Jump to content

Galaţiul riscă să rămână fără apă caldă!


dcp100168

Recommended Posts

Galaţiul riscă să rămână fără apă caldă!

* Primăria Galaţi încearcă să acopere (din nou) pierderile Apaterm cu bani de la bugetul local

Abia ce s-a reluat furnizarea apei reci, că o nouă ameninţare se iveşte la orizont. Potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei, Electrocentrale a notificat atât Apaterm cât şi Primăria Galaţi că, dacă în cel mai scurt timp, nu va fi plătită suma de 10 milioane de lei, se va afla în imposibilitatea achitării consumului de gaze naturale şi, implicit, sistarea producţiei de energie electrică şi termică este iminentă. Adică, pe scurt, gălăţenii dependenţi de sistemul centralizat de încălzire riscă să rămână fără apă caldă.

Plăţi bune, datorii mari, nereguli cât cuprinde

Apaterm informează că, la începutul lunii mai, plăţile efectuate către CET pentru sezonul rece 2013-2014 au însumat 52.924.832 de lei, reprezentând 93,33 la sută din contravaloarea energiei termice furnizate. Deşi situaţia este o premieră pentru ultimii opt ani, nu e suficient. Diferenţa de şase la sută se adaugă datoriei de 36.082.000 lei, reprezentând consum neplătit din perioada anterioară intrării în reorganizare a Apaterm. Şi chiar dacă gălăţenii au făcut eforturi să plătească, în urma zecilor de verificări efectuate de comisiile de control desemnate de primarul Marius Stan, la asociaţiile cu datorii mari şi foarte mari, au fost depistate numeroase nereguli în gestionarea banilor achitaţi de către bun-platnici. De asemenea, Apaterm a depistat numeroase firme care efectuau debranşări frauduloase. Toate aceste cazuri au fost semnalate organelor de cercetare penală. De aceea, Apaterm le atrage atenţia administratorilor asociaţiilor cu datorii că verificările vor continua şi, în cazul în care vor fi depistate plăţi pentru alte cheltuieli efectuate cu banii achitaţi de bun-platnici pentru energia termică, vor ajunge în atenţia organelor de cercetare penală.

Soluţie „de îndată”

Ca să nu stea cu mâinile în sân, Primăria încearcă să rezolve problema datoriilor Apaterm cu bani publici. Astfel, aleşii locali au fost convocaţi ieri, în şedinţă de îndată, pentru a aproba acoperirea parţială a sumelor induse de prestarea serviciilor publice de distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat în Galaţi, în valoare de 3.500.000 de lei din bugetul local.
Totodată, s-a supus la vot şi rectificarea bugetului general de venituri şi cheltuieli pe anul 2014 al oraşului. Printre modificările propuse se afla şi retragerea din fondul de rezervă a sumei de 10.100.000 de lei, din care 10.000.000 de lei pentru subvenţii şi acoperirea diferentelor de preţ la energie.

viata-libera.ro

 

Link to comment
Share on other sites

Apa caldă a Galaţiului stă la mâna Romgaz

În ciuda faptul că legislativul local a decis să mai acopere cu nişte bani publici "găurile" vechi ale Apaterm, amininţarea cu privire la sistarea furnizării de apă caldă rămâne încă în vigoare. E drept, acest lucru nu se va întâmpla peste noapte, însă totul depinde de furnizorul Electrocentrale, Romgaz, societate care nu se mai mulţumeşte doar cu plăţile facturilor curente, ci încearcă să receupereze cât mai mult şi din datoria din anii trecuţi.
"Cei de la Electrocentrale nu au avansat o dată-limită până la care trebuie plătiţi cei 10 milioane de lei, ceea ce înseamnă că am mai avea un răgaz pentru această plată. Desigur, în funcţie de deciziile conducerii Romgaz, Electrocentrale poate să sisteze în orice moment furnizarea de agent termic către oraş, ca urmare a faptului că nu ar mai primi materie primă de la Romgaz", a explicat Mihai Costache, de la departamentul Comunicare al Apaterm.
Romgaz bate fierul cât e cald
Oficialii Apaterm susţin că, în ultima perioadă, distribuitorul local de energie termică a făcut plăţi destul de consistente către Electrocentrale, mult peste cele care s-au făcut în perioadele similare ale anilor trecuţi. În aceste condiţii, avertismentul Electrocentrale (al Romgaz, în fapt) poate părea surprinzător, întrucât vine pe fondul achitării în proporţie de peste 90 la sută a facturilor din iarnă. Pe de altă parte, însă, susţin surse din cadrul Apaterm, este posibil ca şefii Romgaz să fi văzut că se pot face plăţi mai mari decât în anii trecuţi şi să fi decis astfel să încerce să îşi recupereze şi din datoriile vechi, pe lângă banii datoraţi pentru facturile curente. De altfel, mai spun oficialii Apaterm, e posibil ca în perioada următoare să crească sumele încasate de la populaţie prin noul program de ştergere a penalităţilor, ceea ce înseamnă că Apaterm va putea să mai acopere câte ceva din datoria de peste 36 de milioane de lei pe care o are către Electrocentrale, în afara datoriei istorice de la masa credală.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.