Jump to content

Partidul Naţional Liberal, din ALDE în PPE


Recommended Posts

Conducerea PNL a votat trecerea la PPE

(MEDIAFAX) - Conducerea PNL a votat trecerea formaţiunii de la ALDE la PPE, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora. "BPN al PNL a decis cu majoritate de voturi, un vot împotrivă şi trei abţineri, ca PNL să se alăture PPE şi europarlamentarii noştri să facă parte din grupului PPE. Decizia va fi supusă atenţiei şi Delegaţiei Permanente", a anunţat Pocora. Ea a adăugat că deocamdată nu face alte precizări.

Purtătorul de cuvânt al PPE, Kostas Sasmatzoglou, a precizat, pentru MEDIAFAX, că Partidul Popular European ar putea discuta şi lua o decizie privind primirea PNL săptămâna viitoare, dacă liberalii români trimit documentaţia necesară la timp.

Preşedintele PPE, Joseph Daul, i-a transmis un mesaj liderului PNL Crin Antonescu, în care salută propunerea acestuia privind eurodeputaţii partidului şi anunţă că popularii europeni sunt gata să demareze rapid toate procedurile necesare pentru aderarea PNL la PPE.

Liderii ALDE susţin că delegaţia PNL în PE se alătură lui Traian Băsescu prin intrarea în PPE şi îşi arată slăbiciunea în loc să îşi întărească poziţia în Legislativul UE. "Rezultatul alegerilor arată că Grupul ALDE rămâne al treilea grup ca mărime în Parlamentul European. Fără sprijin de la ALDE, nicio decizie nu poate fi luată", se arată într-o declaraţie comună a preşedintelui ALDE, Graham Watson şi a liderului Grupului ALDE, Guy Verhofstadt.

 

Tăriceanu: Trecerea PNL de la ALDE la PPE se explică prin dorinţa lui Antonescu de a fi preşedinte

(MEDIAFAX) - Călin Popescu Tăriceanu a susţinut, miercuri, că decizia PNL de a trece la grupul Popularilor Europeni se explică prin dorinţa nemăsurată lui Crin Antonescu de a ajunge cu orice preţ preşedinte, iar mişcările pe care le face acesta vor duce partidul în braţele lui Traian Băsescu şi la dispariţie.

Întrebat cum comentează decizia PNL de a trece de la grupul ALDE la cel al Popularilor Europeni în Parlamentul European, fostul premier a răspuns: "Există probabil o explicaţie politică. (...) În spate este această dorinţă nemăsurată a domnului Antonescu de a ajunge cu orice preţ preşedinte şi mişcările pe care le face se înscriu pe această orbită care va duce PNL în braţele preşedintelui Traian Băsescu, lucru care va duce la dispariţia PNL de pe scena politică prin absorbţia, înghiţirea lui, destructurarea lui. Acesta va fi sfârşitul pe care îl preconizez şi la care nu vreau să fiu, în niciun caz, parte. Nu vreau să împărtăşesc această soartă a PNL", a spus Tăriceanu.

El a subliniat că nu se regăseşte în decizia luată de PNL de "a abandona liberalismul", susţinând că schimbările bruşte de direcţie "aproape că devin o marcă caracteristică pentru PNL". "Sunt foarte dezamăgit şi supărat în legătură cu decizia pe care PNL a luat-o în legătură cu abandonarea familiei europene de care era legat nu numai datorită unor contacte personale bazate pe încredere, dar mai ales pentru că împărţeam aceleaşi valori şi idei.

"Pentru mine este aproape de neînţeles cum o asemenea decizie poate fi luată cvasi-instantaneu, fără nicio dezbatere în cadrul partidului, ca şi când abandonarea principiilor şi ideologiei cu care te-ai identificat este un lucru firesc. O asemenea trădare, după mine, este inacceptabilă şi în asemenea condiţii eu nu mă regăsesc în alegerea pe care PNL a făcut-o de a se alătura PPE", a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

Potrivit afirmaţiilor sale, decizia PNL reprezintă un nou act de trădare a electoratului liberal. "Eu cred că liberalismul nu a murit. Dacă ne uităm la voturile de la europarlamentare, 800.000 de cetăţeni s-au exprimat în favoarea PNL care să îi reprezinte în PE. Eu cred că aceşti cetăţeni, dacă ar fi dorit să fie reprezentaţi de PPE sau PSE, ar fi avut ce să voteze. Votau altceva decât PNL. Eu cred că este un nou act de trădare a electoratului, aşa cum a fost şi la ruperea USL şi la ieşirea de la Guvern şi cred că este condamnabil", a apreciat Călin Popescu Tăriceanu.

Link to comment
Share on other sites

Să fie acesta sfârşitul ultimului partid istoric din România? PSD-ul lui Cunescu a fost înghiţit de mult, PNŢCD-ul e doar o umbră care nu mai atrage pe nimeni, iar acum PNL-ul renunţă la liberalism pentru a deveni "popular".

Mie, unul, mi se pare o mişcare proastă şi înclin să-i dau dreptate lui Tăriceanu, deşi nu este nici el uşă de biserică...

Goana după ciolan a ajuns să bată în România orice umbră de ideologie sau doctrină.

Link to comment
Share on other sites

Din pacate, asa se pare... Nu reusesc sa inteleg miscarile actualului/fostului presedinte. In orice tara rezonabil democratica nu iesi a doua zi DUPA alegeri sa anunti ca te-ai sucit si schimbi orientarea, mai ales dupa ce ti-ai anuntat... demisia! 

Fara pretentii de "analist" sau "jurnalist specializat in..." cred ca PNL si-a taiat craca electoratului.

Link to comment
Share on other sites

Una proaspătă, de unde rezultă că omul e dispus să renunţe inclusiv la brandul PNL :-?

Antonescu: "Am luat hotărârea de a construi împreună un mare partid. Fuziunea pleacă pe paritate, nu vorbim acum de renunţarea la numele partidelor"

Iar faptul că Antonescu "negociază" în numele unui partid pe care nu-l mai conduce (şi pentru a cărui şefie nici nu va mai candida) mi se pare la fel de deplasat... Oare liberalii (militanţi) încă mai înghit toate chestiile astea?

Link to comment
Share on other sites

Toata lumea care are cat de cat habar de fenomenul politic se astepta la ce se deruleaza acum. Dar totusi, mi se pare mare fatarnicia de a avea acum un discurs, ca peste 5 zile sa te intorci la 180 de grade, indiferent de motiv. Cred ca daca PNL-ul ar fi ramas singuri in opozitie inainte de USL, ar fi ajuns in situatia PSD-ului de acum, ba poate chiar mai bine, avandu-l pregatit si pe Antonescu ptr presedintie. Dar s-au manajit (ptr a cata oara), iar acum trag foloasele. Din pacate,  cu exceptia lui Coposu, la asta s-au limitat toti liderii politici de dupa `90 si se vede. In ziua de astazi, nu mai poti pune pret pe niciuna din vocile politicii, iar singura alternativa viabila incepe sa se contureze in partidele de extrema.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

PNL Galaţi e cu PPE, PDL şi Iohannis

Delegaţia Permanentă a PNL Galaţi a decis să propună Congresului extraordinar al partidului aderarea la grupul parlamentar PPE din Parlamentul European, fuziunea cu PDL, dar în condiţiile respectării titulaturii de PNL, şi susţinerea candidaturii lui Klaus Iohannis la preşedinţia liberalilor.

„Votul Delegaţiei Permanente a consfinţit acordul nostru pentru aderarea la PPE şi acordul pentru fuziunea cu PDL, dar în condiţiile respectării titulaturii de PNL. De asemenea, există un sprijin cvasimajoritar pentru candidatura domnului Iohannis la preşedinţia partidului”, a afirmat astăzi liderul PNL Galaţi, deputatul Victor Paul Dobre.

El a precizat că împreună cu alţi doi colegi va candida la o funcţie în comisia de cenzori şi curtea de arbitraj. Delegaţia PNL Galaţi la congres va număra 33 de persoane.

presagalatibraila.com
 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.