Jump to content

Ruperea de asociaţia-mamă, aproape imposibilă


dcp100168

Recommended Posts

Ruperea de asociaţia-mamă, aproape imposibilă

* Locatarii unei scări de bloc din Galaţi se chinuie de un an să se desprindă de asociaţia din care fac parte

În ciuda faptului că Apaterm şi Primăria Galaţi încurajează cetăţenii bun-platinci să se rupă de asociaţiile-mamut şi să creeze alte asociaţii, mai mici şi implicit mai uşor de gestionat, realitatea arată că un astfel de demers are şanse minime de reuşită în actualele condiţii. O demonstrează încercările repetate ale locatarilor de la o scară a unui bloc din Galaţi, care se chinuie să se desprindă din asociaţia-mamă de un an.

Asociaţie mică, probleme mici

"Anul trecut ne-am întâlnit cu toţi locatarii de pe scară şi am decis să ne facem o asociaţie separată pentru că suntem contorizaţi separat pentru toate utilităţile. Am considerat că e mai avantajos aşa, inclusiv financiar. În plus, fiind vorba despre o asociaţie mai mică, nu mai depindeam de datornicii de la alte scări. Practic, în acest fel, am fi avut parte de toate utilităţile şi am fi fost la zi cu toate facturile. Am considerat că, într-o asociaţie pe scară putem urmări foarte uşor facturile şi restanţele. Toată lumea se cunoaşte cu toată lumea, până la urmă intervine şi ruşinea că unul dintre locatari nu plăteşte şi astfel îi ţine pe ceilalţi fără utilităţi", a declarat Iordache Tanvuia, unul dintre iniţiatorii acestui demers.
Blocaj la asumarea datoriilor
Numai că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu paşii pe care trebuia să îi urmeze cei 20 de locatari pentru a se desprinde, totul împotmolindu-se undeva pe parcurs. "Am făcut adunare generală, am făcut statutul, avem acordul de asociere, am întocmit şi protocolul de desprindere. Numai că ne-am împotmolit la semnarea tabelului privind asumarea datoriilor cu care pleacă din asociaţia mare locatarii din scara noastră. După ce am solicitat să ni se dea situaţia fiecărui proprietar, am descoperit o mulţime de anomalii. După ce am luat la puricat actele, au reieşit nenumărate discrepanţe, diferenţe, practic am descoperit că gestionarea de până acum s-a făcut într-un sistem deficitar", a mai spus Iordache Tanvuia.
Penalităţi neafişate la timp
La desprinderea de asociaţie, puşi în faţa unor datorii mai mari decât cele afişate de-a lungul timpului la tabelul cu întreţinerea, mulţi dintre cei 20 de locatari au refuzat să îşi asume ceea ce administratorii vechii asociaţii susţineau că au de plată. "Din păcate, nu s-au afişat la timp listele de plată, cu penalităţile respective, iar acum asociaţia de care încercăm să ne desprindem susţine că mulţi dintre locatarii de pe scara noastră ar mai avea penalităţi de plătit din trecut", a explicat Iordache Tanvuia. Acesta susţine că desprinderea din asociaţie a intrat în acest fel în impas. "Asociaţia practic ne pune beţe în roate şi nici nu avem cum să depăşim acest moment. Dacă facem sesizare la Primărie îi amendează pe administratori, dar, de fapt, tot pe noi, pentru că ei plătesc din banii adunaţi de la oameni", mai spune Iordache Tanvuia.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.