Jump to content

Medicii de familie nu-şi pot cumpăra cabinetele


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Medicii de familie nu-şi pot cumpăra cabinetele

* Dacă pe vremea fostului primar Dumitru Nicolae a fost „şuntată” cumpărarea cabinetelor, „noul” primar, Marius Stan, n-are timp de audienţe pentru medicii ale căror cabinete vor fi aruncate în stradă

Ani şi ani de zile, la Galaţi am asistat la o nesfârşită tergiversare a încredinţării cabinetelor către medicii de familie, deşi exista o lege care prevedea ca primăriile să le vândă medicilor cabinetele, la un preţ de 50 de euro/mp. Acea lege, care a fost pusă în practică la Brăila şi în toate marile oraşe, a fost boicotată de funcţionarii Primăriei Galaţi. Rezultatul este că la Brăila, medicii şi-au putut cumpăra cabinetele în urmă cu 6-7 ani, dar la Galaţi nu. Şi chiar dacă în ultimii ani au fost soluţionate o parte din solicitările medicilor de familie, problema nu este rezolvată.

Mai nou, cei 12 medici de familie care au cabinetele în imobilul de pe str.Bălcescu nr.82 riscă să ajungă în stradă, cu tot cu fişele medicale ale celor 15.000 - 20.000 de gălăţeni care sunt pacienţii lor. Nu avem dovezile în baza cărora să susţinem că blocarea aplicării legii a fost dictată de interesele imobiliare, dar ne punem întrebarea ce altceva ar fi putut motiva blocarea aplicării acestei legi care punea bazele reorganizării medicinei de familie în oraşul nostru. Mai ales că multe dintre aceste cabinete sunt în clădiri ale municipalităţii care pot deveni afaceri imobiliare de succes. Răspunzător pentru acel blocaj este fostul primar, Dumitru Nicolae, dar nu îl putem bănui pe fostul primar de cine ştie ce interese. Însă în jurul său roiau tot felul de „sfătuitori” pe care îi putem bănui de interese imobiliare şi care l-or fi convins că nu e bine să se grăbească cu vânzarea cabinetelor către medicii de familie.

„Noul” primar, Marius Stan, ignoră riscurile reducerii numărului cabinetelor şi implicit al numărului medicilor de familie şi, deloc surprinzător, nu are timp de o discuţie cu medicii de familie. Nici măcar de o audienţă!   

Ca la Galaţi!

Un caz exemplar pentru modul în care a fost tergiversată vânzarea cabinetelor către medicii de familie este cel pe care ni l-a relatat dr. Dumitru Mărăşescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie din Galaţi. Cabinetul doctorului Mărăşescu este în spaţiul unei foste creşe din Micro 38. Este un imobil al Primăriei Galaţi, în care funcţionează mai multe cabinete ale unor medici de familie. Clădirea fostei creşe arată jalnic, pentru că primăria nici nu dă cu var, dar nici nu  le-a dat medicilor posibilitatea să cumpere cabinetele în condiţiile legii din 2006, pentru ca aceştia să se ocupe de reabilitarea clădirii: „Dacă noi am fi proprietari de drept, nu aţi vedea holul acesta, dinaintea intrării în cabinet, de care şi mie îmi este silă. E penibil. Dar eu nu pot să investesc bani şi să vină primăria peste nu ştiu cât timp să spună <<Aici fac nu ştiu ce, pentru că aşa vrea primăria să facă>>”, ne-a declarat doctorul Mărăşescu.

Început promiţător

Imediat după apariţia legii care prevedea vânzarea cabinetelor către medicii de familie, se părea acest lucru chiar se va întâmpla. Funcţionarii primăriei chiar îşi făceau treaba. „În anul 2006, a apărut o lege conform căreia cabinetele medicale care erau în proprietatea primăriilor să fie vândute şi, s-a spus atunci, la un preţ de maximum 50 de euro pe metru pătrat. În 2007, ni s-au cerut tot felul de dosare, kilometri de dosare, tone de hârtie. Ni s-a spus să facem cadastrul, pe banii noştri. Am plătit la Cadastru, unde ne-au trimis domnii de la primărie. Apoi au venit cu un expert. Îmi amintesc că la mine a venit o firmă din Braşov. După aceea, am depus actele. Şi vă spun, eu, personal, dar în aceeaşi situaţie sunt mulţi colegi, am fost chemat la primărie, cam pe la sfârşitul lui septembrie 2007, unde mi-au spus <<spaţiul dumitale costă o sută şi ceva de milioane de lei vechi>>. OK! M-au întrebat <<plătiţi în rate sau plătiţi cash?>> şi le-am spus <<plătesc cash>>. Mi-au dat un cont bancar, am depus banii, în jur de 125 sau 130 de milioane de lei vechi. Mi-au spus <<vă vom chema, să mergem la notar, ca să facem toate actele, ca să deveniţi proprietarul cabinetului>>. Se punea condiţia să păstrăm destinaţia spaţiului, de a fi cabinet medical. Eram bucuros, pentru că, în sfârşit, îmi fac şi eu cabinetul medical”, spune medicul.

Brusc, primăria a anulat tranzacţia

A urmat un episod incredibil, pentru că medicii de familie s-au trezit că, la câteva luni de la virarea banilor către primărie, banii le-au fost returnaţi. „După câteva săptămâni, exact între Crăciun şi Revelion, fiind plecat din localitate, mi-a telefonat soţia şi mi-a spus că mi-au intrat în cont o sută şi ceva de milioane de lei vechi şi m-a întrebat de unde sunt aceşti bani. Am scos extrasul de cont şi ce descopăr? Că banii sunt de la primărie! După trei luni de zile, mi-au returnat banii în cont, fără să se mai facă tranzacţia! Explicaţia era că între timp s-a modificat legea. Păi s-o fi modificat, dar eu aveam banii în contul vostru când legea nu era modificată. Şi pe treaba asta eu mă judec cu ei de patru ani şi jumătate, ca să pot să cumpăr cabinetul medical la preţul de 50 de euro metrul pătrat, aşa cum prevedea legea atunci când eu am încheiat toate formalităţile şi le-am virat banii în cont”, a adăugat dr. Mărăşescu. Aşa că pentru foarte mulţi dintre medicii gălăţeni aplicarea acelei legi a fost un eşec.

Afaceri imobiliare din fondurile cabinetelor medicale?!

Vânzarea cabinetelor la preţul de 50 de euro/mp nu era un moft. Cei care au făcut legea au luat în calcul mai multe argumente. Unul dintre ele este faptul că medicul de familie este doar un salariat al sistemului de sănătate, nu patron de firmă. Veniturile unui medic sunt ceea ce rămâne după ce plăteşte salariile asistentei şi îngrijitoarei, utilităţile, încălzirea cabinetului, aerul condiţionat, aparatura medicală, consumabilele etc. În plus, medicul trebuie să investească în permanenţă în utilarea cabinetului. În aceste condiţii, vânzarea unui cabinet către un medic de familie la preţul pieţei imobiliare este o utopie. Cu aceiaşi bani, medicul respectiv şi-ar putea cumpăra un apartament, dar în acest caz, fiind un apartament al său, personal, nu va mai avea obligaţia să îl păstreze în circuitul medical după ieşirea la pensie: „Păi, gândiţi-vă, la 250 de euro metrul pătrat, un spaţiu ca acesta costă foarte mult. Am o colegă care a cumpărat şi a costat-o un miliard şi opt sute de milioane de lei vechi. Păi, mă iertaţi!, la banii ăştia, îmi cumpăr apartamentul meu şi îl fac cum vreau eu. Îl amenajez cum vreau, dar când ies la pensie, îl vând cui vreau eu. Nu mai sunt obligat să îi întreb pe cei de la primărie, care trebuie să îşi exercite dreptul de preemţiune”, a adăugat dr Dumitru Mărăşescu.

Pe termen lung, această variantă la care primăria Galaţi pare să îi determine pe medici, să îşi cumpere apartamente în care să îşi amenajeze cabinetele, va avea ca efect dispariţia cabinetelor de medicină de familie pe măsură ce medicii ies la pensie.

Cabinete medicale „catapultate” în stradă

La Galaţi, faptul că ceva merge rău este un avertisment că se va întâmpla ceva şi mai rău. În cazul medicilor de familie din Galaţi, faptul că multora dintre ei primăria le-a refuzat cumpărarea cabinetelor este doar „răul cel mic”. O veste mai proastă de atât este aceea că mulţi nu vor mai avea cabinetele nici măcar în concesiune. Adică vor fi aruncaţi în stradă: „Colegii care au cabinetele în clădirea de pe str.Bălcescu nr.82 au avut contract de concesiune pe 12-14 ani. Au şi plătit înainte şi s-au trezit că le-a venit o hârtie de la primărie pe data de 7 sau 8 martie 2013, prin care li se spunea că le-a încetat contractul de concesionare pe 7 ianuarie 2013. În ce ţară trăim? Nu se poate aşa ceva! Primăria, nu altcineva, a acordat concesiunea. Nu mai spun că la ambulatoriul de la Spitalul Judeţean vreo zece colegi sunt în procese de vreo trei ani, cu Consiliul Judeţean. Suntem aruncaţi în stradă”, concluzionează dr Dumitru Mărăşescu. 

Soluţii ar fi, voinţă ioc!

Edililor Galaţiului nu le-ar fi prea greu să găsească spaţii pentru cabinetele medicilor de familie care urmează să fie evacuate din imobile retrocedate. Sunt multe spaţii rămase libere, fără utilizare. Un exemplu este clădirea fostului centru de transfuzii din Ţiglina 1, o construcţie solidă care ar putea fi reabilitată cu bani puţini. În toate cartierele oraşului sunt şcoli la care a fost restrâns numărul de clase ca urmare a reducerii numărului de elevi. Sunt săli de clasă neutilizate, în care ar putea funcţiona cabinete medicale. Dar nimeni nu pare interesat să ia o decizie, atâta timp cât la Galaţi funcţionează soluţia-panaceu: descurcaţi-vă singuri! „La primărie, am scris <<a fost retrocedat spaţiul? Nu-i treaba noastră cum s-a făcut acest lucru, dar ajutaţi-ne să găsim un spaţiu pentru aceste cabinete>>. Răspunsul a fost <<descurcaţi-vă singuri>>! Păi spaţiul respectiv nu era pentru mine, medicul de familie, ci pentru comunitate”, spune dr. Mărăşescu.

Primarul Marius Stan n-are timp să discute cu medicii

Concluzia preşedintelui Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie din Galaţi este descurajantă. Chiar dacă existenţa cabinetelor de medicină de familie este una de importanţă vitală pentru cei 240.000 de locuitori ai Galaţiului, edilii rămân impasibili la riscul reducerii drastice a numărului de cabinete. „La nivelul Galaţiului, autorităţile locale, şi pe vremea fostului primar, dar şi în vremea actualului primar, nu ne ajută cu nimic. Ba, dimpotrivă, ne pun beţe în roate. Am vrut să discutăm problema celor 12 colegi, care au cabinetele pe str. Nicolae Bălcescu şi au fost lăsaţi pe drumuri. Am vrut să intrăm în audienţă şi domnul primar Marius Stan nu ne-a primit. Ni s-a spus că nu ţine audienţă”, spune dr. Dumitru Mărăşescu.

presadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.