţiei "Sportul Gălăţean", al cărei membru fondator este municipiul Galaţi. Pentru patrimoniul iniţial al fundaţiei a fost alocată de la bugetul local suma de 85.000 de lei.
Preşedintele Consiliului Director al Fundaţiei este Mihai Istrate - consilier al primarului Marius Stan, despre care edilul a spus că face de doi ani muncă patriotică pentru el. Ceilalţi doi membri ai acestui Consiliu Director sunt viceprimarii Florin Popa (PSD) şi Radu Cosca (PC). Cenzorul Fundaţiei este economista Doina Stamate, fosta directoare economică a Primăriei, ieşită la pensie.
Principala misiune a fundaţiei va fi de a administra şi gospodări bazele sportive: Sala Sporturilor "Dunărea", Stadionul "Dunărea", Patinoarul artificial "Dunărea", Bazinul de înot de la Baia Comunală şi Stadionul "Municipal" (ex- Gloria).
"Fundaţia are rolul de a administra bazele sportive, cu oameni pricepuţi. Plata utilităţilor se va face de către Consiliul Local, dar am vrut să evităm situaţiile cu care ne-am confruntat în anii precedenţi, în care noi, la finanţarea cluburilor sportive, le dădeam o sumă de bani de la buget şi, după aceea, jumătate din suma respectivă li se oprea pentru utilităţile de la Patinoar sau Stadionul Dunărea. Fundaţia are şi rolul de a analiza împreună cu Comisia 4 a Consiliului Local dosarele pe care le depun cluburile sportive pentru finanţare şi de asemenea are posibilitatea să analizeze dosare de sportivi de excepţie şi cu situaţie materială precară, pe care să-i putem ajuta în carieră”, a spus Marius Stan.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Cu câţi bani cotizează Primăria la Fundaţia "Sportul Gălăţean"

Nu mai puţin de 672.800 de lei pe an este suma cu care bugetul local va cotiza la Fundaţia „Sportul Gălăţean”, structură care are un consiliu director format din preşedintele Mihai Istrate, consilierul primarului, şi vicepreşedinţii Florin Popa şi Radu Cosca, viceprimarii Galaţiului.

Cotizaţia anuală a fost aprobată de Consiliul Local împreună cu organigrama fundaţiei care a dobândit pe 25 septembrie personalitate juridică. Trebuie spus că fundaţia, al cărei membru fondator este municipiul Galaţi, a avut un patrimoniu iniţial de 85.000 de lei, bani de la bugetul local.

Organigrama fundaţiei prevede, conform documentului de pe masa aleşilor, 41 de posturi, la care se adaugă cel de cenzor - economista Doina Stamate, fosta directoare economică a Primăriei, ieşită la pensie. Structura de conducere cuprinde, pe lângă consiliul director format din preşedinte şi doi vicepreşedinţi, un post de director executiv, unul de director financiar, două posturi pentru organizare competiţii şi patru posturi de administratori baze. Pentru Bazinul de înot sunt prevăzute 17 posturi, pentru Patinoar - şapte, câte două posturi fiind în schemă pentru Stadionul "Dunărea", Sala Sporturilor şi Stadionul "Gloria" (Municipal).

Din păcate, nu vă putem spune cine anume ocupă aceste posturi, pentru că decizia aleşilor nu este însoţită şi de statul de funcţii.

Ce face fundaţia cu banii

Principala misiune a fundaţiei este, conform hotărârii de înfiinţare, de a administra şi gospodări bazele sportive: Sala Sporturilor "Dunărea", Stadionul "Dunărea", Patinoarul artificial, Bazinul de înot de la Baia Comunală şi Stadionul "Municipal" (ex-"Gloria"). De asemenea, fundaţia „va acorda sprijin structurilor sportive de performanţă, publice sau private, aflate pe raza municipiului Galaţi, în vederea susţinerii performanţei sportive gălăţene, în interesul general al comunităţii şi pentru promovarea valorilor sportului de performanţă gălăţean. Sumele vor fi acordate cu titlu de sprijin financiar de la bugetul local, în temeiul hotărârilor Consiliului Local”. Cum hotărârea aleşilor nu este însoţită şi de un buget, nu vă putem spune cum va cheltui Fundaţia "Sportul Gălăţean" cei aproape 700.000 de lei, şi nici câţi din banii respectivi se vor duce pe salarii. Cert este că fundaţia se obligă să vireze o cotă-parte din veniturile economice la bugetul local.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Fundaţia „Sportul Gălăţean” are un nou consiliu director

Numirea unui nou consiliu director în fruntea Fundaţiei „Sportul Gălăţean” a stârnit discuţii la recenta şedinţă a Consiliului Local. Şi asta deoarece procedura de selecţie a persoanelor propuse a rămas învăluită în mister.

Consiliera independentă Simona Vreme a criticat faptul că „nu au fost prezentate procedura şi criteriile de desemnare a acestor membri. Ni s-a adus la cunoştinţă astăzi că desemnarea lor s-a făcut prin înaintarea unor scrisori de intenţie, şi acest lucru nu a fost făcut public, pentru a lua la cunoştinţă cât mai mulţi gălăţeni implicaţi în sportul gălăţean. Consider că ar trebui retras acest proiect de pe ordinea de zi deoarece nu respectă transparenţa în totalitate”, a declarat Simona Vreme.

Preşedintele de şedinţă, viceprimarul PSD Sorin Enache, a susţinut că s-au respectat condiţiile de transparenţă, că posturile vacante au fost publicate la avizierul Primăriei: „Am primit patru scrisori de intenţie dintre care au fost selectate trei persoane reprezentative, iar acestea trei le aveţi înscrise pe buletinul de vot. Criteriile de departajare au fost CV-urile. Am studiat CV-urile şi vreau să vă garantez că persoanele sunt absolut onorabile şi cu o pregătire temeinică în domeniul sportului şi managementului sportiv”, a precizat viceprimarul.

„Nu v-aş fi contrazis dacă am fi avut şi noi CV-urile la mapă şi am fi ştiut pe cine votăm astăzi”, i-a replicat Simona Vreme.

Conform deciziei luate prin vot secret, componenţa Consiliului Director al Fundaţiei „Sportul Gălăţean” este formată din Florin Mirea (16 voturi „pentru”, şase împotrivă), Florin Andronic (16 voturi „pentru”, şase „împotrivă”) şi Radu Cosca (15 voturi „pentru”, şapte voturi „împotrivă”).

Din păcate, CV-urile lor nu au fost făcute publice nici după vot, aşa că nu vă putem spune decât că Radu Cosca este fostul viceprimar şi consilier ALDE, care a făcut parte din conducerea fundaţiei şi în mandatul trecut.

Durata mandatelor membrilor Consiliului Director va fi de doi ani, care pot fi prelungiţi cu încă maxim doi prin hotărâre a Consiliului Local Galaţi. Preşedintele şi membrii pot fi revocaţi oricând tot prin decizia aleşilor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Reconfirmare. Consiliul Director al Fundaţiei „Sportul Gălăţean”

Consiliul Director al Fundaţiei „Sportul Gălăţean” a fost reconfirmat joi, 26 iulie 2018, prin votul secret al consilierilor locali. Este vorba despre Florin Mirea, care a obţinut 15 voturi „pentru” şi şase „contra”, Florin Andronic - 16 voturi „pentru” şi cinci „împotrivă” şi de Ilie Hagioglu, care a întrunit 13 voturi „pentru”, şapte „împotrivă” şi un vot nul.

Mandatul acestui Consiliu Director va fi de doi ani.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Bazele sportive sunt în stare jalnică, deşi primăria locală cheltuie o avere pentru întreţinerea lor

În ultimii ani, municipalitatea din Galaţi a înfiinţat două entităţi non-profit care au ca scop gestionarea bazelor şi susţinerea cluburilor sportive din oraş. Cu toate acestea, bazele sportive sunt într-o stare mizerabilă, iar sportul este susţinut tot prin acorduri individuale. Singurul „câştig”: zecile de politruci angajaţi la cele două fundaţii.

Atunci când, în anul 2014, fostul primar Marius Stan (PNL/UNPR) propunea înfiinţarea Fundaţiei „Sportul Gălăţean”, multă lume a văzut în demers o soluţie la îndemână pentru ca bazele sportive din oraş să fie administrate eficient şi pentru ca între municipalitate şi cluburile din oraş să existe un singur canal de transmitere a finanţărilor din bani publici, după cum este menţionat explicit în statut. Miza: cei aproape 15 de milioane de lei (circa 3,2 milioane de euro) cheltuiţi anual de municipalitate (direct sau prin interpuşi) pentru susţinerea sportului de masă sau de performanţă.

Imediat după înfiinţare, însă, amintita fundaţie a reuşit să stârnească o  mulţime de controverse, dat fiind că acolo au început să fie cooptaţi pe lefuri frumuşele, dar prin ocolirea procedurilor clasice de angajare în instituţiile publice, tot felul de oameni din zona politică.

În total, schema de personal prevedea 41 de angajaţi,  preşedintele fiind pus Mihai Istrate (consilier al primarului încă de dinainte de alegeri), iar vicepreşedinţi au devenit Florin Popa (PSD) şi Radu Cosca (PC/ALDE). S-a creat şi un post de director executiv (atribuit lui Marius Băcăneală, om din zona UNPR, dar şi cumnat al fostului edil), unul de director financiar (atribuit Doinei Stamate, fosta contabilă de la Oţelul Galaţi, în perioada de glorie), două posturi pentru organizare competiţii şi patru posturi de administratori baze.

Pentru Bazinul de înot au fost prevăzute 17 posturi, pentru Patinoar - şapte, câte două posturi fiind în schemă pentru Stadionul „Dunărea”, Sala Sporturilor şi Stadionul „Gloria”.

Oamenii partidelor, peste tot

Cu excepţia funcţiilor de ce presupun muncă specializată, toate celelalte au fost ocupate de tineri ale căror nume nu spun nimic opiniei publice, dar care aveau o frumoasă activitate la organizaţiile de tineret ale PSD, UNPR, PC (ALDE) şi chiar PNL.

Bugetul anual al entităţii a fost fixat la 680.000 de lei (circa 57.000 de lei pe lună), scopul fiind acela de a susţine din aceşti bani funcţionarea bazelor subordonate.

Trebuie spus şi că bazinul de înot, unde figurează mai bine de o treieme din personal, prestează activităţi contra-cost, bilanţul financiar fiind pozitiv. Adică se autofinanţează, ceea ce înseamnă că, de fapt, banii merg spre susţinerea celorlalte posturi din schemă. De asemenea, Sala Sporturilor este închiriată pentru diverse evenimente private, în vreme ce la Patinoar se vând bilete pentru patiantorii amatori, pe baza unui program afişat.

În acelaşi timp, trebuie spus că suma virată de Consiliul Local la „Sportul Gălăţean” nu include costurile pentru întreţinere, reparaţii şi modernizări la bazele sportive, acestea fiind acoperite separat, prin fonduri alocate prin HCL.

După plecarea lui Marius Stan de la primărie, frâiele au fost preluate de noul edil, Ionuţ Pucheanu, care l-a instalat în fruntea fundaţiei pe un apropiat pe nume Florin Mirea (cunoscut şi drept consilier al lui Nicolae Rainea, pe vremea când fostul arbitru era consilier local şi vicepreşedinte al PSD). Din motive necunoscute, Mirea este cunoscut şi sub porecla de „Lipici”.

Vicepreşedinţi au fost desemnaţi Florin Andronic şi Ilie Hagioglu (ambii din zona PSD), ultimul fiind cunoscut şi pentru faptul că, o vreme, a condus clubul de fotbal „Dunărea” Galaţi (în prezent desfiinţat, după ce a dat faliment).

În ceea ce priveşte activitatea Fundaţiei „Sportul Gălăţean”, ceea ce era în statutul aprobat de Consiliul Local s-a făcut doar în mică măsură. Adică partea de finanţare a altor cluburi (o treime din obiectul de activitate, la o adică) a rămas integral în atribuţiunile CL, organizarea de competiţii, de asemenea, a rămas pe zona de asocieri ale CL cu alte entităţi non-profit sub control privat, iar administrarea bazelor sportive s-a făcut după cum s-a nimenit.

Dacă Bazinul de Înot şi Patinoarul sunt într-o stare acceptabilă (poate şi pentru că generează încasări importante din bilete), stadioanele „Dunărea” şi „Gloria” sunt într-o stare deplorabilă. La fel a ajuns şi complexul de agrement „Plaja Dunărea”, predat de municipalitate fundaţiei, reparat de mântuială contra a peste 70.000 de euro şi ajuns loc de copt vinete pentru locuitorii din vecinătate, dat fiind că nicio utilitate de agrement nu funcţionează.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Şef de atelier, numit în conducerea Fundaţiei ”Sportul Gălăţean”

În locul fostului sportiv, antrenor şi preşedinte de club Ilie Hagioglu, pe care l-au revocat, consilierii locali l-au numit în Consiliului Director al Fundaţiei "Sportul Gălăţean" pe Nistor Lupu, licenţiat în studii juridice, şef de atelier la Administraţia Pieţelor.

Introducerea suplimentară pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri, 31 iulie, a două proiecte de hotărâre privind revocarea lui Ilie Hagioglu şi, respectiv, numirea lui Nistor Lupu, în calitate de membru în Consiliul Director al Fundaţiei "Sportul Gălăţean" a stârnit uimirea aleşilor opoziţiei.

În documentaţie se arăta negru pe alb că Fundaţia "Sportul Gălăţean" este condusă de un Consiliu Director alcătuit dintr-un preşedinte şi doi membri desemnaţi prin hotărârea Consiliului Local, care pot fi revocaţi oricând, tot prin decizia aleşilor: "Revocarea este o măsură aflată la dispoziţia Consiliului Local (CL), motivată de faptul că aceştia au fost numiţi de către CL fără a se impune criterii de selecţie, prin urmare calitatea dobândită prin desemnare, fără concurs şi fără motivare, poate înceta în acelaşi mod, prin revocare".

Noua achiziţie a ALDE

În urmă cu o lună, Nistor Lupu, fost preşedinte al filialei judeţene a PRM, era prezentat în conferinţa de presă a preşedintelui ALDE Galaţi, Cristian Dima, drept o importantă recrutare politică. Iată că, la o lună distanţă, Lupu Nistor era propus membru în Consiliul Director al Fundaţiei "Sportul Gălăţean". Acesta şi-a făcut biografia în faţa aleşilor: "Mă numesc Lupu Nistor, sunt născut la 11 iulie 1952, în comuna Rediu, am urmat pe rând şcoala generală, şcoala profesională, liceul la seral, am urmat şcoala tehnică de maiştri şi Facultatea de Drept. Sunt licenţiat în ştiinţe juridice. Am lucrat pe rând la combinatul siderurgic, o perioadă, cea mai mare parte la societatea de construcţii şi reparaţii siderurgice din Combinat, iar în ultima perioadă la Administraţia Pieţelor, ca şef de atelier. Am fost consilier judeţean în mandatele 2000-2004 şi 2004-2008. Am mai urmat cursuri de specialitate în domeniul consiliului de administraţie, am fost şi în Consiliul de Administraţie de la societatea Apă Canal, patru ani de zile".

Întrebări şi explicaţii

Întrebat de consiliera independentă Simona Vreme care este sportul de performanţă pe care l-a practicat, Nistor Lupu a răspuns: "Nu am practicat sport de performanţă, dar ca orice cetăţean apreciez că fotbalul mi-a plăcut cel mai mult şi apreciez că voi şti să fac un management performant şi în domeniul activităţii sportive".

"Eu am crezut că o să ne spună cu ce obiective vine la Fundaţia "Sportul Gălăţean"”, a insinuat consilierul PNL Onuţ Atanasiu, dar preşedintele de şedinţă, consilierul ALDE Cătălin Popa, a replicat: "O să vă prezinte într-o altă şedinţă".

În cele din urmă, proiectele au fost supuse votului secret şi atât revocarea cât şi numirea au fost aprobate cu 18 voturi "pentru" şi trei "împotrivă".

La finalul şedinţei, independenta Simona Vreme a declarat că şi-ar fi dorit ca vacantarea postului de la Fundaţia "Sportul Gălăţean" să fie anunţată din vreme şi în locul unei numiri să existe mai multe propuneri din care consilierii să poată alege. "Acest comitet director este format din trei persoane, prin urmare absenţa uneia înseamnă blocarea efectivă a activităţii. Vorbim despre o zonă de administrare, nu e musai dedicată oamenilor de sport! Acolo trebuie să fii un bun administrator, să înţelegi bunul mers al funcţionării unor baze sportive. Dacă ai fost sportiv, te pricepi la sport în mare măsură, că ai dobândit ulterior şi cunoştinţe de administraţie, cu atât mai bine!", a explicat primarul Ionuţ Pucheanu.

Din Consiliul Director al Fundaţiei "Sportul Gălăţean" mai fac parte Florin Mirea (preşedinte) şi Florin Andronic.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Ce se întâmplă cu bazele sportive din Galați. Fundația Sportul Gălățean, aproape de închidere

Organizația realizată sub tutela Consiliului local Galați este pe cale să-și oprească activitatea.

Proiectul demarat de Marius Stan în 2014, aflat atunci în funcția de primar al municipiului Galați, cu Fundația Sportul Gălățean se află la capăt de drum. Anul 2020 pare a fi ultimul din activitatea Fundației, care are ca scop administrarea bazelor sportive din Galați. Odată cu înființarea Clubului Sportiv Municipal (CSM) Galați în 2018, administrația locală a schimbat prioritățile, astfel că CSM-ul va prelua și bazele sportive sub tutela sa încă de la începutul lui 2021, conform unor surse. Mare parte din angajații de la Fundație vor trece la CSM, iar actualul președinte Florin Mirea ar urma să aibă o funcție de conducere și în cadrul clubului gălățean, continuându-și activitatea de administrare a bazelor sportive.

Prin această decizie se dorește facilitarea de finanțare a proiectelor din bazele sportive de către Consiliul local Galați. În plus, echipele aflate la CSM Galați vor avea întâietate la pregătiri în bazele sportive ale municipalității. Cele două instituții au deja birourile în aceeași clădire, la Patinoarul Dunărea. Practic, mari schimbări nu vor fi, doar că se încearcă eficientizarea costurilor. Unul din proiectele pe care actuala administrație l-a propus în spațiul public în mai multe rânduri a fost acela de a transforma Patinoarul Dunărea într-o sală polivalentă.

Din portofoliul Fundației Sportul Gălățean se remarcă Sala Sporturilor Dunărea, Patinoarul Dunărea, Baza Siderurgistul, Stadionul Dunărea, Stadionul Gloria, sala de box și Baia Comunală. Ultima bază sportivă importantă care a trecut în administrația locală este stadionul Oțelul, care a fost preluat, cu titlu gratuit, de la Combinatul Liberty Galați.

Cluburile private, sub semnul întrebării

Marea întrebare se pune în rândul cluburilor private, care până acum își desfășurau activitatea gratuit pe bazele sportive, cu un acord de colaborare semnat cu Fundația Sportul Gălățean. Rămâne de văzut cât loc va mai rămâne în bazele sportive pentru celelalte entități sportive din afara CSM și dacă va continua să existe gratuitate în acest sens.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.