Jump to content

Avertizare de inundaţii pe Dunăre


dcp100168

Recommended Posts

Avertizare de inundaţii pe Dunăre

Dunărea se află, de sâmbătă la ora 10.00, sub cod portocaliu de inundaţii, în patru judeţe, potrivit actualizării unei avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA). Judeţele vizate sunt Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman. Codul portocaliu vizează sectorul aval de Sucursala Hidrocentrale (SHEN) Porţile de Fier - Zimnicea (sector îndiguit aval Gruia), precizează INHGA. Avertizarea este valabilă până în 26 mai.

În intervalul 18 mai, ora 6.00 - 26 mai, sectorul sector aval Zimnicea al Dunării (judeţele Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Brăila, Ialomita, Constanţa , Galaţi şi Tulcea) se va afla sub cod galben.

Potrivit hidrologilor, prognoza debitelor maxime pe Dunăre la intrarea în ţară are un grad ridicat de incertitudine în acest moment, din cauza variaţiilor foarte mari din ultimele zile ale prognozelor de debite maxime primite de la Centrul de prognoze hidrologice din Serbia pentru afluenţii fluviului, variaţii generate de severitatea excepţională a fenomenelor hidrometeorologice, mai ales cele înregistrate în bazinele hidrografice ale afluenţilor principali de pe acest sector (Sava şi Morava). "Ploile torenţiale deosebit de însemnate cantitativ care s-au înregistrat în ultimele zile în bazinele hidrografice din Serbia şi din Bosnia - Herţegovina au generat viituri excepţionale care în multe bazine hidrografice au atins sau chiar au depăşit valorile maxime istorice, ca urmare a acestor fenomene periculoase deosebit de severe fiind instituit în Serbia şi Bosnia - Herţegovina, la nivel naţional, starea de alertă", mai precizează INHGA.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

Debitul Dunării va fi la Galaţi, pe 23 mai, de peste 13.300 mc/s, ca la inundaţiile din 2006 şi 2010

Începând de duminică dimineaţă, de la ora 6.00, în zona Portului Galaţi intră în vigoare alerta de „cod galben” de inundaţii pe Dunăre, care este valabilă până pe data de 26 mai. Începând de sâmbătă, de la ora 10.00, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a instituit „codul portocaliu” pe sectoarele din amonte, din judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman.

Debitul la intrarea în ţară, la Baziaş, va fi în crestere, până pe data de 21 mai, ajungându-se până la un debit de 13.000 mc/s, apoi debitul Dunării va scădea la  valoarea de 12.500 mc/s situându-se peste media multianuală a lunii mai, de 7.250 mc/s. Dar debitul şi nivelurile apelor Dunării vor creşte datorită preluării debitelor afluenţilor din sudul ţării, mult mai mari ca urmare a ploilor din ultimele zile.

În următoarele zece zile, se vor situa peste „cotele de apărare” nivelurile pe sectoarele Gruia - Zimnicea şi Isaccea - Tulcea, iar începând de pe data de 21 mai şi pe sectorul Giurgiu - Galaţi.

La Galaţi, debitul Dunării va depăşi 13.000 mc/s

Potrivit datelor INHGA, în zona Portului Galaţi era înregistrat, astăzi, un debit de 11.140 mc/s, acesta fiind într-o continuă creştere, urmând ca luni, 19 mai, să depăşească valoarea de 12.250 mc/s. În continuare, vor fi înregistrate creşteri ale debitului Dunării la Galaţi, la valori asemănătoare celor de la inundaţiile din 2006 şi 2010, de peste 13.000 mc/s.

Pe 22 mai, Dunărea va avea, la Galaţi, un debit de 13.200 mc/s, iar pe 23 mai  debitul Dunării va fi 13.380 mc/s. În 2006, debitul Dunării a ajuns până la 14.220 mc/s, dar diferenţa de numai 1.000 mc/s nu înseamnă că în acest an nu vom avea probleme. Atunci, a fost inundat şantierul Naval Damen în procent de 80%, iar Valea Oraşului a fost apărată de un dig construit de la Intfor la viaductul din zona şantierului naval.

Joi, nivelul Dunării va fi cu numai 10 cm sub cota de inundaţie

 În a doua parte a zilei de luni, nivelul apelor Dunării va depăşi la Galaţi cota de atenţie. Începând de marţi, creşterile se vor apropia de cota de inundaţie, de 600 cm. Joi, nivelul Dunării va fi de 585 cm, iar vineri, 23 mai, va fi cu numai 10 cm sub cota de inundaţie, adică de 590 cm.

În amonte, sunt înregistrate creşteri foarte mari ale cotelor Dunării. Potrivit datelor Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos, creşterea cea mai mare este înregistrată în zona Calafat, unde nivelul Dunării creşte cu 133 cm în 24 de ore. Creşteri de la 110 cm la 120 cm în 24 de ore sunt înregistrate pe întreg sectorul Gruia-Bechet.

Avertizarea  hidrologilor: prognozele au un grad mare de incertitudine

În avertizarea hidrologică nr. 34/17.05.2014, emisă de Administraţia Naţională „Apele Române”, se spune că prognoza debitelor maxime pe Dunăre la intrarea în ţară are un grad ridicat de incertitudine în acest moment, din cauza variaţiilor foarte mari din ultimele zile ale prognozelor de debite maxime primite de la Centrul de prognoze hidrologice din Serbia pentru afluenţii fluviului, variaţii generate de severitatea excepţională a fenomenelor hidrometeorologice, mai ales cele înregistrate în bazinele hidrografice ale afluenţilor principali de pe acest sector (Sava şi Morava).

„Ploile torenţiale deosebit de însemnate cantitativ care s-au înregistrat în ultimele zile în bazinele hidrografice din Serbia şi din Bosnia - Herţegovina au generat viituri excepţionale care în multe bazine hidrografice au atins sau chiar au depăşit valorile maxime istorice, ca urmare a acestor fenomene periculoase deosebit de severe fiind instituit în Serbia şi Bosnia - Herţegovina, la nivel naţional, starea de alertă”, mai precizează INHGA.

presadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Autorităţile din Galaţi se pregătesc de inundaţii. Se iau în calcul şi cele mai pesimiste scenarii

În municipiul Galaţi, sunt pregătite 21 de utilaje, 10 motopompe, peste 20.000 de saci şi aproximativ 500 de persoane care pot fi angrenate în acţiunile de întărire a digurilor. De asemenea, 100 de militari din Garnizoana Galaţi sunt gata să sprijine aceste acţiuni dacă situaţia o va impune.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit astăzi în videoconferinţă cu Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă pentru a discuta situaţia debitelor crescute ale fluviului Dunărea. În acest context, începând de astăzi va funcţiona la Craiova un Centru regional de comandă pentru inundaţii, care va gestiona punctual orice situaţie care poate surveni de-a lungul fluviului, dat fiind faptul că presiunea acestui debit mare pe diguri va dura între două şi patru săptămâni.

Prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, a menţionat la finalul videoconferinţei că maximul undei de viitură se va înregistra la Galaţi pe 25 mai 2014, fiind estimate pentru această dată un debit de aproximativ 14.000 mc/s şi o cotă de 605 cm, cu cinci centimetri peste cota de inundaţii. Prefectul a cerut aplicarea întocmai a planurilor locale de apărare la inundaţii, conform responsabilităţilor fiecărei instituţii ori societăţi comerciale.

Comitetul local pentru situaţii de urgenţă s-a întrunit încă de sâmbătă la Primăria Galaţi pentru a stabili măsurile punctuale care trebuie aplicate în municipiu, iar astăzi după-amiază se va întruni din nou Grupul de Suport Tehnic la Inundaţii, din cadrul CJSU.

SC Apă Canal SA va trebui să verifice pompele din Valea Oraşului şi să asigure vanele, iar Arcelor Mittal va trebui să protejeze pe cât posibil calea ferată din zona Barboşi, o atenţie deosebită impunându-se în zona Bălţii Mălina care poate deversa şi din cauza fenomenului de remuu de pe Siret, fenomen ce poate crea probleme şi pe DN25.

De asemenea, Comisarii Gărzii de Mediu şi reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă vor verifica în aceste zile modul de gestionare a substanţelor periculoase de către agenţii economici din Valea Oraşului.

Date fiind şi debitele crescute ale Siretului şi Bârladului, prefectul judeţului Galaţi a atenţionat toţi primarii localităţilor riverane să monitorizeze cu maximă atenţie tranzitarea undelor de viitură.

Prefectul Dorin Otrocol a subliniat responsabilitatea fiecărui factor implicat, menţionând totodată că aceia care au nevoie de sprijin să informeze şi să solicite ajutor în timp util, aşa încât intervenţiile să fie unitare şi eficiente. În municipiul Galaţi, sunt pregătite 21 de utilaje, 10 motopompe, peste 20.000 de saci şi aproximativ 500 de persoane care pot fi angrenate în acţiunile de întărire a digurilor. De asemenea, 100 de militari din Garnizoana Galaţi sunt gata să sprijine aceste acţiuni dacă situaţia o va impune.

În această dimineaţă, Dunărea avea la Galaţi o cotă de 522 cm (cota de atenţie 560 cm) şi un debit de 11.100 mc/s.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

COMUNICAT DE PRESĂ

Primarul municipiului Galați, Marius Stan, a convocat astăzi Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU), ca urmare a instaurării codului galben de inundații pe Dunăre. În cadrul reuniunii de lucru a fost adoptat un set de măsuri menit să protejeze populația, agenții economici și operatorii portuari din zona riverană de posibilele efecte ale creșterii accentuate a cotelor și debitelor Dunării. La propunerea primarului Marius Stan, CLSU a aprobat înființarea unei comisii care să inventarieze punctele nevralgice de pe malul Dunării, în vederea eventualelor intervenții pentru consolidare și supraînălțare. Comisia este formată din reprezentanți ai Primăriei, Sistemului de Gospodărire a Apelor, Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență și Regionalei CFR Infrastructură și va întocmi un raport cu situația existentă pe toată lungimea Dunării aferentă municipiului Galați. Pe baza acestui raport vor fi dispuse eventualele măsuri de supraînălțare a malurilor fluviului (diguri).

Agenții economici și operatorii portuari din Galați au fost instruiți cu privire la măsurile pe care trebuie să le ia pentru a se proteja de efectele inundațiilor și au fost înștiințați că trebuie să pună în aplicare planul de apărare, conform legii. Totodată, agenții economici riverani Dunării și operatorii portuari au fost verificați cu privire la existența stocurilor de materiale necesare înălțării digurilor (saci, nisip, pământ, folii).

În momentul de față, la dispoziția CLSU Galați se află 21 de utilaje (motopompe, excavatoare, vidanje, Wolla, autobasculante, tractoare, etc.) și sunt pregătite să intervină 420 de persoane de la societățile de interes public local (Apă Canal, Apaterm, Gospodărire Urbană, Ecosal, Administrația Piețelor și Transurb). În ceea ce privește materialele necesare punerii în practică a planului de apărare, sunt pe stoc 22.500 saci rafie, 1.130 kilograme folie plastic, 4.080 tone nisip. În caz de necesitate, s-a făcut precomandă pentru încă 6.150 tone nisip, care vor fi achiziționate dacă situația operativă o va impune.

Din cauza situației de urgență apărută pe Dunăre, primarul Marius Stan și-a anulat participarea de săptămâna viitoare la forumul economic româno-chinez de la Beijing, la care a fost invitat să prezinte oportunitățile de investiții și de afaceri din Galați.

Biroul de presă al Primăriei municipiului Galaţi

Link to comment
Share on other sites

Galaţiul se apără de inundaţii cu vorbe goale

Dunărea ameninţă din ce în ce mai tare oraşul, avertizarea de cod galben fiind valabilă până pe 26 mai. Acesta este şi motivul pentru care primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a convocat ieri Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU), unde a fost aprobată înfiinţarea unei comisii care să inventarieze punctele nevralgice de pe malul Dunării, în vederea eventualelor intervenţii pentru consolidare şi supraînălţare. Comisia va întocmi un raport cu situaţia existentă pe toată lungimea Dunării aferentă municipiului Galaţi. Pe baza acestui raport vor fi dispuse eventualele măsuri de supraînălţare a malurilor fluviului (diguri).

"În momentul de faţă, la dispoziţia CLSU se află 21 de utilaje (motopompe, excavatoare, vidanje, wolla, autobasculante, tractoare, etc.) şi sunt pregătite să intervină 420 de persoane de la societăţile de interes public local (Apă Canal, Apaterm, Gospodărire Urbană, Ecosal, Administraţia Pieţelor şi Transurb). În ceea ce priveşte materialele necesare, sunt pe stoc 22.500 de saci de rafie, 1.130 de kilograme folie plastic, 4.080 de tone nisip", se arată într-un comunicat al Primăriei.

Aşadar, sub ameninţarea unei noi viituri pe Dunăre, autorităţile locale apelează la tradiţionalii saci de nisip, în ciuda faptului că, din 2010 încoace, toţi oficialii care s-au perindat pe la Galaţi, la inundaţii, au promis un dig mai mare şi mai rezistent. Amintiri şi promisiuni din 2010 În 2010, când apele Dunării au inundat Valea oraşului şi nu numai, la Galaţi a fost pelerinaj de miniştri. Mai mult, pe post de salvatori au venit şi premiul de la acea vreme, Emil Boc, şi preşedintele Traian Băsescu. Toţi au verificat cum se înalţă digul pentru apărarea zonei vechi a oraşului şi a zonei industriale. Fiecare vizită s-a încheiat cu promisiunea că e ultima dată când se face dig din saci de nisip, urmând ca imediat după ce apele se vor retrage vechiul dig să fie consolidat şi înălţat. Au trecut de atunci aproape patru ani, iar de dig nu şi-a mai amintit nimeni. Cum banii promişi de guvern n-au fost alocaţi, cheltuielile fiind estimate la câteva milioane de euro, Galaţiul este apărat în continuare de digul vechi. Este adevărat că acesta a fost uşor cosmetizat după inundaţiile din iulie 2010, când Dunărea a atins, la Galaţi, cota maximă istorică de 690 de centimetri. Anul acesta, specialiştii spun că Dunărea va atinge la Galaţi o cotă de "doar" 605 cm, cu cinci centimetri peste cota de inundaţie. Dacă însă fluviul va fi mai mare, ar fi afectate câteva sute de case, zeci de firme, printre care şi Şantierul Naval „Damen" şi Spitalul CFR. Cum toate vorbele aruncate-n vânt de politicieni nu s-au materializat, singura soluţie la îndemâna autorităţilor locale rămâne celebrul dig din saci de nisip, pentru care de altfel se şi fac pregătiri în aceste zile.

viata-libera.ro
 

Link to comment
Share on other sites

1.000 de saci, gata pentru a supraînălţa digul din Şantierul Naval

În Şantierul Naval Damen Galaţi circa 1.000 de saci din rafie au fost deja umpluţi cu nisip şi pământ galben şi au fost transportaţi în zona expusă inundaţiilor în cazul în care nivelul Dunării la Galaţi va atinge cel puţin Cota de Atenţie de 560 de cm. Potrivit purtătorului de cuvânt al SNDG Corina Pârvu, şantierul a asigurat, încă din zilele trecute, circa 5.000 de saci din rafie, folie din plastic şi 60 de tone de pământ galben şi 100 de tone de nisip, materiale cu care se vor umple sacii ce vor forma diguri de protecţie.

Potrivit planului de apărare al SNDG, în momentul în care nivelul Dunării la Galaţi va atinge Cota de Atenţie, de 560 de cm, în şantier se va realiza din saci umpluţi cu nisip un dig de protecţie cu o lungime de 300 de metri, dacă cota va ajunge la Cota de Inundaţie (CI), de 600 de cm, digul va avea o lungime totală de 600 de metri, iar dacă se va depăşi şi CI, atunci lungimea digului va avea aproape un kilometru. „Deocamdată ne aflăm în prima etapă a planului de acţiune în caz de inundaţii şi, preventiv, au fost acoperite toate gurile de canalizare din şantier, pentru ca apa din fluviu să nu refuleze”, a declarat Corina Pârvu.

Şi în Port Bazinul Nou au fost luate măsuri similare de protecţie, astupându-se gurile de canalizare şi asigurându-se necesarul de saci cu nisip ce vor fi folosiţi la surpaînălţarea digului de protecţie de pe Dunăre.

Şi totuşi s-a învăţat ceva din lecţia viiturii de pe Dunăre din 2010

Potrivit prefectului judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, există posibilitatea ca gălăţenii să nu vadă aceleaşi imagini din 2010, când viitura de pe Dunăre a impus autorităţilor locale construcţia unui dig de apărare, din circa 250.000 de saci cu nisip, care se întindea, pe o lungime de 4,5 kilometri, pe străzile Portului şi Păcii. Digul pornea din Şantierul Naval Damen, de-a lungul fluviului, în Port Bazinul Nou, pe teritoriul şi celorlalţi operatori economici de pe mal, până în dreptul Palatului Navigaţiei, dar şi în Valea Oraşului, în zona Caselor Muncii. Acel dig a fost construit, în 2010, pentru a stopa înaintarea apei care deja inundase Şantierul Naval Damen şi Portul Bazinul Nou, lucru care acum va fi evitat, speră autorităţile, prin planul preventiv de măsuri luat.

presagalatibraila.com
 

Link to comment
Share on other sites

Agenţii economici de pe malul Dunării au început supraînălţarea digurilor

Agenţii economici şi instituţiile din Galaţi care îşi desfăşoară activitatea pe malul Dunării – Port Bazinul Nou, Port Docuri, Silozul, Navrom, Staţia de Pompare „13 iunie” a societăţii Apă Canal, dar şi Poliţia de Frontieră - au început, astăzi, supraînălţarea digurilor de protecţie cu saci din rafie umpluţi cu nisip sau pământ, a declarat prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol. Reamintim că cel mai mare agent economic de la Dunăre, Şantierul Naval Damen Galaţi, are deja pregătiţi 1.000 de saci cu nisip cu care va construi un dig de apărare în lungime, iniţială, de 300 de metri, care se va putea prelungi până la 900 de metri, funcţie de cât de mult va creşte cota fluviului. Potrivit prefectului judeţului Galaţi, construcţia digului în SNDG va începe cel mai probabil duminică, după ce „sâmbătă, ca urmare a fluxului tehnologic, muncitorii trebuie să scoată din hala de montaj o navă, după care vor trece la construcţia digurilor. Deocamdată, la nivelul la care este Dunărea, nu sunt motive de îngrijorare. Singurul motiv de îngrijorare va fi acela că nivelul ridicat al cotelor Dunării va rămâne aşa câteva săptămâni, ceea ce înseamnă că va fi pusă la încercare rezistenţa digurilor”.

Prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, a mai adăugat că sunt monitorizate în permanenţă rezistenţa digurilor la Dunăre, dar şi la Siret şi Prut, unde există pericolul producerii fenomenului de remuu. „Existând posibilitatea fenomenului de remuu pe Siret, după ce cota Dunării va atinge Cota de Atenţie, vor interveni cei de la CFR Infrastructură şi ArcelorMittal pe raza lor de competenţă, adică pe canalul de scurgere din Lacul Cătuşa. Primele măsuri au fost deja luate, este vorba de asigurarea canalelor de scurgere, de blocarea lor, astfel încât să nu deverseze apa nici din Dunăre şi nici din Siret. Totodată, au fost anunţaţi toţi primarii de pe Siret, de la Cosmeşti până la Şendreni, se monitorizează permanent digurile, împreună cu specialiştii de la SGA”.

Primăria face dig pe Faleză abia după ce nivelul Dunării va ajunge la 615 cm

Cât priveşte surpaînălţarea digului de protecţie a Dunării de pe Faleza Inferioară, în zona Palatului Navigaţiei, această activitate va fi demarată de Primăria Galaţi abia după ce nivelul fluviului va ajunge la 615 cm, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Emanuela Turcu: „Din datele pe care le avem, duminică, când este aşteptat vârful de viitură, nivelul va fi undeva la 605 cm, deci nu sunt motive de îngrijorare”.

Nivelul Dunării a ajuns, astăzi, la Galaţi, la 555 de cm, cu 5 cm sub cota de atenţie de 560 cm.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Dunărea a depăşit Cota de Atenţie şi a inundat terasele!

Nivelul Dunării a depăşit, astăzi, la Galaţi, cu 9 cm Cota de Atenţie, fiind de 569 de cm şi având un debit de 12.500 de mc/secundă. Prognozele hidrologice arată că vârful de viitură este aşteptat duminică, când se aşteaptă la Galaţi o cotă de 605 cm şi un debit de 14.000 mc/secundă.

Deocamdată, nivelul Dunării nu a inundat spaţiul pietonal de pe Faleza Inferioară a Dunării, însă apa a intrat în restaurantele de pe malul Dunării. Patronii evacuează apa de sub mese cu mături sau pompe, însă spun că nu vor închide, sperând că nivelul Dunării nu va creşte prea mult zilele următoare. “La fiecare viitură avem aceeaşi problemă - apa ne intră în restaurant! Nu ne putem lupta cu Dunărea decât cu mătura sau cu pompele de evacuare, pentru că Primăria nu ne acordă autorizaţie de construcţie pentru a ne face un dig din beton care să ne protejeze… Ni se spune că nu se acordă autorizaţie de construcţie pentru dig, deoarece aici sunt construcţii provizorii. Nu am ce face, continui aşa, nu pot închide, pentru că restaurantul este sursa mea de venit”, spune Cristi, patronul restaurantului de pe malul Dunării.

Şi terasa restaurantului Libertatea era inundată parţial, în această dimineaţă, însă “nu strângem scaunele, din contră, vin mai mulţi clienţi, e ceva exotic să stea la terasă cu Dunărea lângă berea de pe masă!”, spune barmanul.

Mizeria băltâcăie în continuare la mal, patronii teraselor plutitoare nu se sinchisesc!      

Apa învolburată a adus de câteva zile, la malul Dunării PET-uri, resturi menajere, vegetale şi chiar animale, acestea rămânând blocate între mal şi restaurantele plutitoare, fără ca patronii teraselor să cureţe luciul de apă. “Este un focar de infecţie! Câinele meu ar vrea să intre în apă, că îi place, dar nu am curajul să-l las, sunt şi animale moarte, e groaznic. Nu înţeleg de ce nu se dau amenzi”, ne-a spus Aurelia Şanta.

“Toţi patronii teraselor au fost notificaţi, ştiu care le sunt obligaţiile, însă spun că nu pot acţiona, atât timp cât nivelul Dunării este în creştere. Concomitent, de ieri am luat legătura cu Primăria care a început de astăzi să cureţe malul Dunării, care, odată inundat, a adunat aici multe deşeuri”, a spus comisarul şef al Gărzii de Mediu, Mărioara Gătej.   

Bacurile circulă normal, navele au restricţie de viteză  

Nivelul crescut al Dunării nu pune, deocamdată, probleme de circulaţie în privinţa curselor de bac, acestea funcţionând după orarul normal, la interval de 30 de minute, am aflat de la Navrom Bac.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Galaţi, maior Eugen Chiriţă, reprezentanţii ISU Galaţi verifică agenţii economici de la malul Dunării, care, de ieri, au început să supraînalţe digurile de protecţie la Dunăre, folosind saci umpluţi cu nisisp. Totodată, angajaţii Primăriei continuă să repare şi astăzi fisurile din digul de beton aflat de-a lungul Dunării, în zona Palatului Navigaţiei. Şi specialiştii Serviciului de Gospodărirea Apelor monitorizează rezistenţa digurilor de apărare la Dunăre şi Prut, de la Bădălan şi, respectiv, Brateş. Pentru menajarea coronamentului digurilor, în această perioadă, navigatorii au recomandarea de a circula cu viteză redusă pe Dunăre, astfel încât să se producă cât mai puţine valuri.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Continuă monitorizarea fluviului Dunărea

Începând din această dimineaţă, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a actualizat şi extins Codul portocaliu pe Dunăre, pe întreg sectorul românesc, până la Brăila, iar pentru sectorul din aval, inclusiv Galaţi, până la Tulcea, a fost prelungit Codul galben.

Prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a dispus respectarea întocmai a planurilor locale de apărare la inundaţii, precum şi urmărirea de către reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă a aplicării tuturor măsurilor specifice. Astfel, toate instituţiile şi societăţile din zonele cu risc de inundare şi-au refăcut stocurile de materiale (folie, saci, nisip etc.), au fost verificate mijloacele de intervenţie ale Biroului de Apărare şi Protecţie Civilă din cadrul Primăriei Galaţi şi s-au demarat, punctual, lucrări de reparaţii la parapeţi, întăriri şi supraînălţări ale digurilor de apărare, fiind totodată obturate gurile de canalizare din zonele cele mai expuse. La această dată, digul Bădălan – la Dunăre, digul Brateşul de Jos – la Prut şi digul de la Siret nu prezintă niciun fel de probleme care să pună în pericol lucrările de apărare, dar sunt supravegheate permanent de personalul Sistemului de Gospodărire a Apelor astfel încât să se poată interveni prompt şi eficient în punctele cu infiltraţii.

Fluviul Dunărea a înregistrat astăzi dimineaţă o cotă de 569 centimetri (cu nouă centimetri peste cota de atenţie) şi un debit de 12.500 metri cubi pe secundă. În ceea ce priveşte râul Siret, în această dimineaţă avea un nivel de 147 de centimetri la Şendreni (CA 550 centimetri), iar Prutul avea la Oancea 138 centimetri  (CA 440 centimetri).

Conform estimărilor de la această dată, unda de viitură va atinge maximul la Galaţi pe 26 şi 27 mai, când debitul va fi de circa 13.900 mc/s, iar nivelul de 605 centimetri, cu cinci centimetri peste cota de inundaţie.

În anul 2010, pe 2 iulie, maximul undei de viitură pe Dunărea a fost de 664 cm (cu patru centimetri peste cota de pericol), fluviul având atunci un debit de 16.730 metri cubi pe secundă. Siretul a avut în aceeaşi zi o cotă de 711 centimetri (61 de centimetri peste cota de pericol), iar Prutul a avut 452 centimetri (12 centimetri peste cota de atenţie), pe ambele râuri înregistrându-se atunci şi fenomenul de remuu. 

Instituţia Prefectului - judeţul Galaţi

Link to comment
Share on other sites

"Vârful" viiturii va fi miercuri, când va fi depăşită cota de inundaţie cu 10 cm

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor (INHGA) a dat publicităţii prognoza pentru perioada 23-30 mai.

În această perioadă, în zona Galaţi, debitul şi nivelul Dunării vor fi în continuare în creştere, dar nu vor pune în pericol cartierele de locuinţe din valea oraşului, fiind prognozată o depăşire a cotei de inundaţie cu numai 10 centimetri. Este însă previzibilă inundarea calelor de montaj de la şantierul naval şi o unor zone riverane de pe platforma industrială est, portul Docuri, Electrica, etc.

Debitul Dunării, care astăzi este de aproximativ 13.380 mc/s va creşte până luni la o valoare de 13.800 mc/s, iar marţi va ajunge la 13.980 mc/s, „vârful” viiturii fiind înregistrat miercuri, când debitul Dunării va ajunge la o valoare maximă pentru această perioadă, de 14.080 mc/s.

Astăzi nivelul Dunării este de 581 cm. Hidrologii prevăd că nivelul apelor va creşte la 598 cm duminică, fiind prognozată, pentru luni, o depăşire cu doi centimetri a cotei de inundaţie, ajungând-se la 602 cm. Marţi, nivelul va creşte la 607 cm, iar miercuri, când este prognozat „vârful” viiturii, nivelul maxim atins de Dunăre în această perioadă va fi de 610 cm.

Începând de miercuri, debitul şi nivelul Dunării vor fi în scădere. Pentru vineri, 30 mai, hidrologii estimează un debit al Dunării de 13.730 mc/s şi o scădere a nivelului apelor la valoarea cotei de inundaţie, de 600 cm.

presadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Dunărea seamănă cu un container de gunoi

Dunărea crescută le dă serioase bătăi de cap agenților economici care au pontoane pe malul Dunării. Tone de gunoaie au fost aduse la mal, de ape, iar priveliștea este dezagreabilă. Cei care au afaceri pe pontoane, nu mai prididesc să adune deșeurile, dar sunt și patroni care nu dau doi bani pe imagine, așa că resturile s-au transformat în adevărate peninsule. Cea mai gravă situație este în zona a două pontoane, care par abandonate, iar Dunărea pare că s-a transformat într-o imensă groapă de gunoi.

„Leșuri de animale, chiar și o masă fără un picior, crengi, mii de peturi și cine știe ce se mai află printre resturi. Este rușinos, pentru că avem o faleză atât de frumoasă, iar imaginea aceasta nu ne face deloc cinste. Cum unii au putut să-și adune mizeria, iar pe alții nici nu-i interesează? Asta spune totul despre acești oameni”, a spus Virgil Săiluc, un gălățean care a făcut o plimbare pe faleza inferioară.

Dacă vremea va fi caldă și în zilele următoare, iar gunoaiele nu vor fi adunate, mirosul va deveni insuportabil, iar zona ar putea deveni un focar de infecție.

Dunărea la Galați avea astăzi o cotă de 591 de centimetri, cu 9 centimetri sub cota de inundații. Se pare că vârful viiturii, pe Dunăre va fi atins la mijlocul săptămânii viitoare, când specialiștii preconizează o depășire cu 5 centimetri a cotei de inundații.

presadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Dunărea amenință Şantierul naval Damen

Deși Dunărea nu atinsese cota de inundații azi dimineață la ora 10.00, la șantierul Damen, se fac pregătiri pentru apă mare.

Previziunile specialiștilor arată că până la sfârșitul săptămânii, fluviul va depăși cota de 600 de centimetri, ceea ce ar putea da probleme serioase producției șantierului. Ca să nu existe probleme, astăzi a început ridicarea unui dig.

„În conformitate cu hotărârea Comitetului Județean de Urgență și cu planul de acțiune al șantierului Damen, am început prima etapă de construcție a digului la hala nouă, formată din două rânduri de saci care va asigura șantierul, în eventualitatea în care Dunărea va mai crește cu 30 de centimetri. În funcție de evoluția Dunării, vom continua cu celelalte măsuri. Previziunile sunt liniștitoare, în sensul că în următoarele două zile, Dunărea va crește doar cu 10 centimetri. Apa a intrat în șantier în zona unei macarale, dar nu împiedică procesul de producție. În conformitate cu planul lor, toate canalizările au fost obturate, pompele au fost pregătite”, a declarat Dorin Otrocol, prefectul județului Galați.

Acesta a mai adăugat că digurile pe Dunăre, Prut și pe Siret sunt sigure și că în momentul de față nu ridică probleme.

presadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Dunărea a depăşit Cota de Inundaţie

Dunărea a depăşit, astăzi, la Galaţi, Cota de Inundaţie – de 600 cm, însă acest lucru nu a creat probleme suplimentare navigatorilor, bacurile de pe malul gălăţean pe cel tulcean desfăşurându-şi programul în mod normal.
Totuşi, apa înaintează pe Faleza Dunării, însă gălăţenii, departe de a fi îngrijoraţi, chiar se plimbă desculţi, prin apa fluviului. Apa a intrat pe câteva porţiuni şi în incinta celui mai important agent economic de pe malul Dunării, Şantierul Naval Damen Galaţi. Din acest motiv, de ieri s-a început aici construcţia unui dig de apărare din saci cu nisip, la care lucrează aproape 100 de muncitori. Şi ceilalţi agenţi economici de pe malul Dunării au supraînălţat digul de protecţie de la Dunăre, pentru ca apa să nu le intre în unităţi şi de acolo, către cartierele de locuinţe Port şi Valea Oraşului.
„Nivelul Dunării a ajuns, la prânz, la 604 cm, cu 4 cm peste Cota de Inundaţie şi are un debit de 13.900 mc-secundă. Apa a intrat pe anumite porţiuni în Şantierul Naval, dar nu avem semnalate probleme deosebite. Monitorizăm în continuare rezistenţa digurilor”, a declarat maior Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi.
Zilnic, localnicii vin pe malul Dunării pentru a vedea cu cât a mai crescut nivelul Dunării. Oamenii nu sunt însă atât de îngrijoraţi de nivelul crescut al Dunării, ci mai degrabă de mizeria adusă de ape, deşeuri care se opresc între parâmele pontoanelor şi pe care nu le curăţă nimeni. Prognoza hidrologică indică şi pentru mâine o creştere de nivel, însă în ultimele 24 de ore nivelul fluviului a crescut doar cu 4 cm, spre deosebire de zilele trecute când variaţia de cote era de peste 10 cm.

presagalatibraila.com

 
Link to comment
Share on other sites

Terasele şi o parte din faleză, acoperite de apă

Dunărea a trecut de cota de inundaţie, atingând ieri dimineaţă un nivel de 604 centimetri. Nivelul crescut al apei a început să creeze mari probleme în zona Falezei Inferioare.
Cei mai afectaţi sunt, ca în fiecare an, comercianţii care au terase pe malul fluviului. Mulţi dintre ei s-au văzut nevoiţi să închidă terasele, acestea fiind pline de apă, şi nu sunt foarte optimişti când vorbesc de reluarea activităţii, totul în detrimentul profitului.
„Ne-am obişnuit cu situaţia. În fiecare an, ni se întâmplă la fel. La inundaţiile din 2010, au promis că vor repara tot digul, care ţine până la Şantierul Naval. Nu au făcut nimic. Acum aşteptăm să scadă Dunărea şi abia apoi să ne apucăm şi de curăţenie. În fiecare an, păţim la fel. Apa creşte foarte repede, dar ca să se retragă durează câteva săptămâni. Anul acesta, cred că până la jumătatea sau chiar sfârşitul lunii iunie nu vom reuşi să începem activitatea”, ne-a explicat Marcel Popa, proprietarul unei terase de la faleza Dunării.
„Noi ne-am obişnuit. Problema este cu cei care îşi pierd casele, culturile. Aici apa se va retrage şi ne vom relua activitatea. Noi lucrăm sezonier, aşa că putem spune că a fost o iarnă mai lungă. Cu natura nu ai cum să te pui”, a adăugat şi Sorin Pavel, administrator la o altă terasă.

Apă pe aleea pietonală

În zona Administraţiei Fluviale, chiar unde începe aleea pietonală a falezei, apa s-a infiltrat prin zidul construit la malul Dunării. Apa a acoperit şi o bucată din aleea pietonală, undeva la jumătatea Falezei Inferioare. Cei care ies la plimbare şi ajung în această zonă sunt nevoiţi să ocolească prin spaţiul verde. „E frumos. Poţi spune că eşti la mare, doar că îţi lipseşte nisipul. Ne-am obişnuit să vedem acelaşi lucru în fiecare primăvară. Ocolim prin spaţiul verde, că nu avem cizmele de cauciuc la noi”, ne-a spus un gălăţean.
Un domn, puţin mai curajos, şi-a luat încălţările în mână şi a trecut chiar prin apă. „Mă simt la Galaţi ca la mare. Merg prin apă, ca să mă mai răcoresc. Pentru unii, creşterea Dunării este bună. Pentru mine, unul, ca pescar e bună. Pentru alţii, care au fost inundaţi, nu e la fel de bună şi chiar îmi pare rău de ei”, ne-a  explicat bărbatul.

Autorităţile doar monitorizează

Autorităţile gălăţene monitorizează în continuare nivelul Dunării şi sunt pregătite să intervină, dacă situaţia o va impune. „Dunărea a depăşit cota de inundaţie cu patru centimetri, având un debit de 13.900 mc/s. Au fost inundate porţiuni din Faleza Inferioară şi anumite secţiuni în Şantierul Naval. Monitorizăm în continuare toate sistemele de apărare de pe Dunăre şi de pe afluenţii principali, Prut şi Siret. Sunt, atât la nivelul structurilor militarizate, cât şi la cele civile, detaşamente de intervenţie rapidă şi materiale pregătite, dar, momentan, doar monitorizăm”, ne-a declarat maiorul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.
Specialiştii se aşteaptă la noi creşteri în zilele viitoare în zona Galaţi, avertizarea pe Dunăre fiind valabilă până pe 30 mai.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Dunărea a inundat faleza inferioară şi terasele din zonă; fluviul a depăşit cota de inundaţie

(MEDIAFAX) - Dunărea a inundat faleza inferioară la Galaţi şi terasele aflate în zona respectivă, după ce nivelul fluviului a ajuns la 605 centimetri, cu cinci centimetri peste cota de inundaţie, în dreptul Liceului de Marină şi la Şantierul Naval Damen fiind ridicate diguri de protecţie din saci plini cu nisip.

Autorităţile se aşteptă ca nivelul apei să atingă în următoarele 24 de ore 610 centimetri, iar ulterior să se înregistreze o scădere de nivel şi debit în zona Galaţi - Brăila, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Facem monitorizare permanentă a digurilor pe Dunăre, dar şi pe râurile Siret şi Prut. Au fost mobilizate deja structurile civile, detaşamente de intervenţie rapidă şi au fost pregătite materialele necesare în caz de intervenţie, dar până în acest moment nu a fost nevoie să intervenim în mod concret", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, Eugen Chiriţă.

Creşterea nivelului apelor Dunării a creat probleme şi la Brăila, unde cota este de 630 centimetri, cu 20 de centimetri peste cota de inundaţie.

Cele mai mari probleme se înregistrează în Insula Mare a Brăilei, unde au apărut deja infiltraţii în digurile de apărare, situaţia fiind critică şi în comuna Chiscani, unde au apărut infiltraţii la digul de apărare.

În acelaşi timp, autorităţile au decis să impună restricţii de circulaţie pentru maşinile de mare tonaj pe digul care face legătura între localităţile tulcene Smârdan şi Măcin, pentru autovehiculele cu masă mai mare de 7,5 tone, excepţie făcând autovehiculele care transportă persoane, echipajele de intervenţie ale pompierilor, Poliţiei, Salvării şi cele care execută lucrări de eliminare a efectelor inundaţiilor.

Din acest motiv, la punctul de trecere bac Brăila - Smârdan, maşinile de mare tonaj care încearcă să treacă Dunărea sunt îndrumate să aleagă varianta Galaţi - I.C. Brătianu.

Link to comment
Share on other sites

Cod portocaliu pe Dunăre/ Galaţiul, sub avertizare până pe 3 iunie

Dunărea va fi sub avertizare de cod portocaliu de inundaţii, de joi dimineaţă până pe 1 iunie, pe sectorul aval Calafat - Zimnicea, şi respectiv până pe 3 iunie, pe sectorul aval Călăraşi, avertizarea vizând nouă judeţe, potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor (INHGA).

Avertizarea de cod portocaliu este valabilă în intervalul 29.05.2014 ora 06.00 - 01.06.2014 ora 06.00 pe sectorul aval Calafat - Zimnicea (judeţele Dolj, Olt şi Teleorman) şi în intervalul 29.05.2014 ora 06.00 - 03.06.2014 ora 18.00 pe sectorul aval Călăraşi (judeţele Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa, Brăila, Tulcea şi Galaţi).

Avertizarea pe acest sector vizează în primul rând sectoarele cu diguri locale de apărare. Momentul de producere al fenomenelor prognozate, pe sectorul românesc al Dunării, va fi influenţat semnificativ şi de modul de exploatare al Sucursalei Hidrocentrale (SHEN) Porţile de Fier, se mai spune în avertizarea INHGA.

Link to comment
Share on other sites

Dunărea scade lent şi nivelul va mai fi încă o săptămână peste cota de inundaţie

După ce în cursul zilei de joi a atins nivelul maxim, de 612 cm, Dunărea începe să scadă, însă destul de încet, cu 1-2 cm în 24 de ore, urmând ca joi, 6 iunie nivelul apelor să fie de 604 cm, cu 4 centimetri peste cota de inundaţie.

Scăderea va fi foarte lentă pentru că s-a format accidental un „polder” în amonte, în judeţul Constanţa, unde au fost inundate aproximativ 1.200 de hectare de teren agricol, păduri şi păşuni, în zonele localităţilor Hârşova, Dunăreni, Ostrov şi Topalu. Dunărea va prelua imensa cantitate de apă de pe suprafeţele inundate şi de aceea scăderea nivelului Dunării va fi foarte lentă, în pofida faptului că pe întreg sectorul dintre Giurgiu şi Turnu Severin, nivelurile Dunării sunt în scădere, cu până la 40 cm, în zona Calafat - Cetate.

Debitul Dunării, care în cursul zilei de joi era la Galaţi de 14.150 mc/s, va scădea la fel de lent, ajungând pe 5 iunie la 13.870 mc/s.

Potrivit prognozei hidrologilor, debitul la intrarea în ţară, la Baziaş, va fi în scădere până duminică, ajungând la valoarea de 10.100 mc/s, după care, începând de marţi, va înregistra o nouă creştere, la 10.800 mc/s, situându-se peste mediile multianuale ale lunilor mai (7250 mc/s) şi iunie (6400 mc/s).

presadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din jumătatea de est a ţării


Râuri din 14 judeţe, majoritatea din jumătatea de est a ţării, se vor afla, până duminică la ora 18.00, sub cod portocaliu de inundaţii, potrivit unei avertizări emise joi de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor (INHGA). Avertizarea este valabilă, începând de vineri, ora 6.00, pe versanţi, torenţi, pâraie şi râurile mici din judeţele Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Botoşani, Iaşi, Suceava, Neamţ şi Bacău.



Tot de vineri, dar de la ora 9.00, vor fi sub cod portocaliu versanţi, torenţi, pâraie şi râurile din bazinele hidrografice Bârlad (judeţele Iaşi, Bacău, Vaslui şi Galati), afluenţii mici ai Prutului şi Siretului din judeţele Vaslui şi Galaţi şi râurile mici din Dobrogea. De sâmbătă, la ora 6.00, avertizarea va viza şi râul Prut, în amonte Acumularea Stânca Costeşti (judeţul Botoşani).


Potrivit hidrologilor, în intervalul vineri, ora 6.00 - duminică, ora 18.00, vor fi sub cod galben alte râuri, respectiv cele din bazinele hidrografice: Bega, Cerna şi alte râuri mici din judeţele Timiş şi Caraş-Severin, Drincea, Desnăţui, Jiu (judeţele Mehedinţi, Hunedoara, Gorj şi Dolj), afluenţii Oltului milociu şi inferior din judeţele Sibiu, Vâlcea şi Olt, Vedea (judeţele Olt, Argeş şi Teleorman), afluenţii Argeşului mijlociu şi inferior (judeţele Argeş, Dâmboviţa şi Giurgiu), Ialomiţa - bazin superior şi mijlociu (judeţele Dâmboviţa, Prahova, Ilfov şi Ialomiţa), Siret superior şi afluenţii de dreapta (Suceava, Moldova, Bistriţa, Trotuş, Putna, Rm. Sărat şi Buzău) din judeţele Suceava, Neamţ, Iaşi, Bacău, Harghita, Vrancea, Buzău, Brăila, afluenţii Prutului din judeţele Botoşani şi Iaşi.


Link to comment
Share on other sites

Dunărea este în scădere, Siretul şi Prutul nu se vor revărsa ca în 2010

Nivelul Dunării este în scădere la Galaţi, cota fiind astăzi de 605 cm, cu un centimetru mai mică decât ieri. Şi debitul este inferior zilelor precedente, respectiv, de 13.900 mc/secundă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, maior Eugen Chiriţă, nu se înregistrează probleme deosebite pe digurile de apărare ale Dunării, Siretului şi Prutului şi nici nu s-au semnalat cazuri speciale provocate de ploile din judeţ.

În cadrul videoconferinţei, desfăşurate în această dimineaţă, la Bucureşti, hidrologii i-au explicat vicepremierului Liviu Dragnea că Galaţiul nu mai este expus unui pericol similar cu cel înregistrat în 2010, când viitura de pe Dunăre a fost completată de revărsarea râurilor Siret şi Prut, fiind afectate multe ternuri agricole, dar şi locuinţe. Potrivit experţilor, cele două râuri nu vor pune în pericol populaţia ca acum patru ani, întrucât, deşi există o avertizare de ploi, acestea nu vor avea cantităţile din 2010.

Pericolul nu a trecut, permanenţă la primării!

Liviu Dragnea a avertizat judeţele aflate sub cod hidrologic portocaliu - printre care şi judeţul Galaţi - că pericolul nu este nici pe departe depăşit şi că în perioada următoare trebuie ca toate comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă să fie în permanentă monitorizare a fenomenelor meteo, astfel încât în cazul unor posibile revărsări de râuri şi pârâuri, să poată fi evacuate în timp util populaţia şi/sau animalele aflate în pericol de inundaţie. „Prefecţii trebuie să se ocupe de aceste măsuri”, a mai spus Liviu Dragnea, precizând că în această perioadă, primarii trebuie să asigure permanenţa la primării.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Codul galben de inundaţii, menţinut pe râuri din 13 judeţe

Râuri din 13 judeţe, majoritatea din jumătatea de est a ţării, rămân sub cod galben de inundaţii până luni, la ora 18.00, conform actualizării unor avertizări emise anterior de INHGA, prin care, totodată, este ridicat codul portocaliu, cu excepţia celui valabil pe Dunăre. Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) precizează că rămân sub cod galben râurile din bazinele hidrografice: Olt superior şi mijlociu (judeţele Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu şi Vâlcea), râul Prut amonte Acumularea Stânca Costeşti (judeţul Botoşani), Bârlad (judeţele Iaşi, Bacău, Vaslui şi Galaţi), afluenţii mici ai Prutului şi Siretului din judeţele Vrancea, Vaslui şi Galaţi şi râurile mici din Dobrogea (judeţele Constanţa şi Tulcea). Potrivit hidrologilor, fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenţi de grad inferior ai acestor râuri. În actualizarea avertizărilor emise anterior se mai precizează că duminică, la ora 12.00, au fost ridicate codul galben şi cel portocaliu de pe celelalte bazine hidrografice.

Pe de altă parte, până în 5 iunie la ora 18.00, Dunărea se află sub cod portocaliu pe sectorul aval Hârşova (judeţele Constanţa, Ialomiţa, Brăila, Tulcea şi Galaţi). Potrivit hidrologilor, avertizarea pe acest sector vizează, în primul rând, sectoarele cu diguri locale de apărare. Tot pe Dunăre, până în 3 iunie la ora 18.00, se află sub cod galben sectorul Bechet-Călăraşi (judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu şi Călaraşi). Sub cod galben se află, până în 5 iunie la 18.00, şi sectorul aval Călăraşi - Hârşova (judeţele Călăraşi, Constanţa şi Ialomiţa).

Link to comment
Share on other sites

Nivelul Dunării a scăzut sub cota de inundaţie

Nivelul Dunării a scăzut cu 3 cm sub cota de inundaţie şi scădea în continuare, urmând ca mâine să ajungă la 593 cm, cu 7 cm sub cota de inundaţie. Potrivit prognozei Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor şi în zilele următoare se vor produce scăderi cu 8-10 cm în 24 de ore, astfel încât lunea viitoare, pe 9 iunie, nivelul va fi sub cota de atenţie, de 560 cm.

Debitul Dunării, care astăzi este de 13.760 mc/s, va scădea în următoarea săptămână cu aproximativ 2.000 mc/s, ajungând la valoarea de 11.880 mc/s.

Pe sectoarele din amonte debitele sunt, de asemenea, în scădere. Debitul la intrarea în ţară, la Baziaş, se va reduce până la valoarea de 7000 mc/s, situându-se însă peste media multianuală a lunii iunie, de 6400 mc/s. Şi pe sectoarele din Serbia şi Ungaria debitele sunt în scădere.

Potrivit datelor Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos, pe întreg sectorul Cernavodă – Bechet nivelurile apelor Dunării sunt în scădere, cu de 13 la 37 cm.

Treptat, apele se vor retrage din zonele inundate de pe Faleza inferioară şi se va reduce şi presiunea apelor asupra digurilor de apărare. Se poate spune că viitura a trecut fără să pună prea mari probleme Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă. Trebuie să recunoaştem însă că am avut şi puţin noroc. Situaţia ar fi fost mai gravă în zona Brăila – Galaţi dacă nu ar fi fost inundate aproximativ 1.200 ha de terenuri agricole, pădure şi păşuni, în zona Hârşova, această revărsare ponderând creşterile debitului Dunării în zona noastră.

presadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.