Jump to content

Apa rece este tăiată, apa caldă curge


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Apa rece este tăiată, apa caldă curge

* Asociaţiile care nu primesc apă rece din cauza datoriilor primesc totuşi apă caldă * Culmea ironiei e că apa rece pentru apă caldă le-o facturează tot Apă Canal, care refuză să le dea, în schimb, apă potabilă

Politica din ce în ce mai agresivă a Apă Canal de sistare a furnizării de apă potabilă către asociaţiile datornice scoate la iveală tot mai multe aberaţii ale sistemului de utilităţi publice. Între acestea, la loc de cinste pare să stea situaţia în care un consumator nu mai primeşte apă rece din cauză că asociaţia din care face parte are datorii la Apă Canal, dar primeşte totuşi apă caldă. Sigur, fiind vorba despre două societăţi diferite, acest lucru ar fi, teoretic, posibil, întrucât fiecare furnizor de servicii publice îşi stabileşte singur strategia de recuperare a debitelor de la populaţie. Atenţie, însă: în acest caz, vorbim, totuşi, despre exact acelaşi furnizor, respectiv Apă Canal. Cum? Vă explicăm în cele ce urmează.

Apaterm facturează doar termoficare. Apa o facturează tot Apă Canal

În jur de 10 la sută dintre consumatorii gălăţeni (procent avansat de oficiali ai Apă Canal) au în acest moment apa rece oprită din cauza datoriilor pe care le au asociaţiile de proprietari. În schimb, nimeni în Galaţi nu are oprită apa caldă. Partea aberantă abia acum vine: atât apa rece, cât şi apa cu care se prepară apa caldă sunt furnizate de aceeaşi societate, respectiv Apă Canal. Dar, financiar vorbind, aceasta nu este livrată, aşa cum v-aţi putea închipui, prin intermediul Apaterm, ci direct asociaţiilor. Deci Apă Canal nu vinde apa Apatermului, care să livreze apoi populaţiei un produs unitar, ci o vinde direct populaţiei, cu precizarea că, undeva pe parcurs, Apaterm îi adaugă termoficarea. Asociaţiile de proprietari plătesc trei produse: apa rece, apa rece pentru apă caldă şi termoficarea. Primele două sunt facturate direct de Apă Canal, cel de-al treilea este facturat de Apaterm. Situaţia e cel puţin ciudată, pentru că Apaterm furnizează un produs care nu poate exista fără produsul Apă Canal. Iar bizareria merge chiar mai departe: Apă Canal consideră că unele asociaţii nu mai merită să primească apă rece din cauza datoriilor, dar nu are nicio problemă să livreze şi să factureze aceloraşi asociaţii apă rece căreia Apaterm să îi adauge termoficarea.

Apă rece nu se dă, dar se dă apă rece pentru apă caldă

Cu alte cuvinte, Apă Canal nu sistează de tot livrarea de produse către asociaţiile cu datorii, ci face sistări doar pe jumătate: închide robinetul de apă rece, dar îl lasă deschis pe cel de apă rece pentru apă caldă. Potrivit oficialilor Apaterm, societatea care se ocupă de distribuţia agentului termic nu cumpără apă rece de la Apă Canal pentru a putea, la rândul ei, să le vândă asociaţiilor apă caldă. Apaterm vinde asociaţiilor de proprietari (consumatorilor, în ultimă instanţă) doar căldura din apă. Apa propriu-zisă o vinde Apă Canal. E ca şi cum, la un restaurant, pentru o ciorbă ai primi două note de plată: una pentru materia primă folosită la prepararea ciorbei (legume, carne etc), emisă de un supermarket, şi una pentru manoperă, emisă de restaurant.

Cine are centrală nu primeşte nicio picătură de apă

În acest moment, potrivit site-ului Apă Canal, 45 de asociaţii de proprietari din Galaţi nu beneficiază de apă potabilă din cauza datoriilor restante şi a nerespectării graficelor de reeşalonare a datoriilor. Apaterm, în schimb, livrează apă caldă (de fapt, doar termoficare, pentru că apa propriu-zisă o livrează tot Apă Canal) tuturor asociaţiilor din Galaţi. E drept, nu toţi gălăţenii din aceste asociaţii au şi apă caldă. Mulţi dintre ei şi-au montat centrale termice şi au reziliat contractul cu Apaterm. Spre deosebire de vecinii lor care nu au făcut acest pas, ei nu au niciun strop de apă în casă: nici rece, nici caldă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.