Jump to content

Focar de infecţie la fostul Centru de Transfuzii


dcp100168

Recommended Posts

Nicio speranţă pentru reabilitarea fostului Centru de Transfuzii

* Nici Consiliul Local, nici Consiliul Judeţean nu au soluţii pentru fostul Centru de Transfuzii * În loc de dispensar TBC, imobilul e toaletă publică şi adăpost pentru oamenii străzii * Situaţia nu se va rezolva prea curând *

Au trecut deja ani buni de când clădirea în care a funcţionat fostul Centru de Transfuzii din Ţiglina I a ajuns în paragină. Din păcate, pe măsură ce trece timpul, se împuţinează speranţele că în respectivul imobil se va investi suficient, încât să poată fi transformat în dispensar TBC, aşa cum stabilise Ministerul Sănătăţii, înainte de a-l ceda Consiliului Local (CL). Pe de o parte, Primăria susţine că, în 2010, Consiliul Judeţului (CJ) şi-a exprimat intenţia de a prelua clădirea, dar că ulterior s-a răzgândit. CJ că nu şi-ar fi schimbat intenţiile de preluare. Cum niciuna dintre cele două instituţii nu se grăbeşte să finanţeze reabillitarea, imobilul devenit focar de infecţie şi adăpost pentru oamenii străzii se degradează văzând cu ochii.

Dispensar TBC sau toaletă publică?

Fostul Centru de Transfuzii e în prezent focar de infecţie. Geamurile au fost sparte, iar ramele de lemn puse pe foc, în unele dintre încăperi. Clădirea e folosită frecvent ca toaletă publică. În plus, cele câteva pilote aruncate pe gresie, la parter, indică faptul că oamenii străzii se adăpostesc aici. Am petrecut, ieri, câteva minute în spaţiul mare, util, dar murdar şi periculos pentru copiii din zonă care ies joacă şi care s-ar putea îmbolnăvi petrecând timp în clădire.

În 2012 nu se va face nimic

Clădirea fostului Centru de Transfuzii din Galaţi a ajuns, în anul 2008, din proprietatea Ministerului Sănătăţii în cea a CL Galaţi. „Destinaţia spaţiului e pentru un dispensar TBC şi nu putem schimba acest lucru. În 2010, CJ şi-a manifestat, prin Hotărârea nr. 558 din 22 decembrie, intenţia de a prelua clădirea care ţine, ca domeniu de activitate, de Spitalul de Pneumoftiziologie, aflat tot în administrarea CJ. Văzând starea imobilului, CJ nu a mai dorit preluarea. CL nu poate investi, în acest an, într-un proiect de reabilitare a spaţiului, pentru că, prin legea bugetului de stat pe 2012, nu se pot demara investiţii noi. Se pot doar continua cele începute în anii precedenţi”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Nicoleta Manole.

Sursa citată a mai declarat că la nivelul Primăriei există un studiu de fezabilitate, realizat în 2009, potrivit căruia reabilitarea clădirii ar costa 4.036.570 lei.

În replică, purtătorul de cuvânt al CJ, Daniel Mihalaşcu, a declarat: „Din punct de vedere legal, CJ ar fi trebui să revoce hotărârea 558 din 22 decembrie, dacă s-ar fi răzgândit cu privire la preluare. Această hotărâre nu a fost revocată”. Chiar dacă preluarea s-ar realiza în 2012, CJ ar fi trebui să îşi prevadă o filă de buget cu investiţii în sediul fostului Centru de Transfuzii pentru a putea demara lucrări în 2012. În concluzie, nimeni nu va investi în acest an în refacerea clădirii de care oraşul are nevoie, dar pe care nicio autoritate nu o reabilitează. După modul în care autorităţile locale îşi aruncă pisica una în curtea celeilate, nimeni nu garantează că finanţările vor veni măcar în următorul an.

„Avem nevoie de spaţiu!”

„Am avut două dispensare TBC – unul în strada Culturii, la nr. 7, care a fost retrocedat de Primărie. Al doilea era în zona Francezi, dar, din pricina faptului că respectiva clădire se tasa şi punea în pericol personalul şi pacienţii, am evacuat-o. Acum am comasat ambele dispensare într-o clădire mai veche din curtea spitalului de Pneumoftiziologie. Funcţionând în acest regim, dispensarele nu reuşesc asigure acoperire teritorială. Clădirea fostului centru de transfuzii se pretează comasării celor două dispensare”, a precizat dr. Monica Necula, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Cât costă reabilitarea fostului centru de transfuzii din Ţiglina I

* În timp ce locatarii blocurilor din Ţiglina 1 se plâng că nu mai suportă ruina murdară care a devenit fostul sediu al Centrului de Transfuzii, autorităţile spun că suma necesară reparaţiei este uriaşă

A devenit o chestiune aproape normală ca imobilele în care şi-au avut sediile diferite instituţii sau fabrici să devină, odată dezafectate, nişte ruine bântuite de mizerie, în care oamenii fără adăpost şi ale elemente ale societăţii să-şi afle adăpost sau să fure orice le-ar putea aduce în buzunare câţiva bănuţi pentru supravieţuire. Situaţia e explicată, în mai toate cazurile, de lipsa banilor: costă mai mult demolarea sau reamenajarea decât lăsarea la îndemâna vandalilor. În condiţiile în care, însă, o astfel de ruină persistă de ani buni nu la vreo margine de şosea ori la periferia oraşului, ci chiar în mijlocul unui cartier, fiind înconjurată, din toate părţile, de blocuri în care locuiesc sute de oameni, lipsa de implicare nu mai este chiar atât de justificabilă.

O dovedeşte în fiecare zi, de ani buni, clădirea în care şi-a avut sediul fostul Centru de Transfuzii Sanguine din Ţiglina 1. Odată mutată instituţia într-o incintă nouă, clădirea veche a rămas pradă hoţilor şi boschetarilor. Mai mult, dacă ar fi să le dăm crezare oamenilor care locuiesc prin împrejurimi, printre pereţii pictaţi cu grafitti îşi fac veacul aurolaci, tineri care se ascundă să tragă câte o ţigară de la "spice" sau femei de moravuri uşoare.

"Nu putem dormi noaptea"

Sătui să tot bombardeze diferitele instituţii cu sesizări şi reclamaţii prin care cer să se facă odată ceva cu clădirea din care nu au mai rămas decât pereţii, gălăţenii care locuiesc la blocurile din preajma focarului de mizerie spun că ar fi mulţumiţi şi dacă imobilul ar fi demolat şi ras de pe faţa pâmântului.

"E ceva incredibil ce se întâmplă aici, şi ziua, şi noaptea. Pe lângă mizerie, au furat tot, de la calorifere, ferestre, uşi, tot! Vă daţi seama cât au bocănit până le-au desprins una câte una. Nici după ce au furat tot nu s-au potolit, vin unii noaptea aici şi fac gălăgie de nu poţi închide un ochi. Nu mai zic de toţi boschetarii şi aurolacii care vin noaptea ici şi îşi fac nevoile de nu poţi să treci prin zonă. Şi prostituate vin, cine mai ştie câte se întâmpla printre zidurile astea", ne-a spus Angelica Rolea, o localnică din apropiere.

Dacă locatarii din Ţiglina 1 aşteaptă ziua în care vor privi pe geam şi nu vor mai vedea pereţii scorojiţi ai ruinei pictate cu mesaje triviale, conducerea Spitalului TBC aproape şi-a luat gândul de la mutarea, într-un viitor apropiat, în această incintă, a dispensarului. Clădirea fostului centru, preluată de Consiliul Local Galaţi de la Ministerul Sănătăţii în 2009, ar fi locaţia ideală pentru mutarea dispensarului TBC, în condiţiile în care cele două centre, cel de pe Culturii şi cel din cartierul Francezi, au fost închise.

"Conform unor studiu care s-a făcut pentru această clădire, rezultă că reabilitatea acesteia ar costa în jur de 500.000 de lei. Suma este enormă şi nu a putut fi prevăzută nici în bugetul din 2010, nici în cel din 2011, nici în cel din 2012. Consiliul Judeţului nu şi-a manifestat deocamdată intenţia să o preia, astfel că, în ceea ce ne priveşte, nu putem decât să sperăm că, poate, lucrările de reabilitare ar putea fi bugetate cel mai devreme în 2013", ne-a precizat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Şi pentru că întotdeauna e loc de mai rău, vecinii clădirii în ruină sunt sfătuiţi să se înarmeze cu şi mai multă răbdare. Chiar dacă ar fi bani la începutul anului viitor, numai demersurile birocratice necesare demarării investiţiei ar putea dura luni întregi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Focar de infecţie la fostul Centru de Transfuzii

De ani buni, vechiul Centru de Transfuzii, din Ţiglina 1, abandonat de autorităţi, constituie un adevărat focar de infecţie, animat cu brio de boschetari, şobolani şi câini. Ferestrele nu mai există demult, iar ramele din lemn au fost şi ele folosite pentru foc de către cei fără acoperiş deasupra capului. Mâzgălelile de pe pereţii exteriori şi interiori sunt o nimica toată pe lângă ce surprize îţi rezervă podelele. Acestea sunt pline de gunoaie de tot felul, fără a putea să mai distingi de la ce provin. Unele gunoaie sunt chiar în saci speciali pentru deşeuri menajere, semn că oamenii din zonă s-au obişnuit cu mizeria din interior şi au transformat clădirea în groapă de gunoi. Când am fost noi în zonă, singurii locuitori vizibili ai fostului Centru de Transfuzii erau câinii, trei pui negri care se jucau printre moloz, cartoane, pungi şi bucăţi de lemn. Înăuntru, nu prea poţi rezista mult din cauza mirosului pregnant de urină şi fecale. Îţi vine să verşi la propriu după primele cinci secunde, aşa că îţi trebuie măruntaie puternice ca să stai un minut întreg, apoi să mai şi verifici cum stă treaba la etaj. Când vremea e călduroasă, probabil că nici măcar nu te poţi apropia de locul respectiv. Locatarii blocurilor dimprejur s-au tot plâns că nu mai suportă mizeria şi gălăgia făcută de boschetarii care îşi găsesc refugiu acolo. Din păcate, până acum nimeni nu a făcut nimic pentru a salva clădirea şi de a le reda liniştea cetăţenilor din zonă.

Răzgândiri şi lipsă de bani

Clădirea fostului centru a fost preluată de mai bine de cinci ani de Consiliul Local Galaţi, de la Ministerul Sănătăţii. De atunci şi până în prezent, nu s-au găsit bani pentru reabilitarea acesteia, care ar costa în jur de 500.000 de lei. În 2010, CJ şi-a manifestat, prin Hotărârea nr. 558 din 22 decembrie, intenţia de a prelua clădirea, dar văzând care este starea imobilului nu a mai vrut preluarea. În concluzie, reabilitarea clădirii a rămas cam în aer, cel puţin până acum, asta dacă nu cumva municipalitatea nu va lua vreo decizie minunată anul acesta.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Fostul Centru de Transfuzii ar putea fi preluat de Primărie

Fostul Centru de Transfuzii din Ţiglina I a ajuns să însemne pentru acest cartier cam ceea ce reprezintă ruinele fostei fabrici Mehid pentru bulevardul Coşbuc: clădiri cândva importante pentru oraş, lăsate să devină ruine şi focare de mizerie. Însă centrul din Ţiglina ar putea avea parte în curând de o soartă mai bună, spun reprezentanţii Primăriei.

"Clădirea a ajuns paragină şi un culcuş pentru boschetari. Ne este şi frică să mai trecem pe lângă ea", ne-a spus Lucica Gheonea, o pensionară în vârstă de 75 de ani, la întâlnirea săptămânală a "Vieţii libere" cu cititorii săi. Doamna în cauză nu a făcut nimic altceva decât să descrie evidenţa, una dureroasă şi de neînţeles pentru cei ce locuiesc în zonă. Este inexplicabil cum de o astfel de clădire, înconjurată de blocuri în care locuiesc sute, poate mii de gălăţeni, a fost lăsată să se degradeze într-un asemenea hal, fără ca autorităţile să mişte un pai pentru a remedia situaţia. "Dacă nu au bani să o reabiliteze, de ce nu o dărâmă pur şi simplu?", s-a întrebat şi ne-a întrebat un al locuitor al zonei.

Plină de gunoaie aruncate peste tot, cu zidurile pline de de mâzgăleli, fără uşi, fără ferestre, fără nimic, clădirea pare a fi ocolită până şi de cei de la Ecosal, mai obişnuiţi cu astfel de situaţii. Joi, atunci când noi am ajuns la fostul centru, acesta împrăştia un miros care îţi muta nasul din loc. Iar dacă, prin absurd, ai fi vrut să intri măcar doi-trei paşi ca să vezi ce mai este înăuntru, mormanele de gunoaie care te întâmpinau chiar din uşă îţi tăiau orice chef "detectivistic".

Clădirea fostului centru a fost preluată de Consiliul Local Galaţi de la Ministerul Sănătăţii în 2009 şi reprezenta, la acea vreme, locul ideal în care să se mute dispensarul TBC, în condiţiile în care cele două centre, cel de pe Culturii şi cel din complexul Francezi, fuseseră închise. Însă n-a fost să fie. La momentul respectiv, conform unui studiu făcut, suma care rezultase a fi necesară pentru reabilitarea fostului Centru de Transfuzii, de aproximativ 500.000 de lei, se dovedise a fi mult prea mare pentru bugetele instituţiilor publice. An de an, s-a tot sperat că vor fi găsiţi banii pentru începerea lucrărilor, însă acest lucru nu s-a întâmplat nici până astăzi. Vorbim totuşi de nouă ani scurşi de atunci, timp în care clădirea a fost lăsată să moară bucată cu bucată.

Primăria face demersuri de preluare

"Clădirea aparţine municipalităţii, dar este dată în administrarea Spitalului de Pneumoftiziologie şi are destinaţia de servicii medicale. Ca să se poată face ceva acolo, trebuie schimbată această destinaţie, operaţiune care se face prin Ministerul Sănătăţii şi care nu se poate realiza de azi pe mâine. Vă pot spune că se fac demersuri pentru ca Primăria să preia în totalitate clădirea", ne-a declarat purtătoarea de cuvânt a Primăriei Galaţi, Raluca Ardean.

Dacă aceste demersuri vor avea şi o finalitate, rămâne de văzut. Oricum, e mai bine decât nimic.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Ce au decis aleşii în privinţa fostului centru de transfuzii

"La fostul Centru de Transfuzii e focar de mizerie! Se adună oameni ai străzii, fac scandal, se droghează! Nu poţi deschide geamurile din cauza mirosului urât!", ni se plâng locatarii din Ţiglina I de câte ori ajungem în cartier. Oamenii au făcut zeci de sesizări către autorităţi şi sunt convinşi că ruina plină de mizerie şi excremente de pe strada Saturn nr. 6A poate fi salvată, că ar putea renaşte ca grădiniţă sau cămin de bătrâni.

În urmă cu un an, Biroul de presă al administraţiei locale confirma faptul că imobilul respectiv aparţine Primăriei Galaţi, însă preciza că dreptul de folosinţă revine Spitalului de Pneumoftiziologie: „Primăria a făcut numeroase solicitări către Ministerul Sănătăţii pentru schimbarea destinaţiei acestui imobil. Planurile privind acest spaţiu sunt de realizarea unei creşe sau a unei grădiniţe, însă acest lucru nu se poate face până când nu se primeşte acordul de schimbare a destinaţiei de la instituţiile abilitate”.

Vestea bună este că, la recenta şedinţă a Consiliului Local, s-a aprobat o hotărâre privind schimbarea destinaţiei imobilului din dispensar TB în unitate de învățământ preșcolar creșă + grădiniță. Conform documentelor, Consiliul de Administraţie al spitalului a renunţat la exercitarea dreptului de administrare asupra imobilului.

În acte se mai arată că imobilul este alcătuit din 1.396 mp suprafaţă totală de teren şi o construcţie cu parter şi etaj, dar care, din cauza gradului avansat de deteriorare, este improprie desfăşurării vreunei activităţi.

Schimbarea de destinaţie va intra în vigoare numai după obținerea aprobării Ministerului Sănătății.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Cât ar costa transformarea unei ruine în creşă

Nu mai puţin de 3.920.464,79 de lei reprezintă valoarea totală a investiţiei prin care imobilul abandonat de pe strada Saturn nr. 6A, fostul centru de transfuzii din Ţiglina I, ar putea să fie transformat în creşă cu 40 de locuri. Proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici necesari a ajuns în dezbaterea comisiilor Consiliului Local.

"Fostul Centru de Transfuzii, culcuș pentru oamenii străzii" era titlul articolului publicat în ediţia de sâmbătă, 9 octombrie 2021, care scotea din nou în evidenţă focarul de infecţie din Țiglina I. Singura veste pentru locuitorii zonei, care au ajuns demult la capătul răbdării, este că s-a realizat o nouă documentaţie pentru a da utilitate clădirii. Şi spunem asta pentru că, potrivit datelor noastre, a mai existat o documentaţie care prevedea transformarea construcţiei în centru terapeutic pentru persoane vârstnice şi persoane cu dizabilităţi.
În primăvara acestui an, Primăria a atribuit un contract în valoare de 20.990 fără TVA firmei Bia Consproiect SRL Brăila, pentru prestări servicii de proiectare, faza actualizare documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie, pentru obiectivul "Reabilitare imobil strada Saturn Nr. 6A - Creșă copii". Documentaţia realizată a ajuns acum pe mesele aleşilor locali.

Ce prevede proiectul

"Se aprobă indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul «Reabilitare imobil Strada Saturn Nr. 6A - Creșă copii»", prevede proiectul de hotărâre ajuns pe mesele aleşilor locali. În proiect se arată că imobilul are subsol, parter şi un etaj, o suprafață construită de 371 mp şi este dezafectat. "Dată fiind nevoia de locuri pentru creșă, Municipiul Galați dorește reabilitarea imobilului în vederea amenajării unei creșe", se precizează în document.
Prin proiect sunt prevăzute următoarele lucrări: desfacerea şi refacerea hidroizolației existente, care să asigure impermeabilitatea la nivelul subsolului și a fundațiilor; sistematizarea verticală a incintei; crearea a două goluri la subsol pentru realizarea unei uși și a unei ferestre pentru centrala termică; recompartimentarea încăperilor în funcție de spațiile necesare amenajării creșei; realizarea unei scări de evacuare în caz de incendiu. De asemenea, mai sunt incluse suprabetonare placă peste etaj, anveloparea termică a clădirii; construire şarpantă din lemn, refacerea tencuielilor şi a finisajelor interioare și exterioare; reabilitarea și modernizarea instalațiilor existente şi dotarea cu o centrală termică.
Valoarea totală a investiției se ridică la 3.920.464,79 de lei, suprafață desfășurată va fi de 1.113 mp, iar numărul de locuri al viitoarei creşe - 40. Durata de realizare a investiției este de 12 luni, iar sursa de finanţare o reprezintă bugetul local.
Dacă aleşii locali vor aproba investiţia, rămâne de văzut cât timp va mai trece până când se vor obţine toate avizele, se va organiza licitaţia pentru constructor şi va începe efectiv executarea lucrărilor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Creșă nouă la fostul centru de transfuzii din cartierul Țiglina 1

Primăria municipiului Galați informează că o creșă nouă va funcționa în clădirea fostului centru de transfuzii din cartierul Țiglina 1.

Pentru clădirea aflată în prezent într-o stare avansată de degradare, Primăria municipiului Galați a demarat un proiect important care a fost aprobat și va primi finanțare în cadrul PNRR. Este vorba despre proiectul „Renovare energetică – Reabilitare imobil strada Saturn nr. 6A – Creșă copii” pentru care s-a semnat contractul de finanțare în valoare de 3 milioane de lei.

Principalele lucrări vizează reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirii, reabilitarea termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum, instalarea/reabilitarea/modernizare sistemelor de climatizare și/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior, reabilitarea/modernizarea instalației de iluminat, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și termice etc.

Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Contract în licitație pentru o creșă nouă la fostul centru de transfuzii din cartierul Țiglina 1

Primăria municipiului Galați informează că a lansat în licitație publică un contract privind renovarea clădirii fostului centru de transfuzii din cartierul Țiglina 1, unde va funcționa o creșă modernă.

Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați: „Acum clădirea se află într-o stare avansată de degradare, dar va deveni un loc modern și primitor pentru cei mici. Este nevoie de locuri în creșele din Galați și vom continua în această linie”.

Principalele lucrări la clădirea din cartierul Țiglina 1 vizează reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirii, reabilitarea termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum, instalarea/reabilitarea/modernizare sistemelor de climatizare și/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior, reabilitarea/modernizarea instalației de iluminat, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și termice etc.

Valoarea estimată a contractului „Renovarea energetică – Reabilitare imobil strada Saturn nr. 6A – Creșă copii”, finanțat în cadrul PNRR, este de aproximativ 4,2 milioane de lei, iar data limită pentru depunerea ofertelor este 12 decembrie 2023.

Primăria municipiului Galați a modernizat deja cele două creșe existente și are proiecte în diferite stadii pentru cinci creșe noi.

Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.