Jump to content

CFR Marfă, executată silit de propriii angajaţi


Recommended Posts

CFR Marfă, executată silit de propriii angajaţi

Judecătoria Galaţi a admis recent executarea silită a CFR Marfă Galaţi în contul diferenţei dintre drepturile salariale încasate şi drepturile salariale cuvenite mai multor salariaţi pornind de la un salariu minim brut de 700 lei, pentru perioada martie 2009 - decembrie 2010, hotărârea instanţei fiind definitivă.

Sute de angajaţi ai CFR Marfă Galaţi, în bună parte disponibilizaţi de la compania feroviară, au dat în judecată societatea şi anterior, cerând încuviinţarea executării silite pentru recuperarea mai multor drepturi salariale. Judecătoria Galaţi a admis majoritatea cererilor, ce vizează „salariul suplimentar pe anul 2010 şi diferenţa dintre cuantumul drepturilor băneşti reprezentând Ziua Feroviarului, Paşti, Crăciun pe 2009 - 2010, diferenţa la salariul suplimentar pe anul 2009, şi ceea ce s-ar fi cuvenit prin calcularea acestor drepturi raportat la valoarea de 700 lei”, după cum se consemnează în hotărârea de încuviinţare a executării silite. Recordul îl deţine un grup de zece salariaţi ai CFR Marfă Galaţi, care au obţinut executarea silită a companiei la Judecătoria Galaţi pentru o sumă totală de aproape 105.000 de lei.

Şirul proceselor a început în  martie 2010, când aproape imediat după ce au aflat că sunt pe lista de concedieri, feroviarii de la CFR Marfă, au acţionat în justiţie, cerând încuviinţarea punerii în executare a mai multor hotărâri judecătoreşti definitive obţinute în cursul anului 2009 privind plata primelor de Ziua Ceferistului pe patru ani. În 2006 un ceferist ar fi trebuit să încaseze 310 lei, în 2007 suma a crescut la 407 lei, pentru ca în 2008 şi 2009 valoarea primei să fie de 500 de lei. Fiecare ceferist are de primit între 310 şi 1.217 lei, în funcţie de timpul lucrat.
Au deschis procesele după ce au fost concediaţi
S-a ajuns astfel ca la Judecătoria Galaţi să fie deschise aproape 400 de procese de încuviinţare a executării silite împotriva CFR Marfă, bună parte din ele fiind deja avizate favorabil de instanţele de judecată. Recordul în privinţa sumei ce urmează să fie recuperată de la CFR Marfă este deţinut de un angajat, faţă de care Judecătoria Galaţi a dispus că are de recuperat de la companie suma de 14.670 de lei, alături de alţi colegi de-ai săi, care urmează să încaseze 12.230 de lei, respectiv 11.458 de lei. Cu toate că puteau executa silit CFR Marfă Galaţi de la sfârşitul anului 2009, ceferiştii disponibilizaţi din Galaţi, Brăila şi Vrancea au decis să facă pasul abia după ce au fost anunţaţi că au rămas fără loc de muncă. Procesele în justiţie au fost deschise de Sindicatul Mişcare Comercial în numele celor 26.000 de membri care lucrează la regionalele CFR Marfă şi Infrastructură. Suma totală de plată este estimată la peste 31 de milioane de lei.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.