Jump to content

Admiterea la liceele gălăţene 2014


dcp100168

Recommended Posts

Cum se completează fişele cu opţiuni la admiterea la liceu

* Primele în lista cu opţiuni se vor trece specializările şi liceele cele mai dorite, chiar dacă elevul nu este sigur că va intra acolo * Apoi se trec specializările şi liceele care sunt mai puţin dorite, dar au cele mai mari şanse * Pentru siguranţă, în final se mai trec alte câteva opţiuni unde anul trecut s-a intrat cu medie mai mică decât cea pe care o va avea candidatul

 

Absolvenţii de gimnaziu de anul acesta au la dispoziţie 4.396 de locuri la liceu, pentru cele trei filiere - teoretică, tehnologică şi vocaţională. Pe 4 iulie se va afişa lista candidaţilor în ordine descrescătoare a mediilor de admitere. Între 4 şi 8 iulie se face completarea şi depunerea fişelor de opţiuni, în funcţie de programările din fiecare şcoală. Între 5 şi 9 iulie se va desfăşura verificarea fişelor-martor şi corectarea eventualelor greşeli, de către elevii însoţiţi în mod obligatoriu de părinţi. Repartiţia computerizată se va desfăşura pe 15 iulie.
Anul acesta, conducerea MEN a schimbat procedura de calcul a mediei de admitere. Nota de la evaluarea naţională nu va mai conta în proporţie de 50 la sută, cum a fost până în 2013, ci va reprezenta 75 la sută din medie.

Începem cu cel mai dorit liceu

Completarea opţiunilor pe fişa de admitere se face în ordinea preferinţelor candidaţilor. Pe primele locuri, candidatul trebuie să treacă opţiunile pe care le doreşte cel mai mult, chiar dacă nu este sigur că media îi permite să intre la acele specializări şi licee. În continuare vor fi trecute opţiunile pe care le-ar agrea şi la care este sigur că intră cu media de admitere pe care o are. Pentru siguranţă, este necesar să se scrie şi câteva opţiuni mai puţin dorite, la care s-a intrat anul trecut cu medii mai mici decât cea pe care o va obţine. E mai bine să fie admis chiar şi la un liceu care nu-i place, decât să nu intre deloc.

Locul corespunzător mediei sale nu i-l poate lua nimeni

O altă regulă este să nu completeze o opţiune nedorită înaintea unei opţiuni dorite, pe motiv că nu ştie dacă are şanse să intre. Prima opţiune este şi prima luată în considerare pentru fiecare elev. Să spunem că îşi doreşte CNVA matematică-informatică, dar nu ştie sigur dacă va intra cu media sa la acest profil şi are mai multe şanse la CNMK, la aceeaşi specializare. Locul de la CNMK nu i-l poate lua nimeni, dacă are media corespunzătoare. Dacă va trece CNMK primul pe listă, repartiţia se va face automat acolo şi ar putea rata şansa de a fi admis la CNVA. De aceea, este recomandat să treacă întâi CNVA şi apoi CNMK. Completarea unui număr mare de opţiuni pe fişa de admitere nu poate dăuna în niciun fel. În schimb, un număr prea mic de opţiuni îi poate diminua serios şansele de a fi admis. Există riscul de a nu avea o medie suficient de bună pentru niciuna din opţiunile exprimate.
Algoritmul de repartizare ordonează elevii descrescător după media de admitere, repartizându-i pe rând, începând de la elevul cu cea mai bună medie. Pentru fiecare elev, se caută prima opţiune de pe lista unde mai sunt locuri libere şi elevul este repartizat la acea opţiune. Un elev care nu are suficiente opţiuni în fişă şi nu are şanse să prindă niciun loc liber la liceele pe care şi le-a dorit va rămâne nerepartizat.

Cum şi de ce se face validarea fişelor

Validarea fiselor este o operaţiune simplă, dar obligatorie pentru toţi candidaţii, deoarece eventualele greşeli apărute în transcrierea mediilor din cataloagele şcolare pe fişa de opţiuni, în completarea numelui candidatului sau scrierea neciteaţă a codurilor liceelor pot duce la pierderea profilului dorit. Computerul “nu ştie” că un elev a completat codul 131, dar de fapt îl interesează specializarea cu numărul 113, sau că media de absolvire nu este 6,75, ci 9,75!
Pentru a evita neplăcerile cauzate de transcrierea greşită a datelor de pe fişă, procedura necesită tipărirea fişelor aşa cum au fost introduse ele în baza de date. Fişa astfel tipărită, numită “fişa martor” se transmite la şcoala de provenienţă. Diriginţii claselor au obligaţia să-i cheme la şcoală pe toţi elevii însoţiţi de părinţi, pentru a verifica datele şi pentru a semna pentru conformitate. Neconcordanţele între fişa completată şi fişa martor trebuie semnalate imediat conducerii şcolii, care e obligată să facă demersuri pentru a se corecta erorile.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Probe la clasele bilingve şi liceele vocaţionale

Elevii care doresc să dea admitere la clasele bilingve sau la liceele din filiera vocaţională au intrat deja în febra admiterii. Începând de astăzi şi până vineri, 30 mai, ei se vor prezenta pentru susţinerea testelor de limbă străină sau la probele de aptitudini.
Astăzi şi mâine au fost programate cele două probe pe care le susţin elevii care vor să fie admişi la Liceul de Artă „D. Cuclin”. Elevii care vor să studieze la arte plastice, arhitectură, muzică sau coregrafie trebuie să se prezinte la liceu la ora 8,30, întrucât la 9,00 începe testarea aptitudinilor.
Tot astăzi, la 8,30, trebuie să se prezinte la probe şi elevii care vor să urmeze Liceul cu Program Sportiv. Din faţa liceului, ei vor fi preluaţi şi duşi pe stadion, în funcţie de specializarea pe care o vor.
Verificarea cunoştinţelor de limba franceză pentru clasele cu predare bilingvă se va face pe 29 mai, începând cu ora 9,00, la Colegiul Economic „Virgil Madgearu”.
Proba la limba engleză se va desfăşura pe 30 mai, începând cu ora 9,00, în două centre de examen: Colegiul Naţional „V. Alecsandri” şi Colegiul Naţional „M. Kogălniceanu”.
Rezultatele la probele de limbi moderne se vor afişa luni, 2 iunie, dată la care se vor depune şi contestaţiile. Afişarea rezultatelor finale se va face pe 3 iunie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Niciun liceu gălăţean în Top 10 specializări pe ţară

Absolvenții clasei a VIII-a au aflat azi, cu o zi mai devreme față de data anunțată inițial, la ce liceu au intrat și ce specializare vor urma timp de patru ani. Mediile de admitere au fost anul acesta mai mici decât în anii trecuți. Candidații au considerat că subiectele la limba română de la evaluarea națională au fost mai dificile față de cele din anii trecuți. În plus, în calculul mediei de admitere, media la evaluarea naţională a avut o pondere de 75%, restul de 25% fiind dat de media din gimnaziu. Până anul acesta, nota la admitere era calculată ca medie aritmetică a mediilor de la evaluare şi din gimnaziu.

Colegiul „V. Alecsandri”, în top doar la nivelul Galațiului

În aceste condiții, poate nu e de mirare că, în 2014, niciun liceu gălățean nu se află, cu vreo specializare, în topul primelor 10 specializări pe țară, la care s-a intrat cu cele mai mari medii, și nici în topul primelor 10 instituții de învățământ liceale din țară unde s-a intrat cu cele mai mari medii. Topul este condus de Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa, la specializarea Matematică – Informatică (bilingv: limba germană), ultima medie fiind de 9,88. De asemenea, 9,56 a fost cea mai mare medie cu care s-a intrat în țară, la un liceu. Este vorba despre Colegiul Național „Sf. Sava” din București.

La Galați, cu cele mai mari medii s-a intrat la Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, la specializările Matematică-informatică bilingv (9,61), la Științe ale naturii (9,56) și Matematică-informatică (9,42). Ultima medie de intrare la CNVA a fost, anul acesta, 9,23, la Științe sociale.

Trei absolvenți au avut medii de 10

Trei dintre candidații gălățeni care au obținut doar note de 10 la evaluarea națională au terminat și gimnaziul cu media maximă. Prin urmare, ei nu au avut absolut nicio emoție că nu vor fi repartizați la liceul și la specializarea aleasă, întrucât media lor de admitere în clasa a IX-a a fost tot 10. Unul dintre acești candidați a lăsat însă Galațiul pentru Liceul de Informatică „Tudor Vianu” din București.

Un „licean” cu media sub 2

În schimb, au fost repartizați la liceu și absolvenți ale căror medii de admitere au fost mai mici de 5, ei având drept să se înscrie la admiterea computerizată indiferent de notele obținute la evaluare ori de media de terminare a gimnaziului. Astfel, ultimul elev repartizat la Galați a intrat la liceu cu media 2,82, la specializarea Mecanică, iar alți aproape 60 de candidați au avut medii de admitere mai mici de 4!

presadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Care sunt specializările cele mai căutate şi cu ce medii s-a intrat

* Număr record de elevi respinşi, majoritatea din zona Tecuci * În liceele gălăţene au rămas 635 de locuri libere

Rezultatele repartiţiei computerizate s-au afişat cu o zi mai devreme, decât era anunţat în calendarul admiterii. Au fost repartizaţi 3.481 de candidaţi, cu medii cuprinse între 10 şi 2,82. Anul acesta s-a înregistrat un număr record de elevi nerepartizaţi, 86 de candidaţi, toţi din Tecuci sau din comunele învecinate. "Sunt elevi care nu şi-au pus opţiuni decât la liceele tecucene şi care n-au mai prins loc. Însă pentru ei avem suficiente locuri libere la şcolile profesionale, acesta fiind şi motivul pentru care nu au mai trecut la opţiuni şi licee din Galaţi, unde au rămas locuri libere, dar ei nu-şi permit să meargă pentru că nu au resurse financiare suficiente", ne-a declarat inspectoarea generală Mioara Enache.

Topul celor mai căutate specializări

CNVA, „C. Negri” şi CNMK rămân şi anul acesta în topul liceelor cu cea mai mare căutare printre elevii cei mai buni. Cele zece specializări unde s-a intrat cu mediile cele mai mari în judeţul nostru sunt doar de la aceste unităţi de învăţământ. Ca şi anul trecut, CNVA a pierdut teren. Dacă în anii anteriori, cele cinci specializări ale sale ocupau primele cinci locuri, acum pe locul al patrulea s-a „infiltrat”, ca şi în 2013, Colegiul „C. Negri”, cu specializarea ştiinţe sociale. Prin urmare, în top 10 al celor mai căutate specializări avem: CNVA - matematică informatică bilingv - 9,61; CNVA - ştiinţele naturii bilingv - 9,56; CNVA - matematică informatică - 9,42; Colegiul „C. Negri” - ştiinţele naturii şi CNVA - filologie, la egalitate - 9,28; CNVA - ştiinţe sociale - 9,23; CNMK - ştiinţele naturii - 9,20; Colegiul „C. Negri” - matematică informatică - 9,16; CNMK - matematică informatică - 9,13;  CNMK - matematică informatică bilingv - 9,11.
Trebuie precizat că anul acesta s-a intrat cu medii mult mai mici faţă de anul trecut, aceasta fiind tendinţa la toate liceele din ţară.

Top ruşinică

La polul opus, se află licee unde s-a intrat cu medii foarte mici. Dacă anul trecut, cea mai mică medie a fost 3,71, anul acesta s-a ajuns la 2,82. Mai trebuie precizat şi faptul că anul acesta sunt nu mai puţin de 16 specializări unde elevii au intrat cu medii mai mici decât media obţinută anul trecut de ultimul candidat admis. La Colegiul Tehnic „Traian Vuia” (Auto) s-a intrat cu cea mai mică medie - 2,82. Alte trei licee - „Moţoc”, „Saligny” şi cel din Corod - au avut ultima medie 2,91. De asemenea, Liceul din Tudor Vladimirescu are două specializări unde mediile de admitere sunt 2,94 şi 3,01.
Dacă, anul trecut, la Colegiul „Aurel Vlaicu” se înscriau numai cinci elevi, anul acesta numărul lor este şi mai mic, ajungând la trei pentru cele 56 de locuri pe care le are. Număr destul de mic de candidaţi se înregistrează şi la Marină - 32, şi la „Saligny” - 38, unde însă situaţia stă mult mai bine decât în 2013.

635 de locuri libere

Dacă anul trecut au rămas, după prima etapă de admitere, în jur de 1.200 de locuri, anul acesta, elevii care vor participa la următoarele două etape vor avea la dispoziţie doar 635 de locuri la liceu. Anul acesta, însă, există şi varianta înscrierii la şcolile profesionale, unde, de asemenea, mai sunt locuri libere.
Iată care sunt locurile rămase libere la licee: Colegiul „Aurel Vlaicu” (Metalurgic) - 53, Colegiul „Paul Dimo” - 91, Colegiul „Radu Negru” - 95, Colegiul „Traian Vuia” - 62, Colegiul „D. Moţoc” - 51, Liceul „A. Saligny” - 74, Liceul din Pechea - 7, Liceul din Tg. Bujor - 43, Liceul din Iveşti - 18, Liceul din Bereşti - 38, Liceul din Tudor Vladimirescu - 25, Liceul de Marină - 52, Liceul CFR - 23 şi Liceul din Corod - 3.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

A doua etapă a admiterii în liceu începe miercuri

* Au rămas locuri şi la liceele vocaţionale

Candidaţii care nu au fost distribuiţi la liceu în prima etapă şi cei care n-au participat la repartiţia computerizată au şansa ca, începând de astăzi, să se poată înscrie pentru a doua etapă de admitere la liceu. În perioada 16-21 iulie, ei trebuie să-şi completeze şi să-şi depună fişele cu opţiuni. Pe data de 24 iulie are loc repartiţia computerizată. Între 24 şi 25 iulie, candidaţii trebuie să se înscrie la instituţiile de învăţământ unde au fost declaraţi admişi. Între 28 şi 31 iulie, comisia judeţeană de admitere va rezolva cazurile speciale.
Tot astăzi începe şi admiterea la liceele vocaţionale gălăţene, unde au rămas locuri libere: Liceul de Artă - 3 locuri, Seminarul Teologic - 6 locuri şi Liceul cu Program Sportiv - 7 locuri (2 la atletism, 2 la baschet şi 3 la fotbal). Astăzi, candidaţii interesaţi trebuie să se înscrie pentru susţinerea probelor de aptitudini, care se vor desfăşura pe 17 şi 18 iulie. Rezultatele se vor afişa pe 19 iulie. Candidaţii care nu au promovat probele de aptitudini se pot înscrie pentru a participa la cea de-a doua repartiţie computerizată.
A treia etapă pentru locurile rămase libere se va desfăşura între 1 august şi 8 septembrie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Începe admiterea la liceu seral şi frecvenţă redusă

Candidaţii care au împlinit deja 18 ani se mai pot înscrie pentru terminarea liceului la seral sau la frecvenţă redusă. Cei interesaţi trebuie să-şi depună dosarele între 22 şi 23 iulie, urmând ca repartizarea lor să se facă între 23 şi 25 iulie.
Candidaţii au la dispoziţie 140 de locuri la seral: „Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” - 28, Colegiul de Alimentaţie şi Turism „D. Moţoc - 28, Liceul Tehnologic „Anghel Saligny” - 56 şi Liceul Tehnologic „Ov. Caledoniu” Tecuci - 28.
La frecvenţă redusă sunt disponibile 196 de locuri: Liceul Teoretic „M. Eliade” - 28, Liceul Teoretic „Sf. Maria” - 56, Liceul Tehnologic CFR - 28, Colegiul Tehnologic „Radu Negru” - 28, Liceul Tehnologic „A. Saligny” - 56.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Multe licee gălăţene mai au locuri disponibile pentru admiterea din septembrie

Peste 600 de locuri mai sunt disponibile pentru clasa a IX-a, în anul şcolar 2014-2015, la liceele din judeţul Galaţi, pentru etapa a treia de admitere. Cele mai multe locuri neocupate sunt la Liceul Tehnologic „Anghel Saligny”, 70 la număr în domeniul construcţii instalaţii şi lucrări publice, iar cele mai puţine, câte două la număr, mai sunt la: Colegiul Tenologic „Traian Vuia” (mecanică), Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” Tg. Bujor (ştiinţe ale naturii), Liceul Tehnologic nr.1 Corod (agricultură) şi Liceul Tehnologic Transport Căi Ferate (electronică automatizări).

Trebuie precizat că pe data de 1 septembrie are loc înscrierea candidaţilor la liceele care organizează probe de aptitudini, urmând ca în intervalul 2-3 septembrie să se desfăşoare probele de aptitudini. Conform programului de desfăşurare pentru a treia etapă de admitere în învăţământul liceeal de stat, în perioada 2-4 septembrie candidaţii se pot înscrie pe locurile rămase libere. Înscrierea se va face la unitatea şcolară la care au absolvit gimnaziu.
Repartizarea absolvenţilor clasei a VIII-a care nu au participat la nici o repartizare sau nu au fost repartizaţi în etapele anterioare, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care şi-au încheiat situaţia şcolară ulterior, va avea loc în zilele de 5 şi 6 septembrie.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

A început etapa a treia de admitere la liceu

Absolvenţii claselor a VIII-a care nu s-au înscris încă la liceu sunt aşteptaţi să facă acest lucru în etapa a treia, pentru care au rămas libere în jur de 600 de locuri. Ei pot depune fişe cu opţiuni, până pe 4 septembrie inclusiv, la secretariatele gimnaziilor unde au terminat opt clase.

În Galaţi au rămas libere locuri la următoarele licee: Colegiul „Aurel Vlaicu” - 52, Colegiul „D. Moţoc” - 45, Colegiul „P. Dimo” - 91, Colegiul „Radu Negru” - 95, Colegiul „Traian Vuia” - 61, Liceul „Anghel Saligny” - 74, Liceul de Marină - 51, Liceul CFR - 22.

În timp ce în Tecuci s-au ocupat toate locurile la liceu, la Tg. Bujor mai sunt libere 43 de locuri, iar la Bereşti - 37. Restanţierii de la Pechea mai au libere doar 7 locuri la liceu, în timp ce la Tudor Vladimirescu sunt 22. Locuri libere mai sunt la Iveşti - 17 şi Corod - 2.

Repartizarea elevilor va avea loc pe 5 şi 6 septembrie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Deşi învăţământul de zece clase este obligatoriu, 253 de elevi gălăţeni nu s-au înscris să-şi continue studiile

Inspectoarea general-adjunctă Diamanta Bulai a anunţat că 14 clase a IX-a de liceu şi profesională nu s-au făcut anul acesta, deoarece 253 de elevi nu s-au înscris să-şi continue studiile. Potrivit informaţiilor obţinute de la ISJ, cel mai afectat este Liceul Tehnologic „Anghel Saligny”, unde nu s-au completat două clase de liceu şi una de profesională. Câte o clasă de liceu nu s-a făcut la „Radu Negru”, Marină, Colegiul „Paul Dimo”, Colegiul „Traian Vuia”, Colegiul „Aurel Vlaicu” şi Liceul Tehnologic „Sf. Ioan”. De asemenea, nu s-au completat clase de profesională la Liceul CFR, la Liceul din Tudor Vladimirescu şi la Liceul „Elena Caragiani” din Tecuci.
Având în vedere că în cele trei etape au fost repartizaţi 4.971 de elevi la clasele a IX-a de profesională şi liceu dintre cei 5.224, rezultă că rata abandonului este de aproape 5 la sută.

Inspectoarea general-adjunctă susţine că, având în vedere faptul că învăţământul de zece clase este obligatoriu, diriginţii elevilor care nu s-au înscris la liceu sau şcoală profesională trebuie să meargă la domiciliul acestora şi să-i convingă pe părinţi să-i trimită la şcoală. Începând de anul acesta, există reglementări mai clare în privinţa părinţilor ai căror copii abandonează şcoala, aceştia putând fi amendaţi sau puşi să presteze muncă în folosul comunităţii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.