Jump to content

Grupare de falsificatori de bani, destructurată la Galaţi


Recommended Posts

Posted

Grupare de falsificatori de bani, destructurată la Galaţi

(MEDIAFAX) - Patru membri ai unei grupări de falsificatori de bani din Galaţi au fost arestaţi în urma a şapte percheziţii organizate de poliştii şi procurorii de crimă organizată, care au găsit la aceştia 1.600 de euro falşi, informează Poliţia Română. "La de 20 mai a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi şi procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Galaţi au efectuat şapte percheziţii, pe raza judeţelor Brăila şi Galaţi, la membrii unei grupări infracţionale specializate în punerea în circulaţie de bancnote euro falsificate, precum şi la punctele de lucru ale unor societăţi comerciale administrate de aceştia", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, marţi, de Poliţia Română.

La percheziţii, în locuinţele a doi dintre suspecţi au fost găsiţi 1.600 de euro, în bancnote de 50 şi 100 de euro, despre care poliţiştii bănuiesc că sunt false.

Conform anchetatorilor, începând din septembrie 2013, în oraşele Galaţi şi Brăila s-ar fi pus bazele nunei grupări de falsificatori de bani care, ulterior, ar fi folosit bancnotele ca să cumpere maşini second hand.

Cei patru bărbaţi arestaţi preventiv sunt bănuiţi că ar fi introdus în România aproximativ 10.000 de euro, în bancnote de 50 şi, respectiv, 100 de euro contrafăcute, pe care le-ar fi luat din Grecia.

Posted

Grupare de falsificatori de euro, destructurată de procurorii DIICOT

Plasau valută falsă într-o afacere cu maşini second hand, dar acum sunt după gratii. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (D.I.I.C.O.T.) – Serviciul Teritorial Galaţi împreună cu poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi au destructurat o grupare infracţională specializată în plasarea pe piaţa internă a României de bancnote de euro falsificate. Au fost effectuate şapte percheziţii, pe raza judeţelor Brăila şi Galaţi, la membrii unei grupări infracţionale specializate în punerea în circulaţie de bancnote euro falsificate, precum şi la punctele de lucru ale unor societăţi comerciale administrate de aceştia. În urma percheziţiilor, de la domiciliile a doi dintre membrii grupării, organele de urmărire penală au găsit şi ridicat 1.600 de euro, în bancnote de 50 şi 100 de euro, susceptibile a fi contrafăcute. Acţiunea a fost realizată cu sprijinul tehnic şi informativ al SRI. Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Galaţi au pus în mişcare acţiunea penală faţă de suspecţii: Penciu Gheorghiţă, Damian Neculai, Cornecea Viorel şi Ivanov Alexandru, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, punere în circulaţie şi deţinere de valori străine falsificate în formă continuată şi înşelăciune.

Reţeaua pusă la punct în Brăila
Din comunicatul DIICOT reiese că în fapt, pe raza municipiului Brăila s-a constituit un grup infracţional organizat format din cetăţeni români care acţionează pe linia falsificării şi plasării de monedă străină, euro, în contextul unor tranzacţii de vânzare-cumpărare de autovehicule second-hand, între persoane fizice. Din probele administrate în cauză reiese suspiciunea rezonabilă că Damian Neculai zis „Nicu Şobolanu”, Cornecea Viorel şi Penciu Gheorghiţă au constituit grupul infracţional la care, ulterior a aderat şi Ivanov Alexandru. În cadrul grupului infracţional rolul inculpatului Penciu Gheorghiţă era acela de a identifica eventualele persoane care aveau posibilitatea de a procura bancnote străine (euro) în cupiurile de 50 şi 100 de euro, contrafăcute, urmând ca acestea să fie plasate de inculpaţii Cornecea Viorel şi Damian Neculai în România, prin achiziţionare de bunuri sau în interes personal. Inculpaţii Damian Neculai şi Cornecea Viorel identificau diverse autovehicule oferite spre vânzare, de obicei pe reţeaua internet, contactau potenţialele victime şi stabileau o întâlnire personal sau prin interpuşi pentru perfectarea tranzacţiei. Pentru vânzarea-cumpărarea efectivă, iniţiatorii grupului se preocupau ca, de fiecare dată, participanţii la înşelăciune să fie diferiţi pentru a îngreuna identificarea modului de operare însă, de fiecare dată, autovehiculele achiziţionate erau destinate dezmembrării în service-ul auto deţinut de inculpatul Damian Neculai, situat în Brăila.

Materialele pentru bancnote false aduse din străinătate
Anchetatorii susţin că în luna septembrie 2013 inculpaţii Damian Neculai şi Cornecea Viorel l-au contactat pe inculpatul Penciu Gheorghiţă, un cunoscut al inculpatului Cornecea Viorel, căruia i-au solicitat să le faciliteze legătura cu o persoană care ar avea posibilitatea să le remită diverse sume de bani în bancnote străine contrafăcute. Urmare a negocierilor pe care inculpaţii le-au avut cu cetăţeanul altui stat, aceştia au achiziţionat suma de 10.000 de euro în cupiură de 50 şi 100 de euro contrafăcute, în schimbul unui procent de 14%, reprezentând suma de 1.400 de euro. După finalizarea tranzacţiei, inculpaţii Damian Neculai şi Cornecea Viorel au revenit în România având asupra lor suma de 10.000 de euro în bancnote contrafăcute.
Suma de 10.000 de euro a rămas asupra inculpatului Damian Neculai, urmând ca, de comun acord cu ceilalţi doi coinculpaţi, să stabilească modul în care vor utiliza suma respectivă. După revenirea inculpatului Penciu Gheorghiţă în România, parte din suma respective a fost utilizată de către inculpaţi în interes personal sau pentru achiziţionarea de diverse bunuri.
Faţă de cei inculpaţi există suspiciunea rezonabilă că, pentru a-şi recupera din investiţii, aceştia au hotărât să utilizeze bancnotele falsificate pentru achiziţionarea unor autoturisme cu numere de înmatriculare străine, neînmatriculabile în România, pe care să le dezmembreze în service-ul inculpatului Damian Neculai, urmând să valorifice componentele acestora, iar şasiurile să le vândă la Remat. În concret, au fost înregistrate patru acte materiale de plasare de monedă străină şi înşelăciune urmând modul de operare prezentat. În data de 20 mai a.c., procurorii DIICOT – ST Galaţi au dispus reţinerea celor patru inculpaţi pentru 24 de ore, iar în data de 21 mai a.c. au solicitat instanţei arestarea preventivă a celor patru inculpaţi. Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Galaţi a admis cererea procurorilor DIICOT şi a dispus emiterea mandatelor de arestare preventivă pentru 30 de zile.

presagalatibraila.com

  • 5 months later...
Posted

Membrii unei grupări infracţionale au fost eliberaţi din arest preventiv

Tribunalul Galaţi a hotărât zilele trecute să înlocuiască arestarea preventivă cu măsura controlui judiciar în cazul a patru gălăţeni, judecaţi pentru constituire a unui grup infracţional organizat, punere în circulaţie şi deţinere de valori străine falsificate în formă continuată şi înşelăciune. În luarea deciziei instanţei a cântărit greu faptul că membrii grupării infracţionale s-au împăcat cu păgubiţii.

Cei patru barbaţi au constituit o grupare infracţională specializată în punerea în circulaţie de bancnote euro falsificate. În urma perchiziţiilor la domiciliile a doi dintre membrii grupării anchetatorii au găsit şi ridicat 1.600 de euro, în bancnote de 50 şi 100 de euro, susceptibile a fi contrafăcute.

Protagoniştii afacerii cu valută falsă sunt Penciu Gheorghiţă, Damian Neculai, Cornecea Viorel şi Ivanov Alexandru. Penciu Gheorghiţă avea rolul de a identifica eventualele persoane care aveau posibilitatea de a procura bancnote străine (euro) în cupiurile de 50 şi 100 de euro, contrafăcute, urmând ca acestea să fie plasate de Cornecea Viorel şi Damian Neculai în România, prin achiziţionare de bunuri sau în interes personal. Damian Neculai şi Cornecea Viorel identificau diverse autovehicule oferite spre vânzare, de obicei pe Internet, contactau potenţialele victime şi stabileau o întâlnire personal sau prin interpuşi pentru perfectarea tranzacţiei.
Pentru vânzarea-cumpărarea efectivă, iniţiatorii grupului se preocupau ca, de fiecare dată, participanţii la înşelăciune să fie diferiţi pentru a îngreuna identificarea modului de operare însă, de fiecare dată, autovehiculele achiziţionate erau destinate dezmembrării în service-ul auto deţinut de Damian Neculai. În urma negocierilor pe care membrii grupării le-au avut cu un cetăţean străin, aceştia au achiziţionat suma de 10.000 de euro în cupiură de 50 şi 100 de euro contrafăcute în schimbul unui procent de 14%, reprezentând suma de 1.400 de euro. După finalizarea tranzacţiei, Damian Neculai şi Cornecea Viorel au revenit în România având asupra lor suma de 10.000 de euro în bancnote contrafăcute. Suma de 10.000 de euro a rămas asupra lui Neculai Damian, urmând ca, de comun acord cu alţi doi membri ai grupării, să stabilească modul în care vor utiliza suma respectivă. Aceştia au hotărât să utilizeze bancnotele falsificate pentru achiziţionarea unor autoturisme cu numere de înmatriculare străine, neînmatriculabile în România, pe care să le dezmembreze în service-ul lui Damian Neculai, urmând să valorifice componentele acestora, iar şasiurile să le vândă la Remat. Cei patru membri ai grupării nu vor scăpa totuşi de pedeapsă, ci eventual se pot alege cu o reducere a acesteia după ce au ajuns la o înţelegere cu păgubiţii.

monitoruldegalati.ro
 

  • 4 weeks later...
Posted

12 ani de închisoare pentru punerea în circulaţie a 10.000 de euro contrafăcuţi

Tribunalul Galaţi a finalizat zilele trecute procesul celor patru gălăţeni, judecaţi pentru constituire a unui grup infracţional organizat, punere în circulaţie şi deţinere de valori străine falsificate în formă continuată şi înşelăciune. Gheorghiţă Penciu, Viorel Cornecea şi Alexandru Ivanov au fost condamnaţi la câte doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, în timp ce Neculai Damian a primit patru ani şi 10 luni de închisoare cu executare efectivă. Decizia vine la doar câteva zile după ce instanţa hotărâse să înlocuiască arestarea preventivă cu măsura controlului judiciar pentru toţi cei patru gălăţeni.

Aceştia au constituit o grupare infracţională specializată în punerea în circulaţie de bancnote euro falsificate. În urma perchiziţiilor la domiciliile a doi dintre membrii grupării anchetatorii au găsit şi ridicat 1.600 de euro, în bancnote de 50 şi 100 de euro, susceptibile a fi contrafăcute. Protagoniştii afacerii cu valută falsă sunt Penciu Gheorghiţă, Damian Neculai, Cornecea Viorel şi Ivanov Alexandru.

Penciu Gheorghiţă avea rolul de a identifica eventualele persoane care aveau posibilitatea de a procura bancnote străine (euro) în cupiurile de 50 şi 100 de euro, contrafăcute, urmând ca acestea să fie plasate de Cornecea Viorel şi Damian Neculai în România, prin achiziţionare de bunuri sau în interes personal. Damian Neculai şi Cornecea Viorel identificau diverse autovehicule oferite spre vânzare, de obicei pe Internet, contactau potenţialele victime şi stabileau o întâlnire personal sau prin interpuşi pentru perfectarea tranzacţiei.

Dezmembrau maşinile şi le vindeau pe bucăţi

Pentru vânzarea-cumpărarea efectivă, iniţiatorii grupului se preocupau ca, de fiecare dată, participanţii la înşelăciune să fie diferiţi pentru a îngreuna identificarea modului de operare însă, de fiecare dată, autovehiculele achiziţionate erau destinate dezmembrării în service-ul auto deţinut de Damian Neculai. În urma negocierilor pe care membrii grupării le-au avut cu un cetăţean străin, aceştia au achiziţionat suma de 10.000 de euro în cupiură de 50 şi 100 de euro contrafăcute în schimbul unui procent de 14%, reprezentând suma de 1.400 de euro. După finalizarea tranzacţiei, Damian Neculai şi Cornecea Viorel au revenit în România având asupra lor suma de 10.000 de euro în bancnote contrafăcute. Suma de 10.000 de euro a rămas asupra lui Neculai Damian, urmând ca, de comun acord cu alţi doi membri ai grupării, să stabilească modul în care vor utiliza suma respectivă. Aceştia au hotărât să utilizeze bancnotele falsificate pentru achiziţionarea unor autoturisme cu numere de înmatriculare străine, neînmatriculabile în România, pe care să le dezmembreze în service-ul lui Damian Neculai, urmând să valorifice componentele acestora, iar şasiurile să le vândă la Remat. Cei patru membri ai grupării au fost obligaţi să plătească câte 10.100 de lei de fiecare drept cheltuieli judiciare către stat.

monitoruldegalati.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.