Jump to content

Actori gălăţeni prinşi cu ţigări de contrabandă


dcp100168

Recommended Posts

Actori gălăţeni prinşi cu ţigări de contrabandă la vama moldovenească

Un grup de actori gălăţeni a fost prins cu ţigări de contrabandă   la punctul de trecere a frontierei Cahul-Oancea. Actorii, care aparţin secţiei de păpuşi din cadrul Teatrului „Fani Tardini” din Galati, se întorceau dintr-un turneu din Republica Moldova. „Datorită unei analize profunde a indicatorilor de risc şi a filtrelor aplicate de colaboratorii vamali şi poliţiştii de frontieră, autocarul a prezentat mai multe suspiciuni rezonabile, motiv pentru care a fost redirecţionat pe culoarul roşu, fiind supus unui control fizic amănunţit, cu aplicarea tuturor mecanismelor de control vamal”, se arată într-un comunicat al vămii moldoveneşti.

În urma controlului, care a durat mai bine de trei ore, vameşii şi poliţiştii de frontieră au descoperit 64.500 de ţigarete (3.225 de pachete) de diferite mărci (Hilton, Rothmans, Winston). Ţigările erau disimulate în locuri special amenajate ale autocarului precum și în bagajele actorilor printre vestimentaţia de teatru a acestora.

„Prinși asupra faptului, chiar dacă au întreprins toate măsurile de mascare a tentativei de trecere frauduloasă a lotului de ţigarete, conducătorul auto şi actorii au refuzat să fie cooperanti în momentul depistării produselor de tutungerie şi au refuzat să ofere careva detalii utile în investigarea cazului”, se mai arată în comunicatul vameşilor moldoveni.

Ţigările au fost confiscate, actorii au primit o amendă şi au fost nevoiţi să se întoarcă acsă cu un alt mijloc de transport, autocarul lor fiind reţinut la vamă până la elucidarea cazului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Anchetă la Teatrul Dramatic Galaţi după ce mai mulţi actori au fost prinşi cu ţigări de contrabandă

Conducerea Teatrului Dramatic "Fani Tardini" din Galaţi a declanşat o anchetă internă după ce autorităţile din Republica Moldova au descoperit aproape 65.000 de ţigări ascunse în bagajele mai multor actori ai instituţiei şi în autocarul cu care aceştia se întorceau dintr-un turneu în ţara vecină.

Vameşii moldoveni de la postul Cahul-Oancea au descoperit într-un autocar cu numere de înmatriculare româneşti, în care se afla un grup de actori, peste 3.200 de pachete cu ţigări în valoare de peste 10.000 de euro. "Pe segmentul de ieşire din Republica Moldova, la postul vamal Cahul-Oancea pentru controlul vamal s-a prezentat un autocar cu numere de înmatriculare româneşti, condus de un cetăţean român. Autocarul avea ca pasageri un grup de actori ai unui teatru din România, care se întorceau din turneul desfăşurat în Republica Moldova. (...) Autocarul a prezentat mai multe suspiciuni, motiv pentru care a fost redirecţionat pe culoarul roşu, fiind supus unui control amănunţit, cu aplicarea tuturor mecanismelor de control vamal. Timp de peste trei ore, cu utilizarea echipamentelor speciale de control vamal, colaboratorii vamali şi poliţiştii de frontieră au scos 64.500 de ţigarete de diferite mărci, care erau ascunse în locuri special amenajate ale autocarului, precum şi în bagajele actorilor, printre vestimentaţia de teatru a acestora", se arată într-un comunicat al autorităţii vamale din Republica Moldova.

Potrivit sursei citate, atât şoferul autocarului, cât şi actorii au refuzat să fie cooperanţi în momentul în care au fost descoperite ţigările.

În această situaţie, autorităţile moldovene au dispus confiscarea autocarului şi a ţigărilor, dar şi aplicarea unei amenzi.

În imaginile puse la dispoziţie de autorităţile moldovene se poate observa că pe autocar este scris numele teatrului unde lucrează actorii respectivi, fiind vorba despre Teatrul Dramatic "Fani Tardini" din Galaţi.

Contactat telefonic, directorul teatrului din Galaţi, actorul Cristian Gheorghe, a declarat că oamenii legii trebuie să îşi facă datoria, iar cercetările să îşi continue cursul firesc, fiecare fiind responsbail pentru ceea ce a făcut. Conducerea teatrului a dispus realizarea unei anchete interne.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

Directorul Secţiei de Păpuşi, despre incidentul din Republica Moldova: „Sperăm să spălăm ruşinea cu ajutorul sutelor de diplome de pe pereţi”

Conducerea Teatrului Dramatic (Gulliver fiind secţie în cadrul acestui teatru) a decis sancţionarea celor 11 actori cu reţinerea a cinci procente din salariu, timp de trei luni. Actorii prinşi vineri noaptea cu ţigări de contrabandă în Vama Cahu-Oancea aşteaptă acum să afle şi ce amendă vor avea de împărţit.

Vestea că actorii Secţiei de Păpuşi din cadrul Teatrului Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi au fost prinşi de vameşii basarabeni cu câteva mii de pachete de ţigări nu a picat tocmai bine, având în vedere renumele acestui teatru. În aceste condiţii, o comisie de disciplină a analizat astăzi situaţia şi a decis să-i sancţioneze pe 11 din cei 12 actori care se aflau în autocarul teatrului şi care aveau asupra lor cantităţi de ţigări mult peste limita admisă de protocolul dintre cele două ţări: peste 3.200 de pachete. Astfel, ei vor primi salarii diminuate cu cinci la sută pe parcursul a trei luni.

Cum ancheta din vama moldovenească nu a luat sfârşit, actorii aşteaptă acum să afle şi care va fi amenda pe care moldovenii o vor aplica. De asemenea, este important pentru teatrul Dramatic din Galaţi să-şi recupereze şi autocarul, blocat acum în vama moldovenească.

„Este o pată urâtă, dar pe care noi sperăm să o spălăm cât mai repede. Ne vor ajuta şi zecile de diplome şi medalii pe care le-am obţinut de-a lungul anilor”, spune directorul Secţiei Păpuşi a Teatrului dramatic din Galaţi, Edi Şişu.

O dovadă că lumea nu a fost afectată prea tare de scandalul de vineri noaptea este faptul că piesa de duminică s-a jucat cu sala plină până la refuz. Cei 12 actori se întorceau de la Chişinău de la Festivalul Internaţional „Sub Căciula lui Guguţă”, la care au participat cu piesa „Păcală”. Acolo au obţinut două premii: unul pentru interpretarea modernă a folclorului românesc, celalălat, pentru cea mai bună interpretare masculină, ultimul fiind obţinut chiar de directorul Secţiei Păpuşi, Edi Şişu.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Teatrul Dramatic şi-a recuperat autocarul sechestrat la Oancea de autorităţile vamale moldoveneşti

Acesta era în vama Oancea de aproape o lună, autorităţile vamale făcând în tot acest timp o amplă anchetă. Actorii Dramaticului gălăţean pot acum să se gândească liniştiţi la deplasarea la Festivalul de la Avignon.

Autocarul a fost adus în Galaţi vinerea trecută, asta după ce autorităţile vamale au considerat că nu se indeplinesc condiţiile pentru confiscarea lui. Din fericire, nici actorii nu au mai fost amendaţi.

Reamintim că pe 17 mai un grup de actori gălăţeni a fost prins cu ţigări de contrabandă la punctul de trecere a frontierei Cahul-Oancea. Cei 12 actori, care aparţin secţiei de păpuşi din cadrul Teatrului „Fani Tardini” din Galati, se întorceau de la Festivalul „Guguţă” din Republica Moldova. 11 din cei 12 aveau asupra lor mai multe pachete de ţigări decât prevede legea.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.