Jump to content

Recommended Posts

Posted

Angajări la Dramatic

La teatru noi, oameni noi

* Cinci actori şi un regizor - puşi pe treabă

Componenţa trupei de actori a Teatrului Dramatic "Fani Tardini" s‑a mai schimbat, în ultimii ani, fie prin plecarea unor actori, fie prin altfel de plecări, definitive, care ne‑au lăsat mai săraci. După ultimul "val de plecări" (cauzat, să spunem adevărul, de evacuarea câtorva actori din locuinţele de serviciu) în primăvara aceasta, s‑au făcut angajări: patru actori, o actriţă şi un regizor - toţi foarte tineri, media lor de vârstă situându‑se undeva la 25 de ani.

"Infuzie" de tinereţe

Vlad Vasiliu e hotărât, se pare, să primenească semnificativ colectivul: "Ca director, am avut trei mari obiective: să scot teatrul din găoace, adică din Galaţi, şi l‑am scos, l‑am dus în Europa şi‑l voi duce şi mai departe; să împrospătez trupa şi să văd clădirea teatrului renovată. Cu ajutorul lui Dumnezeu, în toamnă, toate acestea vor fi împlinite. Sunt fericit că am angajat nişte copii buni, am vrut să iau o grupă, pentru că experienţa m‑a învăţat că aşa e bine. Noi, când am plecat, la începutul carierei, o clasă întreagă, undeva, teatrul acela s‑a ridicat. Asta sper să se întâmple acum, la Teatrul Dramatic: să intre acest suflu nou în trupă, să se facă simţită această infuzie de tinereţe. Şi pot spune că astfel mi‑am atins scopul".

"Vreau să mă fac auzit, văzut, înţeles"

Dintre actorii proaspăt angajaţi, Ciprian Braşoveanu este singurul gălăţean. Are 24 de ani şi este absolvent al Universităţii "Hyperion" Bucureşti, clasa profesorului Virgil Ogăşanu. "Sper să‑mi las amprenta asupra acestui teatru, într‑un mod pozitiv; să mă fac auzit, văzut, simţit, înţeles", spune optimist tânărul. "Urmează să pun în practică ceea ce am acumulat. De la maestrul Ogăşanu am învăţat în primul rând disciplina: teatrul nu se poate face fără disciplină. Mai este respectul faţă de profesie şi credinţa în ceea ce ţi‑ai ales să faci. Dacă nu le ai pe acestea, trebuie să‑ţi cauţi în altă parte locul. Pasiunea mea pentru actorie a început, de fapt, de la pasiunea pentru film. Vedeam filme, îmi plăcea să urmăresc evoluţia personajelor, iar pasiunea aceasta a crescut, în timp, odată cu mine".

"Cel mai rău lucru ar fi să duc tava"

Iulian Costea are 24 de ani şi este student în anul IV la Universitatea "George Enescu" din Iaşi, la clasa prof. Dionisie Vitcu: "Concursul propriu‑zis pentru a fi admis în trupa gălăţeană eu l‑am dat la Iaşi - în ziua respectivă aveam un rol de figuraţie într‑un spectacol la Naţionalul din localitate. A venit regizorul Eugen Făt la Iaşi, m‑a văzut în mai multe spectacole, inclusiv în cel pe care l‑am pregătit pentru licenţă şi mi‑a spus să‑mi depun actele pentru concurs şi să trimit un DVD cu spectacolul. Prima oară am venit aici acum doi ani, când au fost inundaţii, şi m‑am plimbat cu un prieten într‑o noapte prin oraş. Am venit şi am văzut teatrul, mi‑a plăcut că era alb şi luminat, în interior nu l‑am văzut nici acum. Îmi pun speranţe în acest prim an la Galaţi: cel mai rău lucru care mi s‑ar putea întâmpla ar fi să duc tava".

De pe tren, direct în examen

Tania Ganea (21 de ani, născută la Bârlad) este studentă în anul III la Iaşi, la clasa profesorului Emil Coşeru: "Nu m‑am gândit că la 21 de ani voi fi actriţă la Galaţi", mărturiseşte tânăra. "Totul a fost pe fugă, am aflat târziu de concurs, nu ştiu dacă mă aşteptam să‑l iau, ştiu doar că am venit şi... atât. De pe tren am ajuns şi am intrat imediat, a doua sau a treia, nici n‑am avut timp să‑mi dau bine seama ce se întâmplă. Eu am făcut şcoala de muzică, clasa pian, trebuia să dau la liceu la Piatra Neamţ şi m‑am răzgândit cu două sau trei luni înainte şi am dat la actorie pentru că se făcea clasă de actorie la Bârlad. Poate că nu voiam să plec de‑acasă, la actorie se făcea şi muzică, şi canto, şi pian. Îmi doresc, în primul rând să joc. Având în vedere că am fost colegă cu băieţii şi că ne cunoaştem foarte bine cu toţii mă simt ok, chiar dacă sunt singura fată. Galaţiul nu‑l ştiam, mă aşteptam să fie mult mai mic".

"Două premiere, trei ‑ în primul an"

Marius Smîntînă (22 de ani, bârlădean ca şi Tania), student în anul lII, la Iaşi, la clasa prof.Emil Coşeru: "Un lucru important pe care l‑am învăţat de la profesorul Coşeru este să nu întârzii. La primul său curs am întârziat. Am dat la actorie pentru că... liceul era în faţa blocului în care locuiam. Şi mi‑a şi plăcut.

În vara dintre clasa a zecea şi a unsprezecea, am început să învăţ singur, pentru a da diferenţele la Liceul de Artă din Bârlad. Am învăţat să cânt la pian, am învăţat istoria teatrului şi am intrat. Apoi am dat la facultate şi din studenţie am avut mici colaborări cu Teatrul Naţional din Iaşi. La Galaţi, concursul m‑a luat pe neaşteptate. În faţa comisiei m‑am jucat un pic, recunosc. Iniţial, mă gândeam la Bârlad, ceea ce nu ar fi fost un lucru nemaipomenit, ca debutant nu poţi să te remarci acolo. Aici se face teatru, plus că îmi place foarte mult ideea asta de regizor nou, cu idei noi. Practic, noi nu intrăm în povestea lor, a celor de la Fani Tardini, noi venim cu ideile noastre, nu neapărat în contradicţie cu ale lor. Pentru primul an mi‑aş dori două premiere, trei...".

"...Să‑mi placă ce joc şi cine mă conduce"

Cosmin Panaite (21 de ani, născut la Paşcani), coleg cu Tania şi Marius: "Am avut mai multe colaborări în spectacole ale Teatrului Naţional din Iaşi, cu diferiţi regizori - cea mai importantă pentru mine fiind cea cu Radu Apostol. De când am venit la Galaţi mă simt mai puţin tentat şi cu mai puţină dorinţă de a merge acasă şi de a mă odihni. Sunt departe de calculatorul meu, de internet, de prietena mea, de mama, de casă, de pat şi ce altceva am de făcut decât să lucrez. Despre Galaţi ştiam doar că aici se ţine Festivalul de comedie, ştiam de Sidex şi de Oţelul Galaţi. În acest prim an la Galaţi îmi doresc să am unde sta, să am ce mânca, să joc, să nu mă plictisesc şi să nu mă enervez. Să‑mi placă ce joc şi cine mă conduce".

Aşadar, cinci tineri puşi pe treabă. Vă veţi întreba, probabil, cum pentru Iulian şi Ciprian facultatea a durat patru ani, iar pentru ceilalţi - doar trei. Tania, Marius şi Cosmin fac parte din prima promoţie de absolvenţi Bologna. Acum, toţi cei cinci lucrează cu regizorul Eugen Făt la prima lor premieră pe scena gălăţeană. Le spunem tuturor bun venit şi aşteptăm cu încredere evoluţia lor pe scena Dramaticului din oraşul nostru.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=24710

  • 11 months later...
Posted

Am vazut-o pe scena pe Tania Ganea in spectacolul "Afacerea Protar-Ultima ora" si nu m-a impresionat DELOC.Interpretarea ei nu a avut forta ,si nu a avut nici o legatura cu personajul pe care l-a interpretat...Revenirea Oanei Preda-Gheorghe in acest rol era o necesitate...Ma intreb daca citeste cineva aceste postari..... :?:

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.