Jump to content

Fabrica de bere Ştefan Petrina (fostă Schein - Ploll)


dcp100168

Recommended Posts

Fabrica de bere Ştefan Petrina (fostă Schein - Ploll)

Am difuzat, acum câteva zile, imaginea unei clădiri din Galaţiul de altădată. Aşa cum am promis, am selectat din lucrarea „FABRICA SCHEIN - PLOLL - PETRINA, PRIMA FABRICĂ PRODUCĂTOARE DE BERE DIN GALAŢI. REPERE ISTORICE (1842-1934)”, autori dr. Adrian Pohrib şi Mariana-Delia Pohrib, câteva date lămuritoare despre istoria ei.

1842. Este atestată documentar prima fabrică de bere din Galaţi, întemeiată de către Marcu Schein în anul 1842. Dr. Nicolae Stavrescu, vicepreşedinte al Consiliului de Igienă al oraşului Galaţi, cu ocazia unui raport din anul 1907, nominalizează Fabrica de bere Ştefan Petrina (fostă Schein-Ploll) ca fiind cea mai veche fabrică de profil din România (Moldova şi Ţara Românească), afirmaţie susţinută şi de profesorul G. Codreanu cu ocazia întocmirii, în anul 1908, a unei monografii a fabricilor din Galaţi.

1882. Într-o statistică industrială realizată în anul 1882, regăsim în cadrul Circumscripţiei a III-a Fabrica de bere (în mod evident este vorba despre fabrica de bere Ploll, care era amplasată în această circumscripţie), cu o medie a lucrătorilor/zi de 15 angajaţi şi o producţie anulă de 2.000 hectolitri, costul anual al berii produse în acest stabiliment ridicându-se la 140.000 lei. Cu titlu informativ, la acea dată mai funcţiona o fabrică de bere în Circumscripţia I-a, mai mică, cu 10 angajaţi, o producţie de 1.000 hectolitri şi o valoare a produselor de 70.000 lei, astfel încât centralizatorul stabilimentelor industriale consemnează existenţa în oraş a 2 fabrici de bere, cu un număr total de 25 angajaţi, care produceau anual 3.000 de hectolitri de bere, în valoare totală de 210.000 lei.

1883. Fabrica de bere Ploll participă la Expoziţia Cooperativă din Bucureşti, unde a fost medaliată cu „Medalia de Aur”.

1884. Fabrica de bere Ploll participă la Expoziţia de Agricultură şi Industrie din Bucureşti, unde a fost premiată cu „Diploma de Onoare” şi „Medalia de Aur”.

1887. La începutul secolului al XX-lea, G. Codreanu arată că în una din aceste fabrici, Ploll, urmaşul lui Marcu Schein, „a introdus aparate noi, care se mişcau cu ajutorul aburului”. Paul Păltănea, abordând dezvoltarea economică a oraşului Galaţi în perioada 1862-1878, afirmă că după preluarea fabricii de bere din „Vadul Cazărmii” de la fraţii „Sein”-Schein de către familia Ploll, aceasta din urmă o înzestrează cu „maşini cu aburi”, devenind a doua mare fabrică din ţară, după cea a lui Oppler de la Bucureşti”.

1927 consemnează pentru prima oară, datorită dificultăţilor de natură financiară, vânzarea unei suprafeţe de teren de 2.800 m.p. din incinta fabricii, împreună cu clădirile aflate pe acesta, către Casa Centrală a Asigurărilor Sociale. Actul de vânzare menţionează înstrăinarea, contra sumei de 3.000.000 lei, a unui imobil compus din două corpuri de clădire, unul recent construit în baza autorizaţiei emisă de Primăria municipiului Galaţi nr. 121129 din 15 august 1921, compus din subsol parter şi etaj, şi o căsuţă mai veche aflată pe latura dinspre strada Vadul Cazărmii.

presadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.