Jump to content

Petrom reia forajele la un zăcământ vechi din Galaţi


Recommended Posts

Posted

Garda de Mediu Galaţi a amendat compania Petrom cu 100.000 de lei, după ce aproximativ două tone de petrol s-au scurs accidental dintr-un rezervor, pe câmp, în judeţul Galaţi. Petrolul s-a deversat, marţi seara, şi a afectat 400 de metri pătraţi de teren în zona sondelor de extracţie din comuna Schela. "Compania Petrom a fost amendată cu 100.000 de lei, maximul admis de lege. S-a luat acestă decizie deoarece nu este prima dată când se produc în zonă poluări accidentale", a declarat Gabriel Panaitescu, şeful Gărzii de Mediu Galaţi. În plus, compania trebuie să decoperteze porţiunea de teren afectată şi să readucă situaţia la starea iniţială.

  • 1 year later...
Posted

Petrom – amendată cu un miliard de lei vechi!

* Măsura a fost luată din cauza poluării solului în zona exploataţiei petroliere de la Schela *

Comisarul Ion Avram, purtătorul de cuvânt al Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Galaţi, ne-a informat că în ultima perioadă au fost aplicate mai multe amenzi „consistente” în legătură cu nerespectarea legislaţiei de Mediu. Dacă despre amendarea Suintest SRL Galaţi (cu o jumătate de miliard de lei vechi pentru poluarea de la Gefu-Ghidigeni) şi despre cea a societăţii Prutul SA (cu 200 de milioane de lei vechi pentru poluarea de la Schela) v-am informat deja, de data asta avem una „fierbinte”. Marţi, Comisariatul Gărzii Judeţene de Mediu Galaţi a aplicat Petrom SA o amendă şi mai mare: un miliard de lei vechi! „Măsura a fost luată din cauza poluărilor accidentale (avariilor) apărute la conductele de transport a petrolului din zona Schela, care este în administrarea brigăzii Oprişeneşti-Independenţa”, ne-a declarat Avram. „Cu acest prilej, am constatat că societatea nu a realizat în mod corespunzător măsurile asumate prin autorizaţia de mediu în ceea ce priveşte protecţia solului şi gestionarea deşeurilor de hidrocarburi”, a adăugat acesta. Petrom a anunţat că-şi asumă criticile făcute de comisarii de mediu şi că va plăti amenda.

http://www.viata-libera.ro/articol-Petr ... chi_2.html

  • 1 year later...
Posted

Amendă de un miliard pentru Petrom

Comisarii Gărzii de Mediu au amendat societatea Petrom cu un miliard de lei vechi după ce au descoperit pe terenul agricol al unui locuitor al comunei Schela o pată de petrol. Sancţiunea a fost aplicată pentru că incidentul nu a fost anunţat, iar cei care exploatează resursele de ţiţei din zonă vor fi nevoiţi să refacă terenul afectat în termen destul de scurt.

„Am fost sesizaţi de către un cetăţean din comuna Schela care a reclamat că a găsit pe propria tarla o pată de petrol în apropierea unor conducte ale Petrom. Am constatat în urma controlului faptul că scurgerea respectivă s-a produs cu mai mult timp în urmă, iar cei de la Petrom nu au anunţat această avarie”, a declarat şeful Gărzii de Mediu Galaţi, Mihai Turcu.

Acesta a mai spus că societatea respectivă a primit o amendă de 100.000 de lei pentru neanunţarea incidentului şi i s-a impus ca până la 1 august să refacă suprafaţa afectată.

http://www.viata-libera.ro/articol-Cum_sa_%E2%80%9Eiei%E2%80%9D_un_miliard__2.html

  • 2 years later...
Posted

Încă cinci sonde OMV Petrom în judeţul Galaţi

OMV Petrom extinde exploatarea zăcămintelor de petrol din Galaţi. Compania petrolieră instalează încă cinci sonde în judeţul nostru. Trei dintre ele sunt montate în extravilanul comunei Schela, iar două în extravilanul comunei Independenţa, se arată în Acordul de Mediu eliberat de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Galaţi.

Tehnologia de exploatare a sondelor este cea de pompaj de adâncime. Adâncimea de foraj va fi de 780 de metri, iar colectarea ţiţeiului se va face prin conducte îngropate la un metru şi jumătate în pământ, lungi de câteva sute de metri, care vor transporta ţiţeiul la Parcurile 5 şi 6 Independenţa.

Lucrările vor fi efectuate pe terenuri închiriate de la particulari. Pe lângă montarea instalaţiilor de foraj, OMV Petrom va efectua şi lucrări auxiliare, precum realizarea drumurilor de acces şi amenajarea şanţurilor şi bazinelor colectoare pentru apele pluviale şi reziduale.

OMV Petrom este cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei. Grupul petrolier desfăşoară activităţi de exploatare în România şi în Kazahstan şi distribuie produse petroliere în România, Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia.

viata-libera.ro

  • 1 year later...
Posted

Petrom reia forajele la un zăcământ vechi din Independenţa

OMV Petrom, cel mai mare producător de ţiţei din ţară, va cheltui până la 200 de milioane de euro pentru foraje la un zăcământ vechi din ju­deţul Galaţi pe care compania doreşte să-l re­dez­volte pentru a creşte gradul de recu­pe­rare a resurselor. Petrom caută un contractor care să foreze până la 100 de sonde noi pe terenul petrolier In­dependenţa, situat la 20 de kilometri de mu­ni­cipiul Galaţi, potrivit unui anunţ publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Valoarea contractului-cadru scos la lici­taţie de compania petrolieră este cuprinsă între 13 mil. euro, în cazul în care s-ar fora doar cu nouă sonde, şi 205 milioane de euro pentru lucrările asociate forajului a 100 de sonde. Data-limită până la care Petrom va primi cereri de participare este 14 iulie 2014.
Posted

Goană după petrol la Galaţi

Grupul OMV Petrom se pregăteşte să investească între 13 milioane de euro şi 205 milioane de euro în parcurile de exploatare din extravilanul comunei Independenţa, iar aceasta ar putea fi doar o etapă a dezvoltării, în zona noastră, a gigantului exploatator de petrol.
Deşi foarte puţin mediatizată, exploatarea ţiţeiului are o tradiţie de peste cinci decenii în judeţul Galaţi. Activitatea grupului OMV Petrom se va intensifica, în primă instanţă, în extravilanul comunei Independenţa, dar nu este exclusă o creştere a extragerilor nici din subsolul comunele Schela şi Slobozia Conachi.
Parte dintre gălăţeni sunt mulţumiţi de intensificarea activităţii extractive, dat fiind faptul că Petrom sponsorizează primăriile, construieşte drumuri, spaţii de joacă, terenuri de sport şi aşa mai departe, pe lângă impozitele pe care le achită autorităţilor locale. Financiar vorbind, deci, merită să ai sonde pe câmp. Există, însă, risc de poluare pentru apă, aer şi sol, aşa că, pe termen lung, e greu de prevăzut ce efecte vor avea aceste exploataţii - acum profitabile pentru toată lumea - asupra sănătăţii oamenilor din cele trei comune gălăţene şi din localităţile limitrofe.
Avem şi noi putere să decidem dacă alegem aerul curat sau banii cu parfum de petrol. Spre exemplu, ieri, la Schela, a avut loc o dezbatere publică, organizată de Agenţia pentru Protecţia Mediului Galaţi cu privire la efectele pe care le-ar avea instalarea sondelor din clusterul 1517, 1518 şi 1519, pe care Petrom doreşte să le monteze în extravilanul comunei Independenţa.

Ce planuri are gigantul industriei petroliere

Potrivit acordului-cadru din documentaţia aferentă invitaţiei de participare la licitaţia pentru prestarea serviciilor, postată de OMV Petrom pe SEAP, se fac pregătiri pentru foraje care să dureze între minim 319 zile cu nouă sonde şi maxim 2.000 de zile cu 100 de sonde, în zona Independenţa. Se vor face şi construcţii în extravilan.
Potrivit primarului Viorel Tărbuc, primăria nu are serviciu de urbanism, aşa că proiectarea acestora s-a făcut de către serviciile specializate ale Consiliului Judeţului. Primăria Independenţa doar a avizat aceste lucrări.

Ce spun primarii despre intenţiile Petrom

"Comuna ar putea beneficia de astfel de extinderi de activitate, în condiţiile în care Petrom plăteşte impozite către autoritatea locală", spune primarul comunei Independenţa, Viorel Tărbuc.
"Un ochi al autorităţii locale râde, pentru că mai vine un ban către buget, altul plânge, din cauză că nu ştim, de fapt, care vor fi efectele exploatărilor pe termen lung. Eu nu sunt avocatul celor de la Petrom. Pe de altă parte, dacă nu le dăm voie să foreze pe terenul Consiliului Local, se duc la proprietarii cu terenuri învecinate, iar efectele sunt aceleaşi, numai că bugetul local nu mai primeşte nimic, iar în comună nu se mai fac investiţii. Am avut, la mişcările de teren din vara trecută, comisie de la Bucureşti, cu specialişti reputaţi, care au confirmat că fenomenele nedorite - acele cutremure - nu sunt cauzate de exploatările de petrol care durează de circa 50 de ani în localitatea noastră”, ne-a declarat primarul comunei Schela, Maricel Petrea.
Primarul comunei Slobozia-Conachi, Ion Neculau, nu a putut fi contactat telefonic pentru a-şi exprima punctul de vedere.
Cu amănunte legate de creşterea planurilor de exploatare a ţiţeiului în judeţul nostru, vom reveni în ediţiile următoare.

viata-libera.ro

Posted

Mama ce mai investitii in economia galateana!

Vin austriecii cu tot ce le trebuie (utilaje, materiale si forta de munca) - adica nu au nevoie de NIMIC de pe plan local. Deci nu ajunge niciun leu in economia locala!

Scot petrolul si apoi isi iau jucarelele si pleaca si lasa in urma un teren saraturat pe care nu se mai poate cultiva nimic (pentru curiosi - vedeti cum arata pamantul la Schela pe marginea soselei, unde sunt sonde).

Ce ramane in urma: redeventa direct la Bucuresti si ceva banuti la primarie care se duc pe ajutoare sociale!

Si peste 10 15 ani nimic, pamant parjolit!

Curat dezvoltare durabila!

  • 1 year later...
Posted

Mega-investiţie la Galaţi. OMV Petrom investeşte 42 de milioane euro în redezvoltarea zăcământului de la Independenţa

Galațiul devine un punct important pe harta câmpurilor petroliere din România, fapt dovedit prin faptul că cea mai importantă investiție în dezvoltarea extracției de petrol vizează înființarea a 13 noi sonde în zona comunei Independența.

Programul investițiilor OMV Petrom are ca principală prioritate redezvoltarea zăcământului de țiței de la Independența (FRD Independența Faza 1), care presupune investiții de circa 42 milioane euro care vor fi realizate în perioada 2012-2016. În urma acestor investiții va fi deblocată o importantă rezervă suplimentară de țiței. „Continuarea investițiilor pe segmentul de Upstream este esențială în asigurarea producției de țiței și gaze pentru România, în condițiile în care operăm un portofoliu de zăcăminte cu o rată medie a declinului natural de circa 10% anual. În 2015 însă, investițiile vor reflecta condițiile deteriorate de piață și mediul volatil. În ceea ce privește proiectele de redezvoltare de zăcăminte, acestea vor fi prioritizate, iar unele dintre ele reproiectate”, a declarat Gabriel Selischi, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Upstream.

În comuna Independența există un zăcământ matur de țiței a cărui producție a început în 1959. Acesta este unul din cele mai importante zăcăminte din portofoliul OMV Petrom, asigurând în 2014 circa 7% din producția de țiței a OMV Petrom în România. Redezvoltarea acestui zăcământ are ca principal obiectiv creșterea producției de țiței din zăcământul de la Independența prin forajul în zone nedezvoltate anterior. Proiectul constă în forajul a 13 sonde orizontale, instalarea și modernizarea unor instalații de colectare și măsurare precum și construirea unei conducte de legătură între acestea. Patru din cele 13 sonde au fost deja forate.

Proiectul a intrat în faza de execuție în 2014, în prealabil fiind executate o serie de studii specifice. Investițiile efectuate în perioadă 2012-2014 s-au ridicat la circa 10 milioane euro.

La finalul anului 2014, OMV Petrom avea în portofoliul său 12 proiecte de redezvoltare zăcăminte în fază de dezvoltare, acoperind zăcăminte de țiței și gaze atât onshore cât și offshore. Rezervele suplimentare recuperabile aferente celor 12 proiecte se ridică la aproximativ 130 milioane barili echivalent petrol.

presagalati.ro

  • 9 years later...
Posted

Lucrări de abandonare a sondelor la Schela şi Buciumeni

OMV Petrom a depus solicitări la Agențiile pentru Protecția Mediului din mai multe județe pentru a putea derula lucrări de abandonare aferente unor sonde de extracție. Cele mai multe astfel de sonde au primit deja acordul de mediu pentru astfel de lucrări de abandonare în județul Bihor, în zona Suplacu de Barcău, apreciat în urmă cu 10 ani drept cel mai bogat zăcământ petrolier al României. După ce OMV Petrom pregătea investirea a aproximativ 200 milioane euro în perioada 2013 – 2015 pentru a extrage rezervele suplimentare de țiței din zona Suplacu de Barcău și alte 200 milioane în restul țării, așa cum se arătase într-un raport al companiei trimis la Bursă, acum, la 11 ani distanță, OMV abandonează această sursă care dădea 10% din producția de țiței a Petrom, arată transilvaniabusiness.ro. 248 de sonde au primit aviz de mediu pentru abandonare în zona Suplacu de Barcău.

De la începutul anului, OMV Petrom a depus solicitări de emitere a acordului de mediu pentru diverse astfel, precum cele de la Bârla, comuna Poiana Lacului, Călinești, Topoloveni, Bădești, Poiana Lacului, Albota, județul Argeș, Padina, Județul Buzău, Bâlteni, Țicleni, Băbeni, Mihăești, Șușani, Mădulari, județul Vâlcea, Brădești, Coțofenii din Față, Predești, Sopot,  județul Dolj, Bustuchin, Dănciulești, Jupânești, Căpreni, județul Gorj., Moinești, județul Bacău, Șandra, județul Timiș,

Începând din ianuarie 2024, aceeași companie a depus solicitări de emitere a acordului de mediu pentru lucrări de abandonare a sondelor în Pișcolt, județul Satu Mare, Variaș Est, Variaș Vest, Calacea, Satchinez, la Orțișoara, Biled, Beba Veche, județul Timiș, la Oprișenești, Bordei Verde Est, județul Brăila, Urlați, Telega, Cervenia, Boldești Scăeni, Câmpina, județul Prahova,  Solonț, Huruiești, Zemeș, la Moinești, Tazlău, Huruiești, Asău, județul Bacău, Gura Ocniței, Moreni, Șotânga, Cobia, Viforâta, I.L. Caragiale, Bucșani, județul Dâmbovița, Otești, Cungrea, județul Olt, Brădești, Tălpaș, Coțofenii din Față,  județul Dolj, Slătioarele, Cocu, Vața, Hințești, Dumbrava, Slobozia, Surdulești, Izvoru, județul Argeș, Făurești Nord, Stoilești, Urși, Mihăești, Dăești, județul Vâlcea, Cartojani, Letca Nouă, Bolintin, județul Giurgiu, Buciumeni, Lascăr Catargiu, județul Galați, Ulmu, Oprișenești, județul Brăila, Ciorogârla, județul Ilfov.

O situație cu multe dezafectări este și în județul Teleorman, la Blejești, Siliștea, Talpa, Videle Vest, Cartojani, Glavcioc, Baciu, Scurtu Mare Pentru remedierea zonelor afectate în Parc Central Geamăna Zemeș, Asău, județul Bacău, Pișcolt, județul Satu Mare, Clejani, județul Giurgiu, Hulubești, județul Dâmbovița, Măgura, Bărăști, județul Olt,  Filipeștii de Târg, județul Prahova, Clejani, județul Giurgiu, Berca, județul Buzău, Făurești, județul Vâlcea, Poeni, județul Teleorman și altele, OMV a făcut, de asemenea, demersuri spre instituțiile abilitate.

După închiderea sondelor, Petrom are obligația de a ecologiza terenurile.

profit.ro

  • 2 weeks later...
Posted

Petrom abandonează sonde din judeţul Galaţi

Compania OMV Petrom a depus solicitări la agențiile pentru protecția mediului din mai multe județe pentru a derula lucrări de abandonare aferente unor sonde de extracție. Printre sondele pe care Petrom vrea să le abandoneze se află şi o parte din cele aflate în județul Galați, la Schela şi Buciumeni.

Cele mai multe sonde ce vor fi abandonate, 248 la număr, se află în județul Bihor, în zona Suplacu de Barcău, considerată în urmă cu zece ani cel mai bogat zăcământ petrolier din România. Compania a mai depus solicitări pentru desfiinţarea unor sonde din județele Argeș, Bacău, Brăila, Buzău, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Gorj, Ilfov, Olt, Prahova, Satu Mare, Teleorman, Timiș şi Vâlcea.

După închiderea sondelor, conform acordurilor de mediu, Petrom are obligația de a ecologiza terenurile.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.